FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 november 2009

LHC breekt energierecord

De Large Hadron Collider (LHC), de deeltjesversneller van het Europees instituut voor deeltjesonderoek CERN bij Genève, is de krachtigste deeltjesversneller op aarde. Vanochtend verbrak de LHC het oude record, dat op naam stond van het Tevatron bij het Fermilab in de Verenigde Staten.

Vanochtend slaagden experts erin de twee bundels protonen in de LHC elk te versnellen tot een energie van 1,18 TeV (tera-elektronvolt). Het Tevatron kwam niet verder dan 0,98 TeV.

De onderzoekers bij CERN zien het resultaat van vandaag als een tussenstap. Uiteindelijk moeten beide bundels versneld worden tot een niveau van 3,5 TeV. In dat geval zouden botsingen tussen deeltjes plaatsvinden bij een energie van 7 TeV. Naarmate de energie bij de botsingen hoger is, ontstaan kleinere fragmenten. Uit deze fragmenten willen de onderzoekers herleiden wat de kleinste bouwstenen van materie zijn.

Directeur-generaal Rolf Heuer van CERN stelt dat deze stap "fantastisch" is.  Maar tot in 2010 de eerste serieuze proeven uitgevoerd worden, wil hij "de champagne op het ijs houden."

Meer over de LHC vind je op ons forum.

Ex-Miss Argentinië dood door strakke kont

De zucht naar een strakke kont is Solange Magnano fataal geworden. De 38-jarige Magnano, die het in 1994 schopte tot Argentiniës mooiste, is overleden na een cosmetische ingreep. Dit hebben nabestaanden vandaag bekendgemaakt.

"Deze vrouw, die alles had wat ze maar wensen kon, is dood omdat zij een strakker achterste wilde hebben", verklaarde modeontwerper Roberto Piazza. Het slachtoffer ging afgelopen donderdag naar een ziekenhuis in Buenos Aires om haar billen te laten liften.

Gisteren is ze echter overleden aan een longembolie. Magnano laat een man en twee kinderen achter, een acht jaar oude tweeling.

Solange
Kontliften, levensgevaarlijk

'Praktijkexamen bromfietsers uitgesteld'

Het bromfietsrijbewijs wordt uitgesteld naar in ieder geval maart volgend jaar. Een woordvoerder van brancheorganisatie BOVAG bevestigde vandaag berichtgeving van die strekking van de NOS.

De bedoeling was om het rijbewijs per januari van het komende jaar in te voeren. De brancheorganisatie heeft vandaag haar leden hierover geïnformeerd.

Bromfietsrijbewijs wordt uitgesteld  (foto: ANP)

HalloHeiligeMaartenThanksChanoekaSinterKerstdiner

De radiocolumn van Neuskleuter is hier na te lezen!
Mmm, het is bijna december. Een heerlijk knusse tijd om volledig te besteden aan vrienden en familie. De temperatuur daalt, het is lang donker. Brandende kaarsjes, adventkalenders, tafels vol eten en snoep, lekker onder een deken duiken met die man of vrouw van je dromen. Zie je het ook zo zitten met die feestdagen? Ik inmiddels niet meer. Wat een tijdrovende bezigheid!

VS krijgen inzage bankgegevens EU

De EU-ministers van Binnenlandse zaken en Justitie zijn vandaag akkoord gegaan met een zeer omstreden regeling. Deze geeft de VS de mogelijkheid om alle nationale en internationale bankoverboekingen in de EU-lidstaten in te zien.

Deze zogeheten Swift-regeling is zo omstreden, omdat niet bekend is wat de Verenigde Staten met deze gegevens doen. De Amerikanen zeggen toegang tot de gegevens te willen om beter te kunnen strijden tegen terrorisme.

Het Europees Parlement had er nog op aangedrongen om met de beslissing te wachten tot het EU-verdrag van Lissabon in werking is getreden. Dat verdrag, waardoor het parlement in deze kwestie zou mogen meebeslissen, wordt morgen van kracht. 

Met dank aan Aka-Zigor en Pjet voor de submit.

Treinreiziger moet nog wennen aan chipkaart

In de eerste twee maanden dat de ov-chipkaart in gebruik is in de trein zijn 6500 zogenoemde anonieme chipkaarten geactiveerd. Met deze kaarten zijn 25.000 reizen gemaakt. Dat heeft een woordvoerster van de Nederlandse Spoorwegen (NS) vandaag gezegd.

De NS is tevreden over dit aantal. "Het is boven onze verwachting." Sinds 1 oktober kunnen reizigers met een anonieme chipkaart reizen in de trein, vanaf morgen kunnen ook de 1,4 miljoen houders van een voordeelurenkaart met de kaart reizen. In de loop van 2010 volgen de jaarkaarthouders.

De chippende treinreizigers hadden wel moeite om de incheckpalen van de NS te vinden. Van de achthonderd incheckpalen die zijn neergezet op treinstations in het land zijn inmiddels 118 palen verplaatst, omdat mensen ze niet goed konden vinden. "De palen zijn op een beter zichtbare plek neergezet", aldus de woordvoerster. Volgens haar was dit niet van te voren in te schatten. "De praktijk moest het uitwijzen. Als blijkt dat door de grotere toestroom er weer wat aangepast moet worden, dan zullen we dat doen." Tot september volgend jaar komen er nog 1200 palen bij.

Acht Nederlanders actief op PDC WK

Vanaf vrijdag 18 december staat PDC World Darts Championship op het programma. Het toernooi dat geldt als officieus WK zal bezoek krijgen van acht Nederlanders.

Eerder was al bekend dat Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort, Jelle Klaassen, Co Stompé, Michael van Gerwen, Roland Scholten en Toon Greebe aan de start zouden verschijnen van de PDC World Darts. Daar is nu Jan van der Rassel bijgekomen. Van der Rassel is toegevoegd aan de deelnemerslijst doordat de PDC besloot Andy Jenkins te schorsen voor vier maanden.

Berlusconi beëindigt isolatie Wit-Rusland

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft vandaag een eind gemaakt aan de isolatie van Wit-Rusland. Als eerste westerse leider in vijftien jaar tijd bracht Berlusconi een bezoek aan president Aleksandr Loekasjenko, bijgenaamd "de laatste dictator van Europa".

Sinds Loekasjenko in 1994 aan de macht kwam, is hij geregeld bekritiseerd omdat hij volgens het Westen de mensenrechten schendt, verkiezingsuitslagen vervalst en de oppositie en onafhankelijke journalistiek onderdrukt. Maar volgens Berlusconi houden de Wit-Russen van Loekasjenko: "Dat is aangetoond door verkiezingen."

Bij het eendaagse bezoek aan de voormalige Sovet-republiek ging het vooral om de versterking van de handelsrelaties. Loekasjenko kreeg eerder antiwesterse leiders op visite, zoals president Mahmoud Ahmadinejad van Iran, president Hugo Chávez van Venezuela en de Libische leider Muammar Kaddafi.

De Wit-Russische oppositie bekritiseerde het bezoek. "Berlusconi is een kleurrijk figuur. Hij lijkt op Loekasjenko", aldus Anatoli Lebedko van de Verenigde Burgerpartij. "Hij komt naar Wit-Rusland als een zakenman. Voor hem is alles te koop voor een prijs, zelfs als hij Europese waarden moet opofferen."

Berlusconi bezoekt Loekasjenko  (foto: ANP)

Gesink mikt op Tour en AGR

De Tour de France en de Amstel Gold Race zullen de voornaamste doelen zijn van Robert Gesink in 2010. Dit zei de Varsenveldenaar vandaag in Den Bosch, waar hij als Wielrenner van het Jaar werd gekozen.

Zonder blessures of slechte vorm zal naast Gesink ook de Rabo-Rus Denis Menchov aan de start verschijnen van de Tour de France, die in Rotterdam van start gaat. De voorbereiding van Gesink op de Tour zal volgend jaar wel anders zijn. "Ik zit te denken aan de Ronde van Zwitserland, aangezien die qua planning dichter tegen de Tour aan ligt," zei de 23-jarige Rabobank-renner.

In 2009 reed Gesink nog de Dauphiné Libéré als opwarmer. Hij werd in die etappekoers vierde. Of Gesink in 2010 opnieuw de Vuelta rijdt, hangt van zijn prestaties in de Tour af.

SI: Jeter Sportman van het Jaar

Derek Jeter is door het toonaangevende blad Sports Illustrated uitgeroepen tot Amerikaans Sportman van het Jaar. De honkballer van de New York Yankees maakte een goed jaar door voor de kampioenen van de Major League Baseball.

Jeter sloeg dit jaar een gemiddelde van .334 met achttien homeruns en hij sloeg 66 punten binnen. Hij leidde zijn ploeg naar de World Series die de club ook won, mede door het goede spel van de korte stop. Tijdens het seizoen haalde hij tevens de legendarische Lou Gehrig in voor de meeste honkslagen in de historie van de club.

Het is voor het eerste in de geschiedenis van de prijs dat een speler van de Yankees de titel wint. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door zwemmer Michael Phelps.

Robert Gesink wielrenner van het jaar

Robert Gesink is vanavond voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot wielrenner van het jaar. Camiel Eurlings, de minister van Verkeer, reikte de Gerrit Schulte Trofee aan de renner van Rabobank uit. Marianne Vos won bij de vrouwen en kreeg de Keetie van Oosten-Hage Trofee.

Ook Johnny Hoogerland en Lars Boom waren genomineerd, maar vielen dus niet in de prijzen. "Ik vond het toch minder vanzelfsprekend in vergelijking met vorig jaar, omdat Johnny en Lars ook een heel mooi seizoen hadden. Maar ik ben uiteraard vereerd dat de kenners mij deze prijs hebben toegekend," liet Gesink in een korte reactie weten.

De lezers van het blad Wieler Magazine en de oud-profs, die verenigd zijn in de Club 48, gaven Gesink de meeste stemmen. De renner van Rabobank kwam in de Tour de France van dit jaar hard ten val, maar wist in de Vuelta a España sterk terug te keren. Lange tijd lag hij zelfs op podiumkoers, maar dit haalde hij uiteindelijk niet.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Gesink en Vos vallen in de prijzen

Robert Gesink is vanavond voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot wielrenner van het jaar. Camiel Eurlings, de minister van Verkeer, reikte de Gerrit Schulte Trofee aan de renner van Rabobank uit. Marianne Vos won bij de vrouwen en kreeg de Keetie van Oosten-Hage Trofee.

Ook Johnny Hoogerland en Lars Boom waren genomineerd, maar vielen dus niet in de prijzen. "Ik vond het toch minder vanzelfsprekend in vergelijking met vorig jaar, omdat Johnny en Lars ook een heel mooi seizoen hadden. Maar ik ben uiteraard vereerd dat de kenners mij deze prijs hebben toegekend," liet Gesink in een korte reactie weten.

De lezers van het blad Wieler Magazine en de oud-profs, die verenigd zijn in de Club 48, gaven Gesink de meeste stemmen. De renner van Rabobank kwam in de Tour de France van dit jaar hard ten val, maar wist in de Vuelta a Espańa sterk terug te keren. Lange tijd lag hij zelfs op podiumkoers, maar dit haalde hij uiteindelijk niet.

Meer Serious Sam HD op komst

Goed nieuws voor alle fans van hoofdloze schreeuwende gekken met bommen in de handen of lopende dinosaurus-robots, Croteam heeft aangekondigd te werken aan een HD-remake van Serious Sam: The Second Encounter.

De game, die als Serious Sam HD: The Second Encounter door het leven gaat, moet begin 2010 verschijnen en brengt naast de toffe game in splinternieuwe HD graphics ook een nieuwe mode met zich mee, de Co-op Tournament-mode. In deze mode kunnen teams van spelers van over heel de wereld tegen elkaar vechten om uiteindelijk de titel Meest Serieuze Gamer in handen te krijgen. Het is handig om alvast wat te oefenen met Serious Sam HD: The First Encounter, want tijdens de World Expo 2010 in Shanhai zal er een groot Serious Sam HD: The Second Encounter-toernooi zijn waarbij de prestigieuze Digital Youth Award te winnen is.

Serious Sam HD: The Second Encounter komt in ieder geval naar de PC en Xbox 360, of de game ook naar de PlayStation 3 komt is vooralsnog onbekend. Verwacht binnenkort de recensie van Serious Sam HD: The First Encounter bij ons op de site.

Moslimtandarts verliest bizarre zaak

Een 29-jarige moslima uit het noord-Zweedse Kista heeft met goed resultaat de studie tot tandarts voltooid. Toen ze zich wilde inschrijven als tandarts, werd haar meegedeeld dat ze dan wel korte mouwen zou moeten dragen. Discriminatie, zo vond de moslima en ze besloot de tandheelkundige dienst van Zweden aan te klagen. De rechtzaak heeft ze vandaag echter verloren.

Nadat ze in januari 2008 haar bul haalde, besloot ze te solliciteren bij de openbare tandheelkundige dienst in Stockholm. Tijdens de sollicitatieprocedure werd haar verteld dat er van het personeel om hygiënische redenen wordt vereist dat ze korte mouwen dragen. Dit is echter absoluut not done bij moslima's.

Als compromis droeg ze aan wegwerpmouwen te dragen over haar kleren met lange mouwen. "Het is bewezen dat wegwerpmouwen net zo hygiënisch zijn als korte mouwen", verklaarde de moslima. Toen de werkgever dit weigerde, eiste ze omgerekend vijftienduizend euro wegens discriminatie.

De rechter stelde de tandheelkundige dienst echter in het gelijk. Volgens de rechtbank van Stockholm heeft de beslissing niets te maken met discriminatie, maar met hygiëne.

Nu de vrouw heeft verloren, moet ze van de rechter ook nog 25.000 euro betalen wegens gemaakte proceskosten. "Dat is onaanvaardbaar", huilde de geplaagde moslima. "Ik heb nu geen inkomen, dus geen geld." Ze overweegt dan ook in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

VS: Iraanse plannen onaanvaardbaar

De Iraanse plannen om tien installaties te bouwen om uranium te verrijken zijn onaanvaardbaar. Dit zei vandaag de Amerikaanse gezant bij de Verenigde Naties, Susan Rice. "We zien de Iraanse aankondiging, wanneer die daadwerkelijk klopt en wordt uitgevoerd, als volslagen oneigenlijk. Het zal Iran internationaal verder isoleren," meende ambassadeur Rice.

Iran kwam plotseling met de plannen op de proppen nadat de atoomwaakhond van de VN, het IAEA, afgelopen vrijdag felle kritiek had geuit op de Iraanse pogingen heimelijk uranium te verrijken. Het plan voor tien verrijkingscentra heeft tot verontwaardigde reacties geleid in heel de wereld.

VS: Iraanse plannen onaanvaardbaar  (foto: ANP)

'Komt een vrouw bij de dokter' is goud

Ruim 200.000 mensen hebben in vier dagen tijd de film Komt een vrouw bij de dokter gezien. Dit is het beste openingsweekeinde voor een Nederlandse film ooit, maakte het Nederlands Film Festival vandaag bekend.

De debuutfilm van Reinout Oerlemans bereikte al na twee dagen, in recordtijd, de status van Gouden Film (100.000 bezoekers). In het bijzijn van cast en crew kreeg Oerlemans hiervoor vanavond de bijbehorende award uit handen van Matthijs van Nieuwkerk in diens talkshow De wereld draait door.

De film met Carice van Houten, Barry Atsma en Anna Drijver in de hoofdrollen brak afgelopen donderdag ook al een record. De film naar het gelijknamige boek van Kluun bracht op de openingsavond 234.000 euro op en dat was 4000 euro meer dan Flodder in Amerika! van Dick Maas tijdens de eerste avond binnenhaalde.

Van Kluuns debuutroman ging eergisteren het miljoenste exemplaar over de toonbank.

De Gouden Film wordt door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend, net als de Platina Film bij 400.000 bezoekers en de Diamanten Film voor een miljoen bezoekers. Komt een vrouw bij de dokter draait in 116 bioscoopzalen in Nederland.

Komt een vrouw bij de dokter breekt records  (foto: ANP)

Ajax zonder Kennedy in Europa League

Ajax moet het woensdag in het Europa League-duel tegen Timisoara stellen zonder Kennedy Bakircioglü. De Zweedse aanvaller heeft een bovenbeenblessure opgelopen in de uitwedstrijd tegen Vitesse, die Ajax met 1-5 won.

Naast de afwezigheid van Bakircioglü zijn Jan Vertonghen, Vuron Anita en Urby Emanuelson nog onzeker voor het duel. Uit voorzorg neemt trainer Martin Jol dan ook drie extra spelers mee naar Timisoara; Geogre Ogararu, Daley Blind en Jeffrey Sarpong.

Jol, die zijn team bij minstens een gelijkspel ziet overwinteren in Europa, moet het verder stellen zonder de langdurig geblesseerden Dennis Rommedahl, Gabri, Siem de Jong en Thimotheé Atouba.

[WB] Wotherspoon in actie op 1.000 meter

Jeremy Wotherspoon zal dit weekend voor het eerst dit seizoen in actie komen tijdens een wereldbekerwedstrijd. De Canadees zal in eigen land starten op de 1.000 meter.

In Calgary zal Wotherspoon nog niet van start gaan op de 500 meter, waarop hij wereldrecordhouder is. De Canadese schaatsbond geeft op die afstand de voorkeur aan Jamie Gregg, Vincent Labrie, Mike Ireland, Muncef Ouardi en Kyle Parrot.

Call of Duty Classic vanaf woensdag te downloaden

In 2003 kwam Infinity Ward met Call of Duty, een oorlogspel waar het draaide om het teamverband. Dit spel werd al snel populair en de vervolgen kwamen. Wij zijn nu aangekomen bij het populairste deel, Modern Warfare 2. Activision had aangekondigd dat zij het eerste deel van de serie opnieuw zullen uitbrengen voor de Xbox 360 en de Playstation 3 in december.

Vandaag meldde een werknemer van Microsoft op Twitter dat Call of Duty Classic deze woensdag op Xbox Live Marketplace staat en te koop is voor 1200 punten (ong. 15 euro). Wanneer de PS3 versie komt is nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk komt dit spel deze donderdag.

Goed nieuws voor de bezitters van de Hardened en Prestige Edition van Modern Warfare 2, zij hebben een code in hun doosje van Modern Warfare 2 zitten waarmee ze Call of Duty Classic gratis kunnen downloaden.FC Emmen geeft Wakker contract

FC Emmen heeft Wesley Wakker voor het resterende deel van het seizoen een contract gegeven. De 19-jarige speler was tot op heden als amateur aan de ploeg uit Emmen verbonden.

Wakker is afkomstig uit de jeugdopleiding van FC Emmen en speelde dit seizoen negen wedstrijden. Hierin kwam hij één keer tot scoren.

Mochten beide partijen tevreden zijn, dan heeft FC Emmen de mogelijkheid om het contract met Wakker nog één seizoen te verlengen.

Valverde richt zijn pijlen op de Tour

Alejandro Valverde zal zich voor het seizoen 2010 volledig gaan richten op de Ronde van Frankrijk. De Spanjaard, die vorig jaar niet mocht starten in de Tour, zal na alle waarschijnlijkheid zijn titel in Vuelta niet verdedigen.

"De Tour staat overal boven, dus daar ga ik alles op zetten. Over de Vuelta wil ik nog niet nadenken, het zal van veel factoren afhangen of ik daar deelneem," aldus Valverde tegen diverse media.

De voorgaande Tours waren voor Valverde geen succes. In 2005 en 2006 haalde hij de finish niet, terwijl hij in 2007 zesde werd. In 2008 ging het zelfs nog slechter en werd hij negende. Het is overigens nog maar de vraag of Valverde mag meedoen aan de Tour, die in 2010 in Rotterdam start. Valverde wordt nog steeds verdacht van betrokkenheid bij de Spaanse dopingzaak Operacion Puerto en wordt daarvoor wellicht geschorst door het CAS.

Drogba: "Wij zijn gewoon beter dan Arsenal"

Didier Drogba ontpopte zich zondag eens te meer als superster tijdens een heuse topper in de Premier League. Dat zijn Chelsea met gemak won van Arsenal kwam niet als een verrassing voor de Ivoriaan.

The Blues leiden door de zege riant in de competitie en slaan en passant meteen een gat van elf punten met stadsgenoot en concurrent Arsenal. "We zijn er nog niet, maar het gat is behoorlijk", zei Drogba na de wedstrijd.

"Arsenal speelde haar eigen spelletje, maar wij zijn sterker dan Arsenal. Iedere keer als we een goede kans kregen scoorden we. We hebben daarnaast erg goed verdedigd en zijn mentaal erg sterk. Wij kunnen presteren als het er echt om gaat", vervolgde de spits, die tweemaal op fraaie wijze het doel trof voor de lijstaanvoerder.

"Het is fijn om de koploper te zijn, want dan moeten anderen op jou jagen. Manchester United doet nog goed mee. Vorig jaar zaten we in hun positie: toen stonden wij achter en moesten we jagen. Dat is niet eenvoudig. Ik zou zeggen come and catch us."

Seizoen De Roover voorbij

Sepp de Roover komt dit seizoen niet meer in actie. De speler van FC Groningen is geveld door een zware knieblessure, die hij afgelopen zondag in het duel tegen NEC (2-2) op liep.

De Roover is overigens niet de eerste speler van FC Groningen, die een dergelijke kwetsuur heeft opgelopen. Ook Ondřej ¦vejdík en Petter Andersson waren geveld door deze blessure. De international van België wist na het duel met Saďdi Ntibazonkiza van NEC al dat het foute boel was. "Ik heb bij PSV op 19-jarige leeftijd een zelfde blessure gehad, maar dan aan de rechterknie. De uitkomst van de onderzoeken maandag bevestigen slechts wat ik al vreesde. Mijn gevoel heeft me helaas niet in de steek gelaten."

Eén ding is in elk geval zeker; de blessure van De Roover komt op een slecht moment. Half november maakte hij zijn debuut bij de nationale ploeg van België. Toch blijft de speler vooralsnog optimistisch over zijn revalidatie. "Dit is natuurlijk een zware teleurstelling, maar mentaal ben ik sterk genoeg. Gisteren was ik nog down, maar ik kijk nu al weer vooruit."

FOK!radio: Week van de Friet in België

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

Is het nou friet of patat? In ieder geval hebben de Belgen deze week iets op trots op te zijn: De Week van de Friet. Uit onderzoek blijkt dat onze zuiderburen nog altijd de snackbar trouw blijven en niet naar de Mc rennen. Dit jaar wordt het authentieke, pure en vooral sociale karakter van de frituurfriet benadrukt in de Week van de Friet. Daarnaast gaan er allerlei artiesten optreden in de 'Frietkot'. Kortom, wij zijn benieuwd hoe het allemaal zit met de Week van de Friet. We gaan het vragen aan de organisatie. Luisteren dus vanavond, live vanaf 20:00 uur! Uiteraard kun je ook meepraten via de chat (irc) of op het FOK!forum .

Je kunt inmiddels stemmen op je favoriete admin, moderator of nieuwsposter. Oftewel: de FOK!verkiezingen zijn begonnen. De opzet is dit jaar anders. Modje BrandX weet er alles van en we spreken haar vanavond.

De columns op de FOK!frontpage zijn nu niet alleen meer op internet te lezen. De columnisten laten ook wekelijks hun kunsten horen in FOK!radio. Deze week hoor je Neuskleuter. Dus steek de kaarsen maar vast aan en leg het tijgervelletje op z'n plek! Wil je zelf nog wat kwijt in de uitzending, bel ons dan op 030-3200406 (normaal tarief).

Meer FOK!radio? Meld je dan aan voor http://fokradio.hyves.nl ! Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?


FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.
Winamp

Winamp / Itunes

Windows Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AACTegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier!

De radiocolumn van deze week lees je hier.

Voorlopig geen Sauber op startlijst 2010

Sauber, de opvolger van BMW in de Formule 1, heeft vooralsnog geen startbewijs gekregen voor het seizoen 2010. Dit blijkt uit de inschrijflijst die vandaag door de FIA is vrijgegeven. Op deze lijst ontbreekt, zoals eerder al duidelijk was geworden, ook Toyota.

Er staan momenteel twaalf teams op de startlijst, waardoor er in principe nog ruimte is voor één team, aangezien er in 2010 met dertien teams gestart zou worden. Het is echter op dit moment onduidelijk wat er met de startplek van Toyota gebeurt. De Japanse renstal heeft zich geconformeerd aan de nieuwe afspraken in het Concorde Verdrag en pleegt contractbreuk door niet aan de start te verschijnen. Mogelijk volgt hiervoor een zware boete, wat de zaken nog kan veranderen. Ook wordt gerept over een doorstart onder de naam Stefan Grand Prix.

De inschrijflijst is voorlopig als volgt:

StartnummerRijderTeam
1Jenson ButtonVodafone McLaren Mercedes
2Lewis HamiltonVodafone McLaren Mercedes
3Nico RosbergMercedes Grand Prix
4n.n.bMercedes Grand Prix
5Sebastian VettelRed Bull Racing
6Mark WebberRed Bull Racing
7Felipe MassaScuderia Ferrari Marlboro
8Fernando AlonsoScuderia Ferrari Marlboro
9Rubens BarrichelloAT&T Williams
10Nico HülkenbergAT&T Williams
11Robert KubicaRenault F1 Team
12n.n.bRenault F1 Team
14Adrian SutilForce India F1 Team
15Vitantonio LiuzziForce India F1 Team
16Sébastien BuemiScuderia Toro Rosso
17n.n.bScuderia Toro Rosso
18n.n.bLotus F1 Racing
19n.n.bLotus F1 Racing
20n.n.bCampos Meta 1
21Bruno SennaCampos Meta 1
22n.n.bUS F1 Team
23n.n.bUS F1 Team
24Timo GlockVirgin Racing
25n.n.bVirgin Racing

Makaay: "Bankzitten is een ramp"

Roy Makaay is dit seizoen bezig aan een moeilijke tijd bij Feyenoord. De spits staat zelden in de basis en is daar niet over te spreken.

Makaay beslist in januari of hij zijn carričre bij Feyenoord wil voortzetten. De club uit Rotterdam heeft nog een aantal wedstrijden voor de winterstop. "We spelen nog drie keer voor de competitie en nog een keer voor de beker, verder kijk ik nog niet. Dat komt de weken erna wel", aldus de Wijchenaar.

Op de vraag hoelang hij deze situatie nog lang volhoudt laat hij weten: "Geen idee. Ik hoop gewoon zo veel mogelijk te spelen. Het liefst elke wedstrijd. Op de bank zitten is en blijft een ramp, ook omdat ik weet dat ik nog van waarde kan zijn voor deze ploeg. Daarom blijf ik gewoon mijn ding doen op de training. Sekou Cissé is in januari een maand weg vanwege de Afrika Cup, misschien biedt dat mogelijkheden voor mij."

Of Makaay bezig is aan zijn laatste maanden als prof laat de spits in het midden. "Daar heb ik nog niet over nagedacht. Eén ding is zeker: over wat er over me wordt gezegd en geschreven, maak ik me niet druk. In Duitsland heb ik wel ergere dingen meegemaakt."

De banner nadert zijn einde

Nog even en de banner is er niet meer. Jarenlang was dit blokje van 468 pixels breed en 60 pixels hoog de meest gebruikte advertentievorm op internet, maar de afgelopen jaren is de vraag ernaar sterk ingezakt.

Dit signaleert het advertentiebureau WebAds, een van de grotere partijen op het gebied van de verkoop van internetadvertenties. Het bureau maakte vandaag bekend de banner vanaf begin volgend jaar helemaal niet meer aan te bieden. De banner is te klein en te weinig effectief geworden, zo zegt directeur Tjeerd Kooij.

Met het verdwijnen van de banner gaat er een stuk geschiedenis verloren, zo beseft Kooij. "De banner is het formaat waar het vijftien jaar allemaal mee begon. Maar er is nu vraag naar grotere maten. De pop-up was bij ons al gestorven. Drie jaar geleden kwam er een knik in de verkoop van banners."

Volgens Kooij is er bij adverteerders nu de meeste vraag naar de zogenoemde rectangle, het grootste reclameblok dat wordt aangeboden voor internetsites. Ook op maat gesneden internetadvertenties die zijn geïntegreerd met de inhoud van websites zijn in trek, zegt hij.

Op de Nederlandse markt voor internetadvertenties gaat ongeveer 800 miljoen euro om. Marktleider Google pakt daar 500 miljoen euro van, schat Kooij. Het resterende deel komt terecht bij de uitgevers van sites en partijen als WebAds. Het bureau verkoopt advertenties van de sites van onder meer Voetbal International, MTV, TMF en LinkedIn.

Dit krijgen we dus meer te zien 

Cavendish: "Nooit aanbod van Sky gehad"

Team Columbia zal voorlopig nog van de diensten van Mark Cavendish gebruik kunnen maken. Tegen de Britse krant The Times zegt Cavendish, veelvuldig etappewinnaar in de Giro en Tour, dat hij niet van plan is om op korte termijn weg te gaan bij het team.

"Bij Columbia ben ik het best op mijn plaats," vertelde de Brit. "Ik ben niet op zoek naar een nieuwe ploeg. Ik wil winnen en wil de beste mogelijkheden hebben om dat te doen. Dat is bij Columbia. Bij Columbia is het team om mij gebouwd. Zo hebben we ook Milaan-San Remo gewonnen, de andere acht renners reden alleen voor mij."

Cavendish denkt voorlopig dus niet na over een overstap na een andere ploeg. Toch sluit hij niet uit dat hij over een paar jaar bij een andere formatie te vinden is. "Wanneer Team Sky over vijf jaar de beste ploeg heeft, zal ik daar rijden. Wanneer RadioShack het beste team heeft, rij ik voor RadioShack. Ik krijg toch overal hetzelfde betaald. Maar Sky heeft nooit formeel een aanbod gedaan."

Universiteit zoekt lapdance-onderzoeker

De universiteit van het Engelse Leeds heeft een opmerkelijke advertentie geplaatst. De Faculteit voor Sociologie en Sociaal beleid zoekt namelijk iemand die de opkomst en regulering van lapdances onderzoekt.

Niet iedereen wordt geacht te reageren. Volgens de advertentie is 'eerdere ervaring in het onderzoeken van de vrouwelijke seksindustrie van essentieel belang'.

Indien de gelukkige de baan krijgt, gaat hij op stap met een schoolteam. Het team gaat onderzoek doen naar 'de opkomst, tolerantie en integratie van seksuele consumptie en seksuele arbeid weergegeven door middel van de erotische dansindustrie'. Daarnaast wordt de commercialisering van het vrouwelijk lichaam onderzocht.

Zo hoopt men te bepalen waar erotische danseressen zijn gerekruteerd, wat hun arbeidsvoorwaarden zijn en hoe de lapdance is uitgegroeid tot 'mainstream entertainment'. De onderzoekers krijgen de zware taak driehonderd erotische danseressen in twee Britse steden te ondervragen. 


Anders kunnen ze het altijd nog aan Yolanthe vragen

Prince of Persia: The Forgotten Sands aangekondigd

Ubisoft heeft een nieuw deel in de Prince of Persia serie aangekondigt, en ditmaal gaat het om Prince of Persia: The Forgotten Sands. Dit spel speelt zich af na Prince of Persia: The Sands of Time.

Er is nog niet veel bekend over dit spel, Ubisoft zegt alleen:

quote
It will feature many of the fan-favorite elements from the original series as well as new gameplay innovations that gamers have come to expect from the Prince of Persia brand.

Gamers in heel de wereld hoeven niet lang te wachten op deze titel, hij staat geplanned voor mei 2010, en komt uit op de meeste consoles en de meeste handhelds.

Meer Britse militairen naar Afghanistan

De Britse regering stuurt begin december nog eens vijfhonderd militairen naar Afghanistan. Dit heeft de Britse premier Gordon Brown vandaag in het parlement gezegd. Daarmee komt het aantal militairen uit het Verenigd Koninkrijk dat in Afghanistan actief is op 9500. De verse troepen gaan de belaagde eenheden in de zuidwestelijke provincie Helmand versterken.

De Amerikaanse president Barack Obama maakt naar verwachting morgen bekend met hoeveel man hij de buitenlandse troepenmacht in Afghanistan wil versterken. Aangenomen wordt dat hij 30.000 militairen meer wil sturen. Hij heeft Londen, Parijs en Moskou daar al over ingelicht, aldus een regeringswoordvoerder .

De VS en Groot-Brittannië openden begin oktober 2001 de aanval op het schrikbewind van de Taliban naar aanleiding van de vermeende betrokkenheid van die extremisten bij aanslagen in de VS. Inmiddels doen meer dan veertig landen met in totaal circa 100.000 militairen mee aan de militaire missies die samen met de Afghaanse strijdkrachten (in opleiding) moeten voorkomen dat Taliban de macht heroveren.

Meer Britse militairen naar Afghanistan  (foto: ANP)

[NHL] Ducks blijven kwakkelen

De Anaheim Ducks lijken maar niet op gang te komen dit seizoen. Een aantal keren leek het erop dat het lek boven was met een knappe overwinning, maar daarop volgde dan vaak weer een onthutsende nederlaag. Dit keer wonnen de Phoenix Coyotes met 3-2 in overtime.

Man van de wedstrijd werd verdediger Jim Vandermeer die tweemaal scoorde. Zijn tweede was de winnende treffer, 78 seconden in de overtime periode. Goalie Ilya Bryzgalov maakte 26 reddingen. Matthew Lombardi was de andere doelpuntenmaker voor de Phoenix Coyotes.

In de eerste periode werd niet gescoord maar in de tweede periode wist Ryan Getzlaf de 1-0 voor de Ducks op het bord te brengen in de powerplay. De pass kwam van de Finse veteraan Teemu Selänne. Het was pas de vijfde goal van Getzlaf dit seizoen, een relatief laag aantal voor de 24-jarige center die de afgelopen drie seizoenen zo'n 25 goals maakte.

In de derde periode maakte Vandermeer gelijk uit een rebound van een schot van Robert Lang. Goalie Jean-Sebastien Giguere was door dat schot uit positie waarna Vandermeer eenvoudig kon scoren. Met nog tien minuten te gaan maakte Lombardi de 2-1 met een mooie schijnbeweging. Met nog slechts twee minuten op de klok maakten de Ducks alsnog gelijk via Bobby Ryan. Hij wist een schot van verdediger Nick Boynton van richting te veranderen voor zijn elfde van het seizoen.

De Coyotes bleken echter allesbehalve aangeslagen door deze goal, want na iets meer dan een minuut scoorde Vandermeer de winnende treffer. De Coyotes staan nu op de achtste plaats in de conference, de Ducks op de dertiende.

De enige andere wedstrijd van de avond ging tussen de Vancouver Canucks en de San Jose Sharks. De Sharks wonnen deze wedstrijd uit met 4-2 via goals van Manny Malhotra, Jamie McGinn, Dan Boyle en Frazer McLaren. Voor de Canucks scoorden Kyle Wellwood en Jannik Hansen.

Tietenfan krijgt tepels op z'n kont

Jay Norwell is helemaal verzot op vrouwen, en dan vooral hun boezem. De 28-jarige Brit is zelfs zo erg doorgeslagen, dat hij twee tepels op zijn billen heeft laten tatoeëren.

De tepels zijn een kopie van die van Lily Allen. Norwell zag de zangeres eens topless in een blad staan, en vond ze perfect voor zijn kont. "Ik hou van borsten, dus besloot ik er zelf een paar te nemen", verklaart Norwell.

Het eindresultaat kun je hier bewonderen.

Meer 'verneukte' tattoo's kun je op het forum vinden.

Man brengt buit jattende vriendin terug

Een man uit het Vlaamse Oostkamp heeft aan zijn burgerplicht voldaan, maar zijn vriendin zal hem er niet om prijzen. De vrouw had namelijk een DVD gejat, die de man hoogstpersoonlijk weer terugbracht.

De Vlaamse stapte afgelopen vrijdag een winkel uit terwijl ze het glimmende schijfje onder haar jas had verstopt. De winkelier riep haar nog na, maar kon niet voorkomen dat ze zonder te betalen het pand verliet. De vrouw stapte namelijk in een gereedstaande auto en ging ervandoor.

Even later kwam echter de vriend van vrouw naar de winkel met de gestolen waar. De vrouw verklaarde tegenover de politie dat dat het enige was dat zij had gestolen.

KNVB: Twee duels Jupiler League verdacht

Twee wedstrijden in de Jupiler League zijn door de KNVB aangemerkt als verdacht. Directeur betaald voetbal Henk Kesler zei dit vanmiddag. Hij wilde niet zeggen om welke duels het gaat en of het om wedstrijden uit de huidige competitie gaat.

"Met de hulp van politie en justitie verrichten we momenteel onderzoek naar beide wedstrijden. Onze directeur bedrijfsvoering Bert van Oostveen is daar namens de KNVB mee bezig. We hebben ook de Europese voetbalunie UEFA ingeschakeld. Deze organisatie heeft toegang tot tal van monitorsystemen en gokbarometers, die vooral op Azië zijn afgestemd. In januari verwachten wij meer mededelingen te kunnen doen," aldus Kesler die wel benadrukte dat het een complexe zaak is.

"Een wedstrijd kan om welke reden dan ook verdacht zijn, maar wie is de verdachte? Zonder verdachte heb je geen zaak. Tijdens de vergadering heb ik een opmerking van Willem van Hanegem maandag in zijn column in het AD aangehaald. Hij vond het niveau van ons voetbal gemiddeld genomen zo slecht geworden, dat hij bijna zou gaan denken dat er veel omkoping in Nederland plaatsvindt. Maar je kunt moeilijk elke fout van een keeper gaan onderzoeken. De bewijsvoering blijft ook uitermate lastig,” besloot Kesler.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Guitar Hero 5 en Band Hero DLC van december

Activision heeft zoals altijd weer een heel arsenaal aan downloadbare nummers klaarstaan voor hun muziekgames, spelers van Guitar Hero 5 en Band Hero kunnen de komende maand 13 nieuwe nummers verwachten om te spelen. Onder andere Maroon 5, No Doubt, Taylor Swift en Nada Surf maken hun opwachting.

De prijzen zijn zoals altijd bij Guitar Hero-games, een los nummer kost 160 Microsoft punten, 200 Wii punten of iets minder dan 2 euro, een trackpack bestaande uit drie nummers kost je 440 Microsoft punten, 550 Wii punten of iets meer dan 5 euro. Uitzondering hierop is het nummer Hark The Herald Angels Sing van Steve Ouimette, deze kerstsingle zal net als voorgaande jaren gratis zijn.

3 December - The Fall of Troy Track Pack

* "Panic Attack" by The Fall of Troy
* "A Classic Case of Transference" by The Fall of Troy
* "Single" by The Fall of Troy

12 December - OneRepublic Track Pack

* "All The Right Moves" by OneRepublic
* "Everybody Loves Me" by OneRepublic
* "Mercy" by OneRepublic

17 December - Indie Rock Track Pack

* "Hi-Speed Soul" by Nada Surf
* "Cut Your Hair" by Pavement
* "Sister Jack" by Spoon

22 December - Christmas Rock Pack

* "Hark The Herald Angels Sing" by Steve Ouimette

22 December - Celebrity New Years Rock Track Pack

* "Our Song" by Taylor Swift
* "Harder to Breathe" by Maroon 5
* "New" by No Doubt

Aya Sofiamoskee wordt mogelijk ontruimd

De Aya Sofiamoskee aan de Postjesweg in Amsterdam moet morgen leeg staan. Het pand moet opgeleverd worden aan de verhuurder, woningcorporatie Stadgenoot. Op de plaats van het pand wil de woningcorporatie namelijk een woonservicecomplex bouwen.

Een zegsman van de woningcorporatie heeft laten weten dat de huurovereenkomst al op 1 oktober 2007 afliep. Omdat de gebruikers weigerden het pand te verlaten, is Stadgenoot naar de rechter gestapt die eind vorig jaar besloot dat de moskeevereniging per 1 december aanstaande het pand moet verlaten.

Om de gebruikers van het pand tegemoet te komen, heeft de woningcorporatie ze een vervangende locatie aangeboden aan de Pilotenstraat in Oud-Zuid. Aya Sofia ging echter niet in op het voorstel en zal dus morgen op straat komen te staan. Stadgenoot blijft namelijk vasthouden aan de door de rechter vastgestelde datum. Indien het pand morgen niet leeg is, dan zal een deurwaarder in de arm genomen worden om het pand alsnog te ontruimen.

Sinds de jaren negentig zit de moskeevereniging al met Stadgenoot om de tafel over een nieuw te bouwen Westermoskee op het nabijgelegen Rivaterrein. De moskee had al tijden klaar moeten zijn, maar door allerlei conflicten lijkt het er sterk op dat het gebedshuis er voorlopig nog niet komt.

Met dank aan WhiteTiger1 voor de submit.

Peter Doherty uitgejouwd om nazilied

De Britse rocker Peter Doherty is dit weekend op het podium uitgejouwd tijdens een optreden in Duitsland. De ex van Kate Moss vond het erg grappig om het volkslied van Duitsland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog ten gehore te brengen.

Doherty was aanwezig op een muziekfestival in München. Toen hij eenmaal Das Lied der Deutschen met de tekst 'Deutschland, Deutschland über alles' ten gehore bracht, was het publiek daar niet van gediend. De aanwezigen begonnen de Britse junk massaal uit te jouwen.

Ook de organisatie was niet van het volkslied gediend. "We besloten het optreden van Peter Doherty zo snel mogelijk te stoppen", heeft organisatie Bayerischer Rundfunk verklaard.

Ondanks dat  Das Lied der Deutschen officieel niet verboden is, wordt deze sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer gezongen. Het volkslied zou te veel herinneringen oproepen aan de nazitijd.

Het is overigens niet de eerste keer dat Doherty met zijn band onze oosterburen weet te shockeren. Ze zijn namelijk ook niet gediend van het lied 'Arbeit macht frei', dat de band ook op het repertoire heeft.


Hoe mooi gezongen ook, het blijft een nazilied

Schutter Lakewood ook verdacht van kinderverkrachting

Maurice Clemmons, die gisteren in Lakewood, vlakbij de Amerikaanse stad Seattle, vier politieagenten doodschoot in een koffiebar, blijkt ook aangeklaagd te zijn voor kinderverkrachting. Toen de 37-jarige man gisteren het vuur op de agenten opende was hij net zes dagen op borgtocht vrij in afwachting van de behandeling van die zaak. Hij droeg dan ook een electronische armband.

Onduidelijk is nog wat het huidige lot is van Clemmons. Hij verschanste zich na zijn daad in zijn huis en werd beschoten door agenten van een speciale eenheid, maar toen agenten de woning betraden, werd hij niet gevonden. Wel zou hij zwaargewond zijn geraakt door politiekogels en melden sommige Amerikaanse media zelfs dat hij dood zou zijn.

Clemmons blijkt in de loop der jaren een flink strafblad op te hebben gebouwd. Al in 1989 kreeg hij liefst 95 jaar celstraf opgelegd voor verschillende overvallen, waaronder een gewelddadige bankoverval. In 2000 kreeg de man gratie, maar daarna hervatte hij zijn criminele carrière en werden onder meer aanvallen op agenten toegevoegd aan zijn strafblad.

Met dank aan WhiteTiger1 voor de submit.

Werkgevers: Stagiairs niet goed voorbereid

Studenten zijn niet goed voorbereid op hun stageperiode. Dat is de mening van het overgrote deel van de Nederlandse stagebedrijven, zo bleek uit de Landelijke Stage Enquête 2009 van stagemotor.nl.

Uit het onderzoek van de online vacaturebank voor stageplaatsen bleek dat 65 procent van de bedrijven de sollicitaties van stagiairs matig tot slecht vindt. Met name studenten met gebrekkige kennis over het bedrijf zijn een doorn in het oog tijdens sollicitatiegesprekken. Ook ongeïnteresseerde of ongemotiveerde studenten zorgen ervoor dat bedrijven zo negatief zijn over stagezoekende studenten.

Van de ondervraagde bedrijven is bijna tachtig procent van mening dat studenten meer getraind moeten worden in sollicitatievaardigheden. "Er is dus werk aan de winkel voor scholen en universiteiten`, aldus Jan-Willem Kruithof van stagemotor.nl.

In de enquête werd gevraagd stagiairs een punt te geven voor hun sollicitatievaardigheden. Gemiddeld kwam hier een 6,2 uit voor de studenten. Volgens Kruithof is dit 'niet slecht', maar kunnen studenten vaak veel beter. Ze weten alleen niet precies hoe ze zich moeten verkopen in een brief of tijdens een sollicitatiegesprek, zo liet Kruithof weten. Ook de stagiairs hadden een mening over het zoeken naar een stage. Bijna negentig procent van hen vond dat zij onvoldoende begeleiding vanuit school krijgen.  

Met dank aan Cookie142 voor de submit.

Concept Symphonica in Rosso is te koop

De curator die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van het faillissement van entertainmentbureau The Entertainment Group (TEG), biedt het succesvolle concept Symphonica in Rosso te koop aan. Dat maakte curator Jan Padberg vandaag bekend.

Serieus geïnteresseerden kunnen zich tot en met 18 december melden bij de curator.

De hoogste bieder krijgt naast het bekende concertformat ook het recht op alle bijbehorende merken en domeinnamen, merchandise en rekwisieten.

KNVB wil financiële openheid clubs

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB wil de geheimhoudingsplicht over de financiële status van een profclub afschaffen.

Om dit te bewerkstelligen wordt een reglementswijziging voorbereid. Tijdens de voorjaarsvergadering van de profsectie volgend jaar zal er over deze wijziging worden gestemd.

"Van de nieuwe openheid moet onder meer een preventieve werking uitgaan", lichtte directeur betaald voetbal Henk Kesler van de KNVB maandag toe na de najaarsvergadering. "Voor de supporters en de sponsors bijvoorbeeld is het belangrijk om te weten dat hun club voorlopig geen gekke dingen kan doen met geld. Dat kan onder meer helpen bij het vinden van oplossingen."

Op dit moment is het de KNVB niet toegestaan namen van clubs naar buiten te brengen die door financiële problemen in categorie 1 van het licentiereglement zitten. De clubs mogen dit seizoen nog zelf beslissen of ze hun status aan de buitenwereld kenbaar maken.

"In dit verband vragen wij ons soms af of iedereen binnen de club wel op de hoogte is van de ernst van de situatie", aldus Benk Korthals, voorzitter van de raad van toezicht van de KNVB.

'Minaretverbod is mogelijk strijdig met wet'

Een verbod op de bouw van minaretten is mogelijk in strijd met de vrijheid van godsdienst en daarmee met de mensenrechten. Daar valt niet aan te tornen, zo liet minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vandaag weten nadat de Zwitserse bevolking zich voor zo'n verbod had uitgesproken. Hij vraagt zich af of zo'n verbod voor de rechter ook standhoudt.

Volgens Verhagen mag de overheid beperkingen opleggen als de godsdienstvrijheid volledig is gegarandeerd. Het gaat bijvoorbeeld om bestemmingsplannen of bouwvormen. Een beperking mag niet zomaar opgelegd worden. Daar gelden regels voor die vastgelegd zijn in internationale mensenrechtenverdragen. Ook Zwitserland heeft een aantal verdragen ondertekend, aldus de minister.

Belanghebbenden kunnen het verbod eventueel laten toetsen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

'Rijkswaterstaat schuldig aan drama A73'

Rijkswaterstaat is er verantwoordelijk voor dat de tunnels in de A73-zuid onnodig veel tijd en geld gekost hebben, zo liet het college van Roermond vandaag weten in een persverklaring over de vergunning die voor de heropening is verleend. Vannacht om middernacht gaat de Swalmentunnel na drie maanden gesloten te zijn weer open.

De tunnels zijn drie maanden dicht geweest, zodat de aannemer tijd had om het werk te voltooien en de veiligheid te testen. "Voor Roermond is de heropening geen reden voor een feest, maar wel een moment om bij stil te staan", aldus het college in een verklaring. Resterend werk aan de tunnels moet volgens het college gebeuren gedurende het reguliere onderhoud.

Minister Camiel Eurlings zal de tunnels vanavond officieel openen. Over de gang van zaken hierbij zijn niet alle wethouders blij: zij zijn niet allemaal uitgenodigd. De burgemeester van Roermond, Henk van Beers, en wethouder Gerard IJff, die verantwoordelijk is voor de tunnels, zullen vanavond wel aanwezig zijn.

Met dank aan hans26 voor de submit.

Xbox Live Gold staat BBC iPlayer in de weg

De Britse publieke omroep, de BBC, heeft net als de Nederlandse publieke omroep een website met daarop gratis alle programma's van de BBC, zodat je die later lekker op je dooie gemakkie na kunt kijken. De BBC is echter nog wat ambitieuzer dan de Nederlandse publieke omroep op dit gebied want het is de doelstelling van de BBC om de content op zoveel mogelijk populaire mediaspelers als mogelijk. Het is de BBC dan ook al gelukt om hun iPlayer, waarmee de online programma's te bekijken zijn, op de PlayStation 3 en Wii te krijgen, maar helaas is dat vooralsnog niet het geval met de Xbox 360. Microsoft staat namelijk de uitrol van het programma in de weg.

Microsoft wil namelijk wel graag de iPlayer op de Xbox 360 hebben, maar wel slechts voor Xbox Live Gold-abonnees. Dit kan de BBC echter niet doen, omdat iedere inwoner van Groot Brittannië al betaalt voor het bestaan van de BBC en er niet nog eens extra betaald mag worden voor toegang tot de programma's.

Microsoft only wants to offer its users access to platforms it can charge for as this is the model it is pursuing. It wants to ensure that only those paying for Xbox Live Gold accounts can access its additional content services and even then there is usually a charge on top to get access to those. For example, to access the Sky Player on Xbox, you have to pay for a Gold subscription as well as a Sky subscription.

This does not fit with the BBC’s model and Microsoft will not budge at the moment. It is really frustrating for those involved on the BBC side who want to make sure iPlayer is rolled out on as many popular entertainment platforms as possible.'Bernhard wilde coup in Indonesië'

Prins Bernhard en zijn stafleden zouden in 1950 betrokken zijn geweest bij een complot tegen de nieuwe Indonesische regering van Soekarno. Dat zou blijken uit onderzoek van de Koninklijke Marechaussee uit die tijd.

Dat stellen journalist Jort Kelder en historicus Harry Veenendaal in hun boek ZKH, hoog spel aan het hof van Zijne Koninklijke Hoogheid dat vandaag in Den Haag werd gepresenteerd.

Een bron heeft het over een complot waar Bernhard 'tot z' n nek toe in zit'. De prins had onderkoning van Indonesië willen worden naar het voorbeeld van Lord Mountbatten die eind jaren veertig onderkoning was van India. Dit blijkt onder meer uit brieven van de prins aan onder anderen de Amerikaanse generaal Douglas MacArthur.

'Bernhard wilde coup in Indonesië'  (foto: ANP)

Knokken in screens TNA: Cross The Line op de PSP

Vorig jaar september kwam het spel TNA iMPACT uit voor de Xbox 360 en de Playstation 3. Dit worstelspel, dat van de gelijknamige worstelshow TNA komt, werd uitgegeven door Midway en het spel deed het redelijk. Het was de bedoeling dat dit een serie werd, maar helaas ging het niet goed met Midway, ze gingen bankroet en van de TNA-serie werd niets meer vernomen.

Maar er is goed nieuws, Southpeak Studios neemt de licentie over en is begonnen met het maken van TNA iMPACT: Cross The Line op de PSP en de Nintendo DS. Nu zijn er screenshots uitgegeven van de PSP-versie, die deze winter nog uit moet komen.

In TNA iMPACT: Cross The Line speel jij als een van de worstelaars of je zelfgemaakte character, en sla je jezelf een weg door de 6-zijdige ring. Dit kan met vier man tegelijk en met zeer veel geweld. Of je dit nou doet met stoelen, tafels of prikkeldraad maakt meestal niet uit, als je maar op het eind wint.

Jonge vrouw vaak slachtoffer seksueel geweld

Bijna een kwart van de meisjes en vrouwen tussen de 15 en 25 jaar heeft ooit te maken gehad met seksueel geweld. Bij jongens ligt dit met 4 procent een stuk lager. De meeste daders waren bekenden van het slachtoffer. Dat staat in de Landelijke Jeugdmonitor die minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin vandaag in ontvangst heeft genomen.

De monitor stelt dat jongeren 'schrikbarend' vaak slachtoffer worden van seksueel geweld. Van de meisjes geeft 7 procent aan te zijn verkracht, onder jongens ligt dit op 3 procent. Een op de tien meisjes heeft zich wel eens gedwongen moeten uitkleden, een op de vijf is tegen haar zin betast onder haar kleren. Bij jongens komt dit ook voor, alleen veel minder vaak. Gedwongen orale seks ondergaan of uitvoeren, komt voor bij 7 procent van de meisjes en 4 procent van de jongens.

De monitor geeft ook voor het eerst cijfers over kinderen die een echtscheiding meemaken. Elk jaar maken rond de 33.000 minderjarigen mee dat hun ouders gaan scheiden. Meer dan de helft van deze kinderen is jonger dan tien jaar. Ouders die uit elkaar gaan, kiezen er vaker dan voorheen voor om beiden bij de opvoeding van hun kinderen betrokken te blijven.

Vandaag verscheen de Landelijke Jeugdmonitor voor de tweede keer. Samenstelling is in handen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie voor Jeugd en Gezin. In de jeugdmonitor zet het CBS bestaande gegevens over kinderen en jongeren tot 25 jaar op een rijtje.

[Gerucht] Duke Nukem Forever komt onder andere naam?

Maanden stilte zijn er voorbij gegaan, het topic wordt nog slechts af en toe gekicked en alle hoop lijkt verloren voor fans van Duke Nukem Forever. Tot er ineens een plaatje verschijnt op Facebook!

Het plaatje is verschenen op de Facebook-pagina van de Duke zelf en het zou gaan om een preview-plaatje van Duke Nukem: D-Day. Het plaatje lijkt echter erg veel op eerder opgedoken screenshots van Duke Nukem Forever en gezien de rechtszaken rondom Duke Nukem Forever zou het kunnen dat 3D Realms de naam heeft laten vallen en onder een andere naam door is gegaan aan het project. Hopelijk weten we binnenkort meer.


Er is weer hoop!

Kadaver reuzenhaai spoelt aan op Ameland

Op het strand van Ameland zijn gisteravond de resten van een jonge reuzenhaai ontdekt. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is de haai hoofd-, staart- en huidloos. "De haai is waarschijnlijk al een week of vier dood", aldus de woordvoerder.

De ontbrekende delen zijn weggerot. "Aan de structuur van de botten en een klein stukje huid konden we maandag bij daglicht zien dat het om een reuzenhaai gaat."

Het haaienkadaver is zo'n twee meter lang. "Als alles er nog aan zat dan was hij waarschijnlijk bijna drie meter lang", aldus de woordvoerder. Volwassen reuzenhaaien kunnen volgens hem elf meter worden en wegen rond de 5000 kilo. Reuzenhaaien komen veel voor in de Atlantische Oceaan. "Kleinere exemplaren worden ook wel eens in de Noordzee gesignaleerd."

De Amelander haai is door Rijkswaterstaat en het natuurmuseum op Ameland begraven. "Hij ligt nu tijdelijk onder de grond, tot we weten wat we ermee moeten doen. Misschien worden de resten wel gebruikt voor nader onderzoek."

Kadaver reuzenhaai spoelt aan op Ameland  (foto: ANP)

KNVB: Twee verdachte duels Jupiler League

Twee wedstrijden in de Jupiler League zijn door de KNVB aangemerkt als verdacht. Directeur betaald voetbal Henk Kesler zei dit vanmiddag. Hij wilde niet zeggen om welke duels het gaat en of het om wedstrijden uit de huidige competitie gaat.

"Met de hulp van politie en justitie verrichten we momenteel onderzoek naar beide wedstrijden. Onze directeur bedrijfsvoering Bert van Oostveen is daar namens de KNVB mee bezig. We hebben ook de Europese voetbalunie UEFA ingeschakeld. Deze organisatie heeft toegang tot tal van monitorsystemen en gokbarometers, die vooral op Azië zijn afgestemd. In januari verwachten wij meer mededelingen te kunnen doen," aldus Kesler die wel benadrukte dat het een complexe zaak is.

"Een wedstrijd kan om welke reden dan ook verdacht zijn, maar wie is de verdachte? Zonder verdachte heb je geen zaak. Tijdens de vergadering heb ik een opmerking van Willem van Hanegem maandag in zijn column in het AD aangehaald. Hij vond het niveau van ons voetbal gemiddeld genomen zo slecht geworden, dat hij bijna zou gaan denken dat er veel omkoping in Nederland plaatsvindt. Maar je kunt moeilijk elke fout van een keeper gaan onderzoeken. De bewijsvoering blijft ook uitermate lastig,” besloot Kesler.

EVE Online breidt zich uit met Dominion

Morgen is een grote dag voor fans van ruimte MMO EVE Online, dan komt namelijk de nieuwste uitbreiding Dominion uit. Deze twaalfde gratis uitbreiding brengt vooral verbeteringen met zich mee voor de allianties die de speler kan sluiten.

De belangrijkste verandering die de update met zich zal meebrengen is een complete vernieuwing van het claimen van territoria. Gebeurt dat op dit moment nog door de controle te bezitten van een ruimtestation, nu zal er per sterrenstelsen geclaimd, verdedigd en geknokt moeten worden voor je er de controle op houdt. Ook heb je van nu af aan meer invloed op het sterrenstelsel onder jouw controle: je kunt de grondstoffen die gemijnd worden aanpassen, de infrastructuur aanpassen en vele andere aanpassingen doorvoeren.

Hiernaast zijn er ook nieuwe capital ships, nieuwe Doomsday Devices, verbeterde tutorials, meer missies voor de piraten, nieuw gestylde schepen voor de verschillende facties en verbeteringen in de random planeten generator waardoor alles er net wat beter uit zou moeten zien.

EVE Online: Dominion wordt morgen verwacht en is net als alle voorgaande uitbreidingen gratis voor alle abonnees.


[IndyCar] Patrick langer bij Andretti Autosport

Danica Patrick heeft haar contract bij Andretti Autosport met enkele jaren verlengd. De Amerikaanse leek te verkassen naar of Ganassi Racing of de NASCAR, maar besloot deze zomer uiteindelijk toch te blijven bij het team van Michael Andretti. Deze overeenkomst is nu bekrachtigd.

"We zijn blij dat Danica bij Andretti Autosport blijft en we kijken er naar uit om samen te werken met Bob Parsons en iedereen van Go Daddy als hoofdsponsor op de auto van Danica," meldde Andretti die zei dat de naam van het team veranderd was van Andretti Green Racing naar Andretti Autosport. Het deel van het bedrijf dat de races in St. Petersburg en Toronto organiseert is afgesplitst en zal onder leiding komen te staan van Kim Green en Kevin Savoree.

Patrick reed in 2007 voor het eerst voor de renstal van Andretti. Ze boekte in 2008 haar eerste zege in de IndyCars in Japan op de oval van Motegi. Dit jaar wist ze bij de Indy 500 als eerste vrouw bij de eerste drie te eindigen. Volgend jaar krijgt ze bij Andretti Autosport Tony Kanaan en Marco Andretti naast zich als coureurs. Voor de vierde bolide lijkt Ryan Hunter-Reay de beste papieren te hebben.

WK afstanden in 2012 in Heerenveen

De internationale schaatsunie ISU heeft vanmiddag de data bekend gemaakt voor de internationale langebaantoernooien in 2012.

Het Europees kampioenschap allround zal in 2012 worden gehouden in het Hongaarse Boedapest van 6 tot en met 8 januari. Drie weken daarna verzamelen de sprinters zich in Calgary voor het wereldkampioenschap sprint (28 en 29 januari).

Het wereldkampioenschap allround is in 2012 in het Russische Moskou van 17 tot en met 19 februari. Het wereldkampioenschap afstanden tenslotte is van 22 tot en met 25 maart en wordt in Thialf in Heerenveen verreden.

Leraar stopt met werken door Final Fantasy XIII

De marketingmolen voor Final Fantasy XIII is al behoorlijk aan de gang in Japan en niet zo’n klein beetje ook! Naast de FFXIII reclamecampagnes voor parfum en frisdranken, worden daar nu ook de reclames uitgezonden voor het spel zelf. Deze is bijvoorbeeld wel behoorlijk over de top:

De leraar in dit filmpje kondigt aan dat hij er voorlopig even tussenuit gaat, waarop een kind uit zijn klas vraagt waarom hij plotseling hun klas gaat verlaten. Hierop antwoordt hij dat hij 3 jaar op deze dag heeft gewacht (op de release van FFXIII) en dat de rest hem blijkbaar even gestolen kan worden. Heel Japan staat dus even helemaal stil als Final Fantasy XIII uitkomt half december, volgens dit filmpje.

Square Enix heeft al een langdurige relatie lopen met het Japanse (fris)drankenmerk Suntory. Zo werd Final Fantasy XII ook al eerder gepromoot (en andersom) via het speciale Final Fantasy Potion en nu is ook Final Fantasy XIII aan de beurt. Het drankje Elixer wordt daar verkocht inclusief verzamelaarfiguurtjes van de hoofdpersonages (dat zijn o.a. Lightning, Snow, Vanille en Sazh). Hier een reclamespot ervan:

Mochten er nog dames zijn die FFXIII erg hoog hebben zitten dan kunnen zij nu zelfs de geur van Final Fantasy met zich mee dragen. Op de Japanse markt is namelijk een speciaal FFXIII luchtje uitgebracht die vernoemd is naar het vrouwelijke hoofdpersonage van FFXIII Lightning. Volgens de berichten zou het luchtje ruiken naar zoete perzik en met een vleugje rozengeur. Leuk kerstcadeautje voor je vriendin misschien?

Schaamteloze kloon Super Mario Galaxy uit voor de PC

Bijna iedereen kent wel Super Mario Galaxy, hét Mario spel op de Wii. Hij kwam 2 jaar geleden uit en kreeg van ons een mooie 95%. Dit spel kreeg overal hoge cijfers en dat bracht sommige developers op ideeën voor hun titels. Maar dan heb je ook nog een bepaalde Chinese developer die het concept schaamteloze kopieert en het uitbrengt voor de PC.

Het spel heet Duludubi Star en natuurlijk hebben wij voor jullie wat screens en een filmpje met wat gameplay uit dit spel, oordeel zelf of jij dit vindt kunnen.


Racen en customizen op ModNation Racers screenshots

Tijdens de E3 van dit jaar toonde Sony een nieuwe game: ModNation Racers. United Front Games werkt momenteel hard aan deze game. ModNation Racers wordt nu al gezien als de LittleBigPlanet onder de racegames. Waarom? Omdat alles zelf gemaakt moet worden in deze game: de karakters, de autootjes en de tracks. De ontwikkelaar heeft een gebruiksvriendelijke editor in de game zitten waardoor iedereen iets leuks op zijn scherm zou moeten kunnen toveren.

Vorige week hadden we een trailer voor jullie zodat jullie een indruk kregen van de mogelijkheden in ModNation Racers. Vandaag doen we daar een lading screenshots bovenop. ModNation Racers komt in 2010 exclusief uit voor de Playstation 3. De precieze datum is nog altijd niet bekend.

Modern Warfare 2 banhammer is in actie


Het viel natuurlijk wel te raden dat een grote game als Modern Warfare 2 direct vanaf het begin af aan het doelwit zou zijn van hackers en cheaters, de game is retepopulair en populariteit roept bijna altijd gespuis op. Gelukkig is Infinity Ward begonnen er iets aan te doen, ongeveer 2500 mensen zijn geband van de game wegens cheaten en hacken.

De banhammer is echter mild voor deze 2500 snoodaards, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de acties die Microsoft ondernam zijn bij deze cheaters hun Steam-accounts nog gewoon intact. De cheaters bezitten echter niet meer de mogelijkheid om Modern Warfare 2 online te spelen. Iedereen die dus aimbots of wallhacks gebruikt, opgepast dus!


Een wallhack in actie

Keurmerk voor homovriendelijk bejaardenhuis

Homoseksuele ouderen vallen in het bejaardentehuis vaak buiten de groep. Daarom introduceert het COC Twente-Achterhoek een tolerantiescan. Daarmee kan getoetst worden hoe homovriendelijk een bejaardentehuis is.

"In een verzorgingshuis telt hoeveel kinderen je hebt en hoe vaak die op bezoek komen. Roze ouderen kunnen hier vaak moeilijk in meekomen," aldus Josee Rothuizen van kenniscentrum Movisie. Ook weet verzorgend personeel lang niet altijd hoe het om moet gaan met homoseksuele bejaarden. Mark Melenhorst van het COC Twente-Achterhoek stelt dat hier nog veel verbetering mogelijk is.

Vanaf begin volgend jaar is de tolerantiescan beschikbaar. Homovriendelijke zorginstellingen krijgen als certificaat  voor goed gedrag tegenover homoseksuelen een roze loper.

Voetbalvrouw toont agent haar tieten

Nives Celsius heeft tijdens een avondje stappen in een dronken bui haar borsten laten zien aan een politieagent. De vrouw van de in Duitsland spelende, Kroatische voetballer Dino Drpic hoopte hiermee arrestatie te voorkomen.

Het model reed dit weekend samen met een vriendin met haar auto in de Kroatische hoofdstad Zagreb, toen ze in alle vroegte aan de kant werd gezet. Ze weigerde echter de politie haar identiteitsbewijs te laten zien.

"Toen de politie nogmaals om haar identiteitspapieren vroeg, scheurde ze haar shirt open en zei: 'Dit zijn mijn papieren'", aldus een verbaasde omstander. Celsius, die beroemd werd toen ze met haar Drpic een nummertje maakte op het veld waar haar man Engeland vernederde, wordt nu aangeklaagd wegens verstoring van de openbare orde.


Niks mis met een paar flinke tieten

Paramount koopt opvolger Paranormal Activity

De filmstudio Paramount Pictures heeft de rechten gekocht voor de nieuwe film van de maker van horrorfilm Paranormal Activity, Area 51. De regisseur Oren Peli heeft de opnames van Area 51 drie weken geleden voltooid en zal midden volgend jaar uitkomen.

De nieuwe film van Peli heeft ruim 5 miljoen dollar gekost. Dat is een groot verschil vergeleken met kassucces Paranormal Activity, die ongeveer 11.000 dollar heeft gekost.

De film, Area 51, bevat amateuropnames van drie jongeren die uit nieuwsgierigheid in de woestijn van Nevada het geheime overheidsproject Area 51 binnendringen.  

Paramount is tevens in gesprek met Oren Peli over een vervolg op de horrorfilm Paranormal Activity. Deze film bracht een totaal op van 106 miljoen dollar.

Voorwaardelijke schorsing Serena Williams

Serena Williams heeft van de Internationale Tennisfederatie (ITF) een voorwaardelijke schorsing van drie jaar voor de US Open opgelegd gekregen. Ook moet ze een recordboete betalen van 82.500 dollar.

Williams krijgt de straf vanwege haar wangedrag in de halve finale van dit jaar op Flushing Meadows. In de partij tegen Kim Clijsters ging ze over de rooie tegen een lijnrechter die een voetfout constateerde.

Zanger Volbeat weer op de been

Michael Poulsen, de zanger van de Deense band Volbeat, die gisteren onwel werd tijdens een optreden in Tilburg, is ontslagen uit het ziekenhuis. Dit heeft tourmanager Jörg Düsedau vandaag gemeld.

Tijdens het optreden in poppodium 013 gaf de zanger na een paar nummers aan dat hij zich ziek voelde. Midden in een nummer zakte Poulsen in elkaar. Volgens Düsedau had de zanger al sinds afgelopen dinsdag de griep. Ondanks dat wilde hij toch optreden.

Met dank aan een anonieme FOK!ker voor de submit.

Hond trapt op geweer, jagers gewond

Een Schotse jachthond heeft nieuwe vrienden gemaakt bij de dierenbescherming. De hond stapte op een jachtgeweer dat door een van de jagers op de grond was gelegd. Hierdoor ging het wapen af en verwondde het twee jagers, van wie een ernstig.

De beide jagers, mannen van middelbare leeftijd, maakten deel uit van een groep van minstens acht personen dat op ganzen schoot boven Schots landbouwgrond. Volgens artsen zijn de twee gewonden eerst ter plekke aan hun verwondingen behandeld, waarna ze werden overgebracht naar het ziekenhuis.

Volgens de politie was het schietincident een ongelukje. Wel is een persoon beboet wegens overtreding van de vuurwapenwet. Het is niet bekend of hij bij de gewonden hoorde.

Wereldrecord speculaaspop weer verbroken

Het ROC Twente heeft vandaag het wereldrecord speculaaspop verbroken. Circa 65 leerlingen overtroffen het Albeda College uit Rotterdam dat vorige week een pop bakte van bijna 14 meter lengte. Dat maakte docent André Hofman van het ROC Twente maandag bekend.

De Twentse speculaaspop heeft een lengte van 14,39 meter en is 5,24 meter breed. Omdat er niet zo'n lange oven bestaat, is het snoepgoed in stukken van 60 x 40 centimeter met suikerlijm aan elkaar geplakt. Donateurs kunnen een stuk kopen voor 100 euro om geld in te zamelen voor de stichting Twente Dakar. Deze stichting richt zich op het verbeteren van onderwijs in Gambia.

Wereldrecord speculaaspop weer verbroken  (foto: ANP)

Tsonga naar ABN Amro World Tennis Tournament

Jo-Wilfried Tsonga doet mee aan het 37e ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam. Dit heeft de Fransman bevestigd. Toernooidirecteur Richard Krajicek legde eerder al Rafael Nadal en Novak Djokovic vast, de nummers twee en drie van de wereld.

"Hij is een karakteristieke speler. Als hij de baan op stapt, staat er een echte persoonlijkheid”, aldus Krajicek over de komst van Tsonga. De nummer tien van de wereld nam dit jaar ook deel in Rotterdam. Toen werd hij in de kwartfinales uitgeschakeld door Nadal.

Het ABN Amro World Tennis Tournament vindt van 8 tot en met 14 februari 2010 plaats in Ahoy.

Tweede film Oerlemans niet uitgesloten

De regisseur van de boekverfilming 'Komt een vrouw bij de dokter', Reinout Oerlemans, sluit een vervolg van zijn Nederlandse regiecarrière niet uit. 

De regisseur was vrijdag te gast bij het programma De Wereld Draait Door, waar hij verkondigde dat een nieuwe film er wel in zit: "Ik heb er zo veel plezier in gehad. Ik vond het zo heerlijk om te doen, dat ik het niet uitsluit." 'Arnie' heeft op dit moment een enorm kassucces met de boekverfilming van Kluun. Op de eerste dag had de film al 60.000 bezoekers, daarmee is het record verbroken van de films Zwartboek (2006) en Alles is Liefde (2007).

Oerlemans wilde de stemming van het publiek peilen en ging naar een Amsterdamse bioscoop bij de publiekelijke première, maar hij kwam er niet in. "Al de kaartjes waren uitverkocht. Hier was ik zo gelukkig mee, dat ik het ging vieren in de kroeg," aldus de regisseur in DWDD.

Spelcomputer populair kerstcadeau

Uit een klein onderzoek onder 1.000 Amerikanen blijkt dat een groot deel van de kerstcadeaus elektronisch zijn. 83% van de ondervraagden gaf aan tenminste één elektronisch cadeau aan te schaffen. 

Populairste stukje techniek is de spelcomputer, 60% van de mensen die voor elektronica gaat gaf aan een console of handheld onder de boom te gaan zetten. Daarmee is de spelcomputer populairder dan de MP3-speler (54%) of de camera (45%). Minst populair is de kleine netbook, maar 15% was bereid deze cadeau te doen.

Niet geheel onverwacht speelt het merk van de spelcomputer in kwestie een enorme rol bij de aanschaf. Met 88% gaat de overgrote meerderheid voor een specifiek merk bij aanschaf. Of de overige 12% zich laat verrassen in de winkel op basis van aanbiedingen is helaas niet bekendgemaakt. Helaas is er ook geen onderzoek gedaan naar welk merk het populairst is, waardoor we over de verhoudingen van de verschillende platformen ook niks te weten komen.

De volledige onderzoeksresultaten kun je hier (PDF) rustig nalezen. 

  

Blatter wil arbiters op WK helpen

FIFA-president Sepp Blatter wil de arbiters op het WK gaan helpen. Hij wil door het inzetten van twee extra assistenten het arbitrale kwartet in Zuid-Afrika gaan helpen. Zo moeten toestanden zoals de handsbal van Thierry Henry tegen Ierland, waardoor Frankrijk naar het WK mag, voorkomen worden.

Het idee van Blatter is niet nieuw, want in de Europa League loopt momenteel een proef waarbij nabij de beide doelen een extra assistent loopt die de scheidsrechter helpen in moeilijke situaties een juiste beslissing te nemen. Elektronische hulpmiddelen ziet de wereldvoetbalbond niet zitten. "Hoe kunnen we zo'n moment als in de wedstrijd tussen Frankrijk en Ierland voorkomen, daar gaan we het nu over hebben. Ik denk dat extra assistenten een oplossing kunnen zijn," meldt Blatter.

FC Twente schorst Theo Janssen

FC Twente heeft vandaag bekendgemaakt dat de bloedproef, die Theo Janssen heeft ondergaan na zijn auto-ongeluk eerder deze maand, positief is. Janssen is door Twente geschorst tot 31 januari 2010 en heeft daarnaast een maximale boete gekregen.

Tijdens het eenzijdige auto-ongeluk liep Janssen een gebroken neus, snijwonden en kneuzingen op. Twee medepassagiers bleven ongedeerd terwijl een derde inzittende, Kevin Moeliker, nog in het ziekenhuis ligt.

"Ik ben verschrikkelijk stom geweest. Ik heb na de wedstrijd bier gedronken om de overwinning te vieren en ben daarna toch in de auto gestapt. Dit had nooit mogen gebeuren," aldus Janssen die zegt dat het herstel van Moeliker nu centraal staat voor hem. Hij accepteert de sancties van FC Twente. "Ik heb ook de naam van FC Twente en het voetbal geschaad. Ik ben bereid alles ervoor te doen om dat recht te trekken."

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Conway wil tweede stoeltje Mercedes GP

Mike Conway hoopt het tweede stoeltje bij Mercedes GP, het voormalige Brawn GP, te krijgen. De Brit reed afgelopen seizoen in de de IndyCars en verdiende met zijn prestaties een test bij het team van Ross Brawn. Deze week zal hij als rookie plaatsnemen in een F1-bolide in Jerez.

"Ik was van plan om volgend jaar nog een seizoen in de IndyCars te rijden, maar deze test heeft daar wel een beetje verandering in gebracht. We zullen wel zien hoe de test verloopt en daarna beslissen we welke kant we op gaan. Het zou fantastisch zijn als ik het tweede racestoeltje zou kunnen krijgen, maar zover is het nog lang niet," zei Conway tegen Kent News.

In het verleden was de Brit twee jaar testrijder van Honda. Daarna ging hij naar de Verenigde Staten en behaalde in de IndyCars met een derde plaats op de Infineon Raceway zijn beste resultaat. De coureur die voor Dreyer & Reinbold reed was verrast dat hij gevraagd is voor een test in de Formule 1 door Mercedes. "Ik was enorm verbaasd dat het team weer contact met mij had gezocht. Ik vind het geweldig dat ik in de auto mag rijden waarmee dit jaar het wereldkampioenschap is gewonnen. Het is mooi dat het team mij niet is vergeten, na het werk dat ik in het verleden voor ze heb gedaan."

Everton aast op Lazovic

The Daily Mirror meldt dat Everton interesse heeft in PSV-er Danko Lazovic. Na Lazovic tijdens twee wedstrijden van de Servische nationale ploeg in actie te hebben gezien, raakte trainer David Moyes gecharmeerd van de aanvaller.

Moyes bekeek de wedstrijden eigenlijk voor Milan Jovanovic, maar de aanvaller wil alleen bij Standard Luik vertrekken als er een club komt die in de Champions League speelt.

Afgelopen vrijdag, in de competitiewedstrijd van PSV tegen Sparta, werd Lazovic bekeken door een aantal scouts van Everton. Hij scoorde tegen de Rotterdammers overigens de openingstreffer.

Vaticaan bekritiseert verbod minaretten

Het Vaticaan is het eens met de Zwitserse bisschoppen dat het verbod van de bouw van minaretten een klap voor de vrijheid van godsdienst is. Dat heeft de president van de Vaticaanse Raad voor de Pastorale Zorg aan Migranten, aartsbisschop Antonio Maria Veglio, vandaag tegen het Italiaanse persbureau ANSA gezegd.

De Zwitsers spraken zich gisteren in een referendum met 57,5 procent van de stemmen uit voor een verbod van de bouw van nieuwe minaretten, torens die bij moskeeën staan. De vier bestaande minaretten in het Alpenland mogen blijven staan. De bisschoppen zeiden in een reactie dat de uitspraak van de kiezers "de problemen van het samenleven van de godsdiensten vergroot".

Politicus India verdacht van miljoenenfraude

De Indiase politie heeft vandaag een politicus uit de oostelijke deelstaat Jharkhand aangehouden die als minister voor ongeveer 430 miljoen euro zou hebben gefraudeerd. Dat heeft de politiecommandant van het district Chaibasa in Jharkhand, waar de politicus is aangehouden, meegedeeld. Als Madu Koda schuldig wordt bevonden, zou hij een gevangenisstraf van zeven jaar kunnen krijgen.

De belastingdienst in New Delhi verdenkt Koda ervan dat hij zich als minister van Mijnbouw en premier van Jharkhand heeft verrijkt. De deelstaat staat bekend om zijn vele natuurlijke hulpbronnen, maar ook om zijn extreme armoede. Maoïsten vechten er tegen de regering. De belastingdienst zegt dat hij bij woninginvallen een grote hoeveelheid contant geld en papieren heeft gevonden waaruit blijkt dat Koda en zijn medeplichtigen mijnen in Afrika hebben gekocht en geld hebben geïnvesteerd in landen als India zelf, Dubai en Zuid-Korea.

De 38-jarige Koda staat bekend om zijn uitbundige levensstijl. Hij begon als arbeider in een ijzermijn en werkte zich omhoog. Hij ging in 2000 in de politiek. In 2001 werd Koda minister van Plattelandsontwikkeling en twee jaar daarna minister van Mijnbouw. In 2006 werd hij premier. Toen hij in 2008 een vertrouwensstemming in het parlement dreigde te verliezen, trad hij af.

FC Twente schorst Janssen tot eind januari 2010

FC Twente heeft vandaag bekend gemaakt dat de bloedproef, die Theo Janssen heeft ondergaan na zijn auto-ongeluk eerder deze maand, positief is. Janssen is door Twente geschorst tot 31 januari 2010 en heeft daarnaast een maximale boete gekregen.

Tijdens het eenzijdige auto-ongeluk liep Janssen een gebroken neus, snijwonden en kneuzingen op. Twee medepassagiers bleven ongedeerd terwijl een derde inzittende, Kevin Moeliker, nog in het ziekenhuis ligt.

"Ik ben verschrikkelijk stom geweest. Ik heb na de wedstrijd bier gedronken om de overwinning te vieren en ben daarna toch in de auto gestapt. Dit had nooit mogen gebeuren," aldus Janssen die zegt dat het herstel van Moeliker nu centraal staat voor hem. Hij accepteert de sancties van FC Twente. "Ik heb ook de naam van FC Twente en het voetbal geschaad. Ik ben bereid alles ervoor te doen om dat recht te trekken."

[K1] Loting finaledag bekend

De loting voor de K1-finaledag van aankomende zaterdag is bekend. Titelverdediger Remy Bonjasky zal zijn grote rivaal Badr Hari, als alles goed gaat, pas in de finale treffen.

Vorig jaar werd Hari in de finale gediskwalificeerd omdat hij Bonjasky tegen het hoofd stootte en trapte, terwijl de arbiter al een stopteken had gegeven.

Loting

Kwartfinales:
1. Ruslan Karaev (Rus) - Badr Hari (Mar)
2. Alistair Overeem (Ned) - Ewerton Teixeira (Bra)
3. Jerome le Banner (Fra) - Sem Schilt (Ned)
4. Errol Zimmerman (Cur) - Remy Bonjasky (Ned)

Halve finales:
5. Winnaar 1 - Winnaar 2
6. Winnaar 3 - Winnaar 4

Finale:
Winnaar 5 - Winnaar 6

Alderaan verkennen in Star Wars: The Old Republic

In de bioscoopfilms van Star Wars kregen we niet meer dan een paar korte glimpen te zien van de planeet Alderaan waar Princess Leia opgroeit. Fans die benieuwd zijn hoe LucasArts deze planeet voor zich ziet kunnen deze zelf uiteindelijk gaan verkennen, want in Star Wars: The Old Republic zal deze wereld te bezoeken zijn. Heel vredig zal deze planeet niet zijn, want er is in de game een burgeroorlog gaande tussen de verscheidene nobelen. Iedereen wil de troon en men is bereid deze eer te claimen door bloedvergieten.

De planeet kent verder een belangrijke positie in het verhaal van The Old Republic. Zowel het keizerrijk van de Sith als de Republiek steunen een bepaalde kandidaat voor de troon en beide zijn bereid deze steun kracht bij te zetten door troepen te droppen op Alderaan. Het oplaaien van de burgeroorlog met steun van de Sith en Republiek zou de fragiele vrede die bestaat tussen beide kampen wel eens tot een einde kunnen brengen en het gehele heelal in oorlog kunnen brengen.

Voor meer achtergrondinformatie over de planeet Alderaan en de burgeroorlog die daar gaande is kun je een kijkje nemen op de site van Bioware.


Ierland wil als 33e land naar WK

Ierland heeft bij wereldvoetbalbond FIFA een opmerkelijk verzoek ingediend. Het land wil namelijk als 33e land toegevoegd worden voor het WK voetbal komende zomer in Zuid-Afrika.

Ierland werd door Frankrijk uitgeschakeld in de play-offs door een handsbal van Thierry Henry, waarna William Gallas de 1-1 binnen kon koppen. De eerste wedstrijd was 2-1 voor Frankrijk geworden.

"We hebben een delegatie van Ierland ontvangen en zij waren zeer ongelukkig over het gebeuren. Ze weten dat de wedstrijd niet wordt overgespeeld en dat de beslissing van de scheidsrechter bindend is. Ze hebben niet gevraagd de betreffende speler of arbiter een straf op te leggen, maar hun verzoek was of zij niet als 33e land mochten deelnemen aan het WK," zei FIFA-preses Sepp Blatter.

"Ik zal het onder de aandacht van het uitvoerend comité brengen. Maar ik heb geen idee wat er daarna mee gebeurt." Woensdag zal het onderwerp aan de orde komen, waarna vrijdag de loting wordt verricht voor het WK.

Verkoopcijfers UK: Modern Warfare 2 blijft domineren

Verloor Modern Warfare 2 vorige week in Engeland al 86% van zijn verkoopcijfers ten opzichte van de launchweek, deze week ging daar nog eens 32% van af. Toch bleef de game de best verkochte titel in de wekelijkse verkooplijsten. Volgens onze berekeningen ging hij nog steeds dik 150.000 keer over de toonbank waarmee hij in totaal de twee miljoen gepasseerd is. We zien verder weinig veranderingen in de top-10. Assassin's Creed II, New Super Mario Bros. Wii, Wii Fit Plus en Forza Motorsport 3 hielden hun posities vast. Enige nieuwkomer in de hoogste regionen is F1 2009 die van plaats elf naar tien steeg ten koste van LEGO Batman.

Deze week gaat het weer spannend worden van Ubisoft lanceert de licentiegame James Cameron's Avatar, geďnspireerd door de gelijknamige film die ook in de bioscopen gaat verschijnen. Verder brengt Electronic Arts ons naar het Parijs van de Tweede Wereldoorlog met de game The Saboteur van de inmiddels opgedoekte ontwikkelaar Pandemic.

Van der Vaart wordt profgolfer

Golfer Jurrian van der Vaart wordt prof. Het 23-jarige talent gaat dat doen bij Golf Team Holland.

"Hij is na een mooie amateurcarričre klaar voor de volgende stap," aldus Niels Boysen, directeur van Golf Team Holland.

Dit jaar won Van der Vaart het Nationaal Open en het NK strokeplay. Hij slaagde er echter niet in om een speelkaart voor de Europese Tour te bemachtigen.

Van der Vaart wordt de tiende speler die toetreedt tot Golf Team Holland. GTH is opgezet om jonge golfers te helpen in het begin van hun loopbaan.

Het dilemma met Daantje

Hij is nu een maand of zes bij ons, Daantje. Inmiddels is hij negen jaar en zit in groep zes. Een jongetje met nogal wat handvatten die je moet weten te zitten. Een echte structo. Altijd exact op dezelfde tijd naar school. Geen vriendjes, hij vermaakt zichzelf liever. Eigenlijk is hij best te pruimen, de kuiltjes in zijn wangen zijn er heel vaak, en als die er zijn is er weinig aan de hand. Op school was strak houden het  motto, geen grappen, doen wat je gezegd wordt.

Alkmaarder na ruzie van flat gesprongen

Een 54-jarige man uit Alkmaar heeft vandaag ruzie gehad met een flatbewoner. Hij nam het echter zo hoog op, dat hij over het balkon naar beneden sprong.

De Alkmaarder had het in een flat in Heemskerk aan de stok gekregen met een bewoner.  In plaats van het gebouw via de trap te verlaten sprong hij over de reling van het balkon en kwam beneden terecht.

De man had nog mazzel dat het balkon zich op de tweede etage bevond. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

Theissen blijft bij BMW

Mario Theissen zal aanblijven als baas van de motorsportafdeling van BMW. Het Duitse merk trok zich onlangs terug uit de Formule 1 en heeft haar renstal inmiddels onder voorwaarden terug verkocht aan Peter Sauber.

Theissen overwoog daarom te vertrekken bij BMW, maar hij blijft nu toch, mede om de verkoop aan Sauber af te ronden. "Het boek Hinwil zal nu sluiten voor ons en ik blijf aan als motorsportdirecteur van BMW," zei Theissen die wel ziet dat zijn voormalige team nog toegelaten moet worden op de Formule 1-grid in 2010.

Cavendish reden vertrek Lövkvist, Boasson Hagen

De reden dat Edvald Boasson Hagen en Thomas Lövkvist Team Columbia verruilen voor Team Sky is vanwege de topsprinters Mark Cavendish en André Greipel. Volgens de twee kregen ze te weinig mogelijkheiden door de aanwezigheid van Greipel en Cavendish in de ploeg.

"Ik zat tijdens de Tour thuis, omdat ik niet in het treintje van Mark Cavendish paste. Ik begrijp wel dat de focus moet liggen op 's werelds beste sprinter, maar ik zag ook mogelijkheden met mij er bij," aldus Lövkvist tegenover de Noorse online krant Nettavisen.

Boasson Hagen zat in hetzelfde schuitje als zijn teamgenoot. "Nu bij Sky kan ik en grotere rol spelen. Spannend, want nu ligt de druk om te presteren op mij."

Gaswinning stuwt inkomsten overheid

De Nederlandse overheid heeft vorig jaar een recordbedrag van 14,8 miljard euro binnengekregen uit gaswinning, 5 miljard meer dan in 2007. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendgemaakt.

Het is vooral aan deze inkomsten te danken dat 2008 werd afgesloten met een overschot van 2,7 miljard euro. De belastingopbrengsten stegen in 2008 minder hard dan in voorgaande jaren, mede door de kredietcrisis, aldus het CBS.

De overheidsinkomsten namen de afgelopen tien jaar met ruim 75 procent toe, terwijl de aardgasbaten verviervoudigden. De inkomsten uit gaswinning nemen een steeds groter deel van de inkomsten van de overheid voor hun rekening. De stijging komt voor een belangrijk deel door de gestegen olieprijs, waarmee de gasprijs samenhangt.

Piraten kapen supertanker

De meer dan driehonderd meter lange Griekse supertanker Maran Centaurus werd gisterochtend gekaapt door Somalische piraten. Dat gebeurde ongeveer 1.300 kilometer uit de Somalische kust, nabij de Seychellen, zo meldden de Griekse autoriteiten vandaag.

Het schip was met 28 bemanningsleden onderweg van Koeweit naar de Verenigde Staten. De bemanning van de Maran Centaurus bestaat uit zestien Filipijnen, negen Grieken, twee Oekraïners en een Roemeen.

Volgens een woordvoerder van de EU-missie tegen piraterij houden de kapers momenteel elf schepen en 264 bemanningsleden vast in Somalië. Na betaling van losgeld mogen de schepen bijna altijd weer vertrekken.

Van Kessel mogelijk wielercoach Iran

Egon van Kessel kan de nieuwe wielerbondscoach van Iran worden. De Nederlander heeft een aanbieding van het Islamitische land op zak. Eerder was Van Kessel al bondscoach van de Nederlanders.

"Financieel zijn we eruit," zei Van Kessel die eerder deze week in Teheran was. "Zij hebben hun voorkeur voor mij uitgesproken, maar ik wil eerst dat ze mijn sportieve eisen ook inwilligen. Voor mij is het een voorwaarde dat de nationale selectie ook voldoende wedstrijden in Europa rijdt. Daar gaan we binnenkort over spreken."

Van Kessel kwam in beeld bij Iran door voormalig wielerprof Danny Nelissen. Deze is al enkele jaren adviseur van de Iraanse wielerbond en probeert in het Islamitische land een goede structuur voor de sport van de grond te krijgen. Ook voor de vrouwen wordt nog een bondscoach gezocht en Nelissen heeft daarvoor ook enkele Nederlandse kandidaten op het oog.

Cissé kiespijn, Darley voetblessure

Sekou Cissé kampt nog steeds met gebitproblemen. De aanvaller miste zondag het treffen met ADO Den Haag. Ook de jonge doelman Darley is niet fit.

Cissé liet vorige week een kies trekken en heeft sindsdien last van zijn gebit. De medische staf adviseerde de Ivoriaan vrijdag snel naar huis te gaan toen zijn kaak dik werd. "Ook de medische staf tast nog in het duister. Na het ziekenhuisbezoek hopen we meer te weten", laat een woordvoerder aan Elf weten.

Ook doelman Darley is niet fit. De 19-jarige sluitpost heeft een gekneusde voet. Net als Cissé wordt hij onderzocht in het ziekenhuis. Daarna is ook pas te zeggen hoe lang zijn herstel vergt en of hij volgend weekend kan spelen tegen FC Groningen.

Schenkeveld: "Ik kan nog beter"

Bart Schenkeveld maakte afgelopen zondag zijn debuut in het eerste van Feyenoord. De 18-jarige verdediger bleef prima overeind in het met 0-2 gewonnen duel tegen ADO Den Haag. Wel kreeg hij tegen het eind van de wedstrijd te maken met een krampaanval.

"Ik speel al sinds de F-jes bij Feyenoord en heb er altijd van gedroomd om in het eerste te mogen spelen. Daarom zal ik deze dag niet snel vergeten. Tijdens de wedstrijd heb ik niet veel kunnen genieten, omdat ik moest focussen op de wedstrijd. Maar na afloop des te meer," zei Schenkeveld na afloop van het duel.

Hij hoorde een week geleden dat hij vanwege de schorsing van Giovanni van Bronckhorst mocht gaan debuteren in het eerste bij Feyenoord. Toch vertelde hij het nieuws pas op donderdag tegen zijn ouders. "Ik vond het lekker om het even een paar dagen voor mezelf te hebben. Ik wilde niet dat mensen in mijn omgeving er steeds over zouden praten. Het was niet moeilijk om het aanvankelijk niet te delen. Ik ben een ingetogen jongen," zei de verdediger die normaal centraal achterin staat. Schenkeveld denkt nog beter te kunnen spelen. "Voor een debuut ben ik wel tevreden. Het kan alleen nog stukken beter. Deze wedstrijd smaakte in elk geval naar meer."

'Kind vanaf twee jaar naar school'

Staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) verwacht dat kinderen vanaf 2015 al in hun tweede levensjaar naar de basisschool kunnen gaan. Bovendien zouden scholen en sportverenigingen dan onderdak vinden in één gebouw, zodat ouders hun kinderen niet meer van de ene naar de andere plaats en weer terug hoeven te brengen.

Niet alleen krijgen ouders het zo minder druk, ook voor leerkrachten en kinderen zijn er voordelen. In het ideaalbeeld van Dijksma zitten kinderopvang en school in hetzelfde gebouw. Leraren kunnen zich daardoor meer richten op hun kerntaak: het geven van onderwijs. Een trainer van een sportvereniging die een onderwijsbevoegdheid heeft kan leraren bovendien ook werk uit handen nemen. Het voordeel voor kinderen is dat hun dag rustiger verloopt.

Tientallen scholen hebben al enthousiast op de ideeën gereageerd en willen graag proeftuin worden in 2015. In het buitenland bruisen scholen vaak al van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat van de activiteiten. "Wij gaan ook die kant op," aldus de bewindsvrouw.

Dijksma benadrukt dat het geen verplichting wordt om kinderen al vanaf de leeftijd van twee jaar naar de basisschool te sturen. De mogelijkheid om kinderen pas vanaf hun vierde levensjaar naar school te sturen blijft gewoon bestaan. De staatssecretaris geeft aan dat het haar vooral gaat om de mogelijkheid een goede opvang voor kinderen te bieden, waar eventuele achterstanden op tijd weggewerkt kunnen worden. De bewindsvrouw trekt overigens geen extra geld uit om de plannen te realiseren.

Davydenko stijgt naar zesde plaats wereldranglijst

Op de nieuwste editie van de wereldrangijst is Nikolay Davydenko, die gisteren de ATP World Tour Finals won, een plek gestegen. De Rus staat nu zesde.

Roger Federer, die in Londen in de halve finale verloor van Davydenko, was er al zeker van dat hij dit jaar afsluit als de nummer één. Rafael Nadal staat tweede, de Serviër Novak Djokovic bezet de derde plaats. De Argentijn Juan Martin Del Potro, gisteren verliezend finalist in Londen, staat vijfde.

Beste Nederlander is Thiemo de Bakker die 2009 als de nummer 93 van de wereld afsluit. Robin Haase steeg, dankzij de punten die hij bij het challengertoernooi in Helsinki vergaarde, 213 plaatsen en is nu de nummer 454.

Denemarken: 50% CO2-reductie in 2050

De wereldwijde uitstoot van broeikasgassen moet in 2050 zijn teruggebracht tot 50 procent van het niveau van 1990. De overgrote reductie moet komen van de rijke landen. Dat staat in een conceptvoorstel van Denemarken, dat gastland is van de VN-Klimaattop van 7 tot 18 december.

Volgens het voorstel moeten rijke landen 80 procent van de reductie in 2050 voor hun rekening nemen. Het plan stelt verder voor dat de wereld 2020 neemt als het jaar waarin de uitstoot van CO2 zijn piek beleeft.

In het Deense voorstel wordt niet gerept over de reductiedoelen voor rijke landen op de middellange termijn, een belangrijke eis van ontwikkelingslanden. De stijging van de temperatuur moet beperkt blijven tot hooguit 2 graden Celcius, aldus de Denen.

Het lijkt uitgesloten dat er in Kopenhagen een juridisch bindend verdrag wordt getekend. De Deense premier Lars Lokke Rasmussen wil een vijf tot acht pagina's tellend "politiek bindend" akkoord, met bijlages waarin de plichten van landen staan zoals de CO2-reductie van rijke landen in 2020. Hij wil in 2010 een juridisch bindende tekst hebben van de top. Hij wil daarvoor een deadline stellen.

Te dikke en te dunne mensen zijn depressiever

Niet alleen mensen met ernstig overgewicht, maar ook zij die te weinig wegen voelen zich somberder dan mannen en vrouwen met een normaal gewicht. "Naar verhouding zijn meer vrouwen depressief dan mannen", liet vandaag het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten.

Volgens het CBS heeft iemands gemoedstoestand invloed op het eetgedrag van mensen. Zij gaan meer of juist minder eten. Dat kan tot een over- of ondergewicht leiden, zei vandaag een woordvoerster op basis van wetenschappelijke studies. "Het is niet zo dat te dikke mensen per se depressief worden. Het is meer dat mensen met depressies vaker te zwaar zijn of blijven, omdat ze gaan eten."

Mannen die te dun zijn, zijn bovendien depressiever dan seksegenoten die te dik zijn. Voor vrouwen geldt dit ook, alleen zijn bij hen de verschillen minder groot. Het CBS kan verschillen tussen gewicht en depressiviteit niet verklaren door factoren als leeftijd, opleiding of afkomst.

[WRC] Citroën ontkent deal met Räikkönen

Citroën rally-teambaas Olivier Quesnel heeft ontkend dat hij contact heeft gehad met Kimi Räikkönen. De Fin zou volgens de officiële site van het World Rally Championship dichtbij een deal met het Franse team zijn, maar Quesnel verwijst de geruchten naar de prullenbak.

Räikkönen heeft samen met zijn management duidelijk gesteld dat hij in het WRC actief wil zijn in 2010. Dit moet dan via zijn persoonlijke sponsor Red Bull, die ook Citroën sponsort, gaan verlopen. Hierdoor ligt een overstap naar Citroën voor de hand. "Er is niets getekend. Ik heb niet met Räikkönen gesproken," laat Quesnel optekenen in L'Equipe. "En als hij voor Citroën zou tekenen dan zou dat niet bij het officiële team zijn, maar bij het Citroën Junior Team. Daar gaan veel geruchten over."

Quesnel zegt wel fan te zijn van The Iceman en zegt hem graag in de rallysport te zien racen. "Hij is niet zomaar Formule 1-wereldkampioen geworden. Afgelopen seizoen reed hij in Finland de sterren van de hemel in een Super 2000-auto. Als hij naar het WRC komt dan is dat goed nieuws voor de rallysport in het algemeen. Het zou mooi zijn om een lange neus te trekken naar de Formule 1."

Sauber en Ferrari werken opnieuw samen

Ferrari gaat Sauber weer voorzien van motoren. Tussen 1997 en 2005 werkten Ferrari en het team van Peter Sauber ook samen, tot de overname van BMW. Nu Sauber zelf weer een team gaat leiden, wordt de samenwerking hernieuwd.

BWM is gestopt met zijn Formule 1-project en de nieuwe eigenaar Qadbak is inmiddels vertrokken, zonder ook maar iets gedaan te hebben. Het is ook wel begrijpelijk dat de investeringsmaatschappij niet veel interesse heeft in een team dat niet eens zeker is van een startbewijs.

Peter Sauber geeft toe dat dat inderdaad nog een van de grote struikelpunten is: "We werken nu met twee doelstellingen. De eerste is het dertiende toegangsbewijs krijgen. Daarmee komen we gelijk bij de tweede doelstelling: het ondertekenen van het Concorde Verdrag."

Ondertussen gaan de voorbereidingen voor komend seizoen volop verder. "De samenwerking met Ferrari kan niet beter", vindt Sauber. "De verantwoordelijken bij Maranello vertrouwen onze ingenieurs blindelings. Ze geven al voldoende informatie vrij over de motor en versnellingsbak. Het is ook een goede zaak dat we nog veel mensen van onze eerdere samenwerking kennen."

Met het vertrek van BMW en Qadbak is Sauber weer een echte 'privateer' geworden. De Zwitser vindt dat dat geen probleem zou moeten zijn voor het behalen van successen in de Formule 1. "Mensen vragen mij vaak of je met 250 werknemers een topauto kunt bouwen. Dat is absoluut het geval: de Formule 1 verandert op het moment ontzettend. Constructeursorganisatie FOTA heeft voorwaarden gesteld die de grote teams dwingen het aantal werknemers de komende jaren drastisch te reduceren", aldus Peter Sauber, die verwacht dat zijn team het het komende seizoen goed gaat doen.

"Ik heb naar het windtunnelmodel gekeken en ik ben ervan overtuigd dat de Sauber-Ferrari C29 een goede auto wordt."

Meer mensen in bijstand

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is voor het derde kwartaal op rij gestegen. Eind september werden 275.000 bijstandsuitkeringen verstrekt, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag heeft gepubliceerd. Dat zijn er vijfduizend meer dan een kwartaal eerder.

De toename was in het derde kwartaal wel kleiner dan in het tweede, toen het met zevenduizend omhoogging. De stijging past bij het beeld van een verslechterende arbeidsmarkt, aldus het CBS.

Eind 2008 lag het aantal bijstandsuitkeringen nog op 259.000. Nadat het aantal in vier jaar tijd met 80.000 was gedaald, begon het in het eerste kwartaal van 2009 weer toe te nemen.

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is voor het derde kwartaal op rij gestegen.  (foto: ANP)

Zeer zachte november met veel regen

November 2009 eindigt op de tweede plaats in de rij van zachtste novembermaanden sinds 1901. De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 9,5 graden tegen 6,2 normaal, meldde vandaag het KNMI. Alleen november 1994 was met ruim 10 graden zachter. Herfst 2009 staat op een gedeelde derde plaats. Alleen de herfsten van 2005 en 2006 waren zachter.

Lagedrukgebieden veroorzaakten de hele maand nogal wisselvallig weer. Vooral van 13 tot en met 25 november was het bijzonder zacht. De gemiddelde temperatuur lag toen iedere dag vijf tot zeven graden boven de normale temperatuur. Het warmst was het op 13 november. In een aantal weerstations in het zuidoosten werd het toen 17,5 graden.

Met gemiddeld over het land ongeveer 118 millimeter neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 82 mm, was november nat. De zon scheen iets minder dan het langjarig gemiddelde.

Van den Broeck langer bij Omega Pharma-Lotto

Sporza meldt dat Omega Pharma-Lotto, de nieuwe naam van Silence-Lotto, het contract van Jurgen Van den Broeck heeft opengebroken. Het nieuwe contract van de Belg loopt tot eind 2011. De oude verbintenis liep eind volgend jaar af.

"Deze kans moest ik grijpen. Ik voel me thuis bij de ploeg. Ze geven me de nodige vrijheid in mijn voorbereiding. Daarom ook dat ik me vrij snel kon vinden in het voorstel dat ze me deden," aldus de Belg tegenover Sporza.

De Belg, die dit jaar vijftiende werd in de Tour de France, moet het gat van de vertrekkende Cadel Evans opvullen. "Dat zal de nodige verantwoordelijkheid én stress met zich meebrengen. Maar ik word weldra 27: dan heb je de leeftijd om kopman te worden. Ik denk dat mijn prestaties in de Tour bewezen hebben dat ik met druk omkan, ook al mocht ik toen nog mijn ding doen in Evans' schaduw."

Spelcomputer is populair kerstcadeau

Sinterklaas is inmiddels alweer een tijdje in het land en zaterdag deelt hij cadeaus uit ter ere van zijn verjaardag. In Amerika krijgen kinderen geen cadeaus van de Goedheiligman, maar met de kerst vinden ze vaak wel wat leuks onder de kerstboom. Uit een klein onderzoek onder 1.000 Amerikanen blijkt dat een groot deel van deze cadeaus elektronisch van aard zal zijn. 83% van de ondervraagden gaf aan tenminste één elektronisch cadeau aan te schaffen.
Populairste stukje techniek is de spelcomputer, 60% van de mensen die voor elektronica gaat gaf aan een console of handheld onder de boom te gaan zetten. Daarmee is de spelcomputer populairder dan de MP3-speler, 54%, of de camera, 45%. Minst populair is de kleine netbook, maar 15% was bereid deze cadeau te doen.

Niet geheel onverwacht speelt het merk van de spelcomputer in kwestie een enorme rol bij de aanschaf. Met 88% gaat de overgrote meerderheid voor een specifiek merk bij aanschaf. Of de overige 12% zich laat verrassen in de winkel op basis van aanbiedingen is helaas niet bekend gemaakt. Helaas is er ook geen onderzoek gedaan naar welk merk het populairst is, waardoor we over de verhoudingen van de verschillende platformen ook niks te weten komen.

De volledige onderzoeksresultaten kun je hier rustig nalezen.

Een aantal redenen waarom Blur gekocht moet worden

Begin volgend jaar moet de volgende creatie van Bizarre Creations in de winkels liggen: Blur. Deze arcade racer belooft een aantal bestaande auto's te bevatten zoals de Dodge Viper tot een Lotus Exige en ook Ford Transit busjes. Snelheid en actie zal centraal staan, waarbij je je tegenstanders op verschillende manieren dwars kunt zitten, zoals landmijnen en electromagnetische schokken om een rivaal uit te schakelen. Ook zal er een 4-player splitscreen in zitten, alsmede een 20-player online mode.

Misschien is dat nog niet genoeg om Blur gaan kopen. Maar wellicht dat onderstaand filmpje echter wel genoeg redenen bevat voor sommige gamers om Blur te kopen.

Celstraf en tbs voor babymoorden Enschede

De rechtbank in Almelo heeft vanochtend de 24-jarige Marike H. veroordeeld tot 1,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden van haar twee baby's. Dat is conform de eis die het Openbaar Ministerie twee weken geleden had gesteld.

De rechtbank oordeelde dat er sprake was van kinderdoodslag en niet van kindermoord. De Enschedese studente maakte in mei 2006 en november 2008 een einde aan het leven van haar zuigelingen, beide keren vlak na hun geboorte. De zwangerschappen had ze voor haar omgeving verborgen weten te houden. Toen een van de lijkjes in december vorig jaar in een container vlakbij de woning van H. werd ontdekt, kwam de zaak aan het rollen. De eerste baby (Jurgen) had ze gewurgd. De tweede (Alex) had ze met de navelstreng om zijn hals in de toiletpot aan zijn lot overgelaten.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum omschreven H. als iemand met een borderlinestoornis, die er door haar intelligentie en verbale begaafdheid in was geslaagd haar omgeving een rad voor ogen te draaien. Aangezien H. volgens de deskundigen de ernst van de gebeurtenissen nog lang niet tot zich heeft laten doordringen, spraken ze zich uit voor een langdurige behandeling in een gesloten omgeving.

Blizzard geeft gratis speeltijd weg

De tijd gaat snel, het is namelijk alweer 5 jaar geleden dat World of Warcraft het levenslicht zag. In deze periode heeft deze MMORPG meerdere awards gekregen zijn er meer dan 12 miljoen actieve accounts aangemaakt. Ook zijn er meerdere grote uitbreidingen ontwikkeld, waaronder The Burning Crusade, Wrath of the Lich King en de nieuwe Cataclysm is dit jaar aangekondigd met een release datum ergens in 2010. Logischerwijs zijn er ondanks al 12 miljoen accounts nog genoeg gamers in de wereld die World of Warcraft nog nooit aangeraakt hebben. En er zullen ook genoeg gamers zijn die World of Warcraft (al dan niet na een jarenlange verslaving) intussen gedag gezegd hebben.

Dat is natuurlijk niet gunstig voor Blizzard, en daarom zijn op de website van Blizzard nu een aantal acties gaande. Ten eerste is er op de WoW homepage een grote banner te zien met de opmerking dat er een 10 dagen gratis trial te downloaden is. Dit is op zich niet nieuw, maar de actieve promotie voorop de webpagina wel. Ook is te zien dat de basisgame World of Warcraft, dus zonder uitbreidingen, nu voor $5 te koop is in de Blizzard Online Store, leuk kadootje natuurlijk zo voor de feestdagen. De Battle Chest (WoW, Burning Crusade, Strategy Guides voor de game en uitbreiding) is voor $19,99 te verkrijgen.

Als laatste heeft een insider bij Blizzard aangegeven dat er een berg e-mails gestuurd gaat worden naar inactieve spelers met de aanbieding dat ze de game 7 dagen gratis kunnen spelen als ze besluiten WoW toch maar weer op te starten. De 5e verjaardag van World of Warcraft gaat dus niet zonder stoot of slag voorbij.


Oorzaak voor nog meer rechtzaken??

Einde samenscholingsverbod Kanaleneiland

De overlast en criminaliteit in de Utrechtse wijk Kanaleneiland-Noord is dusdanig afgenomen, dat burgemeester Wolfsen, het Openbaar Ministerie en de politie hebben besloten het samenscholingsverbod op te heffen.

"De jongerenoverlast, alsook het aantal bedreigingen en intimidaties, zijn sterk afgenomen. Het percentage bewoners dat zich onveilig voelt, daalde van 65 procent in 2006 tot 48 procent in 2008. Deze positieve trend blijkt zich ook dit jaar voort te zetten. Bovendien zijn de afgelopen periode slechts vier aanhoudingen verricht vanwege het samenscholingsverbod", aldus de woordvoerder van burgemeester Wolfsen.

Het samenscholingsverbod werd twee jaar geleden ingesteld nadat in korte tijd de criminaliteit met 23 procent was toegenomen. Voornamelijk Marokkaanse jongeren zorgden voor veel overlast, waardoor de wijk geregeld negatief in het nieuws kwam.

Volgens de gemeente heeft de introductie van straatcoaches voor een belangrijk deel bijgedragen aan de afname (14 procent) van de criminaliteit. "Er is ook extra ingezet op jongerenwerk, en zijn er meer voorzieningen voor jongeren. We bieden persoonlijke begeleiding naar werk, scholing, zorg en schuldhulpverlening."

Geen leven meer door WoW

Een Amerikaan zou geen Amerikaan zijn, als hij niet naar de rechtbank zou stappen om elke tegenslag in zijn leven. Zo ook Erik Estavillo, deze Amerikaan claimde geen leven meer te hebben door World of Warcraft. Uiteraard kan dat niet zijn eigen schuld geweest zijn, dit komt allemaal door die gemene Blizzard. Voor al dit lijden eist Erik een schadeclaim van 1 miljoen dollar (Omgerekend zo'n 18 euro).

Volgens Erik is zijn verslaving ontstaan door de "geniepige en bedrieglijke praktijken" van Blizzard. Door bijvoorbeeld de loopsnelheid zo laag te houden zou de game hem zoveel tijd kosten zodat het in de weg staan om 'echt te leven'. Estavillo is behoorlijk ver gevorderd, zo heeft hij al 5000 goudstukken verzameld en een uitgebreid scala van mounts en skills. Wat hij bereikt heeft in zijn echte leven zal daardoor minder indrukwekkend zijn.

Dit is niet de eerste keer dat Estavillo een gamebedrijf verantwoordelijk stelt voor de tegenslagen in zijn leven. Zo klaagde hij eerder Microsoft aan vanwege de stress die zijn kapotte Xbox 360 hem opgeleverd had.

'Obama komt met exitstrategie Afghanistan'

De Amerikaanse president Barack Obama komt met een tijdschema voor het beëindigen van de oorlog in Afghanistan, als hij morgen tijdens een toespraak in de militaire academie in West Point zijn nieuwe strategie voor Afghanistan zal bekendmaken. Dat berichtte The New York Times vandaag op gezag van anonieme regeringsfunctionarissen.

Obama zal dan aankondigen dat hij circa 30.000 extra militairen naar Afghanistan stuurt, aldus de krant. Maar hij wil de rede ook gebruiken om duidelijk te maken hoe en wanneer hij de massale Amerikaanse militaire aanwezigheid zal terugbrengen. "Hij wil een helder beeld overbrengen van zowel het tijdschema voor actie als de manier waarop aan de oorlog een einde zal komen", zegt een functionaris.

De VS hebben op dit moment bijna 70.000 militairen in Afghanistan.

Krimpregio's moeten topdorpen krijgen

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil dat er topdorpen worden aangewezen. De minister wil de leegloop op het platteland tegengaan en daarmee onder meer de locale economie, onderwijs en voorzieningen op niveau houden.

De topdorpen moeten het kloppende hart van de regio worden, waar jonge gezinnen willen wonen en waar tal van voorzieningen aanwezig zijn. Volgens Verburg moeten aandacht en budgetten verschoven worden naar krimpregio's en de dorpen en inwoners moeten ondersteund worden in hun ideeën en initiatieven.

"Door de krachten te benutten en van elkaars ideeën en oplossingen te leren, kunnen we vernieuwen", zo zegt Verburg. "Veel kunnen deze mensen op eigen kracht. We willen hen ondersteunen, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat pionierende boeren makkelijker aan vergunningen komen."

Skiër Kucera breekt been

John Kucera moet mogelijk de Winterspelen volgend jaar in eigen land aan zich voorbij laten gaan. De Canadese skiër brak gisteren zijn been tijdens de wereldbekerwedstrijd op de Super-G in Lake Louise.

Kucera, de wereldkampioen downhill, moest per helicopter worden afgevoerd naar het ziekenhuis waar de breuk werd geconstateerd. "John heeft een breuk opgelopen in zijn linkerbeen. Hij zal daaraan geopereerd moeten worden", aldus een verklaring van de Canadese skibond.

Overigens werd er in de verklaring niets gezegd over het eventuele missen van de Spelen van Vancouver. De 25-jarige Kucera is daar één van de favorieten voor olympisch goud.

Douglas overweegt voor Oranje te kiezen

FC Twente-verdediger Douglas overweegt voor Nederland uit te gaan komen. Dat zegt hij tegen Sportweek.

De Braziliaanse verdediger heeft nog geen interland achter zijn naam staan voor Brazilië, waardoor hij zich nog kan laten naturaliseren tot Nederlander. "Het bevalt me goed in Nederland en het is een mooi elftal", begint de boomlange verdediger. "Bert van Marwijk mag best naar mij toe komen, dan ga ik eens goed nadenken wat ik echt wil. Ik doe de deur zeker niet dicht."

"Ik heb ergens ver weg nog de hoop dat Dunga (bondscoach Brazilië, red.) me meeneemt naar het komende WK. Maar als ik reëel ben, de kans dat ik binnenkort geselecteerd word voor het Braziliaans elftal is niet groot."

In Studio Voetbal liet bondscoach Van Marwijk gisteravond weten eveneens open te staan voor Douglas. "Ik denk dat hij van meerwaarde kan zijn voor ons."

WHO wil eerder gebruik hiv-medicijnen

Mensen die besmet zijn met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, moeten in een eerder stadium beginnen met het slikken van medicijnen. Dat staat in een aangepaste richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die vandaag werd gepubliceerd.

"Het beste moment om te beginnen met ARV (antiretrovirale therapie) is voordat patiënten onwel worden, of een infectieziekte oplopen", stelt de WHO, verwijzend naar bijvoorbeeld tuberculose.

De WHO vindt verder dat landen het beste kunnen stoppen met het aanbieden van het medicijn Stavudine, dat op het moment het meeste wordt voorgeschreven. Stavudine heeft bijwerkingen, zoals zenuwstoornissen en vermagering, die onomkeerbaar zijn. De WHO adviseert het gebruik van Zidovudine en Tenofovir. Die hebben veel minder bijwerkingen en zijn even effectief als Stavudine.

NEC aast op Wielaert

NEC gaat zijn zinnen tijdens de komende transferperiode op Rob Wielaert zetten. De verdediger is overbodig geworden bij Ajax.

Amper tien maanden nadat Wielaert na langdurig getouwtrek voor Ajax koos, zal hij spijt hebben van zijn keuze. Zijn eerste half jaar in Amsterdam liep resultaat-technisch gezien op een debacle uit, al mocht hij van Marco van Basten nog vanaf het begin spelen.

Met de komst van Martin Jol verplaatste het Ajax-leven van Wielaert zich echter naar de tribune en de maandagavond, waar hij met het beloftenelftal meespeelt. Wiljan Vloet, de nieuwe trainer van NEC, ziet in Wielaert een versterking, schrijft De Telegraaf.

De Nijmegenaren hebben Ajax inmiddels laten weten geďnteresseerd te zijn. Zij kregen te horen dat een overgang, al dan niet tijdelijk, bespreekbaar is. Vloet en Wielaert hebben dezelfde zaakwaarnemer (Kees Ploegsma, red).

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over hoge politiemensen die in de kassa graaien.

Laat duidelijk zijn dat volgens mij veruit de meeste politiemensen op alle niveaus gewoon op een goede en fatsoenlijke manier hun werk doen. Maar de meeste is niet goed genoeg. Bij de politie moeten ze zich allemáál op een ordentelijke manier gedragen. Want anders verliest de politie het morele gezag om burgers aan te kunnen spreken op hun gedrag. Dus:

Galliani: "Miljoenen Huntelaar niet voor niks"

AC Milan's vice-president Adriano Galliani is opgelucht door de doelpunten van Klaas-Jan Huntelaar.

De Nederlandse spits maakte gisteravond in blessuretijd twee doelpunten om zo Milan aan de zege op bezoek bij Catania te helpen (0-2). De eerste goal leek houdbaar (schot onder keeper door), maar zijn tweede goal was van grote schoonheid (stift).

"Ik ben heel blij dat Klaas vandaag twee keer heeft gescoord", zei Galliani na afloop tegen TMW. "En de tweede goal maakte duidelijk dat hij veel kwaliteit heeft. Vanavond hadden we als ploeg ook een beetje geluk", doelde hij op de late goals. "Mensen zullen na vandaag in ieder geval niet meer zeggen dat ik de voorzitter was die vijftien miljoen euro uitgaf aan Huntelaar voor niets".

Valdano ondanks nederlaag: "We zijn tevreden"

Een dikke tweehonderd miljoen euro uitgeven en alsnog verliezen van de aartsrivaal. Real Madrid overkwam het. Algemeen directeur Jorge Valdano was na het verlies gisteren tegen Barcelona tóch tevreden.

Opmerkelijk, want verliezen van Barcelona betekent in Madrid doorgaans een week slecht gehumeurd. Valdano kijkt er anders tegenaan. "We speelden de beste wedstrijd van de laatste weken", zei hij tegen AS. "Genoeg kansen voor ons, we zijn tevreden."

"De wedstrijd was van een hoog niveau met twee ambitieuze teams die allebei kansen hadden", ging Valdano verder. "We hadden iets meer geluk nodig, al zijn we heel tevreden over het initiatief dat onze ploeg lange tijd had. Alleen willen we wel elke week winnen."

Onveilig werken bij auto- en fietsfabrikanten

De Arbeidsinspectie is bezorgd over blijvend slechte werkomstandigheden bij auto- en fietsfabrikanten. Nadat in 2005 de sector al eens was gewaarschuwd dat het slecht gesteld was met de veiligheid van werknemers, blijkt na nieuwe controles de situatie niet verbeterd te zijn.

Dat heeft de Arbeidsinspectie vandaag bekendgemaakt. Vorig jaar zijn bij een kleine vijfhonderd bedrijven in de transportmiddelenindustrie controles uitgevoerd en bleek dat twee derde zich niet aan de regels voor veilig werken houdt. In bijna vijftig gevallen was de situatie zelfs zo gevaarlijk dat inspecteurs het werk stil hebben laten leggen.

Vooral met machines is veel mis. Deze zijn vaak onveilig, verouderd en slecht onderhouden. In veel gevallen waren bewegende delen niet afgeschermd en/of hadden werknemers de beveiliging uitgeschakeld, omdat ze dat prettiger werken vonden.

De Arbeidsinspectie noemt de problemen bij de auto- en fietsfabrikanten hardnekkig. Ondanks een voorlichtingscampagne in de branche is er weinig verbeterd aan de werkomstandigheden en bleef een gedragsverandering onder het personeel ook uit.

De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken kondigde aan te blijven controleren bij de overtreders, totdat de situatie op orde is. Ook volgt er over twee jaar een nieuwe inspectieronde.

Minder sterfte door kanker in Europa

Het aantal doden door kanker neemt af in Europa. Dat blijkt uit een onderzoek waarover het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Oncology vandaag publiceert.

Voor de studie werd de sterfte als gevolg van kanker in Europese landen vergeleken over de periodes 1990-1994 en 2000-2004. Bij mannen daalde het aantal doden door deze ziekte met 9 procent en bij vrouwen met 8 procent.

De positieve ontwikkeling houdt volgens de onderzoekers verband met een afname van het aantal rokers en de toename van preventief onderzoek. Daardoor wordt kanker in een steeds vroegtijdiger stadium ontdekt en is de ziekte minder vaak fataal.

De verschillen tussen de landen zijn groot. Hongaarse mannen sterven het vaakst aan kanker, gevolgd door seksegenoten in Tsjechië en Polen. Het aantal sterfgevallen door kanker onder mannen ligt het laagst in Zweden. In Finland en Zwitserland komt de ziekte ook relatief weinig voor.

Bij de vrouwen scoort Denemarken het slechtst, en hebben Hongarije en Schotland eveneens relatief hoge sterftecijfers als gevolg van kanker. In Spanje sterven de minste vrouwen aan kanker. In Griekenland en Portugal komt de ziekte ook relatief weinig voor onder vrouwen.

Ajax-fans sturen gratis spits naar Feyenoord

Feyenoords zoektocht naar aanvallende versterking moet in de winterstop leiden tot een nieuwe spits in Rotterdam. Zelfs Ajax-supporters lijken te helpen, bericht de Telegraaf.

Op de dag dat technisch directeur Leo Beenhakker aankondigde een gratis spits aan zijn selectie toe te willen voegen, deed de Supporters Vereniging Ajax een oproep aan zijn 85.000 leden: of ze allemaal gratis dagbladen Spits naar Rotterdam-Zuid wilden sturen.

Hoeveel krantjes er uiteindelijk in de brievenbus zijn gevallen is niet bekend. Beenhakker werkte in het verleden ook voor Ajax, maar is sinds dit jaar weer werkzaam bij Feyenoord.

Overigens lijkt Ajax momenteel ook geen cent te makken te hebben. De Amsterdammers haalden tijdens de afgelopen transferperiode Jeroen Verhoeven, Demy de Zeeuw, Timothee Atouba en Marko Pantelic waren, naast twee gehuurde Braziliaanse jeugdspelers.

Trein ontspoort in Rusland na explosie

In Rusland is vandaag een trein ontspoord na een explosie in de onrustige deelrepubliek Dagestan, in het zuiden van het land. Voor zover bekend zijn er geen doden te betreuren. Dat meldde de politie tegen het persbureau Interfax.

De autoriteiten vermoeden dat sprake is van een aanslag. Het is de tweede keer in korte tijd dat het Russische spoor doelwit is van onbekende daders. Vrijdagavond vonden zeker 25 mensen de dood tijdens een bloedige aanslag op een sneltrein tussen Moskou en Sint-Petersburg.

De ontploffing vanmorgen gebeurde kort voordat een trein op de spoorlijn tussen de Siberische stad Tjoemen en Bakoe (de hoofdstad van Azerbeidzjan) zou passeren. De trein zou niet zijn ontspoord.

Dagestan ligt naast Tsjetsjenië, waar na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 tot twee keer toe bloedige oorlogen werd uitgevochten. Separatisten plegen nog regelmatig aanslagen in de Noordelijke Kaukasus-regio.

Vadertje Staat

En overal klinkt het nog: “Ik heb niks te verbergen. Als de overheid mij in de gaten wil houden en registreren voor veiligheid of gemak, dan gaan ze hun gang maar. Ik doe niks illegaals.” Ondertussen bliept over vijf jaar bij iedereen die de autosleuteltjes aanraakt of het OV instapt een signaaltje richting Vadertje Staat. Ga rustig slapen, hier ben ik, uw burger. Knijp mij maar uit. Volg me beter dan de Stasi. Infiltreer mijn persoonlijke leven, tap alles af wat je kunt vinden zonder toestemming te hoeven vragen, want IK heb NIKS te verbergen.

Proces tegen Demjanjuk begint

In München begint vanmorgen het proces tegen John Demjanjuk. De aanklagers verdenken hem ervan bewaker te zijn geweest in het vernietigingskamp Sobibor. De nazi's vermoordden daar in de Tweede Wereldoorlog ongeveer 250.000 joden.

Vanuit Nederland werden 34.313 joden op transport gezet naar Sobibor, dichtbij de huidige grens met Rusland. Zij vonden vrijwel allemaal de dood in de gaskamer.

Tot het personeel van het vernietigingskamp behoorden ongeveer dertig SS'ers. Zij werden bijgestaan door negentig tot 120 'trawniki', helpers uit vooral Oost-Europa. Demjanjuk, nu 89 jaar oud, zou één van hen zijn geweest.

Het proces begint vandaag om 10.00 uur en zal naar verwachting zeker tot en met mei volgend jaar duren. Circa tweehonderd verslaggevers zijn vanuit de hele wereld afgereisd naar München om de zaak te verslaan.

De zittingen duren maximaal drie uur per dag, in verband met de zwakke gezondheid van de verdachte. Per week hoeft Demjanjuk niet meer dan drie dagen naar de rechtbank te komen.

Koenders: ontwikkelingswerk Uruzgan gaat door

Ontwikkelingsprogramma's in de Afghaanse provincie Uruzgan zullen na het vertrek van de nu aanwezige Nederlandse militairen zoveel mogelijk worden voortgezet. Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat vandaag duidelijk gemaakt na afloop van een driedaags bezoek aan Afghanistan, waaronder Uruzgan.

Koenders voerde gesprekken met vertegenwoordigers van de Afghaanse regering, hulporganisaties, de ambassadeurs van de Verenigde Staten en Canada en NAVO-commandant Nick Carter. Volgens Koenders is er veel bereikt door de gezamenlijke inzet van Nederlandse ontwikkelingssamenwerking-deskundigen, diplomaten en militairen in Uruzgan. "De veiligheid is vergroot, het aantal scholen is in drie jaar tijd verdrievoudigd en bijna alle inwoners hebben toegang tot gezondheidszorg."

De economische ontwikkeling is volgens de bewindsman op gang gekomen, zelfs in het afgelegen Chora waar Koenders een bezoek bracht aan een aantal projecten. "Dat is een enorme prestatie waar Nederland trots op mag zijn en betekent daadwerkelijk vooruitgang voor de mensen in Uruzgan." Het aantal non-gouvernementele organisaties is in Uruzgan in drie jaar tijd gestegen van vier naar vijftig.

Koenders sprak met de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken over de noodzakelijke aanpak van corruptie. Het is volgens Koenders van belang dat corrupte ambtenaren en politiefunctionarissen worden ontslagen. "Zolang daar geen garanties voor zijn, zal Nederland geen nieuwe bijdrage van 25 miljoen euro overmaken naar het wederopbouwfonds." De Nederlandse minister heeft bovendien benadrukt dat de nieuwe Afghaanse regering ministers met 'schone handen' moet hebben.

  (foto: ANP)

Boek: Peter Cameron - De stad waar je tenslotte aankomt

Soms laat een boek zich lezen als een film. Wat een geluk is het dan als je aan een boek kunt beginnen wetende dat er binnenkort ook een verfilming van in de bioscoop komt.Dit is het geval bij De stad waar je tenslotte aankomt (originele titel The City of Your Final Destination) van Peter Cameron. Het boek kwam al zeven jaar geleden in Amerika uit, maar we hebben tot 2009 moeten wachten op de Nederlandse vertaling. Was het dit lange wachten waard?

'Partij premier Kosovo betrokken bij moorden'

Een voormalig lid van de geheime dienst in Kosovo zegt in opdracht van de partij van premier Hasim Thaci zware misdaden te hebben gepleegd tegen politieke tegenstanders. De Servische televisie (RTS) meldde gisteravond dat de man, Naim Blaca, gezegd heeft betrokken te zijn geweest bij zeker zeventien moorden.

De partij van Thaci, de Democratische Partij van Kosovo, wijst de beschuldigingen van de hand. "Bepaalde politieke partijen denken hiermee goedkoop politiek te kunnen scoren", aldus een DPK-woordvoerder.

Blaca weigerde te zeggen in hoeveel gevallen hij zelf mensen heeft vermoord. Hij vertelde een maand geleden opening van zaken te hebben gegeven aan de openbaar aanklager. Volgens woordvoerder Christoph Lamfalusi van de EU-missie EULEX in Kosovo is de aanklager een onderzoek naar de beschuldigingen gestart. EULEX houdt namens Brussel toezicht op het bestuur van Kosovo.

  (foto: ANP)

Minaretverbod belediging voor moslims

De uitkomst van het referendum over het minaretverbod in Zwitserland heeft geleid tot boze reacties in islamitische landen. "Dit voorstel... moet niet alleen worden gezien als een aanval op de godsdienstvrijheid, maar ook als een poging om de gevoelens te beledigen van de moslimgemeenschap binnen en buiten Zwitserland", aldus de invloedrijke Egyptische grootmoefti Sjeik Ali Gomaa.

Ali Gomaa vertegenwoordigt de Dar al-Ifta, die namens de overheid in Egypte officiële uitleg geeft van de islamitische wetgeving. Hij reageerde tegenover het Egyptische staatspersbureau MENA op het feit dat een meerderheid van de Zwitsers gisteren tijdens een referendum instemde met het instellen van een verbod op de bouw van nieuwe minaretten.

Gomaa riep de circa 400.000 moslims in Zwitserland op om via de dialoog en via juridische procedures actie te ondernemen tegen het minaretverbod, als dat van kracht wordt.

Moet er in Nederland ook een referendum komen? Stem op onze poll.

Uitslagen Spanje speelronde 12

De twaalfde speelronde in de Primera División stond uiteraard in het teken van El Clásico, die werd gewonnen door Barcelona. Natuurlijk werden er nog negen andere duels afgewerkt.

Sevilla leek in eigen huis niet te kunnen profiteren van het puntverlies van koploper Real Madrid. Málaga kwam op bezoek in Sánchez Pizjuán en had absoluut geen zin om weer te verliezen. De mede-Andalusiërs hadden al tien duels op rij niet gewonnen, en hoopten dat bij de streekrivaal wel te kunnen. Het begon in ieder geval goed, want bij rust stond Málaga met 0-2 voor door treffers van Fernando en ex-Sevillista Duda. Na rust had Manolo Jímenez zijn mannen eindelijk aan het presteren gekregen. Clubtopscorer Luís Fabiano deed weer eens waar hij goed in was en redde eigenhandig een punt met twee doelpunten.

Enkele uren daarvoor had Valencia het ook al nagelaten om dichter bij de koppositie te kruipen. In het eigen Mestalla maakte het voetballend gehakt van Mallorca, maar kon dat niet uitdrukken in doelpunten. Enorme kansen werden gemist en pas na rust kon David Villa dan eindelijk de score openen. De topscorer van La Liga miste echter ook meerdere kansen gedurende het duel. En zoals zovaak brak dat de thuisclub uiteindelijk op. Een domme overtreding van rechtsback Bruno Saltor leverde Mallorca een strafschop op. Vanaf elf meter bezorgde Borja Valero Mallorca een punt.

Ook de 'andere' Madrid-Barcelona stond in dit weekend op de rol. Hierin was er echter maar één club die wilde voetballen: Atlético. In het eigen Vicente Calderón was de thuisclub veel te sterk voor Espanyol. Atlético boekte pas de tweede seizoensoverwinning, maar deed dat wel in stijl. Door een goal van Diego Forlán was de ruststand nog slechts 1-0, maar na rust werd het krachtsverschil daadwerkelijk in doelpunten uitgedrukt. Kun Agüero schoot twee keer raak alvorens Maxi Rodríguez de eindstand op 4-0 bepaalde.

Door een goal van verdediger Alberto Lopo behoudt Deportivo de aansluiting met de top. Het won met 0-1 bij degradatiekandidaat Real Racing Club. Een andere kandidaat, Xerez, ging hard onderuit bij Getafe. Het kwam nog wel op voorsprong maar nadat David Prieto vlak voor rust rood kreeg ging het lopen bij de Madrilenen. Onder meer door drie goals van Roberto Soldado liep Getafe uit naar 5-1. In Valladolid leek Tenerife tegen een zware nederlaag aan te lopen. Het stond vlak na rust 3-0, maar een uitstekende comeback leverde de promovendus toch nog een punt op.

Uitslagen:

DatumThuisUitUitslag
28/11Real Sporting de GijónVillarreal CF1-0
28/11Valencia CFRCD Mallorca1-1
28/11Sevilla FCMálaga CF2-2
29/11UD AlmeríaAthletic Club de Bilbao1-4
29/11Getafe CFXerez CD5-1
29/11Real Racing ClubDeportivo de La Coruńa0-1
29/11Real Valladolid CFCD Tenerife3-3
29/11Real ZaragozaCA Osasuna0-1
29/11FC BarcelonaReal Madrid CF1-0
29/11Club Atlético de MadridRCD Espanyol4-0

Stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1FC Barcelona129303030-8
2Real Madrid CF129122827-9
3Sevilla FC128222623-10
4Valencia CF127412523-12
5Deportivo de La Coruńa128132517-12
6RCD Mallorca126332122-15
7Real Sporting de Gijón125522013-10
8Athletic Club de Bilbao126242016-15
9Getafe CF126061819-17
10CA Osasuna124351513-15
11RCD Espanyol12345138-16
12Villarreal CF123361217-16
13UD Almería123361212-19
14Real Zaragoza123361215-23
15Real Valladolid CF122551118-23
16CD Tenerife123271111-24
17Club Atlético de Madrid122461017-24
18Málaga CF12147713-18
19Real Racing Club de Santander12147710-21
20Xerez CD1214774-21

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1David VillaValencia CF10
2Zlatan IbrahimovicFC Barcelona8
3Lionel MessiFC Barcelona7
=Luís FabianoSevilla FC7
=Roberto SoldadoGetafe CF7
6Diego CostaReal Valladolid CF6
=Kun AgüeroClub Atlético de Madrid6
=Seydou KeitaFC Barcelona6
=Walter PandianiCA Osasuna6

Programma:

DatumThuisUitTijd
5/12Sevilla FCReal Valladolid CF18.00
5/12Xerez CDClub Atlético de Madrid18.00
5/12Real Madrid CFUD Almería20.00
5/12Deportivo de La CoruńaFC Barcelona22.00
6/12CD TenerifeReal Sporting de Gijón17.00
6/12RCD EspanyolReal Racing Club17.00
6/12RCD MallorcaReal Zaragoza17.00
6/12Málaga CFCA Osasuna17.00
6/12Villarreal CFGetafe CF19.00
6/12Athletic Club de BilbaoValencia CF21.00

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #150 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #893
review
Wo Long: Fallen Dynasty
special
Random Pics van de Dag #892
review
WWE 2K23
special
Random Pics van de Dag #891
©FOK.nl e.a.