FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 juni 2010

Jan Smit: echo was onwerkelijk

Jan Smit vond het zeer onwerkelijk toen hij zijn aanstaande kindje voor het eerst via een echo zag. De Volendamse zanger kondigde een week geleden met grote blijdschap aan dat hij vader wordt, maar liet verder nog niets los over zijn aanstaande vaderschap.

"Natuurlijk ben je blij, maar ik vond het heel makkelijk om stil te houden", vertelt Smit aan RTL Boulevard. "Ik had het nog veel langer kunnen stilhouden als het aan mij lag." Volgens Smit verloopt de zwangerschap goed. "In principe gaat alles naar wens. Ik zeg altijd maar: het komt eind november en tot die tijd weet ik net zoveel als jullie."

De 24-jarige Smit kon het maar moeilijk bevatten toen hij zijn kindje voor het eerst op de echo zag. "Het is een beetje onwerkelijk, omdat je dat nog nooit heb meegemaakt. Het is toch het begin van een nieuw leven."

In luiers verschonen, de fles geven en het opvoeden ziet de Volendammer geen obstakels. "Dat is geen probleem, nooit geweest", vertelt Jan. Hij heeft thuis kunnen oefenen op het dochtertje van zijn vriendin Liza. "Er is vanaf het begin af aan een klik geweest", zegt de zanger over het meisje.

Jan stak nooit onder stoelen of banken dat hij dolgraag kinderen wilde. Maar hoeveel de zanger er uiteindelijk wil, weet hij nog niet. "Ik heb altijd gezegd: je moet eerst maar afwachten of je kinderen mag krijgen. Dus dan ben je al blij dat het lukt en laten we kijken hoe het verder loopt."

Jan Smit
Jan Smit (Foto: Novum)

HC Bloemendaal en HGC naar finale play-offs

Vanavond werden de beslissingswedstrijden in een best-of-threeserie in de play-offs om de landstitel gespeeld in de Rabo Hoofdklasse hockey. De heren van HGC traden aan tegen Oranje-Zwart en in Bloemendaal kwam Laren op bezoek.

HGC plaatste zich voor de finale van de play-offs. De Wassenaarse ploeg speelde tegen Oranje Zwart een zwakke eerste helft, maar stelde na rust orde op zaken en won met 3-1. Ashley Jackson maakte twee goals. HGC ontmoet in de finale Bloemendaal, dat vanavond Laren met 6-0 versloeg.

Uitslagen Rabo Hoofdklasse play-offs, heren

HGC* - Oranje-Zwart 3-1 (0-1)
29' Mink van der Weerden
39' Seve van Ass 1-1
42' Ashley Jackson 2-1
65' Ashley Jackson 3-1

Bloemendaal* - Laren 6-0 (2-0)
5' Teun de Nooijer 1-0
24' Olmer Meijer 2-0 (sc)
46' Roel Bovendeert 3-0 (sc)
60' Jamie Dwyer 4-0
67' Ronald Brouwer 5-0
69' Tim Jenniskens 6-0 (sc)

Van Ass nieuwe bondscoach Oranje hockeyers

Paul van Ass volgt Michel van den Heuvel op als bondscoach van de Nederlandse hockeymannen. Dit maakte de huidige coach van HGC woensdagavond bekend voor de microfoon van NOS Langs de Lijn.

Van Ass, die zich woensdag met HGC voor de finale van de play-offs plaatste, is geen onbekende van de KNHB. Hij coachte Jong Oranje afgelopen zomer naar de tweede plaats op het WK en schoof vervolgens door naar het Nederlands elftal. Eerst als manager en tijdens het WK in New Delhi was hij assistent van Van den Heuvel, die na dat wereldkampioenschap het veld moest ruimen.

De naam van Van Ass werd direct genoemd als mogelijke opvolger, maar zelf ontkrachtte de coach aanvankelijk de geruchten omdat hij die functie niet kon en wilde combineren met zijn eigen bedrijf.

Jaarlijks blijven 150.000 aangiften liggen

Bij de politie zijn vorig jaar zo'n 150.000 aangiften op de plank blijven liggen, terwijl daar bij voldoende capaciteit wel onderzoek naar was gedaan. Daarnaast is de politie in staat slechts een op de vier à vijf criminele bendes op te rollen. Dat meldt een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen woensdag.

De politie heeft samen met het Openbaar Ministerie voor het eerst op een rijtje gezet hoeveel zogenoemde plankzaken er zijn. "Zodat we dat eens helder over het voetlicht kunnen brengen."

Vorig jaar kwamen 1,2 miljoen aangiften binnen. Voor zo'n zevenhonderdduizend aangiften heeft het geen zin om een onderzoek op te zetten, omdat er onvoldoende aanknopingspunten zijn voor een onderzoek. Met circa driehonderdduizend wordt wel wat gedaan en zo'n 150.000 niet, zegt de woordvoerder.

De laatste jaren is er wel beter zicht gekomen op georganiseerde bendes door betere samenwerking tussen de verschillende opsporingsdiensten, zoals de fiscale opsporingsdienst Fiod. "Maar bij de gegeven capaciteit kunnen wij slechts een op de vier tot vijf van die groepen steeds aanpakken", stelt de zegsman.

De politie maakt zich volgens de woordvoerder zorgen over de cijfers en hoopt dat de politiek bij de aankomende bezuinigingsrondes de gegevens meeneemt.

Acteur Patrick Stewart geridderd

De Britse acteur Patrick Stewart is woensdag tot ridder geslagen en mag zich vanaf nu Sir Patrick Stewart noemen. Stewart, vooral bekend van zijn rol als Jean-Luc Picard in 'Star Trek: The Next Generation', werd woensdag op Buckingham Palace door de Britse Koningin Elizabeth II geridderd.

Naast zijn rol in Startrek wordt Stewart ook alom gerespecteerd als toneelacteur. De 69-jarige Stewart sloot zich meer dan veertig jaar geleden aan bij de Royal Shakespeare Company en werd in 2008 genomineerd voor een Tony-award voor zijn hoofdrol in 'Macbeth'.

Patrick Stewart mag zich vanaf nu Sir noemen
Patrick Stewart mag zich vanaf nu Sir noemen (Foto: Novum)

[Video] Poging gratis parkeren mislukt

Een vrouw had gisteren wel heel veel haast om het Dallas-Fort Worth International Airport te verlaten. Om niet te hoeven wachten om te betalen na te parkeren, gebruikte zij een schans om het parkeerterrein te verlaten. De bestuurster wist inderdaad de slagbomen te omzeilen, maar de poging strandde toen de auto even later ontplofte.

Het bizarre incident vond gisterochtend plaats op het vliegveld van Dallas. De bestuurster, die te diep in het glaasje had gekeken, wilde zo snel mogelijk naar huis. "De bestuurster was, zoals je wel kunt raden, onder invloed van alcohol", vertelt een woordvoerder van de luchthaven. "Zij is gearresteerd en wordt ondervraagd."

Tijdens de landing ontplofte het voertuig en vloog in brand. Gelukkig heeft een getuige hiervan mooie foto's gemaakt. "Het is dan ook moeilijk te geloven dat de bestuurster slechts lichte verwondingen heeft opgelopen." Ook de parkeerwacht heeft geen schrammetje opgelopen.


Deze vrouw zou stuntvrouw moeten worden

'Patricia Paay woedend op SBS'

Patricia Paay is woedend op haar voormalig werkgever SBS. Shownieuws berichtte woensdag dat de 61-jarige diva samen met haar vriend een parenclub had bezocht en daar de bloemetjes flink buitenzette. Paay is woest volgens De Telegraaf en denkt dat SBS wraak neemt vanwege haar overstap naar de concurrent.

Patricia Paay bevestigt dat ze in de parenclub was, maar slechts voor zakelijke doeleinden. "Schandalig dat ze dit de wereld in durven gooien", zegt Paay tegen de krant. "Ik was daar zakelijk en er is geen sprake van dat ik er ook maar iets seksueels heb uitgehaald. Dit schaadt mijn reputatie."

Paay heeft wel een vermoeden waarom de zender haar door het slijk haalt. "Ik denk dat SBS dit moedwillig doet omdat ik vrijdag definitief bij RTL ga tekenen." De diva zou SBS willen aanklagen wegens smaad en 250.000 euro eisen.

Red Bull moest wederom onderdeel aanpassen

Red Bull Racing heeft voor de Grand Prix van Turkije wederom een onderdeel op haar bolide aan moeten passen. Eerder moest in Monaco al een onderdeel van de diffuser van de RB6 vervangen worden.

Het Duitse Auto Motor und Sport meldt dat ditmaal de achtervering op de korrel werd genomen. Een element in de vering had een horizontale hoek van twintig graden, terwijl er slechts vijf graden toegestaan zijn volgens de reglementen. Hierop werd het onderdeel voorzien van een rond omhulsel om het effect op de downforce op het heffen. Op de startgrid in Turkije werd het geheel zorgvuldig buiten beeld gehouden door zes monteurs die ieder zicht blokkeerden.

Ruim duizend reacties zerotolerancebeleid Aboutaleb

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) heeft woensdag ruim duizend reacties die zijn binnengekomen op politieknuppel.nl in ontvangst genomen. Op de website konden mensen zich beklagen over het nieuwe zerotolerancebeleid van Aboutaleb. De door GroenLinks opgestarte site ging begin mei van start.

De meeste meldingen gaan volgens fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam over het zerotolerancebeleid van de politie en de verboden rondom evenementen. "Zoals het politieoptreden rondom de bekerfinalewedstrijd tussen Ajax en Feyenoord in de Maasstad. De Mobiele Eenheid heeft toen op een gegeven moment de terrassen schoongeveegd, waardoor veel onschuldigen werden getroffen", weet Arno Bonte.

Ook over het alcoholverbod dat gold rondom de wedstrijd werd veelvuldig geklaagd, zegt Bonte. De fractievoorzitter moet echter ook toegeven dat er eveneens tweehonderd reacties tussen zitten van mensen die vinden dat er niet hard genoeg kan worden opgetreden. "Je hebt altijd voor- en tegenstanders."

Politieknuppel.nl blijft nog tot en met volgende week in de lucht, als er een debat over het onderwerp plaatsvindt in de Rotterdamse gemeenteraad. Woensdagavond houdt de raad daarnaast een hoorzitting waarbij sprekers als evenementenorganisatoren, horecaondernemers en politiebonden aan het woord komen.

De resultaten van deze hoorzitting en van de site wil Bonte gebruiken om Aboutaleb ervan te overtuigen dat het beleid minder streng moet worden. De GroenLinks-fractievoorzitter vreest dat als het nieuwe beleid wordt voortgezet evenementenorganisatoren de stad de rug zullen toekeren.

Doden door overstromingen Oost-Europa

Overstromingen zorgen in verschillende delen van Oost-Europa voor veel overlast. In Slowakije en Tsjechië kwamen drie mensen om het leven.

Zware regenval heeft ertoe geleid dat overal rivieren buiten hun oevers treden. De Hongaarse minister van defensie zei woensdag dat bijna duizend militairen zijn ingezet om de barrières tegen overstromingen te verstevigen. Treindiensten zijn in delen van het noordoosten van Hongarije geannuleerd. In Slowakije moesten honderden mensen geëvacueerd worden.

In Servië is de situatie 'kritiek' en in Bosnië trachten reddingsteams mensen met boten in veiligheid te brengen.

FOK!kers: Van Nistelrooy had mee gemoeten

Bert van Marwijk had Ruud van Nistelrooy moeten selecteren voor het WK. Dit vindt althans een groot gedeelte van de  FOK!kers, zo blijkt uit de poll op FOK!sport.

Van de 1041 uitgebrachte stemmen gingen er 446 naar Van Nistelrooy, maar liefst 43%. De selectie was precies goed volgens 15,8% van de stemmers, Vurnon Anita kreeg de voorkeur van 15,5%. Achter hen eindigden Jeremain Lens (8,8%), en Ron Vlaar (7,2%). De rest van de spelers die in de voorselectie zaten eindigden op ruime afstand daaronder.

User escalatie geeft ook de voorkeur voor Van Nistelrooy: "Van Nistelrooij i.p.v. Huntelaar. Ik snap de keuze van de bondscoach, maar ik heb persoonlijk meer vertrouwen in Ruud." Fritzzz2 had ook nog andere namen in gedachten: "Brouwers, Anita, v Nistelrooy, Engelaar. Maar goed, deze namen zullen die WK beker mee naar Nederland moeten nemen."

'Galatasaray en Chelsea bereiken akkoord over Stoch'

Miroslav Stoch verruilt volgens Daily Mirror Chelsea voor Galatasaray. De Slowaak, die het afgelopen seizoen op huurbasis uitkwam voor FC Twente, zou na het WK vertrekken naar de formatie van Frank Rijkaard.

De Turkse topclub betaalt volgens Daily Mirror ruim drie miljoen euro voor Stoch, die met Slowakije komende zomer actief is op het WK in Zuid-Afrika. Chelsea en Galatasaray zouden al een overeenkomst hebben over de transfer. Maar Stoch moet nog een akkoord bereiken met de Turken.

De Slowaakse aanvaller werd het afgelopen seizoen met FC Twente landskampioen, maar de Tukkers hadden niet de financiële middelen om Stoch definitief over te nemen van Chelsea. De Londenaren hebben geen plaats voor de Slowaak in de hoofdmacht van manager Carlo Ancelotti.

Galatasaray-trainer Rijkaard hoopt naast Stoch ook Vince Grella op te halen uit de Premier League. De Australische middenvelder van Blackburn Rovers moet twee miljoen kosten. Grella kan in Istanbul zijn landgenoten Lucas Neill en Harry Kewell tegenkomen.

Capello ook na WK bondscoach Engeland

Fabio Capello is ook na het WK bondscoach van Engeland. De 53-jarige Italiaan zette woensdag zijn handtekening onder een contract tot en met het Europees kampioenschap van 2012. Capello maakt daarmee een einde aan de speculaties dat hij bij Internazionale de opvolger wordt van de naar Real Madrid vertrokken Jose Mourinho.

Engeland is voor Capello zijn eerste klus als bondscoach. Als clubtrainer was hij actief bij Real Madrid, Juventus, AS Roma en AC Milan. De Italiaan plaatste zich met Engeland overtuigend voor het WK, waar in de groepsfase de Verenigde Staten, Algerije en Slovenië de tegenstanders zijn.

Griek steekt zich in brand in bank

In de Griekse stad Thessaloniki heeft een man zichzelf in brand gestoken in een bank. Hij had financiële problemen. Dat heeft de Griekse politie woensdag bekendgemaakt. De 54-jarige man is in het ziekenhuis opgenomen met brandwonden en verkeert buiten levensgevaar, niemand anders raakte gewond.

Volgens de politie kwam de man de bank binnen met een jerrycan met brandstof en vroeg hij naar de verantwoordelijke persoon voor leningen. Toen hem verteld werd dat die niet aanwezig was, goot hij de brandstof over zich heen en stak zichzelf in brand. Uit een verklaring van de bank blijkt dat een man een voormalige klant was met een schuldenverleden.

Griekenland zit midden in een economische crisis en veel mensen die geld hebben geleend, hebben moeite hun schulden af te betalen.

Jongetje verdrinkt in recreatieplas

Een 4-jarig jongetje is woensdagavond in de recreatieplas Moekesgat in Ter Apel verdronken. Hij was met andere kinderen aan het spelen en is vermoedelijk van een steiger in het water gevallen, meldt de politie.

Rond 18.15 uur werd er melding van de vermissing van het kind gemaakt, waarna een zoektocht begon. Een traumahelikopter speurde vanuit de lucht de omgeving van de plas af. Ongeveer een half uur na de melding werd het kind in de plas aangetroffen. Reanimatie mocht niet meer baten. De emoties liepen bij mensen in de buurt van de plas hoog op.

Jonge voetbalsters niet naar EK-finale

Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal onder negentien jaar is er niet in geslaagd om de finale van het Europees kampioenschap in Macedonië te bereiken. Het elftal van coach Hesterine de Reus verloor in Skopje na strafschoppen met 4-5 van Engeland.

In de reguliere speeltijd waren in de Macedonische hoofdstad de speelsters van beide ploegen niet tot scoren gekomen. Omdat het scorebord ook na 120 minuten nog 0-0 aangaf waren strafschoppen noodzakelijk. Daarin miste FC Twente-speelster Siri Worm als enige, waardoor Engeland naar de finale mocht.

Pornoacteur richt bloedbad aan op set, 1 dode

De politie van Los Angeles is naarstig op zoek naar Stephen Hill (foto). De dertigjarige pornoacteur heeft een ware slachting aangericht op de set. Een collega van hem heeft het loodje gelegd, twee anderen zijn gewond geraakt.

Hill, al enige maanden werkzaam bij Ultima DVD Inc., werd gisteravond meegedeeld dat hij zijn boeltje moest pakken en vertrekken. Er was geen werk meer voor de acteur. Hierop pakte Hill een zwaard, gebruikt als rekwisiet bij een pornofilm, en hakte hiermee in op een collega. Twee andere werknemers kwamen hun collega te hulp, maar raakten zelf ook gewond. Een van hen is later in het ziekenhuis overleden. De twee andere gewonden zullen het volgens de politie wel overleven.

De pornoacteur is nog altijd voortvluchtig. Hill is na zijn daad in zijn Toyota RAV4 gesprongen en weggereden. Volgens de politie heeft hij in meerdere pornofilms geacteerd.


Een filmpje over het bloedbad

[RG] Williamszusjes naar finale dubbelspel

Wat op Roland Garros in het enkelspel niet lukte, lukt Venus en Serena Williams in het dubbelspel wel, namelijk het bereiken van de finale. De zussen klopten in de halve finale in Parijs de Amerikaanse Liezel Huber en de Spaanse Anabel Medina Garrigues met 2-6, 6-2 en 6-4.

In de finale nemen de Williams-zusjes het op tegen de Tsjechische Kveta Peschke en de Sloveense Katarina Srebotnik. Zij klopten in hun halve finale de Spaanses Nuria Llagostera Vives en Maria Martinez-Sánchez met 3-6, 6-4 en 6-4.

MotoGP langer op Phillip Island

De MotoGP-coureurs zullen tot zeker 2016 de Grand Prix van Australië gaan rijden op Phillip Island. De baan staat sinds 1997 op de kalender en heeft met rechtenhouder Dorna nu een deal gesloten tot 2016 met een optie tot 2026.

"We zijn bij dat we de lange relatie met de Grand Prix van Australië en het circuit Phillip Island een vervolg kunnen geven," zei Dorna-baas Carmelo Ezpeleta. "De organisatie van de race verbetert ieder jaar weer en het is een eer om met zulke mensen tot 2016 te mogen samenwerken."

[IndyCar] Conway zeker drie maanden uitgeschakeld

Mike Conway zal zeker drie maanden niet in actie kunnen komen. De Dreyer & Reinbold-coureur kende in de laatste ronde van de Indy 500 afgelopen zondag na een aanrijding met Ryan Hunter-Reay een enorme crash en brak hierbij zijn been. In het ziekenhuis bleek dat hij ook nog rugletsel had opgelopen.

"Mike Conway heeft in de nacht van zondag op maandag een ingreep ondergaan om de breuken in zijn linker onderbeen te repareren," zo luidt een verklaring van de IndyCar Series. "Hij heeft ook nog een kleine vleeswond in zijn linker onderbeen en zal naar verwachting volgende week weer geopereerd gaan worden. Daarnaast heeft hij een samengeperste wervelkolom en hiervoor heeft hij een corset aangemeten gekregen. Hij zal deze drie maanden moeten dragen en hierdoor kan hij niet racen."

Ook Hunter-Reay blijkt niet ongeschonden uit de strijd te zijn gekomen. Hij heeft een operatie aan zijn linker duim moeten ondergaan. Komend weekend zal hij met een carbonnen spalk gewoon in Texas kunnen racen.

Blade Kitten vanwege multiplatform uitgesteld

Blade Kitten, een Playstation Network-titel die deze lente had uit moeten komen is uitgesteld tot een latere onbekende datum. Atari is de nieuwe uitgever van de game en er is besloten dat de game ook voor Xbox Live Arcade en de PC zal verschijnen.

Atari verwacht een succesvolle launch voor de game die gebaseerd is op een comic en een kattenmeisje als hoofdpersoon heeft (met roze haar).

Blade Kitten gaat over het buitenaardse kattenmeisje Kit Ballard, zij is een premiejager en één van de laatste overlevenden van haar ras, dat bijna uitgeroeid is door een oud buitenaards ras genaamd de Darques.
Kit wordt bijgestaan door haar grote zwaard en een buitenaards wezen, genaamd Skiffy, waarmee ze samen door het universum reist op zoek naar premies.

Bekijk hieronder een trailer met gameplaybeelden toen de game nog een PSN-exclusive was;

 

[RG] Melzer houdt Djokovic uit halve finale

Jürgen Melzer heeft verrassend de halve finale van Roland Garros bereikt. De 29-jarige Oostenrijker, die op een grandslamtoernooi nooit verder was gekomen dan de derde ronde, kwam in de kwartfinale tegen Novak Djokovic (3) terug van een 2-0 achterstand in sets: 3-6, 2-6, 6-2, 7-6 (3) en 6-4. In de halve finale is vrijdag viervoudig winnaar Rafael Nadal (2) zijn tegenstander.

Djokovic bereikte in 2007 en 2008 de laatste vier in Parijs en leek hard op weg om daar 2010 aan toe te voegen. Na de tweede set kwam er echter wat zand in de Servische machine, terwijl Melzer eindelijk enkele van zijn vele breekkansen begon te benutte. De Oostenrijker, als 22e geplaatst, won de derde set en sleepte vervolgens via een tiebreak zelfs een vijfde set uit het vuur.

Het publiek op het Court Suzanne Lenglen was vervolgens getuige van een bloedstollende ontknoping, waarin Melzer over de langste adem bleek te beschikken. De nummer 27 van de wereld brak op 4-4 door de service van Djokovic. Het uitserveren van de wedstrijd kostte Melzer nog wel de nodige zweetdruppels, maar op zijn derde matchpoint mocht hij toch de felicitaties in ontvangst nemen.

Driekwart kiezers heeft stem bepaald

Ruim driekwart van de Nederlanders weet vrijwel zeker welke partij volgende week hun stem krijgt. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van Maurice de Hond. Twee weken geleden was 69 procent zeker van zijn zaak. Dat percentage is nu opgelopen tot 76 procent. Hiervan weet 54 procent het zeker en 22 procent vrijwel zeker.

De meeste 'zekere stemmers' zijn te vinden bij de SGP (98 procent), gevolgd door het CDA met 85 procent. Gezien de tuimeling van de partij van demissionair premier Jan Peter Balkenende zijn dit de 'kernstemmers' van het CDA, stelt De Hond. Van de stemmers op de VVD weet 79 procent al zo goed als zeker dat zij op deze partij gaan stemmen. Die score haalt ook de PvdA.

GroenLinks (64 procent), Partij voor de Dieren (62 procent) en D66 (59 procent) hebben de meeste potentiële kiezers die nog niet zeker weten of ze wel op die partij gaan stemmen.

De Hond peilt in aanloop naar de verkiezingen nu dagelijks de politieke voorkeur. Ten opzichte van de peiling van dinsdag is er niets veranderd. Grootste partij is de VVD (37 zetels), gevolgd door PvdA (28), CDA (23), PVV (achttien), SP (twaalf), GL (elf), D66 (elf), CU (zeven), SGP (twee), PvdD (een) en TON (nul).

[Upd] Twaalf doden na schietpartij Engeland

In Cumbria (Engeland) zijn zeker vijf doden en meerdere gewonden gevallen nadat een man op verschillende plekken begon te schieten. De man, de 52-jarige taxichauffeur Derrick Bird, sloeg op de vlucht nadat hij geschoten had. Bewoners kregen het advies om binnen te blijven. Volgens de politie is inmiddels het lichaam van de dader gevonden.

De dader begon te schieten in de plaats Whitehaven. Hij vertrok daarna naar Seascale en Egremont, niet heel ver van Whitehaven. Daar maakte de dader opnieuw slachtoffers. De man vluchtte vervolgens weg. Zijn auto is gevonden in het plaatsje Boot.

De kerncentrale Sellafield werd enige tijd gesloten. De werknemers van de centrale werden geadviseerd niet te komen. De werkzaamheden zijn inmiddels weer op gang gekomen.

Update 20.23 uur:
Volgens de Britse nieuwszender BBC zijn er inmiddels op elf locaties schietpartijen gemeld. Ten minste twaalf mensen werden gedood en er vielen zeker 25 gewonden. Dat zei de Britse premier David Cameron woensdag in het Lagerhuis.

Het levenloze lichaam van de vermoedelijke dader, de 52-jarige Derrick Bird, is aangetroffen in de bossen bij het kleine stadje Whitehaven, zo'n 560 kilometer ten noordwesten van Londen. "We kunnen bevestigen dat we in de bossen een lichaam hebben gevonden waarvan we denken dat het van meneer Bird is, alsmede een vuurwapen", aldus de politie.

Bird werd door kennissen omschreven als stil maar vriendelijk. "Hij was vrienden met iedereen en stond vaak grappen te maken op de standplaats", aldus Glenda Pears, die een taxibedrijfje runt. Zij vertelde dat een van de slachtoffers een vriend van Bird was, ook een taxichauffeur.

Schietpartijen met veel slachtoffers komen in Groot-Brittannië zelden voor. Geweerbezit is strak aan banden gelegd en pistolen zijn verboden.

Jonge brandstichters betrapt in natuurgebied

Drie jongens van 14, 16 en 16 uit Waalwijk zijn dinsdagavond aangehouden nadat wandelaars ze in een bos- en heidegebied in Kaatsheuvel hadden betrapt op het stichten van een brandje. De politie onderzoekt of het trio achter meer branden zit die het gebied de afgelopen tijd teisterden.

De twee wandelaars zagen de jongens rond 19.30 uur bovenop een tafel staan. Op de tafel was iets in brand gestoken, naar later bleek sigarettendoosjes. Toen de wandelaars op de drie afliepen trapte een van de knapen het brandende voorwerp van de tafel, waarna het trio het vuur probeerde uit te trappen.

De politie, die direct door de wandelaars was ingeseind, kon de jongens ter plaatse aanhouden. Ze zitten vast.

DSi goedkoper in Japan en Engeland

Nintendo heeft vandaag aangekondigd dat de DSi in prijs zal gaan zakken in Japan en Engeland, of de prijsverlaging ook in de winkels merkbaar zal worden is nog niet bekend, winkeliers mogen zelf de winkelprijs bepalen van Nintendo.

De prijsverlaging zal in Engeland vanaf 18 juni zijn, als we dezelfde prijsverlaging als Japan krijgen kan er verwacht worden op een daling van zo'n £20-£30. Nintendo wijst ook duidelijk dat deze prijsverlaging voor de handelsprijs is en niet de verkoopprijs.

De prijsverlaging is wel alleen voor de DSi en niet de DS Lite en DSi XL.

DSi
Prijsverlaging in verband met 3DS?

[RG] Nadal naar halve finale

Rafael Nadal heeft zich verzekerd van een plaats in de halve finale van Roland Garros. De viervoudig winnaar was woensdag in een Spaans onderonsje met 7-6 (2), 7-6 (3) en 6-4 te sterk voor Nicolas Almagro. Nadal, die bij de vorige editie niet verder kwam dan de vierde ronde, heeft dit jaar in Parijs nog geen set ingeleverd.

Almagro stond twee jaar geleden op Roland Garros ook al tegenover Nadal en wist toen in totaal maar drie games te pakken. Al snel werd duidelijk dat de nummer negentien van de plaatsingslijst die prestatie deze keer zou verbeteren, maar ondanks een snelle 3-0 voorsprong slaagde hij er niet in de eerste set in zijn voordeel te beslissen.

De tweede set mondde net als de eerste uit in een tiebreak en opnieuw bleek Nadal daarin zijn zenuwen het beste onder controle te hebben. Almagro gaf zich ondanks de bijna uitzichtloze achterstand niet gewonnen, maar een break in de negende game van de derde set werd de tennisser uit Murcia, die in de eerste ronde Robin Haase uitschakelde, uiteindelijk toch fataal.

Nadal speelt in de halve finale tegen de winnaar van de partij tussen de Serviër Novak Djokovic en de Oostenrijker Jürgen Melzer.

'Sorry, u bent al 9 maanden dood'

Hoewel het gegeven ook veel voordelen kent, is een 28-jarige man uit het Amerikaanse Nashville niet blij dat de Amerikaanse belastingdienst, de IRS, hem voor dood houdt. Als overledene is het voor Jonathan Hostetler onmogelijk een studiebeurs te krijgen.

Hostetler wilde zich vorige week inschrijven bij een kunstacademie. Daar werd hem verteld dat als hij in aanmerking wilde komen voor een tegemoetkoming in de studiekosten, hij zijn inkomstenbelastingaangifte van vorig jaar moest meenemen. Deze had hij echter niet, aangezien hij hiervoor vrijstelling heeft.

Hierop belde hij de IRS met de vraag om advies. Daar konden ze hem helaas niet verder helpen. "Volgens de Sociale Dienst bent u dood", vertelde de telefoniste hem. Hostetler ging vervolgens direct op zoek en kwam al snel op de site van de Sociale Dienst uit. Naast zijn geboortedatum en -plaats en zijn sofinummer stond ook zijn sterfdatum vermeld: augustus 2009.

"Terwijl ik mij probeer in te schrijven voor school, kan ik geen subsidies of leningen krijgen", klaagt de student. "Ik kan zelfs geen telefoonabonnement afsluiten." Sindsdien probeert hij telkens de IRS en de Sociale Dienst te bellen, maar krijgt de instanties maar niet te pakken.

Volgens een woordvoerster van de Sociale Dienst is dit een zeer zeldzame fout. Het kan slechts af en toe voorkomen door een administratief foutje van een ziekenhuis of soms bij echtscheidingen. Maar de beste man is nimmer getrouwd geweest en heeft al tijden geen ziekenhuis meer gezien.

De betrokken instanties zullen alles in het werk zetten om de fout recht te zetten. Hostetler zit er echter mooi mee. "Ik ben eigenlijk verlamd. Ik kan geen geld verdienen, dus ook geen geld uitgeven." Zijn grootste zorg is echter nu dat al zijn gegevens openlijk op internet staan.

Bottas maakt F1-debuut bij Williams

Valtteri Bottas heeft vorige week zijn eerste meters in de Formule 1 gemaakt. De Finse testrijder van Williams voerde op het circuit van Valencia een aerodynamische test uit.

"Het was een geweldige ervaring. Het vermogen van een Formule 1-wagen is zeer indrukwekkend, maar de remmen en de hoeveelheid neerwaartse druk zijn ook fantastisch. Deze test werkt enorm motiverend. Ik weet nu iets meer over de Formule 1, het doel waar ik elke dag keihard voor werk," zei de Fin die komend weekend bij de Masters in Zandvoort zijn Formule 3-winst van vorig jaar wil prolongeren.

FOK! aanwezig bij TEDxRotterdam!

Somethink completely different: dat is het motto van TEDxRotterdam. TED staat voor Technology, Entertainment & Design. TED staat voor een evenement waar denkers met de meest uiteenlopende achtergronden ideeën met elkaar uitwisselen, in zogenoemde TEDtalks. Die TEDtalks kunnen over de meest uiteenlopende onderwerpen gaan: kunst, milieu, globalisering, techniek, design en nog veel meer. Verspreiding van goede ideeën: dáár draait het om bij TED!

TED werd in 1984 opgericht, zes jaar later volgde de eerste TED-conferentie in Californië. Zoals de naam aangeeft gingen de TEDtalks vooral over techniek, entertainment en design, maar in de loop der jaren werd het evenement veel breder en de betekenis groter. Mensen als Bill Clinton, Al Gore, Gordon Brown, Richard Dawkins en Bill Gates hebben allemaal eens op het TED-podium gestaan. 

Onder de noemer TEDx werd het eerste onafhankelijk georganiseerde TED-event in Nederland vorig jaar gehouden in Amsterdam. Op vrijdag 4 juni vindt TEDxRotterdam plaats, een twaalf uur durend event. In het Luxor-theater in de Maasstad zullen bijna dertig mensen, waaronder Olympisch kampioen zwemmen Maarten van der Heijden, Zakenvrouw van het Jaar 2009 Meiny Prins, hoogleraar neuro-economie Willem Verbeke en Ed Wubbe, hun ideeën met elkaar en met de rest van de wereld delen.

De dag is verdeeld in vier hoofdthema's:
Part 1: Our World
Part 2: How We See The World
Part 3: How We Experience The World
Part 4: How We Explore The World

Toegang tot TEDx is gratis, wel dienen belangstellenden zich vooraf in te schrijven. Helaas is het niet meer mogelijk om er dit keer bij te zijn: alle 800 plaatsen in het Luxor-theater zijn op vrijdag al bezet. Wel is het mogelijk TEDx rechtstreeks te volgen in zes verschillende locaties in Rotterdam en Amsterdam: daar worden streams uitgezonden. Overigens kun je het ook thuis volgen via de website van TEDx. Ook worden de beelden van TEDx naderhand op internet geplaatst. FOK! is uiteraard wel van de partij tijdens TEDx en je kunt van ons dan ook een verslag tegemoet zien.

Zie ook het topic over TED(x) op het FOK!forum!

 

Kubica beslist op gevoel voor 2011

Robert Kubica zal pas later dit seizoen gaan beslissen over zijn toekomst. De Renault-coureur wordt voor 2011 bij verschillende teams genoemd, maar zelf weet hij nog niet wat hij gaat doen. De Pool beslist op gevoel.

"Het is nog niet de tijd om over volgend jaar te denken. Er komt een moment waarop ik ga nadenken over of ik bij Renault wil blijven, maar het is nu nog te vroeg. Het draait allemaal om het gevoel dat ik heb. Als ik ergens een gevoel bij krijg, weet ik wat ik moet doen en doe ik het," zei Kubica tegen Press Association. "Aan het begin van het jaar zeiden veel mensen tegen me dat ik een fout had gemaakt door bij Renault te tekenen, maar ik ben blij met mij beslissing en hoop in de toekomst nog vaker de juiste keuze te maken."

Kubica behaalde met de Renault dit jaar al twee podiumplaatsen en bezet in het klassement momenteel met 67 punten de zevende plaats. Hij kan zelfs wedijveren met de Ferrari's, terwijl ook Mercedes niet ver weg lijkt. "Het is goed om te zien hoe hard iedereen werkt om beter te worden. We kunnen tevreden zijn met hoe we het seizoen begonnen zijn."

Haase naar kwartfinales Furth

Robin Haase heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de Challenger in Furth. De Hagenaar versloeg in de tweede ronde de als eerste geplaatste Duitser, Florian Mayer, de nummer 51 van de wereld, met 7-5 en 6-4.

Haase plaatste in de eerste set de eerste break waardoor hij op een voorsprong van 4-3 kwam. Er volgden echter nog vier breaks. Haase bleef aan de goede van de kant van de score en trok op eigen service de set naar zich toe.

In de tweede set kwam Haase weer een break voor, maar opnieuw sloeg de Duitser gelijk terug. Bij 4-4 leverde Mayer opnieuw zijn opslag in. Haase kon vervolgens het karwei afmaken.

Dennis Hopper begraven in New Mexico

Dennis Hopper wordt woensdag begraven. De acteur vindt zijn laatste rustplaats in Taos in de Amerikaanse staat New Mexico. Hopper nam in deze staat zijn succesvolle film 'Easy Rider' op.

De familie en vrienden van Hopper reizen met twee privévliegtuigen naar de ceremonie in Taos. Hopper bezocht het dorpje een paar maanden geleden nog met zijn kinderen. De acteur had het toen erg moeilijk in zijn strijd tegen kanker, vertelt de eigenaar van het hotel waar hij verbleef aan entertainmentwebsite Radar Online.

Hopper overleed zaterdag op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van prostaatkanker. De acteur blies zijn laatste adem uit in zijn huis in Venice in Californië. In maart kreeg Hopper een ster op de Hollywood Walk of Fame. Dat was de laatste keer dat hij in het openbaar verscheen.

Dennis Hopper begraven in New Mexico
Dennis Hopper begraven in New Mexico (Foto: Novum)

Crazy Taxi en Sonic Adventure naar XBLA

Er gaan al een tijdje het gerucht dat Dreamcast-games op de Xbox 360 zouden komen in de vorm van Xbox Live Arcade-games. Het gerucht ging dat Jet Set Radio en Shenmue II zouden verschijnen in arcade-versie, dit gerucht is helaas nog niet bevestigd.

Maar nu duikt er weer even wat anders op, Crazy Taxi en Sonic Adventure zijn op een Koreaanse website die games een rating geeft gespot; de games die Microsoft als uitgever hebben staan en op 01-06-2010 lijken te zijn toegevoegd aan de database wakkeren de geruchten alleen maar aan.

Microsoft heeft jaarlijks op de E3 ook een aankondiging over opkomende XBLA-titels en dit zou zeker in het rijtje kunnen gaan passen. Microsoft zou zoals eerder ook op de dag van hun persconferentie games via XBLA online zetten om te kunnen kopen.

We zullen de persconferentie moeten afwachten, hopelijk brengen ze een einde aan de geruchten en bevestigen ze de Dreamcast-games voor XBLA.

Sonic Adventure en Crazy Taxi

Baldini laat Defoe schrikken

Jermain Defoe schrok toen Franco Baldini hem, na een halve dag wachten, belde namens de Engelse bondscoach Fabio Capello. Tegenover The Mirror zei de aanvaller van Tottenham Hotspur dat de assistent-bondscoach hem op het ergste leek voor te bereiden.

"Hij begon met: 'Het spijt me verschrikkelijk, maar ik heb slecht nieuws voor je'. Maar toen liet hij er op volgen: 'Je kunt niet op vakantie, want je moet naar Zuid-Afrika'. Ik durfde het eerst niet te geloven," aldus Defoe.

Defoe maakte in 2006, bij het WK voetbal in Duitsland, geen deel uit van de selectie van Engeland.

Hirsch Ballin wil Cyberautoriteit

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) pleit voor de oprichting van een Europese Cyber Autoriteit. Die moet virussen en andere 'cybercrime' helpen bestrijden. De minister doet dat donderdag in Luxemburg bij beraad met zijn collega's uit andere EU-landen.

Momenteel bestaat er geen overkoepelende instantie in Europa die zich speciaal richt op de aanpak van internetcriminaliteit. Aanleiding is een document van huidig EU-voorzitter Spanje, samen met de komende voorzitters België en Hongarije. In het document wordt cybercrime een van de vijf dreigingen voor de interne veiligheid van Europa genoemd. Andere dreigingen zijn georganiseerde misdaad, terrorisme, grensbewaking en civiele bescherming.

Het document stelt dat er 150.000 virussen in omloop zijn, die veelal gebruikmaken van de pc's en netwerken van gewone internetters. "Er is een dringende noodzaak voor autoriteiten in de EU om maatregelen te verbeteren tegen het misbruik van internet voor criminele en terroristische doelen samen met het bedrijfsleven, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van een Europese ontdek- en aanpakcode. De EU-capaciteit zou versterkt moeten worden, bijvoorbeeld door de oprichting van een Europese cybercrime alert platform", aldus het rapport.

Brazilië wint eenvoudig, maar verliest Júlio César

Het Braziliaanse nationale elftal heeft vanmiddag een eenvoudige 0-3 overwinning geboekt op Zimbabwe. Het duel gold als oefenwedstrijd in aanloop naar het WK in Zuid-Afrika.

De Goddelijke Kanaries liepen echter wel schade op, daar Júlio César halverwege de eerste helft naar de kant moest om gewisseld te worden. Bondscoach Carlos Dunga bracht Heurelho Gomes in, die het restant van het duel mocht blijven staan.

Pas in de 42e minuut brak Brazilië de ban via Michel Bastos. De oud-speler van Excelsior scoorde fabuleus door een vrije trap van net buiten de zestien perfect in het net te krullen. Pal voor rust verdubbelde Robinho de marge, nadat hij perfect vrij voor het doel werd gezet door Maicon. Brazilië trapte het gas niet vol in, wat bleek uit de 0-3 eindstand. Elano zorgde voor het slotakkoord (0-3).

Duitsland overweegt vliegtaks

Onze Oosterburen hebben plannen om een vliegtaks in te voeren. Het kan dus snel afgelopen zijn met het goedkoop vliegen vanaf de Duitse luchthavens. De Duitse regering maakte deze week verschillende plannen bekend om de miljardentekorten aan te vullen, waar een vliegtaks er één van is.

Veel Duitsers zijn bang dat een dergelijke vliegtaks veel schade zal toebrengen aan de economie. Veel Nederlanders zijn sinds de invoering van de vliegtaks in ons land uitgeweken naar buitenlandse luchthavens zoals Brussel en Düsseldorf. De Duitse luchthavens kunnen deze klanten door een dergelijke maatregel dus snel kwijtraken.

Ondanks dat de vliegtaks in Nederland weer afgeschaft is, gaan er toch nog miljoenen Nederlanders de grens over om te vliegen. Dit jaar zullen ongeveer vier miljoen landgenoten kiezen voor een vlucht vanaf een buitenlandse luchthaven. Ze doen dit omdat de parkeerkosten daar over het algemeen lager zijn en er kortere wachttijden zijn.

Quagliarella: "Het is een droom die uitkomt"

Fabio Quagliarella is door bondscoach Marcello Lippi opgenomen in de definitieve WK-selectie van regerend wereldkampioen Italië. De aanvaller van Napoli ziet het als een beloning van zijn doorzettingsvermogen.

De 27-jarige Quagliarella krijgt van Lippi de voorkeur boven Marco Borriello (AC Milan) en Giuseppe Rossi (Villarreal). "Ik ben vaker gedurende mijn loopbaan boven komen drijven terwijl andere mensen mij afschreven. Misschien is dat juist mijn kracht", aldus de aanvaller tegen TMW.

Quagliarella werd in het verleden niet goed genoeg bevonden bij Milan. "Ik heb vaker moeilijke momenten gekend, maar de coaches behielden altijd vertrouwen in mij. Dat heb ik ook altijd terugbetaald", vervolgt de spits van Napoli, die ook de steun krijgt van Lippi op weg naar het WK.

"De bondscoach had voldoende alternatieven, maar hij koos toch voor mij. Het voelt als een droom die uitkomt om naar het WK te gaan. Ik vind het jammer voor de vijf afvallers die nu thuisblijven. Ik heb het gevoel dat ik mijn kans heb gegrepen", besluit de dolgelukkige Quagliarella.

PSN update 2 juni: met een FOK!tintje

Deze week veel aanbiedingen voor bekende spellen op de PSP, met titels als MotorStorm, LocoRoco 2 en Gran Turismo hoef je je aankomende vakantie niet te vervelen. Maar de opvallendste titel is Snake Warriors: Training, gemaakt door niemand minder dan een FOK!ker, die bij navraag bekend staat als knappe FOK!vrouw die in de FOK!Games redactie heeft gezeten. Een chick with a programming tick dus! Verwacht dan ook een special zeer binnenkort.

Kijk hieronder of er iets van je gading bij zit en tot volgende week!

 

PlayStation Store (via PS3, PSP en Media Go)

Speciale aanbiedingen (beschikbaar tot 9 juni)
   Wakeboarding HD (was €14.99 nu €7.99)
   Numblast (was €4.99 nu €2.99)
   Magic Orbz - Bundle Pack (was €12.99 nu €6.49)
   Magic Orbz - Booster Pack (was €2.99 nu €1.49)
   Magic Orbz - Winter Pack (was €2.99 nu €1.49)
   Savage Moon: The Hera Campaign (PSP) (was €7.99 nu €3.99)
   Echochrome Micro (PSP) (was €7.99 nu €4.99)
   Numblast (PSP) (was €4.99 nu €2.99)
   LittleBigPlanet - The Gardens Level Kit (PSP) (was €2.99 nu €1.49)
   LittleBigPlanet - The Sack That Time Forgot (PSP) (was €2.99 nu €1.49)
   Fortix (mini) (was €3.99 nu €2.99)

Permanente prijsverlagingen
   Soldner-X: Himmelsturmer (was €9.99 nu 7.99)
   Jak and Daxter: The Lost Frontier (PSP) (was €39.99 nu €19.99)
   Resistance Retribution (PSP) (was €39.99 nu €19.99)
   LocoRoco 2 (PSP) (was €29.99 nu €19.99)
   MotorStorm: Arctic Edge (PSP) (was €39.99 nu €19.99)
   Gran Turismo (PSP) (was €39.99 nu €19.99)

Downloadable Games (PS3)
   Planet Minigolf (€7.99)
   Death Track: Resurrection (€14.99)

Downloadable Games (PSP)
   Xyanide: Resurrection (€9.99)
   Me & My Katamari (€19.99)
   What Did I Do To Deserve This, My Lord!? (€14.99)
   Block Cascade Fusion (€2.99)

PSOne (PS3/PSP)
   Oddworld: Abe's Exoddus (€4.99)
   Disney Pixar Toy Story 2 (€6.49)

minis (PS3/PSP)
   Snake Warriors: Training (€3.99)
   Numba (€1.49)
   Tehra: Dark Warrior (€4.99)

Demos (PS3)
   Green Day: Rock Band
   Planet Minigolf
   Hamsterball

Add-On Game Content (PS3)
   Lost Planet 2 - Map Pack 2 (€4.99)
   Dead to Rights - GAC Pack (€4.99)
   Way of the Samurai 3 - Weapon Part Set (gratis)
   LittleBigPlanet - Modnation Racers Tag Costume (€1.99)
   Hustle Kings - Snooker Pack (€2.99)
   Rock Band
      Judas Priest - British Steel 30th Anniversary (Album) (€10.99)
      Alive by P.O.D (€1.49)
      Spoon Pack 01 (€5.29) (tracks ook los verkrijgbaar)
         Don't You Evah (€1.49)
         Got Nuffin (€1.49)
         I Turn My Camera On (€1.49)
         Trouble Comes Running (€1.49)
   Rock Band Network
         Disengage by Suicide Silence (€1.49)
         Forever in your Hands by All That Remains (€1.49)
         Get the Hell out of Here by Steve Vai (€1.49)
         Most Beautiful Girl (In The Room) by Flight of the Conchords (€1.49)
         The Future Soon by Jonathan Coulton (€1.49)
   Guitar Hero 5
      Stone Temple Pilots Track Pack (tracks ook los verkijgbaar) (€5.49)
         Between the Lines (€1.99)
         Plush (€1.99)
         Sex Type Thing (€1.99)

Trailers (PS3)
   Blacklight: Tango Down Teaser Trailer
   Blacklight: Tango Down Madness of War Trailer
   Pure Football Announcement Trailer
   2010 FIFA World Cup Official Trailer

Themes (PS3)
   3D Dot Game Heroes Theme (gratis)

Wallpapers (PS3)
   Söldner-X 2: Final Prototype Wallpaper 5

Avatars (PS3)
   Söldner-X 2: Final Prototype - Soldner-X 2 Avatar (€0.49)
   Söldner-X 2: Final Prototype - Avatar (€1.49)

Additional Territory Releases (PSP)
   Half Minute Hero
   Half Minute Hero Demo
   Innocent Life: A Futuristic Harvest Moon
   Valhalla Knights
   Valhalla Knights 2
   R-Type Tactics

 

Joran van der Sloot genoemd als moordverdachte Peru

Joran van der Sloot wordt ervan verdacht de 21-jarige dochter van een zakenman te hebben vermoord in de Peruaanse hoofdstad Lima. Het meisje werd woensdagochtend dood in een hotelkamer gevonden. Van der Sloot is volgens haar familie de laatste die haar in leven heeft gezien, melden Peruaanse media.

Van der Sloot zou het vermoorde meisje, Stephany Tatiana Flores Ramirez, in een casino in de wijk Miraflores hebben leren kennen. De vrouw werd volgens de politie omgebracht met messteken. Camerabeelden zouden hebben vastgelegd dat zij samen het casino verlieten. Stephany was sinds vrijdag vermist.

Het levenloze lichaam van het slachtoffer werd in hotel Tac aan de straat Republica de Panama gevonden. De kamer stond volgens de Peruaanse krant El Comercio op naam van Van der Sloot. Medewerkers van het hotel hebben tegen de politie verklaard dat zij Van der Sloot en het meisje afgelopen weekeinde samen hebben gezien.

Van der Sloot zou Peru maandag over land hebben verlaten. Hij zou via Chili naar Argentinië willen reizen.

Joran van der Sloot wordt er ook van verdacht betrokken te zijn bij de dood van de 18-jarige Natalee Holloway in 2005 in Aruba. Joran vertelde onder meer dat haar lichaam in zee is gedumpt nadat ze op het strand was overleden. Hij werd in deze zaak al meerdere keren aangehouden.

Joran van der Sloot genoemd als moordverdachte Peru
Joran van der Sloot genoemd als moordverdachte Peru (Foto: Novum)

Verbeek haalt uit naar Middlesbrough

Pim Verbeek heeft Middlesbrough een flinke uitbrander gegeven. De bondscoach van het Australische nationale elftal is niet blij met de Engelsen. De trainer acht Boro verantwoordelijk voor de blessureproblemen van Rhys Williams, normaliter een vaste kracht bij The Socceroos.

Vanwege het gebrek aan wedstrijdritme zal Williams niet met Australië op het WK in Zuid-Afrika spelen. "Williams trainde zonder enige vertrouwen. Hij kon nooit voluit trainen, omdat hij niet vrijuit kan spelen. Zijn herstel verloopt niet snel genoeg om het WK te halen. Ik ben erg teleurgesteld dat hij de laatste 23 niet heeft gehaald", aldus Verbeek tegenover het aanwezige journaille.

Vooral Gordon Strachan, manager van de club, moest het ontzien. "Hij liet hem wekenlang met een blessure spelen. Strachan liet hem zelfs met een injectie spelen. Als je dat met een 20-jarige speler doet, neem je een groot risico. Ik ben er honderd procent van overtuigd dat Williams op het WK had gespeeld als Middlesbrough hem een normale blessurebehandeling had gegeven", besluit de furieuze oefenmeester.

Derde helft voor Japan

Het laatste oefenduel van Japan, in aanloop naar het naderende WK voetbal, kent een derde helft. Dit liet de bondscoach van de Japanners, Takeshi Okada, vandaag weten.

"Ik wil iedereen speelminuten geven en Ivoorkust heeft ingestemd om 45 extra minuten te spelen," aldus Okada. Japan speelt vrijdag zijn laatste oefeninterland tegen Ivoorkust, dat eveneens op het WK voetbal actief zal zijn.

Japan is één van de groepsgenoten van het Nederlands elftal. De andere tegenstanders zijn Kameroen en Denemarken.

J. Boateng zeker van overgang naar Manchester City

Jerome Boateng is er zelf van overtuigd dat hij naar Manchester City vertrekt. De Duitse international wil nog voor het WK van start gaat de overgang afronden. "Het is zeker dat ik naar Manchester City vertrek", zegt de verdediger van Hamburger SV in het sportkatern van Bild.

City betaalt volgens de geboren Ghanees 10,5 miljoen euro voor de 21-jarige speler. Hij vertelt dat coach Roberto Mancini met twee zaakwaarnemers in Hamburg was. "We hebben twee à drie uur met elkaar gesproken", zegt de verdediger. "Hij heeft me ervan overtuigd om voor zijn ploeg te spelen. Ik zal tijd nodig hebben om me aan te passen, maar de trainer ziet het erg zitten met mij."

Niet alleen City wil de jonge verdediger inlijven, ook Bayern München wil hem aan de selectie toevoegen. Maar Boateng zegt nooit met de Zuid-Duitsers te hebben gesproken. In Hamburg speelde hij drie seizoenen. Hij kwam tot 75 competitiewedstrijden in de AOL Arena. Daarvoor kwam hij uit voor Herta BSC.

Jerome Boateng zeker van gang naar Manchester City
Jerome Boateng zeker van gang naar Manchester City (Foto: Novum)

Lady Gaga heeft lupus

 Lady Gaga lijdt aan lupus. Dat heeft de 24-jarige zangeres in de talkshow van Larry King gezegd.

"Lupus is erfelijk en zit bij ons in de familie", vertelde Gaga. Hoewel ze geen symptomen heeft, is ze toch positief getest op de ziekte. Lupus is een auto-immuunziekte die zich vooral voordoet als een huidprobleem. Doordat het afweersysteem ontregeld is kunnen organen en de huid aangetast worden. Het is maar te hopen voor Gaga dat de ziekte niet vroeg intreedt.

Verder liet de populaire zangeres weten dat ze was gevraagd om in het voorprogramma te staan van de This is it-concerten van Michael Jackson in de O2 Arena in Londen.

Danceparty: Emporium 2010 - The Dark Ages

Op recreatieterrein De Berendonck in de buurt van Nijmegen heeft discotheek de Matrixx afgelopen zaterdag weer alles uit de kast gehaald om Emporium tot een succes te maken. Het festival, wat dit jaar voor de zesde keer werd georganiseerd, schotelde het publiek dit jaar 8 area’s voor. Lopend richting het terrein kwamen de ridders en jonkvrouwen te paard je al tegemoet. Het werd de bezoekers al meteen duidelijk, vandaag gingen we terug in de tijd. Het was tijd voor Emporium 2010: The Dark Ages.

 

Emporium 2010

Hoeness adviseert Ballack interlandloopbaan af te sluiten

Michael Ballack mist door een vervelende enkelblessure, die hij in de laatste wedstrijd met zijn club Chelsea opliep, het WK. Einde interlandcarrière?

Als het aan Uli Hoeness, president van Bayern München, ligt wel. "Als een vriend zou ik hem willen adviseren dat hij zich alleen nog op de toekomst in clubverband richt", aldus Hoeness.

"Dit zou een goed moment voor Ballack zijn om zijn interlandloopbaan af te sluiten", vervolgde de preses in Bild. "Ik denk niet dat het slim is om op het EK 2012 te gaan zitten wachten."

"Ook al is het moeilijk, je moet je kunnen realiseren wanneer het genoeg is geweest. Genoeg is nou eenmaal genoeg", laat Hoeness tot slot weten.

Bondscoach Hitzfeld: "Logisch dat we pit missen"

WK-deelnemer Zwitserland bereidt zich momenteel voor op het eindtoernooi in Zuid-Afrika, maar dat gaat allesbehalve vlekkeloos. De WK-vorm is nog zoek, maar dat is geen reden voor bondscoach Ottmar Hitzfeld om zich zorgen te maken. De oefenmeester van de Zwitsers vindt het zelfs erg logisch dat de vorm ontbreekt.

"We hebben een zware voorbereiding gehad. Het is logisch dat we dan pit missen. Over twee weken moeten we op honderd procent zijn. Ik maak me geen grote zorgen", zegt Hitzfeld.

Costa Rica rekende woensdag af met Zwitserland (1-0) en daardoor schoten de Zwitserse media direct met scherp. Het was immers de derde oefennederlaag op rij in de voorbereiding. Op het WK neemt Zwitserland plaats in een groep met Spanje, Chili en Honduras.

[Upd] Barcelona bevestigt officieel bod op Fàbregas

FC Barcelona heeft bij monde van algemeen directeur Joan Oliver laten weten dat het officieel in gesprek is met Arsenal over een eventuele transfer van de Spaanse sterspeler Cesc Fàbregas.

De Spaanse spelmaker, die momenteel op het middenveld bij The Gunners het spel verdeelt, was in een eerder stadium jeugdspeler van de Catalanen en heeft er nooit een geheim van gemaakt nog eens te willen terugkeren.

Barcelona is niet bereid om een idioot bedrag neer te tellen voor de Spanjaard. "We gaan niet boven de marktwaarde van een speler betalen. We willen Cesc graag kopen, maar we gaan geen idiote bedragen betalen", zei uittredend president Joan Laporta eerder.

Arsenal wil op haar beurt liever niet meewerken aan een overgang van Fàbregas. Volgens The Daily Mirror is de 23-jarige aanvoerder van de Londenaren voor geen enkele prijs te koop.

Update @17:10 uur

Arsenal meldt op haar eigen website dat er niet te onderhandelen valt over een transfer van de Spanjaard. "We hebben geen enkele intentie om onze aanvoerder te verkopen", aldus de verklaring. Barcelona legde het bod van naar verluidt 29 miljoen euro gisteravond neer bij de Londenaren. Fàbregas staat nog tot de zomer van 2015 onder contract bij Arsenal.

Mark Smith verruilt Force India voor Lotus

Mark Smith zal niet langer meer werkzaam zijn als technisch directeur bij het team van Force India. De 49-jarige Brit heeft besloten de overstap te maken naar Lotus, waar hij ook als technisch directeur aan de slag gaat. In het verleden werkte Smith al voor onder andere Red Bull, Jordan en Benneton.

Mike Gascoyne, de chief technical officer van Lotus, maakte deze overstap al eerder, nadat teambaas Vijay Mallya een aantal leden van het management ontsloeg. Gascoyne zal leiding gaan geven over Smith. Verder zullen ook Lewis Butler en Marianne Hinson binnenkort de overstap maken. Butler wordt hoofdontwerper bij het team en Hinson wordt hoofd aërodynamica.

Teambaas Tony Fernandes is erg blij met de overstappers: "Ik ben ontzettend blij dat ik Mark, Lewis en Marianne bij ons team kan verwelkomen. Ik ben vereerd dat deze talenten hun loopbaan bij Lotus willen voortzetten. Het feit dat ze voor ons hebben gekozen, laat zien hoever we in een kort tijdsbestek al zijn gekomen. Niets houdt ons tegen om de beste mensen naar ons team te halen en we zullen ze de beste middelen geven om mee te werken.".

Gallas beëindigt hardloopsessie met maagklachten

William Gallas heeft vanmiddag een hardloopsessie van de Franse nationale selectie moeten afbreken met maagklachten.

Op het moment dat de centrumverdediger last van zijn maag kreeg, was hij met de selectie van de Fransen aan het joggen over het strand. Momenteel verblijft de spelersgroep op het vulkanische eiland Réunion.

Het zou niet door de hardloopsessie zijn gekomen dat Gallas de sessie moest staken. "Gallas voelde zich de nacht ervoor al niet goed. Hij begon wel aan de training, maar moest stoppen", aldus een woordvoerder van het nationale team.

Gallas wist zich ternauwernoord in de definitieve WK-selectie van Frankrijk te knokken, nadat hij een groot deel van de competitie geblesseerd was geweest aan zijn kuit. Dit incident zou volgens de zegsman los staan van de kwetsuur.

Dronken wildplasser valt in ravijn

Een Oostenrijkse jongen is afgelopen weekend zwaargewond geraakt. Na een avondje flink doorhalen is de jongen tijdens het legen van zijn blaas in een ravijn gevallen.

De politie van Freistadt heeft vandaag bekendgemaakt dat de puber samen met zijn vader naar huis liep van een feestje dat zij gezamenlijk hadden bezocht. Op een gegeven moment wilde de jongeman plassen bij een ravijn.

De jongen had echter te diep in het glaasje gekeken, want hij stortte tijdens het wateren in de ravijn. De jongen is overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij hoopt te herstellen van flinke hoofdwonden. De politie voegde eraan toe dat zowel het slachtoffer als zijn vader stomdronken waren.

Robot kan asperges steken

Een robot die asperges kan steken: het klinkt futuristisch, maar sinds kort bestaat er werkelijk zoiets als een aspergesteekrobot. Een Nederlands consortium heeft een robot ontwikkeld die asperges kan oogsten.

Het apparaat struint het land af op zoek naar asperges. Elke keer als het op een asperge stuit, wordt deze netjes afgestoken, uit de grond gehaald en weggelegd. Alleen het verplaatsen van de robot naar een volgende rij asperges gaat nog niet vanzelf, wel krijgt de kweker een sms'je als het moment daar is.

Momenteel kost het de aspergekwekers veel moeite om mensen te vinden die het zware werk van het aspergesteken op zich willen nemen. Vaak is men aangewezen op Oost-Europese seizoensarbeiders. Telers die deze willen vervangen door de nieuwe robot moeten wel behoorlijk diep in de buidel tasten: het apparaat kost een kleine 80.000 euro. 

[RG] Stosur schakelt S. Williams uit

Serena Williams is in de kwartfinales op Roland Garros uitgeschakeld. De als eerste geplaatste Amerikaanse ging vanmiddag onderuit tegen de Australische Samantha Stosur. Het werd 6-2, 6-7 en 8-6 voor Stosur.

Nadat ze de eerste set al had gewonnen, leek Stosur de partij in twee sets te gaan beslissen. Williams kwam echter terug en sleepte er een tiebreak uit die ze vervolgens ook won. In de beslissende derde set werkte de Australische, die in de vierde ronde Justine Henin versloeg, in de elfde game een matchpoint weg.

Onderzoek tegen hoofd Duitse bisschoppen

De justitie in Duitsland is een onderzoek begonnen naar de voorzitter van de katholieke bisschoppenconferentie, aartsbisschop Robert Zollitsch van Freiburg. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan seksueel misbruik. Dat heeft het Openbaar Ministerie in het Zuid-Duitse Freiburg woensdag laten weten.

Volgens de krant Bild is aangifte gedaan door een slachtoffer, dat in de jaren '60 seksueel is misbruikt door een priester in het aartsbisdom Freiburg. Dat zou bij dat aartsbisdom bekend zijn geweest. Toch zou Zollitsch als de verantwoordelijke voor het personeelsbeleid van het aartsbisdom in 1987 de herbenoeming van de priester in een andere parochie hebben gelast. Het aartsbisdom Freiburg wees de verwijten aan het adres van Zollitsch woensdag als "sensatiebelust" van de hand.

Tsjechië krijgt centrumrechtse regering

Tsjechië krijgt naar alle waarschijnlijkheid een centrumrechtse regering. Drie centrumrechtse partijen gaan werken aan een regeerakkoord, hebben zij woensdag afgesproken.

De verkiezingen van zaterdag hebben voor de conservatieve Democratische Burgerpartij (ODS) en twee nieuwe partijen, de conservatieve Top 09-partij en de Partij voor Openbare Aangelegenheden (VV), een gezamenlijke meerderheid van 118 zetels in het tweehonderd zetels tellende parlement opgeleverd.

Petr Necas, de waarnemend voorzitter van ODS en mogelijk de nieuwe premier, zei te verwachten dat een regeerakkoord binnen twee maanden rond is.

De sociaal-democratische CSSD behaalde 56 zetels, drie meer dan de ODS, maar maakt geen reële kans om een coalitie te vormen. Top 09 wist 41 zetels te bemachtigen en de VV kreeg er 24.

Honderden T-Mobile klagers naar de rechter

Honderden klanten van T-Mobile slepen samen het telecombedrijf voor de rechter. Ze zijn de problemen met het telefoonnetwerk door overbelasting zat en eisen een schadevergoeding, lagere abonnementskosten of ontbinding van hun contract.

In een avond tijd meldden zich vijfhonderd klagers. De Stichting Meldpunt Collectief Onrecht, die de klachten inzamelt, verwacht dat nog duizenden mensen zich bij de claimpoging aansluiten.

Sinds T-Mobile in 2008 begon met de exclusieve verkoop van de iPhone in Nederland is met name het gebruik van mobiel internet fors toegenomen. T-Mobile heeft al aangegeven de capaciteit van het netwerk uit te breiden.

Vrachtschip gekaapt in Golf van Aden

Somalische piraten hebben woensdagochtend in de Golf van Aden een vrachtschip gekaapt. Het gaat om een onder Panamese vlag varend schip met 24 bemanningsleden. Dit heeft de EU-vloot die in het gebied patrouilleert om piraterij tegen te gaan, bekendgemaakt.

Somalische piraten houden momenteel minstens twintig schepen met hun bemanningen vast, in de hoop voor hun vrijlating veel losgeld te kunnen incasseren.

Thieme wil stem verstandelijk gehandicapten

De Partij voor de Dieren hoopt ook stemmen te trekken van verstandelijk gehandicapten. Daarom heeft de partij van Marianne Thieme het verkiezingsprogramma voor deze groep mensen in eenvoudiger taal opgeschreven.

Zo staat er over de bio-industrie: "Per Nederlander komt er vierduizend kilo poep uit de veehouderij, dat is zestig keer jouw eigen gewicht in poep. Moet je je eens voorstellen hoeveel dat is en hoeveel stank dat geeft!" Wanneer de bio-industrie wordt gestopt, krijgen de dieren een beter leven, belooft het programma.

En over de jacht, ook een stokpaardje van Thieme, lezen verstandelijk gehandicapten dat wilde dieren alleen mogen worden doodgeschoten als zij heel ziek zijn. En dan door iemand die daarvoor heeft geleerd. "Het mag niet worden gedaan door iemand die het voor zijn plezier doet."

Het programma wordt gelardeerd met pictogrammen om het te verduidelijken. Zo staat bij de paragraaf over dierenmishandeling een afbeelding van een agent. De partij waarschuwt daar voor de gevaren van genetische manipulatie, waarbij dieren 'zomaar' andere eigenschappen krijgen. "Dat je bijvoorbeeld een koe zo verandert dat hij op een paard gaat lijken."

Volgens de partij zijn duizenden stemmen te winnen bij verstandelijk gehandicapten. Zij mogen sinds vorig jaar stemmen, als ze onder curatele staan. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart werden de stempassen van deze mensen echter massaal weggegooid door de instellingen waar ze verbleven.

"Veel mensen met een verstandelijke beperking hebben over van alles een mening en zijn in staat die om te zetten in een politieke keuze, als ze daarbij de informatie op een passende wijze krijgen aangereikt", laat de PvdD woensdag weten. De partij stuurt de speciale uitgave van het verkiezingsprogramma dan ook op naar een groot aantal instellingen en organisaties die zich bezighouden met verstandelijk gehandicapten.

De uitgave van het verkiezingsprogramma voor verstandelijk gehandicapten vind je in PDF-formaat op de website van de Partij voor de Dieren.


Marianne Thieme

Gutierrez: "Het wielrennen sterft, help ons"

Eergisteren werd Alejandro Valverde met terugwerkende kracht voor twee jaar geschorst door het CAS. Zijn land- en ploeggenoot José Ivan Gutierrez heeft in een open brief aan Cyclingnews heeft de renner van Caisse d'Epargne laten weten hoe hij over de zaak denkt. Hieronder volgen enkele passages.

"Sinds Operacion Puerto in 2006 begon, heeft het Spaanse wielrennen het zwaar gehad," aldus 31-jarige Gutierrez. "Ik schrijf deze brief omdat het nieuws over Valverde's straf voor mij de druppel is. Degenen die deze brief lezen, zullen weten wat de meerderheid van de Spaanse renners voelt."

"Alejandro Valverde's zaak is het grootste onrecht dat ik in mijn leven heb meegemaakt. Ik durf te zeggen dat zijn talent uniek is en ik heb met de meest getalenteerde renners gereden. Valverde heeft nog nooit abnormale waarden vertoond bij een controle, terwijl hij zeker de meeste controles heeft gehad, want als hij ergens fietst, staat hij bijna altijd op het podium."

"Wat moet een wielrenner doen met mensen die de regels van onze sport niet eens uit elkaar kunnen houden zodat alle leden van de wielerfamilie moeten boeten voor hun fouten? Vandaag is het Valverde's beurt, maar hoeveel teamgenoten hebben we al verloren sinds 2006? Ik hoop dat mijn opinie nuttig is, want veel renners zijn het met me eens. Ik doe een beroep op de sportautoriteiten. S.O.S... Het wielrennen sterft... Help ons. Nu."

De volledige brief, in het Engels, is te vinden op Cyclingnews.

Helikopter haalt twee gewonden van zee

Een Lynx-helikopter van Defensie is dinsdag twee keer uitgerukt om gewonden van zee te halen. Een werknemer van een boorplatform, die ernstig gewond was aan zijn hand, werd dinsdagavond van een boorplatform gehaald. Dinsdagnacht werd een gewonde Engelsman van een cruiseschip voor de kust van Den Helder opgepikt.

De medewerker van het boorplatform Noble Lynda Bossler werd tachtig kilometer ten noorden van Den Helder opgehaald en naar het Universitair Medisch Centrum Groningen gebracht.

De gewonde Engelsman werd veertig kilometer voor de Helderse kust van de MSC Opera gehaald. Hij had ernstige interne bloedingen. Een arts moest met een hijslier landen, waarna hij de patiënt begeleidde naar een ziekenhuis in Den Helder.

Del Bosque: "Nederland een van de favorieten"

De Spaanse bondscoach Vincente del Bosque ziet Nederland als goede kanshebber voor de wereldtitel. De coach van de Europese kampioen noemde vandaag op een persconferentie ook Brazilië, Argentinië, Italië, Duitsland en Engeland als potentiële eindwinnaars. Spanje zelf wordt door velen ook als favoriet bestempeld.

Morgen oefent het team van Del Bosque voor het laatst, tegen Zuid-Korea. In Zuid-Afrika speelt Spanje in de groepsfase tegen Zwitserland, Honduras en Chili. De Zuid-Europeanen kunnen Oranje pas treffen in de kwartfinales.

Rick Astley komt naar Nederland

Zanger Rick Astley, bekend van de hit 'Never Gonna Give You Up', gaat optreden in de Brabanthallen in Den Bosch. Op 18 september maakt hij deel uit van een feest met muziek uit de jaren tachtig.

De 44-jarige zanger is met zijn hit 'Never Gonna Give You Up' tevens een grote internethit geworden. In 2007 werd een link verspreid waar de trailer van de toenmalige nieuwe game Grand Theft Auto IV bekeken zou kunnen worden. Maar in plaats van een trailer kregen ze Rick Astley voor hun kiezen. Het zogenaamde Rickrollen werd een begrip op het internet.

Naast Astley treden ook Paul Young, Nik Kershaw en Marc Almond op in de Brabanthallen. Er zijn nog kaarten voor het evenement, genaamd Night to Remember, te koop.


Rick Astley - Take Me To Your Heart

Maradona hoopt op hulp van God

Voor het komende WK voetbal in Zuid-Afrika hoopt Diego Maradona weer op hulp van God. In 1986 leidde hij als speler zijn land met zijn 'hand van God' naar de wereldtitel.

Maradona, nu bondscoach van Argentinië, voorspelt een goed WK voor zijn ploeg. "Met hulp van God gaan we een groots WK tegemoet. Voor alle 23 spelers leg ik mijn hand in het vuur," aldus Pluisje op een persconferentie.

Paus keurt geweld tegen hulpvloot Gaza af

Paus Benedictus XVI volgt nauwlettend het nieuws over de dodelijke aanval van Israël op een hulpkonvooi dat onderweg was naar Gaza. Hij maakt zich bovendien zorgen over de consequenties die de raid heeft op het vredesproces in het Midden-Oosten. Dat zei hij woensdag.

Benedictus vertelde pelgrims op het Sint-Pietersplein dat geweld leidt tot meer geweld en 'dramatische gevolgen' heeft. Hij riep tevens op tot een dialoog en vroeg autoriteiten de Palestijnen in de Gazastrook betere leefomstandigheden te garanderen.

Benedictus toonde zich bedroefd over de slachtoffers van de 'vreselijke gebeurtenissen'.

Aanslagen op vredesconferentie Afghanistan

Taliban-strijders hebben woensdag toegeslagen op de openingsdag van de nationale vredesconferentie in de Afghaanse hoofdstad Kabul. De zogeheten jirga, waaraan religieuze en tribale leiders deelnemen, duurt drie dagen. De strijders vuurden schoten af en lieten granaten ontploffen. Zeker twee strijders kwamen om het leven. Drie Afghaanse politieagenten raakten gewond, maar geen van de aanwezige afgevaardigden liep verwondingen op.

Volgens Farooq Wardak, de minister die verantwoordelijk is voor de organisatie van de jirga, zei dat drie in boerka's gehulde extremisten, gewapend met explosieven, geweren en minstens één granaat de aanval hadden geopend. Twee van hen zijn volgens Wardak om het leven gekomen in een vuurgevecht met de politie; de derde zou zijn opgepakt. Een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken zei echter dat alle drie de strijders zijn omgekomen.

De Taliban, die eerder dreigden iedere deelnemer aan de conferentie te vermoorden, hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist in een telefoontje aan het persbureau AP. Taliban-woordvoerder Zabiullah Mujahid zei dat de aanslag het werk was van vier zelfmoordterroristen en bedoeld om 'de vredesjirga te saboteren en te vernietigen'.

De Taliban sloegen toe kort nadat de Afghaanse president Hamid Karzai was begonnen aan zijn openingstoespraak voor ongeveer zestienhonderd hoogwaardigheidsbekleders. In zijn toespraak riep Karzai de Taliban-strijders juist op te stoppen met vechten ter wille van het land.

Karzai hoopt dat zijn politieke positie wordt versterkt als hij individuele strijders middels allerlei beloningen kan overhalen de strijd te staken. In Washington heerst echter scepsis over het plan van Karzai. Er wordt gevreesd dat de tijd nog niet rijp is voor een dergelijk plan.

Ook in Afghanistan zelf zijn twijfels over de haalbaarheid van het plan. "Ik heb niet veel hoop dat we een werkbaar mechanisme voor vrede kunnen bedenken. De reden is dat we de oppositie niet mee hebben. Dat blijkt wel uit hun aanslagen", aldus Sima Samar, het hoofd van de Afghaanse Mensenrechtencommissie.

Björn Borg ziet Söderling aan top wereldranglijst

Björn Borg verwacht dat Robin Söderling binnenkort aan de leiding gaat op de wereldranglijst. De Zweedse oud-tennisser denkt dat zijn landgenoot Roger Federer en Rafael Nadal kan verslaan. De 25-jarige Söderling staat nu zevende op de ranglijst.

Borg beschrijft het spel van Söderling in de wedstrijd tegen Roger Federer als 'perfect', tekende de Zweedse krant Expressen uit zijn mond op. "Hij wordt de nummer een van de wereld en dat gaat sneller gebeuren dan we verwachten", voegt hij er aan toe.

Söderling versloeg gisteren Federer in de kwartfinale van Roland Garros met 6-3, 3-6, 5-7, 4-6. Hij nam daarmee revanche voor vorig jaar, toen hij in de finale van de huidige nummer een van de wereld verloor. In de halve finale ontmoet hij Tomas Berdych.

Borg won het Franse grandslamtoernooi tussen 1974 en 1981 zes keer. De laatste keer dat een Zweed de titel pakte was in 1988, toen Mats Wilander zegevierde.

Björn Borg ziet Söderling aan top wereldranglijst
Björn Borg ziet Söderling aan top wereldranglijst (Foto: Novum)

Amsterdam Tournament afgelast

Het Amsterdam Tournament gaat dit jaar niet door. Ajax, de organisator van dit mini-toernooi, is hiertoe genoodzaakt, vanwege de deelname aan de voorrondes van de Champions League. Hierdoor zien de Amsterdammers geen mogelijkheid om dit evenement in te plannen.

Ajax speelt in aanloop naar het nieuwe seizoen wel twee oefenwedstrijden tegen grote ploegen. Op 18 juli is er een vriendschappelijke uitwedstrijd tegen FC Porto belegd. Een week later is Chelsea in de Amsterdam ArenA de tegenstander.

Werkstraf voor leraar vanwege relatie met leerling

Een 52-jarige voormalige leraar van het Altena College in Sleeuwijk moet een werkstraf van tachtig uur uitvoeren vanwege zijn relatie met een leerling. De rechtbank in Breda legde de man woensdag ook een voorwaardelijke celstraf van twee maanden op.

De straf is overeenkomstig de eis van het Openbaar Ministerie. Die beschuldigde de man ervan seksuele handelingen met een minderjarige leerling te hebben gepleegd. De twee hadden een relatie. De handelingen waren gepleegd met instemming van het meisje.

Het Openbaar Ministerie gaf twee weken geleden aan het de man echter vooral kwalijk te nemen dat hij zijn machtspositie als leraar had misbruikt.

Altintop blijft Bayern München trouw

Hamit Altintop heeft zijn aflopende contract bij Bayern München met een jaar verlengd. Dat maakte de Duitse kampioen vandaag op de website bekend.

De middenvelder uit Turkije kwam drie jaar geleden over van Schalke 04. Altintop (27) verloor vorige maand met Bayern de finale van de Champions League tegen Internazionale. De club van trainer Louis van Gaal verlengde eerder al de contracten van Franck Ribéry (tot medio 2015) en Diego Contento (2013).

Oerlemans wint geding tegen FTD

Reinout - Arnie - Oerlemans heeft de rechtszaak tegen nieuwsgroepverzamelsite FTD gewonnen. De rechter vond net als Oerlemans dat FTD de film 'Komt een vrouw bij de dokter' onrechtmatig openbaar maakte. Eerder werd FTD al gesommeerd door een zogenoemde exparte uitspraak de verwijzingen naar Arnies film te verwijderen. In deze procedure werd FTD niet gevraagd om een weerwoord,

Nu mocht FTD zich alsnog verweren, maar de rechter hield vast aan de eerdere sommering. FTD heeft echter de bestanden niet zelf in beheer. Er wordt alleen verwezen naar de plek waar de film is te downloaden. Om het simpel te maken: iemand plaatst bij het prikbord van Albert Heijn een advertentie voor gratis Rolexen uit Taiwan, zonder dat daar een telefoonnummer of adres op staat, waarna Albert Heijn veroordeeld wordt voor heling. Met andere woorden, het is verboden om tegen anderen te zeggen dat op nieuwsgroepen bepaalde films, series en cd's staan.

FTD heeft vorig jaar al de zogenoemde NZB-knop verwijderd, die je rechtstreeks naar bestanden stuurde om films en muziek te downloaden. Het enige dat FTD nog deed was mensen de gelegenheid te geven elkaar op de hoogte te houden van films, series en muziek. Maar de rechter vond dat FTD veel meer deed, vooral omdat moderators in de gaten houden of die verwijzingen inderdaad kloppen.

FTD is geschokt door de uitspraak: "Op het FTD-platform worden enkel berichtjes geplaatst, zonder downloadcodes van welke aard dan ook." FTD overweegt hoger beroep.


'Noemen bestandsnaam is openbaarmaking'

24 buitenlandse Eredivisie-spelers naar WK

Alle definitieve selecties voor het WK voetbal zijn inmiddels bekend. FOK!sport keek eens naar alle landen en concludeerde vervolgens dat er 24 buitenlandse spelers uit de Eredivisie op het mondiale eindtoernooi aanwezig zullen zijn.

Ajax is het vaakst vertegenwoordigd en heeft zes spelers in Zuid-Afrika zitten. De Amsterdamse formatie wordt gevolgd door AZ en FC Twente (beide vijf spelers).

In de Deense selectie zitten de meeste spelers, die in de hoogste Nederlandse voetbalklasse actief zijn. Het gaat om Dennis Rommedahl, Christian Eriksen (beide Ajax), Simon Poulsen (AZ), Thomas Enevoldsen (FC Groningen) en Jon Dahl Tomasson (Feyenoord). De laatstgenoemde speler fungeert op het eindtoernooi overigens als aanvoerder.



De complete lijst met buitenlandse Eredivisie-spelers op het WK voetbal:

Naam speler Club Positie Deelnemer
Bernard Parker FC Twente
Aanvaller Zuid-Afrika
Francisco Javier Rodríguez PSV Verdediger Mexico
Carlos Salcido PSV Verdediger Mexico
Héctor Moreno AZ Verdediger Mexico
Luis Suárez Ajax Aanvaller Uruguay
Nicolás Lodeiro Ajax Middenvelder Uruguay
Sergio Romero AZ Keeper Argentinië
Dele Adeleye Sparta Rotterdam Verdediger Nigeria
Tim Matavz FC Groningen Aanvaller Slovenië
Brett Holman AZ Aanvaller Australië
David Carney FC Twente Verdediger Australië
Marko Pantelic Ajax Aanvaller Servië
Matthew Amoah NAC Breda Aanvaller Ghana
Jon Dahl Tomasson Feyenoord Aanvaller Denemarken
Simon Poulsen AZ Verdediger Denemarken
Dennis Rommedahl Ajax Middenvelder Denemarken
Thomas Enevoldsen FC Groningen Middenvelder Denemarken
Christian Eriksen Ajax Middenvelder Denemarken
Eyong Enoh Ajax Middenvelder Kameroen
Miroslav Stoch FC Twente Aanvaller Slowakije
Cheick Tioté FC Twente Middenvelder Ivoorkust
Blaise N'Kufo FC Twente Aanvaller Zwitserland
Aleksandar Seliga Sparta Rotterdam Doelman Slovenië
Dalibor Stevanovic Vitesse Middenvelder Slovenië

Ballerini geëerd met speciaal criterium

Komende zaterdag wordt de overleden oud-renner en Italiaanse bondscoach Franco Ballerini herdacht met een speciaal criterium. Alessandro Petacchi, Filippo Pozzato, Vicenzo Nibali zijn enkelen van de renners die aan de start zullen verschijnen.

Het criterium zal Cantagrillo, de woonplaats van Ballerini, aandoen. De renners rijden 22 rondjes van 4,7 kilometer.

Begin februari kwam Ballerini om het leven bij een rally-ongeluk.

Adeleye naar Oekraïne

Dele Adeleye zet zijn loopbaan voort in Oekraïne. De Nigeriaanse verdediger van Sparta Rotterdam stapt transfervrij over naar Metallurg Donetsk. Sparta ontvangt alleen een klein bedrag aan opleidingskosten.

De Nigeriaan was in zijn periode op het Kasteel nooit onomstreden. Hoewel iedereen in hem een prima verdediger zag, wisselde hij sterke wedstrijden altijd af met bijzonder zwakke. Adeleye was daarom nooit zeker van een basisplaats. De 21-jarige Nigeriaan, die 72 duels in de Eredivisie speelde voor Sparta, neemt komende zomer met zijn land deel aan het WK in Zuid-Afrika.

Vermoeide Kovac stopt met voetballen

Robert Kovac hangt zijn voetbalschoenen aan de wilgen. De 37-jarige speler van Dinamo Zagreb, en voormalig Kroatisch international, heeft dat vandaag op de website van zijn club laten weten.

"Het is genoeg geweest. Ik word er niet jonger op; het ontbreekt me aan motivatie. Ik denk niet dat ik nog wat kan toevoegen aan Dinamo. Het is voorbij," aldus Kovac.

Kovac begon zijn loopbaan in 1992 en speelde tachtig interlands. Hij speelde voor Hertha BSC, 1. FC Nürnberg, Bayer Leverkusen, Bayern München, Juventus, Borussia Dortmund en Dinamo Zagreb.

Scarlett Johansson verhuist naar platteland

Scarlett Johansson verhuist naar het platteland. De 25-jarige actrice en haar man Ryan Reynolds hebben, volgens de Britse krant Daily Mail, hun huis in Los Angeles ingeruild voor een oude boerderij in de Amerikaanse staat Louisiana.

Het nieuwe stulpje is dicht bij de nieuwe werkplek van Reynolds. De 33-jarige acteur is bezig met de opnames van 'Green Lantern' in het kleine dorpje Madisonville in Louisiana. Reynolds speelt de hoofdrol in deze nieuwe actiefilm. 'Green Lantern' komt volgend jaar juni in de Amerikaanse bioscopen.

Het acterende koppel zette in februari hun riante onderkomen in Hollywood te koop. Johansson en Reynolds trouwden in 2008 in het geheim met elkaar.

Scarlett Johansson verhuist naar platteland
Scarlett Johansson verhuist naar platteland (Foto: Novum)

Extra veiligheidsmaatregelen voor joden in Turkije

De Turkse autoriteiten hebben extra veiligheidsmaatregelen getroffen om de joodse minderheid en de diplomatieke vestigingen van Israël in Turkije te beschermen. Dit heeft de Turkse minister van binnenlandse zaken Besir Atalay woensdag gezegd.

De maatregelen zijn nodig in verband met de spanningen die zijn ontstaan na de Israëlische aanval op een hulpkonvooi voor Gaza van maandag, waarbij Turkse slachtoffers zijn gevallen. In Turkije is woedend gereageerd op de Israëlische actie. Israël heeft de gezinsleden van zijn diplomaten in Turkije gelast voor hun eigen veiligheid het land te verlaten.

Atalay zei dat alleen al in Istanbul twintig locaties extra worden beveiligd, waaronder synagogen en culturele centra. Istanbul heeft rond de 23.000 joodse inwoners.

'Fiorentina volgt Dembélé op de voet'

Het Italiaanse Corriere Dello Sport meldt dat La Viola de 22-jarige Dembélé op de voet volgt. Fiorentina is in de markt voor aanvallende versterkingen, aangezien het rekening moet houden met een vertrek van Juan Manuel Vargas.

Daarnaast maken ook Adrian Mutu en Alberto Gilardino kans om Fiorentina te verlaten, ondanks het feit dat Roemeen Mutu nog geschorst is vanwege nieuw dopinggebruik.

Dembélé kan zowel op het middenveld als in de aanval uit de voeten en kwam in 2006 over van Willem II naar AZ. Sindsdien ontwikkelde de Belg zich goed en speelde hij meer dan honderd competitieduels voor de Alkmaarders, waarbij hij tot medio 2011 onder contract staat. De hoofdpersoon moet acht miljoen euro opleveren.

Hangend aquarium

Heb je last van een saaie muur maar heb je geen zin om er een kunstwerk of een grote flatscreen tegenaan te hangen dan hebben de mensen van Spacearium mischien de oplossing voor je. Een soort hangend aquarium. 

Enige nadeel, zoals zoveel met dit soort dingen moet je goed in de slappe was zitten. Het goedkoopste Spacearium kost namelijk bijna 5000 dollar...

Met dank aan Sid24 voor de submit.

Begroting AGOVV met bijna zeventien procent omlaag

AGOVV Apeldoorn moet het aankomend seizoen zien te stellen met een lagere begroting dan de afgelopen voetbaljaargang. Deze daalt met bijna zeventien procent.

Concreet komt dat neer op een daling van 2,4 miljoen euro naar twee miljoen euro, zo meldt De Stentor. Het moet onder meer achteruit met spelerssalarissen en -premies, omdat de tv-gelden minder opbrengen. De club wil wel een spelersfonds opzetten.

AGOVV wil tevens binnenkort beginnen met de bouw van een tribune en businessunits en hoopt daardoor op meer sponsorinkomsten. Een deel van die opbrengsten is reeds in de begroting opgenomen.

Die bouw moet voor komend seizoen klaar zijn. Wil AGOVV nog uit de gevarenzone (Categorie I) weg, dan moet het de financiën goed op orde hebben. Een verkoop van Nacer Chadli zou alle problemen moeten wegnemen.

Politie herenigt ontsnapt varken met eigenaar

De Haagse politie heeft dinsdagochtend een loslopend varken met zijn eigenaar herenigd. Agenten zagen het dier rond 10.30 uur op de Gerard Doggerlaan lopen.

Door navraag te doen werd de eigenaar van het in de buurt unieke huisdier al snel gevonden. De voordeur was niet goed dichtgedaan, waarna het dier buiten was gaan wroeten. De agenten hebben het dier samen met de eigenaar terug naar de woning geleid. Daar werd hij volgens de politie liefdevol opgevangen.

Het varken heeft niet voor overlast of gevaarlijke situaties gezorgd. Daarom krijgt de eigenaar geen boete. Een politiewoordvoerder kan zich niet herinneren dat zoiets eerder is gebeurd. "We behandelen dit hetzelfde als een hond die een keer is ontsnapt, dat kan een keer gebeuren. Maar als het vaker gebeurt wordt het een ander verhaal."

Aston Martin van James Bond onder de hamer

De wereldberoemde Aston Martin van James Bond gaat onder de hamer. Het gaat om een zilveren Aston Martin DB5 uit 1964. De auto is te zien in de films 'Goldfinger' (1964) en 'Thunderball' (1965) met Sean Connery achter het stuur.

Het voertuig is uitgerust met de nodige Bond-gadgets, waaronder draaiende nummerplaten en nepmachinegeweren die van achter de koplampen tevoorschijn komen. Het is een van de twee Aston Martins die tijdens de opnamen van 'Goldfinger' en 'Thunderball' werden gebruikt.

De Aston Martin wordt verkocht door de Amerikaanse radiopresentator Jerry Lee. Hij tikte de auto in 1969 op de kop voor twaalfduizend dollar. Verwacht wordt dat het voertuig tijdens de veiling die op 27 oktober plaatsvindt in Londen, zeker vijf miljoen dollar gaat opbrengen.

Sean Connery
Sean Connery (Foto: Novum)

Grant snel gepresenteerd als coach West Ham

West Ham United denkt Avram Grant binnen twee dagen te presenteren als nieuwe trainer. De club heeft gesprekken gevoerd met de Israëliër en niets lijkt een samenwerking nog in de weg te staan. Bij The Hammers moet hij de opvolger worden van de Italiaan Gianfranco Zola. Met hem aan het roer kwam Westham niet verder dan de zeventiende plaats.

Grant verliet zo'n kleine twee weken geleden Portsmouth. Deze club verkeert in zware financiële problemen. Met de ploeg bereikte hij wel de FA Cup-finale, die met 1-0 werd verloren van Chelsea. Grant was eerder actief als interim-trainer bij Chelsea, waarmee hij in 2008 de Champions League-finale behaalde. Manchester United won deze finale middels strafschoppen.

"Het is tijd voor stabiliteit bij de club. We willen iemand met veel ervaring", zegt voorzitter David Gold tegen BBC Sport. De Oost-Londense club denkt met Grant de juiste man in huis te halen. "Na een uur hadden de hoofdstedelingen al het gevoel dat het niet meer stuk kon gaan," zei Gold.

De 55-jarige trainer wacht een aardige doelstelling. Hij moet ervoor zorgen dat de ploeg de lijn naar de middenmoot inzet. "We kunnen het tegenover onze fans niet maken om nog een rotseizoen te beleven. Normaal degradeer je met 35 punten, maar dat overkwam ons gelukkig niet."

West Ham United hoopt dat als het goed gaat in de competitie, de kansen op een nieuwe thuisbasis groter worden. De club wil van het huidige stadion verkassen naar het stadion dat wordt gebouwd voor de Olympische Spelen in 2012. "Niet veel mensen hebben kunnen zien wat wij hebben gezien. Dit stadion gaat dezelfde status verkrijgen als Wembley."

Rus verder in Rome

Arantxa Rus heeft zichzelf geplaatst voor de kwartfinale van het ITF-toernooi in Rome. Mocht ze dit toernooi winnen mag ze 50.000 dollar op haar rekening bijschrijven.

Rus, die als eerste geplaatst is, versloeg de Russische Yuliya Kalabina met 6-3 en 6-3. In de kwartfinale treft ze opnieuw een Russin. Elena Chalova won met 6-4 en 6-4 van haar landgenote Ekaterina Ivanova.

Voor Rus is het haar vijfde kwartfinale dit jaar. Ze kwam dit jaar echter nog niet verder dan de laatste acht.

Sony richt zich met PSP op jongeren

Sony wil zich met de draagbare PSP-spelcomputer richten op een jonger publiek van 12 tot 14 jaar. Dit zegt John Koller, topman van Sony Computer Entertainment, in een gesprek met Gamasutra. Bovendien denkt Koller het illegaal downloaden van spellen minder aantrekkelijk te maken door games tegen een laag tarief aan te bieden. "Je betaalt toch liever tien euro dan dat je iets steelt", meent Koller.

Sony heeft in de afgelopen weken twee initiatieven gelanceerd om de PSP weer onder de aandacht van de consument te brengen. Maandag maakte Sony bekend dat de PSPgo de komende maanden verkocht wordt samen met tien gratis te downloaden games. Bovendien maakte het bedrijf eind vorige maand bekend dat een serie bestaande games onder het 'PSP Favorites'-label uitgegeven zou worden. Deze klassieke PSP-games kosten 9,99 euro.

Koller ziet deze gereduceerde prijs als een stimulus voor het jonge publiek om iets te kopen wat voorheen buiten bereik was. Bovendien heeft de PSP al jaren last van piraterij. Koller noemt dit probleem 'significant', maar wijst erop dat Sony inventief moet denken en leiderschap moet tonen om het probleem te overkomen.

Sony richt zich met PSP op jongeren
Sony richt zich met PSP op jongeren (Foto: Novum)

Rock Band breidt bereik uit

Rock Band is een samenwerking gestart met diverse websites voor online muziekpromotie en -distributie, schrijft Gamasutra. Door een samenwerking te starten met deze websites hopen MTV Games en Harmonix dat hun game beter in beeld kan komen bij muziekliefhebbers.

MTV Games en Harmonix zijn een samenwerking aangegaan met websites als Tunecore, Nimbit, Reverb Nation, Indaba Music, en Topspin. Rock Band wordt gepromoot op deze sites, terwijl deze kanalen zelf ook weer onder de aandacht worden gebracht binnen Rock Band en diens online winkel.

Bovendien krijgen artiesten hulp bij het adverteren van hun muziek, en mogelijkheden voor cross-promotie. De samenwerking moet dus een win-winsituatie worden voor alle betrokkenen.

Sinds kort kunnen muzikale gamers ook een centje verdienen aan de populaire muziekgame. Via het Rock Band Network kunnen gamers hun eigen muziek aanbieden binnen de game. Wanneer andere gamers de nummers kopen, verdient de maker 30 procent van de opbrengst.

'Rock Band' breidt bereik uit
Rock Band breidt bereik uit (Foto: Novum)

Finse politie onderzoekt diefstal in Habbo Hotel

De Finse politie is een onderzoek gestart naar diefstal in de virtuele wereld van Habbo Hotel. Dit schrijft de BBC op haar website. Er lopen 400 zaken van virtuele diefstal waarbij sommige personen voor wel 1000 euro bestolen zijn. De Finse politie heeft reeds vijf huizen in vijf verschillende steden in het land doorzocht.

Virtuele diefstal vindt vaak plaats doordat criminelen op slinkse wijze spelers verleiden tot het klikken op vreemde weblinks. Vervolgens wordt de speler doorgestuurd naar een website alwaar schadelijke software wordt geïnstalleerd op de computer van de speler. Hierdoor krijgt de crimineel inzicht in de inloggegevens van de speler.

Ook in Nederland zijn er voorbeelden te vinden van virtuele diefstal. In 2007 werd een Nederlandse tiener opgepakt op verdenking van diefstal van 4000 euro aan virtuele goederen.

Habbo Hotel is niet de enige online game die gevoelig is voor dergelijke diefstallen. Ook in de virtuele wereld van spellen als World of Warcraft en Farmville wordt met grote regelmaat ingebroken op accounts van spelers.

Finse politie onderzoekt diefstal in 'Habbo Hotel'
Finse politie onderzoekt diefstal in Habbo Hotel (Foto: Novum)

Sledgehammer werkt aan Call of Duty-FPS

Uit een vacature blijkt dat gamestudio Sledgehammer Games bezig is met de ontwikkeling van een first person shooter (FPS) binnen de Call of Duty-serie. Dit schrijft de website Develop Online. De verwachtingen waren juist dat Sledgehammer zou werken aan iets anders dan een FPS-game.

In de advertentie valt te lezen dat de gamestudio op zoek is naar toptalent dat wil werken binnen het Call of Duty first person shooter-ontwikkelingsteam'. Activision heeft begin maart juist laten weten dat Sledgehammer Games zou werken aan een action-adventure-game binnen de Call of Duty-serie.

Sledgehammer Games werd vorig jaar opgericht door Glen Schofield en Michael Condrey, twee ex-medewerkers van Visceral Games die betrokken waren bij de ontwikkeling van de spannende actiegame Dead Space. De studio werd door uitgever Activision gecontracteerd om een game binnen het Call of Duty-universum te maken.

In die tijd was het leven rond Call of Duty nog erg simpel. Het ene jaar bracht gamestudio Infinity Ward een game uit, gevolgd door een game van gamestudio Treyarch. Door problemen tussen uitgever Activision en Infinity Ward is de toekomst van de gamestudio op de tocht komen te staan. Dat Sledgehammer Games nu lijkt te werken aan een FPS-game rond Call of Duty betekent niet veel goeds voor de toekomst van Infinity Ward.

Sledgehammer werkt aan Call of Duty-FPS
Sledgehammer werkt aan Call of Duty-FPS (Foto: Novum)

Valve komt met een verrassing

Gamestudio Valve heeft middels een e-mail bekendgemaakt dat het speciale evenement rond Portal 2, dat tussen 15 en 17 juni in Los Angeles tijdens de E3-beurs moest plaatsvinden, is vervangen voor 'een speciale verrassing'. Dit schrijven Eurogamer en Kotaku op hun website.

Valve gaat nog steeds het vervolg op Portal, de hit uit 2008, tijdens de E3-beurs tonen. Het speciale evenement dat de gamestudio organiseert krijgt echter een ander tintje. Geruchten rond de langverwachte release van Half-Life 2: Episode 3 doen nu weer de ronde op het internet.

In de loop der jaren heeft Valve een indrukwekkend portfolio opgebouwd. Zo is de gamestudio verantwoordelijk voor het competitieve schietspel Counter-Strike, de zombieknaller Left 4 Dead en de verhalende gameserie Half-Life.

Valve komt met een verrassing
Valve komt met een verrassing (Foto: Novum)

Uiterlijk 8 juni duidelijkheid voor BV Veendam

Het Gerechtshof in Leeuwarden doet uiterlijk dinsdag 8 juni a.s. uitspraak in het door het bestuur van BV Veendam ingestelde hoger beroep tegen het op 12 mei jl. door de rechtbank in Groningen uitgesproken faillissement.

Het bestuur van BV Veendam, daarbij gesteund door curator mr. Wim Entzinger, heeft betoogd dat er voldoende gelden bijeen zijn gebracht voor de uiteindelijke redding van de club. Onderdeel van het reddingsplan is dan ook, dat er een sluitende liquiditeitsbegroting voor volgend seizoen kan worden gepresenteerd. Dit is gelukt dankzij onder meer hoofdsponsor Gjaltema van BV Veendam.

Curator Entzinger heeft het Hof geadviseerd het faillissement van BV Veendam weer in te trekken en om te zetten in surseance van betaling, waarna - na een crediteurenakkoord - deze surseance van betaling tot een goed einde moet komen.

De begroting voor volgend seizoen en een plan van aanpak zijn gisteravond laat door het bestuur van BV Veendam naar de KNVB gestuurd. Het bestuur van de club is in afwachting van de reactie op beide stukken van de KNVB.

Russische Sojoez-capsule veilig geland in Kazachstan

Een Russische Sojoez-capsule met aan boord drie astronauten is woensdag veilig geland in de steppen van Kazachstan. De astronauten keerden terug op aarde na een missie van ruim vijf maanden in het internationale ruimtestation ISS. De Russische kosmonaut Oleg Kotov, de Amerikaan Timothy Cremer en de Japanse taekonaut Soichi Noguchi leken in goede gezondheid te verkeren.

De capsule landde op zijn kant, wat vaker voorkomt bij landingen van een Sojoez-capsule, maar verder werden er geen problemen gemeld tijdens de 3,5 uur durende reis vanaf het ISS.

Nadat het drietal uit de capsule was gehaald, lachten ze en staken ze hun duim op. Ze bewogen zich nog wat traag, omdat ze moesten wennen aan de zwaartekracht na 163 dagen in de ruimte te hebben doorgebracht. Artsen en verpleegkundigen controleerden hun pols, terwijl de mannen een appel aten, die astronauten traditioneel krijgen na een landing in Kazachstan.

Gedurende het verblijf in het ISS hebben de drie aan het ruimtestation gewerkt en een serie wetenschappelijke experimenten uitgevoerd.

Er zijn nu nog drie astronauten aan boord van het ISS. Op 16 juni vertrekken er weer drie vanuit Kazachstan om zich bij hun collega's in het ruimtestation te voegen.

Nieuw project David Cage heet Horizon

David Cage, bedenker van Heavy Rain, werkt aan een nieuw project met de naam Horizon. Volgens de website VG247 gaat het over een twintigjarig stelletje en speelt het verhaal zich in de toekomst af.

Er wordt op dit moment in Los Angeles een castingsessie voor het project gehouden. Het plot draait om een bijzondere man die erg beschermd is opgevoed. Hij ontmoet een excentrieke vrouw die aarzelt om haar vrijheid te uiten. Dit alles zou zich in een sciencefiction-achtige setting afspelen.

Het is niet duidelijk of Horizon ook daadwerkelijk de volgende game van Cage wordt. Er is echter een aantal aanwijzingen dat dit lijkt te bevestigen. Zo wordt Sony in de casting als uitgever genoemd en gaf Cage eerder aan dat het script voor zijn volgende game al geschreven was en dat het 'iets heel anders' dan Heavy Rain zou worden.

Nieuw project David Cage heet 'Horizon'
Nieuw project David Cage heet Horizon (Foto: Novum)

DSB-rapport over vier weken klaar

Het rapport over de val van de DSB Bank is op 29 juni klaar. Dat zei de voorzitter van de commissie die het onderzoek uitvoert, Michiel Scheltema, woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer legt zich morrend bij deze datum neer. Het rapport zou eigenlijk al in februari verschijnen, maar dat werd keer op keer uitgesteld. Verschillende Kamerleden hadden liever gezien dat het rapport nog voor de verkiezingen werd gepresenteerd. Daarom werd het verkiezingsreces van de Kamer onderbroken om daar nogmaals bij demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) op aan te dringen.

"Het Nederlands volk heeft er recht op dat te weten voordat het naar de stembus gaat", zei SP'er Ewout Irrgang. "Waarom duurt het zo ontzettend lang?", vroeg Mei Li Vos (PvdA). Berusting was er ook. "Ik had liever gezien dat we het rapport nu al hadden, maar als het 29 juni is, dan zij dat zo", concludeerde VVD'er Frans Weekers. "Een volstrekt nutteloze exercitie die we vandaag uitvoeren", zei Frans de Neréé (CDA), die hamerde op een zorgvuldig proces.

De afgelopen periode hebben betrokken partijen, zoals De Nederlandsche Bank, de Autoriteit Financiële Markten en het ministerie van Financiën zich gebogen over de conceptversie van het rapport. Het commentaar dat zij daar op hebben gegeven, is nu allemaal binnen, zei Scheltema woensdag.

Hij gaat dat nu verwerken en het rapport vervolgens voorzien van algemene conclusies. Dan kan het op 29 juni worden gepresenteerd aan de minister.

De Jager moet het vervolgens naar de Kamer sturen. Of de Kamer het rapport ook ongecensureerd krijgt, is nog niet duidelijk. De bewindsman moet het toetsen op vertrouwelijke informatie. Hij zegde echter toe 'zeer ruimhartig' te zullen zijn. "Ik zal de grenzen van de wet opzoeken."

Uit het rapport moet blijken wie er precies verantwoordelijk was voor de ondergang van de DSB Bank. De bank, opgericht door Dirk Scheringa, ging in oktober vorig jaar failliet.

Pierre Kartner blij met covers 'Ik Ben Verliefd'

Pierre Kartner is dolblij met de vele covers van het door hem geschreven 'Ik Ben Verliefd (Shala Lie)'. Sieneke wist met het nummer de finale van het Eurovisie Songfestival niet te bereiken, maar het liedje wordt momenteel veelvuldig in een nieuw jasje gestoken. "Het betekent dat mensen het een mooi liedje vinden. Heb ik altijd al gezegd."

De laatste cover van 'Ik Ben Verliefd (Shala Lie)' die is opgedoken is een WK-versie. "Ik doe er niks tegen. Sterker nog, als ik dit hoor, dan denk ik: daar had ik aan moeten denken, een WK-versie", zegt de 75-jarige componist woensdag in dagblad Metro.

Kartner voorspelt dat het nummer ook in het buitenland gaat scoren. "Er zijn in het buitenland al tien covers van. Let maar op: binnen een half jaar is 'Ik Ben verliefd (Shala Lie)' een hit in Duitsland en Noorwegen. Op z'n minst."

Pierre Kartner blij met covers 'Ik Ben Verliefd'
Pierre Kartner blij met covers 'Ik Ben Verliefd' (Foto: Novum)

Microsoft en Hulu gaan misschien samenwerken

Microsoft gaat misschien met de videoservice Hulu samenwerken. Volgens de website Gearlive wordt Hulu-integratie voor de Xbox 360 op de aankomende E3 beurs onthuld. Dit zal hoogstwaarschijnlijk enkel voor de Amerikaanse markt gelden.

Met Hulu op de Xbox 360 kunnen allerlei populaire tv-series on demand worden afgespeeld. Met één druk op de knop kan een aflevering van Lost, Family Guy of The Simpsons worden gestart. Om van deze service gebruik te maken, zullen Xbox 360-eigenaren een apart abonnement moeten afsluiten.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Hulu ook naar Nederland komt. De online videoservice is vanwege distributierechten op dit moment alleen voor consumenten uit de Verenigde Staten beschikbaar. Voorlopig zal de Nederlandse Xbox 360-bezitter het dus met de Europese Zune-videoservice moeten doen.

Microsoft en Hulu gaan misschien samenwerken
Microsoft en Hulu gaan misschien samenwerken (Foto: Novum)

FC Twente laat drie spelers gaan

FC Twente gaat volgend seizoen niet verder met Ransford Osei, Wellington en Nikita Rukavytsya. Dat maakte de landskampioen vandaag bekend op de website.

Osei, afkomstig uit Ghana, werd afgelopen seizoen gehuurd van Maccabi Haifa. Wellington speelde ook op huurbasis in Enschede. De Braziliaan staat in Duitsland onder contract bij 1899 Hoffenheim. FC Twente had bij beide aanvallers een optie tot koop bedongen, maar besloot hier geen gebruik van te maken.

Rukavytsya werd afgelopen seizoen verhuurd aan het Belgische Roeselare. De Tukkers besloten om zijn aflopende contract niet te verlengen. De aanvaller zal zich op het wereldkampioenschap in de kijker moeten spelen. Eerder vandaag werd bekend dat hij deel uitmaakt van de WK-selectie van Australië.

'Drenthe en dertig miljoen euro voor Di Maria'

Real Madrid wil volgens het sportkatern O Jogo een bedrag van dertig miljoen euro plus Royston Drenthe betalen voor Benfica-speler Angel di Maria.

De buitenspeler heeft zich in de kijker gespeeld met zijn goede prestaties afgelopen seizoen en wordt nu begeerd door tal van Europese grootmachten. De Argentijns international staat naar verluidt ook hoog op het verlanglijstje van De Koninklijke.

José Mourinho, de nieuwe trainer van Real, zou Di Maria graag zien komen. De hoofdpersoon heeft echter een gelimiteerde transfersom van veertig miljoen euro in zijn contract opgenomen. Benfica wil vasthouden aan dat bedrag. Real wil de 22-jarige Di Maria nu losweken door ook Drenthe aan te bieden als ruilobject. Drenthe speelt sporadisch bij de Madrilenen.

WK levert Ajax grof geld op

Het WK voetbal in Zuid-Afrika gaat Ajax grof geld opleveren. Vanuit Amsterdam gaan er negen spelers naar het WK en daarvoor ontvangt Ajax minstens 400.000 euro van de FIFA.

Elke dag dat Demy de Zeeuw, Gregory van der Wiel, Maarten Stekelenburg, Eyong Enoh, Nicolas Lodeiro, Luis Suarez, Dennis Rommedahl, Christian Eriksen en Marko Pantelic in Zuid-Afrika zijn, maakt de wereldvoetbalbond 1600 euro per speler over naar de nationale bonden, die het doorstorten naar Ajax.

Het bedrag wordt geteld vanaf vijftien dagen voor het begin, en aangezien de poulefase veertien dagen duurt kan het voor Ajax een aardig zakcentje worden. Mocht een of meer van de Ajacieden de knock-outfase halen, zal het bedrag alleen nog maar toenemen.

Ajax maakte verder bekend dat het elftal van Martin Jol op 18 juli een vriendschappelijke wedstrijd speelt tegen FC Porto. Het duel in Estádio do Dragão komt in de plaats van een oefenpotje tegen vv Buitenpost en begint om 18.00 uur.

Interview: The Temper Trap op Pinkpop 2010

Op de vrijdagmiddag van Pinkpop 2010 mocht ik, even nadat Epica het festival op de Main Stage had geopend, een interview houden met de Australische band The Temper Trap. Ik sprak met drummer bassist Jonathan en gitarist Lorenzo.

Deze band dook opeens op in de hitlijsten met hun single 'Sweet Disposition' van hun album 'Conditions'. De vier Australische heren staan bekend om hun atmosferische sound. Daarom staat The Temper Trap vrijdag op de 3FM Stage op Pinkpop.

Benitez mag geen euro uitgeven aan transfers

Rafaël Benitez zou zijn selectie bij Liverpool graag versterken met aankopen, maar de Spanjaard kan dat wel vergeten. Volgens The Daily Mail heeft hij van de clubleiding te horen gekregen dat er deze zomer geen cent wordt uitgegeven aan nieuwe spelers.

De Britse krant schrijft dat Benitez vorige week in het geheim een ontmoeting had met directeur Christian Purslow. Die vertelde de Spaanse manager dat hij geen geld mag spanderen, waarna Benitez woedend zou zijn weggelopen. Mogelijk kan Liverpool wel inkopen doen als er eerst spelers spelers worden verkocht. Yossi Benayoun, Albert Riera en Ryan Babel gaan Anfield mogelijk verlaten. Ondertussen worden Fernando Torres en Steven Gerrard aan diverse buitenlandse topclubs gelinkt.

Liverpool heeft een slecht seizoen achter de rug. De club werd zevende in de Premier League, de laagste notering in elf jaar. In de Champions League wisten The Reds voor het eerst sinds 2004 niet door te dringen tot de tweede ronde.

Rossi: "Hopelijk geen last van schouder meer"

Valentino Rossi hoopt tijdens de Grote Prijs van Italië geen last te hebben van zijn schouderblessure. Eerder dit jaar kwam de Italiaan ten val met de crossmotor en had daarna lange tijd last van zijn schouder. Tijdens zijn thuisrace wil The Doctor echter gaan knallen.

"Ik hoop komend weekend geen last meer te hebben van mijn schouder, zodat ik voluit kan gaan in mijn thuisrace", vertelde Rossi, die vorig jaar een einde zag komen aan een indrukwekkende zegereeks in Mugello. "We hadden tijdens de vorige race in Le Mans wat problemen, dus we zullen tijdens de eerste training straks hard moeten werken om weer terug op ons oude niveau te komen. Mugello is een fantastisch circuit, dus ik kijk uit naar deze race en hoop komend weekend in goede vorm te zijn."

Vorige jaar werd Rossi derde in Mugello, nadat hij de vorige zeven edities wel op zijn naam had geschreven. In de strijd om het kampioenschap staat Rossi momenteel tweede, pal achter Lorenzo.

Niesten door in Kiseljak

Nederlander Miliaan Niesten heeft zich geplaatste voor de tweede ronde van de Future in Kiseljak. De jonge Brabander was de meerdere van Josip Mesin.

Niesten, die als zevende geplaatste is, won met 6-1 en 7-6 van de Kroaat. "Vanwege de vele regen hier waren de ballen zwaar, dus was lastig spelen. Ondanks setpoints tegen in de tiebreak in twee sets klaar", aldus Niesten op zijn twitterpagina.

Niesten speelt in de tweede ronde tegen de Fransman Adrien Puget of qualifier Antonio Lupieri. Vorige week bereikte Niesten al de finale van de Future in Prijedor.

Elia: "Nu is het onze beurt"

Eljero Elia behoort tot de selectie van het Nederlands elftal, dat op het WK voetbal in actie komt, en steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. De speler van Hamburger SV maakte zelfs een vergelijking tussen Europees kampioen Spanje en Oranje.

"Wij moeten nu presteren. Kijk bijvoorbeeld naar Spanje, zij presteerden jarenlang niet goed op de eindtoernooien en op het EK 2008 waren ze fantastisch. Dat kunnen wij ook. Het is nu onze beurt", liet Elia op de website van de Europese voetbalbond (UEFA) weten.

Elia maakte tijdens de oefeninterland tegen Japan, die in september 2009 gespeeld werd, zijn debuut bij het Nederlands elftal. Een week later maakte de flankspeler zijn eerste goal in het kwalificatieduel met Schotland (0-1).

Verkoop personenauto's stijgt

In mei 2010 zijn in Nederland 20,3% meer nieuwe personenauto's geregistreerd dan in dezelfde maand vorig jaar, waarmee voor de zesde maand op rij een groei te zien was, blijkt uit cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC.

In totaal werden in mei 37.107 nieuwe personenauto's geregistreerd. Tot en met mei waren dat er 219.715, een toename van 18,3% ten opzichte van dezelfde periode in 2009.

In 2008 werden er in de eerste vijf maanden nog 252.065 personenauto's geregistreerd. Het niveau van 2008 is dus in 2010 nog steeds niet bereikt, aldus de organisaties.

Vorige maand pasten BOVAG en RAI Vereniging hun eerder afgegeven prognose voor de verkoop van het aantal nieuwe personenauto's in 2010 aan. De verwachting is dat er dit jaar 410.000 nieuwe personenauto's geregistreerd worden, ruim 20.000 meer dan in 2009, maar nog altijd fors minder dan in 2008, toen het aantal uitkwam op 499.918.

De vijf best verkochte merken in mei 2010 zijn achtereenvolgens Peugeot, Volkswagen, Ford, Toyota en Opel. De vijf best verkochte modellen waren de Peugeot 107, Volkswagen Polo, Volkswagen Golf, Fiat Panda en Toyota Aygo.

Heracles maakt financieel progressie

Heracles Almelo maakt financieel progressie. Dat heeft TC/Tubantia woensdagmiddag bericht. De begroting wordt opgeschroefd naar negen miljoen euro.

Niet alleen de play-offwedstrijd tegen Roda JC leverde dit seizoen extra inkomsten op, want ook met de verkoop van Bas Dost aan sc Heerenveen doet de club financieel goede zaken. Naar verluidt krijgt het meer dan twee miljoen euro.

Penningmeester Hans Bredewoud maakte dinsdag bekend dat de begroting ook omhoog gaat; naar negen miljoen euro. "Maar daarmee zitten we in dit stadion echt aan ons maximum", aldus de penningmeester.

Verwacht wordt dat Heracles in het seizoen 2011/2012 in haar nieuwe onderkomen speelt. Er is echter wel een kanttekening te plaatsen, want de personeelskosten van Heracles rijzen de pan uit. Liefst 82 procent van de begroting bestaat uit deze kosten, terwijl 60 procent wordt aanbevolen.

Force India bevestigt rechtszaak tegen Lotus

Force India heeft vandaag bevestigd dat zij een rechtszaak hebben aangespannen tegen de bedrijven achter Lotus Racing en de windtunnel van Aerolab. Zij worden ervan beschuldigd de kennis van Force India te hebben gebruikt om een schaalmodel van de Lotus T127 te bouden.

Eerder deze week waren er al berichten over de rechtszaak. Lotus liet vorig jaar door Fondtech een schaalmodel bouwen om te kunnen testen in de windtunnel. Toen er foto's hiervan werden gepubliceerd kreeg het Indiase team argwaan. Het schaalmodel zou erg veel lijken op de auto's van de renstal uit India

In Engeland is Force India nu een civiele procedure begonnen tegen het moederbedrijf van Lotus Racing en Aerolab. Eerder diende Force India al een klacht in tegen Aerolab in Italië, waar al een onderzoek gaande is naar het incident. "We denken dat Lotus Racing geprofiteerd heeft van onze kennis, terwijl zij gebruik maakte van de faciliteiten van Aerolab en Fondtech. Ook denken we dat Lotus Racing zonder onze toestemming gebruik heeft gemaakt van Bridgestone-banden die alleen door ons mochten worden gebruikt", laat Force India nu weten. "We zijn ons ervan bewust dat deze beschuldigingen zeer ernstig zijn. We zouden deze procedure ook niet zijn gestart als we geen duidelijk bewijs hadden."

Aerolab en Force India hadden al een financieel conflict met elkaar. Force India liet weten dat dat geschil al opgelost is, nadat er vanuit India een miljoen euro naar Italië was overgemaakt. Force India wil dat geld echter graag weer terug, als straks ook de Britse rechter tot de conclusie komt dat Lotus en Aerolab ongeoorloofd gebruik hebben gemaakt van de kennis van het team.

[Upd] Ook selectie Australië bekend

Pim Verbeek heeft zijn definitieve WK-selectie nog steeds niet bekendgemaakt. De bondscoach van Australië moet nog twee spelers laten afvallen.

Net als alle bondscoaches moest Verbeek gisteren voor middernacht zijn 23-koppige selectie doorgeven aan de FIFA. Van de voorselectie, die uit 31 spelers bestond, liet de Nederlander al drie spelers afvallen. Drie andere spelers behoorden officieel niet tot de WK-selectie, maar gingen wel mee naar Zuid-Afrika voor een stage. Dat waren Tommy Oar (FC Utrecht), James Holland (AZ) en Eugene Galekovic (Adelaide United).

Australië zit al lang in spanning of topspeler Harry Kewell op tijd fit zal zijn. De aanvallend ingestelde topspeler van Galatasaray kampt al maanden met een blessure. Naar verwachting zit hij echter wel bij de WK-groep.

Update 13:10 uur

Rhys Williams (Middlesbrough) en Shane Lowry (Aston Villa) zijn de twee afvallers bij het Australische team. Dit werd zojuist bekend.



Definitieve selectie Australië:

Doel: Mark Schwarzer (Fulham), Adam Federici (Reading), Brad Jones (Middlesbrough)

Verdediging: David Carney (FC Twente), Lucas Neill (Galatasaray), Craig Moore (geen club), Luke Wilkshire (Dinamo Moskou), Scott Chipperfield (FC Basel), Mark Milligan (JEF United), Michael Beauchamp (Al-Jazira)

Middenveld: Jason Culina (Gold Coast), Vince Grella (Blackburn Rovers), Brett Emerton (Blackburn Rovers), Mark Bresciano (Palermo), Brett Holman (AZ), Tim Cahill (Everton), Dario Vidosic (MSV Duisburg), Carl Valeri (Sassuolo), Mile Jedinak (Antalyaspor), Richard Garcia (Hull City)

Aanval: Harry Kewell (Galatasaray), Joshua Kennedy (Nagoya), Nikita Rukavytsya (Roeselare)

Williams met nieuwe voorvleugel naar Canada

Het team van Williams zal een nieuwe voorvleugel meenemen naar de Grand Prix van Cananda meenemen. Sam Michael, de technisch directeur van het team, heeft dit gezegd.

In Turkije reden Rubens Barrichello en Nico Hülkenberg met een oude voorvleugel nadat ze allebei tijdens de Grand Prix van Monaco waren gecrasht. "Het rijden met de oude voorvleugel heeft ons een tiende per ronde gekost. Volgende week zullen beide auto's een nieuwe voorvleugel hebben. Naast enkele nieuwe aërodynamische onderdelen, hebben we ook een paar mechanische updates. Verder hebben we ook een speciale achtervleugel voor deze race. We verwachten in Montreal dan ook beter te kunnen presteren dan in Turkije."

Mascherano: "WK-gekte stond voorbereiding in de weg"

Veel landen zullen de komende dagen gebruiken om naar Zuid-Afrika af te reizen. Argentinië is al enige tijd in het Afrikaanse land aanwezig, wat volgens captain Javier Mascherano alleen maar voordelen heeft.

"Het WK maakt een ongelofelijke gekte los in Argentinië en iedereen is er nerveus", liet Mascherano weten. "We moesten weg uit die drukte,want we misten er ook de nodige privacy om ons goed te kunnen voorbereiden. Vooral voor de sfeer binnen de groep is het goed dat we hier rustig samen zijn. De sfeer is dan ook fantastisch, iedereen deelt hetzelfde enthousiasme."

In Argentinië rust namelijk veel druk op de nationale ploeg. Men gaat er namelijk vanuit dat de selectie van trainer Diego Maradona de wereldtitel mee naar huis brengt. Hierdoor stond de Argentijnse formatie onder grote druk, waardoor men al snel naar Zuid-Afrika vertrok.

Ziekenhuisbrand ontstaan door roken

De brand in het Sint Jans Gastziekenhuis in Weert waarbij zondagavond een patiënte is overleden is ontstaan door een sigaret. De politie van Limburg-Noord heeft bekendgemaakt dat er gerookt is in bed.

Door het vuur overleed een 69-jarige patiënte uit Weert. Het vuur is ontstaan op de kamer van de vrouw, die op de hart-longafdeling lag.

De politie heeft meerdere mensen gehoord en een onderzoek ingesteld. Dit onderzoek is nu afgesloten omdat er geen sprake is van een misdrijf.

Wereldproblemen snel opgelost

Het is tamelijk eenvoudig om een algemeen probleem persoonlijk te maken en daar vervolgens een heilige oorlog van te maken. Je neemt een groot probleem, dat niet eenvoudig op is te lossen en besluit om dit te vertalen naar alledaagse problemen. Die alledaagse problemen worden daarmee ineens heel belangrijk en deel van de wereldproblematiek. Andersom lijken die grotere problemen dan ineens oplosbaar te worden met alledaagse middelen.

Meisje neergestoken tijdens fietsen

Een Japanse studente is dinsdagnacht neergestoken door een onbekende man. De jongedame fietste door een straat in Yonezawa City, toen een man de fietster inhaalde met zijn auto en begon te schreeuwen. 

De man stapte uit zijn wagen en riep dat ze van haar fiets af moest komen. Hij pakte de studente vast en stak op haar in. Het meisje liep daarbij lichte verwondingen op aan haar wang. Daarna stapte de man weer in zijn auto en ging ervandoor.

Uit verklaringen van ooggetuigen blijkt dat de dader een jongeman van omstreeks twintig jaar is.

Van den Brom: "Al was ik de honderdste keus"

Eergisteren werd bekend gemaakt dat John van den Brom de nieuwe trainer van ADO Den Haag zal worden. De oefenmeester was vorig seizoen nog werkzaam bij AGOVV Apeldoorn. Zij zijn inmiddels op zoek naar een opvolger.

Van den Brom was niet de eerste keus van de formatie uit Den Haag, maar zal daar verder niet mee zitten. "Al was ik de honderdste keus dan nog had ik het gedaan. Dat soort dingen interesseert me echt helemaal niets. De club is er heel eerlijk over geweest dat ze met meerdere trainers om de tafel hebben gezeten, maar ze hebben met niemand zo prettig gesproken als met mij," liet hij aan VI weten.

Het vertrouwen bij Van den Brom is in elk geval groot. "Ik heb het heel goed gedaan bij AGOVV Apeldoorn. Met bescheiden middelen hebben we toch de zesde plaats gehaald in de Jupiler League. Ik heb inmiddels drie jaar ervaring als hoofdtrainer en het wordt tijd dat ik het op een hoger niveau laat zien."

'At your service' verkozen tot beste slogan

Pim Fortuyn heeft de beste politieke slagzin aller tijden uitgesproken. Met de uitspraak 'at your service' won hij de verkiezing die het Genootschap voor Reclame op kiesjeslagzin.nl hield.

De uitspraak die Fortuyn in 2002 deed kreeg 21 procent van de stemmen. D66 werd tweede met de slogan 'Eigenlijk bent u een D66-er' uit 2006. Derde werd een oneliner van de Partij van de Toekomst uit 2003, 'Ga stemmen, desnoods op ons'.

Op de vierde plaats staat een oudere slagzin van de SDAP, die later fuseerde tot de PvdA. 'Uw plaats aan den stormram is nog vrij', liet de partij in 1920 weten. Het is de oudste slagzin die de vakjury op de lijst had gezet.

De jury begrijpt dat 'At your service' heeft gewonnen. Het zou 'naadloos' in deze tijd passen omdat 'krachtige oneliners het verschil kunnen maken'. Zelf ziet de jury echter een winnaar in 'Laat Lubbers zijn karwei afmaken'.

Die CDA-slagzin is 25 jaar oud, maar heeft volgens de jury niets aan kracht ingeboet. "In slechts vijf woorden wist deze slagzin mensen emotioneel te raken en in beweging te zetten'.

'Stem tegen, stem SP' had wat betreft de jury tweede mogen worden omdat het mensen mobiliseert en de SP positioneert. 'Houd de vrijheid hoog' van de VVD is volgens de jury een mooie derde. "In de toenmalige tijdgeest en het dreigende gevaar van het Oostblok een krachtig statement."

Algerije met geschorsten naar WK

Algerije heeft de selectie voor het WK voetbal in Zuid-Afrika bekend gemaakt. De namen van Nadir Belhadj en Faouzi Chaouchi vallen op, aangezien zij nog een schorsing voor respectievelijk één en twee WK-duels moeten uitzitten.

De schorsingen van Belhadj en Chaouchi zijn nog afkomstig uit de Afrika Cup. Het duo kreeg in de halve finale tegen Egypte een rode kaart, waarna zij de straffen kregen opgelegd. Bondscoach Rabah Saadane heeft ze desalniettemin toch opgenomen in de definitieve selectie.



Definitieve selectie Algerije:

Doel: Lounes Gaouaoui (ASO Chlef), Faouzi Chaouchi (Entente Setif), Boughera (Glasgow Rangers)

Verdediging: Abdelkader Laifaoui (Entente Setif), Madjid Bougherra (Rangers), Carl Medjani (Ajaccio), Rafik Halliche (Nacional Madeira), Anther Yahia (Bochum), Habib Belaid (Boulogne-sur-Mer), Nadir Belhadj (Portsmouth), Djamel Mesbah (Lecce)

Middenveld: Hassan Yebda (Portsmouth), Medhi Lacen (Racing Santander), Yazid Mansouri (Lorient), Adlene Guidoura (Wolverhampton), Riad Boudebouz (Sochaux), Djamel Abdoun (Nantes), Fouad Kadir (Valenciennes), Karim Ziani (Wolfsburg), Karim Matmour (Borussia Moenchengladbach)

Aanval: Abdelkader Ghezzal (Siena), Rafik Djebbour (AEK Athene), Rafik Saifi (Istres)

Blessure Camoranesi baart Italië zorgen

Bondscoach Marcello Lippi heeft met het selecteren van Mauro Camoranesi voor het WK een risico genomen. De middenvelder van Juventus kampt met een knieblessure en kon vandaag niet meetrainen.

Camoranesi liep de blessure gisteren op tijdens de training, waardoor Lippi de bekendmaking van zijn selectie uitstelde. De coach besloot hem later op de dag toch op te nemen in zijn definitieve keurkorps. De ervaren speler moet de twee oefenduels tegen Mexico en Zwitserland deze week nog wel aan zich voorbij laten gaan. "We hopen dat hij er op 14 juni bij de eerste wedstrijd tegen Paraguay bij kan zijn", aldus teamarts Enrico Castellacci.

Camoranesi is één van de negen spelers die de Azzurri in 2006 de wereldtitel bezorgden in Duitsland. Hij is nog steeds regelmatig basisspeler in het elftal van Lippi.

[Upd] Tiener overleden bij ongeluk door laagstaande zon

Een 13-jarige fietser uit Laren is woensdagochtend zwaargewond geraakt bij een botsing in zijn woonplaats. Een automobilist zag de tiener vermoedelijk door de laagstaande zon te laat en reed hem van achteren aan. De jongen is met 'zeer ernstig letsel' naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het ongeluk vond rond 07.45 uur plaats op de Rossweg in de Gelderse plaats. Personeel van een traumahelikopter stabiliseerde de jongen. Meer informatie over zijn verwondingen ontbreekt; of hij in levensgevaar verkeert is onbekend.

De 31-jarige automobilist uit Lichtenvoorde bleef ongedeerd. De politie onderzoekt het ongeval.

Update 12.08 uur:
RTV Oost meldt op haar website dat het slachtoffer aan zijn verwondingen is overleden in een ziekenhuis in Enschede.

Man neemt foto van geest vroegere ik

Een 64-jarige Schot heeft onlangs een bizarre ontdekking gedaan. Tijdens het bekijken van een foto die werd genomen van hem en zijn familie ontdekte Harry Ross uit Rothesay een geest achter het raam. Direct daarop dacht Ross: "Verrek, dat ben ik zelf!"

Op de foto is achter het raam duidelijk een jonge man te zien die door de luxaflex naar buiten gluurt. Ross is ervan overtuigd dat de geest op de foto niemand minder is dan hijzelf, alleen dan 42 jaar geleden. "Ik dacht direct, dat ben ik zelf", vertelt de Schot. "Ik herkende de kleding die ik op mijn trouwdag droeg toen ik 22 was."

De hele familie is het met Harry eens dat het de overgrootvader is, hoewel sommige familieleden juist vinden dat het Harry is als stokoude man. Ross heeft de foto, met daarop hijzelf, zijn zoon en een paar kleinkinderen, meegenomen naar een paranormaal begaafde man. "De man vertelde me dat het zeker is dat ik die persoon op de foto ben. Hij zei dat ik het verleden moet laten rusten. Ik weet niet beter of mijn vrouw en ik leiden een gelukkig leven. Ik heb niets te verbergen, misschien heeft mijn vrouw wel een andere man."

Benieuwd naar de foto? Deze is hier te zien

Klink: CDA gaat voor winst

Het CDA gaat er nog steeds van uit dat de partij volgende week de verkiezingen kan winnen. Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) spreekt tegen dat zijn partij zich al heeft neergelegd bij een nederlaag.

"Het is onzinnig om de uitslag al te gaan bespreken als je nog met de wedstrijd bezig bent. Zelfs in de laatste minuten kun je nog winnen", zei Klink vandaag op een campagnebijeenkomst van het CDA. Hij wees erop dat een op de vier kiezers nog geen keuze heeft gemaakt.

Klink reageerde op berichten in verschillende media dat de CDA-top al uitgaat van een verkiezingsnederlaag en zich buigt over de vraag wie premier Jan Peter Balkenende (CDA) dan moet opvolgen als partijleider.

Klink geldt als een mogelijke opvolger van Balkenende. Zelf wilde hij daar niet op ingaan. "Ik heb me nog nooit druk gemaakt over welke positie ik kon krijgen."

Het CDA ligt in de meeste peilingen meer dan tien zetels achter op de VVD en moet ook de PvdA ruim voor laten gaan.

'WK is aanslag op bouwproductie'

Het WK is een aanslag op de productie in de bouw. Dat concludeert het economisch bureau van ING. Tijdens een eindtoernooi zou de aandacht op de bouwplaats duidelijk op iets anders dan het werk zijn gericht.

In een maand met een EK of een WK nemen de werkzaamheden in de bouwsector gemiddeld af met 0,6 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Als er geen groot voetbaltoernooi is, groeit de sector juist met 2,3 procent.

Ook de restaurants hebben te lijden onder het WK. Nederlanders gaan tijdens het kampioenschap minder uit eten. Wel kunnen de restaurants met een bezorgafdeling inspelen op de behoefte aan gemak.

De kroegen spinnen uiteraard wel garen bij het WK. Een miljoen mensen zegt volgens ING het WK in de kroeg te gaan kijken. Ook supermarkten kunnen alvast warmlopen. ING verwacht een extra omzet van dertig miljoen tot tachtig miljoen euro.

Fabio Cannavaro verruilt Turijn voor Dubai

Fabio Cannavaro vertrekt na het WK voetbal in Zuid-Afrika naar Dubai. De 36-jarige Italiaan verlaat zijn club Juventus voor een avontuur bij Al-Ahly. De verdediger tekent een contract voor twee jaar, meldt de club uit de Verenigde Arabische Emiraten woensdag.

"Het binnenhalen van een speler als Cannavaro, met zoveel ervaring en talent, is een van de belangrijkste deals uit de clubhistorie", vindt voorzitter Abdullah Al Naboodah.

Cannavaro begon zijn voetbalcarrière begin jaren negentig bij Napoli. Daarna speelde hij bij Parma, Internazionale, Juventus en Real Madrid. Aan het begin van het seizoen keerde de 132-voudig international terug in Turijn. Vorige maand maakte hij bekend dat hij na het WK niet meer voor Italië in actie komt.

Snel groeiend kind wordt sneller dik

Kinderen die tussen hun tweede en zevende snel groeien hebben veel meer kans later te dik te worden. Hun kans op overgewicht is na zo'n versnelde groei 25 tot 35 keer zo groot, concludeert een onderzoekster van het Universitair Medisch Centrum Groningen in een promotieonderzoek.

Om tot die conclusie te komen bekeek Eryn Liem gegevens van 2500 jongeren in het noorden van Nederland. Ook bekeek ze de DNA-profielen van twaalfhonderd 16-jarigen en vergeleek die met eerdere groei- en meetgegevens.

Niet alleen genen zorgen voor dikke mensen. Als de moeder tijdens de zwangerschap heeft gerookt, wordt de kans op overgewicht nog groter. Kinderen die op hun elfde depressief zijn, lopen ook meer kans op overgewicht, net als impulsieve kinderen.

Geen Ronde van Ierland dit jaar

De Ronde van Ierland gaat dit jaar niet door. De organisatie van de vijfdaagse etappekoers heeft gezegd dat ze niet genoeg sponsors hebben kunnen vinden.

Na een lange periode van afwezigheid stond de etappekoers sinds 2007 weer op de kalender. De organisatie zegt dat het hoopt dat de Ronde van Ierland in 2011 wel weer kan worden verreden.

Vorig jaar werd de koers gewonnen door Russell Downing.

Keown: "Walcott heeft stilgestaan in ontwikkeling"

Theo Walcott was vier jaar geleden de grote verrassing in de WK-selectie van Engeland, maar in Zuid-Afrika is hij er niet bij. Volgens oud-verdediger Martin Keown is het niet vreemd dat Fabio Capello de 21-jarige vleugelspeler niet heeft opgeroepen.

"Hij kan geweldig goed dribbelen met een bal, hij is snel, maar hij komt in de problemen als hij een beslissing moet nemen", zegt de voormalig Arsenal-speler aan BBC Radio 5 Live. Walcott mocht naar het WK van 2006, zonder ook maar één officieel duel voor Arsenal te hebben gespeeld.

De jongeling kwam in januari van dat jaar over van Southampton. Volgens Keown heeft Walcott sindsdien min of meer stilgestaan in zijn ontwikkeling. "Onder Capello leek hij steeds beter te worden, maar met Wenger heeft hij een probleem. Dat ligt misschien niet aan de coach, maar Walcott heeft wel gewoon te weinig wedstrijden gespeeld."

Ook voormalig international Chris Waddle is niet verrast dat Theo Walcott thuisblijft. "Sinds zijn transfer vanuit Southampton is zijn spel niet veranderd. Ik heb niks tegen hem, maar het verbaast me niet dat hij niet naar Zuid-Afrika gaat.

Honderden gestikte varkens in schuur gevonden

Bij een boer in het Noord-Brabantse Schaijk zijn dinsdag een paar honderd dode varkens gevonden. De varkens zijn de afgelopen weken gestikt. De ventilatie was door een stroomstoring uitgevallen en is niet gerepareerd.

Sommige kadavers waren volgens de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van LNV in verregaande staat van ontbinding. Tussen de kadavers liepen ook nog levende varkens. De brandweer is tot diep in de nacht bezig geweest met het leeghalen van de schuur.

De inspectie bekijkt hoe de boer moet worden bestraft.

Van Bommel ziet Duitsland ver komen

Mark van Bommel denkt dat Duitsland ver komt op het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. De middenvelder van Oranje en Bayern München verwacht dat het wegvallen van aanvoerder Michael Ballack een positieve uitwerking zal hebben op de prestaties van Die Mannschaft.

"Ik geloof dat ze denken: nu gaan we de wereld laten zien hoe we zonder onze aanvoerder kunnen spelen", aldus Van Bommel, die niet naar het elftal van bondscoach Joachim Löw kijkt voor de schoonheid. "Ze spelen niet altijd mooi, maar komen altijd ver."

Beroep BV Veendam gaat door

BV Veendam heeft het resterende tekort van twee ton toch bij elkaar gekregen. Dit meldt RTV Noord.

De club had tot middernacht de tijd om een sluitende begroting en een plan van aanpak in te dienen bij voetbalbond KNVB. Dat waren de eisen van de voetbalbond om een licentie voor komend seizoen te krijgen.

BV Veendam heeft beroep aangetekend tegen het faillissement. De zaak dient vandaag voor het gerechtshof in Leeuwarden en de uitspraak volgt dan binnen een week.

'3DS is mijlpaal in industrie'

Sega is van plan flink te investeren in 3D, zo maakt het hoofd van de entertainment afdeling Naoya Tsurumi bekend in een interview met de Japanse krant Nikkei.

Volgens het hoofd wordt 3D 'groots' en gaat Sega daar 'flink in investeren'. 'Ik denk dat 3D in gaat slaan als een bom en dat langzaamaan iedereen wel de overstap maakt. Daarbovenop zie ik de 3DS als een mijlpaal in de geschiedenis van de gamesindustrie.'

Hoe graag Sega ook aan de slag wil gaan met 3D, plannen voor consoles zijn er ook, toch blijft Tsurumi nuchter. 'Het succes van 3D games hangt af van de populariteit van 3DTV's.'

Dit jaar geeft Sega nog twaalf tot vijftien titels uit, onduidelijk is welke er 3D zullen zijn.

Sega

Gezond VVV-Venlo verhoogt begroting naar negen miljoen

VVV-Venlo gaat komend seizoen met een begroting van negen miljoen euro werken. De Limburgers melden dat de club door de KNVB is ingedeeld in categorie III, wat betekent dat VVV financieel gezond is.

"We sluiten onze ogen niet voor de economische tijd waarin we zakelijk opereren", vertelt directeur commerciële/algemene zaken Marco Bogers op de officiële clubwebsite. "VVV wordt geroemd voor haar verantwoord financieel beleid en met een juiste mix van visie en creativiteit komen wij een heel eind, zo is ook afgelopen seizoen gebleken. "

De Eredivisieclub, die plannen heeft voor de bouw van een nieuw stadion, wil dan ook op deze manier blijven doorwerken. "We moeten als club elk seizoen heel goed onze mogelijkheden en grenzen bepalen zodat we de continuïteit als club zelfstandig kunnen waarborgen", aldus Bogers.

VVV-Venlo eindigde afgelopen seizoen op de twaalfde plek in de Eredivisie. Vanwege de beperkte mogelijkheden van De Koel wil de club een groter stadion gaan bouwen. Voorlopig blijft het slechts bij plannen en nog niets is definitief.

DC Universe krijgt maand van uitgave

De massive multiplayer online game DC Universe heeft zijn maand van uitgave gekregen. In november van dit jaar kunnen gamers aan de slag met hun favoriete superheld om tegen andere mensen te vechten van over de hele wereld.

Het is niet de meest specifieke datum, maar het is een begin. DC Universe is een MMO die aanvoelt als een actietitel. Het spel is ontwikkeld voor de PS3 en PC en wordt uitgegeven door Sony, vandaar dat de ontwikkelaar aandacht besteed heeft aan de knoppenconfiguratie.

Die staat meer afgesteld op de PS3 dan op de PC en PC gamers zullen dat wel degelijk merken. Of dat slecht is, valt nog te bezien.

 

DC Universe

Over tien jaar vaccin tegen kanker

Twee hoogleraren vertellen woensdag in het Algemeen Dagblad dat een vaccin tegen kanker binnen handbereik is. Over tien jaar zou genezing tegen verschillende vormen van de ziekte, zoals borst- of baarmoederhalskanker, mogelijk zijn.

Het aantal sterfgevallen zal sterk afnemen door gebruik van het vaccin, stellen de hoogleraren John Haanen en Cees Melief. Op termijn zal zelfs gekeken kunnen worden tegen welke kankersoort een inenting noodzakelijk is, door te kijken naar leeftijd, afkomst en andere risicofactoren.

Bijzonder aan het vaccin is dat de prik het eigen afweersysteem van het lichaam aanzet de vorming van tumoren zelf tegen te gaan. Anders dan bij chemotherapie heeft de rest van het lichaam daar geen last van. Er moeten nog wel extra ondersteunende afweerstoffen worden toegediend.

Heracles drie jaar verder met Maertens

Birger Maertens heeft bij Heracles Almelo zijn handtekening gezet onder een vernieuwd contract. De Belg is tot medio 2013 Heraclied, meldt de club op haar website.

Maertens had in Almelo een contract voor nog één seizoen. De 29-jarige Belg kwam in de zomer van 2008 over van Club Brugge, waarna de verdediger uitgroeide tot een belangrijke speler in het eerste team.

In totaal speelde Maertens de afgelopen twee jaar 61 competitieduels. Daarin scoorde hij twee keer. De voormalig international kende met Heracles een goed jaar, want de club eindigde onder leiding van Gertjan Verbeek knap zesde.

Vorige week verlengde ook Darl Douglas zijn contract. Peter Bosz, de nieuwe trainer, lijkt echter nog wel een vervanger te moeten zoeken voor Bas Dost. De topschutter is vertrokken naar sc Heerenveen.

Bruyneel: "Het gaat prima met Armstrong"

Tegenover Sporza heeft ploegleider Johan Bruyneel gezegd dat hij zich geen zorgen maakt om de conditie van Lance Armstrong. De Amerikaan staat vandaag aan de start van de Ronde van Luxemburg, twee weken nadat hij ten val kwam in de Ronde van Californië.

“Zijn grootste probleem is het gebrek aan koersritme. Hier kan hij de verloren dagen van Californië goedmaken”, aldus de Belg. "Het gaat prima met Lance. Na zijn val in Californië was er even paniek, want we vreesden voor een elleboogbreuk. Dan had hij een kruis kunnen maken over zijn Tour. Gelukkig is het bij een zware kneuzing gebleven."

Bruyneel zegt tegenover het Belgische medium dat hij hoopt dat Armstrong zich in Luxemburg zich van voren zal laten zien "Het zal nodig zijn, want hierna rest Lance alleen nog de Ronde van Zwitserland. Die dagen in de Alpen zijn wel nog belangrijker dan Luxemburg."

Red Bull: "Beide coureurs schuldig"

Twee dagen na de botsing tussen Sebastian Vettel en Mark Webber tijdens de Grand Prix van Turkije is Red Bull met een verklaring naar buiten gekomen. Hierin geeft het team aan tot de conclusie te zijn gekomen dat beide coureurs schuld hebben aan de crash.

Na de race legde Helmut Marko, de adviseur van het team, de schuld bij Webber, wat hem en het team op veel kritiek kwam te staan, aangezien Vettel degene was die van zijn lijn afweek en niet Webber. Nu de gemoederen wat bedaard zijn en er nog eens goed gesproken en nagedacht is over het incident, laat temabaas Christian Horner weten dat Red Bull tot de conclusie is gekomen dat beide coureurs schuldig zijn aan een botsing die in zijn ogen onnodig was.

"Uiteindelijk winnen we als een team, maar verliezen we ook als team. Dat is wat er in Turkije gebeurde. We hebben de situatie nog eens bestudeerd. Het is duidelijk dat er sprake is van een race-ongeval dat nooit had mogen plaatsvinden."

Horner geeft aan dat Marko, nu hij alle feiten kent, volledig achter deze verklaring staat. Ook laat hij weten dat webber twee ronden voor het incident gevraagd werd om zijn motor minder toeren te laten maken om op die manier brandstof te sparen. Dit kwam hem te staan op een verlies van bijna twee tienden per ronde.

Horner is van plan met Webber en Vettel te gaan praten voor het begin van de Grand Prix van Canada. De gebaren die Vettel maakte om aan te geven dat zijn teamgenoot gek geworden was, zullen dan ook zeker ter sprake komen. "De lucht wordt geklaard", zegt Horner. "Ik kan me de woede bij Vettel wel voorstellen. Hij was natuurlijk gefrustreerd kort na zijn crash. We zullen erover spreken, vooral ook om te leren van de situatie zodat herhaling uitblijft. Teamwerk zou juist ons sterke punt moeten zijn."

Al sinds de crash en de onhandige reactie van Red Bull hierop, gaan de geruchten dat het team liever zou zien dat Vettel wint in plaats van Webber. Horner veegt dit van tafel: "Onze coureurs krijgen gelijke kansen en racen met hetzelfde materiaal. Zo is het altijd gegaan en zo zal het blijven gaan.".

Deelnemer Oranje Trophy verdronken

Een van de deelnemers aan de Oranje Trophy, een autorit van Nederland naar het WK Voetbal in Zuid-Afrika, is maandag in het Afrikaanse land Malawi verdronken. Samen met een aantal anderen ging hij zwemmen in een meer. Na hulpgeroep verdween hij onder water. Een aantal zwemmers is nog gaan zoeken, maar kon hem niet meer vinden.

Zijn lichaam is woensdagochtend gevonden, meldden de organisatoren van de Oranje Trophy. De man maakte deel uit van het team Massif. De karavaan met 22 voertuigen vertrok op 3 april vanuit het Olympisch Stadion in Amsterdam naar Zuid-Afrika.

Boek: John Biguenet - Het open gordijn

Verhalen vormen altijd een moeilijk genre. Ze worden niet veel gelezen en worden soms beschouwd als minderwaardig ten opzichte van hun grote broer, de roman, of hun verre neef, de poëzie. Helemaal terecht is dat echter niet: als je weinig tijd hebt om je in een boek vast te bijten, kan een verhalenbundel een prettige alternatief zijn. Zeker als de verhalen zo bijzonder zijn als die van John Biguenet in Het open gordijn.

 

Boschker geniet van debuut in Oranje

Sander Boschker is dolgelukkig met zijn debuut in het Nederlands elftal. De sluitpost van FC Twente werd met zijn 39 jaar bovendien de oudste speler ooit die het Oranje-shirt droeg.

"Dat een oude knar als ik dit nog mag meemaken", zegt Boschker tegen TC/Tubantia. "Ik heb de laatste twee weken tijdens het trainingskamp in Oostenrijk al enorm genoten. Maar dit was echt geweldig."

Boschker debuteerde niet alleen, hij werd ook nog eens de oudste Oranje-international ooit. De Tukker verbrak het stokoude record van Piet Kraak. De doelman was 38 jaar en 236 dagen oud toen hij in november 1959 zijn laatste interland speelde.

Twente-goalie Boschker vindt het vooral opvallend dat hij op zijn leeftijd nog debuteert. "Ik heb al grijze haren in mijn baard en debuteer in het Nederlands elftal. Dit vind ik echt geweldig. Ik ben al 39 jaar en wil nog lang niet stoppen. Dit pakken ze me niet meer af."

Kleuter overleeft val van wolkenkrabber

Een kleuter van vier jaar heeft een val van een wolkenkrabber in Hongkong weten te overleven. Leung Ka-Yee bevond zich in de armen van haar moeder toen die van de zeventiende verdieping van een gebouw sprong. Dat maakte de politie dinsdag bekend.

De moeder (32) landde met haar kind op een overdekte brug, een meter of drie boven de grond. Huilend, maar met relatief lichte verwondingen, troffen reddingswerkers het meisje op de grond aan.

Haar moeder overleefde de val niet. De kleuter is in het ziekenhuis opgenomen met botbreuken en kleine kwetsuren.

'Juventus heeft achttien miljoen euro over voor Elia'

Eljero Elia staat volgens de Turijnse krant Tuttosport in de belangstelling van Juventus. Het medium schrijft dat de Oude Dame de vlugge buitenspeler na het WK wil overnemen van HSV. Juve zou achttien miljoen euro voor hem over hebben.

Juventus heeft in de Serie A een uiterst teleurstellend seizoen achter de rug. De club uit Turijn werd zevende en speelt volgend seizoen dus niet in de Champions League. Juve zoekt een snelle linkerspits en trainer Luigi Del Neri zou daarvoor ook Milos Krasic (CSKA Moskou) op het oog hebben.

Eljero Elia kende dit seizoen bij HSV een uitstekende start, maar een voetblessure gooide roet in het eten. De Duitse club nam hem vorig jaar voor negen miljoen euro over van FC Twente. Volgens Tuttosport wil Juventus na het WK een eerste bod uitbrengen.

De 23-jarige Elia bereidt zich momenteel met het Nederlands elftal voor op het WK. Tot nu toe speelde de jonge vleugelspeler acht interlands, waarin hij één keer wist te scoren.

Permane: "Renault sneller dan Mercedes"

Ook al finishte Mercedes dit weekend hoger dan Renault tijdens de Grand Prix van Turkije, gelooft Alan Permane dat Renault sneller is.

Dat Robert Kubica als zesde eindigde, achter Michael Schumacher en Nico Rosberg, wijt Permane aan de betere kwalificaties van Mercedes.

"Onze prestaties in Turkije laten zien dat we een betere race-pace hebben dan Mercedes, maar zij zijn momenteel gewoon beter in kwalificeren. Dat was ook zo in Barcelona. Toen ik Robert (Kubica) sprak na de race had hij het gevoel dat Rosberg hem had opgehouden en dat hij behoorlijk wat sneller had kunnen gaan. Het is dus onze taak om beter te kwalificeren zodat we voor Mercedes komen te rijden en de volle potentie van onze auto's kunnen benutten."

Karzai verlaat vredesjirga na explosies

De Afghaanse president Hamid Karzai is in een gewapend konvooi weggevoerd van de vredesbijeenkomst in de hoofdstad Kabul. Rond het vergaderterrein waren woensdag explosies en geweerschoten te horen. Ook zouden raketten in de omgeving zijn ingeslagen.

De zogeheten jirga is een traditionele vergadering van religieuze, tribale en etnische leiders. Op de bijeenkomst wordt gekeken hoe de strengislamitische Taliban kan worden overtuigd de wapens neer te leggen. De opstandelingen hadden de vergadering op voorhand echter al weggehoond.

Japanse premier Hatoyama neemt ontslag

De Japanse premier Yukio Hatoyama is woensdag afgetreden. Hij was slechts acht maanden in functie. De reden voor zijn ontslag ligt grotendeels in het niet nakomen van zijn campagnebelofte een Amerikaanse marinebasis op het zuidelijke eiland Okinawa te verplaatsen. Dinsdag zei hij nog aan te blijven, maar woensdag maakte hij toch zijn ontslag bekend.

"Sinds de verkiezingen van vorig jaar heb ik geprobeerd de politiek te veranderen, waarbij de bevolking van Japan de belangrijkste rol zou spelen", vertelde hij op een persconferentie. Hij gaf echter toe dat zijn pogingen mislukt waren en dat kwam volgens hem door zijn eigen falen.

De 63-jarige Hatoyama zei dat er twee redenen waren voor zijn ontslag. De eerste is de verplaatsing van de Amerikaanse marinebasis Futenma en de tweede reden is een schandaal over financiering van de politiek, waarbij twee van zijn vertrouwelingen tot een gevangenisstraf veroordeeld werden wegens het vervalsen van rapporten over politieke contributies. Hatoyama zelf had niets met de zaak te maken, maar het tastte wel zijn imago aan.

De regering van Hatoyama beloofde bij het aantreden een 'meer gelijke' relatie met de Verenigde Staten te smeden en de basis Futenma van het eiland Okinawa te verplaatsen. Vorige week zei Hatoyama echter dat de basis toch op Okinawa blijft en naar het noordelijke deel van het eiland zal worden verplaatst. De bevolking was woedend om deze beslissing.

De nummer 2 van de partij van Hatoyama, de Democratische Partij Japan, is woensdag eveneens afgetreden in een poging het verslechterende imago van de partij te redden in aanloop naar de verkiezingen voor het hogerhuis, die waarschijnlijk 11 juli zullen worden gehouden.

De Democratische Partij Japan komt vrijdag bijeen om een nieuwe leider te kiezen. Deze zal na een stemming binnen het parlement, die naar verwachting volgende week wordt gehouden, de volgende premier worden. Kanshebbers zijn de minister van financiën, Naoto Kan, of de minister van buitenlandse zaken, Katsuya Okada.

Nederlanders sparen weer als gekken

De spaardrift van Nederlandse huishoudens is, na een hapering eind 2009, teruggekeerd. Dat heeft het economische bureau van ING woensdag bekendgemaakt.

Het spaartegoed groeide in het eerste kwartaal met gemiddeld 800 miljoen euro per maand. In april werd het spaartempo stevig opgevoerd. De inleg werd toen opgevoerd met 1,1 miljard euro tot een totaal van 291,3 miljard euro.

De nieuwe spaardrift komt volgens ING door een afgenomen consumentenvertrouwen en onzekerheid over de eigen financiële situatie.

Rajevac: "Oranje is één van de favorieten"

Het Nederlands elftal heeft in de oefenwedstrijd tegen Ghana indruk gemaakt bij bondscoach Milovan Rajevac. Oranje is volgens hem één van de kanshebbers in strijd om de wereldtitel.

Rajevac ging met Ghana met 4-1 onderuit in De Kuip, maar volgens de bondstrainer was dat geen schande. "Oranje heeft één van de beste elftallen van de wereld. Tegen zo'n tegenstander kan dat gebeuren."

Ontevreden over de oefenwedstrijd was Rajevac ondanks de nederlaag niet. "Ik heb iedere speler nu een kans gegeven om zich te laten zien. Helaas kwamen de vele wissels ons spel vooral tactisch niet ten goede."

Ghana speelt volgende week zondag haar eerste duel in Zuid-Afrika. In Pretoria is Servië de tegenstander. De andere twee opponenten voor The Black Stars zijn Duitsland en Australië.

Ruim 2,3 miljoen kijkers zien Oranje winnen

Ruim 2,3 miljoen tv-kijkers hebben gisteravond op SBS6 de oefenwedstrijd Nederland - Ghana gezien. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO). Daarmee is de live-registratie van de voetbalwedstrijd veruit het best bekeken tv-programma van gisteren.

Tijdens de voorbeschouwing, die even voor 20.00 uur begon, zaten 619.000 mensen voor de buis. Om 22.30 uur keken bijna 1,3 miljoen voetballiefhebbers naar de nabeschouwing. Na Nederland - Ghana stemden de meeste tv-kijkers af op het NOS Journaal van 20.00 uur. De nieuwsuitzending werd door ruim 1,5 miljoen mensen bekeken.

Film: Repo Men

Ergens in de nabije toekomst kunnen kunstorganen voor niet misselijke bedragen op afbetaling gekocht worden bij The Union. Remy (Jude Law) is een van hun repo man, waarbij repo een afkorting is voor repossession, oftewel beslaglegging. Hij haalt doodleuk (met de nadruk op de eerste lettergreep) organen terug als mensen te ver achterlopen met betalen. Kundig met een mes en koel als een kikker hebben hij en zijn collega en goede vriend Jake (Forest Whitaker) schik in hun werk. Remy's leven verandert echter compleet als hij na een werkongeluk zélf een kunsthart krijgt. Hij realiseert zich voor het eerst dat de 'cliënten' die hij van hun organen afhelpt mensen met een naam en een familie zijn. Door dit besef kan hij zijn klussen niet meer klaren en gezien het feit dat hij op provisiebasis werkt, heeft hij geen inkomsten meer. En dat terwijl hij zijn hart moet afbetalen om het niet kwijt te raken aan een van zijn collega's...

 

Poster

Politie Woerden schiet dolle koe dood

De politie heeft dinsdagavond in Woerden een dolle koe doodgeschoten. Dat gebeurde nadat tien koeien uit een weiland waren ontsnapt.

Negen koeien werden teruggedreven naar een weiland, maar één koe nam de benen. Het dier belandde eerst in een sloot en rende vervolgens een wijk in. Een veearts slaagde er in de koe met een verdovingsgeweer neer te leggen, maar het dier was te zwaar om op de veekar te tillen. Daarom werd de dame met een spuitje bijgebracht.

Daarop ging de koe er nog eens vandoor. "Ze had al de nodige tuinen vernield en we vonden dat het te gevaarlijk werd", zegt een politiewoordvoerder. Daarom heeft een agent de koe met zijn dienstwapen doodgeschoten.

Fabriek verhoogt loon na zelfmoorden

Na een reeks zelfmoorden van werknemers in China heeft een Taiwanese fabrikant van onder meer iPhones van Apple en computers van Hewlett-Packard de salarissen verhoogd.

Foxconn, de grootste elektronicaproducent ter wereld, betaalt zijn personeel in China voortaan 30 procent meer loon. Het salaris stijgt daardoor naar omgerekend 143 euro. Dat maakte een woordvoerder van het concern bekend. Alleen al dit jaar beroofden tien werknemers in China zich van het leven. In het fabriekscomplex van Foxconn in het zuidelijke Shenzhen werken circa 300.000 werknemers.

Veel van hen zijn afkomstig uit armere streken en wonen in slaapzalen die bij de fabriek zijn gebouwd. De golf zelfmoorden maakte een felle discussie los over de werk- en leefomstandigheden in het complex. Niet alleen Apple en Hewlett-Packard, maar ook andere klanten van Foxconn zoals Dell, Motorola, Nokia en Nintendo kondigden een eigen onderzoek aan.

CDA wil taks voor banken doorzetten

CDA-minister De Jager van Financiën wil met de eerder aangekondigde bankenbelasting EUR400 miljoen per jaar ophalen, zo schrijft De Telegraaf woensdag.

Hij wil het geld in eerste instantie gebruiken om het gat te dichten dat ontstaat als ABN Amro met verlies wordt verkocht, aldus de krant. Volgens De Telegraaf wil het CDA de heffing invoeren door een paar promille af te romen op de schuldenportefeuille van banken. Een andere mogelijkheid is het voornamelijk belasten van risicodragende activiteiten van financiële instellingen.

Minibus Filipijnen stort in ravijn

Een overvolle minibus is dinsdag in het dorpje Besao, in het noorden van de Filipijnen, in een ravijn gestort. Vijftien inzittenden kwamen om het leven en nog eens vijftien raakten gewond. Dat heeft de politie gezegd. De onverharde weg waarop de bus reed werd deels weggeslagen door hevige regenval.

De bus viel 75 meter omlaag. Volgens de politie waren negen passagiers op slag dood. Drie anderen overleden op weg naar het ziekenhuis en nog eens drie personen overleden later aan hun verwondingen. Het slechte onderhoud van voertuigen en de slechte staat van het wegennet zijn vaak de oorzaak van ongelukken.

Alliantie Air France-KLM en Jetstar

Qantas Airways Ltd's prijsvechter Jetstar is een alliantie aangegaan met Air France-KLM, maken de maatschappijen woensdag bekend.

De twee luchtvaartmaatschappijen starten een samenwerking voor passagiers van beide maatschappijen volgens een interline-overeenkomst, waarbij bijna 60 door Jetstar bediende bestemmingen in de Azië Pacific-regio in Singapore worden verbonden met vluchten van Air France en KLM vanuit Parijs en Amsterdam.

Verlies ABN op verkoop AZ-stadion

De lening die ABN Amro heeft verstrekt voor de bouw van het AZ-stadion kan bij lange na niet worden terugbetaald uit de verkoop van het stadion, zo schrijft het Financieele Dagblad woensdag.

Dinsdag werd bekend dat de curatoren van DSB Beheer, de holding waaronder de thuisbasis van AZ valt, het stadion voor een bedrag van EUR15 miljoen aan een groep Noord-Hollandse bedrijven en vermogende ondernemers hebben verkocht.

ABN Amro had volgens een opgave van Dirk Scheringa eind september vorig jaar een lening van EUR36 miljoen uitstaan voor de bouw van het stadion, aldus het FD. De marktwaarde van dit vastgoed werd door hem toen geschat op EUR55 miljoen.

Ook Deutsche Bank schiet er volgens de krant bij in. De leningen vallen namelijk onder HBU, het zakelijke onderdeel van ABN Amro dat onder druk van de Europese Commissie is verkocht aan Deutsche Bank.

Bij de verkoop van HBU is afgesproken dat eventuele kredietverliezen voor driekwart door ABN Amro worden gedragen en voor een kwart door Deutsche Bank. Doordat ABN Amro een hypothecaire zekerheid had op het stadion komt de verkoopprijs van EUR15 miljoen bij deze bank en Deutsche Bank terecht. Het restant van de vordering valt waarschijnlijk in de failliete boedel van DSB Beheer.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een wreed mishandeld kereltje.

Een negenjarig jochie werd in een speeltuintje in Elburg in elkaar geslagen door twee kinderen van 10 en 14 jaar. Het slachtoffertje raakte zeer ernstig gewond, en leeft sindsdien in wat leken een soort van vegetatieve toestand noemen. Zijn ouders hebben goede hoop, dat een therapie in Amerika het jongetje kan helpen herstellen. Ze zijn daarom een actie gestart om de benodigde € 150.000 bij elkaar te krijgen. Ik snap iets niet:

'iPad grote bedreiging voor Nintendo'

Het succes van de iPad, de iPhone en de bijbehorende software is een ontwikkeling waar Nintendo bang van moet worden. Dit stelt Masato Kato, de schrijver van games als Final Fantasy VII via Twitter. "Nu de iPad verkocht wordt, is het tijdperk van Nintendo voorbij", schrijft hij.

Binnen 60 dagen sinds de lancering in de Verenigde Staten zijn er al twee miljoen exemplaren van de iPad verkocht. Dat is een verdubbeling van de snelheid waarmee de iPhone de markt wist te veroveren. Afgelopen weekend werd de iPad gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk, en in juli verschijnt het apparaat ook in Duitsland, Frankrijk, Australië, Italië, Canada en Zwitserland. De iPad verschijnt pas later dit jaar in Nederland en België.

Apple heeft aangegeven dat er inmiddels meer dan 5000 applicaties beschikbaar zijn die speciaal gemaakt zijn voor de iPad. Volgens het bedrijf van de hippe technologische snufjes zijn het vooral games die zorgen voor het succes van de iPad.

Vorige maand stelde Satoru Iwata, de voorzitter van Nintendo, al dat Apple en haar iPad de competitie van de toekomst is. Masato Kato, de voormalig schrijver van game-uitgever Square Enix, denkt echter dat het Nintendo-tijdperk nu al ten einde is.

iPad grote bedreiging voor Nintendo
iPad grote bedreiging voor Nintendo (Foto: Novum)

'Schaf extra taks op bubbelwijn af'

De extra belasting op champagne, prosecco en andere wijnen met bubbels moet worden afgeschaft. Dat bepleit wijnauteur Hubrecht Duijker in een column op een website voor wijnliefhebbers, bythegrape.com.

Per honderd liter wijn met koolzuurgas moet naast de btw nog eens 240 euro belasting worden betaald. Voor wijnen zonder bubbels is dat zeventig euro.

Dat verschil is volgens Duijker generaties geleden ontstaan toen alleen rijkelui dure champagnes konden betalen. Andere wijnen met bubbels waren er toen nog niet. Omdat de overheid luxe zwaarder wilde belasten, werd voor champagne een hoger tarief ingevoerd.

Onder meer door de populariteit van prosecco wordt wijn met bubbels nu door alle lagen van de bevolking gedronken. Daarom is er volgens de wijnexpert geen reden meer om het zwaardere tarief in stand te houden.

Oranje-publiek zwaait ook Van der Sar uit

Edwin van der Sar neemt zaterdag voor aanvang van het duel met Hongarije officieel afscheid van het Nederlands elftal. Dat schrijft De Telegraaf.

De 130-voudig international maakte na het EK van 2008 al bekend dat hij zijn laatste interland had gespeeld. Wegens een tijdelijk keepersprobleem in de WK-kwalificatie werd Van der Sar echter overgehaald om nog twee duels te keepen.

IJsland (thuis) en Noorwegen (uit) waren echter de laatste tegenstanders van Van der Sar, die nog altijd vaste keeper is bij Manchester United. De 39-jarige sluitpost wordt voor aanvang van de wedstrijd Hongarije door fans, spelers en technische staf in het zonnetje gezet.

Het oefenduel met de Hongaren is de zogenaamde uitzwaaiwedstrijd van Oranje. De selectie vliegt later op de dag naar Zuid-Afrika, waar op maandag 14 juni Denemarken de eerste tegenstander is.

[NBA] LeBron James wil bij Cavs blijven

De vraag die basketbalfans al weken bezig houdt is wat LeBron James deze omer zzal gaan doen. Als 'free agent' heeft de tweevoudig MVP van de NBA de clubs voor het uitzoeken.

In een interview tegenover CNN zei James dat zijn huidige club Cleveland Cavaliers een streepje voor heeft. "Deze stad en deze fans hebben me de afgelopen zeven jaar veel gegeven, ik heb hier veel herinneringen liggen, dat geeft de 'Cavs' een voordeel”.

De 25-jarige basketballer werd dit seizoen met de Cavaliers in de tweede ronde van de play-offs uitgeschakeld door Boston Celtics.

'Stamleiders eisen voortzetting Nederlandse aanpak'

Meerdere stamleiders dreigen uit Uruzgan te vertrekken als de Amerikanen en de Australiërs de Nederlandse aanpak in de regio niet overnemen. Dat melden Nederlandse diplomaten en lokale stamleiders, schrijft de Volkskrant vandaag.

De leiders van verschillende stammen hebben door de Nederlandse aanpak een prominentere positie gekregen. Dat komt doordat de Nederlanders geen zaken doen met de relatief kleine, maar vanouds machtige Popalzai-stam. Die zou te veel bloed aan de handen hebben.

De Amerikanen en Australiërs, die de taken van Nederland overnemen, doen echter wel zaken met die stam. De leiders van de andere stammen vrezen dat de Popalzai het daardoor weer voor het zeggen krijgen.

Geblesseerde Suazo toch bij WK-selectie Chili

Humberto Suazo moet mogelijk de eerste twee poulewedstrijden op het WK missen, maar de aanvaller zit wel bij de definitieve selectie van Chili. De Zuid-Amerikanen spelen in Zuid-Afrika tegen Honduras, Zwitserland en Spanje.

Suazo raakte zondag in het oefenduel met Israël (3-0 zege) geblesseerd aan zijn hamstrings. Volgens Chileense media mist hij sowieso de eerste wedstrijd tegen Honduras. Of de robuuste spits het tweede duel met Zwitserland haalt, is nog niet bekend.

Desondanks zit Suazo gewoon bij de definitieve WK-selectie. De 29-jarige speler van Real Zaragoza deed in alle achttien kwalificatiewedstrijden mee. Hij scoorde tien keer. Linksback Roberto Cereceda (Colo Colo) is de laatste afvaller in de ploeg van bondscoach Marcelo Bielsa.



Definitieve selectie Chili:

Doel: Claudio Bravo (Real Sociedad), Miguel Pinto (Universidad de Chile), Luis Marin (Union Espanola)

Verdediging: Pablo Contreras (PAOK), Ismael Fuentes (Universidad Catolica), Mauricio Isla (Udinese), Gary Medel (Boca Juniors), Gonzalo Jara (West Bromwich), Waldo Ponce (Universidad Catolica)

Middenveld: Carlos Carmona (Reggina), Marco Estrada (Universidad de Chile), Matias Fernandez (Sporting Portugal), Gonzalo Fierro (Flamengo), Rodrigo Millar (Colo Colo), Rodrigo Tello (Besiktas), Jorge Valdivia (Al-Ain), Arturo Vidal (Bayer Leverkusen), Jean Beausejour (America)

Aanval: Mark Gonzalez (CSKA Moskou), Fabian Orellana (Xerez), Esteban Paredes (Colo Colo), Alexis Sanchez (Udinese), Humberto Suazo (Real Zaragoza)

CDA-top: nederlaag is onontkoombaar

De top van het CDA legt zich neer bij een verkiezingsnederlaag bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Dat vertellen bronnen van de partij aan de NOS. Vanaf 2002 zijn de christendemocraten onder leiding van lijsttrekker Jan Peter Balkenende de grootste, maar partijgenoten zien de huidige premier niet meer als winnaar op 9 juni.

Dit blijkt uit gesprekken van de NOS met veel prominente CDA'ers. In veel peilingen doet Balkenende het slecht. In een dinsdag gehouden peiling van Maurice de Hond verloor het CDA in één dag zelfs twee zetels, wat een dieptepunt is voor de christendemocraten.

NOS-verslaggever Ron Fresen stelt dat Balkenende nog wel probeerde aansluiting te vinden, bijvoorbeeld door de hypotheekrenteaftrek tot een breekpunt te verklaren: "Maar dat is nu anderhalve week geleden en je moet constateren dat dat in de peilingen helemaal niks heeft gedaan."

In een reactie zegt Balkenende 'nog alle vertrouwen' te hebben in zijn verkiezingsprogramma. "Balkenende heeft zich in het verleden wel vaker teruggevochten vanuit een onmogelijke positie", herinnert Fresen, "maar hij heeft nu nog maar een week voor de verkiezingen en het lijkt een onmogelijke opgave voor hem. Zijn omgeving ziet dat blijkbaar sneller dan Balkenende zelf".

Achter de schermen wordt niet alleen over de verkiezingen gesproken binnen het CDA, maar ook over een nieuwe partijleider. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld gaf eerder al aan Balkenende wel te willen opvolgen.


CDA-top verliest vertrouwen in overwinning Jan Peter Balkenende

Film: She's Out of My League

Kirk (Jay Baruchel) is een doorsnee twintiger die als veiligheidsbeambte op het vliegveld van Pittsburgh werkt met zijn vrienden. Hij hoopt nog altijd zijn ex-vriendin Marnie (Lindsay Sloane) terug te krijgen. Maar behalve dik bevriend met zijn ouders, is ze ook al samen met Ron (Hayes MacArthur) en een tamelijk sneue lijmpoging levert dan ook niks op. Kirks monotone leventje verandert echter als de bloedmooie, blonde Molly (Alice Eve) door een veiligheidspoortje en in zijn leven stapt. Ze praten heel even en tot overmaat van mazzel voor Kirk vergeet ze haar mobieltje. Hij brengt haar het toestel terug en ze nodigt hem uit voor een ijshockeywedstrijd. Desondanks is Kirk ervan overtuigd dat Molly niets in hem ziet, net als zijn goede vriend Stainer (T. J. Miller), die er een hele theorie over heeft. Volgens hem is Kirk een 5 en Molly een dikke 10, dus kan het nooit of te nimmer wat worden tussen die twee. Onmogelijk. Of toch niet?

Poster

Van Marwijk: "Tevreden over het geduld"

Het Nederlands elftal heeft een goede indruk achtergelaten in de oefenwedstrijd tegen Ghana (4-1). Ook bondscoach Bert van Marwijk was na het duel een tevreden trainer.

"Ik ben vooral tevreden over het geduld dat we hebben opgebracht om te blijven voetballen", vertelde Van Marwijk aan SBS 6. "We bleven de vrije man zoeken op het middenveld. De opbouw was wat traag, dat kan nog sneller, maar ik zie duidelijk verbetering. We kregen langzaam maar zeker controle over de wedstrijd."

Bij balverlies zette Oranje meteen druk op de spelers van Ghana. "Dat doen we heel goed, al heel lang eigenlijk. Vandaag was het uitstekend", vervolgt Van Marwijk, die alleen wat kritiek had op de achterhoede. "Als je onder druk komt te staan achtering moet je soms de lange bal geven. We willen er vaak via de opbouw uit zien te komen. Dat kan soms sneller. Daar zaten goede en mindere fases in."

Aan de linkerkant koos de bondscoach opvallend voor Ibrahim Afellay. "Hij heeft het goed gedaan. Hij vult die positie in op zijn manier. In de wedstrijd tegen Mexico had hij meer diepte. Rafael van der Vaart viel goed in. Hij hield ook goed de diepte en hield bezetting voor de goal."

"We moeten nu toegroeien naar vastigheden. Iedereen moet weten wat hij moet doen. Ik verheug me op zaterdag", waren de afsluitende woorden van Van Marwijk, die doelde op de uitzwaaiwedstrijd tegen Hongarije.

Zwitserland onderuit tegen Costa Rica

Zwitserland heeft voor eigen publiek in Sion tegen Costa Rica een nederlaag geleden. Zwisterland bereidt zich voor op het WK in Zuid-Afrika en speelde een oefeninterland tegen de Zuid Amerikanen. Doelpuntenmaker was Winston Parks die namens de Midden-Amerikanen het enige doelpunt op de borden zette.

Bij Zwitserland startte voormalig FC Twente-spits Blaise N'Kufo in de basis. Hij werd na ruim een uur gewisseld. Bij Costa Rica ging Bryan Ruiz net voor het laatse fluitsignaal naar de kant.

Dikke vogel in Sydney moet afvallen

Een Australische vogel volgt een verplichte afslankcursus omdat het dier te dik was geworden om te vliegen. De kookaburra (lachvogel) werd in een park in Sydney door bezoekers met barbecueworstjes gevoerd. Het corpulente dier woog uiteindelijk 565 gram, en was daarmee bijna 40 procent zwaarder dan een normaal volwassen exemplaar.

Een bezorgde inwoner bracht de kookaburra naar de dierentuin nadat hij had gezien dat honden achter het vleugellamme dier aanzaten. In de zoo volgt de vogel nu een speciaal dieet. Ook moet ze dagelijks een reeks oefeningen verrichten. De dierentuin wil dat de kookaburra nog een beetje gewicht kwijtraakt voordat ze weer terug mag naar haar natuurlijke omgeving.

Castro laatste afvaller bij Portugal

José Castro is de laatste Portugees, die niet op het WK voetbal actief zal zin. Dit heeft de bondscoach van het Zuid-Europese land, Carlos Queiroz, gisteravond bekend gemaakt.

Het afvallen van Castro is geen verrassing, aangezien er maar liefst tien verdedigers in de voorselectie zaten. Daarnaast kwam de verdediger pas één keer in actie voor de Portugese nationale ploeg.



Definitieve WK-selectie Portugal

Doel: Eduardo (Sporting Braga), Beto (FC Porto) en Daniel Fernandes (Iraklis Saloniki)

Verdediging: Fabio Coentrão (Benfica), Paulo Ferreira, Ricardo Carvalho (Chelsea), Bruno Alves, Rolando (FC Porto), Ricardo Costa (Lille), Duda (Malaga), Pepe (Real Madrid) en Miguel (Valencia)

Middenveld: Tiago, Simao Sabrosa (Atletico Madrid), Deco (Chelsea), Raul Meireles (FC Porto), Pedro Mendes en Miguel Veloso (Sporting Portugal)

Aanval: Nani (Manchester United), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Liedson (Sporting Portugal), Danny (Zenit St. Petersburg) en Hugo Almeida (Werder Bremen)

Israël zet Turkse activisten uit

Israël is begonnen met het uitwijzen van groepen buitenlandse activisten die waren gearresteerd omdat zij de Israëlische blokkade van de Gazastrook wilden doorbreken.

Een regeringsfunctionaris meldde woensdag de deportatie van een eerste contingent van ongeveer vijfftig Turken. Zij waren maandag met honderden anderen opgepakt aan boord van een van de schepen die op weg waren naar het Palestijnse gebied. Nadat de Turkse activisten waren vrijgelaten uit de gevangenis, werden zij naar de luchthaven van Tel Aviv gebracht.

Israël had dinsdag aangekondigd dat de uitzettingsprocedure van de buitenlanders in de nacht van dinsdag op woensdag zou beginnen.

Musicaldans op de Wii

Just Dance, de megahit in Engeland krijgt een nieuw deel, de game zal gaan heten Dance on Broadway en zal je op 20 musicalliedjes trakteren.

Ubisoft kon natuurlijk een spinoff of een vervolg niet laten wachten, het originele Just Dance bracht minimale kosten mee maar staat al wel weken achter elkaar in de top 10 van Engeland, een succes dus. Ubisoft heeft daarom bedacht een spinoff te maken waarmee je kan dansen op verschillende musicalhits.

De game bevat 20 musical liedjes en dat zijn deze;

* All That Jazz
* Roxie
* Time Warp
* Cabaret
* Money, Money
* Dreamgirls
* One Night Only
* Luck Be A Lady
* We're In The Money
* Lullaby Of Broadway
* You Can't Stop the Beat
* Good Morning Baltimore
* Fame
* My Favorite Things
* Bend & Snap
* Thoroughly Modern Millie
* Little Shop Of Horrors
* Aquarius
* Let The Sunshine In

Dance on Broadway verschijnt vanaf 24 juni in Europa op de Wii.

Dance

Oranje-internationals mogen twitteren tijdens WK

De internationals van het Nederlands elftal mogen tijdens het WK gewoon twitteren. Eerder verboden de bondscoaches van Engeland en Spanje om in Zuid-Afrika actief te zijn op het medium.

Engeland-bondscoach Fabio Capello en Vicente Del Bosque, keuzeheer van de Spanjaarden, willen dat hun spelers niet worden afgeleid van het beoogde doel en verboden de sociale media. Facebook en Twitter zijn tijdens het mondiale eindtoernooi uit den boze.

De technische staf van Oranje wil die restrictie zijn spelers niet opleggen. "Wij willen dat niet verbieden", zei perschef Kees Jansma op de KNVB-website. Toch zijn de Oranje-internationals niet helemaal vrij alles via Twitter wereldkundig te maken.

"Het gevaar zit hem alleen in berichten waaruit kwaadwillenden kunnen opmaken waar je je bevindt", aldus Jansma. "In verband met de veiligheid van het team. Dus niet melden: 'we gaan nu naar restaurant dit of dat...'. Dat hebben we ze ook duidelijk gemaakt, maar verder zijn er geen beperkingen, behalve die van de FIFA beperkingen in de stadions."

Nu alweer genoeg van het WK

Voor zover ik me kan herinneren, was het EK van '88 ook zo'n beetje het begin van de massale oranjeversiering van huizen en straten en wat al niet meer. Het begin van het einde, zou ik willen zeggen. Wat begon als een spontaan iets is in een vervelende traditie veranderd. Freek de Jonge zei het al eens: "Alles wat oorspronkelijk is, is gedoemd om een toeristenattractie te worden." Langzamerhand werd bij elk WK en EK ons land steeds meer oranje. In het begin hield dit nog gelijke tred met de verrichtingen van het Nederlands elftal. Hoe verder we kwamen in het toernooi hoe meer er versierd werd. Hup Holland Hup.

Romero ziet Carmack wel weer zitten

John Romero, bekend geworden door Doom, berucht door Daikatana, heeft laten doorschemeren dat, als hij op een dag een nieuw spel met ex-collega John Carmack zou maken, deze "fresh and awesome" wordt. John Carmack en John Romero hebben vroeger al vele malen eerder samengewerkt, bij spellen als Doom, Wolfenstein 3D, Heretic en Quake.

Carmack werkt momenteel aan Doom 4 en Rage voor id. Beide titels worden uitgegeven door Bethesda en staan gepland voor volgend jaar. Romero is MMO-titels aan het ontwikkelen met zijn nieuwe onderneming Gazillion Entertainment.

"Ik heb geen twijfel dat als John en ik besluiten om samen een andere game te maken, het fris, nieuw en geweldig zou worden", zei hij tegen het Amerikaanse magazine Gamesauce. "We zijn allebei enorm gegroeid in de afgelopen veertien jaar en hebben veel meer ervaring, niet alleen in de ontwikkeling van games, maar ook in omgaan met mensen en teams.

"Vaak hoor je dat muzikale groepen weer bij elkaar komen na tientallen jaren uit elkaar te zijn geweest, en wanneer ze het opnieuw proberen samen te werken, de groep uit elkaar valt, door de persoonlijkheid en overmoed.
Ik denk echt niet dat dat zou gebeuren met John en mij".

John Carmack heeft nog geen commentaar gegeven. Volgens ons staart hij nu nog voor zich uit, met flarden Daikatana op zijn netvlies.

John Romero

[RG] Federer berust na verlies

Roger Federer ging gisteren op Roland Garros verrassend onderuit tegen de Zweed Robin Söderling. De Zwitserse nummer één van de wereld berustte in zijn nederlaag in de kwartfinale en zag een einde komen aan een reeks van 23 wedstrijden op rij in de halve finale van een Grand Slam.

"Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Maar tot op een bepaalde hoogte. Ik heb niet slecht gespeeld, dus dan is deze uitschakeling makkelijker te aanvaarden," zei Federer die met 6-3, 3-6, 5-7 en 4-6 verloor op het gravel in Parijs.

In de partij die door regen onderbroken werd won de Zwitser de eerste set en kreeg hij  in de derde set een setpunt. Söderling sloeg deze weg en pakte uiteindelijk die set. "Hij liet geweldig tennis zien. Ik heb mijn kans gehad op 5-4 in de tweede set, maar Söderling bleef aanvallend en agressief tennissen. Het blijft natuurlijk spijtig dat ik mijn titel niet kan prolongeren."

Drie doden door bom Duitsland

Drie bomexperts zijn dinsdagavond in het West-Duitse Göttingen gedood door de explosie van een bom uit de Tweede Wereldoorlog.

De slachtoffers behoorden tot een team van de Duitse opruimingsdienst voor explosieven dat de bom juist onschadelijk wilde maken. Zes personen raakten gewond, van wie twee ernstig. De autoriteiten hadden wegens het onschadelijk maken van de blindganger duizenden omwonenden laten evacueren. Op het moment van de onverwachte explosie was de ontruiming nog niet voltooid.

De bom was op zeven meter diepte aangetroffen tijdens bouwwerkzaamheden.

Boschker oudste Oranje-debutant ooit

Sander Boschker trad gisteren, tijdens de oefeninterland tegen Ghana (4-1), in de tweede helft aan. De keeper van FC Twente verving Michel Vorm, die in het eerste bedrijf tussen de palen stond.

Met zijn debuut werd Boschker tevens de oudste international, die ooit voor het Nederlands elftal in actie kwam. De goalie is op dit moment namelijk 39-jarige.

Piet Kraak mocht zich tot gisteren de oudste international van Oranje noemen. Hij kwam op 4 november 1959 in actie tijdens een vriendschappelijk duel tegen Noorwegen. Kraak was op het moment van spelen 38 jaar en 236 dagen oud.

Kameroen onderuit tegen Portugal

Kameroen heeft in de aanloop naar het WK voetbal in Zuid-Afrika in en tegen Portugal een tik te verwerken gekregen. Niet alleen ging de tegenstander van Oranje met 3-1 onderuit tegen de Portugezen, maar het verloor ook sterspeler Samuel Eto'o met een rode kaart.

Na een half uur spelen scoorde Raul Meireles de 1-0 voor Portugal. Vijf minuten later kon Eto'o inrukken na zijn tweede gele kaart te hebben ontvangen. Direct na rust tekende Meireles zijn tweede doelpunt aan voordat Pierre Webó voor Kameroen iets terug kon doen. Het slotakkoord was voor Nani die de 3-1 scoorde.

Vrouw wil alsnog vervolging Lubbers

Een medewerkster van de Verenigde Naties (VN) wil dat Ruud Lubbers alsnog wordt vervolgd wegens seksuele intimidatie. Cynthia Brzak heeft het Amerikaanse hooggerechtshof gevraagd de diplomatieke immuniteit van de voormalige VN-topfunctionaris op te heffen. De Amerikaanse Brzak diende samen met een collega het verzoek in, maakten haar advocaten dinsdag bekend.

De vrouw stelt dat ze in december 2003 door Lubbers is lastig gevallen. Hij was toen Hoge Commissaris van de Vluchtelingen van de VN. De affaire kostte de Nederlandse ex-premier uiteindelijk zijn baan bij de VN.

Een rechter in New York had begin maart in hoger beroep de aanklacht wegens ongewenste seksuele intimiteiten afgewezen omdat het VN-personeel immuniteit geniet. Als het hooggerechtshof de zaak oppakt, zullen de rechters naar verwachting pas na de zomer een uitspraak doen.

Titanic-regisseur gaat BP helpen met lek

De Canadese filmmaker James Cameron (Titanic) en de Canadees Phil Nuytten, die duikboten ontwierp voor Camerons thriller The Abyss (1989), zijn dinsdag om de tafel gaan zitten met BP om innovatieve ideeën te bespreken om het olielek in de Golf van Mexico te dichten.

Cameron en Nuytten schuiven aan bij een aantal diepzee-experts, specialisten uit de oliesector en een delegatie van de Amerikaanse milieubeschermingsinstantie EPA. Dat liet een woordvoerster van Nuyttens bedrijf Nuytco Research weten. Nuytten heeft een aantal nieuwe technieken op duikgebied uitgevonden. BP start dinsdag met een nieuwe techniek waarbij een stuk van de lekkende oliepijp wordt afgezaagd en gedicht wordt met een nauwe kap. Als deze operatie lukt zou het lek binnen 24 uur gedicht moeten zijn.

BP slaat ook twee ontlastende bronnen bij de lekkende bron, die echter pas in augustus klaar zullen zijn.

Bouterse wil president Suriname worden

Desi Bouterse wil president van Suriname worden. Dat heeft hij dinsdag laten weten. Bouterse zei dat zijn Mega Combinatie hem zal voordragen als president. Hij is naar eigen zeggen klaar voor de post.

De Mega Combinatie van ex-legerleider Bouterse was vorige week de grote winnaar van de verkiezingen in Suriname. De groepering won 23 van de 51 zetels in het parlement (Nationale Assemblee). De politicus zegt dat hij een principe-overeenkomst heeft met de Volks Alliantie (zes zetels) van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo en met de partij van Caprino Alendy, de Broederschap en Eenheid in de Politiek (vier zetels).

Opgepakt voor dreiging op wc-deur

De politie heeft in het Duitse Langen een meisje opgepakt, omdat ze op de wc-deur een dreigement had gekalkt. De tekst zorgde voor ophef op het Dreieich-Gymnasium, omdat er mogelijk doden zouden kunnen vallen op de school. Onmiddellijk werd de politie ingeschakeld die een onderzoek startte.

Agenten onderzochten het handschrift op de wc-deur en vergeleken dat met geschreven teksten van de scholieren van het Dreieich-Gymnasium. Daarbij kwam het meisje uiteindelijk in beeld. Onderzoek wees uit de handschriften met elkaar overeen kwamen. De tiener heeft bekend de tekst op de deur te hebben geschreven.

Ze had zich in het meisjestoilet laten inspireren door andere teksten die er al stonden en was niet van plan om haar medescholieren of leraren echt iets aan te doen. Dat verklaarde ze tegen de politie. Onbekend is of de leerlinge op school mag blijven. De zaak werd uiterst serieus genomen, omdat er in Duitsland in het verleden zware schietpartijen op scholen hebben plaatsgevonden waarbij doden en gewonden vielen.

VS start strafrechtelijk onderzoek olieramp

De Amerikaanse autoriteiten hebben een strafrechtelijk onderzoek geopend naar de explosie van het boorplatform Deepwater Horizon en de olieramp die daarvan het gevolg is. Ook wordt onderzocht welke partijen civielrechtelijk kunnen worden aangesproken. Minister van justitie Eric Holder heeft dit dinsdag gezegd.

Holder wilde zich er niet over uitlaten welke ondernemingen of personen doelwit van de onderzoeken kunnen zijn. Hij zegt dat federale wetten hem de bevoegdheid geven onderzoeken te beginnen.

Holder pleegde eerder dinsdag overleg met de ministers van justitie van de staten Louisiana, Mississippi en Alabama.

Record voor Van Marwijk

Bert van Marwijk heeft als bondscoach van het Nederlands elftal een nieuw record neergezet. Nooit eerder wist een coach van Oranje achttien duels op rij zonder verlies af te sluiten. Het duel waarbij de oefenmeester het record brak was de 4-1 winst die hij boekte in de oefeninterland tegen Ghana gisteren.

Van Marwijk deelde het record met Louis van Gaal en Dick Advocaat die beiden tot een ongeslagen reeks van zeventien wedstrijden kwamen. Bij Marco van Basten en Frank Rijkaard bleef de teller steken op zestien duels. De laatste wedstrijd die Nederland verloor was onder Van Marwijk op 6 september 2008 toen Australië met 2-1 te sterk was.

Doden bij explosie oude bom in Göttingen

Bij de ontploffing van een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog in het Duitse Göttingen zijn maandagavond drie mensen om het leven gekomen en twee zwaargewond geraakt.

De bom ontplofte tegen 22.00 uur op een bouwterrein terwijl voorbereidingen werden getroffen om hem onschadelijk te maken. Dat heeft de brandweer van Göttingen meegedeeld.

Of de slachtoffers omwonenden zijn of leden van de hulpdiensten is nog niet bekend. De hulpdiensten waren net begonnen de omgeving te ontruimen toen de explosie zich voordeed.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.