Tot tien jaar cel voor overvallers gezin Alphen

Vijf mannen die vorig jaar een gezin in Alphen aan den Rijn overvallen, zijn donderdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot celstraffen tot tien jaar. Justitie had straffen tot zeventien jaar cel geëist.

De overval werd in juni vorig jaar gepleegd. Een van de overvallers ging direct naar de kinderen uit het gezin en haalde die uit bed. De overvallers dreigden de slachtoffers dood te schieten als ze niet meewerkten en zetten een vuurwapen tegen het hoofd van twee bewoners.

De vijf hadden het voorzien op de inhoud van de kluis van het bedrijf waar de moeder van het gezin werkte, een supermarktketen die geld van winkeliers uit de omgeving transporteert. De daders wilden haar meenemen, omdat zij de codes van de kluis kende. De buren van het gezin waarschuwden echter de politie nadat ze geschreeuw hadden gehoord.

Twee overvallers werden bij de woning opgepakt en drie mannen sloegen op de vlucht toen de politie arriveerde. Ze renden een andere woning binnen, waarvan de bewoner een klap tegen zijn hoofd kreeg met een vuurwapen. Ook loste een van de daders een schot. Ze gingen er met de auto van dit gezin vandoor. Kort daarop reden de verdachten tegen een paal in Waddinxveen en konden ze alsnog worden aangehouden.

Drie mannen van 42, 45 en 57 jaar uit Breda en Delft kregen een celstraf van tien jaar opgelegd. Tegen hen was zeventien jaar cel geëist. Twee mannen van 39 uit Zoetermeer en een van 47 uit Breda werden veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk zes en 6,5 jaar. Justitie wilde hen voor negen jaar achter de tralies hebben.