Arnhem test XTC-pillen op Koninginnedag

De gemeente Arnhem heeft toestemming gegeven om op Koninginnedag XTC-pillen te testen. Iriszorg mag dat van de gemeente tussen 20.00 en 23.00 uur doen in het pand van de verslavingsinstelling op het Eusebiusplein in het centrum van de stad. Dat meldt Iriszorg, dat voorlichting, trainingen, informatie en advies over drugs geeft.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zei twee weken geleden in de Tweede Kamer dat er geen stelselmatige kwaliteitstest voor drugs komt, omdat dat niet in overeenstemming is met de Opiumwet. "De overheid is er niet om de kwaliteit te controleren." Teeven deed zijn uitspraak nadat de afgelopen vijf maanden vier mensen overleden door extreem sterke of vervuilde pillen.

De Arnhemse D66-fractie had gevraagd of tijdens Koninginnedag en -nacht in het centrum van Arnhem XTC getest mag worden. Raadslid Hans Giesing heeft maandag tijdens de raadsvergadering aan het gemeentebestuur voorgelegd om een centraal informatiepunt in te richten, waar de drugs kan worden getest. De partij is bezorgd over de kwaliteit van de pillen, mede omdat op 30 april veel dancefeesten in Arnhem plaatsvinden.

Giesing vindt het prachtig dat Arnhem tijdens Koninginnedag 'zo'n beetje de dancehoofdstad van Nederland is'. "Het valt alleen niet te ontkennen dat op deze evenementen drugs wordt gebruikt." Het raadslid stelt dat gezondheidsbelangen zwaarder moeten wegen dan het opsporingsbelang. "Testen biedt, mits gecombineerd met informatieverstrekking van experts, goede mogelijkheden risico's te beperken. Hopelijk worden hiermee ongelukken voorkomen."

In de jaren negentig verplichtten gemeenten organisatoren van feesten vaak om kwaliteitstesten aan te bieden. Het testen op feestlocaties is sinds 2002 verboden, omdat er een verkeerd signaal van uit zou gaan. Giesing ergert zich aan deze redenering. "Veel gebruikers kopen hun drugs juist op de feesten zelf en hebben nu geen flauw idee wat ze slikken. Ik hoop dat hierover een landelijke discussie op gang komt."

Staatssecretaris Teeven stelt dat bekend was en is dat de vervuilde en te sterke pillen er zijn en dat er ook voor wordt gewaarschuwd. Overigens is burgemeester van Arnhem Pauline Krikke een partijgenoot van Teeven. De gemeente was maandagavond niet bereikbaar voor een toelichting.