Werkgevers: Stagiairs niet goed voorbereid

Studenten zijn niet goed voorbereid op hun stageperiode. Dat is de mening van het overgrote deel van de Nederlandse stagebedrijven, zo bleek uit de Landelijke Stage Enquête 2009 van stagemotor.nl.

Uit het onderzoek van de online vacaturebank voor stageplaatsen bleek dat 65 procent van de bedrijven de sollicitaties van stagiairs matig tot slecht vindt. Met name studenten met gebrekkige kennis over het bedrijf zijn een doorn in het oog tijdens sollicitatiegesprekken. Ook ongeïnteresseerde of ongemotiveerde studenten zorgen ervoor dat bedrijven zo negatief zijn over stagezoekende studenten.

Van de ondervraagde bedrijven is bijna tachtig procent van mening dat studenten meer getraind moeten worden in sollicitatievaardigheden. "Er is dus werk aan de winkel voor scholen en universiteiten`, aldus Jan-Willem Kruithof van stagemotor.nl.

In de enquête werd gevraagd stagiairs een punt te geven voor hun sollicitatievaardigheden. Gemiddeld kwam hier een 6,2 uit voor de studenten. Volgens Kruithof is dit 'niet slecht', maar kunnen studenten vaak veel beter. Ze weten alleen niet precies hoe ze zich moeten verkopen in een brief of tijdens een sollicitatiegesprek, zo liet Kruithof weten. Ook de stagiairs hadden een mening over het zoeken naar een stage. Bijna negentig procent van hen vond dat zij onvoldoende begeleiding vanuit school krijgen.  

Met dank aan Cookie142 voor de submit.