FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 november 2010

Ricciardo aast op racestoeltje voor 2011

Daniel Ricciardo heeft in de afgelopen twee dagen tijdens de rookietest voor de Formule 1 goede reclame voor zichzelf gemaakt. De 21-jarige Australiër was met de Red Bull RB6 in Abu Dhabi op beide dagen de snelste man en dook vandaag zelfs ruim onder de poletijd die Sebastian Vettel afgelopen zaterdag neerzette.

"Het komt bijna niet voor dat een auto helemaal perfect is, maar ik moet zeggen dat deze wagen bijzonder dichtbij komt. De auto was echt een genot om mee te rijden. Als je remt en stuurt, doet de wagen precies wat je ervan verwacht. Ik was niet zo zenuwachtig als de vorige keer en dat hielp mij ook om sneller te gaan. We hebben op de tweede dag meer lange runs gedaan en dat ging erg goed. Het waren twee geweldige dagen en het lijkt me nu geweldig om een racekans te krijgen in de Formule 1," zei Ricciardo.

Japan wel naar uitreiking Nobelprijs Liu

De Japanse ambassadeur in Noorwegen zal op 10 december in Oslo aanwezig zijn bij de uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede. Dat heeft de Japanse ambassade woensdag gezegd. China heeft Japan en andere landen gevraagd de uitreiking te boycotten.

De Nobelprijs voor de vrede gaat dit jaar naar de Chinese dissident Liu Xiaobo, die een gevangenisstraf van elf jaar uitzit voor staatsondermijning. China beschuldigt het Westen ervan de Nobelprijs te misbruiken om zich te bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van het land. De spanningen tussen China en Japan zijn de laatste tijd opgelopen door een conflict over een eilandengroep waarop beide landen aanspraak maken.

Militairen claimen coup Madagascar

De Malagassische kolonel Charles Andrianasoavina heeft met enkele andere hoge officieren de macht in Madagascar overgenomen. Dat maakte hij woensdag bekend tijdens een persconferentie op een legerbasis. President Andry Rajoelina zou zijn afgezet. Rajoelina ontkende echter te zijn afgezet en zei er vertrouwen in te hebben dat hij aan de macht kan blijven.

Het merendeel van het leger staat volgens Rajoelina achter hem en hij zei zich dan ook 'niks aan te trekken van de verklaringen van een handjevol mensen'. "Ze hebben me met de dood bedreigd als ik niet zou aftreden, maar ik ben niet bang voor dreigementen."

Volgens Andrianasoavina streeft het leger nationale verzoening na. Hij verklaarde dat regeringsinstituties ontbonden zijn en heeft in plaats daarvan een nationale commissie opgericht die het land voorlopig moet leiden. De kolonel maakte tevens bekend dat politieke gevangenen moeten worden vrijgelaten. Verbannen Malagassiërs worden opgeroepen terug te keren naar het land 'om samen te werken om ons vaderland te redden'.

De Malagassische premier Camille Vital verscheen later woensdag op de televisie en noemde de officieren muiters. Hij riep de militairen op 'discipline te respecteren, instituties te respecteren en professionalisme te tonen'.

Andrianasoavina maakte de machtsovername bekend op de dag dat de bevolking zijn stem kon uitbrengen in een referendum voor een nieuwe grondwet. Ondanks de aankondiging van de coup, ging de volksraadpleging gewoon door. Weinig mensen op het eiland waren op de hoogte van de aankondiging van Andrianasoavina.

In de verklaring die Andrianasoavina woensdag gaf, zei hij dat de bevolking van Madagascar al maanden wacht op een einde aan de politieke crisis in het land. Rajoelina, een voormalige dj die later politicus werd, kwam in maart 2009 aan de macht, nadat het leger de toenmalige president Marc Ravalomanana had afgezet. Hij werd het hoofd van een overgangsregering en zou aan de macht blijven, totdat er een nieuwe president zou zijn gekozen. In het voorstel voor de nieuwe grondwet is echter een bepaling opgenomen die Rajoelina de mogelijkheid geeft voor onbepaalde tijd aan de macht te blijven. Dit heeft gezorgd voor grote onvrede bij tegenstanders van Rajoelina.

"Helaas, de verschillende partijen blijven vasthouden aan hun posities en het volk van Madagascar lijdt onder de consequenties van valse trots", aldus Andrianasoavina. "Politici, zij die de verantwoordelijkheid voor de economie hebben, maar bovenal het volk weet niet langer wat ze moeten doen. Er is geen veiligheid."

Ex-president KirgiziŰ voor de rechter

Het proces tegen de voormalige president van Kirgizië Koermanbek Bakijev is woensdag zonder de ex-president van start gegaan. De aanklagers eisten een lange gevangenisstraf voor Bakijev. Hij wordt ervan beschuldigd militairen opdracht te hebben gegeven te schieten op demonstranten, waarbij 78 mensen om het leven kwamen.

Bakijev leeft op dit moment in ballingschap in Wit-Rusland. Hij wordt, samen met nog eens 27 andere leden van de regering, berecht voor de schietpartijen die tijdens de demonstraties in april plaatsvonden. Ongeveer negentig mensen kwamen daarbij om het leven. De verdachten moeten terechtstaan voor 78 doden. De protesten leidden uiteindelijk tot de val van de regering.

Van de 28 aangeklaagden waren er 22 aanwezig in de rechtszaal. Onder diegenen die niet aanwezig waren zijn ook een aantal familieleden van Bakijev die nog steeds niet opgepakt zijn.

Toen het proces begon protesteerden buiten de rechtszaal woedende familieleden van de slachtoffers. Zij eisten wraak en riepen: "Bloed voor bloed! Dood voor dood!".

Het proces tegen Bakijev betekent een afwijzing van zijn vijf jaar durende regeerperiode. Zijn bewind werd gemarkeerd door grootschalige ontevredenheid onder de bevolking over de stagnerende levensstandaard en de enorme corruptie in het land.


(Foto: Novum)

'Prins Bernhard ontsnapte aan aanslag'

Prins Bernhard is tijdens de Tweede Wereldoorlog ontsnapt aan een moordaanslag. Dit is te lezen in het stripboek Agent Orange: De Stadhoudersbrief, dat donderdag verschijnt, bevestigt uitgever Van Praag naar aanleiding van een bericht in het televisieprogramma EenVandaag.

Het incident vond volgens de uitgever begin jaren veertig plaats in Engeland, toen het Nederlandse koningshuis in ballingschap verbleef. Een communist, die in Bernhard een 'nazi-vriend' zou hebben gezien, zou achter de aanslag hebben gezeten. Volgens de uitgever was het plan de prins tijdens een bezoek aan een Rolls-Royce vliegtuigmotorenfabriek van het leven te beroven. De aanslag werd echter verijdeld.

De makers van de strip, Erik Varekamp en Mick Peet, plegen voor de serie onderzoek in archieven in het binnen- en buitenland. De aan het Nederland Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Niod) verbonden historicus Gerard Aalders twijfelt niet aan het waarheidsgehalte van deze verijdelde aanslag, aldus de uitgever.


Agent Orange: De Stadhoudersbrief (Foto: Novum)

Sparta claimt 'gevonden' schilderij

Voetbalclub Sparta eist een kostbaar schilderij op, waarvan nu is gebleken dat het een werk is van Johan Hendrik van Mastenbroek. De nieuwe eigenaar was met het doek naar Tussen Kunst en Kitsch gestapt, waar het tienduizenden euro's waard bleek. Hij had het werk naar eigen zeggen meegenomen uit een afvalcontainer bij het stadion van Sparta.

Volgens commercieel directeur Charles van der Steene van Sparta heeft de man het schilderij onrechtmatig verkregen. De club overweegt juridische stappen om het schilderij terug te krijgen. "Ik weet niet of dat na al die jaren nog kan, dus dat moeten we eerst laten uitzoeken. We vinden in elk geval dat het ons schilderij is."

De Rotterdamse voetbalclub is het doek jaren terug bij een verbouwing kwijtgeraakt. "Het lag opgeslagen in een container, maar dat was beslist geen vuilcontainer", zegt Van der Steene. De club heeft altijd geweten dat het een waardevol doek van de hand van de Rotterdamse havenschilder was. "We hebben het voordat het verdween ook al eens laten taxeren. De waarde ervan werd toen geloof ik op veertigduizend gulden geschat."

De huidige eigenaar haalde het schilderij naar eigen zeggen in 1984 tijdens een verbouwing bij het stadion van Sparta uit een vuilcontainer. Het werk uit het begin van de vorige eeuw had daar in de bestuurskamer gehangen. Na 26 jaar besloot hij het te laten taxeren. 

Nederlandse film Nothing Personal naar VS

De Nederlandse film Nothing Personal gaat in de Amerikaanse bioscopen draaien. De film van regisseur Urszula Antoniak wordt uitgebracht in het arthouse circuit in de Verenigde Staten.

De film werd eerder al in acht andere landen uitgebracht, waaronder Duitsland, Frankrijk, Spanje en Argentinië. Nothing Personal werd onlangs tweemaal genomineerd voor European Film Award. Naast een nominatie voor regisseur Antoniak in de categorie European Discovery Award, dingt hoofdrolspeelster Lotte Verbeek mee naar de prijs voor beste Europese actrice.

Nothing Personal heeft al tal van prijzen in de wacht gesleept. Eerder won de film, over een jong meisje dat gaat zwerven, vier Gouden Kalveren. Daarnaast werd de film op het filmfestival van Locarno met zes prijzen bekroond, onder meer voor beste debuutfilm en beste actrice.

De European Film Awards behoren tot de meest prestigieuze filmprijzen van Europa en gaan uitsluitend naar Europese filmproducenten, acteurs, en regisseurs. De uitreiking van de 23e European Film Academy Awards vindt plaats op 4 december in de Estse hoofdstad Tallinn.


Nothing Personal in bioscopen VS te zien (Foto: Novum)

[Upd] Mathijsen loopt blessure op

Joris Mathijsen heeft een ogenschijnlijk ernstige enkelblessure opgelopen. Tijdens de oefeninterland tegen Turkije kwam de verdediger na een kopduel ongelukkig terecht en blesseerde daarmee zijn enkel.

De verdediger werd vervolgens op het veld behandeld door de medische staf. Daarna werd de speler van Hamburger SV per brancard van het veld afgevoerd.

Eerder vandaag blessseerde Mark van Bommel zich opnieuw aan zijn knie. Daardoor moest hij het vriendschappelijke treffen met Turkije aan zich voorbij laten gaan. Ook Dirk Kuyt was wegens een blessure niet inzetbaar voor Oranje.

Update

Bert van Marwijk reageerde na afloop omtrent de blessure van Mathijsen. "Joris is fors door een enkel gegaan. Waarschijnlijk is er schade aan de enkelbanden. Hoe ernstig het is, kunnen we nog niet zeggen", aldus de bondscoach.

Onderzoek financiŰle onregelmatigheden Inholland

De Inspectie van het Onderwijs stelt een onderzoek in naar financiële onregelmatigheden bij de hogeschool Inholland. De uitkomsten van een vooronderzoek naar onregelmatigheden waren zodanig dat een vervolgonderzoek is gerechtvaardigd, zegt een woordvoerder. De inspectie verwacht in juni de uitkomsten van het onderzoek te kunnen presenteren.

De inspectie was het vooronderzoek begonnen na een melding van het ministerie van Onderwijs. Wat de financiële onregelmatigheden zijn, wil de woordvoerder van de inspectie niet zeggen.

NRC Handelsblad berichtte eerder dat het onderzoek zich richt op onkostendeclaraties van het college van bestuur van de hogeschool. Inholland zou zich daarna hebben gemeld bij het ministerie van Onderwijs. Na overleg werd besloten de inspectie een vooronderzoek te laten doen naar de uitgaven van de leden van het college van bestuur. Uit dit onderzoek moest blijken hoe ernstig de 'signalen' zijn.

Over Inholland was deze zomer al veel te doen. Na geruchten over diplomafraude op de school wees onderzoek uit dat studenten van de studie Media & Entertainment Management in Haarlem die langer over hun studie deden, van Inholland te makkelijk een diploma kregen. Het speciale traject voor de langstudeerders was onvoldoende transparant en voldeed niet aan de regels.

De onderzoekscommissie stelde toen dat financiële motieven geen rol hebben gespeeld, maar dat er bij de opleiding wel een fraudegevoelige situatie bestond.

Hoge Camorra-baas ingerekend in ItaliŰ

De Italiaanse politie heeft woensdag in Casal di Principe, in het zuiden van Italië, een van de hoogste bazen van misdaadsyndicaat Camorra ingerekend. De man, de 46-jarige Antonio Iovine, is eerder al bij verstek veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor moord en lidmaatschap van een criminele organisatie. Hij was al veertien jaar voortvluchtig.

De stad waar Iovine werd opgepakt is de thuisbasis van de Casalesi, een familie die bekendstaat als een van de meest meedogenloze en machtigste clans van de Camorra. Iovine wordt beschouwd als het financiële meesterbrein van de clan.

Onderzoekers beweren dat de Casalesi-clan een lucratieve handel heeft opgezet in het vervoeren en dumpen van giftig afval. Tevens hield de familie zich bezig met afpersing, drugs- en wapensmokkel en mensensmokkel. Bovendien zou de clan een behoorlijke vinger in de pap hebben bij een aantal cementfabrieken en een grote groente- en fruitveiling.

Een onderzoek naar de Casalesi-clan heeft de afgelopen jaren geleid tot de arrestatie van een aantal andere leiders. Eén leider is echter nog steeds voortvluchtig: Michele Zagaria. Hij zou net als Iovine een luitenant zijn van Camorra-baas Francesco Schiavone, die inmiddels achter de tralies zit.


Italiaanse politie arresteert Camorra-baas (Foto: Novum)

Van Thijn: PvdA-plan koningshuis populistisch

PvdA-prominent Ed van Thijn is het niet eens met het standpunt van zijn partij over de rol van het koningshuis. Hij wil 'geen populistisch gedoe' in zijn partij, heeft hij woensdagavond verklaard in het televisieprogramma Uitgesproken WNL. "Hou op met deze koketterie."

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de rol van de koningin beperken tot een meer ceremoniële. De PvdA pleitte woensdag voor een 'modernisering' van het koningschap. Het staatshoofd zou niet per se uit de regering hoeven, maar zij mag zich tijdens het wekelijkse gesprek met de premier niet meer over politiek getinte zaken uitlaten, zei Kamerlid Pierre Heijnen. D66, PVV, GroenLinks en SP pleiten daarnaast voor een louter ceremonieel koningshuis.

Premier Mark Rutte gaf woensdag aan niet van plan te zijn de rol van het staatshoofd in te perken.

Iraakse gevangenen ontsnappen na opstand

Rond de twintig gevangenen zijn woensdag ontsnapt uit een gevangenis in de Iraakse hoofdstad Bagdad nadat een opstand was uitgebroken. Dat heeft de politie gezegd.

Volgens de politie brak de opstand woensdagavond uit. Een groep gevangenen in de Risafa-gevangenis in het oosten van Bagdad begon te schreeuwen. Toen de oproerpolitie vervolgens de gevangenis betrad, wisten twintig gevangenen te ontsnappen.

Na een uur werd de opstand neergeslagen en keerde de rust in de gevangenis terug.

Wekelijkse PlayStation Store-update

Welkom bij een nieuwe editie van de PlayStation Store-update. Deze week met vertrouwde toevoegingen zoals Rock Band 3- en Guitar Hero: Warriors of Rock-DLC, maar ook Prince of Persia: The Sands of Time in HD. Kijk hieronder de volledige editie:

Aanbiedingen
(Geldig tot 24 november)

TMNT: Turtle in Time Re-Shelled (was - £7.99/€9.99 nu - £5.49/€6.99)
Cell Factor: Psychokinetic Wars (was - £7.99/€9.99 nu - £5.49/€6.99)
Assassin's Creed II: Sequence 12 - Battle of Forli (was - £3.19/€3.99 nu - £1.99/€2.49)
Assassin's Creed II: Sequence 13 - Bonfire of the Vanities (was - £3.19/€3.99 nu - £1.99/€2.49)
Assassin's Creed II: Sequence 13 - Bonfire of the Vanities & Secret Locations (was - £5.49/€6.99 nu - £3.19/€3.99)
Assassin's Creed: Bloodlines (PSP) (was - £23.99/€29.99 nu - £15.99/€19.99)
Tom Clancy's EndWar (PSP) (was - £15.99/€19.99 nu - £7.99/€9.99)
ChessMaster: The Art of Learning (PSP) (was - £15.99/€19.99 nu - £7.99/€9.99)
Mystery of the Crystal Portal (mini) (was - £3.99/€4.99 nu - £2.49/€2.99)

Prijsverlagingen
GTA: The Lost and Damned - nu £9.99/€12.99
Pro Cycling 2009-Tour de France - nu £15.99/€19.99
Pro Cycling 2010-Tour de France - nu £23.99/€29.99
Blood Bowl - nu £15.99/€19.99

Downloadbare Games (PS3)
Prince of Persia: The Sands of Time HD (£11.99/€14.99) Rating: PEGI 12
Death Track: Resurrection + Anarchy: Rush Hour Bundle (£11.99/€14.99) Rating: PEGI 16
Red Faction: Guerrilla (£15.99/€19.99) Rating: PEGI 16
Crazy Taxi (£7.99/€9.99) Rating: PEGI 12

Downloadbare Games (PSP)
CLADUN: This is an RPG! (£15.99/€19.99) Rating: PEGI 12
DISGAEA Infinite (£15.99/€19.99) Rating: PEGI 12
Peggle (£6.29//€7.99) Rating: PEGI 3
PSone Games (PS3 and PSP)
Critical Depth (£3.99/€4.99) Rating: PEGI 12
Gunship (£3.99/€4.99) Rating: PEGI 3
Sports Superbike 2 (£2.99/€3.59) Rating: PEGI 3

Mini's (PS3 and PSP)
Who's that Flying?! (£3.99/€4.99) Rating: PEGI 12

Applications (PS3)
PlayTV Live Chat Upgrade (£6.29/€7.99) Rating: PEGI 16

Add-Ons (PS3)
Assassin's Creed: Brotherhood - Copernicus Conspiracy (free) Rating: PEGI 18
Comet Crash - Bionic Swarm (£3.19/€3.99) Rating: PEGI 3
DJ Hero 2 - Electro Hits Mix Pack (£6.29/€7.99) Rating: PEGI 12
EyePet - Music Styling Pack (£2.39/€2.99) Rating: PEGI 3
Fist Of The North Star: Ken's Rage - Rei, Mamiya, Raoh Original Costumes (£3.99/€4.99) Rating: PEGI 18
Front Mission: Evolved - Wanzer Pack 3 (£3.19/€3.99) Rating: PEGI 16
Hustle Kings - Ball & Cue Pack (£0.79/€0.99) Rating: PEGI 3
LittleBigPlanet - Birthday Cake (free) Rating: PEGI 7
Marvel Super Hero Squad: The Infinity Gauntlet - Captain America Collection (£1.99/€2.49) Rating: PEGI 7
PAIN - H8 Squader Pack (£0.79/€0.99) Rating: PEGI 16
Space Invaders: Infinity Gene - Bonus Stage Pack 3 (£2.39/€2.99) Rating: PEGI 3
Super Street Fighter IV - Ultra Femme Fatale Pack (£3.19/€3.99) Rating: PEGI 12
Vanquish - Tri-Weapon Pack (£1.59/€1.99) Rating: PEGI 18
Worms 2: Armageddon - Worms 2: Armageddon Battle Pack (£3.19/€3.99) Rating: PEGI 7

Guitar Hero: Warriors of Rock
‘Elected' By Alice Cooper (£1.59/€1.99)
‘Limelight' By Rush (£1.59/€1.99)
‘Love Song' By Tesla (£1.59/€1.99)
‘Nothing To Say' By Slash (With M Shadows) (£1.59/€1.99)
‘Poison' By Alice Cooper (£1.59/€1.99)
‘Talk Dirty To Me' By Poison (£1.59/€1.99)
‘Wagd' By Slash (With Iggy Pop) (£1.59/€1.99)
‘Watch This' By Slash (With Dave Grohl & Duff Mckagan) (£1.59/€1.99)
Rating: PEGI 12

Rock Band 3
The Bee Gees Pack 01 (£4.99/€7.99)
‘Stayin' Alive' (£0.99/€1.49)
‘Tragedy' (£0.99/€1.49)
‘You Should Be Dancing' (£0.99/€1.49)
‘Jive Talkin" (£0.99/€1.49)
‘Night Fever' (£0.99/€1.49)
‘Nights On Broadway' (£0.99/€1.49)
Also available:
‘Subdivisions' by Rush (£0.99/€1.49)
‘The Thrill is Gone' by BB King (£0.99/€1.49)
‘A Whiter Shade of Pale' by Procol Harum (£0.99/€1.49)
Rating: PEGI 12

Rock Band Network
‘Curse you All Men! (Live)' by Emperor (£0.99/€1.49)
‘Fight to Kill' by Holy Grail (£0.99/€1.49)
‘In Circles' by Sunny Day Real Estate (£0.99/€1.49)
‘Radiator' by Family Force 5 (£0.99/€1.49)
‘Spin' by We The Kings (£0.99/€1.49)
Rating: PEGI 12

FirstPlay (PS3)
FirstPlay Episode 33 (£0.99/€1.20)

Avatars (PS3)
TV SuperStars
Amber Belle
Big Chili D
Jenny Ratchett
Monkey Robot
Space Robot
Randy Darling
Robot Renoir
Spike Powers
Sumo Robot
Vivian Katzenburg(£0.20/€0.25)

The Fight
Boris (£0.20/€0.25)
Bruce (£0.20/€0.25)
Dwayne (£0.20/€0.25)

Themes (PSP)
Legends of War: Patton's Campaign Theme 01
Legends of War: Patton's Campaign Theme 02
Premium Themes (PSP)
Von Chrono Themes
Drops - 01
Drops - 02
Gaze - 01
Inner Warrior - 1
Inner Warrior - 3
Inner Warrior - 4
Roadkill - Animal
Roadkill - Human
Visions - 2
Visions - 3
(£0.95/€1.19)

Premium Themes (PS3)
Von Chrono Themes
Black Oil Crud (£1.19/€1.49)
Visions (£1.19/€1.49)
DJ Hero 2 Theme (£1.59/€1.99)

Videos (PS3)
Need for Speed: Hot Pursuit
Wanted Trailer
Uncovered Trailer
Settling the Score Trailer

Game Soundtracks (PS3)
The Fight Soundtrack (£3.99/€4.99)

 

PVV'er De Mos: ik was te trots

PVV-Kamerlid Richard de Mos heeft te 'naïef en trots gezegd' dat hij schooldirecteur is geweest. Dat heeft hij woensdagavond op zijn Hyves-pagina gezet.

Woensdag werd bekend dat De Mos zich heeft uitgegeven als schooldirecteur terwijl hij dat nooit is geweest. In zijn cv op de PVV-site stond tot voor kort dat hij ervaring heeft als schooldirecteur. Inmiddels vermeldt zijn cv op de PVV-site alleen nog dat hij ervaring heeft als onderwijzer.

In het bericht op zijn Hyves-pagina gaat De Mos in op de beschuldigingen aan zijn adres. "Laat ik duidelijk zijn; ik heb in 2006, het jaar dat ik bij de PVV kwam, vol trots en met bloed, zweet en tranen mijn diploma schooldirecteur gehaald en ben toen de politiek ingegaan. Ik heb te naïef en te trots gezegd dat ik schooldirecteur ben; iets wat qua opleiding klopt, maar zonder het feit daadwerkelijk leiding te hebben gegeven aan een school."

Schaatsster Hughes door tot Spelen 2012

Voormalig schaatsster Clara Hughes zal nog zeker tot en met 2012 doorgaan met sporten op het hoogste niveau. De 38-jarige Canadese maakte in The Star bekend dat ze in Londen als wielrenster mee wil gaan doen aan de Olympische Spelen.

Hughes maakte in haar jonge jaren naam als wielrenster. Tijdens de Spelen van Atlanta in 1996 behaalde ze brons in zowel de wegwedstrijd als in de tijdrit. Bij het schaatsen won ze in 2006 in Turijn bij de Winterspelen goud op de 5.000 meter en zilver bij de ploegenachtervolging. In Vancouver won ze dit jaar olympisch brons op de 5.000 meter.

Inmiddels heeft Hughes afscheid genomen van het schaatsen en richt ze zich volledig op het wielrennen. "Ik ga gewoon door op mijn eigen pad. Ik ben nog niet klaar. Het is heel spannend omdat ik het nu beter kan proberen te doen, met twintig jaar ervaring," zei de Canadese die nog lang door wil gaan. Ze wijst hierbij op de Française Jeannie Longo. "Zij werd vijfde tijdens het laatste WK als 51-jarige. Ik geloof niet dat ik meer hoef te zeggen. Ik ben nog lang niet op mijn top. Ik wil uitzoeken of er wel zoiets als mijn limiet is."

Trainer Borghi stapt op bij Boca Juniors

Claudio Borghi is woensdag opgestapt als trainer van de Argentijnse topclub Boca Juniors. De 46-jarige Argentijn trok een dag na de 1-0 nederlaag tegen aartsrivaal River Plate zijn conclusies. "Dit is het juiste moment om weg te gaan", zei Borghi. "Er zijn namelijk veel dingen die we fout gedaan hebben." Boca staat na veertien wedstrijden in de degradatiezone. Borghi was pas sinds mei werkzaam bij de roemruchte Argentijnse club.

Volgens Borghi is zijn vertrek het beste voor Boca Juniors 'omdat hij teleurstellend presteerde en er niet in geslaagd is een duidelijke stijl van spelen te ontwikkelen'. In de wandelgangen wordt de oud-prof van AC Milan alweer in verband gebracht met het bondscoachschap van Chili. Die positie is vacant nadat de succesvolle Marcelo Bielsa onlangs opstapte.

Botsing vanwege ME-colonne

Twee automobilisten zijn woensdagmiddag gewond geraakt bij een ongeluk op de A73 ter hoogte van het Limburgse Horst. Het ongeval gebeurde toen de politie enkele voertuigen van de mobiele eenheid vrije doorgang wilde verlenen. Dat meldt de politie woensdagavond.

Motorrijders van de politie begeleidden op de snelweg een colonne met enkele voertuigen van de mobiele eenheid. Een motorrijder die met blauw zwaailicht reed, gaf een 25-jarige automobilist uit Weert een stopteken op de invoegstrook om de colonne vrije doorgang te verlenen. Een 51-jarige automobilist uit Venlo zag vermoedelijk te laat dat de wagen van de 25-jarige stilstond en botste er achterop. De 51-jarige man raakte vervolgens de vangrail.

De twee mannen moesten door de brandweer uit hun voertuig worden bevrijd. Ze zijn met mogelijk rug- en nekklachten naar een ziekenhuis gebracht.

Uitslag Nederland - Turkije

Nederland heeft de oefenwedstrijd tegen Turkije in winst weten om te zetten. In de Amsterdam ArenA won Oranje, dankzij een treffer van Klaas-Jan Huntelaar, met 1-0 van de ploeg van Guus Hiddink. Hieronder het verslag en de karakteristieken.

De Turkse ploeg, onder leiding van bondscoach Guus Hiddink, begon fris aan de wedstrijd. Onder leiding van spelverdeler en oud-Feyenoorder Nuri Sahin combineerde Turkije er in de beginfase lustig op los. Na tien minuten resulteerde dit bijna in het openingsdoelpunt voor de Turken. Sahin bediende spits Burak Yilmaz perfect, maar zijn inzet werd knap gepareerd door Maarten Stekelenburg. Oranje leek wakkergeschud, want de ploeg nam direct na de kans het initiatief van de wedstrijd over. De Nederlandse ploeg werd via Jermaine Lens een aantal malen dreigend,maar tot grote kansen leidde dit echter in de beginfase nog niet.

De Turken bleven kort op de man spelen en dit leidde ertoe dat Nederland nauwelijks voor het vijandelijke doel verscheen. Toch kreeg Nederland een goede kans om te scoren. Wesley Sneijder schoot een vrije trap van 25 meter in de muur. De bal kwam echter terug en Sneijder vuurde de bal hard op het vijandelijke doel. Doelman Volkan Demirel wist echter met de nodige moeite de bal te pareren. Tot aan de rust waren er geen doelpunten te noteren, al was Rafael van der Vaart er met een vrije trap dichtbij. Oranje moest in de rust wel afscheid nemen van Joris Mathijsen. De verdediger kwam ongelukkig neer en liep een zware enkelblessure op.

Na rust trad Nederland aan met drie nieuwe gezichten. Robin van Persie viel in voor Jermaine Lens en maakte daarmee zijn rentree na lang blessureleed. Ook Peter Wisgerhof kwam binnen de lijnen. De verdediger van FC Twente verving de geblesseerde Mathijsen en maakte daarmee zijn debuut in Oranje. Tot slot kwam Theo Janssen in het veld voor Wesley Sneijder. Vijf minuten na rust wist het Nederlandse team de score te openen.

Na goed doorjagen van Hedewiges Maduro, kwam de bal bij Klaas-Jan Huntelaar. De spits van Schalke 04 schoot de bal beheerst achter de Turkse doelman. Na een klein uur spelen ontsnapte Nederland, dankzij Stekelenburg, aan de gelijkmaker. Umut Bulut kopte gevaarlijk op doel, maar de doelman van Ajax wist de harde kopbal knap te pareren. Na ruim een uur spelen dirigeerde de Hongaarse scheidsrechter aanvoerder Hamit Altintop naar het vak met Turkse supporters, aangezien zij de gehele wedstrijd vuurwerk op het veld gooiden.

Een kwartier voor tijd kreeg Turkije een enorme mogelijkheid om de score opnieuw gelijk te trekken. Nadat Stekelenburg een voorzet onhandig wegbokste, kwam de bal uiteindelijk in de voeten van invaller Kazim-Richards. Hij had de bal voor het inschieten, maar mikte deze echter naast de verkeerde kant van de paal. Tien minuten voor tijd gunde bondscoach Bert van Marwijk opnieuw een speler zijn debuut in Oranje. Royston Drenthe verving Van der Vaart en ging links op het middenveld spelen. Kort na deze wissel werd Oranje via Ibrahim Afellay en Huntelaar nog gevaarlijk, maar het schot van de spits ging voorlangs het doel van Volkan Demirel.

Ook Turkije kreeg nog een mogelijkheid, maar dankzij alert ingrijpen van Drenthe had Gökhan Gönül geen kans om op doel te schieten. In de laatste minuten werd het nog een aantal keren gevaarlijk voor het doel van Stekelenburg. Na een slippertje van Wisgerhof, kreeg Kazim-Richards opnieuw een mogelijkheid om op doel te schieten. Stekelenburg was echter goed bij de les.


 

Nederland

1 - 0

Turkije

 52' Huntelaar
 
 
 Gele kaart: Inan (Turkije)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Kassai (Hon)
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
v.d. Wiel
Heitinga
Mathijsen (Wisgerhof/46)
Pieters
Lens (v. Persie/46)
Maduro (Schaars/86)
Sneijder (Janssen/46)
v.d. Vaart (Drenthe/80)
Afellay
Huntelaar (Babel/86)
  Volkan
Gönül
Sabri (Baytar/76)
Servet
Kesimal
Köybasi
Hamit Altintop (Kurtulus/83)
Inan (Incedemir/90)
Sahin
Yilmaz (Ekici/62)
Bulut (Kazim-Richards/62)

EU: activeer noodnummer vermiste kinderen

Vijftien lidstaten van de Europese Unie moeten nog altijd het noodnummer 116 000 voor vermiste kinderen activeren. Het plan voor het noodnummer werd vier jaar geleden voorgesteld. Dat heeft de EU woensdag gezegd.

De Unie drong er bij de betreffende landen op aan 'de puntjes op de i te zetten'. Het nummer is bedoeld om vermiste kinderen of hun ouders in contact te brengen met professionele hulpverleners.

Tot dusverre hebben slechts twaalf landen het nummer geactiveerd. Veertien andere landen -Oostenrijk, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Estland, Finland, Duitsland, Letland, Ierland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Slovenië en Zweden- moeten dit nog doen. Het nummer is in Groot-Brittannië slechts gedeeltelijk operationeel.

De Unie zei te verwachten dat het nummer tegen 25 mei -op Internationale Vermiste Kinderen Dag- overal in de EU in werking is.

Bioscopen stevenen weer af op recordjaar

De Nederlandse bioscopen stevenen af op een nieuw recordjaar. Directeur Ron Sterk van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) heeft woensdag een bericht daarover op de website van het blad Entertainment Business bevestigd.

In 2009 verkochten de Nederlandse bioscopen 27 miljoen kaartjes, het beste resultaat in dertig jaar tijd. "Als we kijken naar de resultaten tot nu toe, en in ogenschouw nemen dat er nog een paar zeer grote titels aankomen, zoals Sint, Harry Potter en Dik Trom, komen we dit jaar uit op een totaal van 28 miljoen bezoeken’’, berekent Sterk. ,,Blijkbaar bieden wij relatief goedkoop en laagdrempelig vermaak."

De NVB-directeur noemt dit resultaat vooral bijzonder omdat er deze zomer een WK voetbal plaatsvond waarin Oranje de finale behaalde. ,,Vaak zijn dat rotweken voor de bioscopen’’, legt hij uit.

Bioscopen stevenen weer af op recordjaar
Bioscopen stevenen weer af op recordjaar (Foto: ANP)

Ferguson denkt nog lang niet aan stoppen

Als het aan Sir Alex Ferguson ligt blijft hij nog jaren manager van Manchester United. De 69-jarige Schot staat al sinds 1986 aan het roer, maar heeft nog steeds 'het verlangen en de honger om door te gaan'. "Ik ben niet in de stemming om met pensioen te gaan. Zolang mijn gezondheid het toelaat, ga ik door", tekent Sky Sports op uit de mond van Ferguson.

"Als mijn gezondheid achteruit gaat wordt het een ander verhaal. Maar met pensioen gaan is nu geen optie", zegt Ferguson. "Dat is iets voor jonge mensen. Zij kunnen nog wat anders gaan doen."

Ferguson vindt dat hij bij de Red Devils onder perfecte omstandigheden kan werken. Hij prijst zich gelukkig met de eigenaars van United, de familie Glazer. "We hebben een geweldige relatie. Ze storen mij nooit. Ik ben daarmee echt in een bevoorrechte situatie. Ik hoor soms van andere managers dat ze tijdens de trainingen een sms krijgen van de eigenaars."

De Schot heeft met Manchester alles al gewonnen wat er te winnen valt. Hij werd onder meer elf keer landskampioen, won vijfmaal de FA cup, pakte tweemaal de Champions League en werd ook tweemaal wereldkampioen. Als eerbetoon voor zijn prestaties werd hij in 1999 door koningin Elizabeth koninklijk onderscheiden. Sindsdien gaat hij als Sir Alex Ferguson door het leven.


Sir Alex Ferguson (Foto: Novum)

Belgen kloppen Advocaats Rusland

Dick Advocaat heeft met zijn Russische ploeg verloren van zijn oude ploeg België. De Rode Duivels waren in Voronezj met 0-2 de sterkste.

De wedstrijd begon voor de Russen dramatisch. Al na een paar minuten blunderde doelman Akinfejev waarna Lukaku kon scoren. Met een hoog tempo bleven de Belgen de betere ploeg, maar kansen van onder meer Vertonghen en Hazard werden niet benut. Ook na rust bleven de beste kansen voor België. Fellaini was een paar keer dichtbij met een schot en een kopbal, maar scoorde niet. Ook een voorzet van hem werd door Hazard niet afgemaakt.

Uiteindelijk was het wederom Lukaku die scoorde. Hij plukte een uitstekende verre bal van Vertonghen uit de lucht, zette zijn bewaker opzij en scoorde via de grond. Daarna schoten de Russen wakker. Pogrebnjak (2x) en Dzagojev waren dichtbij, maar scoorden niet. Ook een wanhopig slotoffensief leverde geen doelpunt meer op.

Lukaku is met zijn 17 jaar en 188 dagen de jongste doelpuntenmaker voor België in vijftig jaar. Paul van Himst blijft de jongste. Hij was 17 jaar en 28 dagen oud toen hij in 1960 tot scoren kwam.

Eerherstel voor Jong Oranje tegen Denen

Jong Oranje heeft zich enigszins gerevancheerd voor de teleurstellende uitschakeling voor het jeugd-EK komende zomer in Denemarken. Oranje- 21 boekt op bezoek in Denemarken een overtuigende zege op de gastheer van het EK. De Denen werden door een 'nieuw' Jong Oranje met 1-3 verslagen.

Bondscoach Cor Pot had voor het oefenduel vele nieuwe spelers geselecteerd. Davy Pröpper (Vitesse) en Luciano Narsingh (sc Heerenveen) begonnen in de basiself. Leonard Nienhuis, Florian Jozefzoon, Rick ten Voorde, Ricky van Haaren, Kelvin Leerdam, Kaj Ramsteijn en Jordy Clasie mochten na de pauze voor het eerst hun opwachting maken bij Jong Oranje. De ploeg van Pot kwam in de tweede helft op gang. Leerdam opende de score met een kopbal op aangeven van Jerson Cabral.

Bast Dost verdubbelde zeven minuten later de score vanaf elf meter, nadat Cabral onderuit werd gehaald. Dost was kort daarna opnieuw trefzeker: 0-3. Denemarken wist door een fout van doelman Nienhuis nog iets terug te doen via Erik Sviatchenko. De overwinning van de Nederlandse beloften kwam niet meer in gevaar.

Nieuw contract voor De Jong bij Twente

Luuk de Jong heeft zijn toekomst verbonden aan FC Twente. De 20-jarige aanvaller heeft zijn contract bij de landskampioen verlengd tot de zomer van 2014 met een optie voor nog een seizoen. De Jong ontwikkelt zich de laatste tijd stormachtig bij Twente, dat hem vorige zomer overnam van De Graafschap.

"Ik ben blij dat ik mijn contract heb kunnen verlengen", zegt De Jong op de clubsite. "Het gaat goed met FC Twente. De club ontwikkelt zich goed en ik merk als voetballer ook dat ik steeds beter word en me verder ontwikkel. Ik zit hier goed."

Dit seizoen kwam De Jong veertien wedstrijden in actie in de Eredivisie, waarvan twee als invaller. De Jong, wiens broer Siem bij Ajax speelt, was hierin zesmaal doeltreffend. In Europees verband nam hij de 2-0 voor zijn rekening in de Champions League-wedstrijd tegen Werder Bremen, waardoor de Tukkers de eerste zege ooit in het kampioenenbal boekten.

De Vries en Verweij in achtervolgingsploeg

Bob de Vries, Koen Verweij en Wouter olde Heuvel zullen aankomend weekend bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn ons land vertegenwoordigen op de ploegenachtervolging bij de mannen. Bondscoach Wopke de Vegt maakte dit vandaag bekend.

De Vegt had overigens weinig keuze. Sven Kramer en Mark Tuitert ontbreken terwijl Simon Kuipers zich dit seizoen wil richten op de individuele afstanden.

Bij de vrouwen komen Ireen Wüst, Jorien Voorhuis en Marije Joling voor Nederland in actie.

Verkracht meisje opgepakt voor seks met minderjarige

Een vijftienjarig meisje dat twee weken geleden in Johannesburg werd verkracht tijdens een gangbang, is vandaag aangeklaagd voor het hebben van seks met minderjarigen. De twee daders zijn namelijk veertien en zestien jaar oud. En seks met minderjarigen is nu eenmaal een strafbaar feit in Zuid-Afrika.

Het vijftienjarige meisje werd op 4 november door twee hitsige pubertjes verkracht. De jongens filmden de groepsverkrachting met hun mobieltjes, waarna het filmpje is gebruikt als bewijs. Vier dagen later werden de jongens door de politie opgepakt.

De Zuid-Afrikaanse kinderbescherming heeft echter onlangs een nieuwe wet ingevoerd. Volgens deze wet kunnen beide partijen worden aangeklaagd voor verkrachting indien er seks heeft plaatsgevonden tussen mensen onder de zestien jaar. Ondanks het filmpje hebben de aanklagers geconcludeerd dat er te weinig bewijs is tegen de jongens. Na lange gesprekken met zowel getuigen als het slachtoffer, heeft men besloten ook het meisje aan te klagen.

Het drietal moest vandaag voor de rechtbank in Johannesburg verschijnen. Het onderzoek voor het meisje is uitgesteld tot morgen, op 1 december zijn de beide daders aan de beurt.

Scooterrijder gewond bij botsing met politiewagen

Een zeventienjarige scooterrijder is vandaag in zijn woonplaats Dordrecht gewond geraakt bij een botsing met een politieauto. De jongen is met verwondingen aan onder meer zijn mond en een been met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

De onopvallende politieauto was met spoed op weg naar een melding. Op de Talmaweg wilde de bestuurder afslaan om de Abraham Kuyperweg in te rijden. De scooterrijder kwam uit tegenovergestelde richting aanrijden.

Op de kruising van beide straten ging het mis en reed de politiewagen de jongen aan. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar het ongeval.

Zeeuwse jongen gewond door vuurwerkbom

In het Zeeuwse Hoek is een veertienjarige jongen vandaag gewond geraakt door een zelfgemaakte vuurwerkbom. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De jongen had met twee vrienden van veertien en vijftien jaar het kruit van een aantal strijkers in een koperen pijp gedaan. Daarna had hij de pijp dichtgeslagen, waarop het gevaarte ontplofte.

De jongen liep door de ontploffing zware verwondingen op aan zijn hand. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis in Gent vervoerd. De andere jongens bleven ongedeerd.

Oranje met Maduro en Lens

Hedwiges Maduro en Jeremain Lens beginnen vanavond met het Nederlands elftal aan de vriendschappelijke interland tegen Turkije. Beide spelers danken hun basisplaats aan blessures van Mark van Bommel en Dirk Kuijt.

Klaas-Jan Huntelaar start weer als centrumspits. Robin van Persie zit de eerste helft op de bank. Hij valt vermoedelijk na rust in.

Opstelling Nederland: Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen en Pieters; Maduro en Van der Vaart; Lens, Sneijder en Afellay; Huntelaar.

Oranje met Maduro en Lens
Oranje met Maduro en Lens (Foto: ANP)

Kwart mannen faket orgasme

Hoe ze het hebben klaargespeeld is helaas niet bekend, maar toch heeft maar liefst een op de vier mannen het wel eens gedaan: een orgasme faken. Dit is gebleken uit een onderzoek van een Amerikaanse universiteit. Aan deze studie van de Universiteit van Kansas hebben 180 studenten en 101 studentes deelgenomen.

De uitkomst van het onderzoek, dat is gepubliceerd in de 'Journal of Sex Research', is hoogst opmerkelijk te noemen. Een kwart van alle mannen heeft wel eens gedaan alsof hij is klaargekomen. Meestal doet hij dit als hij tijdens de seks plots niet meer geil is, de seks hem te lang duurt of als hij beseft dat hij niet meer kan klaarkomen.

De mannen faken hun orgasme uit liefde voor hun partner. Zo willen zij een beurse vagina of een gênante situatie voorkomen. Orgasmefakers zijn dan ook veel meer ervaren in de liefde bedrijven dan heren die zich hier niet schuldig aan maken.

Het is echter wel degelijk mogelijk om als man te doen alsof je bent klaargekomen. "Mannen kunnen een orgasme alleen voorwenden met veel lawaai", verklaart professor Frank Sommer van het Instituut voor mannengeneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Hamburg-Eppendorf. "Een zaadlozing valt simpelweg niet te faken." Een beetje vrouw kan hieraan dan ook een neporgasme herkennen: het condoom is niet volgespoten, er loopt geen kwakje uit hun vagina of het bed is nog schoon.

Desondanks zijn er mannen die kunnen klaarkomen zonder zaadlozing. "93 procent van de patiënten die een operatie hebben ondergaan aan de prostaat of een zenuwenbeschadiging hebben opgelopen aan de blaashals, heeft een droog orgasme", verklaart de uroloog. "Dat wil zeggen, zij ejaculeren in de blaas (het sperma wordt vervolgens uitgescheiden in de urine). Tien tot zestien procent van de mannen die medicijnen slikken tegen prostaatkanker hebben ook een droog orgasme. Stoppen zij met slikken, dan krijgen ze weer te maken met zaadlozingen."

Staking TNT Post

Dinsdag 16 november verzamelen duizenden stakende postbodes en andere TNT-medewerkers zich bij het ministerie van Economische Zaken en het hoofdkantoor van TNT Post in Den Haag. Tijdens de manifestatie luisteren ze naar speeches van vakbondsvertegenwoordigers en Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen.

FOK!-fotograaf ultra_ivo maakte onderstaande fotografische impressie.

Rotterdamse studenten beboet voor nepoverval

Vier studenten zijn woensdag aangehouden, nadat ze in een metrostation in Rotterdam een overval in scène hadden gezet. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De vier hebben een boete gekregen.

De studenten van 20, 21 en 23 jaar studeren aan de Rotterdamse kunstacademie Willem de Kooning. Zij hadden opdracht gekregen een YouTube-filmpje te maken waarmee ze zo veel mogelijk hits zouden scoren.

Het leek de vier een goed idee om een overval na te spelen en kozen als locatie metrostation Beurs, in het centrum van Rotterdam. Ze hadden panty's over hun hoofd getrokken en filmden de reactie van reizigers. De mannen werden kort daarna in de zogenoemde Koopgoot opgepakt.

Spoedcursus in Swaziland voor hiv-behandeling

Verpleegkundigen in Swaziland nemen taken van artsen over en gemeenschapsleiders krijgen de beginselen van medisch handelen bijgebracht om de aids-epidemie in het Afrikaanse koninkrijk te bestrijden. Dat heeft hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen woensdag gezegd.

Door een schromelijk tekort aan medisch personeel besloot AZG in 2007 minder gekwalificeerd personeel een spoedcursus te geven om de ziekte te behandelen. Het project heeft er inmiddels toe geleid dat patiënten minder vaak lange en dure tochten moeten maken naar de ziekenhuizen in Swaziland. Gemeenschapswerkers voeren nu hiv-testen uit en geven raad in 21 klinieken in Shiselweni, het armste en meest afgelegen gebied in het land met het hoogste percentage hiv-gevallen.

Deze vorm van zorgverlening is met succes gekopieerd in twee delen van Zuid-Afrika.

De Fauw droomt van Duitse Bundesliga

Davy de Fauw hoopt Roda JC als springplank te gebruiken voor een transfer naar Duitsland. De Belg hoopt op een kans in de Bundesliga.

De Fauw speelt sinds 2006 voor Roda JC en draagt sinds enkele seizoenen de aanvoerdersband. Met de Limburgse formatie beleefde de Belgische verdediger hoogte- en dieptepunten. Dit seizoen doet Roda het boven verwachting goed.

De huidige ontwikkelingen in Kerkrade zijn mogelijk goed voor De Fauw, die op dertigjarige leeftijd nog altijd een stap hogerop wil maken. "Het is al lang een droom om ooit eens in Duitsland aan de slag te gaan", zei De Fauw tegen Het Laatste Nieuws.

"Ik sta voor alles open. Blijven waar ik ben is een optie, terugkeren naar België sla ik evenmin af", aldus de aanvoerder van Roda. De Fauw speelde sinds zijn overstap van Sparta Rotterdam 281 competitieduels voor de Limburgers, waarin hij 24 keer scoorde.

Nominaties voor Video Game Awards bekend

Spike heeft vandaag de nominaties voor de jaarlijkse Video Game Awards bekendgemaakt. Mass Effect 2 heeft de meeste nominaties (10), gevolgd door Red Dead Redemption (9), Call Of Duty: Black Ops (7) en Halo: Reach (7). Deze games zullen samen met God of War III gaan strijden om de prestigieuze Game of the Year-prijs.

Verder is nog bekendgemaakt dat op de show een aantal aankondigingen gemaakt zullen worden. Onder andere Batman: Arkham City en een mysterieuze game van Bioware zullen worden onthuld. Hieronder de nominaties voor de Video Game Awards.

 Studio of the Year

 • BioWare
 • Blizzard Entertainment
 • Bungie Studios
 • Rockstar San Diego

Best Wii Game

 • Donkey Kong Country Returns
 • Kirby's Epic Yarn
 • Metroid: Other M
 • Super Mario Galaxy 2

Best Xbox 360 Game

 • Alan Wake
 • Fable III
 • Halo: Reach
 • Mass Effect 2

Best PS3 Game

 • God of War III
 • Heavy Rain
 • ModNation Racers
 • Red Dead Redemption

Best PC Game

 • Fallout: New Vegas
 • Mass Effect 2
 • Sid Meier's Civilization V
 • StarCraft II: Wings of Liberty

Best Handheld Game

 • God of War: Ghost of Sparta
 • Metal Gear Solid: Peace Walker
 • Professor Layton and the Unwound Future
 • Super Scribblenauts

Best Shooter

 • Battlefield: Bad Company 2
 • BioShock 2
 • Call of Duty: Black Ops
 • Halo: Reach

Best Action-Adventure Game

 • Assassin's Creed: Brotherhood
 • God of War III
 • Red Dead Redemption
 • Super Mario Galaxy 2

Best RPG

 • Fable III
 • Fallout: New Vegas
 • Final Fantasy XIII
 • Mass Effect 2

Best Multiplayer Game

 • Battlefield: Bad Company 2
 • Call of Duty: Black Ops
 • Halo: Reach
 • StarCraft II: Wings of Liberty

Best Individual Sports Game

 • EA Sports MMA
 • Shaun White Skateboarding
 • Tiger Woods PGA Tour 11
 • UFC Undisputed 2010

Best Team Sports Game

 • FIFA Soccer 11
 • Madden NFL 11
 • NBA 2K11
 • MLB '10: The Show

Best Driving Game

 • Blur
 • ModNation Racers
 • Need For Speed: Hot Pursuit
 • Split/Second

Best Music Game

 • Dance Central
 • DJ Hero 2
 • Def Jam Rapstar
 • Rock Band 3

Best Soundtrack

 • Def Jam Rapstar
 • DJ Hero 2
 • Guitar Hero: Warriors of Rock
 • Rock Band 3

Best Song in a Game

 • Basket Case by Green Day
 • Black Rain by Soundgarden
 • Far Away by José González
 • GoldenEye by Nicole Scherzinger
 • Replay/Rude Boy Mashup by Iyaz & Rihanna
 • Won't Back Down by Eminem

Best Original Score

 • God of War III
 • Halo: Reach
 • Mass Effect 2
 • Red Dead Redemption

Best Graphics

 • God of War III
 • Heavy Rain
 • Kirby's Epic Yarn
 • Red Dead Redemption

Best Adapted Video Game

 • LEGO: Harry Potter: Years 1-4
 • Scott Pilgrim vs. The World: The Game
 • Spider-Man: Shattered Dimensions
 • Star Wars: The Force Unleashed II
 • Transformers: War for Cybertron

Best Performance by a Human Male

 • Daniel Craig as James Bond
 • Gary Oldman as Sgt. Reznov
 • John Cleese as Jasper
 • Martin Sheen as Illusive Man
 • Nathan Fillion as Sergeant Edward Buck
 • Neil Patrick Harris as Peter Parker/Amazing Spider-Man
 • Rob Wiethoff as John Marston
 • Sam Worthington as Alex Mason

Best Performance by a Human Female

 • Dame Judi Dench as M
 • Danica Patrick as Herself
 • Emmanuelle Chriqui as The Numbers Lady
 • Felicia Day as Veronica
 • Jennifer Hale as Commander Sheppard
 • Kristen Bell as Lucy Stillman
 • Tricia Helfer as Sarah Kerrigan
 • Yvonne Strahovski as Miranda Lawson

Best Downloadable Game

 • Costume Quest
 • Lara Croft and the Guardian of Light
 • Monday Night Combat
 • Scott Pilgrim vs. The World: The Game

Best DLC

 • BioShock 2: Minerva's Den
 • Borderlands: The Secret Armory of General Knoxx
 • Mass Effect 2: Lair of the Shadow Broker
 • Red Dead Redemption – Undead Nightmare

Best Independent Game

 • Joe Danger
 • Limbo
 • Super Meat Boy
 • The Misadventures of P.B. Winterbottom

Most Anticipated Game

 • Batman: Arkham City
 • BioShock: Infinite
 • Gears of War 3
 • Portal 2

Game of the Year

 • Call of Duty: Black Ops
 • God of War III
 • Halo: Reach
 • Mass Effect 2
 • Red Dead Redemption

Kamp Contador schiet gelijk in verdediging

Het kamp van Alberto Contador heeft snel gereageerd op het nieuws dat er geen clenbuterol bij de slager van de Spanjaard was aangetroffen. Het WADA claimde eerder vandaag dat de aanwezigheid van de stof niet door voedselbesmetting veroorzaakt kan zijn. De advocaten van Contador stellen echter dat dit onmogelijk vast t estellen is.

"Het juridische team van Alberto Contador ontkent de informatie over het rapport dat de UCI naar de Spaanse bond heeft gezonden," liet het kamp-Contador in een verklaring weten. "Hierin zou staan dat de claim over het besmette vlees niet waar zou zijn. Na bestudering van de documenten is het niet mogelijk om te zeggen dat het vlees niet besmet zou zijn."

Hierna ging de verklaring uitgebreid in op de mogelijkheden van de aanwezigheid van clenbuterol in Europees vlees, waarna er tot de conclusie gekomen werd dat het onmogelijk is om een dergelijke besmetting uit te sluiten. Hiermee wil het juridische team de recente gelekte informatie de kop indrukken.

PVV-stemmers houden vertrouwen in Wilders

PVV-stemmers blijven vertrouwen houden in Geert Wilders, ondanks de in opspraak geraakte fractieleden. Dat blijkt uit onderzoek van het EénVandaag Opiniepanel onder 2500 mensen die tijdens de verkiezingen op de PVV hebben gestemd.

Van de ondervraagden zegt 94 procent vertrouwen te hebben in Wilders. Een maand na de verkiezingen was dit 97 procent. Bij zeventig procent van de ondervraagden is het vertrouwen in de PVV gelijk gebleven; elf procent is juist meer gaan vertrouwen op de partij.

Verder vindt 38 procent dat Eric Lucassen zijn Kamerzetel had moeten opgeven, nadat vorige week bekend was geworden dat hij is veroordeeld voor ontucht. Van de ondervraagden vindt 32 procent dat James Sharpe moet opstappen. Van hem werd dinsdag bekend dat hij een Hongaars bedrijf runde dat een boete had gekregen voor het misleiden van consumenten. Ook zou hij als atleet een clubgenoot hebben aangevallen.

Een grote meerderheid van 83 procent vindt dat er minder kritisch naar andere politieke partijen wordt gekeken dan naar de PVV. Kamerlid Hero Brinkman sprak woensdag van een 'hetze' tegen zijn partij.

Uitslagen EK-kwalificatie (17/11/2010)

Vanavond werden er twee wedstrijden in het EK-kwalificatietoernooi afgewerkt. In Groep E, waar ook Nederland deel van uitmaakt, nam Finland het op tegen voetbaldwerg San Marino. Kroatië trad in Groep F aan tegen Malta. Hieronder de uitslagen en standen.Groep E:

Finland - San Marino 8-0
39' Väyrynen 1-0
49' Hämäläinen 2-0
51' Forssell 3-0
59' Forssell 4-0
67' Hämäläinen 5-0
71' Litmanen (pen) 6-0
73' Porokara 7-0
78' Forssell 8-0

Stand:

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Nederland 4 4 0 0 12 12-2
2 Hongarije 4 3 0 1 9 12-4
3 Zweden 3 2 0 1 6 9-4
4 Moldavië 4 2 0 2 6 5-3
5 Finland 4 1 0 3 3 10-6
6 San Marino 5 0 0 5 0 0-29


Programma 25 maart:
Hongarije - Nederland

Programma 29 maart
Nederland - Hongarije
Zweden - MoldaviëGroep F:

Kroatië - Malta 3-0

18' Kranjcar 1-0
42' Kranjcar 2-0
81' Kalinic 3-0

Stand:

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Kroatië 4 3 1 0 10 8-1
2 Griekenland 4 2 2 0 8 4-2
3 Georgië 4 1 3 0 6 3-2
4 Israël 4 1 1 2 4 5-5
5 Letland 4 1 1 2 4 3-5
6 Malta 4 0 0 4 0 1-9


Programma 26 maart:

Malta - Griekenland
Israël - Letland
Georgië - Kroatië

Trainers Topklassers verlengen contract

Een drietal trainers in de Topklasse bij de zaterdagamateurs heeft nu al het contract verlengd. Zij zullen ook komend seizoen actief zijn bij hun huidige club.

Richard Karrenbelt verlengde zijn verbintenis bij SC Genemuiden met twee seizoenen. Ook zijn assistent André de Boer tekende bij. Karrenbelt is bezig aan zijn eerste seizoen en presteert momenteel boven verwachting in de competitie. Bovendien zit SC Genemuiden nog in het toernooi om de KNVB-beker.

Ook Dennis Demmers van Excelsior '31 en Ted Verdonkschot van HHC Hardenberg verlengden hun contract. Zowel Demmers, vorig jaar nog winnaar van de Rinus Michels Award voor de beste amateurtrainer van Nederland, als Verdonkschot tekende bij tot medio 2012.

Meindertsma nieuwe trainer Harkemase Boys

Zaterdagtopklasser Harkemase Boys heeft een vervanger aangesteld voor de naar SC Cambuur vertrekkende trainer Henk de Jong. Peter Meindertsma staat vanaf 1 januari voor de groep bij de Friezen.

Meindertsma werkte eerder in de jeugdopleiding van SC Heerenveen. Een groot aantal spelers van Harkemase Boys werkte in die periode al met hem samen. In eerste instantie tekende de 35-jarige Meindertsma een contract tot het einde van dit seizoen. Als het beide partijen bevalt, bestaat de kans dat men langer met elkaar doorgaat.

Van den Broeck rijdt Tour en Vuelta in 2011

De Belgische wielrenner Jurgen Van den Broeck zal volgend jaar zowel uitkomen in de Tour de France als de Vuelta à España. De renner van Omega Pharma-Lotto, vorig jaar vijfde in de Tour de France, wil daarmee testen of hij ook in het najaar nog in vorm kan zijn.

"De Vuelta wordt ook een testcase met het oog op de WK's van Valkenburg 2012 en Firenze 2013, want daar wil ik een hoofdrol spelen," zei hij in Het Laatste Nieuws. "Ik ben benieuwd welk niveau ik laat op het jaar nog kan bereiken. In 2011 wil ik wél meegaan tot het einde van het seizoen."

Verder mikt VDB2 ook nog op de Brabantse Pijl. "Het parcours van die klassieker moet mij liggen. De Brabantse Pijl een echte intervalkoers geworden, een pure slijtageslag. Dus is het eigenlijk een wedstrijd die ik kan winnen. Ik heb zo'n overwinning eens nodig, het zou een wereld van verschil maken."

Zware blessure voor Leitoe

Rijnsburgse Boys, de nummer drie in de zaterdagtopklasse, kan de rest van het seizoen niet meer beschikken over aanvaller Richal Leitoe. De ex-prof verliet afgelopen zaterdag tegen Spakenburg het veld met een zware blessure. Inmiddels is duidelijk geworden dat Leitoe naar verwachting pas in september 2011 weer kan voetballen.

De 27-jarige Leitoe, die prof was bij FC Utrecht en FC Den Bosch, heeft een beschadigde meniscus en beschadigde kniebanden. Bovendien is zijn voorste kruisband volledig weg. De snelle aanvaller, die al zes keer scoorde, hoopt in december nog een operatie te kunnen ondergaan.

Go Ahead Eagles straft Janota

Go Ahead Eagles heeft middenvelder Michal Janota gestraft voor de rode kaart die hij maandagavond al na een half uur opliep tegen FC Emmen. De straf komt bovenop de twee duels schorsing die de Pool kreeg van de tuchtcommissie van de KNVB.

De clubleiding nam Janota de rode kaart erg kwalijk, omdat de ploeg op dat moment met 1-0 achter stond tegen Emmen. Uiteindelijk werd het nog gelijk. Omdat men van mening was dat een geldboete geen zin had, werd besloten een alternatieve straf te verzinnen. De twintigjarige Janota, die dit seizoen dertien duels speelde en daarin drie keer scoorde, moet zich inzetten tijdens een aantal door Go Ahead Eagles georganiseerde voetbalclinics.

Lopes drie duels geschorst

FC Dordrecht moet het de komende drie duels zonder aanvoerder Cecilio Lopes stellen. De spits werd door de KNVB voor drie duels geschorst naar aanleiding van televisiebeelden. Die wezen volgens de tuchtcommissie uit dat Lopes een elleboogstoot gegeven zou hebben aan Ramon Voorn van Fortuna Sittard.

De 31-jarige Rotterdammer ging in beroep tegen de straf, maar kreeg geen vrijspraak. Daardoor mist Lopes, die dit seizoen drie keer scoorde in dertien duels in de Jupiler League, zondag de Rijnmond-derby tegen zijn oude club Sparta Rotterdam. FC Dordrecht heeft Lopes enkele dagen vrijaf gegeven om de tegenvaller te verwerken.

Schaatsster Hughes wil als wielrenster naar Spelen in 2012

De Canadese schaatsster Clara Hughes wil als wielrenster naar de Olympische Spelen van Londen in 2012. Dat zegt de 38-jarige in de Canadese krant The Star.

Hughes was tot 2003 ook wielrenster. Op de Spelen van 1996 in Atlanta won ze zowel op de weg als in de tijdrit brons. Een jaar eerder had ze al zilver gepakt in de tijdrit op het WK. Als schaatsster won ze twee keer brons, een keer zilver en een keer goud op de Spelen.

Na haar bronzen plak op de 3.000 meter bij de Winterspelen in Vancouver kondigde Hughes haar afscheid van de schaatssport aan. Haar overstap naar het wielrennen ziet ze niet als een comeback. "Ik ga gewoon door op mijn eigen pad. Ik ben nog niet klaar. Het is heel spannend omdat ik het nu beter kan proberen te doen, met twintig jaar ervaring."

Klaar voor haar tweede wielerleven is ze nog niet helemaal. "Ik ben nog lang niet op mijn top. Ik wil uitzoeken of er wel zoiets als mijn limiet is." Gevraagd of ze niet te oud is, verwijst Hughes naar Jeannie Longo. "Zij werd vijfde tijdens het laatste WK als 51-jarige. Ik geloof niet dat ik meer hoef te zeggen."

Serieus racen in Need for Speed: Shift 2 Unleashed screenshots

Gisteren werd al bekendgemaakt dat er een nieuwe Need for Speed aan zit te komen en EA heeft nu ook de eerste screenshots vrijgegeven. EA belooft uitmuntende graphics met een nieuwe engine en het zal proberen een waardige concurrent voor Gran Turismo 5 neer te zetten.

Need for Speed: Shift 2 Unleashed zal in het voorjaar van 2011 uitkomen voor Xbox 360, Playstation 3 en PC.

http://i.fokzine.net/upload/10/11/101117_192227_Need_for_Speed_Shift_2-new-09.jpg

http://i.fokzine.net/upload/10/11/101117_192227_Need_for_Speed_Shift_2-new-05.jpg

http://i.fokzine.net/upload/10/11/101117_192227_Need_for_Speed_Shift_2-new-08.jpg

http://i.fokzine.net/upload/10/11/101117_192227_Need_for_Speed_Shift_2-new-07.jpg

http://i.fokzine.net/upload/10/11/101117_192227_Need_for_Speed_Shift_2-new-11.jpg

http://i.fokzine.net/upload/10/11/101117_192227_Need_for_Speed_Shift_2-new-10.jpg

http://i.fokzine.net/upload/10/11/101117_192227_Need_for_Speed_Shift_2-new-04.jpg

http://i.fokzine.net/upload/10/11/101117_192227_Need_for_Speed_Shift_2-new-06.jpg

Air France-KLM verhoogt verwachtingen

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft woensdag zijn verwachtingen voor het gebroken boekjaar 2010/2011 verhoogd. Het bedrijf rekent nu op een operationele winst van ten minste 300 miljoen euro. Eerder rekende het bedrijf erop om dit boekjaar quitte te draaien.

De winst in het tweede kwartaal van het boekjaar bedroeg 290 miljoen euro. Een jaar eerder leed het concern in dezelfde periode nog een verlies. De omzet steeg met bijna 20 procent tot 6,65 miljard euro. De cijfers zijn beter dan analisten gepolst in opdracht van ANP-Reuters hadden verwacht.

Air France-KLM verhoogt verwachtingen
Air France-KLM verhoogt verwachtingen (Foto: ANP)

Clinton hamert op ratificatie START-verdrag

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft de Senaat woensdag verzocht dit jaar nog te stemmen over het nieuwe START-verdrag, waarin Rusland en de Verenigde Staten afspreken hun nucleaire arsenalen te verminderen. Uitstel is niet in het belang van de nationale veiligheid, aldus de minister.

Een dag eerder had de Republikeinse senator Jon Kyl zich uitgesproken voor het uitstellen van de stemming tot volgend jaar. Clinton werd in haar poging vaart te zetten achter ratificatie van het verdrag gesteund door de senatoren John Kerry (Democraat) en Dick Lugar (Republikein), beiden voorstander van het verdrag.

Volgens Kerry worden de bezwaren van Kyl weggenomen als de regering instemt nog eens 4,1 miljard dollar te steken in programma's voor modernisering van het Amerikaanse wapenarsenaal.

Alle drie voorstanders benadrukten het belang van het verdrag voor de nationale veiligheid van de VS. Zij die de stemming willen uitstellen of in het geheel niet willen 'onderschatten in grote mate de voortdurende bedreiging tegen dit land', aldus Clinton.

Kyl is een gezaghebbende stem wat betreft het START-verdrag en zonder zijn steun hebben de Democraten weinig hoop de acht Republikeinse stemmen veilig te stellen die voor ratificatie nodig zijn. Wanneer Kyl zijn zin krijgt, en de stemming inderdaad wordt uitgesteld tot na de installatie van de nieuwe Senaat in januari -waarin de Republikeinen over een grotere minderheid beschikken-, hebben de Democraten veertien Republikeinen nodig voor de ratificatie.

Vandaar dat de voorstanders van het verdrag hameren op het belang van ratificatie voor de nationale veiligheid. In het verdrag is besloten dat Rusland en de VS hun nucleaire arsenaal verminderen en inspecteurs beide arsenalen inspecteren. Het vorige START-verdrag verliep vorig jaar en totdat het nieuwe is goedgekeurd kunnen geen Amerikaanse inspecteurs naar Rusland worden gestuurd, zei vicepresident Joe Biden.

Brit vast voor valse bommelding Eindhoven Airport

Een 55-jarige man uit Groot-Brittannië is woensdag op Eindhoven Airport aangehouden voor een valse bommelding. De man zit vast.

De marechaussee ontving woensdagochtend een melding dat er op Eindhoven Airport een verdacht pakketje was aangetroffen. Na onderzoek bleek er geen explosief in het pakketje te zitten, maar een wekker. Ook bleek de melder het zelf te hebben neergelegd.

De man wordt vrijdag voorgeleid.

Buurman wil over twee jaar in Formule 1 racen

De Nederlander Yelmer Buurman denkt over twee jaar zijn debuut in de Formule 1 te kunnen maken. Onze landgenoot testte vandaag voor het team van Force India en hoopt volgend seizoen dit vaker te kunnen doen. 

"Mijn doel is om volgend jaar nog een paar keer met een Formule 1-auto te testen, en daarnaast een seizoen in de GP2 of de Superleague Formula te racen", aldus Buurman. "Wie weet kan ik dan in 2012 een volledig seizoen in de Formule 1 rijden. Ik ben daarvoor op dit moment in gesprek met enkele Nederlandse multinationals."

UEFA onderzoekt homofobe bondspreses KroatiŰ

De UEFA onderzoekt of uitspraken van de voorzitter van de Kroatische voetbalbond discriminerend zijn. Vlatko Markovic moet zich bovendien verantwoorden vanwege onbetamelijk gedrag. De 73-jarige zei dat onder zijn bewind geen homoseksuele voetballers in het nationale team zouden spelen.

Gevraagd of hij homoseksuele spelers kende, antwoordde de bondspreses dat "gelukkig alleen gezonde mensen voetballen". Markovic verontschuldigde zich later voor de 'onhandige uitspraken' in het interview dat hij aan de krant Vecernji List gaf.

De Europese voetbalbond kan hem schorsen van al zijn voetbalactiviteiten. Dat zou een streep door de rekening zijn van de Kroaat die hoopt volgende maand herkozen te worden. De tuchtcommissie van de UEFA doet op 25 november uitspraak.

Markovic speelde interlands voor Joegoslavië en werd met zijn land op het WK van 1962 vierde. In 1993 was hij één wedstrijd bondscoach van Kroatië en vijf jaar later werd hij voorzitter van de Kroatische bond. Vorig jaar kreeg hij van de UEFA een prijs voor zijn verdiensten voor het voetbal. Hij zit bovendien in verschillende UEFA-commissies.

Rage voor de iPhone morgen verkrijgbaar

Id Sofware oprichter John Carmack laat weten dat de iPhone versie van de shooter Rage morgen te downloaden zal zijn op iTunes. Wel moet gezegd worden dat de informatie niet uit een officieel persbericht komt, maar een tweet van de beste man.

Carmack liet een tweet achter dat Mutant Bash TV goedgekeurd is. Wat inhoudt dat de mogelijkheid er is dat Rage inderdaad morgen gaat verschijnen. De game zal de vorm hebben van een on-the-rails-shooter en gebruik maken van de Tech5 engine.

Linkdump Woensdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:

 • Oneerlijk voetbal. Met dank aan Chandler.
 • Dansende stewards in een vliegtuig. Met dank aan Hoedjeman.
 • Belgische versiertips. Met dank aan pagadder.
 • Een wel heel speciaal t-shirt. Met dank aan Paul.
 • En als laatste een Nederlandse goochelaar. Met dank aan Wayne_1984.

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Bert de Vries zegt CDA-lidmaatschap op

CDA-prominent Bert de Vries heeft het lidmaatschap van zijn partij opgezegd. Reden voor zijn besluit is de verrechtsing van de partij, meldt het EO-radioprogramma Dit is de Dag woensdag.

De oud-minister voelt zich 'vervreemd' sinds zijn partij een gedoogakkoord heeft gesloten met de PVV van Geert Wilders. "Het partijcongres in oktober vormde de druppel die de emmer deed overlopen", zei De Vries tegen de redactie van het EO-programma. Hij wilde zijn besluit niet op de radio toelichten, meldt het programma.

De Vries is de eerste CDA-prominent die zijn lidmaatschap heeft opgezegd vanwege de politieke samenwerking met de PVV. Andere prominenten zoals Dries van Agt en Doekle Terpstra hebben dat ook overwogen, maar deden het uiteindelijk niet.

Rooney op drempel van fitheid

Wayne Rooney lijkt op zijn weg terug. De mogelijkheid is er zelfs dat hij zaterdag tegen Wigan Atlethic speelt. De Engelsman is teruggekeerd bij Manchester United. De aanvaller was een week in de Verenigde Staten om daar te herstellen van zijn enkelblessure. Dit zou geweest zijn om de Engelse pers op afstand te houden.

"Wayne heeft aan onze verwachtingen voldaan", vertelt Sir Alex Ferguson. "Hij heeft een zware week gehad en goed getraind."

Rooney stond de afgelopen twee maanden vaak ongewild in de belangstelling van Engelse media. Zijn privéleven werd breed uitgemeten. Zo zou hij zijn vrouw bedrogen hebben toen ze zwanger was. Daarnaast meldden verschillende Engelase kranten dat de 25-jarige aanvaller zou willen vertrekken bij The Red Devils. Rooney maakte zelf een einde aan deze geruchten door zijn contract te verlengen.

Eerste Fallout: New Vegas DLC onthuld

New Vegas. De wetloze plek met één, nogal fel lichtpuntje; The Strip. Menig gamer heeft deze omgeving al volledig uit mogen pluizen in deze nieuwe Fallout game, dus vond Bethesda dat het weer tijd was voor wat Downloadable Content. Dead Money gaat-ie heten en komt volgende maand uit.

Let wel op: Dead Money is exclusief voor Xbox 360. De DLC, die op 21 december uitkomt, zal 800MS Points kosten. Je bent (wederom) slachtoffer van een uit de hand gelopen deal, en moet samen met drie andere 'gevangen' Wastelanders de legendarische schat van het Sierra Madre Casino opsporen. Pete Hines, PR van Bethesda: "We zijn blij dat we de gamers een nieuwe kans kunnen geven om hun New Vegas-beleving uit te breiden."

FNV
Daar mag op gedronken worden...

Rutte blijft zwijgen over PVV'ers

Premier Mark Rutte (VVD) volhardt in zijn standpunt om geen commentaar te leveren op het gedoe bij gedoogpartij PVV. Dat zei de premier woensdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer in reactie op nieuwe onthullingen.

Rutte moest dinsdagavond nog tekst en uitleg komen geven in de Tweede Kamer over de stabiliteit en geloofwaardigheid van de regering, nu Eric Lucassen lid blijft van de PVV-fractie ondanks een veroordeling voor ontucht. Nieuwe onthullingen over PVV'ers blijven zich echter opstapelen.

Zo bleek ook Richard de Mos te hebben gelogen over zijn verleden. Hij is nooit schooldirecteur geweest, terwijl dat wel op zijn cv prijkte. En James Sharpe zou eind jaren tachtig een toenmalig tienkampkampioen met een spike in het gezicht hebben gestoken, werd woensdag bekend.

Dinsdagavond werd al bekend dat het Hongaarse bedrijf waarvan Sharpe tot dit jaar directeur was, is beboet voor het misleiden van consumenten.

PVV-leider Geert Wilders bood tijdens het spoeddebat zijn verontschuldigingen aan zijn kiezers aan, omdat hij de Kamerleden onvoldoende heeft gescreend. Rutte herhaalde woensdag dat de Tweede Kamer de regering controleert en niet andersom. "Dat zou ongepast zijn." Voor hem is verder van belang dat het kabinetsbeleid op een meerderheid in de Kamer kan rekenen en dat is tot dusverre het geval, aldus Rutte.

Bende drugssmokkelaars opgerold

De Rotterdamse politie heeft begin deze maand een grote drugsbende opgerold. Zeventien verdachten zitten vast. Ze worden ervan verdacht grote partijen cocaïne in koelcontainers uit Zuid-Amerika naar Rotterdam en Antwerpen te hebben verscheept. Dat liet het OM in Rotterdam woensdag weten.

In België werd twee maanden geleden een drugstransport onderschept van honderd kilo cocaïne. Negen verdachten werden aangehouden. Het gaat om mannen tussen de 28 en 41 jaar. Ze zitten vast in België. Op 1 november werden in Nederland nog eens acht verdachten aangehouden, mannen tussen de 21 en 41 uit Rotterdam en Barendrecht.

De Nederlandse en Belgische politie werken sinds februari aan de zaak. Zowel in Antwerpen als in Rotterdam werd een aantal drugstransporten onderschept. Daarbij werden honderden kilo's cocaïne in beslag genomen.

Bij doorzoekingen werden onder meer een auto, een vuurwapen en tienduizenden euro's aan contanten in beslag genomen. Ook werd de inboedel van twee Rotterdamse cafés geconfisqueerd, omdat de verdachten hierin geld hadden geïnvesteerd.

De mannen moeten zich waarschijnlijk begin februari voor de rechtbank verantwoorden. Het OM wil de verdachten ook het geld dat ze hebben verdiend met de drugssmokkel afhandig maken.

Lagere straf voor moord op liefdesrivaal

Een 30-jarige man uit Den Bosch is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van zeventien jaar voor de moord op een 35-jarige liefdesrivaal in 2008. Een 31-jarige vrouw Sint-Michielsgestel werd vrijgesproken, omdat het hof er niet van overtuigd is dat ze op de hoogte was van de plannen van haar toenmalige vriend.

De Bosschenaar werd vorig jaar door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een celstraf van 22 jaar. De vrouw uit Sint-Michielsgestel kreeg toen twee jaar cel opgelegd. Beiden gingen in hoger beroep tegen de uitspraak. Justitie had nu respectievelijk 22 jaar en 12 jaar geëist.

Het hof acht bewezen dat de man zijn liefdesrivaal in januari 2008 bij een tankstation in Den Bosch heeft neergestoken. Het slachtoffer was de ex van de vrouw uit Sint-Michielsgestel. Zij had op het moment van de steekpartij een relatie met de 30-jarige Bosschenaar.

De vrouw had midden in de nacht met haar ex afgesproken bij het tankstation. Haar toenmalige vriend had zich daar verdekt opgesteld. Toen hij plotseling tevoorschijn kwam, stak hij zijn rivaal met een mes in de hals. Het slachtoffer belde zwaargewond aan bij een flatwoning in de buurt en overleed kort daarna.

Carlos Moya stopt met tennis

Tennisser Carlos Moya gaat met pensioen. De 34-jarige Spanjaard maakte dat woensdag bekend.

Moya won in 1998 Roland Garros. Een jaar eerder had hij de finale van de Australian Open verloren van Pete Sampras. In mei 1999 behaalde Moya de nummer 1-positie, als eerste Spanjaard sinds 1973. Die zou hij twee weken bekleden. In 2004 won hij met Spanje de Davis Cup.

Moya maakte zijn afscheid op een persconferentie bekend. Nadat hij in 2009 vanwege een heupblessure weinig tijd op de tennisbaan had doorgebracht, maakte hij dit jaar zijn rentree, maar een groot succes werd dat niet. Zijn laatste wedstrijd speelde hij afgelopen mei bij het Masters-toernooi van Madrid. Daar verloor hij in de eerste ronde van Benjamin Becker.

Carlos Moya stopt met tennissen - Bron: Novum/AP

Homefront komt in maart 2011

THQ heeft vandaag bevestigd dat Homefront op 11 maart 2011 uit zal komen in Europa. Dit is dezelfde week dat Dragon Age II en Deus Ex: Human Revolution uitkomen. Homefront speelt zich af in het Amerika van 2027dat bezet is door het Korean People's Army en als speler ben jij een verzetstrijder tegen dit regime.

Bekijk hieronder een DevDiary van Homefront met wat meer uitleg over het spel. Wil je nog meer weten, lees dan hier Ritse zijn preview.

 

Zieke Sablikova mist mogelijk ook Berlijn

Schaatsster Martina Sablikova weet nog niet of ze komend weekeinde in actie kan komen tijdens de wereldbekerwedstrijden in Berlijn. De Tsjechische miste vanwege ziekte de wedstrijden in Heerenveen van afgelopen weekeinde en is nog niet hersteld.

"Ik heb nog steeds maagklachten en kan nog niet zeggen of ik zal starten", verklaarde de 23-jarige schaatsster. ,,Ik neem vrijdag een beslissing." In afwezigheid van de Tsjechische won Stephanie Beckert in Heerenveen de 3000 meter. Sablikova won dit jaar tijdens de Olympische Spelen in Vancouver goud op de 3000 en 5000 meter.

Van Bommel vanavond niet tegen Turkije

Mark van Bommel zal vanavond geen speelminuten maken in de oefeninterland van Oranje tegen Turkije. De knieblessure van de middenvelder bleek toch ernstiger dan verwacht.

De aanvoerder van Oranje kreeg vanmorgen een lichte reactie in zijn knie en dit was reden genoeg voor bondscoach Van Marwijk om zijn schoonzoon niet in te zetten vanavond. Van Bommel stond de afgelopen weken buitenspel wegens vocht in zijn knie.

Gisteren trainde de speler van Bayern München nog volledig mee met het Nederlands elftal. Van Bommel is inmiddels onderweg naar Duitsland om zich weer bij de ploeg van trainer Louis van Gaal te melden.

Politie pakt straatrace met gepimpte auto's aan

De politie heeft afgelopen weekend meerdere rijbewijzen ingenomen en boetes uitgedeeld tijdens een illegale straatrace met gepimpte auto's in Groningen. In totaal kregen 25 bestuurders een bon voor met meer dan 30 kilometer per uur te hard rijden.

Vijf raakten zelfs hun rijbewijs kwijt omdat ze meer dan 50 kilometer te hard gingen en drie anderen voor gevaarlijk rijgedrag. Een andere bestuurder kreeg een boete voor rijden onder invloed.

Volgens de politie is het in de omgeving van de Bergenweg en de Jeverweg in Groningen elke zaterdag erg druk met gepimpte auto's. De bestuurders van deze wagens veroorzaken veel overlast door harde muziek, piepende banden en ronkende motoren.

Een bestuurder van een bromfiets probeerde ertussenuit te knijpen. De politie zette de achtervolging in en klokte daarbij een snelheid van 110 kilometer per uur. Het bleek geen bromfiets te zijn, maar een motor met een bromfietskenteken.

Ahoy merkt niets van verkorting tennisjaar

De aanstaande verkorting van de tenniskalender heeft voor het ABN Amro World Tennis Tournament geen gevolgen. Dat verklaarde toernooidirecteur Richard Krajicek woensdag. "Er komt misschien een toernooi bij in de week voor ons." Het Rotterdamse tennistoernooi is echter een 500-toernooi, een klasse hoger dan de kleinste ATP-toernooien. "Voor ons verandert er niets."

Veel tennissers willen een inkorting van het lange tennisjaar met twee of drie weken. Dan hebben ze meer tijd om te herstellen voor het nieuwe jaar begint. Begin volgende week wordt er een beslissing genomen. "Ik verwacht dat er twee weken van de kalender af gaan", blikte Krajicek vooruit. "Daar bestaat vanuit de toernooien de minste weerstand tegen en de spelers zijn blij met alles wat ze eraf krijgen."

Over het nut van het verkorten van het jaar, is Krajicek duidelijk. "Je kan even vrij nemen en even de kleine blessures laten helen. Als Roger Federer of Rafael Nadal door een korter programma een jaar langer door kan spelen, dan is dat het waard."

Dat duo is volgend jaar in Ahoy afwezig. Nadal kiest ervoor om in februari alleen Davis Cup te spelen, Federer neemt na de Australian Open een week vrij en begint tijdens Ahoy. "Dat is jammer natuurlijk. Gelukkig denkt de rest van de top tien er niet zo over." Met de nummers drie tot en met zeven en nummer tien haalde Krajicek toch zes spelers uit de top tien naar Ahoy.

Tony Hawk: Shred flopt in Amerika

Tony Hawks nieuwste game Tony Hawk: Shred is in eind oktober uitgekomen maar is sindsdien behoorlijk geflopt. De game verkocht in Amerika in zijn eerste week maar 3000 stuks verdeeld over alle drie de consoles, wat voor een nieuwe game een behoorlijk laag getal is.

Tony Hawk: Shred was alleen te bespelen met een plastic skateboard, maar nadat deel een is geflopt deed deel twee het dus zeker niet beter. De kans dat er nog een deel in de serie komt is heel erg klein, het gehele team achter deze game is ontslagen. Er zal wel binnenkort een nieuwe Tony Hawk-game komen, aangezien hij nog een contract heeft met Activision. Of deze weer terug gaat naar de gouden jaren zoals ze hadden met deel een tot en met drie blijft een vraag.

Dode en gewonden bij explosie in Gaza

Bij een explosie van een auto in de Gazastrook is woensdag een persoon om het leven gekomen. Vier anderen raakten gewond. Dat heeft een arts van Hamas bekendgemaakt. Wie de slachtoffers precies zijn en wat de oorzaak van de ontploffing is, is nog niet duidelijk.

Radiostations beweren echter dat Israël een luchtaanval heeft uitgevoerd. Het Israëlische leger heeft nog geen commentaar op het incident gegeven.

Punten Ronde 13/14 FOK! Voetbalmanager 2010/2011

De dertiende en veertiende speelronde in de Eredivisie zitten er weer op. Nog niet alle wedstrijden zijn gespeeld, maar FOK!sport wil alvast wel een nieuwe tussenstand geven. De wedstrijden die ingehaald worden zullen gewoon gaan gelden voor ronde 13/14 in de FOK! Voetbalmanager.

FC Lutjebroek was deze ronde de beste met 90 punten, waarmee hij Sjoerd drie punten achter zich hield. Team Dirty behaalde 82 punten, terwijl de Tegenpartij er 78 scoorde. De top vijf wordt met 76 punten afgesloten door Arie-B-Side.

In het algemeen klassement staat Lycurgus7 met 659 punten voorlopig eerste. Hij wordt op de hielen gezeten door Wazaa FC die er 655 heeft. De derde plaats met 648 punten is er voor MSNMHG Acid Crew. LBUnited staat met 638 punten vierde, terwijl Essche Boys en FC Lutjebroek met 633 de vijfde stek delen.

Voorlopige punten Managerronde 13/14

Rank Teamnaam User Ronde 13/14 Totaal
1 FC Lutjebroek burnham 90 633
2 Sjoerd Suke 87 402
3 Team Dirty Fiveseven57 82 435
4 de Tegenpartij SolDat 78 532
5 Arie-B-Side Arie-B-Side 76 454
6 FC Brameltje brameltje 75 466
7 Lausawdrones FC On 74 509
8 FC Superbad superbad 72 583
9 gecko minor gecko76 72 560
10 22 maal PSV psv65 72 505


Voorlopig Algemeen Klassement

Rank Teamnaam User Ronde 13/14 Totaal
1 Lycurgus7 Corydoras-Hastatus 65 659
2 Wazaa FC Wazaa 62 655
3 MSNMGH Acid Crew MSNMGH 64 648
4 LBUnited CoachLB 53 638
5 Essche Boys VerrekteZakHooi 61 633
6 FC Lutjebroek burnham 90 633
7 Bayself Bayswater 64 632
8 Toxandria Heufie 52 632
9 Fc yolanthe fcdoutzen 55 624
10 Birdies Birdy012 66 620


Bij de subleagues werd PSV Kampioenen de voorlopige winnaar met 62 punten. Toppers van Weleer staat met 593 punten eerste, voor Birdsong dat er 551 verzameld heeft. TUI Nederland & co bezet de derde plaats met 512 punten. De vierde stek is met 476 punten voor Fc Zutphen. terwijl Fryslan Boppe!!! met 433 punten de top vijf afsluit.

Voorlopig Algemeen Klassement Subleagues

Rank Teamnaam User Ronde 13/14 Totaal Leden
1 Toppers van Weleer SnuggLe 57 593 8
2 Birdsong Birdy012 51 551 4
3 TUI Nederland & co Snofroe 51 512 8
4 Fc Zutphen INViCTuS 45 476 7
5 Fryslan Boppe!!! Steppenpferd 49 433 3
6 PSV mortelee 49 431 10
7 Lelijk Rijkevoort Heufie 43 416 7
8 Noord-Brabant stpn 47 400 17
9 Fok! open Beach 41 399 46
10 Topmanagers stpn 32 397 5


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht, en succes aan iedereen die degene(n) voor hem of haar in probeert te halen!

Je kunt voor Managerronde 15/16 sinds 15 november je eigen voetbalteam weer aanpassen - of als je je in de tussentijd ingeschreven had, je nieuwe team opslaan. Maar let op: de komende managerronde 15/16 sluit op zaterdagmiddag 20 november 2010 om 17:59 uur en loopt tot en met zondag 28 november 23:59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie houdt.

Kijk verder bij de Speluitleg wat de regels zijn, en bij de Puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dat betekent grofweg twee weekenden. Heb je nog vragen, kijk dan eerst even bij de FAQ of je daar wellicht al een antwoord kunt vinden op jouw vraag.

Ben je nieuwsgierig geworden door dit bericht, maar doe je nog niet mee met deze FOK! Voetbalmanager? Je kunt nog altijd inschrijven voor de FOK! Voetbalmanager 2010/2010. Je moet daarvoor wel geregistreerd zijn op FOK!

Foutje ontdekt in punten voor voetbalspelers?
De FOK!managercrew kan helaas geen 100% garantie geven dat er bij het invoeren van al die uitslagen geen fouten of foutjes ingeslopen zijn, dus ik nodig jullie van harte uit om eventuele vergissingen bij het uitdelen van punten te melden (zie onderaan dit bericht hoe je de crew kunt bereiken). Een reactie onder dit bericht gaat waarschijnlijk verloren in de massa, dus probeer ons op de hieronder genoemde manieren een bericht te sturen.

Vermeld bij je foutjesmelding naast je username en managerrondenummer ook: 1) om welke voetbalspeler het gaat en van welke club; 2) bij welke wedstrijd het mogelijk is misgegaan (met datum); 3) wat het had moeten zijn volgens jou; en 4) of het ook zo op VI.nl staat. De crew gaat in principe uit van de uitslagen zoals die gepubliceerd zijn op die site.

We zullen er dan zo snel als mogelijk naar kijken en - indien het anders had moeten zijn - ook aanpassen in de eerder ingevoerde uitslagen. Echter, het herberekenscript dat de punten en je bijbehorende budget bijwerkt draait slechts één keer per etmaal, en wel om 1:15 uur. Dat script neemt alle ronden mee die al geweest zijn, waardoor je punten en budget zowel in positieve dan wel negatieve zin kunnen veranderen. Al naar gelang de ontdekte fout.

Hoe bereik je de FOK!managerspelcrew?
Zijn er nog spelersnamen niet goed gespeld, heb je transfernieuws voor ons, of denk je een foutje gevonden te hebben in de puntenuitdeling? Stuur dan een bericht via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2010/2011-topic (deel #2) in het VBL-forum.

Goede suggesties zijn ook welkom.

De FOK!managerspelcrew wenst je veel succes en vooral veel plezier met de FOK! Voetbalmanager 2010/2011!

Bertens verder in Polen, Hogenkamp onderuit

Kiki Bertens heeft in Polen de tweede ronde bereikt van het ITF-toernooi in Opole. Haar landgenote Richel Hogenkamp strandde in de eerste ronde.

De als zesde geplaatste Bertens trof de Sloveense Andreja Klepac en won in twee sets; 7-6 en 6-2. Door deze overwinning treft de tennister uit Wateringen in de volgende ronde Yuliana Fedak.

Voor Bertens was het haar eerste overwinning sinds eind oktober. De afgelopen twee toernooien waar ze in actie kwam, in Ismaning en Minsk, strandde de nummer 230 van de wereldranglijst telkens in de eerste ronde.

Hogenkamp trof in de eerste ronde de als tweede geplaatste Megda Linette en verloor in twee sets: 7-6 en 6-4. Hogenkamp kwam in de eerste set een break achter, maar herpakte zich sterk. Bij een stand van 5-4 mocht de speelster van REAAL Jong Oranje zelfs serveren voor de set, maar Linette brak gelijk terug en sleepte vervolgens de tiebreak met 7-3 naar zich toe.

In de tweede set kwam Linette, de nummer 195 van de wereldranglijst, al snel een break voor en deze gaf ze niet meer uit handen.

Agenten positief over mobiel cameratoezicht

Agenten zijn positief over het gebruik van mobiel cameratoezicht. Dat blijkt uit een proef met zogeheten bodycams, camera's die op het lichaam worden gedragen, en camera-auto's. Agenten uit de vijf politieregio's die aan het experiment hebben meegedaan, merkten dat mensen zich door de camera's rustiger gedragen richting de politie.

Ook burgers zijn goed te spreken over de inzet van mobiel cameratoezicht. Wel willen ze met het oog op hun privacy weten wanneer er wordt gefilmd. Dat blijkt uit onderzoek naar de inzet van mobiel cameratoezicht.

Ondanks de positieve ervaringen worden de bodycams en camera-auto's nog niet landelijk ingevoerd. Eerst moet onder meer worden onderzocht wat de effecten van het mobiele cameratoezicht zijn op geweld tegen de politie.

Supportersvereniging Ajax eist maatregelen

De supportersvereniging AFCA heeft een brief opgesteld met aanbevelingen aan de directie. De supporters eisen actie. In de brief staat een aantal punten te lezen waarop Ajax zou moeten verbeteren.

Zo stelt de vereniging dat het commentaar van Johan Cruijff te makkelijk wordt weggewuifd. AFCA raadt de directie aan contact op te nemen met Cruijff en te luisteren naar wat hij écht te zeggen heeft. Ook volgens de supportersvereniging zouden er meer Ajacieden bij de club betrokken moeten worden.

Zelf willen de supporters twee zetels in de ledenraad, omdat zij zichzelf zien als "de reden dat Ajax bestaat". Ook raadt de vereniging aan Henri van der Aat te ontslaan, waar ze juist Jeroen Slop steunen en ook algemeen directeur Rik van den Boog het voordeel van de twijfel geven. Slop wordt beschreven als "de enige persoon die de hand op de knip wilde houden", terwijl de rest van de directie onder andere Marco van Basten veertig miljoen euro gaf om vrij te besteden.

AFCA verwijt voorzitter Uri Coronel dat hij zijn eigen aanbevelingen niet nagekomen is. Hiermee verwijst het naar het rapport Coronel. Ajax heeft sindsdien een geheel andere koers gevaren, "met als gevolg onverantwoorde aankopen, veel te dure contracten en geen enkel aansprekend sportief succes, waarbij de toch al achterblijvende Ajax-jeugd geheel ondergesneeuwd is."

Het volgende punt van de supportersvereniging concentreert zich op de jeugd: "De Ajax-jeugd dient weer een prominente rol te krijgen in het selectiebeleid. Het moet afgelopen zijn met veel te dure tweede-handsjes. Wij vereenzelvigen ons niet met dikke dertigers, maar wij zetten de boel op stelten voor aanvallende Amsterdammers met verbluffende techniek."

UPS: geen interesse in pakkettendienst TNT

United Parcel Service Inc. is niet geïnteresseerd in een overname van de pakkettendienst van TNT nv, zegt chief executive Scott Davis van UPS woensdag tegen het Duitse magazine Capital.

Volgens het bericht zou de pakkettendienst in 2011 te koop worden gezet.

Davis stelt in Capital het aantal private klanten in Europa te willen laten toenemen en op zoek te zijn naar samenwerkingsverbanden.

"Om het aantal private klanten te laten groeien, hebben we meer lokale contactpunten nodig. Die willen we uitbreiden. Daarom zijn we in gesprek met lokale bedrijven over mogelijke samenwerkingsverbanden", aldus Davis.

In Duitsland is UPS onder andere in gesprek met Deutsche Post ag, meldt Capital.

Akkoord over Icesave binnen enkele weken

Een definitieve oplossing voor de kwestie rond de Icesave bank tussen IJsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk moet nog worden afgerond, zei het ministerie van Financiën in IJsland dinsdag, maar een akkoord kan binnen "enkele weken" worden bereikt.

Er is een "voortdurende positieve dialoog over de kwestie" gaande, zei het ministerie, eraan toevoegend dat "vooruitgang is geboekt".

In een referendum op 6 maart 2010, stemde meer dan 93% van de IJslandse kiezers tegen een deal om Nederland en het Verenigd Koninkrijk 3,9 miljard euro terug te betalen. Het betreft compensatie voor de betalingen die beide regeringen moesten doen aan in totaal 340.000 burgers die werden getroffen door de val van de online Icesave bank in oktober 2008.


(Foto: Novum)

Scooterrijder overlijdt na botsing met tractor

Een 17-jarige scooterrijder uit Schoonhoven is woensdagochtend overleden na een aanrijding met een tractor in het Zuid-Hollandse Haastrecht. De jongen kwam door de klap in het water terecht en overleed ter plaatse.

De Schoonhovenaar reed rond 07.45 uur op de West-Vlisterdijk toen hij in een flauwe bocht tegen een tegemoetkomende tractor reed. Hij belandde in de naastgelegen rivier De Vlist. Omstanders, onder wie een klasgenoot, haalden de Schoonhovenaar op het droge. Een reanimatiepoging mocht niet baten.

De politie onderzoekt hoe de aanrijding heeft kunnen gebeuren.

Sam Fisher komt terug in HD

Sam Fisher zal terugkomen in HD-remake van de eerste drie spellen in de Splinter Cell-serie. Ubisoft maakte dit bekend in een overleg over de cijfers van het afgelopen halfjaar eerder deze week. Op welke console en wanneer de remakes uitkomen is nog niet bekend maar de games komen eraan.

De HD-remake zal de volgende games bevatten;

 • Splinter Cell
 • Splinter Cell: Pandora Tomorrow
 • Splinter Cell: Chaos Theory

We hopen binnenkort meer informatie over de platform(en) en een releasedatum te hebben.

Remake
Dit maar dan in HD

Eerste halfuur nieuwste Potter-film op internet

De eerste 36 minuten van Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 zijn illegaal op internet gezet. Ze kunnen nu via zogenoemde bittorrent-sites worden gedownload, schrijft de Amerikaanse website Torrentfreak. De download kwam dinsdag beschikbaar, een dag na de Amerikaanse première van de voorlaatste Harry Potter-film.

Het is niet bekend of de illegale versie een uitgelekte studiokopie is of een opname die met een camera in een bioscoopzaal is gemaakt. Het komt wel vaker voor dat films nog voor de bioscooppremière op internet verschijnen, maar vanwege de immense belangstelling voor deze film zijn de financiële risico's enorm.

De verwachting is namelijk dat de film in totaal meer dan een miljard dollar op gaat brengen. Producent Warner Bros is dan ook allerminst te spreken over deze ontwikkeling en noemt deze 'een serieuze breuk van auteursrecht'. De studio is een onderzoek begonnen naar de daders en probeert nu alle downloads van het internet te halen.

Het is niet de eerste keer dat een Potter-film grof gedownload wordt. Vorig jaar werd Harry Potter and the Half-Blood Prince al bijna acht miljoen keer van het internet geplukt. Het viel dus te verwachten dat Deathly Hallows Part 1 populair zou zijn als illegale download. Zelfs voordat de film in première ging, was het al een van de meest gezochte films op internet.

Ook het gelijknamige boek dat in 2007 uitkwam, werd illegaal online gezet. De eerste tien hoofdstukken waren te downloaden en werden door vele fans meteen op enkele Potter-sites geplaatst.

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1, in het Nederlands Harry Potter en de Relieken van de Dood: Deel 1, gaat donderdag in Nederland draaien.


Eerste halfuur van Deathly Hallows: Part 1 staat al online (Foto: Novum)

Britten reiken Ieren de hand

Groot-Brittannië heeft Ierland de helpende hand gereikt bij het zoeken naar een oplossing van zijn schuldcrisis en het stabiliseren van het Ierse bankensysteem. "Het is in het nationale belang van Groot-Brittannië dat de Ierse economie succesvol is", zei de Britse minister van financiën George Osborne woensdag.

Dinsdag wisten de ministers van financiën van de eurozone Ierland er niet toe te bewegen eenzelfde pakket leningen te accepteren als eerder dit jaar aan Griekenland werd aangeboden. Wel kwamen Ierse en Europese onderhandelaars overeen de banken, die het middelpunt van de Ierse crisis vormen, te stabiliseren om zo te voorkomen dat de financiële problemen zich verspreiden naar andere zwakke economieën in de eurozone.

Vertegenwoordigers van de Europese Unie, het Internationale Monetaire Fonds en de Europese Centrale Bank reizen deze week naar Ierland om te bepalen welke stappen genomen moeten worden.

Ierland heeft reeds drie banken overgenomen, terwijl binnenkort mogelijk een vierde volgt. De reddingsoperatie heeft al 45 miljard euro gekost, waarmee het begrotingstekort in 2010 torenhoog is opgelopen tot 32 procent van het bruto binnenlands product. Toch zegt de regering in Dublin geen noodleningen van de EU nodig te hebben.

"Het spreekt voor zich (dat het Verenigd Koninkrijk Ierland wil stabiliseren, red.), omdat het Verenigd Koninkrijk en Britse banken veel zaken doen in Ierland", zei Olli Rehn, Eurocommissaris van monetaire aangelegenheden. "Er zijn sterke banden tussen de twee landen in de bankensector en het financiële systeem."

De eurozone en het IMF hebben een soort noodfonds opgericht met 750 miljard euro, dat als stoplap dient voor landen die zonder geld komen te zitten. Zorgen over het Ierse onvermogen om de bankencrisis te betalen hebben de schuldcrisis in de EU doen toenemen. De kosten van leningen in andere landen die in de financiële problemen zitten, stijgen sterk en dreigen de euro te destabiliseren.

Het grootste angstbeeld is het kaartenhuiseffect, waarbij paniek op de markt van het ene op het andere land overslaat. Ook Portugal verkeert in grote financiële problemen, maar het grootste risico vormt Spanje, dat nog niet het ongekende begrotingstekort van Ierland kent, maar met een aandeel van bijna twaalf procent in de economie van de eurozone moeilijk door andere lidstaten op de been kan worden gehouden als de problemen zich opstapelen.

Regeringen met grote schulden -tijdens de recessie opgebouwd of over een langere periode van op te grote voet leven- voeren nu bezuinigingen door en verhogen de belastingen, waarmee de potentiële economische groei in deze landen wordt ondermijnd en dus het vermogen om de schulden af te lossen.

De Ierse regering zegt vooralsnog geen noodleningen nodig te hebben, omdat zij tot halverwege 2011 over genoeg geld zegt te beschikken en in dat jaar voor zes miljard euro wil bezuinigingen en belastingen verhogen. Toch kan directe hulp vanuit de EU de kredietwaardigheid van het land vergroten en dat is van belang, omdat de regering heeft beloofd dat de banken aan hun financiële verplichtingen zullen blijven voldoen.

Acceptatie van de noodleningen betekent dat de regering de controle over haar financiën deels verliest. Dat betekent onder meer dat de uitzonderlijk lage belastingen voor bedrijven -al langer een doorn in het oog van andere EU-lidstaten- eraan zullen gaan. Door deze lage belastingen werd Ierland de laatste decennia een van de snelst groeiende economieën in Europa, waaraan het land de bijnaam 'Keltische tijger' overhield.


(Foto: Novum)

Becker waarschuwt Vettel voor foute vrienden

Ervaringsdeskundige en tennislegende Boris Becker heeft zijn landgenoot Sebastian Vettel een waarschuwing gegeven. "Kijk uit voor verkeerde vrienden.", is het devies van Becker. "Een buitengewoon groot aantal vrienden en bekenden zal hem nu van advies willen voorzien", aldus de Duitser in Bild.

"Hij moet trouw blijven aan zichzelf en zijn charme en humor bewaren", besloot de oud-tennisser. Becker won, net als Vettel, op zeer jonge leeftijd al een grote prijs. De autocoureur won dit jaar op 23-jarige leeftijd de wereldtitel, terwijl Becker in 1985 al 17-jarige leeftijd Wimbledon wist te winnen. 

Buurman: "Dit was een ongelooflijke ervaring"

Coureur Yelmer Buurman heeft de eerste Formule 1-test in zijn leven achter de rug. Met de auto van Force India kwam onze landgenoot op het circuit van Abu Dhabi en reed de tiende tijd van de dag.

"Dit was echt een ongelooflijke ervaring", aldus een blije Buurman. "Het was geweldig om eindelijk met een Formule 1-auto de baan op te kunnen gaan. Je hebt er van tevoren natuurlijk bepaalde verwachtingen van, maar ik moet zeggen dat het nog indrukwekkender was dan ik had verwacht. De dag verliep verder erg goed, al moesten we wel een paar runs onderbreken vanwege rode vlaggen. Aan het einde moest ik de auto nog op de baan stilzetten, waardoor er geen tijd meer was voor een run op nieuwe banden. Anders had ik nog wel wat hoger gestaan in de tijdenlijst."

Uitslag tweede testdag Abu Dhabi (17/11/2010)

Daniel Ricciardo heeft ook de tweede testdag voor de rookies in de Formule 1 gedomineerd. De jonge Australiër reed in Abu Dhabi in de RB6 van Mark Webber een tijd van 1:38,102 waarmee hij 1,3 seconden sneller was dan de poletijd van Sebastian Vettel afgelopen weekend.

Tweede werd de testrijder van Renault Jerôme D'Ambrosio die 0,7 seconden langzamer was dan Ricciardo. Plaats drie was weggelegd voor Mercedes-rijder Sam Bird. Yelmer Buurman sloot de dag af als tiende. De Nederlander veroorzaakte twintig minuten voor het einde van de sessie een rode vlag vanwege een mechanisch probleem.

Opvallend was de goede tijd die Davide Valsecchi neerzette voor HRT. Hij eindigde met 1:43,013 achter Buurman als elfde en bleef hiermee alle andere rijders die voor de nieuwe teams in actie kwamen voor. Hij was twee seconden sneller dan de tijd die Bruno Senna afgelopen zaterdag neerzette. In een poging nog sneller te gaan spinde Valsecchi.

Uitslag tweede testdag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Daniel Ricciardo Red Bull 1:38.102 77
2 Jerome d` Ambrosio Renault 1:38.802 83
3 Sam Bird Mercedes Grand Prix 1:39.220 82
4 Gary Paffett McLaren 1:39.760 84
5 Jules Bianchi Ferrari 1:39.916 93
6 Sergio Perez Sauber 1:40.543 91
7 Paul di Resta Force India F1 1:40.901 27
8 Pastor Maldonado Williams 1:40.944 81
9 Jean-Eric Vergne Scuderia Toro Rosso 1:40.974 61
10 Yelmer Buurman Force India F1 1:41.178 67
11 Davide Valsecchi HRT F1 Team 1:43.013 32
12 Luiz Razia Virgin Racing 1:43.525 70
13 Josef Kral HRT F1 Team 1:44.143 61
14 Rodolfo Gonzalez Lotus F1 1:44.312 41
15 Vladimir Arabadzhiev Lotus F1 1:45.723 49

EU ontkent uitstel betaling Griekenland

De Europese Unie en Griekenland ontkennen dat de komende aflossingstermijn van de Griekse noodlening wordt uitgesteld. In een verklaring verwerpt de EU de uitspraken van de Oostenrijkse minister van financiën Josef Pröll dat besloten is de betaling van de volgende termijn van de lening van 110 miljard euro van december tot januari uit te stellen.

De EU en Griekenland benadrukken dat er geen wijzigingen hebben plaatsgevonden in het schema voor het terugbetalen van de lening, die is opgedeeld in porties afhankelijk van de vooruitgang die Athene boekt in het terugdringen van zijn enorme begrotingstekort.

De uiteindelijke beslissing over de betaling hangt af van de conclusies van de EU, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank, die momenteel in Griekenland bekijken of Athene voldoet aan de eisen van de overeenkomst, aldus Olli Rehn, Eurocommissaris voor monetaire aangelegenheden.

Het is een procedure waar 'de Europese Commissie vanaf het begin mee heeft ingestemd en die niet voor geldproblemen zorgt', zo zei het Griekse ministerie van financiële zaken in een verklaring.

Oostenrijk liet dinsdag weten zijn tranche van het noodkrediet van 110 miljard euro vast te houden, omdat Griekenland niet aan de voorwaarden voldoet. "Als zij de targets missen, moeten wij dat bespreken", zei Pröll. "Ik ben bereid de tranche uit te betalen als de cijfers kloppen."

De Europese dienst voor statistiek Eurostat meldde maandag dat het Griekse financieringstekort over 2009 aanzienlijk groter is uitgevallen dan verwacht. Om voor het volgende deel van de lening in aanmerking te komen, moet Athene het tekort jaarlijks met een bepaalde hoeveelheid verminderen.

Rutte: rol staatshoofd niet wijzigen

Premier Mark Rutte (VVD) is niet van plan de rol van het staatshoofd in te perken. Het huidige systeem functioneert goed, zei hij woensdag in de Tweede Kamer tijdens het debat over de begroting van het koningshuis.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de rol van de koningin beperken tot een meer ceremoniële, al verschilt de mate waarin. D66, PVV, GroenLinks en SP pleiten voor een louter ceremonieel koningshuis. De PvdA wil vooral de vermeende politieke invloed van het staatshoofd aan banden leggen.

De PvdA bepleitte woensdag voor een 'modernisering' van het koningschap. Het staatshoofd zou niet per se uit de regering hoeven, maar zij mag zich tijdens het wekelijkse gesprek met de premier niet meer over politiek getinte zaken uitlaten, zei Kamerlid Pierre Heijnen. Hij vroeg de premier om daar een notitie over te schrijven.

Rutte ziet daar niets in, omdat het huidige systeem volgens hem goed functioneert. Hij riep de Tweede Kamer daarom op om 'zeer terughoudend' te zijn met rigoureuze moderniseringsvoorstellen, omdat onduidelijk is hoe het koningschap zich zal ontwikkelen. Hij wees erop dat ieder staatshoofd een eigen invulling geeft aan het koningschap.

Voorstellen om het staatshoofd niet langer onderdeel te laten uitmaken van de regering veegde de premier van tafel. Dat Beatrix in de regering zit en onder de ministeriële verantwoordelijkheid valt, waarborgt juist het feit dat zij geen politieke invloed heeft. "Als het staatshoofd niet meer in de regering zit, betekent het dat ik er misschien wel drie keer per week naartoe moet", zei Rutte.

Hij benadrukte verder dat van politieke beïnvloeding geen sprake is, al komen veel zaken aan bod tijdens het wekelijkse gesprek. "Uiteindelijk worden de besluiten genomen tijdens de ministerraad." Het gesprek met Beatrix is nuttig om elkaar goed op de hoogte te houden, aldus Rutte.

De premier is verder ook niet van plan om koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en diens vrouw Máxima voortaan inkomstenbelasting te laten betalen. Deze kwestie heeft een hoog 'vestzak-broekzak-gehalte', zei Rutte, omdat hun toelage dan wordt verhoogd met het bedrag dat zij aan belasting schuldig zijn.

Ook de vrijstelling van successiebelastingen en belasting over schenkingen blijft in stand. Dat is nodig om het familiekapitaal in stand te houden. Dat geld wordt deels gebruikt voor de uitoefening van de functie van staatshoofd. Wordt deze regeling afgeschaft, dan moet de familie op termijn mogelijk weer bij de staat aankloppen voor extra geld. De huidige regeling is daarom 'heel verstandig', aldus Rutte.

Killzone 3 multiplayer bŔta nu beschikbaar voor PSN Plus-leden

Iedere PlayStation Plus-abonnee opgelet, vandaag is de Killzone Multiplayer bèta beschikbaar om te downloaden. Er worden geen codes uitgedeeld en geen emails verstuurd. Gewoon die bèta downloaden en gaan spelen maar let op, downloaden kan alleen vandaag voor leden van PSN Plus.

De actie is alleen mogelijk voor mensen die gebruik maken van de Europese PlayStation-store. Killzone 3 staat voor een februari 2011 release gepland in Europa met nog geen specifieke datum.

[Update] Het lijkt erop dat de EU Blog het woordje "Today" heeft weggehaald waardoor de bèta voor een gelimiteerde tijd beschikbaar is en niet alleen vandaag.

Killzone 3
Grijp die bèta nu het nog kan

Flats geŰvacueerd in New Delhi, bewoners op straat

In New Delhi zijn de bewoners van tientallen gebouwen in de buurt van een flatgebouw dat maandag instortte geëvacueerd. Dat is uit voorzorg gebeurd.

In de wijk Lalita Park kwamen maandag 67 mensen om het leven toen een vier verdiepingen tellend bakstenen flatgebouw instortte. De eigenaar van de flat is gearresteerd. De gemeente New Delhi heeft de bewoners van 38 andere gebouwen in de wijk opdracht gegeven hun huizen te verlaten, 'voor hun veiligheid', aldus een gemeentewoordvoerder. De bewoners zeggen echter nergens heen te kunnen en overal op straat liggen nu bergen kussenslopen die zijn volgestouwd met kleding, potten, pannen en andere spullen.

James Blunt zoent met Pussycat Doll

James Blunt is gesignaleerd terwijl hij een innig moment deelde met ex-Pussycat Doll Jessica Sutta. De Britse zanger en de Amerikaanse zangeres zouden zoenend zijn gespot na een optreden van Blunt in een nachtclub in Los Angeles.

"Ze ontmoetten elkaar direct na zijn optreden en de vonken vlogen er meteen vanaf", beweert een getuige in de Britse boulevardkrant The Sun. "James begon gelijk te pimpelen en trakteerde Jessica op drankjes. Hij was duidelijk in de wolken." Volgens de anonieme bron hadden Blunt en Sutta alleen oog voor elkaar en zaten de twee de hele avond in een hoekje van de bar grappen te maken en te lachen.

"Tegen het einde van de avond en wat drankjes later zaten ze elkaar af te lebberen en waren ze erg handtastelijk", stelt de getuige. De twee zouden de club daarna samen hebben verlaten. De 36-jarige Blunt en de 28-jarige Sutta werden eerder met elkaar in verband gebracht. De ex-Pussycat Doll liet in 2005 echter weten dat ze nooit met Blunt zou daten.

James Blunt had eerder onder meer een relatie met zangeres Camilla Boler. Zij gingen uit elkaar nadat hij was vreemdgegaan met de Britse socialite Tara Palmer-Tomkinson. Daarna had de zanger een relatie met het Tsjechische model Petra Nemcova. Ook Paris Hilton en Lindsay Lohan zouden op het lijstje van Blunt staan.


James Blunt (Foto: Novum)

[Update] Gran Turismo 5 toch niet uitgesteld

[Origineel] Waarschijnlijk slecht nieuws voor alle race-game fans, op verschillende sites staat namelijk dat de game pas op 26 november 2010 te verkrijgen is, in plaats van de geplande 24 november 2010. Op onder andere deze Franse en deze Deense site, is te zien dat Gran Turismo pas op 26 november 2010 beschikbaar is.

Sony heeft nog geen commentaar gegeven of Gran Turismo 5 daadwerkelijk is uitgesteld, hou FOK!games in de gaten om te zien of Gran Turismo ook werkelijk pas later beschikbaar zal zijn.

[Update] Sony heeft naar aanleiding van de vraag of Gran Turismo 5 daadwerkelijk is uigesteld aan Kotaku laten weten, dat de game nog steeds op 24 november 2010 in de winkels zal liggen. Sony: "We've announced the date as the 24th and have not changed that at all."

Met dank aan: rycemasta

GT5

Zubizarreta: "Afellay heeft Barša in zijn DNA"

De technisch directeur van Barcelona, Andoni Zubizarreta, heeft op Barça TV verteld waarom de club Ibrahim Afellay heeft gehaald.

"Afellay is jong, maar al wel zeer ervaren. Hij is international, kan zijn bewaker van zich afschudden, van afstand schieten en kan uitstekend uit de voeten op de vleugels", somt de voormalige keeper van Barcelona Afellay's kwaliteiten op. "Hij doet me denken aan Andres Iniesta. Vooral de manier waarop hij beweegt."

"Hij krijgt te maken met forse concurrentie", vervolgt Zubizarreta. "We hebben begrepen dat hij een positieve instelling heeft en we nemen aan dat hij weet naar welke ploeg hij komt en met wie hij de competitie aangaat voor een plaats in het team."

"We wisten dat hij komende zomer transfervrij zou zijn. Spelers met aflopende contracten houden we altijd in de gaten. De afgelopen maanden hebben we hem intensief in de gaten gehouden en zagen dat Afellay Barcelona in zijn DNA heeft."

De technisch directeur moet nog wel een overeenstemming met Afellay zelf bereiken, maar ziet wat dat betreft geen beren op de weg: "De sportieve en financiële vooruitzichten die Barcelona hem kan bieden zijn goed."

Makaay maakt debuut als trainer

Oud-speler Roy Makaay heeft woensdag zijn debuut als trainer bij Feyenoord gemaakt. Dat meldde de Rotterdamse club op de website.

Makaay stopte afgelopen zomer als voetballer en voegde zich bij de technische staf van de club. Hij gaat zich vooral bezig houden met de aanvallers van Feyenoord. Woensdag aan het eind van de oefensessie nam hij de spitsen voor het eerst onder handen. "Het was leuk, ook al was het groepje aanvallers nog klein", aldus Makaay na afloop.

De nieuwbakken trainer zag vanwege interlandverplichtingen en blessuregevallen slechts een deel van de selectie van Feyenoord op het veld verschijnen.

Makaay maakt debuut als trainer
Makaay maakt debuut als trainer (Foto: ANP)

Broeikasgassen door Nederland niet verminderd

In Nederland worden minder broeikasgassen uitgestoten dan in 1996, maar wereldwijd komen nog evenveel broeikasgassen vrij door Nederlandse consumptie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

In 2009 was de uitstoot door de Nederlandse economie zes procent lager dan in 1996. De wereldwijde uitstoot bleef echter gelijk gebleven omdat veel andere landen voor Nederlandse consumptie vervuilen.

Uit China importeert Nederland bijvoorbeeld kleding en elektronica. Bij het maken van deze producten komen veel broeikasgassen vrij. Ook aan de import van gas en aardolie uit Rusland is een grote uitstoot verbonden.


Uitstoot broeikasgassen door Nederland niet verminderd (Foto: Novum)

Melbourne overweegt F1-race te schrappen

De kans bestaat dat de Formule 1 na 2014 Melbourne niet meer aan zal doen. De race is de afgelopen jaren verliesgevend gebleken en de staat Victoria lijkt niet meer bereid te zijn het verschil van enkele tientallen miljoenen bij te passen.

De afgelopen editie leverde een verlies van 35 miljoen euro op en de premier van Victoria John Bumbry vroeg zich tegenover ABC Radio dan ook af of het bijpassen van zulke bedragen nog langer verantwoord is. "Ik weet dat veel mensen niet blij zijn met de race en het is ook een erg duur evenement. We hebben op dit moment een contract dat tot en met 2014 loopt. We moeten gaan bekijken wat we daarna willen gaan doen. Ik kan daar nu nog geen uitspraken over doen."

Amy Macdonald bedankt Nederlanders voor succes

Amy Macdonald heeft een speciale band met haar Hollandse fans. De carrière van de Schotse zangeres kwam dankzij het Nederlandse succes van This is the Life op gang. "Ik heb heel veel te danken aan Nederland", zei Macdonald dinsdagavond vanaf het podium van de Heineken Music Hall. "Dank jullie wel!"

Macdonald memoreerde tijdens het concert geregeld aan het prille begin van haar carrière. Die begon met de single This is the Life, een nummer dat ze op haar zeventiende schreef en waar ze zelf geen enkel vertrouwen in had. Het liedje stond in 2008 vijf weken op de eerste plek van de Nederlandse hitlijsten. "Hier heb ik de basis gelegd voor mijn roem op het vasteland van Europa", haalde Amy dinsdag herinneringen op.

De 23-jarige zangeres stond een stuk zekerder op het podium dan twee jaar geleden. "Die allereerste keer in de bovenzaal van Paradiso in 2008, wat was ik zenuwachtig", memoreert Amy. "Ik weet niet hoe ik dat toen gedaan heb."

Hoewel Macdonald dinsdag niet voor een uitverkochte zaal stond, kreeg ze haar publiek goed mee. Hits als Mr. Rock & Roll en Don't Tell Me That It's Over werden luidkeels meegezongen.


Amy Macdonald bedankt Nederlandse fans (Foto: Novum)

EA toont beeld van nieuwe Bioware-game

EA heeft een eerste plaatje vrijgelaten over de nieuwe game van BioWare. Daarnaast is er ook een hele korte scene in een filmpje vrijgegeven voor de Video Game Awards. Er is verder nog helemaal niks bekend over het spel en we zullen daarom ook nog eventjes moeten wachten tot de VGA's.

Bekijk hieronder het plaatje en daaronder het filmpje met de scene waar het plaatje uitkomt. De Video Game Awards zijn op 11 december in Amerika.

Bio

Nederlandse kerstbestedingen licht gestegen

Nederlandse huishoudens besteden dit jaar gemiddeld 442,65 euro aan kerstinkopen. Dat is 0,8 procent meer dan in 2009, blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van het Britse marktonderzoekbureau Centre for Retail Research naar de kerstuitgaven in negen EU-landen.

Nederlanders blijken in de vergelijking verreweg het zuinigst. Een gemiddeld huishouden in het Verenigd Koninkrijk besteedt dit jaar 756,44 euro aan Kerst. De Britten zijn daarmee koploper. Na Nederland zijn de Fransen het zuinigst, met een gemiddelde besteding van 511,87 euro. In hoeverre het Sinterklaasfeest in Nederland de verschillen goedmaakt, is niet onderzocht.

Iets meer dan de helft van de Nederlandse kerstbestedingen, 53 procent of 237 euro, gaat naar cadeaus. Aan eten en drinken wordt 145 euro, aan reizen 36 euro en aan kerstversiering 25 euro besteed.

Van de bestedingen aan cadeaus gaat veertig procent op aan kleding en schoeisel, 24 procent aan speelgoed, twintig procent aan elektronica en andere gadgets en vijftien procent aan cosmetica.

Hńkkinen: "Schumacher moet stoppen"

Voormalig wereldkampioen in de Formule 1 Mika Häkkinen vindt dat Michael Schumacher zijn contract bij Mercedes Grand Prix in moet leveren. Volgens de Fin is de comeback van zijn voormalige rivaal uitgelopen op een trieste vertoning.

"Hij is voor mij een gevallen held. Ik vraag me af wat hem er toe heeft bewogen weer achter het stuur te kruipen," zei Häkkinen in een column in de krant TZ. "Wat heeft Michael nou nog te bewijzen? Hij heeft alles al gewonnen en heeft meer triomfen achter zijn naam staan dan wie dan ook. Ik kan het wel begrijpen dat hij zich thuis verveelde en de spanning van het racen miste, maar je kunt de klok nu eenmaal niet terugdraaien."

Dat laatste moet volgens de Fin doordringen bij de inmiddels 41-jarige Schumacher. "Ik maakte zelf drie jaar na mijn Formule 1-pensioen een terugkeer in de DTM, en moest erkennen dat het zeker niet gemakkelijk ging. In mijn drie seizoenen in de serie pakte ik slechts drie zeges, en dus kwam ik toen ik 38 was tot de conclusie dat ik mijn helm beter aan de wilgen kon hangen, terwijl Michael zelfs volgend jaar nog door wil gaan als hij 42 is."

"Michael is bezig zijn nalatenschap stukje bij beetje te verwoesten. Hij is de succesvolste coureur in de sport, maar zijn teamgenoot Nico Rosberg is hem bijna altijd te snel af. Of dat nu komt door de veranderingen op het technische vlak of door het leeftijdsverschil maakt niet uit."

Häkkinen vindt ook dat Schumacher gevaarlijk bezig is, zoals met de spin in Abu Dhabi waar Vitantonio Liuzzi bovenop Schumi knalde en beiden met enig geluk ongedeerd weg konden komen. "In Abu Dhabi maakte hij een kinderlijke fout die hem zijn leven had kunnen kosten. Michael en ik zijn nooit grote vrienden geweest, maar ik hoop niet dat zijn eerzucht hem in verdere problemen brengt, daar was hij een te grote held voor."

Advocaat Paul: "Bestuur KNSB onbevoegd"

Het bestuur van schaatsbond KNSB heeft niet de bevoegdheid schaatstrainer Ingrid Paul een straf op te leggen. Dat beweerde advocaat Bert Kingma woensdag voor de rechtbank in Utrecht, waar een kort geding diende tussen Paul en de KNSB.

Het bestuur van de KNSB had volgens Kingma een aanklacht moeten indienen bij de tuchtcommissie. Dat schrijven de reglementen van de KNSB volgens de advocaat voor.

De KNSB strafte Paul onlangs wegens poging tot omkoping. De coach zou bij de Olympische Spelen van 2006 in Turijn voor 50.000 euro een startplaats hebben proberen te kopen voor haar pupil Gretha Smit. De KNSB maakte na onderzoek bekend dat Smit en Paul een jaar lang niet in aanmerking komen voor een licentie van de bond. "Mijn conclusie is dat deze besluiten vernietigbaar zijn", aldus Kingma.

Schoon vlees bij slager Contador

De Spaanse wielrenner Alberto Contador gaat vermoedelijk een moeilijk dopingproces tegemoet. Het mondiale antidopingbureau WADA bezocht de slager waar het veelbesproken vlees van de Spanjaard is gekocht en vond geen sporen van het verboden spierversterkende middel clenbuterol. Dat meldde de Spaanse krant El Pais woensdag.

De Spaanse wielerbond buigt zich momenteel over de positieve dopingtest van Contador in de afgelopen Ronde van Frankrijk. Minieme hoeveelheden van clenbuterol werden aangetroffen in het urinemonster van de tourwinnaar, die beweert dat de verboden stof in vlees heeft gezeten dat hij at. De renner is voorlopig geschorst.

De bevindingen van WADA weerleggen het verweer van Contador. Volgens El Pais onderzochten inspecteurs alle vleesproducten van de bewuste slagerij en troffen ze nergens clenbuterol aan.

Schoon vlees bij slager Contador
Schoon vlees bij slager Contador (Foto: ANP)

Geen vervolging in zaak omgeslagen reddingsboot

In de zaak waarbij een reddingsboot omsloeg en een raadslid van de gemeente Bloemendaal omkwam, wordt niemand vervolgd. Er valt niemand in strafrechtelijke zin een verwijt te maken, laat het Openbaar Ministerie van Haarlem woensdag weten.

De boot sloeg op 28 augustus om tijdens een werkbezoek van de gemeente aan de reddingsbrigade. Aan boord waren vier gemeenteraadsleden en twee leden van de reddingsbrigade. Een 63-jarig gemeenteraadslid kwam om. Waarschijnlijk door verdrinking, concludeert het OM uit sectie van het Nederlands Forensisch Instituut.

Ook doelman Hart haakt af bij Engeland

Engeland ziet voor de oefeninterland woensdagavond tegen Frankrijk opnieuw een speler geblesseerd afhaken. Eerste doelman Joe Hart heeft teveel last van een donderdag tijdens de training opgelopen rugblessure. Bondscoach Fabio Capello moest het al doen zonder Wayne Rooney, Frank Lampard, Ashley Cole, John Terry en Glen Johnson.

Mogelijk moet ook de naam van Andy Carroll nog aan de lijst met afwezigen worden toegevoegd. De aanvaller zou tegen Frankrijk zijn interlanddebuut maken, maar zijn club Newcastle United heeft verzocht om de met een lichte liesblessure kampende speler aan de kant te houden.

Door het afhaken van Hart heeft Capello Watford-keeper Scott Loach aan de groep toegevoegd. Doelman Ben Foster van Birmingham City of Robert Green van West Ham United start woensdag in de basis.


Joe Hart (Foto: Novum)

Webber: "Spanningen hebben team geholpen"

Volgens Mark Webber hebben de spanningen binnen Red Bull Racing tussen hem en Sebastian Vettel het team juist geholpen. Een groot deel van het seizoen was er een rivaliteit tussen Webber en Vettel, maar omdat teamorders uitbleven mochten beiden het op de baan uitvechten, een gevecht dat Vettel uiteindelijk won.

"Als er zulke belangrijke zaken op het spel staan, is het logisch dat er het op het scherp van de snede gespeeld gaat worden," zei Webber die in het kampioenschap achter Vettel en Fernando Alonso uiteindelijk als derde eindigde. "We hebben zeker punten verloren toen de strijd te hevig werd, maar vergeet niet dat ons team ontzettend hard heeft gewerkt. Sebastian en ik hebben flink wat respect voor elkaar en het is heel belangrijk dat je uiteindelijk elkaar de hand kan schudden, na de gevechten die iedereen heeft gezien."

"Natuurlijk verdient Sebastian de titel. Het kon vier kanten op gaan en het viel naar zijn kant omdat hij het verdiende. Volgend jaar beginnen we opnieuw. Het is logisch dat ik dan weer iedereen wil verslaan. En natuurlijk is er de bonus van het verslaan van iemand met hetzelfde materiaal. Dat is lonend in elke technische sport. Sebastian is volgend jaar de regerend kampioen, maar ik kijk er naar uit om het gevecht opnieuw aan te gaan. In Bahrein is er weer op de reset-knop gedrukt."

Conflict rond tekst Jezus redt uit de wereld

'Dakevangelist' Joop van Ooijen en de gemeente Giessenlanden hebben de strijdbijl rond het conflict over de daktekst Jezus redt definitief begraven.

De tekst op het dak van de boerderij van Van Ooijen mag blijven staan, maar wordt kleiner en de geverfde dakpannen worden vervangen door traditionele oranje pannen. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een voorstel van Van Ooijen om de tekst op zijn boerderij aan te passen. Dat maakte een woordvoerster woensdag bekend.

De daktekst was de gemeente jarenlang een doorn in het oog. Het conflict leidde onder meer tot een gang naar de Raad van State en de rechtbank in Dordrecht.

'Winterbanden hebben weinig effect'

Winterbanden hebben in de Nederlandse kwakkelwinters bitter weinig effect. Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen zijn de banden alleen effectief bij temperaturen onder het vriespunt en bij sneeuwval. "En dat komt in Nederland amper voor."

Tertoolen zet ernstige vraagtekens bij het nut van winterbanden voor Nederlandse automobilisten. "Ze heetten voorheen sneeuwbanden en sneeuw hebben we hier maar weinig. Het is in de winter vaker nat herfstweer. En bij nat wegdek zijn zomerbanden veiliger. Je kunt je dus afvragen of het wel zin heeft om winterbanden te nemen."

Bovendien rijden bestuurders van een auto met winterbanden harder en gevaarlijker doordat ze zich veiliger voelen. Het netto-effect van winterbanden is in dat geval nul. "Het zit als het ware tussen de oren. Met winterbanden denken mensen meer te kunnen", stelt de psycholoog.

Tertoolen vergelijkt het met een onderzoek naar het antiblokkeringssysteem in auto's. Bestuurders met zo'n systeem waanden zich veilig en namen daardoor meer risico. Hij gaat er vanuit dat dat principe ook voor winterbanden geldt.

Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) bieden winterbanden wel degelijk extra veiligheid en is het 'verstandig' ze te nemen. VVN vindt het niet nodig ze verplicht te stellen, omdat we in Nederland geen lange en extreme winters hebben.

De branchevereniging voor de banden- en wielenbranche VACO laat weten dat bandenservicebedrijven het sinds begin november topdruk hebben met het verwisselen van zomerbanden voor winterbanden. Volgens VACO is de winterband definitief doorgebroken in Nederland en kunnen producenten de vraag ernaar amper bijhouden.

Rabobank waarschuwt voor smartphone bij bankpas

iPhones en andere smartphones kunnen bankpassen beschadigen door de sterke magneten die erin zitten. De Rabobank heeft een waarschuwing daarvoor op zijn website gezet. De bank adviseert bankpassen bij moderne mobieltjes uit de buurt te houden. De ING en pinbeheerder Currence zijn minder stellig over de schadelijkheid van telefoons.

De stralingsgolven van o.a. iPhones en Blackberry's demagnetiseren bankpassen, waardoor de bankpas het niet meer doet, stelt de Rabobank. In de moderne telefoons worden magnetische sensors gebruikt om vast te stellen of iemand het toestel aan zijn oor houdt. Het scherm wordt dan vanzelf gedimd.

De ING ziet geen sterke signalen dat storingen per se door de smartphones komen, zegt een woordvoerder van de bank. "Storingen in bankpassen kunnen door van alles komen zelfs door een magnetische sluiting van een portemonnee."

Currence, het bedrijf dat pinnen in Nederland regelt, ziet Smartphones ook niet als oorzaak van kapotte bankpassen. "Bankpassen kunnen wel eens weigeren door magnetische velden. Dat komt niet per se door smartphones. Het kan al komen wanneer je twee bankpassen tegen elkaar aan legt." Ook stof in een pinautomaat zorgt voor problemen.

Hoe groot het probleem ook is, vanaf 2012 speelt het geen rol meer. In dat jaar wordt afscheid genomen van de passen met magneetstrip. Daarvoor in de plaats krijgen bankpassen een chip en die is niet gevoelig voor magnetische straling. Dan zit er nog wel een magneetstrip op maar dat is alleen voor betalingen in het buitenland.


(Foto: Novum)

Nerlinger: "Robben wel terug in januari"

Gisteren beweerde de clubarts van Bayern München Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt dat het herstel van Arjen Robben langzamer gaat dan verwacht. Vandaag weet sportdirecteur Christian Nerlinger te melden dat hij denkt dat de Nederlander in januari weer zal gaan spelen.

Robben zal gewoon meegaan naar het trainingskamp dat Bayern van 2 tot en met 9 januari in Qatar belegd heeft. "Het plan is om Robben dan meteen op de eerste dag mee te laten trainen. Als alles goed loopt, waar ik van uit ga, dan kan Arjen midden of eind januari weer spelen," zei Nerlinger.

Müller-Wohlfahrt hield gisteren nog een slag om de arm. "Robben moet eerst zien dat hij zich kan aansluiten bij de groep. Het is te vroeg om te stellen dat hij in januari speelklaar is. Het herstelproces van een dergelijke blessure vergt tijd."

Geen Nadal, wel Djokovic in Ahoy

Rafael Nadal laat dit jaar verstek gaan bij het tennistoernooi van Rotterdam. De Spaanse nummer één van de wereld kiest ervoor om in de Davis Cup te spelen. Dat maakte toernooidirecteur Richard Krajicek woensdag bekend. Novak Djokovic, Robin Söderling en Andy Murray, de nummers drie, vier en vijf van de wereld, maken in februari wel hun opwachting in Ahoy.

Voor de Nederlandse inbreng zorgen in ieder geval Robin Haase en Thiemo de Bakker. Haase, die momenteel 59e staat op de wereldranglijst, krijgt een wildcard als zijn ranking niet volstaat voor directe plaatsing. "Maar dat hoop ik natuurlijk niet, want die wildcard kunnen we anders aan een andere Nederlander geven", verklaarde Krajicek.

Het ABN Amro-tennistoernooi vindt plaats van 7 tot en met 13 februari. Söderling greep vorig jaar de titel door in de finale Mikhail Youznhy te verslaan.


Nadal zal er niet zijn in Ahoy(Foto: Novum)

Naakte BeyoncÚ te sexy voor Britten

De nieuwste commercial met Beyoncé in de hoofdrol gaat de puriteinse Britten te ver. Het filmpje waarin de 29-jarige zangeres naakt te zien is, mag daarom alleen na half acht 's avonds op de buis verschijnen.

Hoewel de reclame voor Beyoncés parfum Heat al bijna een jaar oud is, heeft de Britse Reclame Code Commissie nu pas een uitspraak gedaan over het filmpje. Deze oordeelde dat de commercial niet geschikt is voor jeugdige kijkertjes.

De zangeres ligt in het filmpje naakt in bad. Ook is ze gekleed in een weinig verhullend jurkje en laat ze haar decolleté zien.


Niet geschikt voor kleine kindertjes...

Bos: "Het was een ongelijke strijd"

Theo Bos kijkt teleurgesteld terug op zijn laatste periode bij Vitesse. Na de komst van Merab Jordania voelde hij het ontslag wel aankomen. De oefenmeester werd opgevolgd door de Spanjaard Albert Ferrer.

Bos werkte al ruim 25 jaar bij Vitesse, maar hij werd er onlangs zonder pardon uitgegooid. "Ik ben ontzettend teleurgesteld in de manier waarop het is gegaan. Ook in bepaalde mensen, maar dat is logisch als je op deze manier aan de kant wordt geschoven", zegt de Nijmegenaar in Voetbal International.

"Met Jordania heb ik nooit een band gehad. Vanaf dag één was duidelijk dat er iemand moest komen die volgens zijn visie handelt. Daar ging het om. Het was een ongelijke strijd. Heb ik een eerlijke kans gehad? Ik was kansloos."

Na de slechte competitiestart kwam het ontslag dus niet als een verrassing. "Als je alle overnames uit de geschiedenis van het voetbal bekijkt, zeker ook in Engeland, zie je een patroon. Ik kon alleen maar hopen dat het nu anders zou lopen, maar uiteindelijk is die hoop geen waarheid gebleken. Het is simpel, als er niet heel snel goede resultaten worden geboekt vliegt de trainer eruit."

De minst bekende bekende Nederlander

In principe ben ik niet moeilijker te vinden dan de eerste de beste artiest van een willekeurig piratenfestival. Wie mijn naam googelt (of is het googlet?) vindt haast net zoveel hits als bij Joran van der Sloot. Video's, afbeeldingen en teksten. Mijn filmpjes op YouTube. Foto's op Hyves, Facebook en MySpace. Columns. Commentaren. Ingezonden brieven. Profielen op diverse sites. Je zou haast denken dat iedereen me onderhand wel zou moeten kennen. De werkelijkheid ligt daar echter ver vanaf.

Vrees voor aanslag eind november

De Duitse regering heeft aanwijzingen voor een aanslag eind november in Duitsland. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière woensdag gezegd op een inderhaast belegde persconferentie in Berlijn.

De aanwijzingen zijn afkomstig van een buitenlandse inlichtingendienst. De minister sprak over een "nieuwe situatie" wat betreft het terreurgevaar in Duitsland.

De minister kondigde verscherpte controles aan op stations en luchthavens. "Er is reden tot zorg, maar geen reden tot hysterie", zei De Maizière.

Duitsland vreest aanslag eind november
Duitsland vreest aanslag eind november (Foto: ANP)

Vrouw belt 400 keer 112

De politie heeft maandag een 35-jarige vrouw uit Moerkapelle aangehouden omdat ze in zes weken tijd ongeveer vierhonderd keer onnodig het alarmnummer 112 heeft gebeld. Als de vrouw belde, zei ze niets aan de telefoon, aldus de politie woensdag.

De politie dacht aanvankelijk met een broekzakbeller te maken te hebben, maar kreeg de vrouw toch te pakken om haar een waarschuwing te geven. Zij verbak toen de verbinding. Maandag werd de Zuid-Hollandse aangehouden toen ze weer vijf keer had gebeld.

Vrouw belt 400 keer 112
Vrouw belt 400 keer 112 (Foto: ANP)

PvdA wil modern koningschap

De PvdA wil het koningshuis moderniseren. Premier Mark Rutte (VVD) moet daartoe een notitie opstellen, bepleitte Tweede Kamerlid Pierre Heijnen (PvdA) woensdag tijdens het debat over de begroting van het Koninklijk Huis.

Heijnen zei dat zijn partij 'hecht' aan een modern koningschap, waarbij het staatshoofd er is voor alle Nederlanders en een symbool vormt van de 'continuïteit en eenheid' van Nederland. Daarom moet de koningin iedere schijn van politieke invloed vermijden.

Heijnen pleitte afgelopen weekeinde al voor een kleinere politieke rol van het staatshoofd. Zo zou Beatrix zich niet meer moeten bemoeien met de formatie van een nieuw kabinet en moet het afgelopen zijn met de adviezen die de koningin geeft aan de premier tijdens hun wekelijkse gesprek.

Oud-premier Wim Kok (PvdA) schreef tien jaar geleden een vergelijkbare notitie, maar sindsdien is er veel veranderd. Het koningshuis is nu 'te vaak onderwerp van publiek debat'. Een nieuwe visie is daarom op zijn plaats, vindt Heijnen.

Verschillende partijen riepen Heijnen op om zelf plannen te presenteren in plaats van het vragen om een notitie. De Tweede Kamer kan bijvoorbeeld zelf besluiten om het voortouw te nemen tijdens de formatie. "Kom met een paar concrete voorstellen. We kunnen hier gewoon zaken doen, we hoeven helemaal niet aan het handje van de premier", zei Alexander Pechtold (D66).

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het staatshoofd tijdens de formatie geen rol meer speelt. Om de koningin ook uit de regering te zetten, is een grondwetswijziging nodig. De twee derde meerderheid die daarvoor benodigd is, ontbreekt vooralsnog.


Wat vind jij van de macht van toekomstig Koning Willem IV? Stem in de poll.

Arts verkracht vrouw 7 keer in 1 nacht

Een Australische arts verdwijnt voor minimaal vier jaar achter tralies. Bendigo GP Arvind Sharma heeft in slechts een nachtje een vrouw maar liefst zeven keer verkracht. Tijdens de verkrachtingen heeft de 37-jarige dokter ook nog eens doorlopend foto's gemaakt.

De arts en zijn slachtoffer kenden elkaar en hadden zelfs vrijwillige seks voor de verkrachtingen in december 2006. Op die bewuste avond ging de vrouw met de dronken arts mee naar zijn huis. De vrouw, die toegaf 'een beetje aangeschoten' te zijn, wees de hitsige dokter af omdat ze zich niet lekker voelde.

Sharma liet zich echter niet uit het veld slaan en ging door met zijn versierpogingen. Tijdens de aanrandingen nam hij foto's met zijn gsm. De vrouw verzette zich niet tegen de verkrachtingen omdat ze bang voor hem was.

De rechter erkende dat de arts een enorme reputatie geniet en dat zijn patiënten hem nog graag om advies vragen. Door de verkrachtingen is de carrière van Sharma echter naar de maan. De rechter legde hem zes jaar cel op, waarvan de dokter er minimaal vier moet uitzitten.

BAM-schaatsers spreiden winkansen

De BAM-schaatsploeg was al dominant in de marathons, maar sinds het NK afstanden in Heerenveen laat het team van coach Jildert Anema zich ook zien op de langebaan. Namens de ploeg behaalde Bob de Jong goud bij de eerste wereldbekerwedstrijden op de 5.000 meter.

"Het is toch leuk om naast het hoofddoel nog iets anders na te streven? Om de jongens hongerig te houden? Het doel is nu: heel hard een vijf kilometer schaatsen. Wij waren een marathonploeg, we zijn nu een marathon-langebaanploeg," zei teammanager Peter Plevier. Jorrit Bergsma, Bob de Vries en Robert Bovenhuis rijden zowel marathons als langebaanwedstrijden, terwijl De Jong vanaf december naast de langebaan ook marathons zal gaan rijden.

Volgens Plevier gebruiken de schaatsers de snelheid van de 5.000 meter ook voor de marathons. "Ze kunnen nu in tien ronden het peloton de vernieling in rijden."

Been niet geschrokken van FIFA-rapport

Harry Been is niet geschrokken van de conclusies in het FIFA-rapport, waarin alle kandidaten voor de organisatie van het WK in 2018 onder de loep worden genomen. "Wij hebben het rapport gelezen en het is zeker naar verwachting", zegt de directeur van het HollandBelgium Bid. De FIFA had stevige kritiek op het aantal hotelkamers, trainingsaccommodaties en het gebrek aan toezeggingen door de overheid.

Been had al rekening gehouden met de kritiekpunten van de inspectiegroep die eerder dit jaar alle kandidaten bezocht. "Die zijn voor ons niet nieuw en ingebouwd in ons verhaal en aanbod. Er staat meer dan voldoende positiefs tegenover. Al met al mogen we hier meer dan tevreden over zijn."

De FIFA stelt dat het risico om het toernooi in Nederland en België te organiseren groter is dan een toewijzing aan Engeland, Rusland of Spanje/Portugal. Vooral het gegeven dat de regeringen van beide landen niet hebben kunnen garanderen dat aan alle door de FIFA gestelde eisen kan worden voldaan, is een heikel punt.

De organisatie van het HollandBelgium Bid maakt zich echter niet al te veel zorgen. "Zowel de Belgische als de Nederlandse regering hebben benadrukt dat zij ervan overtuigd zijn dat een WK prima volgens de wensen van de FIFA kan worden georganiseerd onder de afgegeven bepalingen."

Positieve punten zijn volgens de inspectiecommissie de goede infrastructuur en de ervaring die Nederland en België hebben opgedaan bij het organiseren van Euro 2000. Op 2 december komt er duidelijkheid. Dan stemt het uitvoerend comité van de FIFA over de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022.

Aandelen Ubisoft dalen flink in waarde

Slecht nieuws voor de aandeelhouders van Ubisoft, in een rapport van Bloomberg is te zien dat de aandelen van Ubisoft met 22% zijn gedaald tot een dieptepunt naar een waarde van €7.50 op de Franse CAC 40 Index. De daling is een gevolg van de bekendmaking van de halfjaar cijfers van Ubisoft, hierbij werd een netto verlies van 89.8 miljoen euro bekendgemaakt. 

Verder had Ubisoft nog meer slecht nieuws te melden, Driver: San Francisco en Ghost Recon: Future Soldier zijn allebei uitgesteld tot april 2011. Community developer Kimi Matsuzaki geeft aan dat  de games zijn uitgesteld omdat zij met de huidige concurrentie een extra goede game willen neerzetten. Hij zei: "We are working to make the games the best it possibly can be, and we’re taking this extra time to do just that”.

Ubi

Dopingzondaar Rebellin wil comeback maken

Davide Rebellin denkt na over een terugkeer in de wielersport. De 39-jarige Italiaan zit momenteel een dopingschorsing uit en mag vanaf april volgend jaar weer wedstrijden gaan fietsen. Hij hoopt dat hij de kans krijgt om nog één jaar deel te nemen aan wedstrijden.

Rebellin zegt met meerdere ploegen gesproken te hebben. "Ik heb dit jaar ruim 30.000 kilometer in de benen en train alsof ik iedere week aan een wedstrijd mee mag doen," zei hij in il Giornale di Vicenza. Hij ontkent ooit doping te hebben gebruikt. "Ik zou graag de beschuldigingen van me af fietsten."

De Italiaan won in het verleden onder meer de Amstel Gold Race, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, Parijs-Nice, Tirreno-Adriatico en Clasica San Sebastian.

Sega brengt Dreamcast Collection naar de consoles?

SEGA zal binnenkort een Dreamcast Collection uitgeven op de Xbox 360 en de PlayStation 3, aldus Gamestop. Op de website van deze gamesshop staat dat het spel dertig dollar zal gaan kosten en dat het uit zal gaan komen op 15 februari 2011. Meer informatie over de collectie is nog niet bekend.

Hoogstwaarschijnlijk zitten er de games in die ook op het PSN en Xbox Live Arcade zijn verschenen, dan gaat het om Crazy Taxi, Sonic Adventure, Rez en nog een paar kleine titels. Of SEGA ons helemaal zal gaan verrassen en met andere games op de proppen komt is dus nog even afwachten.

dreamcast

Joyrider biedt agenten 100 euro om door te rijden

Een 16-jarige joyrider in Rotterdam heeft agenten dinsdag honderd euro geboden om hem door te laten rijden. De omkooppoging faalde jammerlijk. De agenten bleken niet zo corrupt als de jongen wellicht hoopte en hielden hem aan.

De Schiedammer reed in de auto van zijn ouders en viel door zijn jonge uiterlijk op toen hij op de Spaanseweg reed. De agenten zetten hem aan de kant en vogelden al snel uit dat hij in de auto van zijn ouders reed.

Toen de jongen werd gefouilleerd, bleek hij ook nog eens een boksbeugel en een mes bij zich te hebben. De wapens zijn in beslag genomen.

Dodental flatbrand Shanghai opgelopen

Het dodental van de brand in een flatgebouw in Shanghai is opgelopen tot 79. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua woensdag.

Volgens het hoofd van de brandweer in Shanghai hebben brandweermannen het 27 etages tellend flatgebouw inmiddels grondig doorzocht en hebben ze niemand over het hoofd kunnen zien. In de flat woonden voornamelijk gepensioneerde leraren met hun gezinnen.

De brand brak maandag uit op de negende verdieping toen bouwmateriaal vlam vatte. Het vuur verspreidde zich snel via de steigers die rondom tegen het gebouw stonden opgesteld. Deze waren vervaardigd van bamboe en bekleed met nylon netten.

De Chinese politie hield dinsdag acht personen, onder wie een aantal lassers, aan op verdenking van het veroorzaken van de brand. Uit voorlopig onderzoek bleek dat vier lassers niet gediplomeerd waren en hun gereedschap onjuist hanteerden, met de brand tot gevolg.

De brand heeft de zorgen doen toenemen dat de autoriteiten niet in staat zijn adequaat te reageren op rampen in een stad met meer dan twintig miljoen inwoners, van wie de velen in een van de vijftienduizend zeer hoge flats wonen.

Schilderij uit container blijkt van grote waarde

Een schilderij dat 26 jaar geleden uit een vuilcontainer is gevist, blijkt een vermogen waard. Het doek is van de Rotterdamse havenschilder Johan Hendrik van Mastenbroek, zo ontdekte een deskundige bij de opnames van het Avro-programma Tussen Kunst en Kitsch. Voor zijn werken worden tienduizenden euro's neergeteld.

De eigenaar haalde het schilderij in 1984 tijdens een verbouwing bij het stadion van voetbalclub Sparta uit een vuilcontainer. Het werk uit het begin van de vorige eeuw had daar in de kantine gehangen. Na 26 jaar besloot hij het eens te laten taxeren. In de uitzending van woensdagavond is te zien wat het doek precies waard is.

Van Mastenbroek is bekend om zijn schilderijen van de Rotterdamse haven. Hij overleed in 1945.

Stier stelt rituele slacht uit met ontsnapping

Een stier heeft woensdagochtend in Arnhem voor opschudding gezorgd door uit een islamitische slagerij te ontsnappen. Even voor 09.00 uur brak het dier uit een slachthuis om vervolgens de Westervoortsedijk over te rennen, meldt de politie.

De stier raakte twee passerende auto's, die daardoor lichte schade opliepen. Een vrouw op een scooter moest voor het dier uitwijken en ging daardoor onderuit, maar raakte niet gewond.

Uiteindelijk rende de stier een nabijgelegen busremise in, waar hij met hulp van agenten werd ingesloten. Een veearts heeft het dier rond 10.30 uur, anderhalf uur na zijn ontsnapping, met een verdovingsgeweer uitgeschakeld.

Door de zware verdoving die de stier nu heeft gehad mag hij niet worden geslacht voor consumptie. Daarom kan het even duren voordat de stier alsnog wordt geslacht.

De politie stelt geen onderzoek in omdat er geen gewonden zijn gevallen. "Ongelukjes kunnen nou eenmaal gebeuren", zegt een woordvoerder.

Van dinsdag tot en met donderdag wordt deze week het islamitische Offerfeest gevierd. Daarvoor worden duizenden schapen en geiten ritueel geslacht. De Voedsel en Waren Autoriteit meldde dinsdag dat weinig overtredingen zijn geconstateerd.

President wil niet tekenen voor executie Aziz

De Iraakse president Jalal Talabani heeft woensdag gezegd dat hij het executiebevel voor de oud-minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier Tareq Aziz (74) niet ondertekent. Aziz is eind vorige maand door een Iraakse rechtbank ter dood veroordeeld.

"Nee, ik onderteken het document niet, omdat ik een socialist ben", legde de president uit. "Ik heb sympathie voor Tareq Aziz omdat hij een Iraakse christen is. Bovendien is hij een oude man van boven de zeventig."

Aziz was het 'gezicht' van het Iraakse regime van dictator Saddam Hussein. Aziz kreeg de doodstraf voor 'zijn rol bij het vervolgen en uitroeien van religieuze partijen'. Hij was minister van Buitenlandse Zaken van 1983 tot 1991 en vicepremier van 1979 tot de val van het regime in 2003.

Talabani wil niet tekenen voor executie Aziz
Talabani wil niet tekenen voor executie Aziz (Foto: ANP)

Nog een video-service op de PlayStation 3

PlayStation 3 gaat de VS van films voorzien. Engadget liet weten dat vanaf 23 november VUDU te verkrijgen is op Amerikaanse PlayStation 3 consoles. Naast Hulu Plus, Netflix en uiteraard Sony's eigen Movie Store zal dit de derde filmaanbieder zijn op de PlayStation 3.

VUDU is een videoservice die onlangs in het bezit van Walmart is gekomen. De service stelt HD-titels on-demand ter beschikking tegen een kleine betaling. Half december zal een update beschikbaar komen voor VUDU op de PlayStation 3, en in deze update zal Move-support zitten.

Voor meer mogelijkheden van de PlayStation 3, zie hier.

 

Legionella in ziekenhuis Terneuzen

In de waterleidingen van ziekenhuis De Honte in Terneuzen is legionella gevonden. Bij inademing van waterdamp kan legionella tot de dodelijke veteranenziekte leiden. Daarom mag woensdagochtend niet in het ziekenhuis worden gedoucht, meldt het ziekenhuis.

Het probleem wordt woensdag nog opgelost door filters in de douches te plaatsen. Veteranenziekte is goed te behandelen, als het tijdig wordt ontdekt. Het overlijdensrisico varieert tussen de 5 en 25 procent. Ouderen lopen een verhoogd risico.

Kop afbijten levende muis geen misdrijf

Een 23-jarige man uit Zweden moest gisteren voor de rechter verschijnen omdat hij een muis op gruwelijke wijze heeft gedood door de kop van het beestje af te bijten. De rechter sprak de Zweed echter vrij van dierenmishandeling. Het vergrijp is volgens de rechter 'walgelijk, maar niet crimineel'.

In april liet de jongeman zich filmen terwijl hij een levende muis aan zijn staart omhoog hield. Aangemoedigd door zijn vrienden beet hij de kop van het knaagdier af. De kop spuugde hij vervolgens uit in zijn hand terwijl het bloed op het lijkje drupte. "Kijk, kijk", is te horen op het filmpje. "De muis ligt te spartelen."

Hoewel de man schuldig is bevonden aan het doden van het diertje, sprak de rechtbank de jongeman vrij. De muis legde namelijk direct het loodje. Volgens de rechter was het niet de bedoeling de muis onnodig te laten lijden, dus hij sprak de Zweed vrij. Een dierenarts blijft er echter bij dat het beestje een gruwelijke dood is gestorven.

Overstromingen in Groot-BrittanniŰ

Zware regenval en harde storm hebben in het zuidwesten van Groot-Brittannië voor overstromingen en modderstromen gezorgd. Veel mensen zitten vast in hun huizen en het openbaar vervoer ligt grotendeels stil.

De politiekorpsen in Devon en Cornwall melden dat delen van de steden St. Austell en St. Blazey onbegaanbaar zijn en dat mensen vastzitten in auto's en huizen. Er is voor zover bekend niemand gewond geraakt.

Na een modderstroom werd alle treinverkeer naar Cornwall stilgelegd.

Cornwall heeft eerder te maken gehad met zware overstromingen. De laatste keer was in 2004 toen een vloedgolf de stad Boscastle zware schade toebracht.

Geen verschuivingen in top FIFA-ranglijst

De top van de wereldranglijst van de Fifa blijft deze maand ongewijzigd. Nederland behoudt de tweede plaats, achter wereldkampioen Spanje en voor Brazilië, Duitsland en Argentinië. Egypte, dat vorige maand elfde stond en nu een plaatsje stijgt, is de enige nieuwkomer in de top tien.

Nederland klom na de verloren WK-finale naar de tweede plaats en staat daar nu al voor de vijfde maand op rij. Nooit eerder stond Oranje zo'n lange periode op die positie. De eerste plaats heeft Nederland sinds de invoering van de Fifa-ranking in 1993 nog nooit weten te bemachtigen.

Ranking Land Punten
1 Spanje 1920
2 Nederland 1718
3 Brazilië 1493
4 Duitsland 1489
5 Argentinië 1353
6 Engeland 1250
7 Uruguay 1174
8 Portugal 1102
9 Kroatië 1098
10 Egypte 1047

Grote brand bij autobedrijf Utrecht

Bij een schadeherstelbedrijf voor auto's op industrieterrein Lage Weide in Utrecht is woensdagochtend een zeer grote brand uitgebroken. De brand begon even na 09.15 uur in de spuiterij van het bedrijf aan de Sterrebaan.

De vijftien mensen die aanwezig waren konden op tijd wegkomen. De brandweer gaat het pand niet in omdat er gasflessen en gevaarlijke stoffen zoals benzine liggen opgeslagen. "We laten het pand gecontroleerd uitbranden", zegt een woordvoerder.

Het grote vuur vormt geen bedreiging voor omliggende panden. "Er zit redelijk wat afstand tussen", legt de woordvoerder uit. Ook de rookwolken vallen mee, waardoor evacuaties in de omgeving niet nodig zijn.

ServiŰ vraagt hulp Interpol in zoektocht Mladic

Servië heeft Interpol om hulp gevraagd om de meest gezochte oorlogsmisdadiger van Europa, Ratko Mladic, te lokaliseren. Dat heeft het hoofd van de Servische politie bekendgemaakt.

Het verzoek, dat werd gedaan bij het hoofdkantoor van de internationale politieorganisatie in Lyon, geeft aan dat de Servische autoriteiten vermoeden dat de Bosnisch-Servische oud-legerleider zich wellicht buiten Servië schuilhoudt.

Mladic wordt door het Joegoslaviëtribunaal gezocht voor zijn rol in de moord op achtduizend moslimmannen en -jongens in Srebrenica in 1995 en de drie jaar durende belegering van Sarajevo in de Bosnische oorlog (1992-1995).


Servië vraagt om hulp bij opsporing Ratko Mladic (Foto: Novum)

New Kids vinden predicaat 'kutfilm' niet erg

De New Kids vinden het niet erg als hun film wordt afgekraakt. In het predicaat 'kutfilm' zien de acteurs ook wel iets positiefs. Na een succesvolle televisieserie over een groepje hangjongeren uit Brabant, volgt er nu een film.

"Eindelijk komt hij uit. We zijn een jaar bezig nu, van schrijven tot afmaken. Wij zijn er wel klaar voor. Hij mag de wereld in", zegt acteur Steffen Haars tegen Novum Nieuws. "Wij zijn er echt compleet verantwoordelijk voor als het een kutfilm wordt, maar een kutfilm zou ook wel weer iets goeds kunnen zijn."

De film gaat ook in de Belgische bioscopen draaien, de televisieserie is al nagesynchroniseerd op de Duitse tv te volgen. "Apart dat iets wat zo Hollands, Brabants is, dus blijkbaar ook in het buitenland leuk gevonden wordt", vindt Haars.

De avonturen van de losgeslagen hangjongeren vinden plaats in het Brabantse dorp Maaskantje, waar de acteurs Steffen en zijn broer Tim zelf opgroeiden. "Volgens mij zijn ze wel trots", denkt Steffen. "Alleen de naamborden werden steeds gestolen. Nu wacht de gemeente nog even tot de hype over is." New Kids Turbo draait 9 december in de bioscoop.


New Kids vinden predicaat 'kutfilm' niet erg (Foto: Novum)

"Nadal groter atleet dan Federer"

Roger Federer kan als atleet in de verste verte niet in de buurt van Rafael Nadal komen. Dit is de mening van John McEnroe, voormalig nummer één van de wereld. Rond het officieuze WK dat zondag in Londen van start zal gaan, is er weer de discussie over wie eigenlijk de beste tennisser ooit is.

"De twee grootste atleten ooit zijn Bjorn Borg en Rafael Nadal", aldus McEnroe. "Federer is één van de grootste spelers ooit, maar ik denk dat hij als atleet niet zo goed is als Borg en Nadal."

In zijn carrière behaalde Federer tot nu toe zestien Gramdslamtitels tegenover 'slechts' negen van Nadal. Echter, ongeacht het resultaat in Londen, Nadal blijft de nummer één van de wereld. Volgens Bjorn Borg zal die ook in 2011 zo blijven. "Ik zie hem nog lang bovenaan staan. Als hij fit en gemotiveerd blijft, zie ik niet wie hem van de troon kan stoten", aldus de Zweed.

Barcelona wil Raiola aanklagen

FC Barcelona wil de zaakwaarnemer van Zlatan Ibrahimovic en Martin Jol Mino Raiola aanklagen. De club pikt de uitspraken dat hij Johan Cruijff en Josep Guardiola rijp voor het gesticht noemt niet.

Zowel Barça-trainer Guardiola als Cruijff waren kritisch over Ibrahimovic die in het verleden voor Barcelona uitkwam, maar daar weinig successen boekte. "Cruijff begint seniel te worden. Hij heeft geen idee hoe je een voetbalploeg moet trainen met moderne methoden," zei Raiola.

"Zijn uitlatingen zijn onacceptabel. Hij heeft opnieuw de morele integriteit van onze eerste elftal-trainer en Johan Cruijff aangetast," meldde Barcelona op haar website. "Daarom bekijkt onze juridische afdeling welke maatregelen we kunnen nemen, waaronder een rechtszaak. Met onmiddellijke ingang blokkeren wij alle uitstaande betalingen die wij contractueel met Raiola overeen waren gekomen."

Raiola vond net als Ibrahimovic zelf dat de spits dankzij Guardiola niet in Camp Nou kon slagen. Volgens Cruijff paste de Zweed zich niet aan de speelwijze van de club aan en rendeerde hij daarom niet.

[NBA] Bryant zet Lakers weer op juiste spoor

Los Angeles Lakers heeft na twee opeenvolgende nederlagen in de NBA de draad weer opgepikt. In Milwaukee werden de Bucks met 118-107 verslagen. Kobe Bryant werd topscorer met 31 punten. De Lakers waren het seizoen begonnen met acht zeges op rij, maar daarna was de klad er wat ingekomen.

Ondanks het verlies toonde Brandon Jennings zijn waarde voor de ploeg. Met 31 punten, waarvan zestien in het laatste kwart. Hierdoor bleven de Bucks hoop houden op een overwinning. De Lakers bezetten in de Western Conference de derde plaats. Alleen New Orleans Hornets en San Antonio Spurs scoren beter.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Cleveland Caveliers Philadelphia 76ers 101-93
Indiana Pacers Atlanta Hawks 92-102
Washington Wizards Toronto Raptors 109-94
Memphies Grizzlies Portland Trail Blazers 99-100
Milwaukee Bucks LA Lakers 107-118
Houston Rockets Chicago Bulls 92-95
Denver Nuggets New York Knicks 120-118

Ontslagen bij Activision en LucasArts

Activision heeft bevestigd dat 88 werknemers van Quality Assurance, gevestigd in Californie, ontslagen zullen worden, en dat Budcat, de studio in Iowa helemaal dicht zal gaan. Budcat was zeer belangrijk voor Activision, en heeft grote invloed gehad op onder andere de Guitar Hero-producten.

Activision heeft laten weten dat de ontslagen nodig waren om mee te blijven gaan met hun tijd.

"Ongeveer 88 mensen, wat neerkomt op een procent van ons werknemersbestand, zullen lijden onder deze actie. We proberen de werknemers die weg moeten ergens anders binnen ons bedrijf aan te stellen, en als dit niet mogelijk is proberen we ze te begeleiden bij het zoeken naar werk."

Eerder deden al geruchten de ronde dat LucasArts rond de 50 werknemers zou ontslaan, vooral Twitter was de bron hiervan. LucasArts zelf geeft aan dat de ontslagen "minimaal" zijn.

"LucasArts heeft onlangs een kleine aanpassing gedaan in het werknemersbestand, zodat we beter in kunnen spelen op de behoeftes van de markt," aldus een woordvoerder. "We blijven er alles aan doen om kwaliteitsgames te blijven leveren en onze fans te verbazen en inspireren."

 

Concert: Tindersticks in Tivoli

Werken op je verjaardag is meestal geen pretje, tenzij er een feestje voor je georganiseerd wordt. Er wordt een zaal gehuurd, er komen honderden mensen op af, je bent het middelpunt van de belangstelling en de drank is gratis. Je moet alleen al die mensen die op zijn komen draven entertainen. Stuart Staples draait er zijn hand niet voor om. De zanger van de Tindersticks trad afgelopen zondag op zijn verjaardag op in het Utrechtse Tivoli, samen met zijn 6 kompanen die hem muzikaal bijstaan tijdens de tour.

Chandhok test GP2-banden

Karun Chandhok zal morgen op Paul Ricard voor zijn oude GP2-team ORT de nieuwe Pirelli-banden gaan testen. De Indiër zal in de nieuwe GP2-bolide voor het seizoen 2011 gaan rijden.

"Ik hoop dat mijn ervaring in de Formule 1 en in de GP2 het team zal gaan helpen. Mijn doel voor 2011 is in de Formule 1 te blijven, maar voor nu is het goed om de kans te hebben de nieuwe GP2-bolide te leren kennen," zei Chandhok.

Opvallend is dat de nieuwe GP2-auto door Dallara getekend is. De Italiaanse chassis-bouwer maakte ook de auto voor Hispania Racing waarmee Chandhok in de Formule 1 debuteerde. Dat team was niet tevreden over de geleverde diensten van Dallara.

'Blind in belangstelling van Anderlecht'

Anderlecht heeft interesse in Daley Blind. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. De 20-jarige verdediger komt bij Ajax nauwelijks aan spelen toe. Vorig seizoen werd de Amsterdammer nog verhuurd aan FC Groningen, waar hij zeventien competitiewedstrijden speelde en een goede indruk achterliet. Ook FC Groningen is nu weer geïnteresseerd.

Anderlecht, regerend landskampioen in België, zou de jonge speler ook graag willen inlijven. In de Euroborg heeft hij namelijk laten zien dat hij ook op het middenveld uit de voeten kan. Bij Ajax speelde hij tot nu toe pas vijf wedstrijden.

Momenteel maakt Blind deel uit van de selectie van Jong Oranje. De beloften spelen vanavond in Herning een oefenwedstrijd tegen Denemarken, dat volgend jaar gastheer is voor het EK. Oranje wist zich voor dat toernooi niet te plaatsen.

Onderzoek: piloot schuldig aan crash India

De piloot van het vliegtuig van Air India dat in mei neerstortte, sliep gedurende meer dan de helft van de vlucht en werd gedesoriënteerd wakker op het moment dat hij het vliegtuig aan de grond moest zetten. Dat heeft een onderzoekscommissie volgens verschillende media vastgesteld. Bij de crash kwamen 158 mensen om het leven.

Het vliegtuig, dat van Dubai naar Mangalore in het zuiden van India vloog, schoot in Mangalore door op de landingsbaan -gelegen op de top van een heuvel- en stortte in een ravijn. Acht mensen overleefden het ongeluk.

Volgens de commissie reageerde Zlatko Glusica traag en voerde hij veel standaardprocedures tijdens de landing niet uit. De commissie baseert zich op geluidsopnames van de cockpit. Daarop is tevens luid gesnurk en zwaar geadem te horen. Ook is te horen hoe de copiloot de piloot verschillende malen vraagt om de landing af te breken en het opnieuw te proberen.

Glusica, een Serviër, had meer dan 10200 vlieguren op zijn naam staan.

Bestuur pensioenfonds Smit gedaagd

Gepensioneerden en werknemers van het Rotterdamse sleep- en bergingsbedrijf Smit, onderdeel van Koninklijke Boskalis Westminster NV (BOKA.AE) klagen het bestuur van hun pensioenfonds aan wegens wanbeleid, meldt het Financieele Dagblad woensdag.

Het fonds dreigt vanaf 1 januari zijn pensioenrechten en -uitkeringen met 13,2% te korten, tenzij het pensioengat van circa 28 miljoen euro voor die tijd wordt aangevuld, stelt de krant, die daaraan toevoegt dat de Boskalis-top hier vooralsnog niet toe bereid is.

Advocaat Maya Kuyt-Fokkens van het kantoor AdvoKuyt, zegt tegen het FD dat het fondsbestuur de afgelopen jaren het bedrijfsbelang heeft laten prevaleren boven het belang van de pensioengerechtigden.

VN: stop geweld Westelijke Sahara

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Marokko en het Saharaanse bevrijdingsfront Polisario dringend verzocht om 'politieke wil' te tonen en de al decennia durende twist over een deel van de Westelijke Sahara op te lossen.

Polisario had de raad verzocht om een commissie naar het gebied te sturen om een 'gezaghebbend onderzoek' naar het geweld dat volgens hen aan 38 mensen het leven heeft gekost uit te voeren en zei te betreuren dat dat niet is gebeurd.

Volgens de Marokkaanse autoriteiten zijn de enige slachtoffers tien politieagenten, die gedood werden toen ze probeerden een zogenoemd 'protestkamp' op te breken. Een woordvoerder van Polisario, Ahmed Boukhari, zei dat het front door zal gaan met het aandringen op een onderzoek.

Marokko heeft vergaande autonomie voorgesteld voor de Westelijke Sahara, dat het bezette in 1979, maar Polisario wil zelfbeschikkingsrecht.

Mist bij Eindhoven Airport opgetrokken

Eindhoven Airport kan sinds woensdagochtend weer vliegtuigen ontvangen. De mist is dinsdagnacht opgetrokken, laat een woordvoerder van de luchthaven weten.

De luchthaven kampte dinsdag de hele dag met 'potdichte' mist, waardoor vliegtuigen niet konden landen of opstijgen. De meeste van de dertig vluchten die dinsdag stonden gepland moesten uitwijken of werden geannuleerd. Het was toen nog onzeker of het vliegveld woensdag open kon gaan.

'Hardcore games kunnen slagen op de Wii'

Nintendo heeft aangegeven dat met de correcte ondersteuning van de uitgevers hardcore games kunnen slagen op hun eigen platform, dat zo te kampen heeft met het kinderachtige imago.

Alle games moeten in theorie kunnen slagen op de Wii, vindt Nintendo. Vooral deze kerst is dat goed mogelijk, de kerst waarvan Nintendo heeft gezegd dat het een belangrijke periode wordt voor hun eigen hardware- en ieders software-successen.

Deze statement volgt op het nieuws dat Nintendo voornemens is om elke week een ferme titel te lanceren op hun ooit zo revolutionaire apparaat, dat achtervolgd wordt door zijn kinderlijke imago - wat Nintendo misschien wel aan zichzelf te danken heeft.

Vorige week is de aanval op hardcore-gamers ingezet op de Wii, als die er nog zijn - want er wordt al vaak gesproken over "verkochte Wii's" en "Wii's onder het stof", met de remake van de meest geliefde shooter op de Nintendo 64: GoldenEye 007.

Call of Duty: Black Ops, die evenens de Headbang Headset ondersteunt, volgde daarna en in de glazen bol zien we dat Need for Speed: Hot Pursuit, Epic Mickey en Donkey Kong Country Returns snel deze games opvolgen. De gamers zijn in november en begin december dus voorzien.

 

Film: Fair Game

Valerie Plame (Naomi Watts) is een CIA-agente die in de nasleep van de aanslagen van 11 september 2001 moet onderzoeken in hoeverre Irak een gevaar vormt. Haar man, ex-ambassadeur Joseph Wilson (Sean Penn), wordt gevraagd om in Niger te checken of het waar is dat het Afrikaanse land uranium (een belangrijk middel voor de ontwikkeling van massavernietigingswapens) aan de Irakese leider Saddam Hoessein wil verhandelen. Wilson concludeert dat er geen enkele sprake kan zijn van zo een overeenstemming en rapporteert dit aan de CIA. Desalniettemin stelt George Bush (die we zien en soms horen middels archiefmateriaal) in zijn jaarlijkse state of the union van 2003 het tegendeel en rechtvaardigt mede hiermee de Irakoorlog. Wilson is pissig en schrijft een artikel in de New York Times met de alleszeggende kop 'What I Didn't Find In Africa' (link). In hoge kringen is men not amused en om Wilson klein te krijgen, wordt zijn vrouw ge-out als CIA-agente, iets wat bij wet verboden is. Haar leven (en dat van haar informanten) is nu in gevaar. Wilson is woest en vastbesloten degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn aan te pakken door middel van verscheidene mediaoptredens, ook al komt hierdoor zijn huwelijk onder druk te staan. Plame wil de zaak namelijk laten rusten omdat ze denkt dat ze het toch nooit kunnen winnen van het Witte Huis.

Poster

Japanse voetbalclub krijgt hoge boete

De Japanse voetbalclub Omiya Ardija heeft een boete van twee miljoen yen (178.000 euro) opgelegd gekregen. De reden voor de hoge boete voor de club uit de J-League is dat er gesjoemeld is met de toeschouwersaantallen. In drie jaar tijd zouden er 110.000 meer bezoekers zijn geteld dan er daadwerkelijk aanwezig waren.

Het is niet voor het eerst dat er een dergelijke boete is uitgedeeld in de J-League. Twee jaar geleden kreeg Urawa Reds vanwege supportersrellen dezelfde straf.

Brand op veerboot voor Zweedse kust

Brand aan boord van een veerboot met zeshonderd passagiers zette de Scandinavische reddingsdiensten woensdag op scherp, maar volgens veerbootmaatschappij DFDS had de bemanning de situatie snel onder controle en was evacuatie van de passagiers niet nodig.

Het schip was onderweg van Oslo naar Kopenhagen toen reddingsdiensten berichten ontvingen dat er rook opsteeg vanaf het autodek. Zweedse en Deense reddingsteams werden naar het schip gestuurd dat vijf kilometer uit de Zweedse westkust voer, maar assistentie bleek niet nodig.

"Er zijn geen meldingen van gewonden", zei een woordvoerder van DFDS. "Het schip is nu zonder hulp op weg naar Kopenhagen." Het is nog onduidelijk waardoor de brand is ontstaan.

Het is de tweede brand in twee maanden tijd op een schip van DFDS. Op 2 oktober vond er een explosie plaats aan boord van een veerboot in de Oostzee, de 236 passagiers moesten toen worden geëvacueerd. De oorzaak van de explosie is nog niet vastgesteld.

Wii Speak is waarschijnlijk verleden tijd

In navolging van het vorige bericht, over de verplichting van Nintendo naar High Voltage om de Headbang Headset te gebruiken, volgt hier nog een aanwijzing dat het misschien al gedaan is met Wii Speak: Amazon heeft op haar productpagina staan dat de hardware niet meer gemaakt wordt door Nintendo.

Nintendo moet nog reageren op de aanwijzingen, maar het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat een third party-ontwikkelaar wordt verplicht een bepaald externe hardware te gebruiken, in plaats van wat mensen al mogelijk thuis hebben staan.

Maar aan de andere kant is het ook weer niet zó vreemd dat dit in het nieuws komt. Wii Speak, de microfoon die je op je televisie neerzet en gamers in staat stelt met meerdere personen tegelijk te babbelen, is amper gebruikt door ontwikkelaars. In totaal zijn er dertien games die het ondersteunen, waaronder het eerste Conduit-spel en Tetris Party Deluxe.

'HŘlkenberg vervangt Massa bij Ferrari'

Het Formule 1-seizoen 2010 mag dan afgelopen zijn het Silly Season is dat nog lang niet. Eén van de coureurs die nieuw onderdak moet vinden is Nico Hülkenberg. De jonge Duitser mag vertrekken bij Williams en zou volgens het Italiaanse La Stampa nu bij Ferrari in beeld zijn om Felipe Massa te vervangen.

De krant heeft net als Autosprint in de wandelgangen bij Ferrari het gerucht opgevangen dat Hülkenberg in beeld in bij het Italiaanse team. Fernando Alonso deed het dit seizoen uitstekend met een tweede plaats in het kampioenschap, terwijl Massa worstelde met de banden en de bolide.

De vraag is evenwel wat er waar is van het gerucht, omdat de manager van Hülkenberg Willi Weber er alle belang bij heeft dat zijn pupil een nieuw stoeltje vindt voor 2011. Mogelijk gebruikt hij zijn vroegere connecties bij Ferrari om te laten merken dat de Duitser gewild is.

Conduit 2 gebruikt Headbang Headset omdat het moet

High Voltage heeft van Nintendo de onlangs aangekondigde Headbang Headset moeten gebruiken voor online communicatie. Een trap in de ballen van spelers met Wii Speak op hun televisie.

Nintendo heeft de Conduit-ontwikkelaar specifiek gevraagd om Wii Speak niet te gebruiken. Waarom is nog niet duidelijk. “We have a Rival system that allows you play with people who aren’t just your friends and it will be chat-enabled using the upcoming Headbanger headset", zegt CCO Eric Nofsinger. "Not the greatest name but it’s actually a pretty good device. Nintendo told us to not use Wii Speak.” 

Het eerste Conduit-spel gebruikte wel Wii Speak, omdat High Voltage het beste uit de Wii probeerde te halen en gebruik wilde maken van zoveel mogelijk interne en externe hardware. Toen moest je dus Wii Speak aanschaffen om online te praten, nu is dat de Headbanger. In februari komt het spel uit op de Wii.

PVV'er De Mos liegt over werk als schoolhoofd

PVV-Kamerlid Richard de Mos heeft zich uitgegeven als schooldirecteur terwijl hij dat nooit is geweest. In zijn cv op de PVV-site stond tot voor kort dat hij ervaring heeft als schooldirecteur. Een foutje, zegt hij. In een interview stelde hij zich echter onlangs nog voor als voormalig schooldirecteur, schrijft de Volkskrant woensdag op zijn website.

Op de site van de krant zegt hij dat hij wel schoolhoofd zou kunnen zijn als hij dat wil. "Ik heb met bloed, zweet en tranen al mijn diploma's gehaald. Als ergens staat dat ik schooldirecteur ben geweest, dan is dat verkeerd overgenomen."

De Mos deed in Delft een tweejarige opleiding tot schoolleider in het basisonderwijs. Hij erkent dat er een verschil is tussen het zijn van een schoolleider en het hebben van de juiste papieren om schoolleider te worden.

De Volkskrant zegt echter een video van een interview te hebben gezien waarin De Mos zegt: "Ik ben schooldirecteur geweest en heb altijd voor de klas gestaan." Dat zei De Mos in een interview met een student journalistiek. Het interview is vrijdag gepubliceerd.

Inmiddels vermeldt zijn cv op de PVV-site alleen nog dat hij ervaring heeft als onderwijzer. De Mos is in korte tijd het derde PVV-Kamerlid dat onder vuur komt.

Vorige week raakte PVV-Kamerlid Eric Lucassen in opspraak omdat bleek dat hij buurtgenoten had geterroriseerd en was veroordeeld voor ontucht. PVV-Kamerlid James Sharpe kwam dinsdag nog in opspraak. Het bedrijf waar hij tot voor kort directeur van was bleek in 2008 in Hongarije een boete van 260 duizend euro te hebben gehad. Woensdag schrijven de GPD-bladen dat Sharpe ook een atleet in zijn gezicht zou hebben gestoken.

Eerder kwamen ook al de PVV-Kamerleden Marcial Hernandez, Hero Brinkman en Dion Graus negatief in het nieuws.

Cruijff laat zich zien op De Toekomst

Johan Cruijff was dinsdag terug in Amsterdam. Het erelid van Ajax liet zich zien op een bijeenkomst van Lucky Ajax, meldt De Telegraaf. Leden van Lucky Ajax, een club van oud-eerste-elftalspelers, kwamen bij elkaar om de voorzittershamer door te geven aan Theo van Duivenbode. De verrassing was groot toen Johan Cruijff rond half tien ineens de kamer kwam binnenwandelen. Hij lichtte zijn plan om oud-spelers in de ledenraad te krijgen nog maar eens toe.

Onder meer Tscheu La Ling was aanwezig op de bijeenkomst. Cruijff noemde hem als één van de mogelijke oud-Ajacieden die een rol in de ledenraad zou kunnen vervullen. Op 14 december worden er acht nieuwe leden voor die raad gekozen. Keje Molenaar, Marc Overmars, Edo Ophof en Peter Boeve gaven al aan dat ze zoiets wel zien zitten.

De hoop van veel Ajax-fans is gevestigd op Cruijff, zo bleek op Schiphol. Kort nadat de legende was gearriveerd, werd hij toegejuicht en aangeklampt door bezorgde supporters. Later legde hij zijn toekomstplannen uit aan de leden van Lucky Ajax.

Film: Des hommes et des dieux

Een dorp in Algerije, halfweg de jaren 1990. Acht Franse monniken wonen in een klooster en leven in harmonie met de islamitische dorpsbewoners: ze behandelen de zieken, helpen met werkzaamheden en wonen (religieuze) festiviteiten bij. De gemeenschap komt echter onder grote druk te staan wanneer een aantal voor de broeders werkende Kroaten wordt vermoord door een fundamentalistische groep moslims. De kloosterlingen krijgen bescherming aangeboden maar weigeren. Als ze op een gegeven moment een gewonde terrorist behandelen, beginnen ook de autoriteiten zich te bemoeien met de aanwezigheid van de cenobieten. De druk wordt almaar groter en de dreiging steeds voelbaarder. De keuze tussen blijven of weggaan is voor alle mannen een persoonlijk en duivels dilemma.

Poster

KNSB en Paul voor de rechter

Schaatsbond KNSB en coach Ingrid Paul staan vandaag om 11:00 voor de rechtbank in Utrecht. Inzet van het kort geding dat zal dienen is dat de KNSB de straf tegen Paul wegens omkoping tijdens de Olympische Spelen van 2006. Ook wil Paul dat de schaatsbond haar naam niet meer in een negatief daglicht stelt.

De zaak draait om de Winterspelen van 2006 in Turijn waarin Paul en Gretha Smit zouden hebben geprobeerd om voor 50.000 euro een startplek op de 5.000 meter schaatsen te kopen. De Poolse Katarzyna Wojcicka kreeg het geld aangeboden, maar weigerde en startte toch op de langste afstand, terwijl ze in eerste instantie van plan was geweest zich af te melden. In dat geval had Smit de plaats als eerste reserve toegewezen gekregen.

Sportkoepel NOC*NSF en de KNSB concludeerden na onderzoek dat het verhaal waar was en legden zowel Smit als Paul straf op. Laatstgenoemde vindt dat vermoedens als feiten zijn aangezien en dat ze door de straf veel hinder in haar loopbaan ondervindt.

Van Marwijk steeds teleurgestelder over WK

Bert van Marwijk heeft het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika technisch en tactisch achter zich gelaten, maar het resultaat van de finale tegen Spanje laat de Nederlandse bondscoach niet los. Oranje werd tweede, maar Van Marwijk beseft nu dat zijn ploeg dicht bij de zege was.

"In eerste instantie ben je met de finale bezig, met de wedstrijd winnen of verliezen, maar langzamerhand wordt mijn teleurstelling over die tweede plaats steeds groter. Zeker omdat we zo dicht bij de wereldtitel waren, terwijl sommige spelers, zoals Robin van Persie, niet in topvorm staken," zei Van Marwijk.

"We hebben nog steeds verdiend verloren, maar niet kansloos verloren. De kansen waren er om wereldkampioen te worden. Zo voelden die Spanjaarden het ook. Carles Puyol en Sergio Ramos kwamen na afloop in onze kleedkamer vertellen dat ze bang waren de tweede helft weggespeeld te worden door Oranje."

Volgens Van Marwijk heeft de ervaring van de Spanjaarden met het spelen van finales de doorslag gegeven. "Hoewel we het nooit zo hebben uitgestraald of gevoeld, dachten we in ons onderbewustzijn na die gewonnen halve finale tegen Uruguay misschien toch iets van: ja, dat hebben we toch maar mooi geflikt die finale. Verder was de WK-finale voor iedereen een onbekend podium met z'n eigen spanning. Gold ook voor de Spanjaarden, maar die wonnen twee jaar daarvoor de Europese titel in Oostenrijk en velen hadden met FC Barcelona het jaar daarvoor de Champions League gewonnen. Die extra bagage kan een rol hebben gespeeld."

Felix en Oliver ontvangen Owens-awards

Allyson Felix en David Oliver zijn uitgeroepen tot Amerikaanse atleten van het jaar. De atletiekbond van de Verenigde Staten USATF maakte bekend dat ze hiervoor de Jesse Owens-awards ontvangen.

Felix heeft drie wereldtitels op de 200 meter op zak en was dit jaar de beste in de Diamond League op de 200 en 400 meter. Oliver excelleerde op de 110 meter horden. Hij liep een Amerikaans record van 12,89 seconden en verloor geen enkele wedstrijd.

Op 4 december krijgen Felix en Oliver hun prijs uitgereikt.

Doden bij mijnexplosie Cambodja

Veertien mensen zijn in het westen van Cambodja omgekomen toen hun tractor over een antitankmijn -afkomstig uit de burgeroorlog van de jaren tachtig- reed. Dat maakten de autoriteiten woensdag bekend.

Het ongeluk voltrok zich dinsdag in de provincie Battambang, zo'n 250 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Phnom Penh. Twaalf mensen waren op slag dood, twee anderen stierven op weg naar het ziekenhuis. Ten tijde van de oorlog tussen de Rode Khmer en regeringstroepen in de jaren tachtig en begin jaren negentig werd hevig gevochten in het gebied.

Elk jaar raken Cambodjanen gewond of sterven door de vier tot zes miljoen landmijnen en ander nog niet ontploft materiaal van meer dan drie decennia gewapend conflict. Eerder dit jaar zei premier Hun Sen dat het nog jaren zal duren voor alle mijnen opgeruimd zijn. Al 2,7 miljoen mijnen werden vernietigd en het aantal slachtoffers is sterk gedaald, maar explosieven blijven een groot gevaar voor de Cambodjaanse bevolking.

Bedrijf PVV'er Sharpe in 2010 opnieuw beboet

Het telecommunicatiebedrijf in Hongarije van PVV-Tweede-Kamerlid James Sharpe is voor een tweede keer veroordeeld voor het oplichten van klanten en oneerlijke zakenpraktijken. Dat blijkt uit documenten van de Hongaarse mededingingsautoriteit.

Het bedrijf kreeg in februari een boete van 40 miljoen forint. Een daarmee samenwerkende firma, Gold Sweet 2002, kreeg 8 miljoen forint boete. In totaal gaat het volgens de huidige koersen om omgerekend ruim 172.000 euro.

Volgens de mededingingsautoriteit heeft het bedrijf Digitania in 2008 op grote schaal klanten opgelicht met seksueel getinte sms-boodschappen. Het deed het voorkomen, alsof bepaalde vrouwen een sms-bericht stuurden naar mobiele telefoons. In werkelijkheid kwamen de berichten niet van deze vrouwen, aldus de autoriteit. Voor elke verstuurde boodschap betaalde de klant omgerekend ruim 1 euro per sms.

In 2008 was Digitania al veroordeeld voor ruim een kwart miljoen euro wegens een valse sms-campagne.

Bedrijf PVV'er Sharpe in 2010 opnieuw beboet
Bedrijf PVV'er Sharpe in 2010 opnieuw beboet (Foto: ANP)

Honderden kilo's coca´ne in containers onderschept

De politie heeft sinds juni in drie zeecontainers in Rotterdam en Antwerpen ruim vijfhonderd kilo cocaïne onderschept. De drugs waren onder meer op ingenieuze wijze verborgen in tandwielen en assen van machines. Het Openbaar Ministerie schat de waarde op achttien miljoen euro.

Na de vondsten zijn dinsdag vier mannen en twee vrouwen aangehouden in Rotterdam, Vlaardingen, Amstelveen en op een bungalowpark in Ouddorp. De verdachten zijn tussen de 30 en 45 jaar oud. Bij het doorzoeken van woningen, een kelderbox en een bedrijfspand in de Rotterdamse haven zijn drugs, geld en wapens in beslag genomen.

De politie kwam de verdachten op het spoor toen speurhonden van de douane in juni 408 pakketten met in totaal 405 kilo drugs vonden in een container met meubels uit Ecuador. In september werd nog eens 82 kilo gevonden in een container met tandwielkasten.

De drugs waren verstopt in assen en tandwielen. Deze container was vanuit Colombia via Panama naar Rotterdam verscheept.

Vorige maand volgde een vangst in Antwerpen. De cocaïne was deze keer verstopt in de krukassen en zuigers van dieselmotoren in een container uit Colombia. Deze container en de container met de machines waren van dezelfde afzender afkomstig.

De handelaren gebruikten volgens justitie een expeditiekantoor in de Rotterdamse haven om de cocaïne in te voeren. Ook zouden ze bedrijven in Colombia en Nederland hebben opgericht zodat het om legale containertransporten leek te gaan. De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Gedoogcoalitie krijgt geen steun van SGP

Als de gedoogcoalitie zijn Kamermeerderheid kwijtraakt hoeven VVD, CDA en PVV geen hulp van de SGP te verwachten. "Ik zit niet te wachten om de gaten van dit kabinet te dichten", zei fractievoorzitter van de SGP Kees van der Staaij dinsdagnacht in het Radio 1-programma Nog steeds wakker Nederland.

De vraag of de SGP met twee zetels de coalitie zo nodig steunt is actueel nu in korte tijd twee Kamerleden van de PVV in opspraak zijn geraakt. De coalitie heeft een nipte meerderheid van 76 zetels.

"Wij hebben een onafhankelijke rol en daar zijn we heel tevreden mee", stelde Van der Staaij. Hij vreest dat het zich tegen de partij keert als die 'allerlei dingen tegen de wil van de Kamer in' voor elkaar probeert te krijgen.

Vorige week raakte PVV-Kamerlid Eric Lucassen in opspraak omdat bleek dat hij buurtgenoten had geterroriseerd en was veroordeeld voor ontucht. Aangenomen werd dat Wilders hoopte dat Lucassen vrijwillig zou opstappen en zijn zetel aan de fractie zou afstaan. Dat gebeurde echter niet. Maandag besloot PVV-leider Geert Wilders dat Lucassen kon aanblijven als Kamerlid.

PVV-Kamerlid James Sharpe kwam dinsdag nog in opspraak. Het bedrijf waar hij tot voor kort directeur van was bleek in 2008 in Hongarije een boete van 260.000 euro te hebben gehad voor misleiding van consumenten. Sharpe ontkende aanvankelijk, maar Wilders moest later toegeven dat er wel degelijk sprake is geweest van een boete. Woensdag schrijven de GPD-bladen dat Sharpe ook een atleet in zijn gezicht zou hebben gestoken.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een administratieve kwestie.

Bij de Twenste politie blijken al jaren 25 politiemensen illegaal als Hulpofficier van Justitie te opereren. Ze beschikken niet over de benodigde papieren. Dat betekent dat huiszoekingen illegaal zijn verricht, mensen onrechtmatig zijn opgesloten en meer van dat soort zaken..
 
Wijsneuzen stellen nu, dat het hier slechts om een administratieve kwestie gaat. "Wat maakt het nou uit, die mensen waren toch heel ervaren en deskundig?" Vraagje dus:

Maandelijkse Amerikaanse verkoopcijfers

De NPD heeft alle cijfers maar maakt alleen nog wat geldbedragen bekend. Voor het aantal verkochte stuks gebruiken ze tegenwoordig de getallen die de uitgevers ze geven en die worden gecontroleerd door de NPD. Alle getallen in het bericht hieronder kloppen dus wel maar niet alles krijgt een getal.

In oktober 2010 leverden alle softwareverkopen $605 miljoen op, dit is 6% hoger dan oktober 2009. In totaal is er $5,5 miljard aan software verdiend in 2010 tot en met nu en dat ligt in totaal nog 7% lager dan vorig jaar. Alles bij elkaar (hardware, software etc) bracht oktober 2010 $1,1 miljard op, 4% minder dan oktober 2009. In geheel 2010 is er tot nu toe 8% minder verdiend dan in 2009 tot en met dit punt.

Volgens analisten wordt nog maar 70% van het geld uitgegeven in de retail, de cijfers die NPD heeft en controleert. De overige 30% gaat waarschijnlijk naar de digitale distributie-markt.

Microsoft maakte bekend dat ze in oktober 325.000 Xbox'en hebben verkocht, NPD bevestigt dit en maakt ook bekend dat Xbox 360 de best verkochte console van 2010 tot nu toe is met 3.5 miljoen stuks. Alle andere hardware is alleen maar gezakt maar daar hebben de bedrijven geen cijfers over bekendgemaakt. Wat wel bekend is, is dat oktober 2010 voor alle hardware $280 miljoen opbracht, 26% minder dan vorig jaar oktober.

Plaats Hardware Game Stuks Verkocht
1 - NBA 2K11
-
2 Xbox 360
Fallout: New Vegas
679.000
3 -
Medal of Honor
-
4 Xbox 360
Fable III
580.000
5 - Star Wars: The Force Unleashed II
-
6 Xbox 360
Halo: Reach
315.000
7 - Just Dance 2
-
8 -
FIFA 11
-
9 -
Madden NFL 11
-
10 -
WWE Smackdown vs Raw 2011
-

 

'Grote gemeenten verhogen ozb-belasting'

Acht van de tien grootste gemeenten willen de onroerendezaakbelasting (ozb) voor ondernemers verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van opinieblad Forum van werkgeversorganisatie VNO-NCW dat donderdag verschijnt.

Groningen spant de kroon. Daar moeten eigenaren van bedrijfspanden volgend jaar 10,3 procent meer gaan betalen. Utrecht verhoogt de belasting met 8,2 procent en Eindhoven met 7,3 procent.

Maandag beloofde premier Mark Rutte aan het bedrijfsleven nog ervoor te zorgen dat bedrijven niet via hogere lokale lasten de rekening gepresenteerd krijgen van de bezuinigingen van het kabinet. Als dreigt dat gemeenten bezuinigingen via de lokale lasten afwentelen op ondernemers, dan gaat hij met hen in gesprek.

'PVV-Kamerlid Sharpe stak atleet met spike'

PVV-Kamerlid James Sharpe zou de toenmalig tienkampkampioen Robert de Wit met een spike in het gezicht hebben gestoken. Dat schrijven de GPD-bladen woensdag op basis van ingewijden. Sharpe zou tot de actie zijn gekomen toen hij zelf nog atleet was. Ook zou hij iemand hebben bedreigd.

Een bron bij de atletiekbond KNAU bevestigt volgens de GPD dat Sharpe eind jaren tachtig een half jaar is geschorst. De Wit heeft geen aangifte gedaan en zou niet op de mishandeling in willen gaan. Meerdere bronnen binnen de atletiekwereld zeggen nu volgens de GPD dat Sharpe vaker agressief gedrag vertoonde.

Sharpe kwam dinsdag nog in opspraak omdat bleek dat hij tot voor kort directeur was van een telecombedrijf dat in 2008 in Hongarije een boete van 260.000 euro kreeg voor misleiding van consumenten. Sharpe ontkende aanvankelijk in alle toonaarden, maar PVV-leider Wilders moest later toegeven dat er wel degelijk sprake is geweest van een boete.

In een tweede zaak is het bedrijf dit jaar volgens de GPD-bladen opnieuw veroordeeld. Deze keer was de boete zo'n 132.000 euro.

Eerder raakte PVV-Kamerlid Eric Lucassen in opspraak. Vorige week bleek dat hij buurtgenoten had geterroriseerd en was veroordeeld wegens ontucht. Maandag besloot Wilders dat Lucassen kon aanblijven als PVV-Kamerlid.

Praat ook op het forum mee over de PVV-Kamerleden.

Hiddink trots op transfer Afellay

Guus Hiddink is trots dat zijn voormalig pupil Ibrahim Afellay een transfer naar FC Barcelona heeft verdiend. Hiddink liet de middenvelder op jonge leeftijd debuteren bij PSV.

"Ik ben blij dat hij zo'n progressie heeft gemaakt", reageerde de bondscoach van Turkije gisteren. "Je kan een jongen zoveel begeleiding geven, maar uiteindelijk is hij degene die het moet doen. Daarom ben ik ook trots op zijn transfer."

Hiddink denkt niet dat Afellay bij Barcelona veel aanpassingsproblemen zal hebben. "Ik ken de omgeving en de coach", zei de voormalig trainer van Valencia en Real Madrid. "Hij wordt daar met open armen ontvangen, dus dat zal allemaal weinig problemen opleveren."

Hiddink trots op transfer Afellay
Hiddink trots op transfer Afellay (Foto: ANP)

'Eetstokjes zijn geen wapen'

Eetstokjes gelden niet als wapen, ook niet als ze worden gebruikt bij een beroving. Dat heeft een hof van beroep in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul woensdag bepaald, aldus persbureau Yonhap.

De uitspraak is gedaan in de zaak tegen een 50-jarige man, die vijf jaar geleden een vrouw had verkracht en beroofd. Hij dreigde haar met een 23 centimeter lang metalen eetstokje in het oog te steken. Vanwege verkrachting en beroving was hij in eerste aanleg veroordeeld tot zeven jaar celstraf. Het hof van beroep bevestigde die straf woensdag.

Het Openbaar Ministerie was het daar echter niet mee eens. Volgens de aanklagers was de man schuldig aan een gewapende overval, waarop maximaal levenslang staat.

De rechters hebben die redenering van de hand gewezen. Volgens het hof zijn de eetstokjes gewone gebruiksvoorwerpen. "Hoewel eetstokjes gevaarlijke voorwerpen kunnen worden, afhankelijk van de manier waarop ze worden gebruikt, zijn de stokjes die bij deze misdaad zijn gebruikt niet aangepast. Daarom is het moeilijk om ze te beschouwen als wapen", aldus het vonnis.

Grote hbo's scoren krappe voldoende

De grote hbo-opleidingen in Nederland krijgen een krappe voldoende op basis van studentenoordelen, slagingskans en studietempo van studenten, oordelen van deskundigen en cijfers over contacturen en groepsgroottes.

De kleinere hogescholen scoren een stuk hoger. Dat blijkt uit de Keuzegids Hbo Voltijd 2011, die woensdag wordt gepubliceerd.

Van de grote hogescholen scoort Avans het beste met een 6,6. Onderaan de lijst staan INHolland en Hogeschool Utrecht met beiden een 5,5.

De particuliere kleine hbo IVA Driebergen scoort maar liefst een 9,2, net als de pabo-opleiding KPZ Zwolle. Van de middelgrote hogescholen is de Christelijke Hogeschool Ede koploper met een 7,9.

Grote hbo's scoren krappe voldoende
Grote hbo's scoren krappe voldoende (Foto: ANP)

'KLM gaat ruimtereizen aanbieden'

Luchtvaartmaatschappij KLM zegt binnen een aantal jaar ruimtereizen te gaan aanbieden. In 2014, waanneer een ruimtebasis op Curaçao wordt geopend, moeten de eerste vluchten starten. "Een fantastisch project dat helemaal in de pioniersgeest van KLM past", zo zegt KLM-directeur Peter Hartman.

De vlucht in een Lynx-toestel gaat ongeveer veertig minuten duren op zo'n honderd kilometer hoogte. Passagiers zullen ongeveer tien minuten 'gewichtloos' zijn. Oud-bevelhebber van de luchtstrijdkrachten Ben Droste vindt dat dit project 'helemaal past in onze VOC-traditie.' "Na de wereldzeeën en het luchtruim, gaat we nu met Hollandse bravoure de ruimte veroveren."

Een ticket voor de veertig minuten durende ruimtereis gaat zo'n 70.000 euro kosten. Trouwe KLM-klanten kunnen punten sparen, waardoor een gratis vlucht mogelijk wordt.

Passagiers willen toestel Ryanair niet verlaten

Op het vliegveld van Luik hebben meer dan honderd ontevreden passagiers urenlang geweigerd een vliegtuig van maatschappij Ryanair te verlaten. Het vertraagde toestel was uitgeweken naar de Waalse luchthaven omdat de bestemming, vliegveld Beauvais bij Parijs, was gesloten.

Het vliegtuig was dinsdagavond met drie uur vertraging vertrokken uit de Marokkaanse stad Fez. Vanwege het late tijdstip kon het toestel niet landen op het vliegveld Beauvais. Kort voor middernacht kwam het toestel aan in Luik. De piloten en de bemanning zouden zijn vertrokken en de passagiers in het donkere vliegtuig hebben achtergelaten. Bovendien zouden de wc’s aan boord zijn afgesloten.

Volgens een brandweerman hebben de reizigers pas na urenlange onderhandelingen het vliegtuig verlaten. Op de luchthaven zelf zouden ze nu wachten op bussen die ze naar Parijs moeten brengen. Het vliegveld van Luik en Ryanair waren woensdagochtend vroeg niet bereikbaar voor commentaar.

Passagiers willen toestel Ryanair niet verlaten
Passagiers willen toestel Ryanair niet verlaten (Foto: FOK!)

Kompany: "Voor ons telt Advocaat niet meer"

Dick Advocaat is verleden tijd voor Vincent Kompany. De bondscoach van Rusland treft woensdag in een oefeninterland de Rode Duivels.

Toen de Nederlandse oefenmeester nog bondscoach was van België had Advocaat enkele aanvaringen met Kompany. "Ik zal zeker blij zijn om Dick Advocaat nog eens terug te zien", laat de verdediger van Manchester City optekenen door Sporza.

"Het gaat woensdag wel enkel om de match. Bij mijn weten wordt er in de groep ook niet meer gepraat over Advocaat", zegt Kompany. "We moeten ook vooruit denken. We leven in een wereld waarin alles snel aan je voorbijgaat. Zijn vertrek is al een tijdje geleden en is verleden tijd. Voor ons telt enkel nog de toekomst."

"Het is wel spijtig dat deze match er zo wat tussen valt. Het was misschien nog beter als we een hele week bij elkaar waren. We kunnen ook nog lessen trekken uit onze vorige match tegen Oostenrijk (4-4). Rusland wordt een moeilijke verplaatsing en daar moeten we iets uit leren. We hoeven niet te winnen, maar we moeten wel een goeie prestatie neerzetten." Momenteel zitten de Belgen vast op het vliegveld van Moskou vanwege noodweer.

Franse spelers staan WK-premies af

De voetballers die voor Frankrijk actief waren op het WK in Zuid-Afrika hebben besloten definitief af te zien van de beloofde premies. Het bedrag van in totaal drie miljoen euro wordt gebruikt om projecten in het amateurvoetbal te financieren. Frankrijk pakte op het WK slechts één puntje en bleef daarmee steken in de groepsfase.

Binnen de Franse ploeg was het in Zuid-Afrika constant onrustig, met een ruzie tussen spits Nicolas Anelka en bondscoach Raymond Domenech als dieptepunt. Na overleg met de bond kwamen de spelers tot de conclusie dat het ongepast zou zijn om na het desastreus verlopen toernooi nog premies op te strijken.

De nieuwe bondscoach Laurent Blanc hoopt nu eindelijk vooruit te kunnen kijken. "Het is goed dat we deze kwestie nu eindelijk kunnen afsluiten. Met deze oplossing is denk ik iedereen tevreden."


Franse spelers staan WK-premies af (Foto: Novum)

Hijskraan stabiel maar gevaarlijk

De voet van de uit het lood staande hijskraan in Den Bosch is rond een uur in de nacht van dinsdag op woensdag gestabiliseerd. De politie waarschuwt dat het gevaar echter nog niet is geweken.

Wel kan er nu worden begonnen met het demonteren van de hijskraan. Dat kan een aantal uren duren, zeker omdat dichte mist de werkzaamheden bemoeilijkt. De politie hoopt dat de kraan rond vijf uur woensdagochtend ontmanteld is.

De omgeving in een straal van honderd meter van de instabiele kraan is ontruimd. Zo'n honderd bewoners hebben onderdak gevonden bij familie en vrienden. Voor 55 anderen heeft de gemeente een slaapplek geregeld in motel Vught.

Een van de vier heipalen onder de kraan bleek dinsdagavond weggezakt in de drassige grond van een bouwterrein, waar wordt gewerkt aan de uitbreiding van het Noordbrabants Museum en de nieuwbouw van het Stedelijk Museum. Volgens de woordvoerder is sprake van een 'vervelende samenloop van omstandigheden'. Mogelijk heeft de hevige regenval een rol gespeeld.

Cholera ook in Dominicaanse Republiek

De cholera die Haïti al weken teistert, is nu ook opgedoken in de Dominicaanse Republiek. In het buurland is de ziekte vastgesteld bij een Haïtiaanse bouwvakker die in het toeristenoord Higüey werkt. Dat heeft de minister van Volksgezondheid van de Dominicaanse Republiek Bautista Rojas Gómez dinsdag (lokale tijd) bekendgemaakt.

De cholerapatiënt was onlangs met een bus van Haïti naar de Dominicaanse Republiek gereisd. Het voertuig is inmiddels opgespoord en wordt ontsmet, benadrukte minister Gomez.

In het straatarme Haïti heeft de cholera-uitbraak inmiddels 1034 levens geëist. Bijna 17.000 patiënten zijn in het ziekenhuis behandeld. Cholera is een zeer besmettelijke ziekte, die gepaard gaat met diarree en sterke uitdroging.

Cholera nu ook in Dominicaanse Republiek
Cholera nu ook in Dominicaanse Republiek (Foto: ANP)

Foto's: Avenged Sevenfold

Afgelopen maandag gaf de Amerikaanse heavy metalband Avenged Sevenfold een zeer geslaagd concert in de Melkweg. Eerder dit jaar bracht de band haar nieuwste album genaamd 'Nightmare' uit. En bij een nieuw album hoort natuurlijk een tour. Ook in Nederland heeft deze band een grote, trouwe fanbase. Het concert was dan ook uitverkocht. De Nederlandse band As Enemies Arise had de zware taak om het publiek op te warmen.

FOK!fotograaf Bart Heemskerk was aanwezig en maakte foto's.

Avenged Sevenfold door Bart Heemskerk

Vitesse zet assistent Van Arum uit functie

Vitesse heeft Hans van Arum ontheven uit zijn functie van assistent-trainer. Dat liet Van Arum dinsdag weten. De oud-voetballer werkte de afgelopen weken als interim-hoofdtrainer na het ontslag van Theo Bos. Door de komst van de nieuwe hoofdtrainer Albert Ferrer en zijn assistenten Stanley Menzo en Albert Capellas Herms is geen plaats meer voor Van Arum.

De Spanjaard Ferrer begon maandag aan zijn klus in Arnhem. Van Arum verscheen toen niet meer op het trainingsveld. Een dag eerder had hij met Vitesse een ruime overwinning geboekt bij VVV-Venlo (1-5). "Heel teleurstellend", aldus Van Arum. "Het is nu wachten op een gesprek over mijn toekomst."

Technisch directeur Ted van Leeuwen van Vitesse was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Rechtbank ontruimd na testen noodaggregaat

De rechtbank in Lelystad is dinsdagmiddag uit voorzorg ontruimd, nadat bij het testen van het noodaggregaat isolatiemateriaal te heet was geworden. Het materiaal was gaan smeulen, waardoor rook ontstond, meldt de rechtbank.

Omdat aanvankelijk onduidelijk was waar de rook vandaan kwam, werd de rechtbank volledig ontruimd. Medewerkers van de rechtbank werden tijdelijk opgevangen in het Provinciehuis. Nadat de brandweer het pand vrijgaf, werden de zittingen rond 15.15 uur hervat.

Flamenco en mediterraans eten op Unesco-lijst

De Spaanse flamenco-dans en mediterraans eten zijn opgenomen op een cultureel erfgoedlijst van Unesco. Dat werd dinsdag bekendgemaakt na een bespreking in Kenia. De opname op de lijst moet er voor zorgen dat cultuur wordt beschermd en wordt gepromoot.

Op de lijst is ook acupunctuur opgenomen, evenals moxibustie, een traditionele Chinese geneeswijze waarbij gebruik wordt gemaakt van kruiden. Tevens werd de Franse maaltijd ter ere van een feestelijke gebeurtenis op de lijst gezet.


Flamenco opgenomen op Unesco-lijst (Foto: Novum)

Ratificatie kernwapenverdrag vertraagd

De Amerikaanse president Barack Obama kan vergeten dat een nieuw kernwapenverdrag met Rusland snel zal worden aangenomen. De belangrijke Republikeinse senator Jon Kyl heeft dinsdag te kennen gegeven dat de agenda van de Senaat te vol is en het verdrag te ingewikkeld om de overeenkomst nog dit jaar te behandelen.

Als de Senaat in januari in de nieuwe samenstelling en met een geslonken meerderheid van de Democraten bijeenkomt, zal het nog lastiger worden voldoende steun te mobiliseren. Het gaat op zijn minst maanden duren voordat het nieuwe START-verdrag kan worden behandeld. De Republikeinen zullen nieuwe hoorzittingen van de Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen verlangen zodat nieuwgekozen senatoren zich kunnen informeren.

Vicepresident Joe Biden waarschuwde dinsdag dat het niet ratificeren van het verdrag door de Senaat de nationale veiligheid in het geding kan brengen. Zonder ratificatie kunnen de Amerikanen nooit het strategische kernwapenarsenaal van Rusland verifiëren. Bovendien zal het de samenwerking tussen de twee landen die samen negentig procent van de kernwapens in de wereld bezitten stroever maken, zei Biden.

Het in april door Obama en de Russische president Dmitri Medvedev ondertekende verdrag voorziet in vermindering van de strategische kernbewapening van de Verenigde Staten en Rusland tot elk 1550 koppen, vergeleken met 2200 nu. Het voorziet ook in nieuwe procedures voor wederzijdse inspecties om te verifiëren of de bepalingen worden nageleefd.

Het uitblijven van bekrachtiging van het verdrag kan de door Obama nagestreefde betere samenwerking met Rusland dwarsbomen. Het belemmert ook Obama's plannen voor verdere reductie van de kernbewapening in de wereld.

Britse indieband White Lies naar Nederland

De Britten van White Lies komen weer naar Nederland. De indieband treedt 24 februari op in Amsterdam, maakte concertorganisator Mojo dinsdag bekend. De kaartverkoop gaat zaterdagochtend van start.

White Lies stond vorig jaar op Pinkpop en Lowlands en keerde in het najaar terug voor drie kleinere shows op Nederlandse bodem. Volgend jaar staat het trio voor een groter publiek: in februari is de Heineken Music Hall aan de beurt.

De Britse band, bestaande uit zanger en gitarist Harry McVeigh, bassist Charles Cave en drummer Jack Lawrence-Brown, staat bekend om zijn donkere teksten over angst en de dood. De heren gooiden vorig jaar hoge ogen met hun debuutalbum To Lose My Life. De plaat wordt in januari opgevolgd door het album Ritual. De eerste single van het tweede album, Bigger Than Us, is vanaf dinsdag te horen.


White Lies naar Nederland (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1049
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.