Ploegleiders lopen weg bij UCI-vergadering

Peterselieman

De ploegleiders van veel Protour-ploegen zijn maandag weggelopen bij een vergadering met UCI-baas Pat McQuaid. Dat meldt wielerwebsite Cyclingnews. Het protest vond plaats toen het onderwerp oortjes aan de orde kwam.

De UCI gaf enkele Franstalige journalisten de kans om hun mening over het onderwerp te geven. De ploegleiders beschuldigen McQuaid ervan de discussie met de teams niet aan te willen gaan. Voor de massale leegloop had de UCI in een hotel bij de Brusselse luchthaven diverse presentaties gegeven. Die gingen onder meer over het antidopingbeleid, de registratie en het ranglijstsysteem voor Protour-ploegen in 2012, fietsontwerpen en financiën.

Onder de weglopers waren onder meer Bjarne Riis (Saxo Bank), Roberto Amadio (Liquigas), Johan Bruyneel (Radioshack), Rolf Aldag (HTC-Highroad). Ook afgevaardigden van Team Sky en Garmin-Cervélo verlieten de bijeenkomst.

Jonathan Vaughters, de voorzitter van de vereniging van profwielerteams AIGCP, was niet bij de vergadering aanwezig, maar had een verhitte e-maildiscussie met McQuaid. De Ier beet Vaughters daarin toe 'genoeg te hebben van je zedenprekerij'. "Als ik vandaag klaar ben met de teams heb je genoeg om over na te denken en communicatiemiddelen horen daar dan niet bij", dreigde de Ier.

De AIGCP liet in een verklaring weten teleurgesteld te zijn in het verloop van de bijeenkomst. "Wij hoopten dat er een onafhankelijk onderzoek zou komen naar alle aspecten van het oortjesverbod. Helaas werd onze aanpak afgewezen door de UCI. De aanpak van 'bureaucratie voor veiligheid' die de UCI voorstaat, inspireert geen vertrouwen en creëert geen goodwill."