'Kind vanaf twee jaar naar school'

Marc (MPG)
Staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) verwacht dat kinderen vanaf 2015 al in hun tweede levensjaar naar de basisschool kunnen gaan. Bovendien zouden scholen en sportverenigingen dan onderdak vinden in één gebouw, zodat ouders hun kinderen niet meer van de ene naar de andere plaats en weer terug hoeven te brengen.

Niet alleen krijgen ouders het zo minder druk, ook voor leerkrachten en kinderen zijn er voordelen. In het ideaalbeeld van Dijksma zitten kinderopvang en school in hetzelfde gebouw. Leraren kunnen zich daardoor meer richten op hun kerntaak: het geven van onderwijs. Een trainer van een sportvereniging die een onderwijsbevoegdheid heeft kan leraren bovendien ook werk uit handen nemen. Het voordeel voor kinderen is dat hun dag rustiger verloopt.

Tientallen scholen hebben al enthousiast op de ideeën gereageerd en willen graag proeftuin worden in 2015. In het buitenland bruisen scholen vaak al van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat van de activiteiten. "Wij gaan ook die kant op," aldus de bewindsvrouw.

Dijksma benadrukt dat het geen verplichting wordt om kinderen al vanaf de leeftijd van twee jaar naar de basisschool te sturen. De mogelijkheid om kinderen pas vanaf hun vierde levensjaar naar school te sturen blijft gewoon bestaan. De staatssecretaris geeft aan dat het haar vooral gaat om de mogelijkheid een goede opvang voor kinderen te bieden, waar eventuele achterstanden op tijd weggewerkt kunnen worden. De bewindsvrouw trekt overigens geen extra geld uit om de plannen te realiseren.