Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over hoge politiemensen die in de kassa graaien.

Laat duidelijk zijn dat volgens mij veruit de meeste politiemensen op alle niveaus gewoon op een goede en fatsoenlijke manier hun werk doen. Maar de meeste is niet goed genoeg. Bij de politie moeten ze zich allemáál op een ordentelijke manier gedragen. Want anders verliest de politie het morele gezag om burgers aan te kunnen spreken op hun gedrag. Dus:

Volkomen terecht worden agenten die zonder noodzaak veel te hard rijden, zonder zwaailicht door rood scheuren, parkeer- en stopverboden negeren omdat anders de bamischijven koud worden,  of in beslag genomen drugs achterover drukken publiekelijk aan de schandpaal genageld. Maar hoe zit het met de hogere functionarissen bij onze politiemacht?

Sommige leidinggevenden hebben zich inmiddels ook ontpopt als ordinaire zakkenvullers. Rare vergoedingen voor bereikbaarheidsdiensten, enorm hoge tegemoetkomingen voor huisvesting, noem maar op. Volkomen terecht, dat in de media ook hierover een storm van kritiek opstak.

Kan de Raad van Hoofdcommissarissen mij eens vertellen, wat het verschil is tussen een gewone agent die rotzooit en een hoge politiefunctionaris die zich veel te royaal laat betalen voor zijn werk? Beiden steken in feite toch gewoon hun middelvinger op naar de samenleving?