UEFA onderzoekt homofobe bondspreses Kroatië

De UEFA onderzoekt of uitspraken van de voorzitter van de Kroatische voetbalbond discriminerend zijn. Vlatko Markovic moet zich bovendien verantwoorden vanwege onbetamelijk gedrag. De 73-jarige zei dat onder zijn bewind geen homoseksuele voetballers in het nationale team zouden spelen.

Gevraagd of hij homoseksuele spelers kende, antwoordde de bondspreses dat "gelukkig alleen gezonde mensen voetballen". Markovic verontschuldigde zich later voor de 'onhandige uitspraken' in het interview dat hij aan de krant Vecernji List gaf.

De Europese voetbalbond kan hem schorsen van al zijn voetbalactiviteiten. Dat zou een streep door de rekening zijn van de Kroaat die hoopt volgende maand herkozen te worden. De tuchtcommissie van de UEFA doet op 25 november uitspraak.

Markovic speelde interlands voor Joegoslavië en werd met zijn land op het WK van 1962 vierde. In 1993 was hij één wedstrijd bondscoach van Kroatië en vijf jaar later werd hij voorzitter van de Kroatische bond. Vorig jaar kreeg hij van de UEFA een prijs voor zijn verdiensten voor het voetbal. Hij zit bovendien in verschillende UEFA-commissies.