Eerste halfuur nieuwste Potter-film op internet

De eerste 36 minuten van Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 zijn illegaal op internet gezet. Ze kunnen nu via zogenoemde bittorrent-sites worden gedownload, schrijft de Amerikaanse website Torrentfreak. De download kwam dinsdag beschikbaar, een dag na de Amerikaanse première van de voorlaatste Harry Potter-film.

Het is niet bekend of de illegale versie een uitgelekte studiokopie is of een opname die met een camera in een bioscoopzaal is gemaakt. Het komt wel vaker voor dat films nog voor de bioscooppremière op internet verschijnen, maar vanwege de immense belangstelling voor deze film zijn de financiële risico's enorm.

De verwachting is namelijk dat de film in totaal meer dan een miljard dollar op gaat brengen. Producent Warner Bros is dan ook allerminst te spreken over deze ontwikkeling en noemt deze 'een serieuze breuk van auteursrecht'. De studio is een onderzoek begonnen naar de daders en probeert nu alle downloads van het internet te halen.

Het is niet de eerste keer dat een Potter-film grof gedownload wordt. Vorig jaar werd Harry Potter and the Half-Blood Prince al bijna acht miljoen keer van het internet geplukt. Het viel dus te verwachten dat Deathly Hallows Part 1 populair zou zijn als illegale download. Zelfs voordat de film in première ging, was het al een van de meest gezochte films op internet.

Ook het gelijknamige boek dat in 2007 uitkwam, werd illegaal online gezet. De eerste tien hoofdstukken waren te downloaden en werden door vele fans meteen op enkele Potter-sites geplaatst.

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1, in het Nederlands Harry Potter en de Relieken van de Dood: Deel 1, gaat donderdag in Nederland draaien.


Eerste halfuur van Deathly Hallows: Part 1 staat al online (Foto: Novum)