[Upd] Twaalf doden na schietpartij Engeland

Angelo (Frambozenpudding)

In Cumbria (Engeland) zijn zeker vijf doden en meerdere gewonden gevallen nadat een man op verschillende plekken begon te schieten. De man, de 52-jarige taxichauffeur Derrick Bird, sloeg op de vlucht nadat hij geschoten had. Bewoners kregen het advies om binnen te blijven. Volgens de politie is inmiddels het lichaam van de dader gevonden.

De dader begon te schieten in de plaats Whitehaven. Hij vertrok daarna naar Seascale en Egremont, niet heel ver van Whitehaven. Daar maakte de dader opnieuw slachtoffers. De man vluchtte vervolgens weg. Zijn auto is gevonden in het plaatsje Boot.

De kerncentrale Sellafield werd enige tijd gesloten. De werknemers van de centrale werden geadviseerd niet te komen. De werkzaamheden zijn inmiddels weer op gang gekomen.

Update 20.23 uur:
Volgens de Britse nieuwszender BBC zijn er inmiddels op elf locaties schietpartijen gemeld. Ten minste twaalf mensen werden gedood en er vielen zeker 25 gewonden. Dat zei de Britse premier David Cameron woensdag in het Lagerhuis.

Het levenloze lichaam van de vermoedelijke dader, de 52-jarige Derrick Bird, is aangetroffen in de bossen bij het kleine stadje Whitehaven, zo'n 560 kilometer ten noordwesten van Londen. "We kunnen bevestigen dat we in de bossen een lichaam hebben gevonden waarvan we denken dat het van meneer Bird is, alsmede een vuurwapen", aldus de politie.

Bird werd door kennissen omschreven als stil maar vriendelijk. "Hij was vrienden met iedereen en stond vaak grappen te maken op de standplaats", aldus Glenda Pears, die een taxibedrijfje runt. Zij vertelde dat een van de slachtoffers een vriend van Bird was, ook een taxichauffeur.

Schietpartijen met veel slachtoffers komen in Groot-Brittannië zelden voor. Geweerbezit is strak aan banden gelegd en pistolen zijn verboden.