Jaarlijks blijven 150.000 aangiften liggen

Bij de politie zijn vorig jaar zo'n 150.000 aangiften op de plank blijven liggen, terwijl daar bij voldoende capaciteit wel onderzoek naar was gedaan. Daarnaast is de politie in staat slechts een op de vier à vijf criminele bendes op te rollen. Dat meldt een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen woensdag.

De politie heeft samen met het Openbaar Ministerie voor het eerst op een rijtje gezet hoeveel zogenoemde plankzaken er zijn. "Zodat we dat eens helder over het voetlicht kunnen brengen."

Vorig jaar kwamen 1,2 miljoen aangiften binnen. Voor zo'n zevenhonderdduizend aangiften heeft het geen zin om een onderzoek op te zetten, omdat er onvoldoende aanknopingspunten zijn voor een onderzoek. Met circa driehonderdduizend wordt wel wat gedaan en zo'n 150.000 niet, zegt de woordvoerder.

De laatste jaren is er wel beter zicht gekomen op georganiseerde bendes door betere samenwerking tussen de verschillende opsporingsdiensten, zoals de fiscale opsporingsdienst Fiod. "Maar bij de gegeven capaciteit kunnen wij slechts een op de vier tot vijf van die groepen steeds aanpakken", stelt de zegsman.

De politie maakt zich volgens de woordvoerder zorgen over de cijfers en hoopt dat de politiek bij de aankomende bezuinigingsrondes de gegevens meeneemt.