Supportersvereniging Ajax eist maatregelen

De supportersvereniging AFCA heeft een brief opgesteld met aanbevelingen aan de directie. De supporters eisen actie. In de brief staat een aantal punten te lezen waarop Ajax zou moeten verbeteren.

Zo stelt de vereniging dat het commentaar van Johan Cruijff te makkelijk wordt weggewuifd. AFCA raadt de directie aan contact op te nemen met Cruijff en te luisteren naar wat hij écht te zeggen heeft. Ook volgens de supportersvereniging zouden er meer Ajacieden bij de club betrokken moeten worden.

Zelf willen de supporters twee zetels in de ledenraad, omdat zij zichzelf zien als "de reden dat Ajax bestaat". Ook raadt de vereniging aan Henri van der Aat te ontslaan, waar ze juist Jeroen Slop steunen en ook algemeen directeur Rik van den Boog het voordeel van de twijfel geven. Slop wordt beschreven als "de enige persoon die de hand op de knip wilde houden", terwijl de rest van de directie onder andere Marco van Basten veertig miljoen euro gaf om vrij te besteden.

AFCA verwijt voorzitter Uri Coronel dat hij zijn eigen aanbevelingen niet nagekomen is. Hiermee verwijst het naar het rapport Coronel. Ajax heeft sindsdien een geheel andere koers gevaren, "met als gevolg onverantwoorde aankopen, veel te dure contracten en geen enkel aansprekend sportief succes, waarbij de toch al achterblijvende Ajax-jeugd geheel ondergesneeuwd is."

Het volgende punt van de supportersvereniging concentreert zich op de jeugd: "De Ajax-jeugd dient weer een prominente rol te krijgen in het selectiebeleid. Het moet afgelopen zijn met veel te dure tweede-handsjes. Wij vereenzelvigen ons niet met dikke dertigers, maar wij zetten de boel op stelten voor aanvallende Amsterdammers met verbluffende techniek."