Meer leraren met hoger salaris

De afgelopen paar jaar heeft een flink aantal leraren er geld bij gekregen. Dat blijkt uit een rapportage die staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In het voortgezet onderwijs zit nu ruim een kwart van de leraren in een relatief hoge schaal. In 2008 was dat nog ruim 18 procent. In het basisonderwijs zit 6,7 procent in een hogere schaal. Dat was drie jaar geleden 1,4 procent.

De salarisstijgingen vloeien voort uit een plan van het vorige kabinet om leraren beter te belonen. Zijlstra spreekt van een goed begin. In 2014 moet 40 procent van de leraren in het basisonderwijs en 55 procent van de leraren in het voortgezet onderwijs in een hogere loonschaal zitten. "Hier is dus nog werk aan de winkel", constateert Zijlstra.

In 2011 is zo'n 700 miljoen euro beschikbaar om de arbeidsmarktpositie van leraren te verbeteren. Doel is het beroep van leraar aantrekkelijker te maken en zo het dreigende lerarentekort te verminderen.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verwacht nu in het voortgezet onderwijs een tekort van drieduizend leraren in 2016. Zonder de maatregelen zou dat het dubbele zijn geweest.