Meer rust voor Amerikaanse luchtverkeersleiders

Luchtverkeersleiders in de Verenigde Staten krijgen een uur extra rust tijdens hun dienst om te voorkomen dat ze tijdens hun werk in slaap vallen. Het blijft echter verboden voor luchtverkeersleiders om een dutje te doen tijdens hun pauzes. Dat heeft minister van Vervoer Ray LaHood maandag gezegd.

LaHood zei verder dat het de verantwoordelijkheid van luchtverkeersleiders is om goed uitgerust aan hun dienst te beginnen. LaHood sprak de hoop uit dat dit plan zal helpen het aantal slaapincidenten terug te dringen. Sinds maart 2011 zijn er al vijf gevallen bekend van slapende luchtverkeersleiders.

Een aantal andere landen, waaronder Duitsland en Japan, staat luchtverkeersleiders wel toe te slapen tijdens hun pauze en stelt hiervoor speciale ruimtes beschikbaar. "Gezien al het wetenschappelijk bewijs lijkt de beslissing om dutjes niet toe te staan ingegeven te zijn door politieke overwegingen", aldus Bill Voss, de vicepresident van de Stichting voor Veiligheid in de Luchtvaart in de staat Virginia. "Het ligt politiek erg gevoelig om luchtverkeersleiders, net als brandweermannen en trauma-artsen, te laten slapen tijdens hun werk."

Het is een publiek geheim binnen de Amerikaanse luchtvaartinstantie FAA dat luchtverkeersleiders soms slapen tijdens hun werk. Uit onderzoek is gebleken dat 30 tot 50 procent van luchtverkeersleiders die een nachtdienst draaien ten minste eens per week in slaap valt tijdens het werk.


Meer rust voor Amerikaanse luchtverkeersleiders (Foto: Novum)