Van Marwijk steeds teleurgestelder over WK

Bert van Marwijk heeft het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika technisch en tactisch achter zich gelaten, maar het resultaat van de finale tegen Spanje laat de Nederlandse bondscoach niet los. Oranje werd tweede, maar Van Marwijk beseft nu dat zijn ploeg dicht bij de zege was.

"In eerste instantie ben je met de finale bezig, met de wedstrijd winnen of verliezen, maar langzamerhand wordt mijn teleurstelling over die tweede plaats steeds groter. Zeker omdat we zo dicht bij de wereldtitel waren, terwijl sommige spelers, zoals Robin van Persie, niet in topvorm staken," zei Van Marwijk.

"We hebben nog steeds verdiend verloren, maar niet kansloos verloren. De kansen waren er om wereldkampioen te worden. Zo voelden die Spanjaarden het ook. Carles Puyol en Sergio Ramos kwamen na afloop in onze kleedkamer vertellen dat ze bang waren de tweede helft weggespeeld te worden door Oranje."

Volgens Van Marwijk heeft de ervaring van de Spanjaarden met het spelen van finales de doorslag gegeven. "Hoewel we het nooit zo hebben uitgestraald of gevoeld, dachten we in ons onderbewustzijn na die gewonnen halve finale tegen Uruguay misschien toch iets van: ja, dat hebben we toch maar mooi geflikt die finale. Verder was de WK-finale voor iedereen een onbekend podium met z'n eigen spanning. Gold ook voor de Spanjaarden, maar die wonnen twee jaar daarvoor de Europese titel in Oostenrijk en velen hadden met FC Barcelona het jaar daarvoor de Champions League gewonnen. Die extra bagage kan een rol hebben gespeeld."