Volledige honkbalploeg wordt geridderd

Alle spelers van het Nederlands honkbalteam dat een maand geleden wereldkampioen werd komen in aanmerking voor koninklijke onderscheiding. Dit is de spelers verteld na de huldiging onlangs in Haarlem.

Bij de huldiging in Haarlem werden coach Brian Farley, aanvoerder Sidney de Jong en Robert Eenhoorn, directeur van de Nederlandse honkbalbond door minister Schippers van Sport benoemd to Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Nu blijkt dat ook de rest van het team een onderscheiding kan krijgen. "Normaal gesproken worden na een dergelijke prestatie alleen de aanvoerder en de coach onderscheiden, maar bij ons dus het gehele team." aldus aanvoerder De Jong.

"Het had te maken met onze voorbeeldfunctie op multicultureel vlak, begreep ik. Vanwege het feit dat verschillende jongens een voorbeeldfunctie hebben. Zo hebben we Antillianen in het team, Arubanen. Geweldig natuurlijk. Terecht ook, we zijn immers als team wereldkampioen geworden." Het zal echter nog wel even duren voordat iedereen de versierselen opgespeld kan krijgen. Alle spelers moeten namelijk eerst gescreend worden. "Wat er exact gaat gebeuren en wanneer, weet ik niet, sporters worden namelijk ook in hun eigen gemeente geridderd en de screening die aan zo'n onderscheiding vooraf gaat, is best pittig."

De Jong weer niet of al zijn teamgenoten wel door de screening heen komen: "Maar ik ga ervan uit dat niemand iets raars op zijn kerfstok heeft."