Gutierrez: "Het wielrennen sterft, help ons"

Eergisteren werd Alejandro Valverde met terugwerkende kracht voor twee jaar geschorst door het CAS. Zijn land- en ploeggenoot José Ivan Gutierrez heeft in een open brief aan Cyclingnews heeft de renner van Caisse d'Epargne laten weten hoe hij over de zaak denkt. Hieronder volgen enkele passages.

"Sinds Operacion Puerto in 2006 begon, heeft het Spaanse wielrennen het zwaar gehad," aldus 31-jarige Gutierrez. "Ik schrijf deze brief omdat het nieuws over Valverde's straf voor mij de druppel is. Degenen die deze brief lezen, zullen weten wat de meerderheid van de Spaanse renners voelt."

"Alejandro Valverde's zaak is het grootste onrecht dat ik in mijn leven heb meegemaakt. Ik durf te zeggen dat zijn talent uniek is en ik heb met de meest getalenteerde renners gereden. Valverde heeft nog nooit abnormale waarden vertoond bij een controle, terwijl hij zeker de meeste controles heeft gehad, want als hij ergens fietst, staat hij bijna altijd op het podium."

"Wat moet een wielrenner doen met mensen die de regels van onze sport niet eens uit elkaar kunnen houden zodat alle leden van de wielerfamilie moeten boeten voor hun fouten? Vandaag is het Valverde's beurt, maar hoeveel teamgenoten hebben we al verloren sinds 2006? Ik hoop dat mijn opinie nuttig is, want veel renners zijn het met me eens. Ik doe een beroep op de sportautoriteiten. S.O.S... Het wielrennen sterft... Help ons. Nu."

De volledige brief, in het Engels, is te vinden op Cyclingnews.