Danceparty: Emporium 2010 - The Dark Ages

Op recreatieterrein De Berendonck in de buurt van Nijmegen heeft discotheek de Matrixx afgelopen zaterdag weer alles uit de kast gehaald om Emporium tot een succes te maken. Het festival, wat dit jaar voor de zesde keer werd georganiseerd, schotelde het publiek dit jaar 8 area’s voor. Lopend richting het terrein kwamen de ridders en jonkvrouwen te paard je al tegemoet. Het werd de bezoekers al meteen duidelijk, vandaag gingen we terug in de tijd. Het was tijd voor Emporium 2010: The Dark Ages.

Emporium 2010

De verschillende area’s droegen namen als The White Castle, Knights Of The Round Table, The Dark Castle en The Vikings. De stages zagen er allemaal netjes uit en op het terrein zelf werd je verrast door rondlopende narren, ridders en andere figuren uit de middeleeuwen. De bezoekers van Emporium moesten dit jaar ook erg goed opletten waar ze liepen, los van de massaal meegenomen krokodillen - erg origineel - streden her en der ook ridders om de hand van een jonkvrouw.

ridder
© The Matrixx / We Are The Night - Kevin Verkruijssen


Het strijdtoneel zou voor mij voornamelijk bestaan uit The Dark Castle. Gezegend met een lekker lentezonnetje zette Ran-D met een fijn setje de toon voor de rest van de middag. Het geluid stond meteen oorverdovend hard, erg lekker met de diepe kicks van Ran-D natuurlijk. Maar de vraag is dan altijd hoe lang een organisatie zo’n geluidsniveau vast kan en mag houden. De nieuwe track Struggle for existence, gemaakt met zijn maatje Adaro, kwam langs en het publiek kon ook genieten van Psyko Punkz – Pull your strings 2010. De Ran-D – Feel my fire-meter stond na dit uur ook op 1.

Second Identity
Second Identity
- ©
The Matrixx / We Are The Night - Stephan Versluis


De typische sound van Chain Reaction werd door het publiek niet echt opgepikt en daarna was het tijd voor Second Identity live. Op Hard Bass moest iedereen wat wennen aan de sound van dit project van Scope DJ en A-Lusion. Nu ze er een release op hebben, zitten lijkt het publiek helemaal klaar te zijn voor het "Second Identity-geweld". Hun act werd geopend met Second Identity – Amplified, een track die de stijl van deze twee heren typeert en die enthousiast werd ontvangen.                                                            

De conditie van de bezoekers van The Dark Castle werd behoorlijk op proef gesteld want na een half uur uit je dak gaan bij Second Identity was het tijd voor de Psyko Punkz. Hoewel het jammer was dat Ran-D al een aantal tracks eerder op de dag had gedraaid, zorgden zij toch wel voor een goede sfeer. Hun nieuwe track Feel the rythm viel in de smaak. B-Front en Frontliner, oftewel B-Frontliner, namen daarna het stokje over. Op youtube hadden de mannen het publiek al warm gemaakt voor hun nieuwe track Auditory Nerve, ook live viel dit nieuwe meesterwerk erg in de smaak. Die rooie en die lange; het blijft een goede combinatie. B-Front – Neophobia en Frontliner – Discorecord kwamen ook nog voorbij en daarmee was dit achteraf toch wel het muzikale hoogtepunt van de dag. De Feel my fire-meter stond hierna op 3.

B-Frontliner
B-Front & Frontliner - © The Matrixx / We Are The Night - Stephan Versluis


Gestuurd door een lege maag werd hierna de jacht ingezet op een traditioneel varken aan het spit. Hier was jammer genoeg niet aan gedacht, gelukkig was er wel voldoende keuze uit andere gerechten uit verschillende windstreken. Gezien de slechte weersverwachting voor de avond werden er ook al behoorlijk wat poncho’s verkocht op dit tijdstip. Later bleek dat deze al uitverkocht zouden zijn voordat er ook maar één druppel regen zou zijn gevallen, beetje onhandig. Een rondje over het terrein was, vooral later op de dag, niet echt aan te raden. Bij de populaire stages was het overal erg druk en het duurde wel even voordat je van A naar B of WC was.

lentezon
© The Matrixx / We Are The Night - Kevin Verkruijssen


Inmiddels had Headhunterz zijn intrede genomen in The Dark Castle. Ondanks alles wat er over de man gezegd en geschreven wordt ging het gewoon weer gruwelijk los, en daar gaat het uiteindelijk om op een feest. Na deze verkondiger van het Scantraxx-evangelie werd de tweede live-set van vandaag aangekondigd, en dit was er één waar veel mensen naar uitkeken: Zatox feat. The R3bels. Zatox kan bij het publiek de laatste tijd niet veel verkeerd doen en ook vandaag ging het weer los. Zijn producties The Crew, Ear Fucking en Raw Style kwamen voorbij en collega’s The R3bels gooiden Straight to the beat er nog op, lekker!

The Dark Castle
The Dark Castle - ©
The Matrixx / We Are The Night - Stephan Versluis


Zoals verwacht werd het weer inmiddels minder. Het heeft gelukkig geen moment echt hard geregend, maar een paar lichte buien zorgden wel voor een apart sfeertje. Na al de harde acts van de middag en avond gaf Showtek acte de présence. Zoals verwacht ging het gas een beetje terug maar het was toch wel lekker om te genieten van The Nasty Boyz – Angel. Ook de tracks van Dutch Master vielen in de smaak, zijn melodieën kun je haast gezellig noemen. Ze hebben een hoog meezinggehalte, dit werd dan ook luidkeels gedaan tijdens Dutch Master zijn Fly like a rocket en Recalled to life.

De laatste uren in The Dark Ages waren toebedeeld aan The Prophet en D-Block & S-te-Fan. Eerstgenoemde zorgt er altijd weer voor dat hij het nieuwste van het nieuwste in zijn cd-map heeft zitten, en zo ook vandaag. Een fijne opmaat naar de afsluiters van vandaag: D-Block & S-te-Fan. Zij bezorgden velen weer een grote glimlach op het gezicht door te openen met Zatox – Tanz Elektric, gevolgd door Frontliner – Discorecord en hun eigen Supernova. Verder kwamen er natuurlijk wat tracks van hun album voorbij en werd het publiek verrast met Duro – Phenomenon. De Feel my fire-meter kon na deze waardige afsluiter op (minimaal) 4.

DBSTF
D-Block & S-te-Fan
- ©
The Matrixx / We Are The Night - Stephan Versluis


De Matrixx probeert ieder jaar weer haar best te doen om zich qua geluid en aankleding te meten met de grote organisatoren. Over het algemeen gaat ze dit goed af, de loslopende figuren uit de middeleeuwen waren een leuke verassing en ook het geluid was de grootste delen van de dag in orde. Emporium is aardig op weg om haar naam als verregend festival te doen vergeten en dat is ze wel gegund. Op naar volgend jaar, benieuwd welke historische periode we dan vertaald zien op De Berendonck. 

eindshow
© The Matrixx / We Are The Night - Kevin Verkruijssen