'Sorry, u bent al 9 maanden dood'

Hoewel het gegeven ook veel voordelen kent, is een 28-jarige man uit het Amerikaanse Nashville niet blij dat de Amerikaanse belastingdienst, de IRS, hem voor dood houdt. Als overledene is het voor Jonathan Hostetler onmogelijk een studiebeurs te krijgen.

Hostetler wilde zich vorige week inschrijven bij een kunstacademie. Daar werd hem verteld dat als hij in aanmerking wilde komen voor een tegemoetkoming in de studiekosten, hij zijn inkomstenbelastingaangifte van vorig jaar moest meenemen. Deze had hij echter niet, aangezien hij hiervoor vrijstelling heeft.

Hierop belde hij de IRS met de vraag om advies. Daar konden ze hem helaas niet verder helpen. "Volgens de Sociale Dienst bent u dood", vertelde de telefoniste hem. Hostetler ging vervolgens direct op zoek en kwam al snel op de site van de Sociale Dienst uit. Naast zijn geboortedatum en -plaats en zijn sofinummer stond ook zijn sterfdatum vermeld: augustus 2009.

"Terwijl ik mij probeer in te schrijven voor school, kan ik geen subsidies of leningen krijgen", klaagt de student. "Ik kan zelfs geen telefoonabonnement afsluiten." Sindsdien probeert hij telkens de IRS en de Sociale Dienst te bellen, maar krijgt de instanties maar niet te pakken.

Volgens een woordvoerster van de Sociale Dienst is dit een zeer zeldzame fout. Het kan slechts af en toe voorkomen door een administratief foutje van een ziekenhuis of soms bij echtscheidingen. Maar de beste man is nimmer getrouwd geweest en heeft al tijden geen ziekenhuis meer gezien.

De betrokken instanties zullen alles in het werk zetten om de fout recht te zetten. Hostetler zit er echter mooi mee. "Ik ben eigenlijk verlamd. Ik kan geen geld verdienen, dus ook geen geld uitgeven." Zijn grootste zorg is echter nu dat al zijn gegevens openlijk op internet staan.