Been niet geschrokken van FIFA-rapport

Harry Been is niet geschrokken van de conclusies in het FIFA-rapport, waarin alle kandidaten voor de organisatie van het WK in 2018 onder de loep worden genomen. "Wij hebben het rapport gelezen en het is zeker naar verwachting", zegt de directeur van het HollandBelgium Bid. De FIFA had stevige kritiek op het aantal hotelkamers, trainingsaccommodaties en het gebrek aan toezeggingen door de overheid.

Been had al rekening gehouden met de kritiekpunten van de inspectiegroep die eerder dit jaar alle kandidaten bezocht. "Die zijn voor ons niet nieuw en ingebouwd in ons verhaal en aanbod. Er staat meer dan voldoende positiefs tegenover. Al met al mogen we hier meer dan tevreden over zijn."

De FIFA stelt dat het risico om het toernooi in Nederland en België te organiseren groter is dan een toewijzing aan Engeland, Rusland of Spanje/Portugal. Vooral het gegeven dat de regeringen van beide landen niet hebben kunnen garanderen dat aan alle door de FIFA gestelde eisen kan worden voldaan, is een heikel punt.

De organisatie van het HollandBelgium Bid maakt zich echter niet al te veel zorgen. "Zowel de Belgische als de Nederlandse regering hebben benadrukt dat zij ervan overtuigd zijn dat een WK prima volgens de wensen van de FIFA kan worden georganiseerd onder de afgegeven bepalingen."

Positieve punten zijn volgens de inspectiecommissie de goede infrastructuur en de ervaring die Nederland en België hebben opgedaan bij het organiseren van Euro 2000. Op 2 december komt er duidelijkheid. Dan stemt het uitvoerend comité van de FIFA over de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022.