Sauber en Ferrari werken opnieuw samen

Ferrari gaat Sauber weer voorzien van motoren. Tussen 1997 en 2005 werkten Ferrari en het team van Peter Sauber ook samen, tot de overname van BMW. Nu Sauber zelf weer een team gaat leiden, wordt de samenwerking hernieuwd.

BWM is gestopt met zijn Formule 1-project en de nieuwe eigenaar Qadbak is inmiddels vertrokken, zonder ook maar iets gedaan te hebben. Het is ook wel begrijpelijk dat de investeringsmaatschappij niet veel interesse heeft in een team dat niet eens zeker is van een startbewijs.

Peter Sauber geeft toe dat dat inderdaad nog een van de grote struikelpunten is: "We werken nu met twee doelstellingen. De eerste is het dertiende toegangsbewijs krijgen. Daarmee komen we gelijk bij de tweede doelstelling: het ondertekenen van het Concorde Verdrag."

Ondertussen gaan de voorbereidingen voor komend seizoen volop verder. "De samenwerking met Ferrari kan niet beter", vindt Sauber. "De verantwoordelijken bij Maranello vertrouwen onze ingenieurs blindelings. Ze geven al voldoende informatie vrij over de motor en versnellingsbak. Het is ook een goede zaak dat we nog veel mensen van onze eerdere samenwerking kennen."

Met het vertrek van BMW en Qadbak is Sauber weer een echte 'privateer' geworden. De Zwitser vindt dat dat geen probleem zou moeten zijn voor het behalen van successen in de Formule 1. "Mensen vragen mij vaak of je met 250 werknemers een topauto kunt bouwen. Dat is absoluut het geval: de Formule 1 verandert op het moment ontzettend. Constructeursorganisatie FOTA heeft voorwaarden gesteld die de grote teams dwingen het aantal werknemers de komende jaren drastisch te reduceren", aldus Peter Sauber, die verwacht dat zijn team het het komende seizoen goed gaat doen.

"Ik heb naar het windtunnelmodel gekeken en ik ben ervan overtuigd dat de Sauber-Ferrari C29 een goede auto wordt."