Ex-president Kirgizië voor de rechter

Het proces tegen de voormalige president van Kirgizië Koermanbek Bakijev is woensdag zonder de ex-president van start gegaan. De aanklagers eisten een lange gevangenisstraf voor Bakijev. Hij wordt ervan beschuldigd militairen opdracht te hebben gegeven te schieten op demonstranten, waarbij 78 mensen om het leven kwamen.

Bakijev leeft op dit moment in ballingschap in Wit-Rusland. Hij wordt, samen met nog eens 27 andere leden van de regering, berecht voor de schietpartijen die tijdens de demonstraties in april plaatsvonden. Ongeveer negentig mensen kwamen daarbij om het leven. De verdachten moeten terechtstaan voor 78 doden. De protesten leidden uiteindelijk tot de val van de regering.

Van de 28 aangeklaagden waren er 22 aanwezig in de rechtszaal. Onder diegenen die niet aanwezig waren zijn ook een aantal familieleden van Bakijev die nog steeds niet opgepakt zijn.

Toen het proces begon protesteerden buiten de rechtszaal woedende familieleden van de slachtoffers. Zij eisten wraak en riepen: "Bloed voor bloed! Dood voor dood!".

Het proces tegen Bakijev betekent een afwijzing van zijn vijf jaar durende regeerperiode. Zijn bewind werd gemarkeerd door grootschalige ontevredenheid onder de bevolking over de stagnerende levensstandaard en de enorme corruptie in het land.


(Foto: Novum)