DSB-rapport over vier weken klaar

Redactie

Het rapport over de val van de DSB Bank is op 29 juni klaar. Dat zei de voorzitter van de commissie die het onderzoek uitvoert, Michiel Scheltema, woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer legt zich morrend bij deze datum neer. Het rapport zou eigenlijk al in februari verschijnen, maar dat werd keer op keer uitgesteld. Verschillende Kamerleden hadden liever gezien dat het rapport nog voor de verkiezingen werd gepresenteerd. Daarom werd het verkiezingsreces van de Kamer onderbroken om daar nogmaals bij demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) op aan te dringen.

"Het Nederlands volk heeft er recht op dat te weten voordat het naar de stembus gaat", zei SP'er Ewout Irrgang. "Waarom duurt het zo ontzettend lang?", vroeg Mei Li Vos (PvdA). Berusting was er ook. "Ik had liever gezien dat we het rapport nu al hadden, maar als het 29 juni is, dan zij dat zo", concludeerde VVD'er Frans Weekers. "Een volstrekt nutteloze exercitie die we vandaag uitvoeren", zei Frans de Neréé (CDA), die hamerde op een zorgvuldig proces.

De afgelopen periode hebben betrokken partijen, zoals De Nederlandsche Bank, de Autoriteit Financiële Markten en het ministerie van Financiën zich gebogen over de conceptversie van het rapport. Het commentaar dat zij daar op hebben gegeven, is nu allemaal binnen, zei Scheltema woensdag.

Hij gaat dat nu verwerken en het rapport vervolgens voorzien van algemene conclusies. Dan kan het op 29 juni worden gepresenteerd aan de minister.

De Jager moet het vervolgens naar de Kamer sturen. Of de Kamer het rapport ook ongecensureerd krijgt, is nog niet duidelijk. De bewindsman moet het toetsen op vertrouwelijke informatie. Hij zegde echter toe 'zeer ruimhartig' te zullen zijn. "Ik zal de grenzen van de wet opzoeken."

Uit het rapport moet blijken wie er precies verantwoordelijk was voor de ondergang van de DSB Bank. De bank, opgericht door Dirk Scheringa, ging in oktober vorig jaar failliet.