Politicus India verdacht van miljoenenfraude

De Indiase politie heeft vandaag een politicus uit de oostelijke deelstaat Jharkhand aangehouden die als minister voor ongeveer 430 miljoen euro zou hebben gefraudeerd. Dat heeft de politiecommandant van het district Chaibasa in Jharkhand, waar de politicus is aangehouden, meegedeeld. Als Madu Koda schuldig wordt bevonden, zou hij een gevangenisstraf van zeven jaar kunnen krijgen.

De belastingdienst in New Delhi verdenkt Koda ervan dat hij zich als minister van Mijnbouw en premier van Jharkhand heeft verrijkt. De deelstaat staat bekend om zijn vele natuurlijke hulpbronnen, maar ook om zijn extreme armoede. Maoïsten vechten er tegen de regering. De belastingdienst zegt dat hij bij woninginvallen een grote hoeveelheid contant geld en papieren heeft gevonden waaruit blijkt dat Koda en zijn medeplichtigen mijnen in Afrika hebben gekocht en geld hebben geïnvesteerd in landen als India zelf, Dubai en Zuid-Korea.

De 38-jarige Koda staat bekend om zijn uitbundige levensstijl. Hij begon als arbeider in een ijzermijn en werkte zich omhoog. Hij ging in 2000 in de politiek. In 2001 werd Koda minister van Plattelandsontwikkeling en twee jaar daarna minister van Mijnbouw. In 2006 werd hij premier. Toen hij in 2008 een vertrouwensstemming in het parlement dreigde te verliezen, trad hij af.