CD: Bibio - The Apple and The Tooth

Als je de tracklist van het album van Bibio erbij pakt, lijkt het niet echt op een album. Het album The Apple and The Tooth bevat namelijk slechts vier 'gewone' nummers, de andere acht zijn remixes van eerder uitgebrachte nummers van de Britse music producer Stephen Wilkinson. Alle eerder uitgebrachte nummers stonden ook op de voorganger Ambivalence Avenue.




Zelfs Stephen zelf geeft toe dat het album meer een EP is. "Je moet het album zien als een lang spelende EP met twaalf tracks," vertelt de artiest op zijn MySpace. De vier nieuwe nummers klinken lekker en afwisselend. Het album begint relaxed met een gitaar, vrolijke fluiten en een zweverige stem. Het eerste nummer is de titelsong, 'The Apple and The Tooth'. De overgang naar het tweede nummer ('Rotten Rudd') gaat soepel en is iets rustiger. De laatste twee nieuwe tracks zijn iets opgewekter, maar minder elektronischer. 'Steal the Lamp' is het hoogtepunt van de vier songs, het begint rustiger met een aanstekelijk en herhalende beat, maar langzaam bouwt het zich op met een Mr. Oizo-achtige beat. Enig minpuntje is dat het nummer ineens opbouwt zonder échte climax.

De remixes zijn een leuke toevoeging, maar halen het niveau niet van de eerste vier nummers. Het was beter geweest als Bibio nog even had gewacht met deze release, zodat hij meer tracks had kunnen maken voor een nieuw, écht album. Een echt goede remix staat er niet op, de remixes blijven bescheiden en nergens is er een knalnummer, dat er bovenuit springt. Als er toch een remix moet worden aangewezen als hoogtepunt, dan wordt het de futuristische Eskmo-remix van 'Dwrcan'.




Het album is leuk, maar de remixes zijn overbodig. Ze zijn iets te experimenteel en dat slaagt niet. 'Steal the Lamp' is het hoogtepunt van het album en daar blijft het bij. Wel leuk voor de fans: van de cd is ook een speciale editie uitgebracht. Het is een vinyl-editie, waarbij de voorkant bedekt is met echt bladgoud. De vinyl is zeer gelimiteerd, er zijn er maar 1000 van gemaakt. Als je interesse hebt, kun je hier kijken, maar ik zou het alleen doen voor het bladgoud en niet voor de muziek.


Label: Warp Records Releasedatum: 15 november 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in het FOK Muziekforum.