KNVB wil financiële openheid clubs

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB wil de geheimhoudingsplicht over de financiële status van een profclub afschaffen.

Om dit te bewerkstelligen wordt een reglementswijziging voorbereid. Tijdens de voorjaarsvergadering van de profsectie volgend jaar zal er over deze wijziging worden gestemd.

"Van de nieuwe openheid moet onder meer een preventieve werking uitgaan", lichtte directeur betaald voetbal Henk Kesler van de KNVB maandag toe na de najaarsvergadering. "Voor de supporters en de sponsors bijvoorbeeld is het belangrijk om te weten dat hun club voorlopig geen gekke dingen kan doen met geld. Dat kan onder meer helpen bij het vinden van oplossingen."

Op dit moment is het de KNVB niet toegestaan namen van clubs naar buiten te brengen die door financiële problemen in categorie 1 van het licentiereglement zitten. De clubs mogen dit seizoen nog zelf beslissen of ze hun status aan de buitenwereld kenbaar maken.

"In dit verband vragen wij ons soms af of iedereen binnen de club wel op de hoogte is van de ernst van de situatie", aldus Benk Korthals, voorzitter van de raad van toezicht van de KNVB.