Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een wreed mishandeld kereltje.

Een negenjarig jochie werd in een speeltuintje in Elburg in elkaar geslagen door twee kinderen van 10 en 14 jaar. Het slachtoffertje raakte zeer ernstig gewond, en leeft sindsdien in wat leken een soort van vegetatieve toestand noemen. Zijn ouders hebben goede hoop, dat een therapie in Amerika het jongetje kan helpen herstellen. Ze zijn daarom een actie gestart om de benodigde € 150.000 bij elkaar te krijgen. Ik snap iets niet:

Het dadertje van 14 wordt niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs, maar het dadertje van 10 is schuldig bevonden, maar wordt wegens zijn leeftijd niet door Justitie gestraft. Maar dat betekent nog niet, dat zijn ouders niet verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van de daden van het kind. Nogmaals: zijn schuld staat vast.

Kunnen de ouders van het slachtoffertje mij even laten weten, waarom zij de € 150.000 niet verhalen op de ouders van het schuldig bevonden dadertje? Dat lijkt me, zolang het laten uitvoeren van medische handelingen niet ontaardt in het zoveel mogelijk financieel uitkleden van de ouders van de dader, niet meer dan billijk.