Gedoogcoalitie krijgt geen steun van SGP

Als de gedoogcoalitie zijn Kamermeerderheid kwijtraakt hoeven VVD, CDA en PVV geen hulp van de SGP te verwachten. "Ik zit niet te wachten om de gaten van dit kabinet te dichten", zei fractievoorzitter van de SGP Kees van der Staaij dinsdagnacht in het Radio 1-programma Nog steeds wakker Nederland.

De vraag of de SGP met twee zetels de coalitie zo nodig steunt is actueel nu in korte tijd twee Kamerleden van de PVV in opspraak zijn geraakt. De coalitie heeft een nipte meerderheid van 76 zetels.

"Wij hebben een onafhankelijke rol en daar zijn we heel tevreden mee", stelde Van der Staaij. Hij vreest dat het zich tegen de partij keert als die 'allerlei dingen tegen de wil van de Kamer in' voor elkaar probeert te krijgen.

Vorige week raakte PVV-Kamerlid Eric Lucassen in opspraak omdat bleek dat hij buurtgenoten had geterroriseerd en was veroordeeld voor ontucht. Aangenomen werd dat Wilders hoopte dat Lucassen vrijwillig zou opstappen en zijn zetel aan de fractie zou afstaan. Dat gebeurde echter niet. Maandag besloot PVV-leider Geert Wilders dat Lucassen kon aanblijven als Kamerlid.

PVV-Kamerlid James Sharpe kwam dinsdag nog in opspraak. Het bedrijf waar hij tot voor kort directeur van was bleek in 2008 in Hongarije een boete van 260.000 euro te hebben gehad voor misleiding van consumenten. Sharpe ontkende aanvankelijk, maar Wilders moest later toegeven dat er wel degelijk sprake is geweest van een boete. Woensdag schrijven de GPD-bladen dat Sharpe ook een atleet in zijn gezicht zou hebben gestoken.