Voorhuid of aids?

Het lijkt een rare keuze, maar in Zimbabwe is een project gaande om jonge mannen te besnijden. In eerste instantie dacht ik dat het hoofddoel president Robert Mugabe zou zijn, om zonder voorhuid aan te tonen wat een ongelofelijk grote eikel het eigenlijk is. Maar nee, het doel is om ervoor te zorgen dat het aantal hiv-besmettingen in het land verminderd wordt. Het was voor mij volslagen onbekend dat besnijden kennelijk een preventieve werking tegen aids heeft.

Onderzoek op internet levert geen volledige duidelijkheid op. Men zegt dat het zo is, maar niet op basis van gedegen onderzoek. Meer scorebord-journalistiek, zou Co Adriaanse zeggen. Een voorbeeld. In Kameroen en Benin zijn bijna 99% van de mannen besneden. Het aantal hiv-infecties ligt onder de 5%. In Zimbabwe en Kenia zijn minder dan 30% van de mannen besneden en het aantal hiv-besmettingen ligt daar boven de 20%. Conslusie: besnijden vermindert de kans op aids. Dat is hetzelfde als constateren dat in België de meeste mannen zwarte sokken dragen en in Nederland dragen ze veelal gekleurde sokken. Als je dan het aantal dodelijke verkeersongelukken tussen beide landen gaat vergelijken, blijkt dat aantal in Nederland veel hoger te liggen. Conclusie: het dragen van zwarte sokken voorkomt de kans op een dodelijk verkeersongeluk. Tja, zo werkt het natuurlijk niet.

Het klopt wel dat onder moslims, die traditioneel besneden worden, vrij weinig aids voorkomt. Dit komt eerder door een strenge religieuze en sexuele moraal onder moslims, geen seks buiten het huwelijk en strenge straffen als het wel gebeurt, dan door het besnijden. Bovendien zijn er onder moslims veel minder homo's te vinden, toch ook een grote verspreidingsbron van hiv. Een andere groep mannen die traditioneel besneden worden, zijn de Joden. Onder hen is een laag percentage aan hiv-besmette mannen te vinden. Ook hier geldt dat sex buiten het huwelijk taboe is, waar ze zich veelal dankzij de religie aan houden. Onder beide groepen groeit het aantal besmettingen echter wel de laatste jaren.

Toch is er een verband, de vraag is alleen hoe groot dat verband is. En dan bedoel ik niet het verband om het geslachtsorgaan van de mannen die besneden zijn, nee ik bedoel het verband tussen besnijden en de verminderde kans op aids. Het is niet niks om in een paar jaar tijd meer dan een miljoen mannen in één land te willen besnijden, op basis van een geschatte vermindering van het aantal hiv -besmettingen. Het is één van de meest bizarre gezondheidsprojecten ooit, denk ik. Amerika heeft 6,6 miljoen dollar in het besnijdenisproject gestort. Daardoor zijn er in anderhalf jaar 12.000 mannen besneden. Dat is 550 dollar per voorhuid. Da's best veel geld voor zo'n lullig stukje vlees.

Het is echter geen 'miracle cure'. Het is absoluut geen garantie dat je geen aids krijgt als je besneden bent. Als ze hun gedrag niet aanpassen, dus safe sex en minder wisselende contacten, zal het risico op besmetting inderdaad kleiner worden, maar ze kunnen het ook zien als een vrijbrief. Te hard rijden omdat je toch een veiligheidsgordel draagt. Ik ben benieuwd wat de cijfers in Zimbabwe zijn over tien jaar onder de mannen die nu besneden gaan worden. In elk geval zal de eerste weken na de ingreep het risico klein zijn omdat ze dan niet meer zo seksueel actief zijn. Ik zou kiezen voor een condoom. Liever een velletje erom dan een velletje eraf.

Bovendien zijn safe sex en monogamie goedkoper en minder ingrijpend. Bovendien zorg je ervoor dat men zich bewust wordt van de gevolgen. Afgezien van bloedtransfusies of een ongeluk is het oplopen van aids iets waar jezelf voor een groot deel verantwoordelijk voor bent. Dit is weer een noodverbandje in plaats van een echte oplossing. Het voorkomt dat de verspreiding minder wordt, maar de mentaliteit van de mensen verbetert niet. En er hoeft niet iemand voor verminkt te worden. Vreemd genoeg zijn het veelal religieuze motieven waardoor het gebruik van condooms verboden, of in elk geval tegengewerkt, wordt. Terwijl er kennelijk geen probleem is om een aanpassing te maken aan een lichaam dat door god toch zo perfect inelkaar gezet is. En nu maar hopen dat er geen zieke geest is die hierin een rechtvaardiging ziet om kleine meisjes dan ook maar te besnijden, omdat dat dan nog veiliger zou zijn.