'Agent krijgt in Kunduz meer dan militair'

Nederlandse militairen die Afghaanse politieagenten gaan opleiden in Kunduz verdienen minder dan agenten die hetzelfde werk doen. Vakbonden vrezen voor scheve gezichten en willen dat het kabinet ingrijpt, schrijft De Telegraaf maandag.

Agenten die in Kunduz aan de slag gaan, krijgen een extra toelage van de Europese Unie voor hotel- en dinerkosten. Daardoor verdienen ze straks 100 euro per dag meer dan militairen en marechaussees, voor hetzelfde werk.

De vakbond Marechausseevereniging denkt dat het salarisverschil leidt tot scheve gezichten bij de militairen die worden uitgezonden. "Het is onverteerbaar dat je als militair in de kantine naast een politieman zit die voor hetzelfde werk 100 euro per dag meer in zijn zak steekt", zegt voorzitter Ton de Zeeuw.

Militaire vakbond AFMP wil dat het kabinet ingrijpt. "Juist omdat de regering rept van een geïntegreerde missie, moeten alle deelnemers hetzelfde salaris krijgen", zegt voorzitter Wim van den Burg.

Volgens het Ministerie van Defensie hebben de militairen op hun beurt weer voordelen die agenten niet hebben. "Ze bouwen tijdens de missie bijvoorbeeld dubbel pensioen op, waar de politiemensen dit van de EU niet krijgen. Zo heeft iedereen zijn voor- en nadelen."


Politie verdient beter (Foto: Novum)