Zorgen over uitslagen verkiezingen Nigeria

Verkiezingswaarnemers en aanhangers van de Nigeriaanse presidentskandidaat Muhammadu Buhari zetten vraagtekens bij een aantal uitslagen van de presidentsverkiezingen. Het huidige staatshoofd Goodluck Jonathan haalde opvallend goede resultaten in delen van het zuiden van Nigeria.

Waarnemers bij de zaterdag gehouden verkiezingen in het land van bijna 160 miljoen inwoners spraken aanvankelijk van de eerlijkste verkiezingen in decennia. Zondagavond laten werden echter zorgen geuit over de uitslagen in zuidelijke staten. De zuidelijke kandidaat Jonathan kreeg in Akwa Ibom de steun van 95 procent van het electoraat en in Anambra 99 procent. In zijn thuisstaat Bayelsa haalde Jonathan een score van 99,6 procent.

"Scores van 95 procent en meer voor één kandidaat doen vermoeden dat het om vervalste uitslagen gaan", zei Jibrin Ibrahim van het Centrum voor Ontwikkeling. Door de berichten over fraude braken rellen uit in delen van het noorden van Nigeria. Buhari, de belangrijkste uitdager van Jonathan, heeft daar zijn machtsbasis.

Buhari haalde in verscheidene staten in het noorden forse overwinningen, maar die waren lang niet zo groot als die van Jonathan in het zuiden. Van 28 van de 36 staten zijn de uitslagen bekend. Jonathan heeft in 20 staten, waaronder de hoofdstad Abuja en omgeving, gewonnen. 7 staten zijn naar Buhari gegaan. Nuhu Ribadu, het voormalige hoofd corruptiebestrijding, heeft in 1 staat gewonnen.

Om een tweede ronde te vermijden, moet de winnaar een simpele meerderheid halen en ten minste een kwart van de stemmen in 24 van de 36 staten.

Zorgen over uitslagen verkiezingen Nigeria
Zorgen over uitslagen verkiezingen Nigeria (Foto: ANP)