Leers beschimpt vanwege Europese migratieplannen

De plannen van Eurocommissaris Cecilia Malmström voor een Europees migratiebeleid zijn minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) op hoon komen te staan. De oppositie wreef Leers in dat Malmström niets voelt voor de kabinetsplannen om immigratie te beperkten. De PVV noemt het zogeheten groenboek, waarin Malmström voorstellen doet om de Europese immigratieregels aan te passen, een 'verschrikkelijk eenzijdig politiek correct flutstuk'.

Malmström presenteerde dinsdag het langverwachte groenboek. Daaruit blijkt weinig enthousiasme om de Europese regels voor migratie aan te scherpen, zoals Nederland wil. Leers herhaalde tijdens het begrotingsdebat in de Tweede Kamer dat hij druk bezig is om in Europa medestanders te vinden. Dat is 'geen makkelijke opgave', erkent hij.

D66-Kamerlid Gerard Schouw wreef het Leers donderdag in. "Ik heb altijd al gezegd dat de Europese Unie het gedoogakkoord van het kabinet niet gaat uitvoeren", zei Schouw. "Het groenboek zegt eigenlijk tegen Leers: u kunt het dak op", voegde GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi daaraan toe.

PVV'er Sietse Fritsma was ook niet blij met de plannen van Malmström, die hij omschreef als 'linkse mantra's', waarin volgens hem geen enkele maatregel staat voorgesteld om de migratie te beperken. "Ik kan me de gevoelens van de heer Fritsma goed voorstellen", zei Leers, die verzekerde verder te gaan met het zoeken van draagvlak bij zijn Europese collega's.

Leers wil onder meer de eisen voor gezinshereniging aanscherpen. Vorig jaar kwamen er ruim twintigduizend gezinsmigranten Nederland binnen. Bijna zestienduizend van hen waren niet-westerse migranten.

Fritsma eiste dinsdag dat in 2012 het aantal niet-westerse migranten zou zijn afgenomen ten opzichte van 2010. Leers wilde zich niet vastpinnen op een aantal, maar zei volgend jaar een 'substantiële daling' te verwachten.