Wereldproblemen snel opgelost

Het is tamelijk eenvoudig om een algemeen probleem persoonlijk te maken, en daar vervolgens een heilige oorlog van te maken. Je neemt een groot probleem, dat niet eenvoudig op is te lossen en besluit om dit te vertalen naar alledaagse problemen.
Die alledaagse problemen worden daarmee ineens heel belangrijk en deel van de wereldproblematiek. Andersom lijken die grotere problemen dan ineens oplosbaar te worden met alledaagse middelen.
Logica blijkt daarin hooguit een optie te zijn.

Niet alleen extreme gelovigen hebben hier patent op. Hoewel zij er wel vaak erg goed in lijken te zijn.

In de Middeleeuwen was het al een stuk eenvoudiger om problemen rond hygiëne, ongeneeslijke ziekten en een slechte verdeling van rijkdom toe te schrijven aan enkele ketters en heksen. Goede watervoorziening had de tering meteen de kop in kunnen drukken en als Rome niet op de centen had gezeten, was er in Europa amper honger geweest. Het bleek echter makkelijker te zijn om met een heel dorp een zonderlinge dorpsgenoot in de fik te zetten.
Natuurlijk loste dit niets op, maar de dorpelingen voelden zich wel degelijk deel van de oplossing tegen alles wat slecht was in de wereld. En die zonderlinge figuren waren natuurlijk al langer een bron van ergernis voor de simpeler zielen. Snel opgelost dus.

Streng gelovige Christenen in het Zuiden van de VS waren hier ook goed in. Op een zeker moment hadden ze zelfs geen enkel ander probleem, dan hun eigen gekrenkte trots. Goedkope arbeidskrachten werden hen ontzegd en links en rechts belandde een enkele katoenkweker nog weleens aan de bedelstaf. Maar het grootste probleem was toch wel dat ze waren verslagen in een oorlog.
Dit was niet even om te draaien en terug naar een oude levensstijl van totale macht en slavenhandel was niet meer mogelijk. Dus werd de neger ineens onderdeel gemaakt van de algehele zondeval. In de Bijbel werden teksten gevonden die de status van de neger als mens tegenspraken. Op een zeker moment werden daar de Joden nog even lekker in betrokken. Later ook de homo's en de communisten. Dit gaf uiteindelijk Timothy Mc Veigh voldoende reden om in Oklahoma City 168 willekeurige mensen te vermoorden.
Maar eigenlijk zat hij zelf in het dagelijks leven gewoon een beetje beroerd in zijn vel. Dat was hij snel kwijt.

Een aantal gestoorde Moslims past dit trucje nog steeds toe. De gemiddelde Moslim leeft in net zo'n betrekkelijke vrijheid en welvaart als de gemiddelde andere wereldburger. Als je als Moslim op de verkeerde plaats bent geboren heb je pech, maar dat geldt voor miljarden anderen ook.
Aan de andere kant heb je dan die idioten die wereldwijd een strijd willen voeren tegen alles wat niet-Moslim is. In de Koran zoeken ze de teksten om hun eigen gestoorde gedrag te verantwoorden. Daarna brengen zij hun eigen strijd in verband met de ongelijkheid en incidentele discriminatie, die een aantal Moslims in het Westen toch ervaren.
En op die manier maak je dan weer van ontevreden pubertjes en verwende playboys in het Midden Oosten, keiharde Jihadstrijders.

Communisten deden dat verder hetzelfde. Hutu's deden het ook. Israël doet het. Nazi's. Maoïsten. Zuid-Amerikaanse rebellen. Amerikanen doen het met hun strijd tegen het terrorisme. De Russen doen het in Tsjetsjenië. In India en Pakistan maakt zowat iedere etnische groep wel eens een andere etnische groep tot oorzaak van de lokale misstanden om daar vervolgens weer iets groots en bloederigs van te maken.

Vandaar dat ik daar onderhand ook weleens aan mee wil gaan doen! Nu is het mijn beurt! Ik heb ook zo mijn persoonlijke ongemakken en ik wil daarvoor onderhand ook een keer mijn eigen zondebok opvoeren!

Mijn persoonlijke ongemakje: ik heb moeite met schijten! De zondebokken: Henk en Ingrid!

Henk en Ingrid kijken niet alleen iedere dag naar Hart van Nederland. Zij dragen er ook aan bij. Zij houden Hart van Nederland in stand, met iedere stompzinnige bijdrage die  bij de redactie van SBS6 wordt aangeleverd. Henk is de vadsige duivenmelker die heel Nederland zijn depressieve topduif wil laten zien en Ingrid is de vetklep die jankend strijdt voor Marlboro in de pakketten van de voedselbanken. Henk is al vier- en veertig jaar fan van Rob de Nijs. Ingrid is de stalker van Grad Damen, inclusief straatverbod. Henk is ZZP-er en het verongelijkte slachtoffer van de DSB. Ingrid heeft een hennepkwekerij en voelt zich genaaid door de straatverkopers van Essent. Henk kweekt reuze-marmotten en de kat van Ingrid is door zo'n marmot verkracht. Henk Junior is een tiener die wordt gepest vanwege zijn obesitas en Ingrid Junior laat haar veel te dikke varkenspoten zien als vrolijke dansmarieke.
En echt álle Henken en alle Ingirds willen ééns in hun leven met Piet Paulusma op televisie, om de uniekste en gezelligste sjoel- of korfbalclub van Nederland te promoten.

Verder zijn Henk en Ingrid als doelgroep ook nog verantwoordelijk voor al het Volendams muziekgeweld. Voor ieder keer dat die lelijke moeder van Jan Smit publiekelijk loopt te janken. Voor De Toppers. Voor sterren.nl. Voor Ter Land Ter Zee En In De Lucht. Voor line dance. Voor GTST. Voor de stem van Rita Verdonk. Voor de revival van de Weense wals. Voor Carlo en Irene. Voor het feit dat Robert Jensen serieus wordt genomen.

En daardoor ga ik dus steeds slechter schijten. De stront hoopt zich op en zelfs een foto van Albert Verlinde wekt niet meer spontaan de racekak op.

Nu zou ik gewoon op mijn eetpatroon kunnen gaan letten. Iets meer vezels eten. Aan de pruimen. Wat minder kant-en-klaar, minder pizza en meer verse groente en fruit. Ik zou er een dokter naar kunnen laten kijken. Een volledige coloscopie ondergaan.

Maar nee. Niets van dit alles. Waarom zou ik een simpele oplossing bedenken? Ik eis gewoon een verbod op alle uitzendingen, met Henk en Ingrid als onderwerp, deelnemers of publiek. Ik eis een SBS6 taks. Belasting op te strakke leggings en trainingspakken. Een verbod op tribels op lichaamsvet. Ik eis dat frequente kijkers van Shownieuws zich nooit voort mogen planten. Ik eis de sluiting van die idioot grote studio's in Almere, die het typisch Hollandse landschap alleen maar bederven.

Als ik uiteindelijk alsnog niet kan poepen, neem ik die pil wel. Poep komt er tenslotte sowieso wel een keer uit. Maar van een aantal andere persoonlijke ergernisjes heb ik dan ook meteen geen last meer.