Afwaardering VS raakt Europese beurzen

De Europese beurzen doken maandagmiddag verder in de rode cijfers. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) meldde dat de kans groter is geworden dat zijn waardering van de Amerikaanse staatsschuld zal worden verlaagd. Ook bleven de beleggers zich zorgen maken over de Griekse schuldenproblematiek.

Rond 16.50 uur noteerde de AEX-index 1,9 procent lager op 351,81 punten. De MidKap-index verloor 2 procent en stond op 628,01 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden tot 2,6 procent lager.

S&P liet kort voor de opening van de beurzen op Wall Street weten dat de kans groter is geworden dat het zijn waardering van de Amerikaanse staatsschuld zal verlagen. De VS hebben veel last van een groot begrotingstekort en een hoge staatsschuld. Er lijkt geen duidelijk beleid te zijn om dit aan te pakken, aldus S&P. De Amerikaanse aandelenbeurzen openden met forse verliezen.

Ook Europa is weer 'op de kaart', zei handelaar Jan Wilpshaar van VPV Bankiers. "Griekenland ontkent, maar er gaan hardnekkige geruchten dat het land de schulden zal herstructureren. De markt ziet het al als iets onvermijdelijks. Banken zullen dan lijden en dat zie je nu al terug in de koers."

ING noteerde 3,8 procent lager en Aegon verloor 4,8 procent. In Parijs daalde Societé Générale ruim 3,9 procent en ook Britse banken daalden circa 3 procent in waarde.

Beleggers zijn verder beducht voor de kwartaalcijfers die de komende weken nog zullen volgen. "De eerste cijfers zijn bij beleggers niet zo goed gevallen", aldus Wilpshaar.

Elektronicaconcern Philips bracht voorbeurs tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal naar buiten, maar maakte tegelijkertijd bekend de televisie-activiteiten onder te brengen in een samenwerkingsverband met het Chinese TPV Technology. Ondanks de mindere cijfers waardeerden beleggers en analisten de aanpak van de kwakkelende televisietak. "Dit zet de cijfers in de schaduw", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Philips noteerde aanvankelijk een plus, maar kwam in de loop van de middag in de rode cijfers en noteerde een koersverlies van 1,5 procent.

Verder was er in Amsterdam nieuws van bouwbedrijf Heijmans, dat een opdracht voor de ontwikkeling van het vakantiepark Noordzee Résidence Cadzand-Bad meldde. Met de opdracht is 55 miljoen euro gemoeid. Heijmans stond in het rood met een verlies van 2,3 procent.

Autofabrikant Spyker Cars noteerde 4 procent hoger. Beleggers haalden opgelucht adem, nadat vrijdag de Zweedse regering akkoord was gegaan met de verkoop van Saab Properties, de vastgoedtak van Saab. Met de verkoop komt circa 30 miljoen euro vrij om toeleveranciers te kunnen betalen.

De euro was 1,4215 dollar waard. Bij sluiting van de handel op de Europese beurzen vrijdag was dat nog 1,4440 dollar.