FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 april 2011

Turkse kunstenaar neergestoken

De Turkse kunstenaar en regeringscriticus Bedri Baykam en zijn assistente zijn maandag neergestoken in Istanbul. Ze werden aangevallen toen ze terugkwamen van een vergadering over een gepland protest tegen de sloop van een omstreden monument dat de verbroedering tussen de aartsvijanden Turkije en Armenië moet bevorderen.

Baykam liep letsel op aan zijn ingewanden en lever en moest een vier uur durende operatie ondergaan, zei een arts van het Acibadem Maslak-ziekenhuis. Zijn assistente Tugba Kurtulus werd in een lies gestoken, berichtte het televisiestation HaberTurk.

De dader wist aanvankelijk te ontkomen, maar meldde zich later bij de politie. Hij voelde zich door Baykam beledigd, zei de politie.

De politie onderzoekt in hoeverre de steekpartij verband houdt met de controverse rond het Turks-Armeense vriendschapsmonument. Het is in Turkije bekritiseerd omdat het een islamitisch heiligdom aan de grens overschaduwt en ook premier Recep Tayyip Erdogan viel er over.

Kunstenaars als Baykam willen zaterdag een protestbijeenkomst houden tegen de sloop van het nog onvoltooide monument. Volgens Turkse media zijn de voorbereidingen van de sloop al begonnen.


Turkse kunstenaar neergestoken (Foto: Novum)

The Beach Boys brengen plaat uit voor Japan

The Beach Boys zijn in actie gekomen voor het door natuurgeweld getroffen Japan. De Amerikaanse band brengt een lp uit, waarvan de volledige opbrengst gaat naar het Rode Kruis voor hulpverlening aan het land.

Beach Boy Al Jardine trommelde bandleden Brian Wilson, Mike Love en Bruce Johnston op om het nummer Don't Fight the Sea op te nemen. Het nummer stond oorspronkelijk op Jardines vorig jaar verschenen soloalbum A Postcard From California. Het lied bevat ook een bijdrage van de dertien jaar geleden overleden Beach Boy Carl Wilson, die uit de archieven werd geplukt.

Op de b-kant van de lp staat een a capella-mix van het Beach Boys-nummer Friends uit 1968, schrijft de Australische entertainmentwebsite Undercover. De plaat is vanaf dinsdag verkrijgbaar. De eerste negentig exemplaren worden gesigneerd door de vier heren.

Ook in Nederland komen artiesten in actie voor Japan. Zo doneert de Hilversumse pianorockband Only Seven Left de opbrengst van zijn nummer The Moonlight Sky aan het Rode Kruis. Vorige week traden tijdens de benefietavond Nederland Helpt Japan onder anderen Glennis Grace, Xander de Buisonjé en de Toppers op.


The Beach Boys brengen plaat uit voor Japan (Foto: Novum)

Preventief fouilleren rond herdenking Alphen

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst van de schietpartij in Alphen aan den Rijn mag preventief gefouilleerd worden. Dat hebben gemeente, OM en politie met elkaar afgesproken. De herdenking vindt woensdag plaats op het Rijnplein in de Zuid-Hollandse plaats.

De gemeente verwacht veel mensen bij de dienst. Door preventief te fouilleren kan de politie de veiligheid in het gebied waarborgen, zo laat de gemeente weten. Wel zal terughoudend met de extra bevoegdheid worden omgegaan. De noodverordening is van kracht tussen 10.00 en 16.00 uur.

Bij de besloten herdenking, die om 12.00 uur begint in Theater Castellum, zijn onder anderen koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en premier Mark Rutte aanwezig. Op het Rijnplein voor het theater komen schermen waarop mensen de bijeenkomst gezamenlijk kunnen volgen. Ook is het programma op de televisie live te volgen.

China gaat illegale transplantaties aanpakken

De Chinese autoriteiten gaan harder optreden tegen medische faciliteiten die illegale orgaantransplantaties uitvoeren. Ziekenhuizen kunnen forse boetes verwachten als zij zonder licentie organen transplanteren. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua maandag.

Artsen die illegaal organen transplanteren kunnen hun bevoegdheid verliezen. Mensen die moeten toezien op het eerlijk verdelen van organen, kunnen voor de rechter worden gebracht als ze de fout ingaan. Het ministerie van Volksgezondheid spreekt van 'harde straffen' en 'zero tolerance'.

China heeft pas sinds 2007 regels omtrent orgaantransplantaties. Sinds die tijd mogen mensen en organisaties niet zomaar meer handelen in organen. In februari is een wet aangenomen die het mogelijk maakt mensen te vervolgen voor moord, als ze anderen dwingen organen af te staan.

Ravage na fataal ongeluk Velsen

Een automobilist is maandagavond om het leven gekomen bij een verkeersongeval op de N202 in Velsen-Zuid. Zijn auto werd geschept door een vrachtwagen en de ravage op de N202 is enorm. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst.

Het slachtoffer draaide de Amsterdamsestraatweg bij de golfbaan op en zag de vrachtwagen vermoedelijk over het hoofd. De truckchauffeur kon de auto niet meer ontwijken. Het slachtoffer overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

De weg is in beide richtingen afgesloten. Wanneer de N202 weer opengaat, is niet bekend.

Arnhem test XTC-pillen op Koninginnedag

De gemeente Arnhem heeft toestemming gegeven om op Koninginnedag XTC-pillen te testen. Iriszorg mag dat van de gemeente tussen 20.00 en 23.00 uur doen in het pand van de verslavingsinstelling op het Eusebiusplein in het centrum van de stad. Dat meldt Iriszorg, dat voorlichting, trainingen, informatie en advies over drugs geeft.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zei twee weken geleden in de Tweede Kamer dat er geen stelselmatige kwaliteitstest voor drugs komt, omdat dat niet in overeenstemming is met de Opiumwet. "De overheid is er niet om de kwaliteit te controleren." Teeven deed zijn uitspraak nadat de afgelopen vijf maanden vier mensen overleden door extreem sterke of vervuilde pillen.

De Arnhemse D66-fractie had gevraagd of tijdens Koninginnedag en -nacht in het centrum van Arnhem XTC getest mag worden. Raadslid Hans Giesing heeft maandag tijdens de raadsvergadering aan het gemeentebestuur voorgelegd om een centraal informatiepunt in te richten, waar de drugs kan worden getest. De partij is bezorgd over de kwaliteit van de pillen, mede omdat op 30 april veel dancefeesten in Arnhem plaatsvinden.

Giesing vindt het prachtig dat Arnhem tijdens Koninginnedag 'zo'n beetje de dancehoofdstad van Nederland is'. "Het valt alleen niet te ontkennen dat op deze evenementen drugs wordt gebruikt." Het raadslid stelt dat gezondheidsbelangen zwaarder moeten wegen dan het opsporingsbelang. "Testen biedt, mits gecombineerd met informatieverstrekking van experts, goede mogelijkheden risico's te beperken. Hopelijk worden hiermee ongelukken voorkomen."

In de jaren negentig verplichtten gemeenten organisatoren van feesten vaak om kwaliteitstesten aan te bieden. Het testen op feestlocaties is sinds 2002 verboden, omdat er een verkeerd signaal van uit zou gaan. Giesing ergert zich aan deze redenering. "Veel gebruikers kopen hun drugs juist op de feesten zelf en hebben nu geen flauw idee wat ze slikken. Ik hoop dat hierover een landelijke discussie op gang komt."

Staatssecretaris Teeven stelt dat bekend was en is dat de vervuilde en te sterke pillen er zijn en dat er ook voor wordt gewaarschuwd. Overigens is burgemeester van Arnhem Pauline Krikke een partijgenoot van Teeven. De gemeente was maandagavond niet bereikbaar voor een toelichting.

FC Zwolle met tien man langs Sparta

FC Zwolle heeft de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam nipt weten te winnen. De koploper van de Jupiler League speelde vanaf de 36e minuut met tien man, maar wist alsnog te winnen.

De bezoekers kwamen na negen minuten spelen op voorsprong dankzij Danny Scheurs. De aanvaller werd weggestuurd en kwam daardoor oog-in-oog met Sparta-goalie Oscar Moens. Scheurs faalde niet en klopte Moens met een schuiver. Zwolle bleef vervolgens redelijk makkelijk overeind, maar moest tien minuten voor rust met tien man verder. Doelman Diederik Boer vloerde een doorgebroken speler en kreeg de rode kaart van scheidsrechter Makkelie.

Sparta profiteerde kort na rust direct van de rode kaart en scoorde via Lerin Duarte de 1-1. Toch konden de Rotterdammers niet doordrukken en zag Zwolle in de slotfase zelfs de 1-2 maken. Invaller Yannick Wildschut was de gevierde man en maakte daarmee een einde aan een reeks van vier wedstrijden zonder overwinning.

Door de overwinning liep koploper Zwolle weer uit op RKC Waalwijk. Het verschil tussen beide ploegen bedraagt drie punten. Komende vrijdag mag RKC op bezoek bij Zwolle.

Van den Boog: "Wil geen kop van Jut zijn"

Rik van den Boog stapt per 1 juni op als technisch directeur bij Ajax. Hij zegt in NUsport het te betreuren hoe er met hem binnen Ajax en in de media met hem omgesprongen is. Het maakt hem zelfs kwaad.

"De afgelopen maanden is er zo onethisch met mij omgesproken door meerdere personen en media. Alle normen en waarden zijn met voeten getreden. Het gaat verdomme heel goed met Ajax!" zei een boze Van den Boog tegen NUsport.

De Algemeen directeur bij de Amsterdammers is op bepaalde punten tegenstander van het plan van Johan Cruijff die Dennis Bergkamp en Wim Jonk naar voren schuift om de club te leiden. "Te onervaren. Dat was al eerder de opzet van Cruijff met Rob Witschge, John van 't Schip en Marco van Basten. Dat is gewoon riskant, zo is gebleken. Het is zo onnodig dat het geëscaleerd is, want we waren het verder eens."

Van den Boog vindt dat Cruijff met zijn kamp nu aan het werk moet met de plannen. "De oudere generatie die altijd heeft geroepen dat ze het zo goed weten, mag het bewijzen. Misschien wil Cruijff het wel doen, zo niet, dan moeten nog meer supporters wellicht een keer afscheid van hem nemen als leidend figuur. Het blijft mijn club, maar ik had geen zin om langer voor de kop van Jut te fungeren. En dat zal iedere opvolger die zich niet volledig aan Cruijff committeert toch zijn. Daarom moet Johan er nu eens echt zelf instappen. Anders ben je kansloos."

Zubizarreta twee jaar langer bij Barcelona

FC Barcelona heeft het contract met technisch directeur Andoni Zubizarreta verlengd. De Catalanen lichtten een optie in diens verbintenis, waardoor de voormalig sluitpost tot de zomer van 2013 aan de club verbonden blijft. Barça had tot 15 juni om de optie te lichten. Dat meldt de regerend Spaans kampioen maandag op de website.

Zubizarreta stond acht seizoenen onder de lat in Camp Nou en sloot zijn loopbaan af bij Valencia. De 126-voudig Spaans international werd vorig jaar juni onder de nieuwe preses Sandro Rosell aangesteld als technisch directeur. Sinds zijn benoeming was hij onder andere betrokken bij de transfers van Javier Mascherano, Adriano en Ibrahim Afellay.


(Foto: Novum)

HSV wil door met Oenning

Hamburger SV wil het contract met trainer Michael Oenning gaan verlengen. De nieuwe technisch manager bij de Noord-Duitsers Frank Arnesen heeft met de oefenmeester vandaag een onderhoud gehad en de intentie uitgesproken om door te gaan. Over de details en de duur van het contract moeten nog afspraken worden gemaakt.

Oenning nam vorige maand bij HSV het roer over van de ontslagen Armin Veh. Hij liet de ploeg meteen aanvallender spelen en zorgde er tegelijkertijd voor dat er achterin minder werd weggegeven. Europees voetbal zal mogelijk niet meer gehaald worden.

Boze vader gijzelt pestkop

Wat doe je als vader als je zoon continu gepest wordt? Tja, dan ga je natuurlijk verhaal halen. Een 38-jarige vader uit Heerhugowaard ging hierin wel heel ver.

De man had van zijn 13-jarige zoon gehoord dat een andere knaap van 13 hem al een tijd lang mishandelde en pestte. De vader toog naar de woning van de betreffende schooier om met hem te gaan praten. Eenmaal daar aangekomen, eiste de man dat de jongen met hem naar zijn huis zou gaan om excuses aan zijn zoon te maken.

De pestkop weigerde dit echter en werd door de man vastgegrepen. Na enkele klappen in de maagstreek werd hij bij zijn lurven gegrepen en meegesleurd naar de woning van de losgeslagen vader. 

De man werd later op de avond aangehouden in zijn woning.

Baas van snoepconcern Ferrero verongelukt

Pietro Ferrero, baas van de Ferrero-groep die onder meer Nutella-hazelnotenpasta en Tic Tac-snoepjes produceert en telg van een van de rijkste families van Italië, is maandag ten gevolge van een ongeluk in Zuid-Afrika overleden. Hij was 47.

Een persbericht van de onderneming verschafte geen andere bijzonderheden over de aard van het ongeluk, dan dat Ferrero overkwam tijdens een zakenreis in Zuid-Afrika.

Hij was de zoon van Michele Ferrero, die het door zijn vader, eveneens Pietro geheten, in 1942 gestichte bedrijf in de jaren zestig uitbouwde tot een internationaal toonaangevende onderneming, met succesvolle merken als Nutella en Kinder.


Baas van snoepconcern Ferrero verongelukt (Foto: Novum)

Uitzetting illegalen verloopt stroef

Het uitzetten van illegalen verloopt verre van vlekkeloos. Vorig jaar werden er van de 6600 uitzettingen 2404 geannuleerd. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer (CITT).

Steeds vaker verzetten asielzoekers die het land moeten verlaten zich met geweld. Als ze maar genoeg ophef veroorzaken worden ze niet toegelaten tot het vliegtuig. Dit gebeurde enkele honderden keren, terwijl er slechts eenmaal proces-verbaal werd opgemaakt. In meer dan duizend gevallen kon de uitzetting niet doorgaan doordat de illegale vreemdelingen op het laatste moment een nieuwe juridische procedure startten.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) concludeert uit het jaarverslag dat de commissie geen kritiek heeft op de gedwongen uitzettingen en de manier waarop de overheid dit doet. "De CITT heeft ook geen aanbevelingen die gaan over de zorgvuldigheid en de humaniteit waarmee vreemdelingen uitgezet worden", schrijft hij in een reactie.

Wel doet de commissie een aantal aanbevelingen waardoor de uitzettingen effectiever kunnen plaatsvinden. Leers komt waarschijnlijk nog voor de zomer met concrete plannen hieromtrent, in zijn zogenoemde terugkeerbrief.

Uncharted 3 multiplayer-bèta start in juni

Sony heeft vandaag bevestigd dat de Uncharted 3-bèta op 28 juni van start gaat voor de PlayStation Plus-abonnees en mensen die inFAMOUS 2 hebben gekocht. Alle andere mensen moeten tot 5 juli wachten voordat ze met de bèta aan de slag kunnen. Onderaan dit bericht vind je een nieuwe trailer voor de multiplayer.

Zoals je vandaag al kon lezen zullen YouTube, Twitter en Facebook geïntegreerd worden in het spel. Naast deze sociale toevoegingen zal het multiplayer-gedeelte ook een buddy-systeem kennen. Als je met je buddy's in een team zit dan krijg je verschillende bonussen en het zal mogelijk zijn om te spawnen op de locatie van een doodgeschoten buddy.

Split-screen zal ook in het spel zitten naast twee nieuwe multiplayer-modi: acht speler free-for-all en drie versus drie team deathmatch. Uncharted 3 staat gepland voor een release op 1 november van dit jaar.

Hoofddoekverbod Noord-Holland haalt het niet

Provincieambtenaren in Noord-Holland mogen een hoofddoek blijven dragen. Een motie van de PVV-fractie om dit te verbieden haalde geen meerderheid. Slechts een CDA'er, een homoseksuele Iraniër uit Urk, stemde mee met de PVV.

PVV-voorman in Noord-Holland Hero Brinkman was vooral verbaasd over de opstelling van de VVD. Hij noemt het 'ongelooflijk' dat de liberale Statenleden tegen het voorstel stemden. "Tegen het beleid van de regering", stelt Brinkman. In het regeerakkoord staat dat religieuze symbolen bij de politie en bij de rechterlijke macht niet zijn toegestaan.

Het was maandag de eerste vergadering van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten in Noord-Holland, dat wordt gevormd door VVD, PvdA, CDA en D66. Brinkman noemt de coalitie 'compleet ambitieloos' en 'slecht voor Henk en Ingrid, maar goed voor regentenpartijen'.

Red Bull gaat KERS updaten

Red Bull Racing komt bij de Grand Prix van Turkije met een update voor het Kinetic Energy Recovery System. Het systeem functioneerde in de eerste drie races niet naar behoren, waardoor coureurs Mark Webber en Sebastian Vettel niet al hun ter beschikking staande middelen optimaal konden benutten.

"Het gaat steeds beter. We krijgen het systeem steeds beter onder de knie naarmate we er meer kilometers mee rijden. Er zitten verbeteringen in de pijplijn en ik ben vol vertrouwen dat we daarmee de problemen kunnen oplossen," zei teambaas Christian Horner.

Met name Webber zag het systeem vaak niet werken. "Het is een cruciaal component. McLaren heeft er veel ervaring mee uit 2009 en hebben de zaken goed voor elkaar op dit gebied. Wij reden er toen niet mee. Dat is geen excuus, maar betekent dat we hard, slim en snel moeten werken om op gelijke hoogte te komen," zei de Australiër.

"Gelukkig hebben we nu even tijd om ons te herpakken. We hebben goede mensen op de zaak zitten die er hard aan werken. We staan er ook nog goed voor in het constructeurskampioenschap, dus er is geen man overboord," ging Webber verder. Naar verluidt liggen de problemen met het systeem vooral aan het gebrek aan koeling.

FNV hervat pensioenoverleg

De FNV wil de onderhandelingen met werkgevers en met het kabinet over de pensioenen hervatten. Dat heeft FNV-voorzitter Agnes Jongerius maandag gezegd na afloop van een overleg met de voorzitters van de negentien bonden die zijn aangesloten bij de FNV.

Met het kabinet wil de FNV verder praten over de mate waarin de AOW gaat meestijgen met de lonen. Met de werkgevers wil de vakcentrale praten over de verdeling van de pensioenpremies tussen werkgevers en werknemers.

Intern moet de FNV nog wel verder praten over de vraag wat in het nieuwe pensioensysteem een goede mix is tussen zekerheid over het pensioen en behoud van koopkracht.

FNV  hervat pensioenoverleg
FNV hervat pensioenoverleg (Foto: ANP)

Punten ronde 3 FOK! Formule 1-manager 2011

De Grand Prix van China is afgelopen weekend verreden, met Lewis Hamilton als winnaar. Daarmee is de derde ronde in de FOK! Formule 1-manager 2011 ook gespeeld. Hieronder vind je de de uitgedeelde strafpunten en de top tiens van degenen in de F1-manager.

De strafpunten die deze race zijn uitgedeeld:

- Vitantonio Liuzzi (HRT), drive-through voor valse start: -15
- Sergio Pérez (Sauber), drive-through voor aanrijding met Sutil: -15
- Chassis Toro Rosso, fout aan wiel Alguersuari: -15

Deze derde ronde zijn er vier deelnemerteams die het meeste punten hebben gehaald. 220 punten waren er voor de teams RealTeam, Lego, Muck en TeamB. De vijfde plaats wordt gedeeld door zestien teams. In de grafiek hieronder zie je wie er deze managerronde 212 punten scoorden. De 21e plaats is voor team rjscons, die één punt minder haalde: 211 punten.

Het algemeen klassement wordt nu aangevoerd door Nyand Racing (568 punten). Dat team had de vorige ronde nog de negende plek. De nummer twee, Benckhuijsen Racing, heeft twee punten minder met 566 punten. RagBaS staat met 557 punten momenteel op de derde plaats en BoohBoohF1 heeft met 553 punten de vierde plek te pakken. De vijfde plaats wordt gedeeld door de teams Dave77, Mus Mercedes en Pauper race, die nu 546 punten hebben.

Op de klassementpagina kun je de statistieken van alle deelnemende userteams terugvinden.

Punten ronde 3 - China

# team user ronde 3 totaal plaats totaal
1 RealTeam Realer 220 411 279
- Lego Ramius 220 411 280
- Muck Muck 220 411 281
- TeamB Giem 220 411 282
5 victeam vic_ 212 493 50
- StrawBerry bvvt 212 493 51
- Blargh KroodjeBip 212 493 52
- ParkWayDrivers Mister_pres1dent 212 493 53
- L0Lz defabiman 212 493 54
- Froem plumbum 212 493 55
- Nalyu trance_fan 212 493 56
- Zeroku Zeroku 212 493 57
- Red Harvest ferdipnk 212 493 58
- Scuderia Ferdorie! RRRobert 212 493 59
- crazyFeinz crazy-bert 212 493 60
- RamonP F1 ramonp 212 475 102
- Foxhole Foxhole 212 475 103
- McLada lallas 212 475 104
- Stapvoets mrT3510 212 475 105
- F1 Swolly SwollyBoy 212 474 115
21 rjscons rjscons 211 473 119


Algemeen klassement na ronde 3 (van 19)

# team user punten ronde 3
1 Nyand Racing Nyand 568 186
2 Benckhuijsen Racing Assassin92 566 183
3 RagBaS RumbeeN 557 187
4 BoohBoohF1 raggereug 553 201
5 Dave77 koffieautomaat 546 163
6 Mus Mercedes mus117 546 163
7 Pauper race braceyourself 546 163
8 Boos Stiertje Viper2k1 544 163
9 Des81 Des81 543 160
10 Red Lightning Dutch_Predator 543 160
11 Hagelslag Flat-Eric 543 160
12 De prutsers De_Hullu 543 160
13 Gzeven Gvdw78 543 161


Er is een nieuwe leider bij de subleagues, want Ant. Force (434 punten) pakte het stokje over van de huidige nummer drie, subleague Sportschool van Hoorn, die 413 punten heeft. Daartussen staat op de tweede plek MonzaTeam met 422 punten. De nummer vier, subleague 7sloten, heeft 413 punten en de top vijf wordt afgesloten door subleague Wombarg Racing met 394 punten.

Algemeen klassement subleagues

# subleague owner punten ronde 3 leden
1 Ant. Force PP-vogels 434 177 3
2 MonzaTeam Horus 422 147 5
3 Sportschool van Hoorn Aet 413 124 6
4 7sloten ozit 403 145 4
5 Wombarg Racing sasquatsch 394 143 3
6 NetZoZeker AquiloNL 392 144 3
7 BOSCH bosch007 389 171 7
8 ! ! AIM ON TOP ! ! AmenhotepIV 389 175 3
9 FrisianOutlaws raggereug 388 141 7
10 ZZZZOEF Zuurtje 388 148 4


Gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

De vierde race is de Grand Prix van Turkije op zondag 8 mei. De komende managerronde sluit op vrijdag 6 mei 2011 om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt! Ronde 4 - Turkije gaat weer open op maandag 9 mei 2011 om 20:00 uur.

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Kijk verder bij de speluitleg of de puntentelling, en mocht je nog andere vragen hebben, kun je terecht bij de FAQ.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er toch nog vragen of opmerkingen zijn die niet in de FAQ beantwoord worden, dan kun je die stellen via pm aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken); of zet een forumpost in het speciale F1-manager 2011-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Tot slot wensen we je veel succes en veel plezier met de Formule 1-manager 2011 van FOK!

EU: Frankrijk mag immigranten weren

Frankrijk heeft wellicht het recht om Noord-Afrikaanse vluchtelingen met tijdelijke Italiaanse verblijfsvergunningen de toegang tot Frankrijk te weigeren. Dat heeft EU-woordvoerder Michele Cercone maandag gezegd.

Een Italiaanse trein met Tunesische immigranten aan boord werd zondag bij de grens met Frankrijk tegengehouden. Mensen die op legale wijze in Europa verblijven, mogen onder het Schengenverdrag drie maanden door heel Europa reizen. Italië vindt dat de Tunesiërs met de tijdelijke verblijfsvergunning op zak onder het Schengenverdrag vallen.

Cercone zei maandag echter dat de tijdelijke verblijfsvergunningen niet hetzelfde zijn als een visum en dat Frankrijk niet verplicht is om mensen zonder een EU-visum of EU-paspoort toe te laten.

'Wii krijgt prijsverlaging in Amerika'

In Amerika zijn enkele grote winkels begonnen met een prijsverlaging voor de Wii van zo'n €21,-. De Wii kost bij die winkelketens nu nog maar zo'n €120,-, dit is zo'n vijftig tot zestig euro goedkoper dan in Nederland. De prijsverlaging is nog niet officieel door Nintendo bekendgemaakt.

De winkels van onder andere Gamestop, Amazon, Bestbuy, Toys "R" Us en Target hebben de console al in prijs laten zakken. Geruchten gaan dat op de komende E3 Nintendo met de opvolger van de Wii zal gaan komen. Een prijsverlaging van de Wii was ook verwacht maar pas over een maand.

Baby gestikt in moeders borst

Xiangzi is niet meer. Het vier dagen oude ventje is gestikt in de borst van zijn moeder.

Xiangzi werd op 8 april geboren in een kinderziekenhuis in de stad Changsha. Op de vierde dag van zijn leven ging het mis. Terwijl zijn 23-jarige moeder hem borstvoeding geeft, bedekt ze met haar borst de neusgaten van de baby.

Het kereltje werd direct naar de Eerste Hulp gereden. Pas na een uur lukte men het hem weer tot leven te wekken, maar hij bleef in coma. Twee dagen later is hij alsnog overleden.

De ouders van Xiangzi steken de hand in eigen boezem. Ze zeggen nooit te hebben geleerd hoe ze kinderen moeten opvoeden. Ook het ziekenhuis heeft hun geen tips gegeven. De diep bedroefde ouders hebben veel spijt van het overlijden van hun zoon.

Di Montezemolo: "Snel verbetering bij Ferrari"

Ferrari-president Luca di Montezemolo eist snelle verbeteringen van zijn Formule 1-team. De scharlakenrode bolides konden in de eerste drie races van het seizoen niet meedoen om de prijzen, iets wat tegen het zere been van de Italiaan is. Daarom zet hij nu zijn eigen team onder druk.

"Dat kan en mag niet het niveau van ons team zijn. Het is een zeer delicaat moment. Ik verwacht dat onze engineers vastberaden hun kennis in de strijd zullen gooien. Ze moeten het maximale uit hun capaciteiten halen om de auto snel te verbeteren. Ik wil dat Ferrari op het niveau komt dat wij en de fans eisen," zei Di Montezemolo.

Foto's: Rode Kruis Bloesemtocht 2011

De 19e versie van de bloesemtocht heeft afgelopen weekend plaats gevonden in de Betuwe. Met 31.700 wandelaars was het een groot succes. De wandeltocht voert de deelnemers door de mooiste delen van de Betuwe waar de Koninklijke Landmacht een aantal bruggen 'slaat' over de rivier de Linge. Zo komen wandelaars op plaatsen en particuliere terreinen die normaal voor het publiek niet toegankelijk zijn. De uitbreiding naar 8 wandelafstanden is een groot succes. Veel wandelaars kozen voor het parcours Oost, richting Buren en Erichem. Routes die zowel voor Nordic walkers als wandelaars bestemd zijn. " Mooi om nu eens de andere kant te zien! " was een veel gehoord commentaar.

Fok!fotografe Paula van Eldik was aanwezig en heeft de volgende reportage gemaakt (foto's zijn klikbaar): 

Sonic Generations komt dit najaar

SEGA heeft aangegeven dat Sonic Generations dit najaar rond de feestdagen uit zal komen voor PS3 en Xbox 360. De game is onderdeel van Sonic zijn twintigste verjaardag en zal de definitieve Sonic-beleving zijn voor nieuwe en oude fans van de serie. De game zal speelbaar zijn in de klassieke 2D-mode of in de nieuwere 3D-mode in HD.

De game is geïnspireerd door vorige Sonic-games en Sonic zal dus ook verschillende speciale bewegingen hebben die overeenkomen met de oude en nieuwere versies van Sonic. Het spel zal draaien om de moderne Sonic die zijn wereld in chaos ziet door nieuwe, onbekende krachten. Sonic gaat terug in de tijd om samen met de klassieke Sonic de problemen op te lossen.

Bekijk hieronder screens en een trailer van Sonic Generations die dit najaar uitkomt voor PS3 en Xbox 360.

Sonic GenerationsSonic GenerationsSonic GenerationsSonic GenerationsSonic GenerationsSonic GenerationsSonic GenerationsSonic GenerationsSonic GenerationsSonic Generations

Maagdelijke theepluksters gezocht met grote boezem

Wie het als haar roeping voelt om thee te gaan plukken in China, kan misschien terecht bij een theeboer in West Jiuhua Mountain. Sollicitantes moeten echter wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Wie graag wil theeplukken, moet nog maagd zijn en minimaal cup C hebben.

De werkgever, die de opmerkelijke advertentie plaatste op een vacaturesite, ligt nu ernstig onder vuur. De advertentie zou absurd en vulgair zijn. Toch zweert de plaatser, een managementbedrijf, dat ze wel degelijk kieskeurig in taalgebruik is. 

In tegenstelling tot in de rest van China, is het goed verdienen bij de theeboer. Meisjes verdienen 500 yuan per dag, zo'n 54 euro. Het gaat hier om speciale thee die van oudsher al wordt geplukt door rondborstige maagden. Het drinken van deze thee zou goed zijn voor de vrouwelijkheid en reinheid. Toch beweren boze tongen dat het hier gaat om een ordinaire publiciteitsstunt.

IJshockeyers verliezen ook tweede WK-duel

Oranje heeft ook zijn tweede duel op het WK voor B-landen verloren. Na de 7-3 nederlaag van zondag tegen Hongarije was Italië maandag in Boedapest met 3-2 te sterk. Nederland staat vijfde en laatste in de poule met nul punten uit twee duels. De Italianen, die zondag Spanje eenvoudig aan de kant zetten, gaan aan kop.

Oranje rest slechts een theoretische kans om eerste te worden in de poule en promotie naar het hoogste niveau af te dwingen. Alleen de nummer één van de groep promoveert, de nummer laatst daalt een niveau af. Oranje vervolgt woensdag het toernooi met een duel tegen Spanje, dat debuteert op dit niveau.

Man weigert dodelijke vagina te likken

Een Braziliaan beweert dat zijn vrouw op een opmerkelijke manier heeft getracht hem te vermoorden. Zij vulde haar liefdesgrot met een dodelijk gif en nodigde haar man uit haar eens lekker oraal te verwennen.

De anoniem gebleven man uit São José do Rio Preto, in de staat São Paulo, heeft de politie verteld dat hij en zijn echtgenote ruzie hadden. Naar verluidt overgoot de vrouw haar vulva met een giftige stof. Hierna vroeg ze haar man de sappen uit haar pruim op te likken.

Gelukkig liet 's mans reukorgaan hem niet in de steek. In plaats van een visgeur rook hij iets verdachts en doorboorde de sluwe plannen van zijn doortrapte eega. De rechter zal de zaak dieper onderzoeken alvorens tot een uitspraak te komen.

Bouw nieuw Den Haag Centraal begonnen

De grootscheepse verbouwing van station Den Haag Centraal is maandag officieel afgetrapt. De komende jaren moet het gesloten, verouderde gebouw uit de jaren zeventig plaatsmaken voor een ruime en lichte ruimte met een dak van glas.

In het nieuwe gebouw zijn trein, bus, tram en Randstadrail geïntegreerd. Ook komen er andere winkels bij.

Het station blijft in gebruik tijdens de bouw van de nieuwe terminal. Eerst wordt de hal aangepakt, daarna het dak en als laatste de perrons. De ov-terminal maakt deel uit van de vernieuwing van het hele stationsgebied. Het totale project kost zo'n 120 miljoen euro. Het nieuwe station moet in 2014 klaar zijn.

Den Haag is niet de enige grote stad waar de komende jaren gewerkt wordt aan een nieuw station. Ook in Rotterdam en in Delft vinden grootscheepse werkzaamheden plaats. In Delft verdwijnt de verhoogde spoorlijn door de stad in een tunnel onder de grond.


Bouw nieuw Den Haag Centraal begonnen (Foto: Novum)

Meer rust voor Amerikaanse luchtverkeersleiders

Luchtverkeersleiders in de Verenigde Staten krijgen een uur extra rust tijdens hun dienst om te voorkomen dat ze tijdens hun werk in slaap vallen. Het blijft echter verboden voor luchtverkeersleiders om een dutje te doen tijdens hun pauzes. Dat heeft minister van Vervoer Ray LaHood maandag gezegd.

LaHood zei verder dat het de verantwoordelijkheid van luchtverkeersleiders is om goed uitgerust aan hun dienst te beginnen. LaHood sprak de hoop uit dat dit plan zal helpen het aantal slaapincidenten terug te dringen. Sinds maart 2011 zijn er al vijf gevallen bekend van slapende luchtverkeersleiders.

Een aantal andere landen, waaronder Duitsland en Japan, staat luchtverkeersleiders wel toe te slapen tijdens hun pauze en stelt hiervoor speciale ruimtes beschikbaar. "Gezien al het wetenschappelijk bewijs lijkt de beslissing om dutjes niet toe te staan ingegeven te zijn door politieke overwegingen", aldus Bill Voss, de vicepresident van de Stichting voor Veiligheid in de Luchtvaart in de staat Virginia. "Het ligt politiek erg gevoelig om luchtverkeersleiders, net als brandweermannen en trauma-artsen, te laten slapen tijdens hun werk."

Het is een publiek geheim binnen de Amerikaanse luchtvaartinstantie FAA dat luchtverkeersleiders soms slapen tijdens hun werk. Uit onderzoek is gebleken dat 30 tot 50 procent van luchtverkeersleiders die een nachtdienst draaien ten minste eens per week in slaap valt tijdens het werk.


Meer rust voor Amerikaanse luchtverkeersleiders (Foto: Novum)

Ploegleiders lopen weg bij UCI-vergadering

De ploegleiders van veel Protour-ploegen zijn maandag weggelopen bij een vergadering met UCI-baas Pat McQuaid. Dat meldt wielerwebsite Cyclingnews. Het protest vond plaats toen het onderwerp oortjes aan de orde kwam.

De UCI gaf enkele Franstalige journalisten de kans om hun mening over het onderwerp te geven. De ploegleiders beschuldigen McQuaid ervan de discussie met de teams niet aan te willen gaan. Voor de massale leegloop had de UCI in een hotel bij de Brusselse luchthaven diverse presentaties gegeven. Die gingen onder meer over het antidopingbeleid, de registratie en het ranglijstsysteem voor Protour-ploegen in 2012, fietsontwerpen en financiën.

Onder de weglopers waren onder meer Bjarne Riis (Saxo Bank), Roberto Amadio (Liquigas), Johan Bruyneel (Radioshack), Rolf Aldag (HTC-Highroad). Ook afgevaardigden van Team Sky en Garmin-Cervélo verlieten de bijeenkomst.

Jonathan Vaughters, de voorzitter van de vereniging van profwielerteams AIGCP, was niet bij de vergadering aanwezig, maar had een verhitte e-maildiscussie met McQuaid. De Ier beet Vaughters daarin toe 'genoeg te hebben van je zedenprekerij'. "Als ik vandaag klaar ben met de teams heb je genoeg om over na te denken en communicatiemiddelen horen daar dan niet bij", dreigde de Ier.

De AIGCP liet in een verklaring weten teleurgesteld te zijn in het verloop van de bijeenkomst. "Wij hoopten dat er een onafhankelijk onderzoek zou komen naar alle aspecten van het oortjesverbod. Helaas werd onze aanpak afgewezen door de UCI. De aanpak van 'bureaucratie voor veiligheid' die de UCI voorstaat, inspireert geen vertrouwen en creëert geen goodwill."

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

Header

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Welk stuk fruit staat centraal in Assassin's Creed II?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht via deze pagina invullen.

Verrassing!

Geen alcohol in trein op Koninginnedag

Het is op Koninginnedag niet toegestaan alcohol te drinken in de trein of op stations. Die maatregel neemt de NS om te voorkomen dat het op en rond het spoor uit de hand loopt door dronken feestvierders. Raddraaiers worden bovendien harder aangepakt.

Het is voor het eerst dat treinen en stations volledig drooggelegd worden. Vorig jaar mochten reizigers nog 'één stuk alcohol' meenemen, maar volgens een woordvoerder van de NS maakten velen misbruik van die regel door een vat bier de trein in te slepen.

Veel treinen, vooral van en naar Amsterdam, zaten vol jongeren onder invloed van drank en drugs, waarbij in het openbaar plassen en kotsen schering en inslag was. Ook werd er veelvuldig aan de noodrem getrokken, wat tot veel oponthoud en gevaarlijke situaties leidde omdat mensen over het spoor gingen lopen.

Met de drooglegging wil de NS het signaal afgeven dat Koninginnedag een feestje is, maar vooral ook een feestje moet blijven. "Verreweg het grootste deel van de reizigers veroorzaakt geen overlast. Het gaat ons om de aanpak van die kleine groep die overlast geeft." Mensen die te dronken zijn kan de toegang tot de trein worden ontzegd.

Nieuwe oppositiepartij in Jemen

Diverse voormalige kopstukken uit de Jemenitische regering van president Ali Abdullah Saleh hebben maandag een nieuwe politieke partij opgericht. De partij, het Blok voor Opbouw en Gerechtigheid, sluit zich aan bij de breed gedragen roep in Jemen om Salehs aftreden.

Tot de oprichters van de partij behoren de leider van de tweede stam van Jemen en de voormalige minister van Vervoer uit de regering van Saleh. Eerder liepen al verschillende ambassadeurs en een generaal uit het leger over naar de oppositie.

SBS 6 schrapt twee programma's

SBS 6 haalt de programma's De Afvallers XXL en Je leven op de rit voortijdig van de buis. Tegenvallende kijkcijfers op de woensdagavond zijn de reden voor de ingreep.

De commerciële zender begon op 23 maart met de nieuwe programmering op de woensdagavonden. Deze week zijn de laatste afleveringen van beide coachingsprogramma's te zien. Een woordvoerster van SBS 6 bevestigde maandag berichtgeving hierover van RTL Boulevard.

Twee afleveringen van Je leven op de rit blijven als gevolg van het besluit op de plank liggen, terwijl bij De Afvallers XXL alle afleveringen tot eind mei niet meer voor uitzending in aanmerking komen.

"De coaching aan de deelnemende gezinnen wordt voorgezet. Het traject om ze te laten afvallen wordt helemaal afgemaakt", benadrukt de woordvoerster. "Alleen gaan we het niet meer uitzenden."

SBS6 schrapt twee programma's
SBS 6 schrapt twee programma's (Foto: ANP)

Rookontwikkeling bij kerncentrale Borssele

Bij de kerncentrale in Borssele is maandag rookontwikkeling ontstaan. Een relais van een motorbeveiliging van een van de hoofdkoelpompen was oververhit geraakt. De kerncentrale was vanwege onderhoud niet in bedrijf. Het incident heeft geen gevolgen voor de nucleaire veiligheid gehad. Dat laat exploitant EPZ weten.

Het incident vond plaats bij de voorbereiding van de opstart van de kerncentrale na een onderhoudsstop. De betreffende pomp werd automatisch uitgeschakeld, waarna de rookontwikkeling stopte. De spanning werd direct van de stroomvoorzieningsinstallatie gehaald, waarbij op een ander systeem werd overgeschakeld.

De rookontwikkeling ontstond in het conventionele - niet-nucleaire - deel van de centrale. Er ging wel een brandmelder af, maar de bedrijfsbrandweer constateerde geen brand. Uit voorzorg zijn de vrijwillige bedrijfsbrandweer en de regionale brandweer gealarmeerd. Die hoefden echter niet in te grijpen.

De kerncentrale in Borssele, de enige in Nederland, is momenteel buiten bedrijf voor onderhoud en het wisselen van splijtstof. Voordat de centrale weer in bedrijf wordt genomen, worden allerlei veiligheidssystemen getest.

EPZ heeft het voorval aan de toezichthouder gemeld en onderzoekt de oorzaak. Daardoor gaat het jaarlijks onderhoud langer duren dan gepland.


Rookontwikkeling bij kerncentrale Borssele (Foto: Novum)

Laatste twee slachtoffers Alphen begraven

De laatste twee slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn zijn maandag begraven. Dat meldt de gemeente.

"De balans tussen bemoedigende woorden spreken en emotie meebeleven met de mensen was heel zwaar", liet burgemeester Bas Eenhoorn optekenen. Zaterdag werden drie slachtoffers ter aarde besteld. In totaal vielen op 9 april naast de 24-jarige dader zes doden.

Het eerste slachtoffer van de schietpartij werd woensdagmiddag begraven, een 42-jarige dichter van Syrische afkomst. Er liggen nog drie gewonden in een ziekenhuis.

De Vrij: "Ik snap de Feyenoord-supporters wel"

Komende zondag staat de competitiewedstrijd tussen Feyenoord en PSV op het programma. Stefan de Vrij kreeg mee dat de supporters van Feyenoord liever willen dat de wedstrijd wordt verloren, zodat aartsrivaal Ajax op die manier minder kans maakt op de landstitel.

Tegenover NUsport laat De Vrij weten dat Feyenoord de wedstrijd tegen PSV echt niet kan laten lopen: "Ik snap dat supporters zo denken. Ajax is nou eenmaal onze aartsrivaal. Logisch dat ze die liever geen kampioen zien worden. Maar wij kunnen de wedstrijd tegen PSV echt niet laten lopen. Om de play-offs te halen moeten we elke komende wedstrijd zien te winnen. En we hebben tegen PSV nog iets recht te zetten hè, na die 10-0 in Eindhoven."

Mocht Feyenoord winnen van PSV, dan is de kans groot dat de Rotterdammers play-offs mogen spelen om Europees voetbal: "Ik denk dat het reëel is om te denken dat we Europees voetbal halen. Utrecht zit in een mindere fase, wij in een goede fase. Als we zondag van PSV winnen, is alles nog mogelijk."

De Vrij liet nog niet los of hij ook volgend jaar nog in De Kuip te bewonderen is: "Ik ben de enige die in gesprek is met de club, maar of ik de eerste ben die een nieuw contract tekent? Dat is afwachten. We blijven praten en dan zien we wel wat er gebeurt."

Spartak Moskou op zoek naar nieuwe trainer

Valeri Karpin heeft zijn functie als trainer van Spartak Moskou vandaag neergelegd. De slechte resulaten waren de reden voor Karpin om niet langer door te gaan als trainer van de Russische ploeg.

In de eerste vijf competitiewedstrijden leed de ploeg dit seizoen al drie nederlagen. Tevens werd er in de kwartfinale van de Europa League met enorme cijfers verloren van FC Porto. Een ronde eerder was Spartak Moskou nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van Ajax.

De 42-jarige Karpin was bijna twee jaar in dienst als hoofdtrainer van Spartak Moskou. Hij zal de club echter niet verlaten, aangezien hij wel verdergaat als algemeen directeur van de Russische ploeg.

Sahin mist ontknoping titelstrijd met Dortmund

Borussia Dortmund zal het in de laatste speelrondes van de Duitse Bundesliga moeten stellen zonder aanvoerder Nuri Sahin. De middenvelder scheurde afgelopen zondag, in de competitiewedstrijd tegen SC Freiburg, zijn knieband.

Door de blessure zal de voormalig Feyenoorder zes weken niet inzetbaar zijn en daardoor mist hij de ontknoping in de Duitse titelstrijd. Met nog vier duels te gaan, heeft koploper Dortmund een voorsprong van acht punten op nummer twee Bayer Leverkusen. De ploeg kan daardoor in theorie komend weekend al het landskampioenschap grijpen.

Sahin, die in verband wordt gebracht met een mogelijke overgang naar Real Madrid, is dit seizoen in Dortmund uitgegroeid tot een vaste waarde en hij draagt inmiddels ook de aanvoerdersband. Eerder zag de koploper ook de Japanse revelatie Kagawa wegens een blessure wegvallen.

Sony overweegt het sluiten van kantoren deze zomer

Sony overweegt het sluiten van een onbepaald aantal kantoren deze zomer. Dit in verband met de elektriciteitstekorten in Japan naar aanleiding van de aardbevingen vorige maand. Het is niet bekend of dit de release van de NGP zal dwarsbomen.

De Japanse overheid heeft sinds kort nieuwe energiestandaarden uitgebracht om zo veel mogelijk energie te besparen voor de burgers. Onder andere heeft de overheid aan bedrijven gevraagd om hun energiegebruik flink te reduceren. Andere Japanse (game)ontwikkelaars, zoals Square Enix en Konami hebben al plannen om het energiegebruik sterk te verminderen.

Sony is onder andere van plan om zijn werknemers twee weken vrij te geven tijdens de zomermaanden en andere vakanties, wanneer de vraag naar elektriciteit meestal het hoogst is. Volgens George Boyd van Sony zal het bedrijf vervolgens "de achterstand inhalen."

"We zullen twee weken extra vakantie aan de werknemers bieden om het energiegebruik wat te verminderen. Daarnaast zullen we waarschijnlijk het dagelijkse gebruik ook verminderen", aldus George Boyd.

De mensen bij Sony hebben verschillende meningen over de impact van de aardbeving. Eerder deze maand vertelde SCEA-baas Jack Tretton dat "de aardbeving misschien de release van de NGP zou kunnen belemmeren." Een woordvoerder van Sony zei later echter dat de aardbeving "geen invloed heeft op de geplande releases."

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 30

Afgelopen weekend werd in de Duitse Bundesliga de 30e speelronde afgewerkt. Hieronder de uitslagen, stand en een linkje naar de overige statistieken.

Bayern München vernedert Bayer Leverkusen

Andries Jonker heeft zijn eerste wedstrijd als interim-trainer van Bayern München een knappe en ruime zege op Bayer Leverkusen geboekt. In eigen stadion werd de nummer twee van de Bundesliga met maar liefst 5-1 verslagen. Mario Gomez scoorde in de eerste helft een loepzuivere hattrick. Door de overwinning steeg Der Rekordmeister weer naar de derde plek, welke na afloop rechtgeeft op het spelen van voorronde Champions League.

Bij rust stond Bayern al met 4-0 voor. Simon Rolfes, verdediger van Leverkusen, opende de score door de bal achter zijn eigen doelman Rene Adler te schieten. Vervolgens liep Super Mario Gomez zien dat hij de topscorer is van de Bundesliga. In een kwartier tijd scoorde hij maar liefst driemaal.

Ook na rust ging de thuisploeg door met het vernederen van Leverkusen. Toch scoorden bezoekers in de naam van Eren Derdiyok de 4-1. De vreugde was van korte duur, want Franck Ribéry bracht de score weer op 5-1. Door de overwinning passeerde de ploeg van Jonker Hannover 96. Zij kwamen op bezoek bij Hamburger SV niet verder dan 0-0.

Borussia Dortmund profiteert optimaal

Borussia Dortmund heeft afgelopen weekend een enorme stap gezet naar het Duitse landskampioenschap. De koploper zag een dag eerder Bayer Leverkusen punten verliezen en daardoor kon de ploeg een dag later in eigen huis weer uitlopen naar een voorsprong van acht punten.

Daardoor moest wel gewonnen worden van SC Freiburg en dit deed de lijstaanvoerder simpel. Bij rust stond de ploeg al met 2-0 voor, dankzij doelpunten van Mario Götze en Robert Lewandowski. In de slotfase scoorde Kevin Grosskreutz de 3-0 en dit was tevens de eindstand. Met nog vier speelrondes te gaan, bedraagt de voorsprong op Bayer Leverkusen acht punten.


Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
FSV Mainz 05 Borussia Mönchengladbach 1-0
1.FC Köln VFB Stuttgart 1-3
1899 Hoffenheim Eintracht Frankfurt 1-0
FC Kaiserslautern 1.FC Nürnberg 0-2
VFL Wolfsburg Sankt Pauli 2-2
Hamburger SV Hannover 96 0-0
Werder Bremen FC Schalke 04 1-1
Bayern München Bayer Leverkusen 5-1
Borussia Dortmund SC Freiburg 3-0


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Borussia Dortmund **
30 21 6 3 69 62-18
2 Bayer Leverkusen 30 18 7 5 61 60-40
3 Bayern München 30 16 7 7 55 66-36
4 Hannover 96 30 17 3 10 54 42-40
5 FSV Mainz 05 30 15 3 12 48 44-37
6 1.FC Nürnberg 30 13 7 10 46 45-38
7 Hamburger SV 30 12 7 11 43 44-45
8 SC Freiburg 30 12 5 13 41 38-44
9 1899 Hoffenheim 30 10 10 10 40 45-42
10 FC Schalke 04 30 11 7 12 40 35-34
11 Werder Bremen 30 8 11 11 35 40-56
12 1.FC Köln 30 10 5 15 35 40-57
13 FC Kaiserslautern 30 9 7 14 34 40-48
14 VFB Stuttgart 30 9 6 15 33 52-55
15 Eintracht Frankfurt 30 9 6 15 33 29-40
16 VFL Wolfsburg 30 6 11 13 29 34-44
17 Sankt Pauli 30 8 5 17 29 32-53
18 Borussia Mönchengladbach 30 7 5 18 26 43-64

** = Champions League

Klik hier om meer statistieken over de Duitse Bundesliga te bekijken!

Nadal: "Moet me verbeteren op gravel"

Rafael Nadal won gisteren in Monte Carlo voor de zevende keer op rij het Masters evenement. Toch gaat de Spanjaard niet rustig aan doen, want hij vindt dat hij zijn spel op gravel moet verbeteren om ook op Roland Garros te gaan zegevieren.

"Ik ben wel blij hoe de eerste week op gravel van dit seizoen is verlopen. Ik kan het zelfvertrouwen dat ik daar heb opgebouwd gebruiken om nog beter te spelen," zei Nadal die naar eigen zeggen beter kan en moet spelen. "Ik moet nog agressiever worden, beter serveren en de punten beter afmaken met meer autoriteit en kracht."

TMF maakt nominaties TMF Awards bekend

Voormalig televisiezender TMF heeft vandaag de genomineerden bekendgemaakt voor het jaarlijkse TMF Awards Festival. Op de persconferentie maakte Marco Borsato eveneens de vier genomineerden bekend voor zijn Borsato Award, die uitgereikt wordt aan de grootste belofte voor de toekomst.

Sinds 2006 heeft de Nederlandse zanger zijn eigen award in overleg met TMF. Hij stapte uit de competitie met 21 awards en gaf anderen de kans. Dit jaar zijn de genomineerden Krystl, Go Back To The Zoo, MakeBelieve en Ben Saunders. Krystl en Ben treden ook samen met Borsato op tijdens zijn concerten in het Gelredome in mei.

Marco over de genomineerden: "Krystl heb ik gekozen omdat zij een geweldige zangeres is. Ze is een ruwe diamant, die alleen het juiste licht nog nodig heeft. MakeBelieve heeft daarentegen een enorme fanbase door het goed gebruik van social media. Dat gecombineerd met een uniek stemgeluid hebben ze echt iets eigens. Ben Saunders is de man waar niemand meer omheen kan. Hij heeft een stormachtige carrière achter de rug in korte tijd."

"Go Back To The Zoo was een band waarvan ik het raar had gevonden om niet te nomineren. Ze zijn eigenlijk al de award ontgroeid, doordat ze een enorm breed publiek aanspreken. Niet alleen de alternatievelingen, maar ook de mainstream," vervolgt Borsato. Ook maakte de zanger van de band bekend dat er binnenkort een re-release van het album Benny Blisto aan zit te komen. Daarbij zit een extra live-dvd van een optreden in het Amsterdamse Paradiso.

Het TMF Awards Festival wordt op 12 juni gehouden op de Amsterdamse Javakade. Optredens zijn er onder andere van De Jeugd van Tegenwoordig, Kane en Go Back To The Zoo. De genomineerden van de awards zijn te lezen op de site van het festival.

Mutai verpulvert WR op marathon

De Keniaan Geoffrey Mutai heeft maandag in Boston een nieuw officieus wereldrecord op de marathon gelopen. De Keniaan legde de 42,195 kilometer af in 2:03.02 uur. Dat is 57 seconden sneller dan het oude wereldrecord. Haile Gebrselassie liep die toptijd in 2008 in Berlijn.

Mutai is voor Nederland een bekende loper, want hij won eerder al twee keer de marathon van Eindhoven. In Boston bleef hij na een zinderende finale zijn Keniase landgenoot Moses Mosop vier seconden voor. De nummer drie in de wedstrijd de Amerikaan Ryan Hall zette met 2:04.58 ook een uitstekende tijd neer.

Het record van Mutai zal overigens niet worden erkend, omdat de Boston marathon een hoogteverval van 140 meter kent, waar één meter per kilometer toegestaan is. Ook wordt de marathon in lijn gelopen, wat in het geval van meewind zoals vandaag toptijden op kan leveren. Daarom worden voor records alleen marathons erkend waar de start en finish dicht bij elkaar liggen.

Gilbert doet mee met Tour de France

Philippe Gilbert neemt komende zomer deel aan de Tour de France. Dat heeft Omega-Pharma Lotto-ploegleider Marc Sergeant maandag gemeld aan de Belgische sportzender Sporza. De winnaar van de Amstel Gold Race nam in 2008 voor het laatst deel aan de belangrijkste wielerronde.

"Toen het parkoers bekend was had Philippe enorm veel zin om de Tour te gaan rijden, omdat er een paar aankomsten waren waarvan hij dacht: dat ligt mij wel", verklaart Sergeant. "Maar hij wilde liever het voorjaar afwachten, voordat hij definitief de knoop doorhakte."

Afwaardering VS raakt Europese beurzen

De Europese beurzen doken maandagmiddag verder in de rode cijfers. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) meldde dat de kans groter is geworden dat zijn waardering van de Amerikaanse staatsschuld zal worden verlaagd. Ook bleven de beleggers zich zorgen maken over de Griekse schuldenproblematiek.

Rond 16.50 uur noteerde de AEX-index 1,9 procent lager op 351,81 punten. De MidKap-index verloor 2 procent en stond op 628,01 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden tot 2,6 procent lager.

S&P liet kort voor de opening van de beurzen op Wall Street weten dat de kans groter is geworden dat het zijn waardering van de Amerikaanse staatsschuld zal verlagen. De VS hebben veel last van een groot begrotingstekort en een hoge staatsschuld. Er lijkt geen duidelijk beleid te zijn om dit aan te pakken, aldus S&P. De Amerikaanse aandelenbeurzen openden met forse verliezen.

Ook Europa is weer 'op de kaart', zei handelaar Jan Wilpshaar van VPV Bankiers. "Griekenland ontkent, maar er gaan hardnekkige geruchten dat het land de schulden zal herstructureren. De markt ziet het al als iets onvermijdelijks. Banken zullen dan lijden en dat zie je nu al terug in de koers."

ING noteerde 3,8 procent lager en Aegon verloor 4,8 procent. In Parijs daalde Societé Générale ruim 3,9 procent en ook Britse banken daalden circa 3 procent in waarde.

Beleggers zijn verder beducht voor de kwartaalcijfers die de komende weken nog zullen volgen. "De eerste cijfers zijn bij beleggers niet zo goed gevallen", aldus Wilpshaar.

Elektronicaconcern Philips bracht voorbeurs tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal naar buiten, maar maakte tegelijkertijd bekend de televisie-activiteiten onder te brengen in een samenwerkingsverband met het Chinese TPV Technology. Ondanks de mindere cijfers waardeerden beleggers en analisten de aanpak van de kwakkelende televisietak. "Dit zet de cijfers in de schaduw", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Philips noteerde aanvankelijk een plus, maar kwam in de loop van de middag in de rode cijfers en noteerde een koersverlies van 1,5 procent.

Verder was er in Amsterdam nieuws van bouwbedrijf Heijmans, dat een opdracht voor de ontwikkeling van het vakantiepark Noordzee Résidence Cadzand-Bad meldde. Met de opdracht is 55 miljoen euro gemoeid. Heijmans stond in het rood met een verlies van 2,3 procent.

Autofabrikant Spyker Cars noteerde 4 procent hoger. Beleggers haalden opgelucht adem, nadat vrijdag de Zweedse regering akkoord was gegaan met de verkoop van Saab Properties, de vastgoedtak van Saab. Met de verkoop komt circa 30 miljoen euro vrij om toeleveranciers te kunnen betalen.

De euro was 1,4215 dollar waard. Bij sluiting van de handel op de Europese beurzen vrijdag was dat nog 1,4440 dollar.

Nieuwe grondwet Hongarije goedgekeurd

Het Hongaarse parlement heeft maandag een nieuwe grondwet voor het land goedgekeurd. De oppositie was het niet eens met het voorstel voor de nieuwe grondwet en had een boycot afgekondigd.

Volgens de Hongaarse regering stelt de nieuwe grondwet het land in staat om de overgang van communisme naar democratie te voltooien, een solide economische basis te leggen en corruptie te voorkomen. De oppositie is van mening dat de regering met behulp van de nieuwe grondwet meer macht naar zich toe kan trekken. Ook zouden burgerrechten in het gedrang komen.

De regering van premier Viktor Orban beschikt over een tweederdemeerderheid in het parlement, waardoor de aanname van de nieuwe grondwet vooraf al zo goed als zeker was. Uiteindelijk werd de grondwet met 262 ja-stemmen aangenomen, 44 parlementariërs stemden tegen. Twee van de drie oppositiepartijen namen geen deel aan de stemming of aan de debatten die eraan vooraf gingen.


Nieuwe grondwet Hongarije goedgekeurd (Foto: Novum)

Wapens uit WOII gevonden in centrum Borne

In Borne zijn maandag bij graafwerkzaamheden munitie en wapens uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Het gaat om onder meer munitie, hulzen, delen van vuurwapens en geweren maar ook oud gereedschap, laten de gemeente en de Twentse politie weten.

Explosievendeskundigen gaan de munitie, vuurwapens en hulzen vernietigen. Het gevonden gereedschap wordt zodra dit mogelijk is aan een geschiedkundige van de gemeente ter beschikking gesteld voor onderzoek.

De spullen werden gevonden bij het station. Het gebied is enige tijd afgesloten geweest, maar de dienstregeling van de NS ondervindt geen hinder.


Wapens uit WOII gevonden in centrum Borne (Foto: Novum)

Di Stefano: "Madrid heeft geen karakter"

Real Madrid's eigen erevoorzitter Alfredo Di Stefano heeft kritiek geuit op de speelwijze van trainer José Mourinho tegen FC Barcelona. Volgens de Real-legende heeft de wedstrijd van afgelopen weekend tegen Barça het grote krachtsverschil laten zien tussen Real Madrid en FC Barcelona. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Het was het hoogst haalbare voor Madrid, meent Di Stefano.

De oud-speler vindt dat Mourinho het briljante spel van Barça niet heeft kunnen temmen in de race voor de titel, waarin Madrid nog acht punten achterstaat. De legendarische aanvaller van de Koninklijke meent dat het team van Mourinho te zwak is om zich te meten met Barcelona.

"Het voetbal dat Barcelona speelde in Bernabeu was simpelweg briljant. De superioriteit was duidelijk", zegt Di Stefano tegenover Sport. "Madrid speelde tegen een Barcelona dat de wedstrijd domineerde. Het is helder dat Barça superieur is boven Madrid, dat een team zonder karakter is."

Internationale prijs 2 Brothers on the 4th Floor

Danceact 2 Brothers on the 4th Floor heeft dit weekeinde weer een prijs in ontvangst mogen nemen. Zangeres Des'Ray en rapper D-Rock werden zaterdag in het Belgische Hasselt verrast met een award voor de wereldwijde verkoop van tien miljoen cd's, laat het management van de act maandag weten.

2 Brothers on the 4th Floor was vooral in de jaren negentig populair. De Nederlandse groep scoorde internationaal met nummers als Never Alone en Dreams. Vorig jaar besloten Des'Ray en D-Rock weer bij elkaar te komen voor een reünietournee. Vanwege die tournee schoot de verkoop van hun albums weer omhoog, in september ontvingen ze een gouden plaat voor hun debuutplaat Dreams en de opvolger 2.

De diamond status, voor de internationale verkoop van meer dan tien miljoen cd's, werd tijdens het evenement I Love the 90's overhandigd aan Des'Ray en D-Rock. 2 Brothers on the 4th Floor behoort daarmee tot een van de succesvolste Nederlandse acts in het buitenland. Eerder ontvingen Within Temptation, George Baker en Golden Earring de onderscheiding.


Internationale prijs 2 Brothers on the 4th Floor (Foto: Novum)

Rode Kruis meldt veel doden in Nigeria

Bij rellen na de presidentsverkiezingen zijn in steden in het noorden van Nigeria veel doden gevallen. Dat meldde het Nigeriaanse Rode Kruis maandag.

"Er zijn in elk geval problemen geweest in Kaduna, Katsina, Kano, Adamawa, Niger en Jigawa. Kerken, moskeeën en huizen zijn afgebrand", zei Umar Mairiga van het Rode Kruis. "Veel mensen zijn omgekomen, maar de eerste berichten stromen nog steeds binnen en we zijn nog niet zover dat we een aantal kunnen noemen. Onze vrijwilligers staan klaar en zodra de situatie kalmeert, worden ze ingezet", zei hij.

In het islamitische noorden braken zondag rellen uit nadat bekend was geworden dat de christen Goodluck Jonathan uit het zuiden zaterdag was herkozen als president van Nigeria.

Rode Kruis meldt veel doden in Nigeria
Rode Kruis meldt veel doden in Nigeria (Foto: ANP)

Advocaat bij politieverhoor zware delicten

Verdachten van ernstige misdrijven en minderjarige verdachten moeten zich bij het eerste politieverhoor kunnen laten bijstaan door een advocaat. Als de politie dit in het belang van het onderzoek niet wenselijk acht, moet het verhoor worden opgenomen. Dat staat in een wetsvoorstel dat het Ministerie van Veiligheid en Justitie maandag presenteerde.

De verplichting geldt niet voor het verhoor van verdachten van misdrijven waarop een gevangenisstraf van minder dan zes jaar staat. Vorig jaar pleitte het WODC, het onderzoekscentrum van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, er nog voor bij alle verdachten een advocaat aanwezig te laten zijn bij het eerste politieverhoor.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wees toen al op de grote consequenties van een dergelijke algemene verplichting, aangezien er jaarlijks 350.000 verdachten worden verhoord.

Sinds april vorig jaar hebben verdachten het recht om voor hun eerste verhoor contact te hebben met een advocaat. Dat was het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. De aanwezigheid van een advocaat bij het eerste verhoor is een uitbreiding van de rechten van verdachten bij het eerste verhoor.

Het wetsvoorstel is maandag verstuurd naar onder meer de politie, het Openbaar Ministerie en de Nederlandse Orde van Advocaten.

Ziggo dicht veiligheidslek

Medewerkers Ziggo mogen geen klantnummers meer via de telefoon verstrekken. Dat heeft een woordvoerder van de internetaanbieder maandag gezegd, nadat dagblad De Telegraaf schreef dat het gemakkelijk was in te breken op Ziggo-accounts met klantnummers die via de helpdesk waren verkregen.

De helpdesk van Ziggo gaf het klantnummer door als een beller het juiste adres wist te noemen. "Dat was bedoeld als service, bijvoorbeeld als een Ziggo-abonnee was overleden", zegt de woordvoerder. Deze dienst was echter ook te misbruiken. Met het klantnummer is eenvoudig een nieuw wachtwoord aan te maken, zo meldde De Telegraaf.

Ziggo heeft alle helpdeskmedewerkers op het hart gedrukt dat zij geen klantnummers per telefoon mogen verstrekken. Dat gaat voortaan uitsluitend per brief.

Giphart, Kluun en Dijkshoorn op Lowlands

Ronald Giphart, Kluun en Nico Dijkshoorn brengen dit jaar een bezoekje aan Lowlands. De organisatie van het driedaagse festival in Biddinghuizen maakte maandag het literatuurprogramma bekend. De Nightwriters, opgericht door schrijver Kluun om literatuur onder de aandacht te brengen, zijn inmiddels vaste gasten op Lowlands.

Ook Jan Heemskerk, Saskia Noort en Fokke en Sukke maken hun opwachting in het Nightwriters Café, waar workshops worden gegeven en schrijvers voordragen uit eigen werk. Verder komt presentator Jort Kelder vertellen wat hij leest en waar hij zijn inspiratie vandaan haalt.

Lowlands duurt dit jaar van 19 tot en met 21 augustus. Naast een muziekprogramma biedt het festival onder meer theater, dans, comedy en literatuur. Van het muziekprogramma zijn al enkele namen bekendgemaakt, waaronder Interpol, The Wombats en Arctic Monkeys.

De kaarten voor de negentiende editie van het festival waren binnen een paar uur uitverkocht.

Wietkwekerij gevonden in huis brigadier

In de woning van een 50-jarige brigadier uit Heerlen is donderdag een wietkwekerij met ongeveer zestig hennepplanten aangetroffen. De vrouw, die werkt bij de regiopolitie Brabant-Noord, is aangehouden en vrijdagmiddag buiten functie gesteld, laat de politie maandag weten.

De Limburgse politie had donderdag een onderzoek gedaan in de woning van de vrouw en haar 58-jarige echtgenoot. Beiden zijn in een cel gezet.

Naar de brigadier is een strafrechtelijk en disciplinair onderzoek ingesteld. Het echtpaar is inmiddels weer in vrijheid gesteld.

Rechters in zaak-Wilders mogen blijven

De rechters in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders worden niet vervangen. Dat heeft de wrakingskamer van de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald.

Wilders' advocaat Bram Moszkowicz vroeg vrijdag om andere rechters, omdat de rechtbank had geweigerd een onderzoek in te stellen naar meineed door Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks, die in het proces optrad als getuige. Volgens Moszkowicz heeft Hendriks daarbij gelogen.

De wrakingskamer wees erop dat Moszkowicz het oneens mag zijn met de beslissing, maar dat irritatie over een besluit van de rechtbank geen grond voor wraking is. Het ligt anders als de rechtbank een onbegrijpelijke of ondeugdelijke beslissing heeft genomen, maar dat is volgens de wrakingskamer niet het geval. Of de beslissing van de rechtbank terecht is, kan eventueel in hoger beroep worden uitgemaakt.

De omstreden getuigenis van Hendriks ging over het etentje bij hem thuis dat centraal is komen te staan in het proces. Daarbij zou de arabist Hans Jansen, die als getuige-deskundige optrad, zijn beïnvloed door een andere aanwezige, raadsheer Tom Schalken. Die was medeverantwoordelijk voor het besluit om Wilders te vervolgen.

Hendriks verklaarde vrijdag dat Jansen was uitgenodigd om zijn kennis van de islam. Eerder had hij in dagblad De Pers gezegd dat Jansen interessant was omdat hij getuige-deskundige was in het proces-Wilders. Moszkowicz zag daar tegenstrijdige verklaringen in en concludeerde dat Hendriks loog.

Hendriks zei maandag niet anders te hebben verwacht dan dat de wrakingskamer het verzoek om andere rechters zou afwijzen. Volgens hem was het verzoek een truc van Moszkowicz en Wilders om de aandacht af te leiden van het proces zelf.

Moszkowicz diende in oktober vorig jaar ook een verzoek in om de rechters te vervangen. Destijds kreeg hij zijn zin. Het proces begon daarna van voren af aan, met andere rechters.

Wanneer de zaak-Wilders verdergaat, is nog niet duidelijk.

Haase, De Bakker en Rus naar Roland Garros

Robin Haase en Thiemo de Bakker doen tussen 22 mei en 5 juni mee aan Roland Garros. De twee Nederlanders zijn vanwege hun plaats op de wereldranglijst direct toegelaten. De beste 104 tennissers van de wereld krijgen toegang. Dat maakte de Franse tennisbond vandaag bekend.

Bij de vrouwen doet Arantxa Rus mee aan het Franse grandslamtoernooi. Zij hoort net bij de beste 108 vrouwen van de wereld. De Monsterse stond vorige week honderdste op de ranglijst en staat 101e op de plaatsingslijst van Roland Garros. Vorig jaar haalde Rus het net niet om direct te worden toegelaten en sneuvelde ze in de kwalificatie. In 2009 stond ze al eens in de tweede ronde in het Bois de Boulogne.

Jonker even weg uit München

Andries Jonker heeft vandaag niet de training van Bayern München kunnen leiden. De interim-coach vertrok direct na de klinkende 5-1 overwinning op Bayer Leverkusen vanwege privéomstandigheden naar Nederland. Woensdag keert Jonker weer terug aan de Säbener Strasse, dinsdag hebben de spelers vrij.

Zelf wilde Jonker niet op de situatie ingaan, maar volgens Duitse media kreeg de trainer donderdag te horen dat zijn moeder was getroffen door een hartstilstand. Om de aandacht niet van de wedstrijd af te leiden, hield hij zijn mond tegenover de spelersgroep, maar direct na de persconferentie vertrok hij richting Amsterdam. Assistent Hermann Gerland nam vandaag de training voor zijn rekening.

Jonker heeft na het ontslag van Louis van Gaal tot het eind van het seizoen de leiding over het eerste elftal. Volgend seizoen is hij in München trainer van het tweede elftal en krijgt hij de leiding over de jeugdopleiding.


Jonker even weg uit München (Foto: Novum)

'Bosschaart enkele weken buitenspel'

De kans is groot dat ADO Den Haag dit seizoen niet meer over Pascal Bosschaart kan beschikken. De verdediger liep afgelopen weekend, tijdens de wedstrijd tegen AZ (3-1), een blessure aan zijn hamstring op.

Bosschaart werd afgelopen zaterdag al binnen vijftien minuten van het veld gehaald. Een MRI-scan in het ziekenhuis heeft inmiddels uitgewezen dat de hamstring gekwetst is. De verwachting is dat de voetballer enkele weken niet in actie zal komen.

Dit zou dus kunnen betekenen dat het seizoen voor Bosschaart voorbij is, aangezien er nog maar drie speelronden op het programma staan.

'Gomes moet weg bij Tottenham Hotspur'

Tottenham Hotspur-trainer Harry Redknapp heeft het gehad met eerste doelman Heurelho Gomes. De doelman zou door de club op de transferlijst worden gezet.

Volgens Engelse media zou de doelman het helemaal hebben verbruid na de vele blunders, die hij in zijn tijd bij Tottenham Hotspur maakte. De Brazilaanse doelman wisselde briljante reddingen met de meest bizarre flaters af. Zo ook vorige week in het Champions League-duel met Real Madrid, waar Gomes een op het oog eenvoudig schot van Cristiano Ronaldo verwerkte tot doelpunt.

Tottenham Hotspur zou al druk op zoek zijn naar een vervanger van Gomes. Er wordt gesuggereerd dat de namen van Diego Alves (UD Almería), Maksym Koval (Dynamo Kiev) en Shay Given (Manchester City) op het lijstje van Tottenham Hotspur staan.

Gomes staat sinds 2008 onder contract bij Tottenham Hotspur. Daarvoor beleefde de doelman zijn gloriedagen bij PSV. In Nederland ontpopte Gomes zich tot een van de beste doelmannen van de Eredivisie. Waar de Braziliaan naar toe gaat, is nog niet duidelijk.

'De Graafschap-target Streppel naar Willem II'

Jurgen Streppel wordt geen trainer van De Graafschap. Dat meldt De Gelderlander. De huidige oefenmeester van Helmond Sport tekent waarschijnlijk een contract bij Willem II, maar stond naar verluidt wel op het verlanglijstje van De Graafschap.

Streppel is nu nog werkzaam als hoofdtrainer van eerstedivisionist Helmond Sport. De coach heeft aangegeven toe te zijn aan een stap hogerop en wil spoedig zijn toekomst duidelijkheid geven. Daarbij valt het oog vermoedelijk op Willem II.

Voor De Superboeren is het vermoedelijke afhaken van Streppel een tegenvaller. Eerder werden bleken Erwin Koeman, Erik ten Hag en Alex Pastoor al niet haalbaar. Directeur voetbalzaken Leen Looyen richt zich nu op andere trainers.

Socom 4 beveiligd tegen tweedehands verkoop

Tweedehandse versies van het online schietspel SOCOM 4 bevatten aanzienlijk minder functies dan nieuwe exemplaren van de game. Dat maakt uitgever Sony bekend. Wie het spel nieuw koopt kan namelijk de SOCOM Pro-modus ontgrendelen waarmee extra levels, wapens en missies beschikbaar worden. Met de eenmalige code hoopt Sony geld te verdienen aan de handel in tweedehands spellen.

Het systeem dat Sony met SOCOM 4 introduceert, lijkt op de Online Pass van uitgevers EA en THQ. Bij sportspellen als FIFA en Tiger Woods zijn de online functies alleen beschikbaar na het invullen van de code in het doosje. Zo hopen ze de handel in tweedehands spellen te ontmoedigen aangezien uitgevers niets aan deze transacties verdienen.

Iedereen met een tweedehands exemplaar van SOCOM 4 krijgt wel de mogelijkheid om de functie alsnog los aan te schaffen. Voor tien euro kan een speler SOCOM Pro kopen en van de extra mogelijkheden gebruikmaken. Het schietspel draait volledig om de online modus waarin spelers het tegen elkaar opnemen.

SOCOM 4 komt vrijdag uit voor de PlayStation 3.

 

[Primera División] Uitslagen speelronde 32

Deze week stond er weer een volledige speelronde in de Primera División op het programma. Zoals gebruikelijk vind je in dit bericht weer een update uit de Spaanse competitie met onder meer de uitslagen en de actuele stand.

Valencia verslaat UD Almería in de tweede helft

Valencia is er afgelopen weekend in geslaagd de voorsprong op concurrent Villarreal, dat vanavond in actie komt, te vergroten. De formatie won namelijk met 3-0 van rode lantaarn-drager UD Almería (3-0).

Na een saaie eerste helft kwam de wedstrijd in het tweede bedrijf helemaal tot leven. In de 51e minuut opende Roberto Soldado de score voor de bezoekers met zijn dertiende doelpunt van het huidige seizoen. Ook daarna bleef Valencia druk zetten, wat uiteindelijk in een treffer van Marius Stankevicious resulteerde. In de slotfase deed ook Jordi Alba nog een duit in het zakje, waardoor de drie punten mee naar Valencia gingen.

Remise tussen Espanyol en Atlético Madrid

Atlético Madrid is er dit weekend niet in geslaagd om het verschil met directe concurrent Espanyol te vergroten. Na 90 minuten wedstrijd stond er namelijk 2-2 op het scorebord, waarbij de Madrilenen tot twee keer toe op voorsprong kwamen.

Espanyol keek na twee minuten al tegen een achterstand aan, omdat Diego Costa het openingsdoelpunt voor Atlético Madrid voor zijn rekening nam. Nog voor de pauze kwam de thuisploeg langszij door een treffer van Pablo Osvaldo. Na de pauze namen de bezoekers het heft al snel in handen, waardoor men ook vrij snel weer op voorsprong kwam. Aan de goal, die door Sergio Agüero werd gemaakt, ging defensief geklungel vooraf. Toch konden de Madrilenen weer niet lang van hun voorsprong genieten. Negen minuten later tekende Osvaldo voor zijn tweede van de wedstrijd, wat ook meteen de eindstand betekende.



Uitslagen speelronde 32:

Thuis Uit Uitslag
Getafe CF Sevilla FC 1-0
Malaga CF Real Mallorca 3-0
UD Almeria Valencia 0-3
Real Madrid FC Barcelona 1-1
Real Sociedad Sporting de Gijón 2-1
Levante UD Hercules CF 2-1
Deportivo la Coruna Racing Santander 2-0
Osasuna Athletic de Bilbao 1-2
Espanyol Atletico Madrid 2-2


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona 32 27 4 1 85 86-17
2 Real Madrid 32 24 5 3 77 73-23
3 Valencia 32 19 6 7 63 54-35
4 Villarreal 31 16 6 9 54 48-36
5 Athletic de Bilbao 32 15 3 14 48 49-46
6 Atletico Madrid 32 13 7 12 46 50-43
7 Sevilla FC 32 13 7 12 46 48-47
8 Espanyol 32 14 3 15 45 40-45
9 Levante UD 32 12 6 14 42 36-42
10 Real Mallorca 32 11 6 15 39 33-45
11 Sporting de Gijón 32 9 11 12 38 30-37
12 Real Sociedad 32 12 2 18 38 42-55
13 Deportivo la Coruna 32 9 11 12 38 27-40
14 Getafe CF 32 10 7 15 37 43-51
15 Racing Santander 32 9 10 13 37 31-47
16 Osasuna 32 9 8 15 35 37-39
17 Real Zaragoza 31 8 9 14 33 31-44
18 Malaga CF 32 9 6 17 33 42-62
19 Hercules CF 32 8 6 18 30 29-50
20 UD Almeria 32 5 11 16 26 32-57


Bekijk op deze pagina meer statistieken uit de Primera División!

 

'Nieuwe spelcomputer gaat verder dan Wii'

De opvolger van de Nintendo Wii tilt gamen met bewegingen naar een hoger niveau. De nieuwe spelcomputer, die intern bij Nintendo bekend zou staan als Project Café, is nauwkeuriger dan zijn voorganger. Dat beweert gamemagazine Edge op basis van bronnen binnen game-uitgevers Electronic Arts, Activision en Ubisoft. De drie bedrijven zouden al enkele maanden werken met de opvolger van de Wii.

"Deze keer doet Nintendo het goed. Het is geen gimmick meer", beweert een van de anonieme bronnen tegenover het magazine. De besturing zou vergelijkbaar of zelfs beter zijn dan dat van de Playstation Move. De Move maakt gebruik van verschillende sensoren in het besturingsmechanisme en een camera. Of Project Café een camera gebruikt, is niet bekend.

De controller van de nieuwe spelcomputer zou een aanraakscherm en een ingebouwde camera krijgen. Dat waren de geruchten die vrijdag opdoken via vakblad Develop. Daarnaast zou Project Café ook het gebruik van de Wii-besturing ondersteunen, waaruit zou blijken dat Wii-spellen ook gewoon te spelen zijn op de nieuwe spelcomputer.

Ondertussen zwijgt Nintendo als het graf. De gamegigant lanceerde eind vorige maand de Nintendo 3DS, maar de verkoop lijkt niet te voldoen aan de verwachtingen van het Japanse bedrijf. Ook de verkoop van de Nintendo Wii is al tijden aan het dalen. Volgens verschillende berichten zou de prijs van de Wii halverwege mei kunnen zakken van 199 naar ongeveer 150 euro.


(Foto: Novum)

NAVO verwacht meer vliegtuigen voor Libië

De NAVO is ervan overtuigd dat zij binnenkort kan rekenen op meer vliegtuigen voor de militaire operaties in Libië. Dat meldt een zegsman van het bondgenootschap maandag.

De NAVO heeft zo'n tweehonderd vliegtuigen ingezet sinds de operaties vorige maand van start gingen. Het gaat hierbij onder andere om gevechtsvliegtuigen, verkenningstoestellen, en tankvliegtuigen. Er zijn nog negen extra gevechtsvliegtuigen nodig, zegt de NAVO-bron.

Volgens de zegsman beschikt de NAVO over genoeg vliegtuigen om het huidige tempo vol te houden. De troepen van kolonel Moammar Gadhafi hebben zich echter als gevolg van de luchtaanvallen verspreid en gebruiken nu vooral lichte, snelle voertuigen. De NAVO heeft daarom extra gevechtsvliegtuigen nodig die met lasergeleide bommen bewapend kunnen worden.

Koop Alice: Madness Returns en krijg Alice cadeau

Developer Spicy Horse werkt momenteel samen met Electronic Arts aan Alice: Madness Returns, het vervolg op het in 2000 verschenen Alice. De game moet 14 juni gaan verschijnen voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3. Vandaag hebben we goed nieuws voor fans van het eerste deel.

Project-leider American McGee, die ook verantwoordelijk was voor het eerste deel, heeft vandaag gemeld dat Alice: Madness Returns een voucher zal bevatten met daarop een code. Deze code kan gebruikt worden om het origineel te downloaden: "There’s also going to be pretty significant release, the original Alice brought over to the consoles, so that a person who’s purchased Madness Returns gets a download code and is able to play through the entire original game alongside playing Madness Returns."

De actie geldt voor alle platforms waarop Madness Returns zal verschijnen. McGee geeft verder aan dat de game DLC zal krijgen in de vorm van jurken voor Alice. De jurken hebben unieke krachten waarmee gespeeld kan worden in de game.

Verdachte moord trappenhuis Amsterdam vrijgelaten

De verdachte die zaterdag direct na een fatale schietpartij in Amsterdam-West werd aangehouden, is vrijgelaten. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie maandag. De man is niet meer in beeld als verdachte in de zaak.

De schietpartij vond zaterdagavond plaats in een trappenhuis van een woning aan de Naaldwijkstraat. Het slachtoffer is een 43-jarige Amsterdammer. Hij overleed kort daarna in het ziekenhuis.

Aantal verkeersdoden gedaald

Het aantal verkeersdoden in 2010 was 11 procent lager dan het jaar ervoor. Vorig jaar vonden 640 personen de dood in het verkeer, in 2009 waren dit er 720. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. In 2004 kwamen er nog 881 mensen om in het verkeer.

Het grootste deel van de daling komt voor rekening van fietsers en inzittenden van personenauto's. In 2010 lag het aantal verkeersdoden onder inzittenden van personenauto's 17 procent lager dan in 2009 en kwam uit op 246. Het aantal fietsers dat omkwam daalde van 185 tot 162.

Onder mensen jonger dan 40 jaar bedroeg de daling ten opzichte van een jaar eerder 20 procent. Onder deze groep was de afname van het aantal verkeersdoden het sterkst bij 15- tot 20-jarigen. Het hoogste aantal verkeersdoden is nog steeds te vinden onder twintigers: vorig jaar kwamen er 114 om.

Het aantal voetgangers dat omkwam in het verkeer steeg, van 68 naar 72. 60 procent van hen is 50 jaar of ouder. De voetgangers zijn de enige groep weggebruikers waarbij het aantal verkeersdoden niet gedaald is.

De sterfte door verkeersongevallen daalt al sinds de jaren zeventig. Destijds kwamen meer dan 3000 mensen per jaar om in het verkeer. Halverwege de jaren zeventig werd onder andere het dragen van gordels voorin de auto en het dragen van de bromfietshelm verplicht. Sinds het jaar met de meeste dodelijke verkeersongevallen, 1972, is het aantal verkeersdoden gedaald met 80 procent.

Dries Roelvink ziet zichzelf al als Topper

Dries Roelvink heeft er alle vertrouwen in dat hij een plaatsje tussen de Toppers gaat veroveren. De volkszanger, die vrijdag auditie deed, houdt de concurrentie goed in de gaten. "Ik heb honderden audities gezien en dan denk ik: Ik zou het best eens kunnen worden."

Roelvink deed vrijdag officieel auditie bij de Toppers, die via internet op zoek zijn naar een vijfde lid. Roelvink zet z'n auditie kracht bij met een aantal grappige internetclipjes, die later deze week verschijnen. Daarvoor kruipt hij in de huid van de heren met wie hij graag een podium zou delen: de Toppers. "Ik doe een liedje van Gordon en daarna het nummer Over de Top van de Toppers", legt de volkszanger uit aan Novum Nieuws. "Op dit moment word ik Gerard Joling."

Gordon, Joling, Jeroen van der Boom en René Froger zijn een zoektocht gestart naar een vijfde Topper. Belangstellenden kunnen via internet auditie doen voor een plaatsje tussen het glitterviertal, de winnaar mag met de heren optreden in de Amsterdam ArenA. Dries droomt al jaren van een plaatsje op dat podium. "Ik ben een paar keer bij hun concerten geweest. Het lijkt me hartstikke leuk om een keer te gast te zijn. Nu is er die mogelijkheid."

Dries schat zijn kansen vrij hoog in. "Ik heb een hele goede auditie neergezet. Als je dat bekijkt en beluistert, moet je de conclusie trekken dat het zangtechnisch helemaal goed zit. Dat blijkt ook uit de reacties." Met zijn grappige filmpjes hoopt Roelvink meer aandacht voor zijn auditie te trekken. "De Toppers zijn toch over de top, daar werken we nu aan."

Concurrentie van andere feestzangers als Mick Harren en Danny Nicolay vreest Dries niet. "Echt bekende mensen, die de Toppers normaal gesproken zouden vragen voor een gastoptreden, doen niet mee. Ik heb veel filmpjes bekeken en daar zitten geen bekende zangers tussen."

Mocht Roelvink onverhoopt toch niet gekozen worden tot vijfde Topper, dan kan de 52-jarige zanger daar ook mee leven. "Als ik het op het laatste moment toch net niet ga worden, dan heeft het toch iets opgeleverd", concludeert Dries. "Dan heb ik er een hoop plezier aan beleefd en is het leuk geprobeerd."


Dries Roelvink ziet zichzelf al als Topper (Foto: Novum)

Uncharted 3 omarmt Facebook en Youtube

Gamers kunnen eind dit jaar hun eigen avonturen in de actiegame Uncharted 3: Drake's Deception delen met vrienden. Facebook en Youtube zijn direct in het spel verwerkt, waardoor gamers filmpjes en verhalen online kunnen plaatsen en avonturen van hun vrienden direct kunnen bekijken in de game. Dat heeft gamestudio Naughty Dog bekendgemaakt tegenover het Amerikaanse magazine USA Today.

Het integreren van Youtube en Facebook in videogames gebeurt vaker, maar is meestal beperkt tot het exporteren van een statusupdate, screenshot of filmpje. In de nieuwste game van Naughty Dog hoeven gamers het Playstation 3-spel niet te verlaten om filmpjes te maken, te bekijken of te chatten met hun vrienden.

"Het is ons doel te zorgen dat je net zo met je Facebook-vrienden kunt communiceren als met je Playstation Netwerk-vrienden", zegt covoorzitter Christophe Balestra van de gamestudio. Daarnaast wil de gamestudio beloningen uitdelen aan gamers die reageren op elkaars berichten. Wanneer een speler een screenshot of filmpje plaatst, zouden de eerste vijf gamers die reageren bijvoorbeeld een nieuw kledingstuk voor hun personage kunnen krijgen.

In het tweede deel van Uncharted integreerde de gamestudio statusupdates voor Twitter en Facebook op basis van de progressie die een speler boekte in de game. Dit zorgde voor een grote hoeveelheid ongewenste berichten, wat de gamestudio deed besluiten de functie uit te schakelen.

Uncharted 3: Drake's Deception verschijnt dit najaar alleen op de Playstation 3. In de hoofdrol van de actiegame staat Nathan Drake, een Indiana Jones-achtige avonturier die op zoek is naar de verloren stad Iram of the Pillars.


(Foto: Novum)

Van der Gijp leeft als een kluizenaar

René van der Gijp komt op televisie over als een vrolijke snuiter, maar thuis leeft de voetbalanalist een teruggetrokken leven. Dit meldt het AD maandag, op basis van een portret dat het programma KRO Profiel op 30 april zal uitzenden.

Zo zegt collega en vriend Johan Derksen over Van der Gijp: "René lijkt een intens vrolijke figuur, maar de mensen zouden 's avonds eens door zijn brievenbus in huis moeten kijken, dan is daar een heel andere René."

De oud-voetballer blijkt namelijk als een kluizenaar te leven. Hij had drie eerdere relaties, waar twee kinderen uit zijn voortgekomen, maar heeft nooit overwogen om met een vrouw samen te gaan wonen.

KRO Profiel behandelt in het portret ook de voetballoopbaan van Van der Gijp. Of hij nu won of verloor, het maakte hem niets uit. Volgens Derksen hebben trainers en medespelers zich behoorlijk aan die instelling geërgerd: "Broodvoetballers hadden er enorm de pest aan dat het René allemaal niks kon schelen."

Op tv is Van der Gijp wel een gewaardeerde collega zegt Derksen: "Hij vertelt nooit onzin, weet alles, ziet alles. Door zijn vermogen om het met humor te brengen is hij de beste analyticus van het land."


René van der Gijp leeft als een kluizenaar

Billy Bob Thornton in film met Eva Longoria

Billy Bob Thornton en Eva Longoria gaan de hoofdrollen spelen in de rauwe komedie The Baytown Disco. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap. Het is nog niet duidelijk welke rol Thornton op zich neemt.

Drie simpele plattelandsbroers beloven aan de plaatselijke schone (Longoria) haar zoontje te redden van zijn vader, die hem zou misbruiken. Daar steekt de vader natuurlijk een stokje voor, vat producent Lleuju Productions de plot kort samen.

Thornton is vooral bekend van zijn rol als vuilbekkende Kerstman in Bad Santa uit 2003 en zijn film Sling Blade uit 1996. Voor deze laatste film werd hij genomineerd voor de Oscar voor beste acteur, en won hij de Oscar voor beste bewerking tot een filmscenario. Longoria is met name bekend van haar rol als Gabrielle Solis uit de serie Desperate Housewives.

De opnames voor The Baytown Disco gaan 2 mei van start in de Amerikaanse staat Louisiana. Nieuwkomer Barry Battles is coscenarist en regisseert de film, die volgend jaar in première gaat.


Billy Bob Thornton (Foto: Novum)

Strandrollator maakt debuut aan Nederlandse kust

Met het uitzicht op een zonnig paasweekend hoeft een strandbezoek voor mindervaliden geen belemmering meer te zijn. Dit weekend wordt namelijk in Scheveningen en Kijkduin de strandrollator gepresenteerd. Met deze speciale rollator kun je gemakkelijk door het zand rijden.

De stranden in Scheveningen en Kijkduin hebben al jarenlang succes met de strandrolstoel en hebben daarom besloten ook strandrollators te verhuren. De nieuwe strandrollator is een speciale rollator met brede banden, waardoor je makkelijk door het zand kunt lopen.

De strandrollator en de strandrolstoel zijn het hele strandseizoen nog te huur.

Mijnwerkers Polen in staking

De werknemers van zes kolenmijnen in het zuiden van Polen hebben maandag voor 24 uur het werk neergelegd. De mijnwerkers staken uit protest tegen plannen van de regering om het mijnbedrijf deels te privatiseren.

Polen is in grote mate afhankelijk van kolen voor zijn energievoorziening. Ten tijde van het communisme in Polen kregen mijnwerkers relatief hoge salarissen en konden ze vroeg met pensioen. De mijnwerkers vrezen dat hun banen en de bijbehorende riante arbeidsvoorwaarden op de tocht komen te staan. Ze eisen onder andere een salarisverhoging.

Het staatsbedrijf achter de zes kolenmijnen, Jastrzebska Spolka Weglowa, maakt 30 juni een beursgang. De Poolse regering behoudt echter wel een meerderheidsbelang in het bedrijf.

20 jaar cel voor moord en seks met dode

De rechtbank in Leeuwarden heeft de 25-jarige Johannes van der Z. uit Dokkum veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar wegens moord. De man heeft op 20 juni vorig jaar in het Tolhuispark in zijn woonplaats met een ijzeren moker de schedel van Suzanne Monsma (24) uit Dokkum ingeslagen. Later keerde hij terug naar het park en vergreep hij zich aan het ontzielde lichaam van de jonge vrouw.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een celstraf van twaalf jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De rechtbank vindt dat er diverse aanwijzingen zijn dat Van der Z. ziekelijke stoornissen heeft, maar deskundigen die de man onderzochten kunnen geen advies over tbs geven. De jongeman weigerde mee te werken aan een psychisch onderzoek in het Pieter Baancentrum (PBC).

"De kans op herhaling kan echter niet worden uitgesloten en daarom gaat de straf de duur van de gemiddelde straf te boven", aldus de rechtbank.

Twintig jaar cel voor moord en seks met dode
Twintig jaar cel voor moord en seks met dode (Foto: ANP)

Inception-ster geboren voor rol als jongere Willis

Joseph Gordon-Levitt kijkt zijn hele carrière al uit naar een rol zoals hij nu in sciencefictionthriller Looper mag spelen. Hij speelt daarin een jonge versie van een personage dat in dezelfde film ook door Bruce Willis wordt vertolkt. "Het is iets waar ik mijn hele leven voor gewerkt heb."

"Ik heb het gevoel dat Looper het resultaat is van wat er met Inception is gebeurd", zegt de 30-jarige acteur. In de gewelddadige thriller, die zich afspeelt in China, werkt een huurmoordenaar (Gordon-Levitt én Willis) voor de maffia van de toekomst en reist terug in de tijd om zijn slachtoffers te vermoorden. Als hij erachter komt dat ook hijzelf op de dodenlijst staat, probeert hij zichzelf in het verleden te redden.

Gordon-Levitt is in de sciencefictionfilm te zien naast Emily Blunt en de Chinese actrice Xu Qing. De film wordt geregisseerd door Rian Johnson, bekend van de komedie Brothers Bloom en het meesterlijke Brick. De film wordt opgenomen in China en moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Joseph Gordon-Levitt (Foto: Novum)

Man gooit kokend water in gezicht rivaal

Een man uit Helmond is zondagmiddag gewond geraakt toen een 44-jarige man uit Deurne hem kokend water in het gezicht gooide. Dat gebeurde in een horecazaak in zijn woonplaats, meldt de politie.

De twee kregen het met elkaar aan de stok in de zaak aan de Overloop. De man uit Deurne werd zo kwaad dat hij kokend water in het gezicht van zijn rivaal gooide. Vervolgens ging hij haar huis.

De man werd rond 15.45 uur thuis aangehouden en zit nog vast. Het 30-jarige slachtoffer moest zich in een ziekenhuis aan zijn verwondingen laten behandelen.

Gilbert in top vijf wereldranglijst

Philippe Gilbert komt in de top vijf binnen op de UCI-wereldranglijst. De Omega Pharma-Lotto-renner won gisteren de Amstel Gold Race. Fabian Cancellara blijft de beste renner in de UCI World Tour. De Zwitser (Leopard-Trek) leidt voor Matthew Goss (HTC-Highroad), Andreas Klöden (Radioshack) en Michele Scarponi (Lampre).

Robert Gesink, gisteren negende in de Gold Race, blijft de beste Nederlander. Hij zakt wel van de vijfde naar de zesde plaats. Radioshack blijft de beste ploeg voor HTC en Rabobank.

Regisseur erkent fouten in Superman Returns

Bryan Singer zegt een paar fouten te hebben gemaakt bij de regie van zijn film Superman Returns. De regisseur vindt zijn film uit 2006 te nostalgisch en te romantisch voor een actiefilm, zegt hij in een interview met de Superman-fansite Voices From Krypton.

"Het vrouwelijk publiek stond niet in de rij voor stripverfilmingen, maar wel voor een modefilm als The Devil Wears Prada. Daar wilde ik iets aan doen." Singer liet zich inspireren door de romantische Superman-films die Richard Donner maakte met Christopher Reeve in de titelrol. Superman Returns kreeg goede kritieken, maar het bioscooppubliek bleef uit. De film bracht wereldwijd slechts 391 miljoen dollar op, voor een grote zomerfilm als deze een schijntje.

Singer denkt dat de Bijbelverwijzing in zijn film niet werd begrepen. In de film steekt Lex Luthor (Kevin Spacey) Superman, gespeeld door Brandon Routh, neer met een stuk kryptonite, het enige materiaal waar Superman gevoelig voor is. De twee zijn in de rest van de film niet meer samen in een scène te zien. Singer zegt nu dat die verwijzing 'zware kost' is voor zijn publiek. "Het ging in feite over Christus", zegt Singer. Hij refereert aan Jezus die aan het kruis wordt gestoken met een lans en later terugkeert op aarde om de mensheid te redden.

Collega Zack Snyder regisseert nu Man of Steel, een Superman-verfilming met de Brit Henry Cavill in de hoofdrol. Die film moet eind volgend jaar in de bioscopen draaien.


Bryan Singer (Foto: Novum)

Rabobank met zes Nederlanders in Waalse Pijl

Rabobank start woensdag met zes Nederlanders in de Waalse Pijl. Ploegleiders Erik Maassen en Erik Dekker kunnen in de Ardense wielerklassieker beschikken over vier 'nieuwe' gezichten ten opzichte van de Amstel Gold Race.

Bauke Mollema, Laurens ten Dam, Tom-Jelte Slagter en Pieter Weening deden niet mee aan de Amstel Gold Race, maar rijden wel in Wallonië. Mollema werd afgelopen week nog tweede in de ronde van Castilië en Leon. Naast het viertal zullen Robert Gesink, Bram Tankink, de Duitser Paul Martens en de Spanjaard Carlos Barredo starten namens Rabobank.

'FNV komt terug op belofte bevriezing premies'

De FNV krabbelt deels terug van zijn belofte om de pensioenpremies definitief te bevriezen. De vakcentrale wil dat de afspraak niet geldt bij schokken op de beurs of tegenvallende prestaties van een pensioenfonds. Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag op basis van ingewijden.

De bronnen vertellen de krant dat FNV de pensioenpremies nu alleen nog maar op hetzelfde niveau wil houden als Nederlanders ouder worden en dus langer van hun pensioen genieten. Dit leidt dan tot korting op de pensioenrechten of tot langer doorwerken.

De vakcentrale wil daarnaast dat de risico's worden gedeeld met werkgevers. Die zouden daarmee al hebben ingestemd, omdat FNV anders weigerde de uitwerking van het in juni vorig jaar gesloten pensioenakkoord te ondertekenen.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW ontkent overigens in de krant dat aan de eisen van FNV tegemoet is gekomen. Ook het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontkent dat de werkgevers overstag zijn gegaan.

Maandag moet duidelijk worden of de FNV het mandaat krijgt van de bonden om verder te onderhandelen. Twee weken geleden keerden de bonden Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten zich tegen de uitwerking van het akkoord. Abvakabo noemt de aanpassingen die FNV overeengekomen zou zijn 'een stap in de goede richting'.

Dierenbeul slaat puppy in elkaar

Een 19-jarige man uit het Groningse Tolbert is zondag aangehouden, nadat hij zijn terriër pup had geslagen met een houten paal. Ook bedreigde hij omstanders die hem op zijn gedrag aanspraken. Dat meldt de politie Groningen maandag.

Omstanders zagen hoe de man zijn puppy, bij een vijver aan de Bolster, in elkaar sloeg. Agenten konden hem later op basis van een signalement in de omgeving aanhouden. De man is ingesloten en is verhoord. Het hondje is opgevangen en maakt het naar omstandigheden goed.

Onrustzaaier De Ridderhof vrij

Een 40-jarige Amsterdammer die vorige week werd aangehouden omdat hij voor onrust zorgde in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn, is op vrije voeten gesteld. De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag heeft zijn voorlopige hechtenis maandag geschorst.

De man werd donderdag opgepakt omdat door het winkelcentrum liep in soortgelijke kleding als de aanrichter van het bloedbad. Hij kwam volgens de politie verward over en bedreigde winkelpersoneel.

De Amsterdammer heeft als voorwaarde meegekregen dat hij voorlopig niet in het winkelcentrum mag komen. Hij moet zich voor de rechter verantwoorden op een van de twee zogeheten themazittingen die het Openbaar Ministerie in juni en juli houdt voor mensen die worden verdacht van het uiten van bedreigingen die verwijzen naar de schietpartij.

Tot die tijd mag de man uit Amsterdam niet in De Ridderhof komen.


Amsterdamse onrustzaaier De Ridderhof vrij (Foto: Novum)

Verhagen bespreekt hoge olieprijs

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) brengt dinsdag een bezoek aan Saoedi-Arabië. Hij spreekt onder anderen met de Saoedische minister van Olie over de hoge olieprijs. Dat heeft Verhagens ministerie maandag gemeld.

Verhagen spreekt ook met Nederlandse bedrijven die in Saoedi-Arabië werken, en met Saoedische bedrijven die in Nederland actief zijn.

Door de onrust in de Arabische wereld is de olieprijs de afgelopen tijd fors gestegen. De prijsstijging wordt doorberekend in de benzineprijs. Vorige week steeg die in Nederland naar recordhoogte. Saoedi-Arabië heeft de grootste olievoorraad ter wereld.

Krajicek naar hoofdtoernooi Stuttgart

Michaëlla Krajicek heeft het hoofdtoernooi van het WTA van Stuttgart weten te bereiken. De tennisster was in de derde en laatste kwalificatieronde te sterk voor de Spaanse Beatriz Garcia Vidagany. Krajicek won in twee eenvoudige sets; 6-0 en 6-4.

Het wordt het derde optreden van Krajicek in een WTA-toernooi dit jaar. Eerder haalde ze in Kuala Lumpur de halve finale en strandde ze in Memphis na twee rondes.

Sigarenspoor verraadt inbrekers

Twee inbrekers waren er zondag gloeiend bij omdat ze een spoor van sigaren hadden achtergelaten na een inbraak bij een sigarenboer in Rijswijk. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

De politie kreeg rond 01.50 uur een melding over een inbraak bij een sigarenboer aan het Waldhoornplein. Volgens getuigen waren de twee daders een flat aan de vlakbij gelegen Bazuinlaan binnengegaan.

In de hal van de flat leidde een spoor van sigaren de agenten naar de woning waar de inbrekers, een 17-jarige Rijswijker en een 18-jarige man uit Wateringen, zich bevonden. Ze zijn aangehouden.

Meisje overleeft val van Golden Gate-brug

Een meisje van 16 heeft een val overleefd van de beroemde Golden Gate-brug in San Francisco. De tiener belandde zondag in het 70 meter lager gelegen water en werd daar 20 minuten na haar val door de Californische kustwacht uit gevist.

Of ze per ongeluk is gevallen of is gesprongen is niet bekend, meldde de San Francisco Chronicle.

Jaarlijks springen of vallen 25 mensen vanaf de brug hun dood tegemoet. In maart sprong een jongen van 17 van de brug. Ook hij overleefde de val.


De Golden Gate-brug (Foto: Novum)

Orka's gespot in Noordzee

In de Noordzee zijn zaterdag vier orka's gespot. Waarnemers van Stichting Rugvin zagen de dieren zwemmen tussen Hoek van Holland en Harwich in Groot-Brittannië.

De orka's zijn vermoedelijk allemaal vrouwtjes. Volgens de stichting zwommen ze heel rustig bij elkaar in noordelijke richting.

De vrijwilligers van de stichting Rugvin varen sinds 2005 elke maand mee op een veerboot tussen Hoek van Holland en Harwich om bruinvissen en dolfijnen te tellen. Orka's worden zelden waargenomen in de Noordzee.


Willy in de Noordzee (Foto: Novum)

Zes man vast om vechtpartij op schoolplein

De politie heeft de afgelopen dagen in totaal zes mannen aangehouden na een vechtpartij op een basisschool in Arnhem. Twee van hen liepen bij de knokpartij, die afgelopen vrijdag plaatsvond, flinke verwondingen op. Dat meldt de politie maandag.

De vechtpartij ontstond toen twee leerlingen van de school de hulp van volwassenen inschakelden bij een ruzie. Volgens getuigen werden er door meerdere personen over en weer klappen uitgedeeld. Ook zou gebruik zijn gemaakt van een honkbalknuppel.

De politie hield na de vechtpartij meteen een 34-jarige Arnhemmer aan. Drie andere Arnhemmers, twee van 20 en een van 43 jaar, bleken in een auto te zijn gestapt en werden in de buurt aangehouden. Twee van hen moesten zich in een ziekenhuis laten behandelen aan de verwondingen die ze bij de vechtpartij hadden opgelopen.

Zondag meldden zich een 19-jarige en een 43-jarige Arnhemmer bij de politie. Ook zij zijn aangehouden. De vier verdachten die vrijdag werden opgepakt, worden in de loop van maandag vrijgelaten in afwachting van een verdere beslissing van het Openbaar Ministerie.

Galásek loopt week stage bij Willem II

Tomas Galásek is deze week weer even terug bij Willem II. De voormalig middenvelder van de Tilburgers loopt stage bij de hekkensluiter in de Eredivisie. Dat meldt Willem II vandaag. De 38-jarige Galásek volgt een trainerscursus in zijn geboorteland Tsjechië en hoopt volgend jaar februari te slagen.

Tussen 1996 en 2000 kwam Galásek uit voor Willem II. Met de Tilburgers plaatste hij zich voor de Champions League voordat hij naar Ajax vertrok. De middenvelder speelde zes seizoenen in Amsterdam.

Hij vertrok in 2006 bij Ajax en speelde daarna in Duitsland voor FC Nürnberg en Borussia Mönchengladbach. Tussendoor kwam de Tsjech een jaar in actie voor Banik Ostrava. Galásek speelt nu bij de Duitse amateurs van FSV Erlangen-Bruck.


Galasek loopt week stage bij Willem II (Foto: Novum)

Robots verrichten metingen in kerncentrale Japan

Technici bij de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi hebben maandag met twee robots stralingsmetingen verricht in de behuizingen van twee getroffen kernreactoren. Hieruit bleek dat de situatie nog altijd ernstig is. Het is echter niet onmogelijk voor mensen om in de behuizingen aan het werk te gaan, zei Hidehiko Nishiyama, de directeur van de Japanse nucleaire inspectiedienst NISA.

De metingen werden verricht in de reactoren 1 en 3, de twee reactoren die door de aardbeving en daaropvolgende tsunami in maart het zwaarst getroffen werden. Volgens NISA kunnen technici aan het werk om de systemen weer aan de praat te krijgen, maar mogen zij maar korte periodes achtereen in de reactoren verblijven.

De beheerder van de kerncentrale, elektriciteitsbedrijf Tepco, hoopt de reactoren binnen zes tot negen maanden te stabiliseren.


Robots verrichten metingen in kerncentrale Japan (Foto: Novum)

ANWB: Veel files in paasweekend

Het paasweekend zorgt ook dit jaar weer voor veel drukte op de weg. De ANWB verwacht dat vooral donderdag en maandag veel automobilisten op de weg zijn.

Voor veel mensen begint het paasweekend donderdag al, waardoor er die dag tijdens de avondspits ruim 300 kilometer file zal staan, schrijft de ANWB in zijn 'paasprognose'. Vooral op de A1 tussen Amsterdam en Hengelo, op de A12 tussen Den Haag en Arnhem en op de A28 tussen Utrecht en Zwolle worden lange files verwacht.

Ook denkt de ANWB dat het druk wordt op de wegen naar de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Met name op tweede paasdag is het druk op de wegen naar attractieparken, meubelboulevards en evenementen als de Landelijke Motordagen op het circuit van Assen en Paaspop in Schijndel.

Dit jaar gaat een recordaantal van 1,2 miljoen Nederlanders er tijdens de paasdagen tussenuit, meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC) maandag. Daarvan blijft een half miljoen in Nederland.

Vorig jaar gingen 700.000 minder mensen tijdens Pasen weg. Volgens het toerismebureau gaan dit jaar extra veel mensen weg omdat Pasen laat valt en het weer naar verwachting gunstig is.

Het NBTC verwacht verder dat 950.000 buitenlanders Pasen in Nederland doorbrengen. Dat zijn er 150.000 meer dan vorig jaar. De meeste buitenlandse bezoekers komen uit Duitsland (65 procent) en uit België (25 procent).


ANWB: Veel files in paasweekend (Foto: Novum)

Echte Finnen: Recht op regeringsdeelname

De conservatieve Nationale Coalitiepartij heeft zondag de meeste stemmen behaald in de Finse parlementsverkiezingen, maar de grootste winnaar zijn de Echte Finnen. Deze nationalistische en eurosceptische partij gaat van 6 naar 39 zetels. De regering, waarvan de Nationale Coalitiepartij deel uitmaakt, is haar meerderheid kwijt.

De conservatieven behaalden volgens de voorlopige uitslag met 20 procent van de stemmen 44 van de 200 parlementszetels. De oppositionele Sociaal-Democraten krijgen 42 zetels. De Centrumpartij van premier Mari Kiviniemi is de grootste verliezer, met een verlies van 15 zetels. De definitieve uitslag wordt woensdag bekendgemaakt.

De uitslag kan gevolgen hebben voor het noodfonds voor de eurolanden en de noodhulp aan Portugal, waarmee alle zeventien landen van de eurozone akkoord moeten gaan. De Echte Finnen zijn tegen, terwijl de Sociaal-Democraten de noodhulp op een andere manier gefinancierd willen zien. De conservatieve leider Jyrki Katainen zal met ten minste een van deze twee partijen in zee moeten gaan. De leider van de Echte Finnen, Timo Soini, zei maandag dat de uitslag zijn partij het recht geeft op regeringsdeelname. De krant Helsingin Sanomat voorspelde een uitzonderlijk moeilijke formatie. Volgens de krant zullen de Nationale Coalitiepartij en de Sociaal-Democraten waarschijnlijk de basis van de nieuwe regering gaan vormen en kunnen de ideeën van de Echte Finnen over de EU en het noodfonds samenwerking met de conservatieven in de weg staan. Ook de leider van de Sociaal-Democraten, Mikael Jungner, zei echter dat de Echte Finnen gezien de uitslag in het volgende kabinet thuishoren.

Katainen zei met elke partij te kunnen samenwerken, 'zolang de verkiezingsuitslag en het regeerprogramma dat mogelijk maken'. Gevraagd of hij met de Echte Finnen tot een akkoord denkt te kunnen komen over de hulp aan Portugal zei hij: "Als verantwoordelijke mensen die met elkaar om de tafel gaan zitten om zaken te bespreken de belangen van Finland in het oog houden, dan zullen er altijd oplossingen worden gevonden."

Soini, die lid is van het Europees Parlement, zei niet of zijn partij tegen de noodhulp aan Portugal zal stemmen.


Echte Finnen: Recht op regeringsdeelname (Foto: Novum)

AC Milan mist Pato op belangrijk moment

AC Milan moet het de komende twee tot drie weken stellen zonder Pato. De aanvaller kampt met een dijbeenblessure. De kwetsuur van de aanvaller komt op een ongelukkig moment, daar AC Milan de komende weken het kampioenschap in Italië in zijn voordeel kan beslissen. De club staat zes punten voor op Napoli en acht punten op Internazionale.

Door de blessure komt Pato niet in actie tijdens de wedstrijden tegen Brescia en Bologna. Of de topper tegen AS Roma ook te vroeg komt, is twijfelachtig. De Braziliaanse spits richt zich wel op de wedstrijd met de Romeinen.

Pato is dit seizoen goed op dreef bij de Italiaanse lijstaanvoerder. In 22 competitieduels scoorde hij veertien goals. De Braziliaan speelt sinds 2007 in Milaan.

Ono teaset vierspeler SF x Tekken

Er wordt steeds meer bekend gemaakt over de nieuwste telg in Versus-serie Street Fighter x Tekken. Als je naar de trailer kijkt lijkt het voor de hand te liggen, maar Ono blijft vaag doen over de mogelijkheid de game met zijn vieren te spelen.

Het ligt voor de hand, omdat de game draait om 2 tegen 2 gevechten en als we even naar Mortal Kombat kijken zien we dat in die 2 tegen 2 gevechten iedere karakter door een andere speler bediend kan worden. Waarom in SF x Tekken dan niet? Street Fighter producer Yoshinori Ono zegt het volgende in een interview als hem hierover gevraagd wordt:“Just look at my face and imagine. I'm sending you psychic signals. Eventually I'll have to answer that question."

Ja lekker Ono! Veel wijzer worden we er niet van, maar hij ontkent de functionaliteit in ieder geval niet!

Lagere winst voor Philips

Elektronicaconcern Philips heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een lagere winst behaald dan verwacht. Ook de operationele winst kwam lager uit, zo bleek uit de maandag gerapporteerde eerstekwartaalcijfers. Het concern waarschuwde ook dat de tragedie in Japan een effect heeft gehad op de omzet en op de toeleveringsketen, maar specificeerde dit niet.

De omzet bedroeg 5,3 miljard euro tegenover 4,98 miljard euro in de eerste drie maanden van 2010. Analisten hadden gerekend op hogere inkomsten, van 5,77 miljard euro. Onder de streep hield Philips 138 miljoen euro tegenover 201 miljoen euro een jaar eerder en een analistenverwachting van 161 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat (ebita) kwam uit op 437 miljoen euro, 58 miljoen euro lager dan in dezelfde periode in 2010. Inclusief een verlies op de televisie-activiteiten lag het resultaat op 331 miljoen euro. Analisten gingen uit van een bedrijfsresultaat van 385 miljoen euro.

Lagere winst voor Philips
Lagere winst voor Philips (Foto: ANP)

Logeerparadijs, jaren vijftig

Als wij kleine jongetjes uit logeren werden gestuurd was er thuis grote narigheid. Meisjes die in ons gezin werden geboren stierven door een erfelijke ziekte voordat ze een jaar oud waren. Wij mochten als kleuters, later als tien- tot zestienjarigen dan naar het ouderlijk huis van pa, in een boerenbuurt tussen Breukelen en Kockengen. Een boerderij vlak naast het spoor. De treinen maakten in die tijd een enorme herrie door de ongelijke railverbindingen, maar binnen een dag was die herrie weg gefilterd uit je gehoor.

Button legt vreemde pitstop uit

Jenson Button heeft uitgelegd waarom hij bij de Grand Prix van China bij de verkeerde pitbox stopte. De McLaren-rijder reed naar het team van Red Bull toe dat klaar stond om Sebastian Vettel te ontvangen. Pas toen de Brit stilstond kreeg hij door dat hij nog enkele meters door moest rijden op het circuit van Shanghai.

"Ik kwam de pits in en keek naar beneden omdat ik een schakelaar om moest zetten, zoals bij ons gewoon is bij een pitstop," begon Button tegen Reuters. "Ik dacht dat ik het juiste hendeltje had omgezet, maar realiseerde me toen - terwijl ik nog aan het rijden was - ineens dat het de verkeerde schakelaar was. Ik keek daarom weer naar beneden om die ene schakelaar uit te zetten en de andere aan te doen. Toen ik daarna weer omhoog keek, stond ik ineens in de pits. Ik dacht dat ik bij het juiste team stond, maar dat was dus niet zo."

In The Telegraph ging hij verder. "Op het moment zelf kon ik ook niet geloven wat ik gedaan had. Ik ben me ervan bewust dat het er voor buitenstaanders misschien grappig uitzag, maar er zijn veel verschillende dingen die je op je stuurtje moet bedienen. Het is niet zo alsof je met een gewone personenauto voor een rood stoplicht stopt. Gelukkig kostte het me uiteindelijk maar anderhalve seconde en heeft het mijn race verder niet geschaad."

Tweede Kamer het domein van jongeren

Vandaag is de Tweede Kamer voor eventjes het domein van de jongeren van Nederland. NJR organiseert het Nationaal Jeugddebat van 2011, de 16e editie het evenement waar de Nederlandse jeugd haar politieke stem laat horen. De 128 jonge deelnemers, van 12 t/m 19 jaar, zullen o.a. de ministers Donner en Van Bijsterveldt aan de tand voelen over discriminatie, jeugdcriminaliteit, school en cyberpesten en milieu en gezondheid. Mariëtte Hamer, ondervoorzitter en Tweede Kamerlid (PvdA), zit het debat voor.

De besproken themas en voorstellen zijn voortgekomen uit het JIJ-onderzoek (Jongeren Interviewen Jongeren) dat onder 971 jongeren werd uitgevoerd door de jeugddebatdeelnemers.

De jonge debaters staan tegenover minister Donner, staatssecretaris Teeven, minister Van Bijsterveldt, staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner, Kamerlid Bouwmeester (vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en kinderombudsman Marc Dullaert.

In de politiek wordt veel beslist voor jongeren. Daarom is het belangrijk dat jongeren van zich laten horen. Met het Nationaal Jeugddebat wil NJR jongeren niet alleen bij de politiek betrekken, maar ook de politiek verrijken door de inbreng van jongeren.

De deelnemers zijn vanuit het Provinciaal Jeugddebat geselecteerd, afkomstig uit alle provincies, van verschillende schooltypes en diverse culturen. De deelnemende jongeren vormen daardoor een representatieve afspiegeling van de Nederlandse jeugd.

Het debat is vanaf 13.00 uur live te volgen op het live-kanaal van de NOS: Politiek 24.

Ryan Gosling als cowboy naast Depp

Disney wil Ryan Gosling in de western The Lone Ranger. De acteur uit het drama Blue Valentine is in gesprek om in de film met Johnny Depp de titelrol te spelen, schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Gosling heeft een zeer volle agenda en het is vooral passen en meten met de draaidagen van de film. De 30-jarige acteur is in gesprek voor de rol van de gemaskerde ranger uit Texas die tegen het kwaad vecht. Depp speelt de Indiaan Tonto, de zeer trouwe metgezel van de Lone Ranger.

Depp heeft vorig jaar aangegeven graag Brad Pitt of George Clooney als tegenspeler te willen, maar het lijkt nu Gosling te worden. De acteur werd in 2006 genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in het lerarendrama Half Nelson.

The Lone Ranger is gebaseerd op een hoorspel uit 1933, waar in de jaren veertig en vijftig een tv-serie van is gemaakt. Gore Verbinski regisseert de film. De producer is Jerry Bruckheimer. Verbinski regisseerde Depp al in de eerste drie Pirates of the Caribbean-films. Het scenario wordt geschreven door Justin Haythe, bekend van het romantische drama Revolutionary Road. The Lone Ranger moet in 2014 in de bioscopen draaien.


Ryan Gosling (Foto: Novum)

Kinderarbeid in Indiase circussen verboden

Het Indiase hooggerechtshof heeft maandag kinderarbeid in circussen verboden. Het hof droeg de regering op kinderen die in circussen werken te redden en te helpen een normaal bestaan op te bouwen.

De Indiase wet tegen kinderarbeid verbiedt dat kinderen jonger dan 14 jaar aan het werk zijn. In de wet was echter een uitzondering opgenomen voor circussen. Deze uitzondering werd een half jaar geleden geschrapt. Desondanks bleven circussen kinderen aan het werk zetten.

De zaak werd in 2006 aangespannen door kinderrechtenorganisatie Save the Children Movement, nadat de organisatie onderzoek had verricht in circussen. Hieruit bleek dat het werk in het circus vaak leidde tot kindersmokkel. Volgens activisten zijn er mogelijk duizenden kinderen in circussen aan het werk.


Kinderarbeid in Indiase circussen verboden (Foto: Novum)

Wespen zijn er vroeg bij door warm weer

Door het zonnige en warme weer van de afgelopen weken zijn wespen er dit jaar vroeg bij. De afgelopen twee weken ontwaakten veel koninginnen uit hun winterslaap, meldt Natuurbericht.nl maandag. Normaal worden koninginnen half april wakker.

Als de nachtvorst uitblijft, zijn er dit jaar relatief veel wespennesten te verwachten. Het duurt nog wel even voor de diertjes voor overlast gaan zorgen. De koningin moet eerst haar energievoorraad aanvullen, een nest bouwen, eitjes leggen en larven voeren. De eerste larven verpoppen zich ongeveer een maand nadat de koningin is begonnen met het bouwen van een nest.

Veel koninginnen sterven na het ontwaken, vooral als het weer nat en koud is. De weersverwachtingen voor de komende tien dagen zien er echter gunstig uit, waardoor de kans groot is dat in de zomermaanden meer wespen dan gemiddeld zijn.

Feyenoorder Meeuwis belaagde journalist

Marcel Meeuwis heeft een journalist van Voetbal lnternational belaagd. Dat meldt het AD. De middenvelder van Feyenoord zou dreigende taal hebben gebruikt en de reporter hebben geduwd. Het incident vond vrijdag plaats.

Feyenoord wil niet te diep in gaan op het incident, maar laat weten de zaak te hebben opgelost. "Dit gedrag is ongepast en we hebben dan ook contact gezocht met de journalist", laat een woordvoerder weten. Het is niet duidelijk of Meeuwis beboet wordt door de Rotterdamse club. "Als dat het geval is, doen we daar toch geen uitspraak over."

Meeuwis speelt sinds de winterstop op huurbasis voor Feyenoord. De middenvelder, die onder contract staat bij Borussia Mönchengladbach, kwam tien duels in actie voor de Rotterdammers, maar scoorde nog niet.

Hartoperatie voor wielrenner Aerts

Wielerenner Mario Aerts zal op 24 mei een hartoperatie moeten ondergaan. De 36-jarige Belg uit de Omega-Pharma Lotto-ploeg kampt met hartritmestoornissen. Mogelijk mist hij door de operatie de Tour de France. Daarom probeert hij de operatie te vervroegen.

"Ik had eigenlijk al langer last van het hart dat oversloeg. Maar dat was niets abnormaals zeiden de dokters me altijd. Een hart van een sporter slaat in rust zo traag, dat het af en toe een klopke bij geeft. Daarom maakte ik me nooit zorgen," zei Aerts tegen Het Nieuwsblad.

Twee maanden geleden veranderde dit toen hij ook in trainingen last begon te krijgen. "Sprintte ik een bergje op, dan sloeg het ook al over. Dat verontrustte me toch. Daarom ben ik naar Leuven gegaan voor een onderzoek. Van mij mag je blijven koersen, zei de dokter. Maar als je flauw valt, moet je het wel direct melden. Tja, ik heb geen zin om flauw te vallen op mijn fiets als ik 60 kilometer per uur rijd. Ik ben 36, op dit moment in mijn carrière wil ik geen risico's meer nemen."

Neuer lijkt naar Bayern te gaan

Manuel Neuer heeft naar eigen zeggen de knoop doorgehakt en beslist voor welke club hij volgend seizoen wil gaan voetballen. De 25-jarige doelman van Schalke 04 heeft de clubs voor het uitzoeken en naar verluidt lijkt Bayern München de beste papieren te hebben om hem aan te trekken.

Der Recordmeister is op zoek naar een nieuwe doelman omdat Hans-Jörg Butt niet kon overtuigen en zijn opvolger Thomas Kraft dit evenmin kon. Het was voor de Duitse club de druppel om trainer Louis van Gaal op straat te zetten vorige week. Afgelopen weekend zette de ploeg uit Bayern Butt weer in het doel.

"We zijn een duidelijke richting ingeslagen. De vraag is alleen wanneer we een oplossing vinden," zei sportief directeur van Bayern Christian Nerlinger over de mogelijke transfer van Neuer tegen de Süddeutsche Zeitung. Het lijkt er op dat de keeper die in het seizoen 2006/2007 debuteerde twintig miljoen euro moet kosten.

Nederlandse vrouw verkiest computer boven seks

Ruim 60 procent van de Nederlandse vrouwen vindt haar computer absoluut onmisbaar. De computer overtreft daarmee seks, wat door 'slechts' 50 procent van de vrouwen onmisbaar wordt genoemd. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo.

Het allerbelangrijkst voor vrouwen zijn nog steeds haar familie en partner. Dat was in 2005 ook al zo, bleek uit een vergelijkbaar onderzoek.

Vergeleken met 2005 is de computer met een opmars bezig. Destijds vonden vrouwen tal van zaken belangrijker, zoals boeken, muziek, vakantie, en zelfs de auto.

Ook de mobiele telefoon heeft een grote stijging doorgemaakt vergeleken met 2005. Op dit moment vindt 43 procent van de vrouwen haar telefoon onmisbaar, tegenover 23 procent in 2005.

Toro Rosso krijgt boete voor losgeraakt wiel

Scuderia Toro Rosso heeft van de stewards van de Grand Prix van China een boete van 10.000 euro opgelegd gekregen. Reden hiervoor is de Italiaanse renstal coureur Jaime Alguersuari met een onveilige auto op pad gestuurd had.

Alguersuari maakte na negen ronden zijn eerste pitstop en werd kort daarna uitvaller omdat zijn rechter achterwiel een eigen leven ging leiden en hij de pits niet meer kon bereiken op drie wielen. De stewards vonden dat het losgeraakte wiel een onveilige situatie veroorzaakte voor de marshalls en voor de andere rijders, waardoor ze een boete op hun plaats vonden.

Ferdinand kwaad op Ballotelli

Mario Balotelli heeft weer stof op doen waaien. Dit keer was het na afloop van het FA Cup-duel tussen zijn club Manchester City en Manchester United. The Citizens wonnen de wedstrijd met 1-0 en dat moest gevierd worden. Balotelli deed dit door met zijn shirt voor de United-fans te gaan zwaaien.

Van de United-spelers werd onder meer Rio Ferdinand kwaad op de Italiaan die als enfant terrible bekend staat. Ook de FA is het incident niet ontgaan en beslist mogelijk later vandaag of hij vervolgd wordt. "Hij liet het City-embleem zien aan onze fans. Rio werd boos omdat hij het respectloos vond," zei United-speler Nani tegen The Sun.

'Dader Baflo had net gehoord dat hij land uit moet'

De 25-jarige uitgeprocedeerde asielzoeker die vastzit voor de moord op een agent en een 29-jarige vrouw in Baflo, had op de dag van het incident gehoord dat hij Nederland moet verlaten. Dat schrijft het AD maandag.

De asielzoeker had beroep aangetekend tegen zijn uitzetting op medische gronden. Hij zei dat hij kampte met ernstige psychische klachten. Woensdagochtend hoorde hij dat het beroep was afgewezen en hij definitief het land uit moest.

Alasam S. kampte volgens psychiaters van de GGZ, door wie hij al geruime tijd werd behandeld met een 'zwaar psychiatrisch ziektebeeld'. Kortgeleden zouden zijn behandeling en medicatie zijn stopgezet.

Een vriend van S. zegt in de krant dat zijn vriend er 'helemaal doorheen zat' nadat hij te horen had gekregen dat zijn beroep was afgewezen. De vriend, een 28-jarige man uit Togo denkt dat S. zelfmoord pleegt als hij daartoe de kans krijgt. "Hij vergeeft het zichzelf nooit dat hij zijn vriendin doodde. Renske was de vrouw van zijn leven."

De uitgeprocedeerde asielzoeker, die volgens zijn vriend uit het Afrikaanse land Benin komt, wordt ervan verdacht woensdagavond een 48-jarige agent te hebben doodgeschoten. Dat gebeurde hoogstwaarschijnlijk met het dienstwapen van het slachtoffer. Voor de schietpartij zou hij de vrouw hebben omgebracht, de 29-jarige Renske Hekman. Zij was biologe en werkte bij de Zeehondencrèche Pieterburen.

De man wordt ook verdacht van poging tot moord op een 22-jarige agente en een 72-jarige omstander. Zij raakten bij de schietpartij gewond.

Perez biedt excuses aan Sutil aan

Sergio Perez heeft voor zijn doldrieste actie in de Grand Prix van China excuses aangeboden aan Adrian Sutil. Perez zag dat de Force India van Sutil bij het ingaan van de eerste bocht tegen het einde van de race wijd ging en gooide zijn Sauber in het gat, iets te wild, want beide rijders raakten elkaar en moesten naar de pits voor reparaties.

Perez werd bovendien bestraft met een drive-through penalty waardoor zowel hij als Sutil in het achterveld eindigden op respectievelijk de vijftiende en zeventiende plaats. "Ik wil sorry zeggen voor het incident met Adrian, sorry aan hem en sorry aan mijn team," zei Perez. "Op het moment dat het gebeurde wilde ik zoveel mogelijk uit mijn banden halen, omdat ik onder druk stond van Vitaly Petrov, dus ik was erg agressief. Ik verloor jammer genoeg de achterkant van de auto en botste tegen hem aan."

'Valve hint naar Half-Life'

Momenteel is er een harde strijd bezig om Portal 2 eerder uit te laten brengen dan de normale datum. Valve heeft naar dit moment gewerkt door verschillende codes in indie-games te stoppen en dit allemaal uit te laten zoeken door gamers. Maar nu alles rondom Portal 2 bijna voorbij is heeft Valve niks meer te doen toch?

Dat zou je denken maar Valve is blijkbaar nog druk bezig met geheimzinnige dingen die mogelijk met Half-Life te maken hebben. Tijdens de laatste Steamcast, een onofficiële radioshow via steam, kwam een morse-code voorbij. De makers van de Steamcast zeggen van niks te weten en de code leest: "it’s not over the others have been compromised."

Naast deze code heeft de website ValveARG, een website die al het nieuws rondom het eerder uitkomen van Portal 2 en mogelijke hints bijhoud, een cryptisch bericht gehad van Valve. Na de ontcijfering van dit bericht was het volgende te lezen:

—LOG FROM [ REDACTED ], BY J.H. TO C.J.—

1. We designed the entire thing to be very, very durable. It was easy to get the materials since everyone’s been thinking
it’s a simple icebreaker ship. Ha.

2. We have made sure to strip it of anything not necessary, so that we have plenty of space for it. It doesn’t have any
backup supplies in the event the crew runs out of food, though. And there isn’t much food onboard in the first place.

3. In the event you need to send it off all of a sudden, use the OR box with code ‘hb1′.

That’s all, C.J. Not much else I can tell you other than this won’t leave a blight on our record. Mesa is going to be sore
when they see what we’ve done.

De speculaties gaan dat C.J. een afkorting is van Cave Johnson van Aperture. De hint naar een icebreakers ship kan duiden op de Borealis uit Half-Life 2: Episode 2. Bekijk onderaan het moment dat de morse-code uitgezonden wordt en volg hier al het nieuws omtrent de hints.

Portal 2 komt officieel morgen pas uit in Amerika en vrijdag in Europa. Als het lukt zou het kunnen dat de game vandaag al uit komt.

Doden door aardverschuiving op Java

Een aardverschuiving heeft afgelopen weekeinde op Java aan tien mensen het leven gekost. Dat heeft de politie in Indonesië maandag gezegd.

Door hevige regenval kwamen rotsblokken en aarde te verschuiven op een helling in het district Malang. Negen mannen die onderaan de heuvel brandhout verzamelden, waren op slag dood. Een tiende slachtoffer overleed later in het ziekenhuis.

Aardverschuivingen en overstromingen komen geregeld voor in Indonesië. Door houtkap en landbouw is veel oorspronkelijk bos verloren gegaan. Door het verdwijnen van de bomen is de bodem gevoelig geworden voor erosie.

Judoka Uilenhoed niet naar EK

Judoka Carola Uilenhoed zal komende zaterdag niet mee gaan doen aan het Europees kampioenschap dat in Istanbul gehouden wordt. De Nederlandse die in de klasse boven 78 kilogram uit zou komen heeft te veel last van een elleboogblessure. Eerder liet ze nog weten dat ze vrijwel fit was.

Ook voormalig wereldkampioen Guillaume Elmont (tot 81 kilogram) en regerend Europees kampioene in de klasse tot 63 kilogram Elisabeth Willeboordse haakten al af met blessures. Zij richten zich op het WK dat later dit jaar in Parijs gehouden wordt en op de olympische kwalificatietoernooien voor de Spelen van 2012 die in Londen gehouden worden.

Het EK in Istanbul begint donderdag en loopt tot zondag wanneer de landenwedstrijd op het programma staat. Nederland is op de slotdag niet meer aanwezig.

Redknapp over Bale: "Hij verdient het"

Gareth Bale ontving gisteren de award voor Speler van het Jaar in Engeland. De speler van Tottenham Hotspur zag een geweldig seizoen bekroond worden met de prijs.

"Dit is geweldig voor hem, hij verdient het", bejubelde zijn trainer Harry Redknapp hem. "Het is een fantastische prijs voor hem om te winnen en ik kon niet blijer zijn. Hij heeft geweldig gespeeld, ik ben erg blij voor hem en hij is een aardige gozer, wat nog het belangrijkste is."

Bale troefde onder meer Samir Nasri, Carlos Tevez en Rafael van der Vaart af in de strijd om de prijs. "Er waren genoeg anderen die award hadden kunnen winnen. Maar kijk eens naar de mensen die Gareth zijn voorgegaan. Hij moet ontzettend trots zijn."

Bale is de vierde speler van Tottenham Hotspur die ooit is uitgeroepen tot Speler van het Jaar in Engeland. Pat Jennings, Clive Allen en David Ginola gingen hem voor.

Meer leraren met hoger salaris

De afgelopen paar jaar heeft een flink aantal leraren er geld bij gekregen. Dat blijkt uit een rapportage die staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In het voortgezet onderwijs zit nu ruim een kwart van de leraren in een relatief hoge schaal. In 2008 was dat nog ruim 18 procent. In het basisonderwijs zit 6,7 procent in een hogere schaal. Dat was drie jaar geleden 1,4 procent.

De salarisstijgingen vloeien voort uit een plan van het vorige kabinet om leraren beter te belonen. Zijlstra spreekt van een goed begin. In 2014 moet 40 procent van de leraren in het basisonderwijs en 55 procent van de leraren in het voortgezet onderwijs in een hogere loonschaal zitten. "Hier is dus nog werk aan de winkel", constateert Zijlstra.

In 2011 is zo'n 700 miljoen euro beschikbaar om de arbeidsmarktpositie van leraren te verbeteren. Doel is het beroep van leraar aantrekkelijker te maken en zo het dreigende lerarentekort te verminderen.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verwacht nu in het voortgezet onderwijs een tekort van drieduizend leraren in 2016. Zonder de maatregelen zou dat het dubbele zijn geweest.

Bellers kunnen per seconde blijven betalen

Betalen per seconde blijft toch mogelijk bij de drie grootste aanbieders van mobiele telefonie, KPN, Vodafone en T-Mobile. Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) grijpt daarom niet in. Dat heeft hij de Tweede Kamer maandag laten weten.

Afgelopen najaar ontstond ophef omdat KPN en Vodafone hun klanten per minuut wilden laten afrekenen, in plaats van per seconde. Daardoor zouden consumenten aanzienlijk duurder uit zijn. Verhagen was daardoor 'onaangenaam verrast'.

Inmiddels heeft Verhagen met de drie grote bedrijven gesproken. Alle drie bieden zij weer abonnementen aan waarbij per seconde wordt betaald. Ook is het voor klanten duidelijker of zij per minuut of per seconde moeten betalen. Verhagen ziet daarom geen reden om verdere actie te ondernemen.

Als de telecombedrijven toch weer alleen per minuut gaan afrekenen, kan Verhagen dat verbieden, meldt hij verder.


Bellers kunnen per seconde blijven betalen (Foto: Novum)

Schietpartij op Afghaans ministerie van Defensie

Een Afghaanse soldaat heeft maandag in het gebouw van het Afghaanse ministerie van Defensie in Kabul in het wilde weg op mensen geschoten. Hierbij zijn diverse doden gevallen, zei woordvoerder Mohammad Zahir Azimi.

Volgens de woordvoerder had de schutter het gemunt op andere militairen, die op dat moment in het ministerie aanwezig waren. De dader kon uiteindelijk worden doodgeschoten. Hoeveel slachtoffers hij heeft gemaakt is nog niet bekend.

Lokale media meldden dat er ook een explosie bij het ministerie was gehoord. Of deze berichten kloppen en of er mogelijk zelfmoordenaars bij de aanval betrokken waren, kon Azimi niet zeggen.

'Veel ouderen alleen met Pasen'

Vier op de tien ouderen brengen de paasdagen alleen door. Terwijl veel Nederlanders erop uitgaan of samen brunchen, moeten veel 65-plussers alleen hun eitje opeten. Ook zijn er, in tegenstelling tot met Kerstmis, nauwelijks activiteiten voor eenzame ouderen. Dat blijkt uit een enquête van het Ouderenfonds.

Vooral 85-plussers zitten tijdens het komende paasweekeinde alleen thuis. Ook ouderen die geen of slechts één kind hebben, krijgen weinig aandacht met Pasen.

Opmerkelijk is dat ook ouderen met vier kinderen of meer vaak buiten de boot vallen. Van deze groep zit nog altijd een derde alleen thuis. Bij hen gaan de kinderen er vaak onderling van uit dat een van de broers of zussen wel op bezoek gaat.

Directeur Jan Romme van het Ouderenfonds noemt de uitkomsten van het onderzoek 'schrijnend', maar is er niet door verrast. Hij hoopt dat mensen door dit onderzoek sneller aan ouderen denken en even bellen, langsgaan of een kaartje sturen.

Romme kondigt aan voor volgend jaar meer aandacht te besteden aan het organiseren van activiteiten. Voor dit jaar gaat dat niet meer lukken.


Hoeven de bejaarden de eitjes tenminste niet te delen (Foto: Novum)

Scholieren Maleisië krijgen cijfer voor gewicht

Scholieren in Maleisië moeten op een nieuw vlak hun best doen om een hoger cijfer te halen. Als onderdeel van een overheidscampagne tegen overgewicht geven scholen in het land hun leerlingen een rapport waarop, naast hun cijfers voor de standaardvakken, ook hun BMI staat, hun body-mass index: de verhouding tussen hun lengte en gewicht.

Minister van Volksgezondheid Liow Tiong Lai hoopt dat het rapport ouders bewuster maakt van het gewicht van hun kroost, zodat zij, in het geval dat nodig is, hun kinderen een aangepast dieet voorschotelen. Liow kondigde de maatregel maandag aan.

Het ministerie schat dat een kwart van de kinderen in Maleisië te zwaar is. Meer dan 10 procent zou overgewicht hebben.

Japanse kinderen door truck doodgereden

In Japan zijn maandag zes kinderen op weg naar school doodgereden door een vrachtwagen. Het ongeluk voltrok zich in Tochigi, ten noorden van de hoofdstad Tokyo. De slachtoffertjes waren tussen de 9 en 11 jaar oud.

De chauffeur van de truck verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur, raakte van de weg, reed in op de kinderen die naar school liepen en kwam uiteindelijk tot stilstand na een huis te hebben geramd. De 26-jarige chauffeur is voor verhoor meegenomen. Er was geen alcohol in het spel, zei de politie.

Auto's over de kop door remmende Renault

Een auto en een busje met aanhanger zijn maandagochtend op de A2 bij Everdingen over de kop geslagen nadat een bestelbusje plotseling remde. Een persoon raakte gewond, laat het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) weten.

Twee auto's moesten uitwijken toen de bestuurder van het witte bestelbusje, vermoedelijk een Renault Kangoo, rond 08.00 uur plotseling op zijn rem trapte. Een van de voertuigen raakte een andere auto, die daardoor in de berm terechtkwam.

Bij een poging weer op de rijbaan te komen, verloor de bestuurder van dit voertuig de macht over het stuur. Zijn auto vloog dwars over de rijbaan naar de andere kant en raakte daar het busje. Beide voertuigen kwamen op de kop tot stilstand.

De bestuurder van het busje dat het ongeval veroorzaakte is doorgereden. Door het ongeval zijn twee van de vier rijstroken van de A2 in de richting van Den Bosch dicht.

BioWare helpt Japan

Ontwikkelaar BioWare leeft mee met de mensen in Japan en roept gamers op een donatie te maken aan het rode kruis. Naast deze oproep heeft de ontwikkelaar ook een aantal items beschikbaar gemaakt op eBay voor de veiling. Het geld dat hiermee opgehaald wordt gaat ook naar Japan.

Bioware heeft zo'n veertien dingen beschikbaar gesteld voor de veiling. Onder deze dingen zijn te vinden twee Xbox 360-consoles, twee PS3-consoles en tien hoody's. De consoles zijn beschilderd door BioWare en hebben een handtekening van de oprichters van BioWare. Elke console komt daarnaast ook nog eens Mass Effect II, Dragon Age: Origins Ultimate Edition en Dragon Age II.

Het hoogste bod is momenteel $960, bekijk de veiling-items hier.

Items

[NHL] Uitslagen playoffs 18-04-2011

In de NHL werden vannacht drie wedstrijden gespeeld in de eerste ronde van de playoffs om de Stanley Cup. Hieronder vind je de uitslagen en een kort verslag van elke wedstrijd.

New York Rangers - Washington Capitals

De Rangers stonden voorafgaand aan deze thuiswedstrijd met 2-0 achter in de series en moesten dus eigenlijk wel winnen om nog een kans te behouden op de volgende ronde. Met hangen en wurgen lukte dit door anderhalve minuut voor tijd de winnende 3-2 te scoren. Brandon Dubinsky was daardoor, naast de weer uitstekend keepende Henrik Lundqvist, de held van de dag voor de Rangers.

In de tweede periode had de ploeg nog even pech doordat zij een minuut voor tijd de 1-1 om hun oren kregen en de 2-1 afgekeurd zagen worden. Er werd gescoord via de binnenkant van de paal, maar de puck was nog niet volledig over de doellijn toen de tijd voorbij was. De ploeg toonde echter veerkracht en domineerde in de derde periode. Een 2-1 voorsprong was het resultaat hiervan. De Capitals kwamen nog wel terug tot 2-2, maar doordat de Rangers harder werkten gingen zij er alsnog met de overwinning vandoor.

Nashville Predators - Anaheim Ducks

De Ducks hadden verrassend weinig in te brengen in de wedstrijd tegen de Predators. De stand doet anders vermoeden, maar de ploeg werd volledig gedomineerd. Slechts 16 schoten op doel wisten zij te produceren, terwijl de Predators het doel van goalie Ray Emery maar liefst 37 keer onder vuur namen. Opmerkelijk, omdat de Predators juist bekend staan als een verdedigend ingesteld team. De aanvallende explosie van de Predators zorgde ervoor dat goalie Pekka Rinne's matige optreden geen gevolgen had. De al het hele seizoen goed in vorm zijnde Fin stond drie goals toe in de zestien schoten op doel van de Ducks, en dat was de enige reden dat de Ducks nog in de wedstrijd bleven.

Teemu Selanne, de ervaren Finse right winger, maakte twee goals. Op veertigjarige leeftijd maakte hij in het reguliere seizoen al dertig goals, en in de playoffs gaat hij vrolijk verder met waar hij goed in is: doelpunten maken. Inmiddels heeft hij al vier goals op zijn naam staan in drie wedstrijden. Het was echter niet voldoende, want de Predators wonnen onder leiding van de uitstekend spelende Mike Fisher met 4-3.

Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks

De verdedigend kampioen is alweer bijna uitgeschakeld. Nadat zij op de allerlaatste speeldag dankzij hulp van de Minnesota Wild alsnog de playoffs haalden lijken hun kansen op een back-to-back kampioenschap nu toch echt verspeeld. De Canucks wonnen met 3-2 en staan nu 3-0 voor in de playoffserie. Het is in de historie van de NHL pas drie keer eerder gebeurd dat een ploeg van een 3-0 achterstand in de playoffs terugkwam om met 4-3 te winnen. De laatste keer was wel recent: de Flyers flikten het vorig seizoen nog tegen de Boston Bruins en haalden de Stanley Cup finale tegen de Blackhawks.

De Canucks waren niet op hun best, maar toonden voldoende veerkracht om er alsnog met de overwinning vandoor te gaan. De ploeg bracht zichzelf vooral in de problemen door veel penalties te pakken. Dit resulteerde in de eerste periode in een powerplay goal voor de thuisploeg. Goalie Roberto Luongo was echter uitstekend in vorm en wist vervolgens de stand op 1-0 te houden in de rest van de periode. Vervolgens kwamen de Canucks in de tweede periode op een 2-1 voorsprong door goals van Christian Ehrhoff en Daniel Sedin binnen een minuut. De Blackhawks kwamen nog wel gelijk in de tweede periode, maar in de derde periode maakte Mikael Samuelsson de enige goal voor de Canucks.

Bale beste speler in Premier League

Gareth Bale is door zijn collega's in de Premier League verkozen tot beste speler van het seizoen. De 21-jarige voetballer van Tottenham Hotspur kreeg meer stemmen dan de zeven andere genomineerden, onder wie ook Rafael van der Vaart. Bale is na Ian Rush, Mark Hughes en Ryan Giggs de vierde speler uit Wales die de prijs in ontvangst mag nemen.

Bale verhuisde in 2007 van Southampton naar Tottenham, maar kwam dit seizoen pas echt tot bloei. De aanvallende middenvelder scoorde zeven keer in 25 wedstrijden en had een belangrijk aandeel in de verrassende kwartfinaleplaats van de Spurs in de Champions League.

De 19-jarige Arsenal-middenvelder Jack Wilshere kreeg van spelersvakbond PFA de prijs voor beste jonge speler. Edwin van der Sar, die over een maand bij Manchester United zijn imposante loopbaan afsluit, is de enige Nederlander die een plaats kreeg in het Elftal van het Jaar.


Gareth Bale (Foto: Novum)

UFC Personal Trainer maakt gebruik van Wii Balance Board

Recente box-art van UFC Personal Trainer heeft verklapt dat de Wii-versie van het spel het balance board zal gebruiken. De game zal de eerste UFC-titel zijn op de Wii en is gericht op conditietraining en fitness door middel van intensieve oefeningen. De balance board is geen verplichting om het spel te kunnen spelen.

UFC Personal Trainer wordt ontwikkeld door Heavy Iron Studios in samenwerking met de UFC en NASM. NASM is de 'National Academy of Sports Medicine' en daarvan is het 'Optimum Performance Training'-model gebruikt voor in het spel. UFC-trainers Mark DellaGrotte, Greg Jackson en Javier Mendez hebben meegeholpen aan de game.

Naast het mogelijke gebruik van een balance board zien we ook dat je een beenband bij het spel krijgt. UFC Personal Trainer staat gepland voor een release in juni voor op Wii, PS3 en Xbox 360.

Box-Art
Zwetende knieën en ellebogen zijn zo hip

[Video] Lijk alien gevonden in Rusland

Op internet is een filmpje uitgelekt dat de Russische overheid liever onder de pet had gehouden. Op de video is duidelijk het stoffelijk overschot van een buitenaards wezen te zien, dat vorige maand is neergestort in Siberië.

Vorige maand zagen honderden getuigen een groot object ter aarde storten in een bosrijke omgeving in de Russische regio Irkoetsk. Binnen enkele uren was er al een groot team van wetenschappers, militairen en de geheime dienst ter plaatse om de rampplek te bestuderen.

Het lijkt er nu op dat ondanks voorzorgsmaatregelen toch een filmpje van de ontdekking is uitgelekt. Hierop is een dode alien te zien, gevonden in de Republiek Boerjatië, niet ver van de plaats van de UFO-crash. Of het wezen in het filmpje de crash heeft overleefd maar stierf door de onderzoeken van de Russische overheid is niet duidelijk.


Het bewuste filmpje, de beelden kunnen als schokkend worden ervaren

[Serie A] Uitslagen speelronde 33

Dit weekend is in Italië de 33ste speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na 33 speelronden.

Napoli - Udinese

Napoli heeft in eigen huis een dure nederlaag geleden tegen Udinese. De nummer twee van de Serie A ging met 0-2 onderuit. Koploper AC Milan staat daardoor zes punten voor.

Milan beleefde een uitstekend weekend in Italië. Nadat Internazionale verloor van Parma (2-0) ging ook Napoli onderuit. Ondanks de afwezigheid van topscorer Antonio di Natale wisten de bezoekers te winnen in San Paolo. Edinson Cavani had het vizier niet op scherp bij Napoli. De topspits kreeg al na tien minuten een goede kans, maar zijn schot verdween over het doel.

Vlak voor de pauze kreeg ook Ezequiel Lavezzi een grote mogelijkheid om de score te openen. De Argentijnse aanvaller stuitte op de sterk spelende doelman Samir Handanovic. Het goede werk van de Udinese-goalie werd na de pauze beloond door Gökhan Inler. De Zwitser haalde van afstand bijzonder fraai uit en liet Napoli-doelman Morgan de Sanctis kansloos: 0-1. De voorsprong werd na een klein uur spelen verdubbeld door voormalig Napoli-speler Germán Gustavo Denis. Pablo Armero pikt een foute pass van Paolo Cannavaro op en bediende Denis op maat, die zijn feestje ingetogen vierde. De 0-2 leek de beslissing in de wedstrijd, maar Napoli richtte zich op en ging op zoek naar de aansluitingstreffer. De lat lag echter in de weg.

Andrea Dossena slingerde een afgeslagen corner opnieuw voor het doel, maar de kopbal van Christian Maggio belandde op het aluminium. Kort voor tijd moest Udinese de strijd met tien man vervolgen. Maurizio Domizzi sloeg Cristiano Lucarelli in het gezicht en mocht vertrekken. Cavani mocht de strafschop nemen, maar Handanovic voorkwam de 1-2 van de Uruguayaan. In de vijf minuten blessuretijd kon Napoli alsnog dichterbij komen. Giuseppe Mascara maakte op aangeven van Cavani alsnog de 1-2, maar verder kwam de thuisploeg niet meer.

AS Roma - Palermo

AS Roma heeft een dure nederlaag geleden in de strijd om een Champions League-ticket. Roma hoopte zich nog altijd naar de gewilde vierde positie in de Serie A te kunnen vechten, maar in eigen huis kwam de ploeg niet langs Palermo. Beide ploegen mochten in de eerste helft een penalty nemen en verzilverden deze kansen ook. Francesco Totti was in de negentiende minuut trefzeker. Vlak voor rust maakten de bezoekers gelijk nadat ook Maricio Pinilla een strafschop benutte.

In de tweede helft duurde het lang er er opnieuw gescoord werd. Pas in de 84e minuut was Abel Hernández degene die de 1-2 voor Palermo maakte. Vijf minuten later maakte Pinilla zijn tweede treffer van de avond en stonden de bezoekers op 1-3. Mirko Vucinic maakte vlak voor tijd nog de 3-2, maar dat was al te laat voor Roma om nog een punt uit het vuur te slepen.

Uitslagen

Datum Thuis Uit Uitslag
17/04/2011 Napoli Udinese 1-2
17/04/2011 Lecce Cagliari 3-3
17/04/2011 Genoa Brescia 3-0
17/04/2011 Cesena Bari 1-0
17/04/2011 Chievo Bologna 2-0
17/04/2011 Catania Lazio 1-4
17/04/2011 Fiorentina Juventus 0-0
16/04/2011 AS Roma Palermo 2-3
16/04/2011 AC Milan Sampdoria 3-0
16/04/2011 Parma Internazionale 2-0

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AC Milan 33 21 8 4 71 59-23
2 Napoli 33 20 5 8 65 53-32
3 Internazionale 33 19 6 8 63 58-37
4 Lazio 33 18 6 9 60 45-30
5 Udinese 33 18 5 10 59 59-35
6 AS Roma 33 15 8 10 53 51-47
7 Juventus 33 14 10 9 52 50-40
8 Palermo 33 14 5 14 47 50-54
9 Cagliari 33 12 8 13 44 41-40
10 Fiorentina 33 10 13 10 43 38-35
11 Genoa 33 11 9 13 42 34-37
12 Bologna 33 11 10 12 40 34-44
13 Chievo 33 9 12 12 39 32-34
14 Catania 33 9 9 15 36 31-45
15 Parma 33 8 11 14 35 32-45
16 Lecce 33 9 8 16 35 38-56
17 Cesena 33 8 10 15 34 30-45
18 Sampdoria 33 7 11 15 32 26-39
19 Brescia 33 7 9 17 30 28-43
20 Bari 33 4 9 20 21 20-48

Levendigere verhalen in Sims 3: Levensweg

Net als bij de vorige twee delen, verschijnen er voor The Sims 3 ook een boel uitbreidingsets. Vanaf 3 juni kunnen we aan de slag met De Sims 3: Levensweg die volgens de makers de mogelijkheid geeft tot een veel levendiger verhaal.

Met Levensweg zal er meer verschil komen tussen de verschillende leeftijdscategorieën. Zo zijn er meer verschillende zaken die excluesief gedaan kunnen worden in een specifieke leeftijdcatergorie.

“The Sims 3 base game allowed us to take a Sim from their birth to their death, but The Sims 3 Levensweg adds tons of new age-specific content and features that make each life phase a unique and fun experience.”

Door de grotere verschillen tussen de leeftijden, hopen de makers er voor te zorgen dat je meer om je sims gaat geven en dat de levensverhalen "bigger, richer, and deeper" worden.

Sims 3

Matavz persoonlijk rond met Napoli

Tim Matavz verruilt na dit seizoen waarschijnlijk FC Groningen voor Napoli. De Sloveense spits is persoonlijk akkoord met de nummer twee van de Serie A, liet algemeen directeur van FC Groningen Hans Nijland vandaag weten in De Telegraaf. "De bal ligt weer bij Napoli en FC Groningen. Maar nu Tim eruit is, lijkt het me dat wij er ook wel uitkomen."

In de winterstop deed Napoli al een poging om Matavz naar Italië te halen, maar de transfer ging toen niet door. De Sloveen is bezig aan zijn vierde seizoen bij Groningen, dat hem tussentijds even uitleende aan FC Emmen. Momenteel is hij met vijftien goals clubtopscorer bij de ploeg van trainer Pieter Huistra.

Als Matavz deze zomer daadwerkelijk vertrekt, is de Peruviaan André Carillo zijn mogelijke vervanger. "We zijn volop bezig met de invulling van de selectie voor volgend seizoen", zegt Nijland. "Carillo staat op ons lijstje. Hij is een serieuze kandidaat." De 19-jarige aanvaller staat momenteel onder contract bij Alianza Lima.

Ruim helft wil invoerverbod ritueel geslacht vlees

Een meerderheid van de Nederlanders is voorstander van een invoerverbod voor vlees van dieren die in het buitenland onverdoofd ritueel zijn geslacht. Ruim de helft (55 procent) is voor zo'n verbod. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Vooral aanhangers van de PVV en de SP willen een dergelijk verbod. Respectievelijk 82 en 69 procent is voor. De helft van de CDA-stemmers vindt dat ritueel geslacht vlees wel mag worden ingevoerd.

De Tweede Kamer besprak afgelopen week een wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren waardoor onverdoofd ritueel slachten wordt verboden. Hiervoor tekent zich een meerderheid af. Een eventueel verbod is tegen het zere been van joden en moslims, omdat zij volgens hun geloof alleen koosjer en halal vlees mogen eten. De christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP kregen voor elkaar dat er een hoorzitting komt voordat over de wet wordt gestemd.

Zeven op de tien Nederlanders staan achter het verbod op onverdoofd ritueel slachten, zo blijkt verder uit de peiling. Een even groot aantal vindt dit geen aantasting van de vrijheid van godsdienst. Opvallend is dat 65 procent van de aanhangers van het CDA, dat tegen het wetsvoorstel is, het verbod op onverdoofd ritueel slachten steunt. Van hen vindt 63 procent dat moslims en joden niet worden aangetast in hun vrijheid van geloofsuiting.

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) zei woensdag nog geen knoop te hebben doorgehakt over de initiatiefwet. Hij twijfelt er niet aan dat onverdoofd ritueel slachten zorgt voor extra dierenleed, maar hecht ook aan de vrijheid van geloof die in Nederland in de grondwet is vastgelegd. Hij is er nog niet uit en sprak van een 'lastige afweging'.

Stemrollen geen koud kunstje voor Kim-Lian en Jamai

Personages in een animatiefilm voorzien van een stem is volgens Kim-Lian van der Meij en Jamai Loman moeilijker dan je zou denken. De musicalsterren zijn te horen in de nieuwe film Rio als de papegaaien Blu en Jewel.

"Je vergist je vaak in kleine dingen. Een zuchtje of giecheltje moet soms tien keer over, terwijl hele volzinnen er in één keer opstaan", zegt Kim-Lian tegen Novum Nieuws. "De gil- en schreeuwscènes zijn het meest vermoeiend. Bijvoorbeeld als Blu leert vliegen, die scène duurt drie minuten. Dan moet je drie minuten gillen en schreeuwen."

Jamai vindt het 'heel erg moeilijk' om slechts met je stem een personage karakter te geven. "Zo'n personage wordt om de oorspronkelijke acteurs heen gemaakt. Je moet volgen wat de Amerikaanse acteurs zeggen", doet de Idols-winnaar uit de doeken. "Maar ik probeer er wel mijn eigen draai aan te geven."

Rio is de nieuwste film van de makers van Ice Age. In de originele versie zijn onder anderen Jesse Eisenberg en Anne Hathaway te horen. De film draait vanaf woensdag in de bioscopen.


Kim-Lian van der Meij (Foto: Novum)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een gevalletje demoniseren.

Oud directeur Albert Drent van kinderdagverblijf ’t Hofnarretje voelt zich “gedemoniseerd” door uitspraken van advocaat Korver. Korver kondigde namens een aantal ouders aan, dat hij een aanklacht tegen Drent gaat indienen. Drent negeerde stelselmatig klachten en signalen van ouders en personeel over het kindermisbruik door Robert Mickelson, waardoor het kinderdagverblijf een vrijplaats werd voor Mickelson’s smerige daden.. Drent vraagt nu aan minister Opstelten, om de advocaat het zwijgen op te leggen. Zo werkt dat natuurlijk niet. Als Drent problemen heeft met de uitspraken van Korver of zich niet veilig voelt, dient hij een aanklacht tegen Korver in te dienen en/of om politiebescherming te vragen. Maar ik heb nog een vraag:

De Boer: "Vier of vijf jongens kunnen het halen"

De Ajax A1 verzekerde zich afgelopen weekend van het kampioenschap. Voor Frank de Boer voelde het ook als 'zijn' titel.

De huidige hoofdtrainer van Ajax was het eerste half jaar werkzaam bij de A1, alvorens hij Martin Jol opvolgde bij het eerste elftal. De Boer gaf het stokje over aan Dennis Bergkamp. "Dat deed ik met een gerust hart. Dennis en Fred (Grim, red.) hebben het geweldig gedaan."

Voor De Boer voelde het ook als zijn kampioenschap. "Ik heb samen met Bob de Klerk een half jaar lang heel intensief met die jongens gewerkt. Dat schept een band. De laatste twee wedstrijden voor mijn overstap naar het eerste zat ik écht ontspannen op de bank. De boys hadden totale controle, speelden het voetbal dat wij wilden zien. Dat is ook waar ik met het eerste naartoe wil. Daar hebben we nog te veel fases, waarin we kwetsbaar zijn. Die moeten eruit."

De Boer beschouwt de A1 als een talentvolle lichting. "Je weet het natuurlijk nooit helemaal zeker. Maar ik denk dat vier of vijf jongens de hoofdmacht moeten kunnen halen", aldus De Boer in De Telegraaf.

Haase passeert De Bakker op wereldranglijst

Thiemo de Bakker is niet langer de hoogstgeklasseerde Nederlandse tennisser op de wereldranglijst. Robin Haase is zijn landgenoot sinds maandag voorbij.

Haase, die vorige week de tweede ronde bereikte van het graveltoernooi in Monte Carlo, steeg van de 63e naar de 59e plaats. De Bakker leverde zeven plaatsen in en is nu de nummer 63 van de wereld. De Hagenaar speelt al een tijdje niet na het trekken van zijn verstandskiezen.

Thomas Schoorel zette een flinke stap op weg naar de top honderd. De Nederlandse tennisser won zondag voor het eerst in zijn loopbaan een challengertoernooi. In de finale in Rome versloeg hij de Slowaak Martin Klizan. Schoorel steeg 36 plaatsen en staat nu 126e. Daarmee is hij de vierde Nederlander op de lijst. Jesse Huta Galung neemt de 120e plek in.

Haase passeert De Bakker op wereldranglijst
Haase passeert De Bakker op wereldranglijst (Foto: ANP)

Büttner rekent op nieuw contract bij Vitesse

Alexander Büttner heeft over belangstelling niet te klagen. Toch gaat de linksback zijn toekomst verbinden aan Vitesse. Die ambitie spreekt Büttner uit in De Gelderlander.

Het contract van de verdediger loopt aan het einde van het seizoen af, maar zeer waarschijnlijk tekent hij op korte termijn een contractverlenging in Arnhem. "Er zijn dingen gaande, ook met Vitesse", aldus Büttner.

"Er is belangstelling van goede clubs, maar ik heb het naar mijn zin bij Vitesse. Ik speel hier momenteel alles en heb altijd gezegd dat ik het liefste bij Vitesse wil blijven, als ik hier aan spelen toe kom", zegt de 22-jarige Vitessenaar.

Büttner maakt sinds drie jaar volwaardig deel uit van de selectie van Vitesse. De Doetinchemmer speelde 72 competitiewedstrijden in de hoofdmacht van de Arnhemmers. Daarin scoorde hij vijf keer.

[NBA] Spurs begint play-offs met thuisnederlaag

San Antonio Spurs is slecht begonnen aan de play-offs. De topfavoriet van de Western Conference verloor thuis met 98-101 van Memphis Grizzlies. De bezoekers begonnen de play-offs onder het motto "let's make history" en maakten dat direct waar. Memphis stond drie keer eerder in de play-offs, maar verloor alle twaalf duels.

De onervaren Grizzlies hadden slechts vier spelers in hun team met ervaring in de play-offs, maar hielden knap stand in San Antonio. Zach Randolph kwam tot 25 punten en veertien rebounds, een double-double, namens Memphis. Shane Battier maakte met nog 23 seconden te spelen wat later de beslissende driepunter zou zijn.

De Spurs kregen via Richard Jefferson een uitgelezen mogelijkheid om verlenging af te dwingen. De 30-jarige forward mocht vrij aanleggen, maar zijn worp raakte zelfs de ring niet. Sterspeler Manu Ginobili kreeg rust van Gregg Popovich en werd node gemist bij de thuisploeg. Of de Argentijn in duel twee van de partij is wilde de Spurs-coach niet kwijt.

In de best-of-seven serie leidt Memphis met 1-0. Het volgende duel wordt op woensdag gespeeld in San Antonio. Zaterdag reizen beide ploegen af naar Tennessee, waar de volgende twee duels worden gespeeld.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag Stand in play-off
Boston Celtics New York Knicks 87-85 1-0
San Antonio Spurs Memphis Grizzlies 98-101 0-1
Los Angeles Lakers New Orleans Hornets 100-109 0-1
Oklahoma City Thunder Denver Nuggets 107-103 1-0


[NBA] Spurs begint play-offs met thuisnederlaag (Foto: Novum)

Topfunctionaris Mexico weg wegens massagraven

De hoogste veiligheidsfunctionaris in de Mexicaanse deelstaat Tamaulipas, Ubaldo Ayala Tinoco, heeft zondag ontslag genomen. Ayala Tinoco nam die stap nadat afgelopen week in massagraven in Tamaulipas zeker 145 lijken waren gevonden. De mensen in de graven zijn volgens de autoriteiten vermoord door leden van de drugsbende Los Zetas.

Een woordvoerder van de gouverneur van Tamaulipas zei zondag dat Ayala Tinoco is vervangen door de oud-militair Rafael Lomelí Martínez. Het is niet duidelijk of Ayala Tinoco vrijwillig is opgestapt of dat hij daartoe werd gedwongen.

Ayala Tinoco had de afgelopen weken al meerdere malen gedreigd dat hij zou opstappen als de politieagenten in Tamaulipas in het noorden van Mexico geen loonsverhoging zouden krijgen. Ayala Tinoco stelde dat zijn agenten recht op meer geld hadden omdat hun werk in de door drugskartels geteisterde deelstaat zeer zwaar is. Ook vroeg hij om beter materiaal voor zijn agenten.

Drugskartel Los Zetas zou achter de dood van de zeker 145 mensen zitten die onlangs werden aangetroffen in massagraven in Tamaulipas. De leider van het kartel in San Fernando in Tamaulipas, Omar Martin Estrada Luna die bekend staat onder zijn bijnaam 'El Kilo', en enkele anderen werden zaterdag gearresteerd. De Mexicaanse autoriteiten lieten zondag weten dat er in Tamaupilas circa dertig personen vastzitten op verdenking van betrokkenheid bij de drugskartels.

Zorgen over uitslagen verkiezingen Nigeria

Verkiezingswaarnemers en aanhangers van de Nigeriaanse presidentskandidaat Muhammadu Buhari zetten vraagtekens bij een aantal uitslagen van de presidentsverkiezingen. Het huidige staatshoofd Goodluck Jonathan haalde opvallend goede resultaten in delen van het zuiden van Nigeria.

Waarnemers bij de zaterdag gehouden verkiezingen in het land van bijna 160 miljoen inwoners spraken aanvankelijk van de eerlijkste verkiezingen in decennia. Zondagavond laten werden echter zorgen geuit over de uitslagen in zuidelijke staten. De zuidelijke kandidaat Jonathan kreeg in Akwa Ibom de steun van 95 procent van het electoraat en in Anambra 99 procent. In zijn thuisstaat Bayelsa haalde Jonathan een score van 99,6 procent.

"Scores van 95 procent en meer voor één kandidaat doen vermoeden dat het om vervalste uitslagen gaan", zei Jibrin Ibrahim van het Centrum voor Ontwikkeling. Door de berichten over fraude braken rellen uit in delen van het noorden van Nigeria. Buhari, de belangrijkste uitdager van Jonathan, heeft daar zijn machtsbasis.

Buhari haalde in verscheidene staten in het noorden forse overwinningen, maar die waren lang niet zo groot als die van Jonathan in het zuiden. Van 28 van de 36 staten zijn de uitslagen bekend. Jonathan heeft in 20 staten, waaronder de hoofdstad Abuja en omgeving, gewonnen. 7 staten zijn naar Buhari gegaan. Nuhu Ribadu, het voormalige hoofd corruptiebestrijding, heeft in 1 staat gewonnen.

Om een tweede ronde te vermijden, moet de winnaar een simpele meerderheid halen en ten minste een kwart van de stemmen in 24 van de 36 staten.

Zorgen over uitslagen verkiezingen Nigeria
Zorgen over uitslagen verkiezingen Nigeria (Foto: ANP)

'Agent krijgt in Kunduz meer dan militair'

Nederlandse militairen die Afghaanse politieagenten gaan opleiden in Kunduz verdienen minder dan agenten die hetzelfde werk doen. Vakbonden vrezen voor scheve gezichten en willen dat het kabinet ingrijpt, schrijft De Telegraaf maandag.

Agenten die in Kunduz aan de slag gaan, krijgen een extra toelage van de Europese Unie voor hotel- en dinerkosten. Daardoor verdienen ze straks 100 euro per dag meer dan militairen en marechaussees, voor hetzelfde werk.

De vakbond Marechausseevereniging denkt dat het salarisverschil leidt tot scheve gezichten bij de militairen die worden uitgezonden. "Het is onverteerbaar dat je als militair in de kantine naast een politieman zit die voor hetzelfde werk 100 euro per dag meer in zijn zak steekt", zegt voorzitter Ton de Zeeuw.

Militaire vakbond AFMP wil dat het kabinet ingrijpt. "Juist omdat de regering rept van een geïntegreerde missie, moeten alle deelnemers hetzelfde salaris krijgen", zegt voorzitter Wim van den Burg.

Volgens het Ministerie van Defensie hebben de militairen op hun beurt weer voordelen die agenten niet hebben. "Ze bouwen tijdens de missie bijvoorbeeld dubbel pensioen op, waar de politiemensen dit van de EU niet krijgen. Zo heeft iedereen zijn voor- en nadelen."


Politie verdient beter (Foto: Novum)

'Meer slachtoffers door bezuinigingen brandweer'

De voorgenomen bezuinigingen op de brandweer leiden tot meer slachtoffers. Dat vrezen de gezamenlijke brandweervakbonden, meldt de NOS.

Door de bezuinigingen worden in het hele land kleinere kazernes gesloten. Daardoor zijn brandweerwagens langer onderweg naar een brand. Bovendien rijden op elke bluswagen straks minder brandweermannen mee. Dat leidt volgens de bonden onherroepelijk tot meer slachtoffers onder burgers en brandweermensen.

De bonden willen dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en de Tweede Kamer zo snel mogelijk een einde maken aan de 'aantasting van het veiligheidsniveau'. Ze vrezen bovendien dat veel vrijwilligers afhaken vanwege het plan om de brandweerzorg bij de gemeenten weg te halen.

De SP gaat een onderzoek doen om de onrust en onvrede onder brandweermensen te peilen.

Kwart wil minder loon voor rokers

Een kwart van de werkgevers en werknemers vindt dat rokers die vaker ziek zijn minder moeten verdienen dan hun niet-rokende collega's. Vorig jaar vond nog maar 18 procent dat, concluderen BNR Nieuwsradio en zorgverzekeraar CZ uit een eigen onderzoek.

De voorstanders van het lagere loon voor rokers wijzen erop dat het roken ten koste gaat van de werktijd. Ook bleek eerder uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat zware rokers zich vaker ziek melden dan niet-rokers.

12 procent vindt dat ook werknemers met overgewicht mogen worden gekort op hun loon. Vorig jaar was dat 8 procent.


Kwart wil minder loon voor rokers (Foto: Novum)

Na jaren groei minder leerlingen geschorst

Voor het eerst sinds jaren zijn vorig schooljaar minder leerlingen in het middelbaar onderwijs geschorst of weggestuurd. De onderwijsinspectie kreeg bijna 5500 meldingen over geschorste of weggestuurde leerlingen, schrijft Trouw maandag. De daling zou onder meer komen doordat scholen huiverig zijn leerlingen weg te sturen.

Het schooljaar voor het afgelopen schooljaar werd nog een hoogtepunt van bijna 6000 bereikt. Vijf jaar geleden werden nog maar 4200 leerlingen geschorst. Daarna is het aantal gestaag gegroeid, tot nu.

Als een leerling een dag of meer wordt geschorst of definitief wordt weggestuurd, moeten scholen dat melden. Van 10 procent van de scholen heeft de inspectie de afgelopen vijf jaar geen een melding gehad.

De werkgeversorganisatie voor middelbare scholen, de VO-raad, denkt dat scholen terugschrikken van de publiciteit die steeds vaker gepaard gaat met schorsen en verwijderen. Ook hebben scholen er volgens voorzitter Sjoerd Slagter meer oog voor dat ze de leerlingen niet helpen door ze weg te sturen.

René Kneyber, die een boek schreef over orde houden in het vmbo, oppert in de krant dat scholen simpelweg de verplichting om schorsingen te melden ontduiken. "Ik denk niet dat scholen beter weten wat ze met leerlingen aan moeten, maar dat ze tactischer worden."

Schorsingen worden vooral uitgedeeld voor fysiek geweld tegen andere leerlingen. Ook worden leerlingen weggestuurd vanwege verbaal geweld tegen leraren of storend gedrag in de les. Jongens worden al jaren drie keer zo vaak geschorst als meisjes en vmbo'ers verhoudingsgewijs elf keer zo vaak als vwo'ers.

In tweeduizend gevallen duurde de schorsing vorig schooljaar twee dagen, in elfhonderd gevallen drie dagen. Ruim zeshonderd leerlingen werden naar een andere school gestuurd.

Wrakingskamer oordeelt over zaak Wilders

De wrakingskamer besluit maandagmiddag of de rechters in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders opnieuw moeten worden vervangen. Vrijdag diende advocaat Bram Moszkowicz een wrakingsverzoek in omdat de rechters in het proces weigeren een onderzoek te starten naar meineed door Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks.

Hendriks getuigde over een etentje bij hem thuis dat in het proces centraal is komen te staan. Hendriks heeft zich bij zijn getuigenis volgens Moszkowicz in 'alle mogelijke bochten' gewrongen om raadsheer Tom Schalken, met wie hij is bevriend, uit de wind te houden.

De rechtbank vond dat wel meevallen en vond een onderzoek naar meineed niet nodig. Daarmee is volgens Moszkowicz de schijn van partijdigheid gewekt.

Tom Schalken is medeverantwoordelijk voor het besluit om Wilders te vervolgen. Tijdens het etentje bij Hendriks zou hij islamkenner Hans Jansen, getuige-deskundige in het proces, hebben geprobeerd te beïnvloeden. Hendriks zei onder ede dat het de bedoeling was dat tijdens het etentje over de islam zou worden gediscussieerd. Volgens Moszkowicz is dat in strijd met zijn eerdere uitlatingen in dagblad De Pers. Daarin zei Hendriks vorig jaar dat Jansen interessant was omdat hij getuige-deskundige was.

Volgens de rechtbank ging de ene uitspraak echter over het gespreksthema en de andere over de reden om Jansen uit te nodigen. Moszkowicz noemde dat een 'gekunsteld onderscheid'.

In oktober diende Moszkowicz ook al een verzoek in om de rechters in de zaak-Wilders te vervangen. Hij wilde Jansen opnieuw horen als getuige nadat hij buiten de rechtbank had gezegd dat Schalken hem tijdens het etentje had geprobeerd te beïnvloeden.

De rechtbank stemde daar toen niet mee in, waarop Moszkowicz de rechters met succes wraakte. Het proces is daarna volledig opnieuw begonnen, met andere rechters.

Bij het vorige wrakingsverzoek zaten de rechters die over de wraking moesten beslissen bij dezelfde rechtbank als de gewraakte rechters zelf. De rechtbank besloot daarna dat het beter zou zijn om zulke besluiten niet aan directe collega's over te laten. De rechters die om 16.00 uur moeten oordelen over de wraking, komen dan ook uit Haarlem.


Wrakingskamer oordeelt over zaak Wilders (Foto: Novum)

Been: "We gaan tegen PSV vol voor de winst"

Mario Been verwacht dat Feyenoord volgende week PSV kan afstoppen in hun strijd om de landstitel. Been boekte gisteren met Feyenoord een overtuigende zege op Willem II (6-1).

Feyenoord staat dankzij de zege tiende en heeft nummer acht FC Utrecht in het vizier. "Een paar weken geleden verklaarden mensen mij nog voor gek toen ik zei dat ik nog geloofde in het bereiken van de play-offs", zei Been op de clubsite van Feyenoord. "Nu is het gat nog maar één punt, al hebben we nu nog niks natuurlijk. We hebben nog drie finales te gaan."

"We beginnen met de wedstrijd tegen PSV van volgende week", aldus de oefenmeester van het jonge Feyenoord. Ron Vlaar was na de wissels van Marcel Meeuwis en Diego Biseswar met zijn 23 jaar de oudste speler bij de thuisploeg. "Dat geeft aan dat er toekomst in deze ploeg zit. Feyenoord is op dit moment aan het bouwen, op en naast het veld", verklaart Been.

"Met dank aan investeerders en supporters zijn de schulden voor een deel weggewerkt en ook op het veld werken we aan een mooie toekomst, al zal dat tijd nodig hebben." Feyenoord kwam nog wel op achterstand in De Kuip tegen Willem II. "We schrokken wakker op het moment dat Willem II de 0-1 maakte. Gelukkig kwamen we nog voor rust op voorsprong."

"In de rust hebben we afgesproken dat we de tweede helft in een hoger tempo zouden spelen en dat leverde nog drie goals op, waarbij we er misschien nog meer hadden moeten maken", zei Been. "We moeten blijven winnen om kans te maken op de play-offs. We zullen daarom ook tegen PSV honderd procent voor de winst gaan", besluit de oefenmeester van Feyenoord.

 

Natural Born Killer

Twan Huys keek slechts zo ernstig de camera in, dat je zou denken dat zijn moeder zojuist was overleden, en besprak met een bedompte, zorgzame stem de 'gruwelijke beelden' met een 'expert'. Column na column verscheen hier op FOK!, in de kranten en elders, over 'het waarom'. In willekeurige volgorde werd de schuld gegeven aan -antidepressiva, -het gebrek daaraan, -religie, -occultisme, -Call of Duty: Modern Warfare 2's 'No Russian', -obsessie met wapens, -wiet, -psychose, -de media, -de vereenzaamde samenleving, -een in gebreke blijvende overheid, -de vader, -de moeder, -de school.

Vloet: "Na half uur moesten we 3-0 voor staan"

N.E.C. Nijmegen dicteerde de eerste helft in eigen huis tegen Ajax, maar de aanvalsdrang leverde slechts één doelpunt op. Trainer Wiljan Vloet betreurt dan ook de 1-2 nederlaag.

Lasse Schöne hielp N.E.C. al vroeg aan de leiding. Daarna kregen onder meer Björn Vleminckx, Leroy George en John Goossens grote kansen om de score op te voeren. "We hebben genoeg mogelijkheden gehad", zei Vloet tegen de NOS. "We hadden na een half uur op 3-0 moeten staan."

"Dan krijg je een andere wedstrijd. We wilden snel druk zetten en dat lukte het eerste halfuur fantastisch. In de tweede helft was het moeilijker te belopen en ging de pit er wat uit. Pas na de 1-2 kwam de pit er weer in", aldus Vloet, die Miralem Sulejmani en Toby Alderweireld zag scoren.

Het slotoffensief van de Nijmegenaren leverde uiteindelijk niets op. "Na de 75ste minuut hebben we één op één gespeeld, maar het houdt een keer op. Die bal moet ook een keer goed vallen. De intentie was er wel maar het zat er gewoon niet in", besluit Vloet, die met N.E.C. twaalfde staat.

 

Gedupeerden Icesave sceptisch

Vermogende Nederlanders die hun geld zijn kwijtgeraakt door het faillissement van internetbank Icesave, zijn sceptisch over de belofte van de IJslandse regering dat het land deze zomer begint met terugbetalen. De vereniging van gedupeerde spaarders Icesaving liet maandag weten de toezeggingen met een 'fikse zak zout' te nemen.

De minister en de staatssecretaris van Financiën, Jan Kees de Jager en Frans Weekers, reageerden juist verheugd op de IJslandse aankondiging van afgelopen weekeinde. De Jager bevestigde vrijdag dat het 'over-, overgrote deel van de schuld' terugbetaald kan worden uit de boedel van Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave. Icesaving noemt de toezeggingen echter een 'staaltje typisch IJslandse PR' en meent dat sprake is van een zoethoudertje.

Icesaving zegt 250 spaarders te vertegenwoordigen die samen 25 miljoen euro verloren door het financiële debacle. Spaarders die meer dan 100.000 euro op hun rekening hadden staan, konden na de ondergang van Icesave fluiten naar het grootste deel van hun geld. De Nederlandse regering schoot 1,3 miljard euro voor, zodat mensen met een spaartegoed tot 100.000 euro hun geld terugkregen. Dat geld probeert Nederland sindsdien terug te vorderen van de IJslanders.

Politie Jemen opent vuur op betogers

Ordetroepen in Jemen hebben zondag in de hoofdstad Sanaa het vuur geopend op deelnemers aan een protestmars tegen president Ali Abdullah Saleh. Tientallen mensen liepen schotwonden op, aldus medisch personeel in Sanaa.

Verder kregen vele honderden betogers ademhalingsproblemen omdat de politie ook traangas gebruikte om de demonstraties de kop in te drukken. Verder zetten de ordetroepen waterkanonnen in tegen de actievoerders.

Er waren zondag ook in andere steden betogingen, onder meer in de zuidelijke stad Taiz en de aan de Rode Zee gelegen plaats al-Hudaydah. Al weken gaan mensen de straat op om het vertrek Saleh te eisen. De betogers willen meer vrijheid en minder armoede. Bij de protesten zijn al ruim honderd doden gevallen.

Wii Balance Board helpt kinderen met fysieke beperking

Deze generatie zijn er al heel veel accessoires gebruikt voor applicaties buiten hun oorspronkelijke doel. Denk maar eens aan de Move-muis of de Kinect-3D-printer. Ditmaal wordt het Wii Balance Board gebruikt om kinderen met een fysieke beperking te helpen revalideren.

Studenten van de Rice Universiteit (Houston) hebben een methode ontwikkeld om kinderen met een fysieke beperking te helpen revalideren. Als basis hebben ze een aantal Wii Balance Boards gebruikt om het evenwicht te meten tijdens lopende bewegingen. De stabiliteit in de handen wordt gemeten met een door henzelf ontwikkelde unit.

Omdat ze vooral met kinderen (gaan) werken hebben ze er voor gekozen om de informatie niet puur zakelijk weer te geven, maar het ook vorm te geven als een soort 'game' met highscores die kinderen gaandeweg de revalidatie kunnen verbeteren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.