Dodental flatbrand Shanghai opgelopen

Het dodental van de brand in een flatgebouw in Shanghai is opgelopen tot 79. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua woensdag.

Volgens het hoofd van de brandweer in Shanghai hebben brandweermannen het 27 etages tellend flatgebouw inmiddels grondig doorzocht en hebben ze niemand over het hoofd kunnen zien. In de flat woonden voornamelijk gepensioneerde leraren met hun gezinnen.

De brand brak maandag uit op de negende verdieping toen bouwmateriaal vlam vatte. Het vuur verspreidde zich snel via de steigers die rondom tegen het gebouw stonden opgesteld. Deze waren vervaardigd van bamboe en bekleed met nylon netten.

De Chinese politie hield dinsdag acht personen, onder wie een aantal lassers, aan op verdenking van het veroorzaken van de brand. Uit voorlopig onderzoek bleek dat vier lassers niet gediplomeerd waren en hun gereedschap onjuist hanteerden, met de brand tot gevolg.

De brand heeft de zorgen doen toenemen dat de autoriteiten niet in staat zijn adequaat te reageren op rampen in een stad met meer dan twintig miljoen inwoners, van wie de velen in een van de vijftienduizend zeer hoge flats wonen.