Rechters in zaak-Wilders mogen blijven

De rechters in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders worden niet vervangen. Dat heeft de wrakingskamer van de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald.

Wilders' advocaat Bram Moszkowicz vroeg vrijdag om andere rechters, omdat de rechtbank had geweigerd een onderzoek in te stellen naar meineed door Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks, die in het proces optrad als getuige. Volgens Moszkowicz heeft Hendriks daarbij gelogen.

De wrakingskamer wees erop dat Moszkowicz het oneens mag zijn met de beslissing, maar dat irritatie over een besluit van de rechtbank geen grond voor wraking is. Het ligt anders als de rechtbank een onbegrijpelijke of ondeugdelijke beslissing heeft genomen, maar dat is volgens de wrakingskamer niet het geval. Of de beslissing van de rechtbank terecht is, kan eventueel in hoger beroep worden uitgemaakt.

De omstreden getuigenis van Hendriks ging over het etentje bij hem thuis dat centraal is komen te staan in het proces. Daarbij zou de arabist Hans Jansen, die als getuige-deskundige optrad, zijn beïnvloed door een andere aanwezige, raadsheer Tom Schalken. Die was medeverantwoordelijk voor het besluit om Wilders te vervolgen.

Hendriks verklaarde vrijdag dat Jansen was uitgenodigd om zijn kennis van de islam. Eerder had hij in dagblad De Pers gezegd dat Jansen interessant was omdat hij getuige-deskundige was in het proces-Wilders. Moszkowicz zag daar tegenstrijdige verklaringen in en concludeerde dat Hendriks loog.

Hendriks zei maandag niet anders te hebben verwacht dan dat de wrakingskamer het verzoek om andere rechters zou afwijzen. Volgens hem was het verzoek een truc van Moszkowicz en Wilders om de aandacht af te leiden van het proces zelf.

Moszkowicz diende in oktober vorig jaar ook een verzoek in om de rechters te vervangen. Destijds kreeg hij zijn zin. Het proces begon daarna van voren af aan, met andere rechters.

Wanneer de zaak-Wilders verdergaat, is nog niet duidelijk.