Einde samenscholingsverbod Kanaleneiland

Michel (OA)

De overlast en criminaliteit in de Utrechtse wijk Kanaleneiland-Noord is dusdanig afgenomen, dat burgemeester Wolfsen, het Openbaar Ministerie en de politie hebben besloten het samenscholingsverbod op te heffen.

"De jongerenoverlast, alsook het aantal bedreigingen en intimidaties, zijn sterk afgenomen. Het percentage bewoners dat zich onveilig voelt, daalde van 65 procent in 2006 tot 48 procent in 2008. Deze positieve trend blijkt zich ook dit jaar voort te zetten. Bovendien zijn de afgelopen periode slechts vier aanhoudingen verricht vanwege het samenscholingsverbod", aldus de woordvoerder van burgemeester Wolfsen.

Het samenscholingsverbod werd twee jaar geleden ingesteld nadat in korte tijd de criminaliteit met 23 procent was toegenomen. Voornamelijk Marokkaanse jongeren zorgden voor veel overlast, waardoor de wijk geregeld negatief in het nieuws kwam.

Volgens de gemeente heeft de introductie van straatcoaches voor een belangrijk deel bijgedragen aan de afname (14 procent) van de criminaliteit. "Er is ook extra ingezet op jongerenwerk, en zijn er meer voorzieningen voor jongeren. We bieden persoonlijke begeleiding naar werk, scholing, zorg en schuldhulpverlening."