Honderden kilo's cocaïne in containers onderschept

Redactie

De politie heeft sinds juni in drie zeecontainers in Rotterdam en Antwerpen ruim vijfhonderd kilo cocaïne onderschept. De drugs waren onder meer op ingenieuze wijze verborgen in tandwielen en assen van machines. Het Openbaar Ministerie schat de waarde op achttien miljoen euro.

Na de vondsten zijn dinsdag vier mannen en twee vrouwen aangehouden in Rotterdam, Vlaardingen, Amstelveen en op een bungalowpark in Ouddorp. De verdachten zijn tussen de 30 en 45 jaar oud. Bij het doorzoeken van woningen, een kelderbox en een bedrijfspand in de Rotterdamse haven zijn drugs, geld en wapens in beslag genomen.

De politie kwam de verdachten op het spoor toen speurhonden van de douane in juni 408 pakketten met in totaal 405 kilo drugs vonden in een container met meubels uit Ecuador. In september werd nog eens 82 kilo gevonden in een container met tandwielkasten.

De drugs waren verstopt in assen en tandwielen. Deze container was vanuit Colombia via Panama naar Rotterdam verscheept.

Vorige maand volgde een vangst in Antwerpen. De cocaïne was deze keer verstopt in de krukassen en zuigers van dieselmotoren in een container uit Colombia. Deze container en de container met de machines waren van dezelfde afzender afkomstig.

De handelaren gebruikten volgens justitie een expeditiekantoor in de Rotterdamse haven om de cocaïne in te voeren. Ook zouden ze bedrijven in Colombia en Nederland hebben opgericht zodat het om legale containertransporten leek te gaan. De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.