FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 september 2008

Strijdende weblogs naar de rechter

Het is oorlog in het land van de weblogs waarbij zelfs de grenzen van de wet worden opgezocht. Het blog Geencommentaar wil aangifte doen tegen weblog Geenstijl.nl vanwege een computeraanval. Dit is het laatste wapenfeit in een ruzie die op een echte GeenStijl-manier is begonnen.

Nederlands populairste weblog staat erom bekend hun eigen bezoekers, de 'reaguurders', een aanzet te geven om internetpetities en polls massaal te vervuilen met valse ondertekeningen. Zo ook in het geval van Geencommentaar, die een petitie online had gezet om de vrijheid van pers en van meningsuiting te benadrukken. 'Reaguurders' namen deze flink onder handen met scheldpartijen, spam en racistische uitlatingen.

De redactie van Geencommentaar pikte het niet en verzamelde alle computeradressen van de internetvandalen. Deze tweeduizend IP-adressen zijn in een database opgenomen waarin men via een IP-checker kan opzoeken of een bepaalde internetter mee heeft gedaan met de actie van GeenStijl. Het verzamelen en gebruiken van deze IP-adressen mag niet zomaar.

"Wij halen mensen uit deze lijst die daar niet in willen staan. Daarnaast hebben wij contact opgenomen met het College Bescherming Persoonsgegevens om te kijken of wij de wet hebben overtreden", vertelt Joost Berculo van Geencommentaar.

GeenStijl reageerde op deze lijst met een digitale aanval op de database. De webpagina van GeenStijl werd aangepast, zodat elke bezoeker, zonder het te weten, zijn of haar IP-adres naar de IP-checker stuurde. De server kon de vele aanvragen niet aan en crashte. Een dergelijke aanval lijkt volgens Berculo op een DDoS aanval. Daarbij wordt een site bewust overspoeld met verkeer met als doel om deze plat te leggen en dat is strafbaar. Geencommentaar gaat hiervan aangifte te doen. "Geenstijl is voor de normale sterveling niet bereikbaar. Op deze manier kan dat wel."

 


Foto bij: Strijdende weblogs naar de rechter  (foto: DAG)

Denemarken minst corrupt, Somalië het meest

Somalië was in 2008 net als in 2007 het corruptste land van de wereld. Denemarken scoorde in 2008 het best en mag de titel van het minst corrupte land dragen. Dat zijn enkele plaatsingen op de nieuwe CPI, de dinsdag gepubliceerde wereldwijde index over corruptie van Transparancy International. Zweden en Nieuw-Zeeland zijn respectievelijk twee en drie. Nederland komt samen met IJsland op de zevende plaats.

Net als in 2007 staat Somalië op plaats 180. Birma, Irak en Haïti kwalificeerden zich respectievelijk voor de plaatsen 179, 178 en 177. Afghanistan zakte van plaats 172 naar 176.

Opmerkelijk is de daling voor Groot-Brittannië en Italië. De Britten zakten van 12 naar 16, de Italianen van 41 naar 55. De Britse reputatie van onkreukbaarheid liep schade op door het besluit af te zien van verder onderzoek naar een van de grootste wapenleveranciers ter wereld in ruil voor lucratieve contracten in Saudi-Arabië. Italië leed onder fraude- en corruptiezaken in de publieke gezondheidszorg.

De Verenigde Staten stegen van 18 naar 20, maar blijven volgens Transparancy International onder de laagst gerangschikte industrielanden. De organisatie merkt op dat dit te maken heeft met het algemene gevoel dat lobbyisten en belangengroepen te grote invloed hebben op het politieke proces in de VS.

Het in Berlijn gevestigde Transparancy International baseert de index op onderzoek van bedrijven en overheden. Volgens bestuursvoorzitster Huguette Labelle werpt de index licht op de 'dodelijke band tussen armoede, falende instituten en corruptie'.

Kamer wil opheldering vastbinden patiënten

De Tweede Kamer wil in een debat opheldering van het kabinet over het vastbindbeleid voor patiënten in zorginstellingen. De VVD vroeg een debat aan dat door de voltallige Kamer werd gesteund. Vorige week maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekend dat tussen juni vorig jaar en mei dit jaar zeven patiënten waren gestorven na het gebruik van de zogeheten onrustbanden.

Alle partijen willen in het debat met minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA), dat volgende week plaatsvindt, opheldering over het beleid tegenover onrustige patiënten die aan een stoel of bed worden vastgebonden. Volgens de inspectie is er een toename van het aantal dodelijke ongelukken met een onrustband, meestal als gevolg van vermijdbare fouten. De inspectie kondigde vorige week al aan strenger toezicht te gaan houden.

Tussen juni vorig jaar en mei dit jaar zijn acht calamiteiten bij de inspectie gemeld. Zeven patiënten stierven, vermoedelijk door het gebruik van de banden. Twee van de meldingen waren afkomstig uit instellingen voor verstandelijk gehandicapten, vier uit verpleeg- en verzorgingshuizen en twee uit ziekenhuizen.

Volgens de IGZ zien zorgverleners de onrustbanden als middel om gevaarlijke situaties te voorkomen maar zien ze niet het gevaar van het hulpmiddel zelf. De problemen met het gebruik van de banden, waaronder Bratex- en Zweedse banden, worden volgens de IGZ onder meer veroorzaakt door onbekwaamheid van het personeel, het ontbreken van een goede handleiding en beleid dat niet consistent is. De IGZ heeft instellingen een brief gestuurd waarin wordt opgeroepen maatregelen te nemen.

'Sharon Stone verliest voogdij over zoontje'

Sharon Stone is de voogdij over haar oudste zoon Roan kwijt. Dat blijkt uit rechtsdocumenten waar het Amerikaanse tv-programma Entertainment Tonight de hand op wist te leggen.

Tijdens een hoorzitting, die op 12 september plaatsvond, kreeg haar ex-man Phil Bronstein de volledige voogdij over het jongetje. Vorig jaar werd de voogdij over het geadopteerde jongetje nog aan beide ouders toegewezen. Wat ten grondslag ligt aan het besluit van de rechter om Stone de voogdij te ontnemen, is onduidelijk.

Vijf jaar geleden scheidde de 50-jarige Amerikaanse actrice na een huwelijk van vijf jaar met journalist Bronstein. Stone adopteerde later nog twee kinderen, zoons Laird (3) en Quinn (2).


Foto bij: 'Sharon Stone verliest voogdij over zoontje'  (foto: DAG)

'Rita Verdonk was lid van de PSP'

Rita Verdonk was in de jaren zeventig lid van de Pacifistische Socialistische Partij (PSP). Dat blijkt volgens weekblad Vrij Nederland uit het archief van de Nijmeegse afdeling van de partij. Het opinieblad viste ook een brief van Verdonk uit 1978 uit dat archief, waarin zij het partijbestuur van de PSP Nijmegen maant tot interne democratie.

Verdonk heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze tijdens haar studententijd in Nijmegen sympathiseerde met de PSP en dat ze een keer op de partij heeft gestemd. Ze heeft altijd ontkend lid te zijn geweest van de partij die eind jaren tachtig opging in GroenLinks.

De naam van Verdonk verscheen volgens Vrij Nederland aan het begin van haar studie ook op een pamflet van de studentenvakbond USN, die aan de Communistische Partij Nederland gelieerd was. Toen zou zij hebben aangegeven lid te zijn van de Politieke Partij Radikalen. Ook die twee partijen zijn voorlopers van GroenLinks.

Het opinieblad laat weten dat Verdonk vanwege verblijf in het buitenland niet beschikbaar was voor commentaar. In het tv-programma Nova gaf zij dinsdag wel weerwoord. Ze zei betrokken te zijn geweest bij een vrouwengroep van de PSP en dat ze daarom misschien ten onrechte op een ledenlijst terecht is gekomen. Ze ontkent ten stelligste actief lid te zijn geworden en zegt dat niemand van het toenmalige bestuur haar kent en dat ze nooit bij een ledenvergadering is geweest.

De programmamakers confronteerden haar met een vergeeld kaartje uit een kaartenbak waarop staat dat zij sinds eind december 1978 lid is van de PSP. Verdonk voegde aan haar ontkenning toe dat ze de kwestie niet interessant en inmiddels behoorlijk uitgekauwd vindt. Het Kamerlid wil het liever hebben over de kosten van het generaal pardon en de toekomst van Nederland.

Vrij Nederland lichtte al eerder de doopceel van Verdonk en concludeerde toen nog dat de oprichtster van Trots op Nederland geen lid is geweest van de linkse partij. Recente ontkenningen in de media vormden de aanleiding nogmaals in haar verleden te spitten.

Dinsdag pakte Netwerk ook al uit met een verhaal over Verdonk. Het tv-programma onthulde tien prominente namen van donateurs aan haar beweging, onder wie mediatycoon John de Mol, zakenvrouw Sylvia Tóth en makelaar Harry Mens. Verdonk zei het erg te vinden dat de namen van derden in de publiciteit zijn gekomen en bood daarvoor haar excuses aan.


Foto bij: 'Rita Verdonk was lid van de PSP'  (foto: DAG)

Finse schutter haatte de mensheid

De 22-jarige man die dinsdag op een school in het westen van Finland tien mensen doodschoot alvorens de hand aan zichzelf te slaan, heeft brieven achtergelaten waarin hij liet weten dat hij de mensheid haatte. Dat heeft de leider van het politieonderzoek, Jari Neulaniemi, dinsdagavond gezegd.

De schutter, Matti Juhani Saari, liet in twee handgeschreven boodschappen weten dat hij zijn actie sinds 2002 gepland had. Hij zei dat hij de mensheid haatte en dat de oplossing een Walther 22 was, een verwijzing naar het .22-kaliber pistool waarmee hij het bloedbad van dinsdag aanrichtte.

Saari was maandag nog door de politie ondervraagd over enkele filmpjes die hij in de afgelopen weken op YouTube had gezet. De politie liet hem echter gaan omdat er geen juridische gronden waren om hem vast te houden, zei minister van binnenlandse zaken Anne Holmlund.

In een van de filmpjes is Saari aan het schieten op een schietbaan. Het filmpje bevat ook de boodschap dat het 'hele leven oorlog en pijn' is en dat iedereen zijn eigen persoonlijke oorlog alleen vecht. In een ander filmpje richt hij zijn pistool op de camera en zegt hij 'Jij bent de volgende die sterft' alvorens vier kogels af te schieten.

Voetbal: Uitslagen KNVB beker (23/9)

Vandaag stonden de eerste wedstrijden in de tweede ronde van de KNVB beker op het programma. Woensdag en donderdag komen de andere ploegen in actie. Hieronder vind je de uitslagen van vanavond.

Rijnsburgse Boys* - RBC Roosendaal 2-1
16' Delanoy 0-1
84' Van Noord 1-1
86' Ascension 2-1
88' Van Driel (2xg) (RBC)

Jong PSV - PSV* 0-3
4' Wuytens 0-1
46' Lazovic 0-2
90' Lazovic 0-3

EHC - Fortuna Sittard* 0-3
8' Geenen 0-1
43' Boymans 0-2
Geenen 0-3

FC Dordrecht* - BV Veendam 3-2
37' Sequeira 1-0
41' Woudenberg 1-1
72' Kras 2-1
75' Coster 3-1
81' Hemmen 3-2

Be Quick'28 - RKC Waalwijk* 1-2
23' Snoyl 0-1
44' Obodai 0-2

IJsselmeervogels - AGOVV* 1-3
15' Wille 0-1
60' N'Toko 0-2
68' Kemper 1-2
70' Tailor 1-3

FC Den Bosch* - Haarlem 2-1
8' Barakat 1-0
45' Kousemaker 1-1
90' Matusiwa 2-1

Helmond Sport - FC Omniworld* 2-2
20' Chida 1-0
40' Derksen 2-0
62' Duits (pen.) 2-1
85' Dibi 2-2
FC Omniworld wint na strafschoppen

SC Cambuur Leeuwarden* - FC Zwolle 3-3
21' Beekmans 1-0
42' Van der Haar (Pen.) 1-1
68' Ter Heide 2-1
72' Bakker 2-2
87' Grizolli 2-3
90' Van der Heide 3-3
SC Cambuur Leeuwarden wint na strafschoppen

Lisse - Achilles'29* 3-4

Quick Boys - Willem II* 0-1
60' Boutahar 0-1

HHC Hardenberg* - Go Ahead Eagles 1-1
63' Ahahaoui 0-1
HHc Hardenberg wint na strafschoppen

AZ* - Heracles Almelo 3-0
18' Moreno 1-0
51' El Hamdaoui 2-0
86' Pelle 3-0

*Door naar de derde ronde

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

 

Pakistan haalt onbemand vliegtuigje neer

Pakistaanse militairen en stamleden hebben dinsdagavond in Zuid-Waziristan aan de grens met Afghanistan een onbemand vliegtuigje neergeschoten, een zogenoemde drone. Drie bronnen bij de inlichtingendiensten hebben dit meegedeeld.

Het toestel is vermoedelijk van het Amerikaanse leger. Het werd neergehaald nadat het enkele uren had rondgecirkeld in de omgeving van het dorp Jalal Khel.

Het Amerikaanse leger in Afghanistan zei het bericht na te trekken. De Amerikanen zetten in het Afghaans-Pakistaanse grensgebied onbemande vliegtuigjes in voor verkenning, maar ook voor raketaanvallen op vermoede schuilplaatsen van Taliban of Al-Qaidastrijders. Pakistan liet onlangs weten dat indringers in de lucht of op de grond onder vuur zouden worden genomen.

Uitslagen tweede ronde KNVB beker 23-09

Vandaag stonden de eerste wedstrijden in de tweede ronde van de KNVB beker op het programma. Woensdag en donderdag komen de andere ploegen in actie. Hieronder vind je de uitslagen van vanavond.

Rijnsburgse Boys* - RBC Roosendaal 2-1
16' Sven Delanoy 0-1
84' Bennie van Noord 1-1
86' Djuric Ascension 2-1
88' Mels van Driel (2xg) (RBC)

Jong PSV - PSV* 0-3
4' Stijn Wuytens 0-1
46' Danko Lazovic 0-2
90' Danko Lazovic 0-3

EHC - Fortuna Sittard* 0-3
8' Rik Geenen 0-1
43' Ruud Boymans 0-2
79' Rik Geenen 0-3
33' Joost Volders (2xg) (EHC)

FC Dordrecht* - BV Veendam 3-2
37' Nito Sequeira 1-0
41' Maarten Woudenberg 1-1
72' Ruud Kras 2-1
75' Nick Coster 3-1
81' Michiel Hemmen 3-2

Be Quick'28 - RKC Waalwijk* 1-2
22' Ferne Snoyl 0-1
26' Yassine Manar 1-1
43' Anthony Obodai 1-2
90' Stephan Rahantoknam (2xg) (Be Quick'28)

IJsselmeervogels - AGOVV* 1-3
15' Julius Wille 0-1
60' Hans van de Haar 0-2
68' André Kemper 1-2
70' Stanley Tailor 1-3

FC Den Bosch* - Haarlem 2-1
8' Adnan Barakat 1-0
45' Wilmer Kousemaker 1-1
90' Diangi Matusiwa 2-1

Helmond Sport - FC Omniworld* 2-2
20' Youssef Chida 1-0
40' Dirk Jan Derksen 2-0
62' Sander Duits (pen.) 2-1
85' Jamal Dibi 2-2
FC Omniworld wint na strafschoppen

SC Cambuur-Leeuwarden* - FC Zwolle 3-3
21' Paul Beekmans 1-0
42' Albert van der Haar (Pen.) 1-1
68' Ruud ter Heide 2-1
72' Henk Bakker 2-2
87' Thiago Grizolli 2-3
90+3' Sandor van der Heide 3-3
SC Cambuur Leeuwarden wint na strafschoppen

FC Lisse - Achilles'29* 3-4
20' Rik Vermeulen 1-0
22' Rik Vermeulen 2-0
38' Ivo Rigter 2-1
42' Ivo Rigter 2-2
44' Michael van der Laan 3-2
62' Roy Grootaert 3-3
90+2' Gradus Hempenius 3-4

Quick Boys - Willem II* 0-1
60' Saïd Boutahar 0-1

HHC Hardenberg* - Go Ahead Eagles 1-1
63' Ahmed Ahahaoui 0-1
85' Tony Alberda 1-1
HHC Hardenberg wint na strafschoppen

AZ* - Heracles Almelo 3-0
18' Héctor Moreno 1-0
51' Mounir El Hamdaoui 2-0
86' Graziano Pellè 3-0

*Door naar de derde ronde van de beker

Peres: vredesverdrag in 2008 onwaarschijnlijk

Israëlische en Palestijnse onderhandelaars zullen er hoogstwaarschijnlijk niet in slagen om voor 2009 een alomvattend vredesverdrag te sluiten. De Israëlische president Shimon Peres heeft dit dinsdag tegen verslaggevers op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gezegd.

"Wij hadden gehoopt dat het eind dit jaar zou zijn", zei Peres. "Kennelijk zullen wij het niet kunnen sluiten voor het einde van het jaar, maar wij geloven dat er enige vooruitgang is geboekt en dat er een redelijke kans is dat het volgend jaar kan worden gesloten."

Eerder dinsdag had de gedoodverfde Israëlische premier en huidige minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni in Jeruzalem een ontmoeting met Ahmed Qureia, de belangrijkste Palestijnse vredesonderhandelaar. Livni beloofde Qureia dat de onderhandelingen met de Palestijnen niet te lijden zullen hebben van haar regeringsformatie. Livni verving premier Ehud Olmert, die demissionair is.

VN-gezant voor het Midden-Oosten Robert Serry waarschuwde vorige week dat de onderhandelingen na tien maanden in een cruciale fase zijn beland. Beide partijen moeten hun inspanningen opvoeren om het gestelde doel te kunnen halen, zei Serry. Kwesties als de grens tussen Israël en de beoogde Palestijnse staat, de aanspraken op Jeruzalem en het lot van miljoenen Palestijnse vluchtelingen lijken niet dichter bij een oplossing te zijn gekomen.

De doelstelling van een vredesakkoord voor eind 2008 werd vorig jaar geformuleerd op een conferentie in het Amerikaanse Annapolis. Er waren 44 landen vertegenwoordigd, waaronder Arabische landen wier steun onontbeerlijk is voor een vredesovereenkomst. Centraal stond de zogeheten 'routekaart' naar vrede. Olmert en de Palestijnse president Mahmoud Abbas beloofden zich voor het plan in te zetten.

In de eerste fase van het plan zou Israël al zijn bouwactiviteiten in de Palestijnse gebieden stoppen. De Palestijnen zouden militante groeperingen beteugelen. Beide partijen beschuldigden elkaar over en weer van schending van die toezeggingen. Israël gaat door met bouwen en Hamas blijft vanuit Gaza een bedreiging vormen. De sponsors van het vredesproces, de VS, de Europese Unie, Rusland en de VN, zullen elkaar op 26 september in de wandelgangen van de Algemene Vergadering ontmoeten om de voortgang te bespreken.

'Ramadan doet El Ahmadi geen goed'

Feyenoord-middenvelder Karim El Ahmadi herstelt langzamer dan gepland van zijn liesblessure. De ramadan is volgens trainer Gert-Jan Verbeek de oorzaak.

"We hebben hem niet optimaal kunnen belasten, daardoor ligt hij een week of anderhalve week achter," aldus Verbeek. "Omdat hij niet eet, kon hij meestal maar één keer per dag trainen. Dat is niet bevorderlijk voor zijn herstel."
El Ahmadi kampt al sinds de voorbereiding met een liesblessure waardoor de van FC Twente overgekomen speler gisteren pas voor het eerst met de groep meetrainde.

"Ik heb met Karim over de ramadan gesproken en heb de voor- en nadelen uitgelegd. Daarna heb ik hem vrij gelaten in zijn keuze, want het heeft geen zin hem op dat vlak dingen op te leggen. Het is zijn keuze. Maar twee keer op een dag trainen is, als je niet eet of drinkt, gewoon gevaarlijk. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben," aldus Verbeek.

Aangezien de ramadan ieder jaar meer naar de zomer opschuift worden ook de dagen steeds langer. "Tsja, ze doen het zichzelf aan. Want het is maar net hoe je ermee omgaat. Ik heb begrepen dat bijvoorbeeld een chirurg zich er alleen op zijn vrije dag aan houdt. Dat wordt ook gerespecteerd. Ik veroordeel het niet, maar ik ben ook niet solidair. Karim had al niet veel vetpercentage, maar daar is aan het eind van de ramadan bijna niets meer van over. Daardoor is hij sneller vatbaar voor een griepje en als je ook nog eens niets drinkt, herstel je langzamer. De ramadan past gewoon niet bij topsport. Maar dat weet je als je een islamitische speler in huis haalt, dus dat heb je te respecteren. En dat doe ik ook".

EU-waarnemers op weg naar Georgië

Frankrijk stuurt woensdag 31 waarnemers van de Europese Unie naar Georgië. Dat is dinsdag door een woordvoerder van het Franse ministerie van buitenlandse zaken gezegd. De woordvoerder zei ook dat dinsdag al Italiaanse waarnemers naar Georgië waren vertrokken, maar noemde geen aantal.

Woordvoerder Frédéric Desagneaux benadrukte dat de veiligheid van de waarnemers de hoogst mogelijke prioriteit krijgt, maar dat zij ongewapend zullen zijn. Het ministerie zei dat de waarnemers de beschikking krijgen over pantserwagens en in het geval van nood via speciale ontsnappingsroutes weg kunnen komen. De details van hun detachering worden volgende week afgerond, aldus het ministerie.

De EU vat de missie in Georgië strikt op als een waarnemersmissie met een civiel karakter. Het gaat niet om vredestroepen, aldus Brussel.

Moskou heeft beloofd zijn troepen uit de bufferzones rond Abchazië en Zuid-Ossetië terug te trekken zodra de tweehonderd waarnemers zijn gearriveerd. De Russische weigering waarnemers toe te laten tot beide enclaves doet evenwel af aan de effectiviteit van de missie.

Zondag kwam een Georgische politieman om het leven en raakten drie anderen gewond toen leden van een Abchazische militie het vuur op hen openden. Twee Georgische agenten die maandag poolshoogte kwamen nemen, raakten gewond toen zij op een landmijn stapten.

Man doodgeschoten op straat in Amsterdam

Een man is dinsdag doodgeschoten op straat in Amsterdam. Dat gebeurde even na 20.30 uur pal voor een snackbar aan de Amsteldijk op de kruising met de Vrijheidslaan bij de Berlagebrug. Agenten hebben nog geprobeerd het slachtoffer te reanimeren. De plaats delict is door de politie afgeschermd.

Een omstander schat het slachtoffer rond de 25 jaar en van allochtone komaf. Een politiewoordvoerder laat weten niet eerder dan woensdagochtend met meer informatie naar buiten te treden.

Beller betaalt vanaf volgend jaar per seconde in EU

De kosten van bellen en sms'en in Europese landen worden aan banden gelegd. Er komt met ingang van 1 juli een maximumtarief van elf cent per verstuurde sms in het buitenland. Ook moeten telecombedrijven per gebelde seconde afrekenen in plaats van per begonnen minuut. Het voorstel daartoe is dinsdag door de eurocommissaris van Telecom Viviane Reding gepresenteerd.

Bellen per seconde scheelt 24 procent op de telefoonrekening, rekent de Europese Unie voor. Het afrekenen per seconde gaat straks in na de eerste halve minuut. Het Europese gemiddelde per sms-bericht ligt op nu op 29 eurocent, waar Nederlanders op reis in Europa zelfs gemiddeld 51 cent voor een sms'je moeten neertellen.

De maatregel van de Europese Commissie komt niet uit de lucht vallen. De maximale tarieven voor bellen in het buitenland zijn vorig jaar al vastgesteld. Providers werden toen gelijktijdig gewaarschuwd dat ook de tarieven voor sms- en dataverkeer zouden worden verlaagd als zij niet zelf die stap zouden zetten.

Vodafone en T-Mobile lieten vorige week nog weten dat de tarieven voor binnenlandse gesprekken met een mobieltje waarschijnlijk omhoog gaan als gevolg van de Europese maatregel. "Als de Europese Commissie onze winst ergens afroomt, dan proberen wij dat elders terug te verdienen", zei een woordvoerder van T-Mobile. Er zijn vorig jaar ongeveer 2,5 miljard sms'jes verstuurd in Europa. De providers hebben daarvoor in totaal achthonderd miljard euro opgestreken.

Griekenland heeft deel Parthenon terug

Griekenland heeft van Italië een deel van de zogenoemde Elgin Marbles teruggekregen, de marmeren ornamenten van het Parthenon in Athene. De Italiaanse president Giorgio Napolitano overhandigde de Griekse autoriteiten dinsdag een deel van het beeldhouwwerk van de antieke tempel, dat de afgelopen tweehonderd jaar in een museum in Palermo werd bewaard.

De tweeënhalfduizend jaar oude ornamenten werden in de negentiende eeuw door de Schotse diplomaat Lord Elgin van de Akropolis meegenomen. Op de weg naar huis gaf Elgin een deel van de resten aan een vriend op Sicilië. De rest is, ondanks herhaalde Griekse verzoeken tot teruggave, nog steeds te zien in het British Museum in Londen.

De Griekse president Karolos Papoulias bedankte Napolitana en gaf het belang aan van de teruggave van het kleine deel. Het deel wordt permanent uitgeleend. "Griekenland wil de stukken terug van het British Museum, dus u bent u bewust van het belang en de symboliek van deze geste", sprak hij tot zijn ambtgenoot.

Het marmeren brokstuk telt 35 bij 34 centimeter en is een voet van een beeld van Artemis, de godin van de jacht, en stond oorspronkelijk boven de ingang van het Parthenon als onderdeel van een 160 meter lang fries, het beeldhouwwerk rond de dakrand van de tempel.

Grotere delen van hetzelfde blok liggen in Athene en Londen. Het door Italië teruggeven stuk wordt tentoongesteld in een museum dat speciaal is gewijd aan de kunststukken van de Akropolis. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle Elgin Marbles daar terechtkomen.

In navolging van het musuem in Palermo, heeft ook het Vaticaan toegezegd binnenkort twee restanten terug te geven aan Griekenland. Het British Museum weigert teruggave, omdat de stukken op legale wijze zijn verkregen, integraal deel uitmaken van de collectie en makkelijk te bezichtigen zijn.

Zorg om vaginacorrectie

Steeds meer Engelse vrouwen laten hun vagina door een plastisch chirurg oplappen, om te voldoen aan het schoonheidsideaal. Maar deze operatie is beslist niet zonder gevaren, stelt professor Linda Cardozo, een invloedrijke Londense gynaecoloog. Cardozo heeft op een Canadees congres vrouwen opgeroepen twee keer na te denken voordat ze bij de chirurg aankloppen voor een ‘jongere vagina’.

Cardozo: ‘Het probleem is dat de ingrepen meestal in privéklinieken plaatsvinden, er is totaal geen toezicht op’, alarmeert de Engelse wetenschapper. ‘En hoewel er meer dan 45.000 Google-hits zijn, is er bij huisartsen weinig bekend over de gezondheidsrisico’s van vaginale operaties’, aldus Cardozo.

Vooral het verkleinen van de schaamlippen is een trend in Engeland. Gingen in 2001 nog 400 vrouwen naar de chirurg voor deze ingreep, dat zijn er nu ruim twee keer zoveel. Ook een versmalling van de vagina is gewild. Maar volgens Cardozo heeft zo’n ‘versmallende’ ingreep nauwelijks effect en betalen vrouwen duizenden ponden voor een zinloze operatie.

 

Schrijf je nu in voor de LittleBigPlanetBeta

Eurogamer geeft op dit moment beta keys weg voor de opkomende PS3 platformer LittleBigPlanet. De pagina laadt nauwelijks en je moet er een Eurogamer-account voor hebben, maar als je geduld hebt en een account kan je hier klikken om je in te schrijven. Cyberia18 weet op het forum te melden dat er nog ongeveer 2800 keys over zijn, en dit zal waarschijnlijk snel op zijn. Dus rushrushrush kekeke.

[A1GP] Lammers: "Plus minus 18 auto's aan start

Nadat gisteren geruchten de kop opstaken dat de openingsrace op Zandvoort gevaar liep, spreekt Jan Lammers dit vandaag tegen.

Jan Lammers relativeert de situatie en geruchten: "Om in deze tijd van economische tumult, waarbij zelfs banken niet veilig zijn, even 24 raceauto’s van een topmerk op de baan te zetten is op z’n zachtst gezegd een hele uitdaging. Co-founder en Chairman Tony Teixeira heeft met z’n team de afgelopen jaren een ongeëvenaarde prestatie neergezet waarbij hij een kleurrijk startveld de wereld rondvloog. Leuke races en hele leuke races met onvoorspelbare elementen waren het resultaat", aldus een terugblikkende Lammers.

"Boze en jaloerse tongen kondigde al vier jaar geleden aan dat het niets zou worden en ook nu zijn de mensen met de meeste vrije tijd weer actief met doemdenken. In Engeland wordt er wederom plankgas doorgewerkt om te zorgen dat er plus minus 18 auto’s aan de start van de eerste race komen, nog steeds een mooi veld!"

Het team is bezig met de laatste voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. "Team Nederland test morgen voor de laatste keer met Robert Doornbos en Jeroen Bleekemolen in Engeland. Daarna maken ze zich klaar voor de overtocht. Kortom alles komt goed, maar ga er niet vanuit dat het allemaal zo vanzelfsprekend en makkelijk is! Ze zeggen per slot van rekening: "Nothing worthwhile comes easy"", besluit Lammers.

Bussemaker: bij twijfel reanimeren

Bij twijfel moet een patiënt gereanimeerd worden. Dat zei staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) vandaag in overleg met de Tweede Kamer. Maar ze benadrukte dat het altijd de cliënt zelf is die beslist over wel of niet reanimeren.

Vorige maand ontstond commotie over het voornemen van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort om cliënten niet meer te reanimeren, tenzij die zelf hadden aangegeven dat wel te willen. De Tweede Kamer wil juist dat een patiënt bij bijvoorbeeld een hartaanval altijd weer op de been wordt geholpen, behalve als duidelijk is dat die daar geen prijs op stelt.

Bussemaker bleef erbij dat ze zich niet wil bemoeien met de inhoud van algemene richtlijnen die artsen opstellen over hoe ze moeten omgaan met reanimatie. Maar die zal niet moeten gaan over beslissingen in individuele gevallen, maar over een zorgvuldige procedure, waarbij de keuze van de patiënt voorop staat en leeftijd geen rol mag spelen.

Binnen zes weken na binnenkomst van een cliënt in een instelling, moet in een gesprek met een arts zijn voorkeur komen vast te liggen.

Voor verzorgingshuizen bestond nog geen algemene richtlijn. In verpleeghuizen gold de regel dat er niet gereanimeerd wordt, tenzij de patiënt dat wil. De verpleeghuisartsen zijn zich nu aan het beraden over deze richtlijn.

Gebiedsontzegging voor vijftig Nijmeegse jongeren

De gemeente Nijmegen legt een gebiedsontzegging op aan vijftig jongeren die voor overlast zorgen rond winkelcentrum Meijhorst. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen vandaag besloten.

De vijftig jongeren mogen zich tussen 's avonds zes uur en 's ochtends acht uur niet in de buurt van het winkelcentrum ophouden. Rond het winkelcentrum is sprake van toenemende overlast in de vorm van vernielingen en brandstichting. Afgelopen weekeinde werd een voormalige stadsboerderij bij het winkelcentrum tot twee keer toe in brand gestoken door vandalen.

De gemeente Nijmegen huurde na de brandstichting al extra bewaking in. Burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen wil verder aanvullende maatregelen in de vorm van cameratoezicht. Daarnaast wordt hulpverlening gestart om rotzooi trappende jongeren van straat te halen. Ook volgen gesprekken met de ouders van de betreffende jongeren.

Oneerlijke handelspraktijken harder aangepakt

De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met een wet die oneerlijke handelspraktijken moet tegengaan. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken kan daardoor vanaf dit najaar de consument beter beschermen tegen agressieve verkoop aan de deur of via de telefoon.

Ook oneigenlijk gebruik van keurmerken kan worden aangepakt. Zogenoemde telemarketing die gericht is op ouderen, of reclame die vooral gericht is op kinderen, wordt verder aan banden gelegd.

De Consumentenautoriteit (CA) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zien toe op naleving van de wet. Bedrijven die zich schuldig maken aan oneerlijke praktijken riskeren boetes die kunnen oplopen tot 450.000 euro.

'Google-telefoon' wacht taaie strijd met iPhone

De nieuwe smartphone van Google en T-Mobile zal het succes van de iPhone van Apple niet snel evenaren. Zo moeten de twee met hun telefoon (de T-Mobile G1) opboksen tegen het ijzersterke imago van Apple. Dat zegt analist Ed Achterberg van onderzoeksbureau Telecompaper vandaag.

Telecombedrijf T-Mobile lanceerde vandaag in New York de T-Mobile G1 , de eerste telefoon die gebruik maakt van het besturingssysteem Android van internetbedrijf Google. Het mobieltje is gemaakt door het Taiwanese technologiebedrijf HTC en moet wedijveren met Apples laatste versie: de iPhone 3G.

"De markt voor smartphones wordt steeds interessanter, het is een grote vijver om uit te vissen", aldus Achterberg. "Succes is echter afhankelijk van een goede prijs en, zeker niet onbelangrijk, een model dat mensen aanspreekt."

YouTube verwijdert video schietpartij Finland

De videowebsite YouTube heeft vandaag de filmpjes verwijderd van een Finse student die eerder op de dag elf leerlingen en zichzelf doodschoot in het Finse plaatsje Kauhajoki.

"Onze gedachten gaan uit naar de families die geliefden hebben verloren in deze tragedie", aldus een woordvoerder van YouTube in Parijs. Voor de videowebsite geldt een beleid van zero tolerance voor dreigementen en het aanzetten tot geweld, aldus de zegsman.

De dader, Matti Juhani Saari, had een paar dagen geleden enkele filmpjes van zijn schietoefeningen op de website gezet. Daarin presenteert de 22-jarige zich als liefhebber van wapens, computers, seks en bier. In een van de video's zegt Saari "jij bent de volgende" voordat hij driemaal in de richting van de camera schiet.

John de Mol financier van Verdonk

Mediatycoon John de Mol (35.000 euro), makelaar Harry Mens (25.000 euro), zakenvrouw Sylvia Tóth (10.000 euro) en vastgoedhandelaar Chris Thunnessen en ondernemer Willem Zegwaard (beiden 100.000 euro) behoren tot de donateurs van Trots op Nederland van Rita Verdonk.

Dat blijkt uit de boekhouding van de Stichting Vrienden van Rita Verdonk, waarvan het tv-programma Netwerk delen in handen heeft. Het programma presenteert die vanavond in zijn uitzending. Ingewijden rond Verdonk bevestigen dat de gegevens van Netwerk juist zijn.

  (foto: ANP)

VS staat familiebezoek Afghaanse gevangenen toe

Afghaanse gedetineerden op de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram hebben dinsdag voor het eerst familiebezoek gehad. Het Internationale Rode Kruis (ICRC) heeft dit bekendgemaakt.

Het Rode Kruis drong jarenlang vergeefs bij de Amerikanen aan op toestemming voor familiebezoek aan de gedetineerden in Bagram, ongeveer veertig kilometer ten noorden van Kabul. De hulporganisatie verwees daarbij naar het internationaal recht.

Het Rode Kruis verzorgde het vervoer van de ongeveer twintig familieleden -mannen, vrouwen en kinderen- naar de luchtmachtbasis. De ontmoeting vond plaats buiten de gevangenis, maar op de basis. Een Amerikaanse legerwoordvoerder zei dat het de bedoeling is dat het bezoek wekelijks, mogelijk tweemaal per week, wordt gearrangeerd.

Rode-Kruismedewerkers bezochten Bagram sinds 2002. Hun rapporten over de omstandigheden in de gevangenis worden geheim gehouden. De organisatie wijst op het positieve effect van de contacten: voor de verwanten is duidelijk dat de gedetineerde nog leeft, voor de gedetineerden geldt over het algemeen dat zij zich beter gedragen als zij geregeld bezoek krijgen.

In Irak is het familiebezoek inmiddels een routineaangelegenheid. Maandelijks vinden er zo'n dertienduizend ontmoetingen tussen gedetineerden en familieleden plaats. De locaties zijn een gevangenis in Bagdad en een inrichting op de grens met Koeweit.

Internet in treinen van NS loopt vertraging op

Het blijft onduidelijk wanneer er internet komt in treinen van de Nederlandse Spoorwegen. Dit meldt minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA), die vorig jaar vijftien miljoen euro beschikbaar stelde voor het realiseren van draadloos internet in de trein.

Eurlings schreef dinsdag aan de Kamer dat hij 'al het mogelijke' doet om de NS ertoe te bewegen snel met de installatie van internet te starten. De minister benadrukte echter dat hij de NS nergens toe kan dwingen.

Eurlings noch de NS kan een inschatting maken wanneer treinreizigers in de trein kunnen internetten. De NS heeft aangegeven dat door de complexiteit van het project het langer duurt dan gepland. Tien marktpartijen zouden geïnteresseerd zijn om het project uit te voeren.

Eurlings vindt het belangrijk dat reizigers kunnen internetten in de trein. Het past in zijn streven meer reizigers 'te verleiden' de trein te nemen. Internet biedt een 'heerlijke meerwaarde voor het ov', zei hij eerder.

In treinen van Connexxion kan vanaf augustus wel gebruik worden gemaakt van internet. Hiervoor kreeg het bedrijf geen subsidie vanuit Den Haag. Connexxion heeft treinen rijden op het traject Almelo-Mariënberg en op de Valleilijn, tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. Volgens Eurlings is het systeem dat Connexxion heeft geïnstalleerd minder complex dan het systeem dat de NS wil gebruiken. Ook heeft de NS veel meer treinen dan Connexxion.

Lieve, mooie vogeltjes... verzuipen in Crysis Warhead-trailer

Crysis Warhead is ondertussen alweer een tijdje te koop en de stand-alone expansion van Crysis heeft dan ook al menig gamer het nodige vertier opgeleverd. Noord-Koreanen vermoorden gaat immers nooit vervelen. Voor de twijfelaars onder jullie; hier is nog een filmpje om jullie een beter beeld van de game te geven:

In Crysis Warhead kruipen spelers in het Nanopak van Sergeant Sykes, een van de meest memorabele karakters uit Crysis. Spelers zullen het verhaal van Sykes, dat parallel loopt aan dat van Nomad, volgen aan de andere kant van het eiland. Deze kant blijkt nog gewelddadiger en explosiever dan voor mogelijk werd gehouden. Gelukkig heeft Sykes meer wapens, meer voertuigen en betere tools.

'Directie ASO treedt af'

De verwachting is dat de directie van de ASO, de organisatie achter de Tour de France, binnenkort zal aftreden. Algemeen directeur Patrice Clerc en zijn assistent Gilbert Ysern zullen wellicht opstappen, vanwege de tegenslagen na het afgelasten van de Dakar Rally.

De ASO is namelijk ook verantwoordelijk voor de organisatie van deze rally. Dit jaar werd Parijs - Dakar afgelast, omdat er in Mauritanië terreurdreiging was. Hierdoor leed de organisatie een verlies van een slordige 150 miljoen euro. Ook de moeizame relatie met de internationale wielrenunie (UCI) is mede verantwoordelijk voor het besluit van het duo.

AEG, een Amerikaans sportmarketingbureau, heeft inmiddels serieuze belangstelling getoond en wil de ASO overnemen. Het duo kent elkaar al door de organisatie van de Ronde van Californië.

'Arshavin in de winter naar Real Madrid'

Er is een kans dat Andrei Arshavin binnen een aantal maanden toch de felbegeerde transfer naar een Europese topclub zal krijgen. In de Spaanse media wordt namelijk gemeld dat Real Madrid een poging wil gaan doen om de Russische aanvaller binnen te halen.

Arshavin loerde na afloop van het EK voetbal, dat in Oostenrijk en Zwitserland werd gehouden, nadrukkelijk op een transfer. Diverse ploegen, waaronder Tottenham Hotspur en FC Barcelona, toonde belangstelling, maar bereikten geen akkoord met Zenit St. Petersburg.

Bij De Koninklijke moet Arshavin, die rond de 30 miljoen euro moet kosten, als vervanger van de vertrokken Robinho gaan fungeren. De Braziliaan vertrok op de laatste dag van de transferperiode naar Manchester City. De Madrilenen slaagden er nadien niet meer in om een vervanger aan te trekken, maar lijken hun pijlen nu dus op de Rus te richten.

Glock positief over circuit Singapore

Timo Glock rijdt komend weekend, net als alle andere Formule 1-coureurs, de Grand Prix van Singapore. Voor het eerst in de historie van de koningsklasse in de autosport is dit een nachtrace. De coureur van Toyota is in het voordeel, aangezien hij tijdens zijn periode in Amerika al enige ervaring met racen in de avond heeft opgedaan.

"Het circuit van Singapore ziet er fantastisch uit en ik kijk erg uit naar deze race. Ik denk dat we ook een goede kans maken op een puntenfinish. Het gevecht om de vierde plaats in het kampioenschap is nu erg spannend en we zijn erop gebrand om als sterkste uit deze strijd te komen", aldus de positief ingestelde Glock.

"Ik heb al eens eerder 's avonds met de TF108 gereden, tijdens een demonstratie in Valencia in januari, maar om een heel weekend lang in de avond te rijden, dat zal toch een heel andere ervaring zijn," ging Glock verder. "In 2005 heb ik meegedaan aan een nachtrace in Las Vegas. Het rijden in de avond vormde geen enkel probleem. Door alle lampen was het bijna even licht als overdag. Het was alleen wennen om te racen op een tijdstip waarop je anders aan het uitrusten bent."

Man krijgt geen borsten van gemeente

De burgemeester van Vught kan opgelucht ademhalen. De Brabantse gemeente hoeft namelijk niet de borstvergroting van een inwoner van Vught te betalen. Dit heeft de rechtbank van Den Bosch beslist.

Het gaat om een zaak die een transseksuele Brabander tegen de gemeente had aangespannen. In september 2006 had de man zich namelijk laten ombouwen tot vrouw. Nu wilde het er ook nog een stel grote borsten bij, maar daar kon het bouwpakket naar fluiten. Sinds enige tijd hoeft de belastingbetaler niet meer op te draaien voor de kosten van een borstvergroting, dus de verzekering weigerde de boobjob te vergoeden. Hij diende nog bezwaar in tegen die beslissing, maar deze werd niet gegrond verklaard.

Hierop toog de vrouw zonder borsten naar de gemeente, en verzocht om bijzondere bijstand om hem alsnog een paar borsten te laten aanmeten. De gemeente wees het echter weer de deur. Volgens Vught zou het namelijk niet gaan om een niet strikt medisch noodzakelijke operatie.

De rechter is het roerend met de gemeente eens. Er is namelijk inderdaad geen sprake van een acute, psychische noodsituatie. De gemeente zou dan ook niet eens bevoegd zijn de eis van de transseksueel in te willigen, zo luidde het oordeel.

Volleyballers terug in World League

De Nederlandse volleyballers keren na een afwezigheid van vijf jaar terug in de World League. Het is ingedeeld in een poule met De Verenigde Staten, Italië en China.

De World League Council in het Zwitserse Lausanne besloot vandaag Nederland weer op te nemen bij de elite van het volleybal. Technisch directeur Joop Alberda van de Nederlandse volleybalbond was erbij. "Deelname aan de World League is een belangrijke voorwaarde om de komende jaren toe te werken naar de Olympische Spelen van 2012. Krachtmetingen met sterke tegenstanders zijn hierbij van groot belang," zei hij.

Nederland nam in 2003 voor het laatst deel aan de World League. Eenmaal werd het prestigieuze toernooi gewonnen, namelijk in 1996.

NVB: Zorgen over gehaaste invoering verbod op naked short...

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft begrip voor het feit dat Nederland, gezien de huidige ontwikkelingen op de financiële markten, wil aansluiten bij maatregelen in andere EU-lidstaten. De NVB hoopt daarom ook dat het verbod op ongedekt verkopen van aandelen in financiële ondernemingen het beoogde effect van deze maatregel op de integriteit en de goede werking van de financiële markten bereikt.

De NVB plaatst echter wel vraagtekens bij de manier waarop deze maatregel wordt doorgevoerd. Er lijkt onvoldoende te zijn nagedacht over het effect van deze plotselinge regelgeving. De diffuse berichtgeving op de AFM-website over de exacte invulling van het naked short selling verbod, heeft bij marktpartijen veel vragen opgeroepen. Hierdoor is de onwenselijke situatie ontstaan, dat de genomen maatregel continue moet worden bijgesteld en nader ingevuld. Ook zijn, in het bijzonder als gevolg van de rapportageverplichtingen, de administratieve lasten die deze maatregel met zich mee brengt aanzienlijk. De NVB gaat ervan uit dat de normen gericht zijn op de partijen die dergelijke short transacties verrichten en dat de banken niet opnieuw belast worden met extra taken en lasten ter controle van het voldoen aan deze regels.

Daarbij komt dat grensoverschrijdend opererende instellingen binnen een zeer kort tijdsbestek worden geconfronteerd met verschillende eisen van soms wel 20 toezichthouders. Vroegtijdige en consistente afstemming, ook op Europees niveau, is en blijft in dit verband, zeer wenselijk.

Bij de NVB stuit het feit dat minister Bos de regelgeving, (met terugwerkende kracht tot en met 22 september 2008) niet ter consultatie aan marktpartijen zal voorleggen daarom ook op veel onbegrip. Juist in deze periode van onrust en instabiliteit moet worden voorkomen dat deze noodmaatregel leidt tot ongewenste bijeffecten.

VROM geeft kosteloos vervangend energielabel

In de internetverlenging van het TV-programma 'Kassa' werd door een woordvoerder van het Ministerie van VROM bekend gemaakt dat huiseigenaren die dit jaar een energielabel hebben aangeschaft, kosteloos een nieuwe krijgen.

Het energielabel, op 1 januari 2008 ingevoerd, draaide deze zomer op een mislukking uit. De criteria waarop woningen werden beoordeeld waren niet correct, waardoor veel huiseigenaren een verkeerd label kregen. Deze verkeerde criteria zijn door Minister Vogelaar onderkend en haar Ministerie is bezig een nieuw label te ontwikkelen. Hierbij wordt samengewerkt met onder andere Vereniging Eigen Huis.

Het oude label blijft geldig tot een nieuw label kan worden afgegeven.

 

Al waarschuwingen vergiftigd melkpoeder in 2007

Door vergiftigd melkpoeder zijn 53.000 Chinese baby's ziek geworden. Uit onderzoek van de Chinese staatszender CCTV blijkt nu dat de problemen beperkt hadden kunnen worden.

De baby's werden ziek van het giftige melamine, een stof die veel gebruikt wordt in kunstharsen. Het blijkt dat het al acht maanden bij de producent bekend was dat deze stof in het melkpoeder terecht gekomen was. Dit werd echter pas gemeld op 2 augustus aan de lokale autoriteiten.

Na het melden duurde het nog een tijd voordat ook de hoogste autoriteiten op de hoogte waren. Toen waren al vier baby's overleden. Dit is de eerste keer dat een officiële bron in China bevestigt dat het schandaal lang verborgen werd gehouden.

Euro Hockey League komt naar Lille

De kogel is eindelijk door de kerk: de Euro Hockey League (EHL) komt naar Lille. In de Noord-Franse stad worden van vrijdag 31 oktober tot en met zondag 2 november de groepswedstrijden in de poules E F, G en H afgewerkt. Onder meer Rotterdam neemt het op tegen Reading uit Engeland en het Schotse Western Wildcats.

Jan Verboom, operationeel manager bij organisator Pro Sport, is in zijn nopjes met de speellocatie. "Lille is de grootste hockeyvereniging in Frankrijk. De club is erg enthousiast, ze zien de EHL als goede promotie voor het hockey in Frankrijk in het algemeen en in de regio in het bijzonder. Samen met de Fransen gaan we er dan ook zeker een mooi evenement van maken."

De groepswedstrijden in de poules A, B, C en D vinden een week eerder plaats op de velden van hockeyclub Amsterdam. Hier komen van vrijdag 24 tot en met zondag 26 oktober de twee andere Nederlandse deelnemers, Bloemendaal en Amsterdam, in actie.

Onderzoek naar uitspraken Huntelaar

De aanklager van de Nederlandse voetbalbond (KVNB) heeft aangekondigd een vooronderzoek te starten naar de uitspraken van Klaas-Jan Huntelaar aan het adres van Eric Braamhaar. De aanvaller van Ajax deed zijn beklag over de arbiter na afloop van het duel tegen Feyenoord (2-2).

Mocht de aanklager inderdaad tot de conclusie komen dat Huntelaar te ver is gegaan, dan is de kans groot dat er een schikkingsvoorstel wordt gedaan. Een woordvoerster van de KNVB liet weten dat het nog niet bekend is welke sanctie de Ajacied mogelijk krijgt opgelegd.

Sulejmani twee maanden buitenspel

Miralem Sulejmani zal voorlopig niet meer in actie komen. De speler van Ajax liep afgelopen weekend, tijdens de Klassieker tegen Feyenoord (2-2), een blessure op.

Een onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat Sulejmani een scheur in zijn rechterhamstring heeft zitten. De verwachting is dat de Servische aanvaller de komende twee maanden niet zal voetballen.

Ook Oleguer hield aan het treffen met Feyenoord pijntjes over en had net als Sulejmani een scheurtje in zijn hamstring. De kwetsuur van de Spanjaard, die slechts drie weken buitenspel staat, is echter niet zo erg als die van zijn ploeggenoot.

Films gedownload van het PSN komen met strikte DRM

Zoals altijd lopen de gamers in de VS weer eens een stap voor ons uit. In het land van George W. Bush bezitten gamers al sinds de E3 van dit jaar de mogelijkheid om films en TV-series legaal te downloaden via het PlayStation Network. Maar de fervente downloader zal vast op een gegeven moment tegen de limiet van de harde schijf van zijn console aanlopen. In dit geval lijkt het logisch om de gedownloade films tijdelijk van de harde schijf te verwijderen om ze later weer te kunnen downloaden. Toch?

Dit blijkt helaas niet het geval. De gedownloade films mogen slechts eenmalig op een PlayStation 3 gezet worden en kunnen vanaf daar naar maximaal drie PlayStation Portables overgezet worden. Verwijder je een film dan is het mogelijk om deze eenmalig opnieuw te downloaden door contact op te nemen met de Sony helpdesk. Het is ook niet mogelijk om de videos over te zetten naar een andere harde schijf met behulp van de back-up utility, als dit gebeurt dan zorgt de ingebakken DRM dat het onmogelijk is om de film nog te kijken.

De PSN Video Download Service is in Europa nog niet beschikbaar, of deze restricties dus ook hier in Europa zullen gelden is nog onduidelijk.

Ensemble werkte aan MMO in het Halo-universum

Dat MMO's big business zijn hoeven we niemand te vertellen. Niet alleen verkoop je een game, je krijgt daarnaast als developer ook nog eens maandelijkse abonnementsgelden binnen (of soms niet, zoals bij Guild Wars). Blizzard haalt hier dankzij World of Warcraft miljoenen per maand mee binnen, en ook andere bedrijven zoals SOE en AreaNet harken de dollars, euro's en roepies als gekken binnen.

Niet gek dus dat Microsoft een van zijn vele studios aan het werk heeft gezet om een MMO te ontwikkelen op basis van hun populairste franchise, namelijk Halo. De studio blijkt het recentelijk gesloten Ensemble Studios te zijn, waarvan al in 2005 geruchten gingen dat ze bezig waren met een MMO. In 2006 gingen er ook al de geruchten dat Ensemble bezig zou zijn met een Halo MMOFPS, geruchten die nu dus waar blijken te zijn.

De titel zou halverwege/eind 2007 stilletjes de vriezer in gegooid zijn, wegens onduidelijke redenen. Inmiddels zijn er wel screenshots van de game-in-ontwikkeling uitgekomen, die bedoeld waren om een idee te geven van de user-interface en de verschillende omgevingen die in de game terecht zouden komen. Deze plaatjes en meer overig concept-werk zijn hier te vinden.


Een mock-up van hoe een van de levels eruit had moeten zien

Joop Braakhekke woedend op BNN

Een stunt van 'Try before you die', een televisieprogramma van BNN, heeft kwaad bloed gezet bij Joop Braakhekke. Twee medewerkers van het programma gingen namelijk uitgebreid eten in 'Le Garage', het toprestaurant dat de tv-kok runt, maar zetten het op een lopen toen de rekening moest worden betaald. Braakhekke kreeg pas lucht van de actie nadat de stunt zondagavond op televisie was geweest.

De 67-jarige 'kookgek' was niet gecharmeerd van de BNN-stunt. Hij dreigde dan ook de jongerenomroep voor het gerecht te slepen. Nu BNN alsnog de rekening van ruim vierhonderd euro heeft betaald met een bloemetje erbij voor Joop, is zijn woede iets gekoeld.

Toch blijft Braakhekke erbij dat de actie hem in het verkeerde keelgat is geschoten. "Ten eerste is het niet netjes dat ze zonder mijn toestemming filmopnames hebben gemaakt. Ten tweede hebben ze nogal wat consternatie veroorzaakt door zonder te betalen weg te hollen. En ten derde gaat het in feite om publiek geld, dus ze hebben gegeten op kosten van de belastingbetaler", aldus de tv-kok. "Als we dit in Nederland tegenwoordig leuk moeten vinden, dat slaat gewoon helemaal nergens op. Er zijn mensen de dupe van dit soort programma's."

Gordon: ik word ondergewaardeerd

Gordon voelt zich zwaar ondergewaardeerd. Dat zegt de zanger/lolbroek in de Revu. Verder vindt hij de liedjes die hij met de Toppers zingt eigenlijk ook niks. "Het is niet mijn favoriete repertoire, maar ik weet er elk jaar wat soul in te brengen. En mijn Nederlandstalige hits heb ik nooit met tegenzin gedaan, maar het is niet iets waar ik altijd van heb gedroomd."

Over die hits gesproken: "Ik heb platen gemaakt waar drie top 10 hits op stonden, maar ik heb nooit een Edison gekregen. De commissie wilde niet naar de platen luisteren omdat het van Gordon was. Ik vind mezelf zwaar ondergewaardeerd. Ik vind het ook verschrikkelijk als mensen zeggen dat ik niet kan zingen. Van de Toppers ben ik de meest muzikale!"

Daarom heeft Gordon nu een Engelstalige cd gemaakt, onder meer met nummers van The Rubettes en Donnie Hathaway. "Als dit geen hit wordt, zegt dat heel veel over het Nederlands publiek", stelt Gordon. "Gemiddeld verkoop ik 30.000 platen, maar misschien worden het er wel 300.000. Maar ik ga er niet vanuit."


Rockstar: GTA voor de Wii "voelde niet natuurlijk"

In een interview met Nintendo Power, gaf Rockstar Games medeoprichter Dan Houser de reden waarom Rockstar besloot om Grand Theft Auto op de Nintendo DS uit te brengen en niet op de Nintendo Wii. Hij geeft aan dat het niet natuurlijk voelde voor Rockstar om het spel op de Nintendo Wii uit te brengen, echter was deze er wel voor de Nintendo DS, mede omdat deze een aantal uitdagingen had en dat Rockstar iets anders wilde doen dan alle andere ontwikkelaars.

De uitdagingen waar ze zoal mee te maken kregen waren het gebruik van de stylus en een mogelijkheid om minigames te kunnen ontwikkelen. Rockstar denkt deze 2 onderdelen heel goed met elkaar te kunnen integreren.

Fabienne mist intellectuele voldoening

Fabienne de Vries, ooit VJ bij TMF heeft naar eigen zeggen RTL verruild voor zender 'Het 'Gesprek'. Niet omdat ze geen werk meer hadden voor de blondine maar om de diepgang. "Ook al zat ik bij een grote zender en had ik een half miljoen kijkers, ik miste de intellectuele voldoening. Ik wil informatie overbrengen."

De Vries, die niet zoals TMF-collega's Bridget Maasland, Daphne Bunskoek en Sylvana Simons een echte carrière wist op te bouwen, presenteert nu Fab & the City op Het Gesprek. Of ze nog lang daar te zien zal zijn is echter nog maar de vraag. Hanneke Groenteman schrijft op haar blog dat we deze week nog maar eens goed moeten kijken naar Het Gesprek. Sinds de start is de zender van Frits Barend door weinig Nederlanders gevonden op de kabel.



Toute Fabienne.

'Stagiair voorkwam slachtoffers Westfriese Flora'

Een stagiair van het AMC in Amsterdam heeft voorkomen dat de legionellabesmetting op de Westfriese Flora in 1999 nog meer levens heeft gekost. Dat zou blijken uit een reconstructie van het drama in het nieuwe televisieprogramma Wij Zijn de Geschiedenis. De KRO zendt woensdagavond de eerste aflevering van de reeks uit.

De stagiair zou vanaf het moment dat de eerste bezoekers van het evenement het ziekenhuis binnenkwamen aan legionellabesmetting hebben gedacht. Legionella kan bij mensen de dodelijke veteranenziekte veroorzaken. Uiteindelijk zijn 32 bezoekers van de Westfriese Flora aan de gevolgen van de ziekte overleden.

De diagnose van de stagiair zou pas serieus zijn genomen toen hij in het Westfries Gasthuis in Hoorn op eigen houtje de testen van vier patiënten bekeek. Naar zijn zeggen kwam toen de besmetting aan het licht en kon op zijn voorspraak het ziekenhuis groot alarm slaan.

In de uitzending zouden de betrokken specialisten het gelijk van de stagiair erkennen en verklaren dat hierdoor mogelijk veel meer slachtoffers zijn voorkomen.

Mama bijt zoontje

Bij een Londense rechtbank moest vandaag een 28-jarige vrouw in het beklaagdenbankje verschijnen. De jonge vrouw had namelijk tijdens een woede-uitbarsting haar zoontje van vijf gebeten.

"Ik weet het niet. Waarschijnlijk heeft hij zijn zusje pijn gedaan, dus moet hij ook pijn lijden", antwoordde ze op de vraag waarom ze in godsnaam haar tanden had gezet in haar kind. Zelf vermoedde de moeder het te hebben gedaan uit moederinstinct. Zij wilde hiermee haar jongste kind in bescherming nemen. Wel heeft ze berouw getoond voor haar brute daad.

"Dit is een geval van pure boosheid", zo oordeelde de rechter. Hij legde de vrouw dan ook vijf maanden gevangenisstraf op. Wat er met de kinderen gaat gebeuren is helaas niet bekend.

Seksisme loont

Mannen met een meer traditionele kijk wat betreft de rol van de vrouw verdienen meer geld dan mannen met een wat vrijere kijk op gelijkheid.
 
Uit een studie tussen 1979 en 2005 van de Universiteit van Florida onder ongeveer 13.000 mensen is gebleken dat mannen die het liefst de vrouw achter het aanrecht hebben zo’n 8.500 dollar per jaar meer verdienen dan mannen die minder traditionele overtuigingen hebben. Bij vrouwen, alhoewel minder expliciet, is het omgekeerde het geval. De gevonden resultaten zijn niet afhankelijk van het soort beroep, hoe hard er gewerkt wordt of uit hoeveel kinderen het gezin bestaat.

PVV'er Dion Graus voorlopig zonder salaris

Kamerlid Dion Graus zal het even zonder zijn salaris moeten stellen. Een aannemingsbedrijf heeft gisteren namelijk beslag laten leggen op het loon van de PVV'er.  Dat gebeurde nadat Graus weigerde te voldoen aan een betalingsverplichting die hem door de rechtbank was opgelegd.

De parlementariër van de Partij voor de Vrijheid ligt al zes jaar in de clinch met een aannemer na een verbouwing aan zijn woning.  Volgens Graus was die niet goed uitgevoerd en weigerde hij daarom een nota van een kleine 17.000 euro te voldoen. Inmiddels zijn de kosten opgelopen tot zo'n 25.000 euro.

Volgens Graus zou hij door nalatigheid van de aannemer een schade van drie ton hebben geleden. De rechtbank in Maastricht wees vorige maand dit verweer van het Kamerlid als ''onvoldoende onderbouwd''. Sindsdien heeft Graus 1.000 euro overgemaakt, maar dat is niet conform de betalingsregeling. Dat is de reden waarom gisteren opdracht is gegeven aan een deurwaarder om loonbeslag te leggen.

Graus kwam net na zijn benoeming als Kamerlid, in 2006, al in opspraak over onder meer wanbetalingen. Betrokkenen en bedrijven die met hem van doen hadden, maakten melding van ruzies, rechtszaken, onbetaalde rekeningen, onjuiste declaraties, stalking, mishandeling en het 'opleuken' van zijn cv. Hij kreeg van PVV-leider Geert Wilders toen de kans om de beschuldigingen te weerleggen. Graus maakte een dossier dat volgens Wilders zijn partijgenoot ''volledig vrij pleitte”. Graus had zich niet schuldig gemaakt aan malversaties, wanbetaling of zelfs mishandeling, zo zei Wilders begin 2007.

'NEC volgt Boymans'

Ruud Boymans, de jonge aanvaller van Fortuna Sittard, staat in de belangstelling van NEC. De club uit Nijmegen heeft de spits al diverse keren bekeken.

Boymans brak vorig seizoen door bij Fortuna Sittard. De negentienjarige aanvaller speelde toen zeventien competitieduels, waarin hij vijf keer de netten liet ritselen. Dit seizoen is de spits uit Born basisspeler in Sittard. In de eerste acht wedstrijden van de Jupiler League mikte hij twee keer raak. Boymans deed ook van zich spreken in de voorbereiding. Daarin scoorde hij liefst negen keer.

Zowel Mario Been als diens assistent Ron de Groot heeft al enkele keren op de tribune gezeten om de verrichtingen van Boymans te volgen. Boymans heeft een aflopend contract in Sittard, zodat een transfer in de winterstop mogelijk bespreekbaar is.

'Defensieminister vond dienst maar niks'

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop wilde liever niet in militaire dienst en hij was destijds blij dat hij er onderuit kon komen. "Ik was destijds heel blij dat ik op een wettige manier de dienstplicht niet hoefde te vervullen." Van middelkoop doet een en ander uit de doeken in Vrij Nederland.

De minister was in de jaren zeventig 'persoonlijk onmisbaar' en om die reden hoefde hij geen dienstplicht te vervullen. Van Middelkoop was werkzaam als fractie-assistent bij het inmiddels opgeheven Gereformeerd Politiek Verbond (GPV). Hij moest echter wel een militaire keuring ondergaan. "Tijdens die twee dagen militaire keuring voelde ik: dit is helemaal niets voor mij. Hier ga ik doodongelukkig van worden. Het woord gezag zit niet echt in mijn vocabulaire", aldus de minister die zegt moeite met gezag te hebben.

[upd] Schutter in Finse school nu dood

De vermoedelijk 22-jarige man die vandaag een bloedbad heeft aangericht op een huishoudschool in het West-Finse Kauhajoki, leeft nog. Dat heeft het kantoor van de burgemeester in Kauhajoki laten weten.

Na het doden van zeker negen mensen richtte de schutter het vuurwapen op zichzelf. Hij liep daardoor een hoofdwond op, aldus Finse media.

De jongeman drong rond kwart voor elf in de ochtend het schoolgebouw, een instelling voor beroepsonderwijs, binnen en opende het vuur op een groep leerlingen die examen aflegde. Volgens de chef van de reddingsdiensten gebruikte hij een groot kaliber pistool. Hij droeg een bivakmuts, zwarte kleding en een grote tas bij zich. De angst bestond even dat hij explosieven bij zich had.

Op het moment van de schietpartij waren er volgens de rector van de school circa 150 leerlingen in het gebouw. Rond kwart over twaalf had de politie, die ook zou zijn beschoten door de dader, de situatie onder controle. Wel moest de brandweer op verscheidene plekken in het gebouw kleine brandjes doven.

De schutter is overgebracht naar een ziekenhuis in Tampere. De andere gewonden zijn naar ziekenhuizen in Seinäjoki en Tampere gebracht. Hoe ze er aan toe zijn is niet bekendgemaakt.

Over de identiteit van de man wordt druk gespeculeerd. Hij zou mogelijkerwijs achter verscheidene schietfilmpjes zitten die de afgelopen weken door een 22-jarige inwoner van Kauhajoki op YouTube zijn gezet. Daarin presenteert iemand die zich mr. Saari noemt zich als liefhebber van wapens, computers, seks en bier.

YouTube heeft een aantal filmpjes reeds verwijderd.   Twee screenshots eruit, gemaakt door de FOK!-redactie zie je hieronder.  Op Youtube zijn, voor zolang als het duurt, hier nog wel andere filmpjes van de vermoedelijke dader te zien.

In november had er in Finland ook al een schietpartij op een school plaats. Een jongen schoot toen acht mensen dood en sloeg daarna de hand aan zichzelf. Finland kent na de Verenigde Staten en Jemen het grootste wapenbezit per hoofd van de bevolking.

Extra link: FOK!Forum: Schietpartij op school in Finland

-

 

Update : 16.05 uur
De Finse politie heeft gisteren nog gesproken met de man die het bloedbad aanrichtte. Het gesprek was voor de politie geen aanleiding de schutter zijn wapenvergunning of vuurwapens af te nemen. Dat heeft de Finse minister van Binnenlandse Zaken Anne Holmlund gezegd.

Holmlund bevestigde mediaberichten dat de gewonde schutter de 22-jarige man is die beelden van zichzelf tijdens schietoefeningen, op YouTube had gezet. Juist naar aanleiding van die videobeelden nam de politie gisteren contact op met de 22-jarige Matti Juhani Saari.

De schutter had in augustus 2008 een vergunning voor het gebruik van een pisool van het kaliber .22 gekregen.

Update : 16.46 uur
En toen was de schutter dan toch overleden.  Hij bezweek in het ziekenhuis  aan zijn verwondingen. Het dodental van de schietpartij staat, exclusief dader Matti Juhani Saari zelf, op tien.

FIA verklaart beroep McLaren niet ontvankelijk

Zoals al werd verwacht heeft de FIA het beroep dat McLaren instelde naar aanleiding van de ontvangen straf in België niet ontvankelijk verklaard. Het Court of Appeal laat weten geen uitspraak te kunnen doen omdat de straf een drive-through penalty betrof waartegen men geen beroep kan instellen.

Lewis Hamilton kreeg die straf nadat hij in Spa een chicane afsneed en daarvan, volgens de aanwezige stewards, voordeel had. Normaal gesproken krijgt de coureur hiervoor een drive-through penalty, maar omdat het incident in de laatste ronden gebeurde, werd er een tijdstraf gegeven zonder dat de coureur door de pitstraat hoeft heen te rijden.

Volgens artikel 152 van de 'International Sporting Code' kan men niet in beroep gaan tegen een drive-through penalty. Het Court of Appeal kon dan ook niets anders doen dan het beroep niet ontvankelijk te verklaren. "Na de uitleg gehoord te hebben van alle partijen concludeert het hof dat het beroep dat McLaren Mercedes heeft ingesteld niet-ontvankelijk is," zo verklaart de FIA.

Minister Cramer 'schoffeert' de Kamer

Vrijwel de gehele Tweede Kamer is vanmiddag languit over minister van Milieu Jacqueline Cramer (PvdA) gevallen omdat zij tijdens het vragenuurtje weigerde antwoord te geven. De Kamer eiste daarop eerst een spoeddebat, maar dat werd later een 'gewoon' debat. Het is nog niet bekend wanneer dat wordt gehouden. SP-leider Agnes Kant wil dat premier Balkenende een brief schrijft over dat Cramer weigert de Kamer te informeren.

Cramer was naar de Kamer geroepen door Jos Hessels (CDA) naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf dat ongeveer 2,5 miljoen Nederlandse gezinnen die groene stroom afnemen al jaren worden opgelicht. De certificaten die worden afgegeven voor groene stroom zouden onderdeel zijn van een nepsysteem, meent Europarlementariër Dorette Corbey (PvdA). Er zou geen kuub extra groene stroom worden geproduceerd. Hessels eiste opheldering.

De bewindsvrouw wees er vervolgens op dat haar collega van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) gaat over de energiesector. Omdat naast Van der Hoeven ook haar staatssecretaris Frank Heemskerk (PvdA) verhinderd was, werd Cramer ontboden. Zij gaf echter geen krimp. "Dat ligt niet op mijn terrein en ik ga daarom niet op uw vragen in."

Dit pikte de Kamer niet. "Wat zullen we nou hebben?", riep Hessels uit. Hij wees erop dat zijn vraag grotendeels over duurzaamheid ging, en dus een kolfje naar de hand van de minister zou moeten zijn. "Zo werkt het niet in het vragenuur. De mensen in het land verdienen een antwoord als de grootste krant van Nederland met zo'n verhaal komt", zei Diederik Samsom (PvdA).

Cramer bood nog aan alle vragen van de Kamer voor het eind van de week schriftelijk te beantwoorden, maar dat mocht niet meer baten. Ineke van Gent (GroenLinks) sprak van een 'schoffering' van de Kamer en vroeg een spoeddebat, dat meteen voldoende steun kreeg. "Ik zit met verbijstering te luisteren", zei Helma Neppérus (VVD). Paulus Jansen (SP) zei dat de Kamer de miljoenen die premier Jan Peter Balkenende (CDA) besteedt aan een betere coördinatie van het kabinetsbeleid moet terugeisen. "Ik geloof niet in groene stroom. Cramer is de minister van groene sprookjes", deed ook Barry Madlener (PVV) een duit in het zakje. "Deze minister is misschien de chef-groen, maar ook een groentje", concludeerde Boris van der Ham (D66).

'Niet opgelicht'
Aan het eind reageerde de bewindsvrouw toch inhoudelijk. Consumenten worden niet opgelicht, het bericht in De Telegraaf is onjuist. De vraag van Hessels gaat over de toekomst van de groene stroom en de eisen die Brussel daar aan stelt. Daarover moet op Europees niveau nog een besluit worden genomen. "Ik kan nog geen uitsluitsel geven over wat er wordt besloten over hernieuwbare energie in Brussel", aldus Cramer.

'Dat ligt niet op mijn terrein'

[WK] Malori opvolger Lars Boom

Adriano Malori heeft op de openingsdag van het wereldkampioenschap wielrennen in Varese voor eigen publiek de wereldtitel tijdrijden bij de beloften gepakt.

De Italiaan, die de titel hiermee overneemt van Lars Boom, had voor het parcours van 33,55 kilometer 41 minuten en 35 seconden nodig. De Duitser Patrick Gretsch eindigde als tweede in 42.25.

De twee Nederlandse deelnemers, Dennis van der Winden en Martijn Keizer, eindigden allebei buiten de top 10.

Spoeddebat over onrust in Gouda

De Tweede Kamer houdt een spoeddebat over de onrust in de Goudse probleemwijk Oosterwei. De PVV wil de discussie in dat debat breder trekken tot "Marokkaans geweld" in Nederland.

Tweede Kamerlid Hero Brinkman heeft vanmiddag een spoeddebat met de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken gevraagd. Hij kreeg steun van de VVD-fractie, waarmee er voldoende stemmen waren voor een spoeddebat. Wanneer dat precies wordt gehouden, is nog niet bekend.

Meldpunt voor achtergelaten meisjes

Scholen en verenigingen die vermoeden dat allochtone meisjes tijdens een vakantie zijn achtergelaten in het land van herkomst, kunnen in de toekomst actie ondernemen. Minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) kondigde vandaag aan dat ze een meldpunt gaat oprichten.

Het idee hiervoor komt van PvdA-Kamerlid Khadija Arib, die al langer aandacht vraagt voor meisjes die tijdens een vakantie door hun ouders worden 'geloosd', vaak om te worden uitgehuwelijkt. Mogelijk krijgt het meldpunt ook een telefoonnummer dat meisjes die zijn achtergelaten kunnen bellen.

Het is niet bekend hoeveel meisjes slachtoffer zijn. Arib wil dat Vogelaar daar onderzoek naar laat doen. Vogelaar heeft dat nog in overweging. Het gaat volgens Arib vooral om meisjes met familie in Marokko, Turkije, Irak en Pakistan.

Nooit meer Nederlands paspoort bij veelwijverij

Migranten die in hun land van herkomst met meerdere vrouwen zijn getrouwd, kunnen straks op geen enkele manier meer Nederlander worden. Nu bestaat die mogelijkheid nog wel voor buitenlanders die al langer dan vijftien jaar in Nederland zijn.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie maakt daar een einde aan door op korte termijn het gat in de wet te dichten. Dat kondigde ze vaniddag aan tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Het CDA vroeg daarin opheldering over het feit dat alleen al in Amsterdam 173 mensen staan geregistreerd met twee huwelijken. Van hen hebben er 31 de Nederlandse nationaliteit gekregen.

Polygamie is in Nederland strafbaar en onacceptabel, benadrukte de PvdA-bewindsvrouw.

Fable 2 achievements deels te halen zonder iets te doen

Een maandje geleden lekte de achievementslijst van Fable 2 uit. Vandaag zijn de definitieve achievements bekend gemaakt, en hoewel deze vrijwel compleet overeen komen zijn er een aantal kleine wijzigingen, voornamelijk in hoe je de achievements kunt halen.

Een groot deel van de achievements is namelijk te behalen door alleen maar te kijken. De achievement The Persuader, waarin je iemand moet overhalen om je een kado te geven, kan je nu namelijk ook ontvangen als je iemand anders dat ziet doet. Zo'n dertig achievements kun je op deze manier ontvangen door alleen maar te kijken, wat het al een stuk makkelijker maakt om alle 1000 punten bij elkaar te sprokkelen. De complete lijst met alle achievements kun je hier bekijken.

Ronaldo vindt 'terugkeer' geweldig

Na zeven maanden heeft Ronaldo weer een teamtraining achter de rug. In februari van dit jaar werd de 32-jarige Braziliaan in Parijs aan een knie geopereerd en sinds een aantal maanden werkte hij bij Flamengo aan zijn herstel.

Vandaag trainde hij mee met het beloftenteam van de Braziliaanse club. “Ik heb al die tijd alleen maar fysiotherapie gehad. Weer op het veld staan met een bal is een enorme stimulans. Het is geweldig”, aldus de Braziliaan.

Begin dit jaar, in de wedstrijd van zijn oude club AC Milan tegen Livorno, raakte Ronaldo zwaar geblesseerd aan zijn knie. In de media wordt zijn naam inmiddels gelinkt met verscheidene topclubs, waaronder Manchester City.

KNSB boos over niet meer uitzenden Essent Cup

SBS6 heeft de KNSB laten weten dat het de marathonwedstrijden van de Essent Cup niet meer wil uitzenden.

SBS6 zond de wedstrijden altijd live uit, maar wil dat nu niet meer. De Nederlandse schaatsbond wil SBS6 vooralsnog aan de contractuele afspraken houden, maar heeft ook gezegd dat het alternatieve mogelijkheden op voorhand niet uitsluit.

Doordat SBS de marathons niet meer wil uitzenden wordt niet alleen de KNSB getroffen, maar ook de aangesloten marathonploegen. Inmiddels is de KNSB in gesprek met haar achterban welke gevolgen dit besluit van SBS6 kan hebben voor het marathonschaatsen. De schaatsbond sluit niet uit dat er juridische stappen tegen de zender zullen worden ondernomen.

De eerste wedstrijd staat voor 2 november op het programma.

Brusselse 'MP3-moord' geen roofmoord

De assisenjury in Brussel heeft vanmiddag geoordeeld dat de Poolse jongen die in 2006 in Brussel de 17-jarige Joe van Holsbeeck doodstak, zich niet schuldig heeft gemaakt aan roofmoord. De jury hield het bij 'schuldig aan het toebrengen van slagen en verwondingen met de dood tot gevolg'.

Adam G., die door de Belgisch media gewoon Adam Giza wordt genoemd, riskeert evenwel in principe nog steeds maximaal 30 jaar celstraf. Het besluit over de definitieve strafoplegging wordt later vanmiddag verwacht.  De straf wordt niet door de jury bepaald, maar door een aantal rechters.

De vader van Joe reageerde al vast boos op het oordeel van de jury.  ''Voor ons is dit de zoveelste klap in het gezicht. Ik hoop maar dat de strafuitspraak niet nog een klap extra wordt.''  Vader Guy van Holsbeeck verliet  daarop samen met zijn vrouw de rechtszaal.

Adam Giza betuigde vanochtend zijn spijt over het gebeuren. ''Het spijt me verschrikkelijk voor wat er gebeurd is. Ik wilde niet doden. Ik vraag vergiffenis aan de ouders van Joe en aan zijn broer. Ik zou mijn leven willen geven als dat Joe zou terugbrengen''.

De nu 19-jarige Adam was 16 jaar toen hij op 12 april 2006 Joe met een messteek in het hart doodde op het Centraal Station van Brussel. De dader wilde Van Holsbeeck van zijn mp3-speler beroven maar Joe weigerde die af te geven. Gisteren kwam de advocaat van de familie van het slachtoffer aan het woord. Die stelde dat Adam G. gewoon een moordenaar is. ''Als je iemand in zijn hart steekt, heb je maar één doel: je doelwit te doden'', aldus de raadsman. De openbaar aanklager had Giza primair ook aangeklaagd voor roofmoord.

Producer vertelt over verhaallijn The Sims-film

Een film over een game zonder verhaal... Dat zet je aan het denken over hoe die film er dan uit gaat zien. Gelukkig licht producer John Davis een tipje van de sluier op. Davis denkt dat ze een succes gaan maken van de film, mede vanwege het succes van de games natuurlijk.

Over het script vertelde Davis het volgende:

"[...]
Tom Rothman, the Chairman of Fox said to me, "How are you going to take this incredible piece of IP and make it into a movie?" Right? Because most games aren't movies, so this is the way I did it: The Sims, as you know, you can control your imaginary world, right? And our movie, a young man, a 16 year old kid of a 14 year old kid and his friend get their hands on this thing called the Sims Infinity Pack, right, which kind of this very strange video game store which was there just for that moment, and seemingly wasn't all that. But what they realize is that they can scan their world in, because this is the most life like, real Sims game ever. And as they are playing this they are all of a sudden realizing is what they are playing on the game is having an effect on the real world. So in effect, through the game, they are able to control their world. It's wish fulfillment, and obviously it turns against them.
[...]"


Kort samen gevat zal de film een soort Weird Science-variant worden. Een tiener krijgt een game in handen, en alles wat hij in die game doet heeft invloed op wat er in het echte leven gebeurt. In het begin is dit natuurlijk lang leve de lol, maar later blijkt dat het ook negatieve kanten heeft.

Er wordt nu hard gewerkt aan het script voor de film, die gepland staat voor 2009.

"Far Cry 2 update zal roofdieren bevatten"

Volgens het laatste magazine van PC Gamer UK zal de eerste update voor Far Cry 2 gevaarlijke dieren bevatten zoals leeuwen, tijgers en nijlpaarden.

De game is gereleased met alleen graseters, maar de kans is groot dat er later gevaarlijkere dieren beschikbaar komen als downloadable content. De zebra en het hert dat momenteel in het spel rond wandelen, vallen na een schot simpelweg om. De developers zeggen dat dit bewust gedaan is om de speler niet te veel van het echte spel af te leiden. Gevaarlijkere dieren die op je gaan jagen kunnen echter een onderdeel van de gameplay gaan worden.

De developer zelf heeft nog niet op het gerucht gereageerd.

Het sportmoment van Tackleberry

FOK!sport introduceert "Het Sportmoment van..." Elke keer vertelt een ander crewlid van FOK!sport wat hun ultieme of memorabele sportmoment is. Dit keer is het de beurt aan Tackleberry. Het vorige sportmoment was van Sally.

"De A1GP strijkt in het laatste weekend van januari 2006 neer in Durban, Zuid-Afrika. We zitten in het eerste seizoen (2005 / 2006) van deze nieuwe raceklasse. Het circuit valt vooral op door de hoge kerbstones, waardoor er te pas en te onpas voorvleugels sneuvelen. Team Nederland doet hier vrolijk aan mee, tijdens de vrije trainingen worden er al twee exemplaren vernield. Hierdoor zien we de oranje bolide aan de start van de sprint race staan met een zwarte neus uit de reservevoorraad van de organisatie.

Jos Verstappen mag vanaf de vierde plek de race starten. Geheel in stijl pakt hij in de eerste bocht meteen een plekje, Zwitserland is het slachtoffer. Doordat Groot-Brittanië wijd gaat, ligt de Nederlander ineens tweede. Zoals zo vaak in de A1GP komt er ook deze race een safety car tevoorschijn, Indonesië en Italië veroorzaken de neutralisatie. Na de herstart rijdt Frankrijk weg van het veld, Verstappen moet aanpoten om bij te blijven. Gezien de vorm van Frankrijk was het voor mij duidelijk, het gaat plaats twee worden, mooie podiumplek voor Verstappen. Maar met Jos weet je het nooit zeker, dat zou ook deze race weer blijken.

Frankrijk is ondertussen door de powerboosts heen, Nederland heeft er nog één over. In de laatste ronde gaat Alexandre Premat met iets te weinig snelheid door de bocht voor het lange rechte stuk. Jos ziet in dat moment een kans om een aanval te plaatsen. De Nederlander kruipt richting de versnellingsbak, maar Premat houdt de binnenkant goed dicht. Verstappen moet het dus buitenom proberen. Zij-aan-zij denderen ze richting de haakse rechterbocht aan het einde van het rechte stuk. Geen idee wat Verstappen nu voelt, maar mijn hartslag gaat in zo'n situatie toch wel even omhoog!

De inhaalpoging van Verstappen lijkt kans van slagen te hebben als we al halverwege de bocht zijn, maar net op dat moment verliest de wagen grip, hij zit op het vuile gedeelte van de baan. Een moment van overstuur zorgt voor een touché met de Franse bolide. De neus van de oranje bolide breekt af, Verstappen spint en de race eindigt in totale frustratie. Aan de pitmuur slaat Jeroen Bleekemolen met zijn vuist en Verstappen steekt zijn beide armen uit ongeloof uit de cockpit. Les Pays-Bas, zero points.

Mijn gevoel worstelt met de gedachte hoe ik over dit incident moet denken. Ik ben al jaren liefhebber van Verstappen en ik ken zijn instelling. Natuurlijk probeert Verstappen het, hij heeft de kans op een overwinning. Briljant dat hij het probeert! Maar waarom verknalt hij het op het einde, waarom niet minder risico zodat je nog zeker op plaatst twee eindigt!? Die discussie barst na de race overal op internet los. Aangezien ik redelijk positief ben ingesteld krijgt hij van mij het voordeel van de twijfel, maar de volgende keer beter opletten!

Gelukkig is de schade aan de auto van Team Nederland beperkt en kan er gewoon gestart worden voor de Feature race. Er is echter één probleem, er moet een nieuwe neus geregeld worden. Gelukkig is Team India zo aardig om een neus uit te lenen, zodat 'we' ineens met een groen-wit-oranje voorvleugel aan de start staan. De uitdaging voor Verstappen is echter om van een 16e startplek naar een goede eindklassering te rijden.

Hoe hij het telkens weer voor elkaar krijgt weet ik nog steeds niet, maar met kunst en vliegwerk weet Verstappen een heleboel auto's in te halen. Na de eerste bocht ligt hij alweer *tromgeroffel* tiende! Uiteraard komt ook deze race de safety car de baan op, ditmaal zijn de Verenigde Staten en Australië de veroorzakers. Team Nederland speelt slim in op de situatie door meteen de pits in te duiken. Verstappen belandt hierdoor op plek acht, terwijl er nog vier auto's voor hem een pitstop moeten maken.

Team Canada houdt de Durban-traditie in ere en rijdt zijn voorvleugel eraf, Tsjechië valt uit en Frankrijk krijgt de zwarte vlag. Plaats vijf dus voor Verstappen. Na wederom een korte neutralisatie wordt ook Portugal ingehaald, waardoor het podium nu echt in zicht komt. Brazilië moet vervolgens vanuit leidende positie de pits induiken en even later spint Alex Yoong, zodat wederom de safety car ingezet wordt. Tien ronden later is Timo Scheider zo aardig om zichzelf uit te schakelen en Jos de tweede plaats te gunnen. Danke schön! Het vizier staat nu gericht op leider Zwitserland.

De laatste ronde is ingegaan en het scenario uit de eerste race dient zich weer aan. Jos komt, door een fout van Neel Jani, duidelijk sneller uit de bocht voor het lange rechte stuk. Jani geeft zoals verwacht geen ruimte aan de binnenkant. Verstappen heeft dus geen keuze, hij moet het weer buitenom proberen. Op dat moment schieten de beelden van de sprint race weer door mijn hoofd. Krijgen we weer een veelbelovende actie met dramatische afloop te zien? Jos, denk alsjeblieft goed na voordat je een onnodige do or die-actie uithaalt...!

Mijn hartslag kan vrij snel weer tot rust komen, dit keer is het snelheidsverschil groter en kan Verstappen Jani met een mooie actie inhalen en zich vervolgens goed positioneren voor de haakse rechter. De camera laat een gefrustreerde pitcrew van Zwitserland zien, nog voordat Verstappen over de finish is. Gelukkig niet voorbarig, want Jos kan de race rustig uitrijden en bezorgt Team Nederland hiermee de langverwachte eerste overwinning in de A1GP. Een gekkenhuis in de pitstraat, mijn huis en waarschijnlijk op veel meer plaatsen in Nederland. Jos Verstappen heeft weer laten zien dat hij The Boss is, iets wat toen nog bevestigd moest worden in deze nieuwe raceklasse.

Overtaking is an art is een veelgehoorde leus rondom Jos Verstappen. Één ding is zeker, hij heeft er in ieder geval een neusje voor!

P.S. Team India, nog bedankt voor de neus..."

SEGA komt met spel voor pinguins?

Nog zestien dagen te gaan voordat SEGA een tipje van de sluier oplicht over hun nieuwe project. Op de teasersite http://prope.sega.jp wordt gesproken over een compleet nieuwe game die zelfs door pinguins gespeeld kan worden.

De aankondiging is afkomstig van Prope, de nieuwe development studio van Yuji Naka. Naka was één van de creatieve breinen achter Sonic the Hedgehog die zich sinds 2006 op gaming gebied stil houdt. Op de site staat een teller waaruit blijkt dat we over 16 dagen meer info kunnen verwachten.



Uilenberg: "Suárez verdiende een penalty"

Na afloop van Feyenoord - Ajax van afgelopen weekend moest arbiter Eric Braamhaar het ontgelden. De Amsterdammers voelden zich bestolen door de arbiter. Scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg heeft gezegd dat hij die kritiek wat overdreven vindt.

"Er is geen scheidsrechter in Nederland die bewust fouten maakt. Het penaltymoment met Luis Suarez was cruciaal, maar er staan me ook momenten op het netvlies dat Ajax de wedstrijd kon beslissen. Ik begrijp de emotie, maar niet meer dan dat," aldus Uilenberg.

Volgens de oud-scheidsrechter ging Braamhaar wel in de fout toen hij Suárez geen strafschop gaf. "Hier kunnen we kort over zijn, en daar baalt Eric ook vreselijk van: dit was een strafschop. Als hij het moment vanuit het camerastandpunt achter het doel had gezien, had hij zonder meer voor een penalty gefloten. Doordat Maarten Stekelenburg de bal ver uittrapte, Eric op grote afstand stond en de spelers 'in de rug' zag, beoordeelde hij de situatie helaas anders," aldus Uilenberg die het onzin noemt dat het in het achterhoofd van de scheids meespeelde dat het Suárez was die viel. "Ja, het was een cruciaal moment. Maar ik kan me niet voorstellen dat het heeft meegespeeld dat het Suárez betrof. Het is in elk geval geen beleid om hem géén penalty's meer te geven."

Dressuurteam VS uit uitslag Spelen

De internationale hippische bond FEI heeft het Amerikaanse dressuurteam uit de uitslag van de Olympische Spelen van deze zomer geschrapt.De VS eindigde toen als vierde.


Het paard van Courtney King, één van de Amerikaanse deelneemsters, werd tijdens de Spelen betrapt op doping. Eerder kreeg King daarvoor al een schorsing van een maand opgelegd.

Mythilus, het paard van King, testte positief op de verboden onstekingsremmer felbinac.

CD: Natty - Man Like I

Natty Dread was het eerste album onder de noemer van Bob Marley & The Wailers en moest het zonder Peter Tosh en Bunny Wailer stellen. Het is ook het album dat hedendaagse artiest Natty zijn bijnaam heeft geschonken. Als kind liet hij namelijk dit album van zijn ouders per ongeluk in de volle zon liggen waardoor het een onbruikbare schuif werd. Zijn boze moeder liet hem ongewis haar mening horen waar enkele vrienden bij waren en sindsdien noemden ze hem gekscherend Natty. Na een paar jaar is dat er natuurlijk niet meer uit te slaan, zeker niet als je op je zestiende ook nog eens dreads neemt. De platencollectie in het ouderlijk huis bracht de jongeling echter een diversiteit aan invloeden, van Pink Floyd, Bob Dylan, Neil Young tot aan motown. Daarnaast kreeg Natty als zoon van een moeder uit Lesotho en een Engelse vader van Italiaanse komaf een breed wereldbeeld mee in zijn opvoeding. Dat alles in combinatie met zijn muzikale talent resulteerde in het debuutalbum Man Like I.

Jongen (16) in Zaandam verkracht

Een 16-jarige jongen uit Zaandam zegt zaterdagmiddag te zijn verkracht nabij het station in zijn woonplaats. De politie  Zaanstreek-Waterland is op zoek naar getuigen en stelt een onderzoek in.

Het slachtoffer zegt dat een onbekende man hem middels een smoes naar een lichtblauwe auto lokte. De man sloeg de jongen meteen bewusteloos en nam hem mee naar een onbekende plek. Daar werd de jongen naar eigen zeggen verkracht waarbij hij ook weer buitenwesten raakte.

Toen hij bijkwam, lag hij in de buurt van een spoorwegovergang in het verderop gelegen Castricum. Hij keerde lopend terug naar Zaandam, waar hij zich meldde bij het ziekenhuis.

De politie zoekt getuigen en de man die door de jongen als dader wordt omschreven.  Dat is een  Nederlandse man met een slank postuur van tussen de 30 en 40 jaar oud. Lengte is circa 1 m 80. Hij had zwart haar, dat net onder een witte pet met klep uitkwam. De dader sprak met een licht accent en droeg een donkere volle snor en een wit jack met lichtblauwe jeans.

Met dank aan Roma-Totti voor de submit.

Kidnappers dreigen toeristen Egypte te doden

De ontvoerders van negentien mensen onder wie Europese toeristen dreigen hun gijzelaars te doden als de Egyptische regering probeert ze op te sporen met vliegtuigen. Dat meldde een Egyptische functionaris vanmiddag.

Volgens de functionaris heeft de gegijzelde touroperator met zijn Duitse vrouw gebeld en haar het dreigement overgebracht. Gemaskerde mannen ontvoerden vrijdag de vijf Italianen, vijf Duitsers, een Roemeen en acht Egyptenaren toen die door het zuidwesten van Egypte reisden.

Egypte vermoedt dat de daders Sudanezen zijn en hun heil in Sudan hebben gezocht. Het is de eerste keer dat buitenlandse toeristen in Egypte zijn gegijzeld. Wel zijn er in het verleden geregeld aanslagen gepleegd op buitenlanders.

Georgië meldt neerhalen Russisch toestel

Georgië heeft vandaag gezegd een onbemand Russisch verkenningsvliegtuigje te hebben neergehaald boven zijn grondgebied in de buurt van Zuid-Ossetië, de afvallige regio waar het kortgeleden met Rusland oorlog om voerde.

Het toestel werd maandag door Georgische politieagenten neergeschoten bij Tsiteljoebani, dat ook dicht bij de centraal gelegen stad Gori ligt, zei een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken. Het Russische ministerie van defensie sprak het bericht tegen en noemde het een 'provocatie'.

Na de oorlog van vorige maand bleef de situatie in Georgië gespannen. Zondag werd een Georgische politieman gedood en raakten er drie gewond toen ze door Abchazische strijdkrachten onder vuur werden genomen. Maandag raakten twee Georgische agenten gewond toen ze bij een poging een onderzoek naar de schietpartij in te stellen op een landmijn stapten.

Rusland liet na zijn terugtrekking uit onomstreden Georgisch grondgebied bijna achtduizend militairen achter in Zuid-Ossetië en de andere afvallige Georgische regio Abchazië, en wil die troepen daar permanent stationeren. Het heeft beloofd zijn soldaten die zich nog rond de twee regio's bevinden, terug te trekken zodra in deze bufferzones tweehonderd waarnemers van de Europese Unie zijn gevestigd, wat op 1 oktober zal gebeuren.

Wat voelt een pleegkind?

We zijn er al vele jaren bij betrokken, maar een goed idee ervan hebben we nog steeds niet. Waarschijnlijk omdat je niet één lijn kunt trekken, al die jonge mensen zijn zo verschillend. Ze hebben wel iets gemeenschappelijk, en dat is sores. And that’s where mom appears.
Een paar weken geleden heb ik jullie een beetje kennis laten maken met madame Gramps. Dat monsieur Gramps haar op handen draagt hoeft niet nader te worden aangedikt, zij het dat hij zo verrekt veel hulp heeft bij dat dragen dat hij zelf nauwelijks meer moei wordt. Maar dat terzijde.

Stemmentracker controleert beloftes politici

De makers van de Stemwijzer hebben een nieuwe tool ontwikkeld, waarmee kiezers kunnen zien wat er van de verkiezingsbeloftes van de politieke partijen terecht is gekomen. RTL-Boulevardcoryfee en koningshuisdeskundige Peter van der Vorst, voor de gelegenheid in jacquet gehuld als 'minister van Verantwoording', overhandigde vandaag 'de vierde dinsdag in september' het 'koffertje' met de zogeheten Stemmentracker aan voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA).

Kiezers kunnen via internet hun mening geven over een aantal besluiten die de afgelopen jaren in de Kamer zijn genomen over politieke kwesties, zoals de verlenging van de missie in Uruzgan. De opvattingen van de kiezers worden vergeleken met het stemgedrag in de Kamer, zodat duidelijk wordt in hoeverre partijen hun verkiezingsbeloftes nakomen. "We kunnen nu de politici afrekenen op hun daden, niet op hun woorden of optreden in de media", aldus Van der Vorst.

Kamervoorzitter Verbeet omschreef de Stemmentracker als een 'heel mooi hulpmiddel' dat de politiek dichter bij de burger kan brengen. Wel plaatste ze een kanttekening. "Politiek is genuanceerder dan een ja- of een nee-stem tegen een motie." De achterliggende motivatie is ook belangrijk. Partijen kunnen in Nederland nooit één op één hun verkiezingsprogramma uitvoeren, omdat er altijd met meerdere partijen wordt geregeerd. "Je moet compromissen sluiten", aldus Verbeet.

De Stemmentracker is bedacht door het Instituut voor Publiek en Politiek, dat ook de succesvolle Stemwijzer ontwikkelde. Bij de Stemwijzer kunnen kiezers hun opvattingen toetsen aan de verkiezingsprogramma's van de verschillende partijen, waarna de Stemwijzer een stemadvies geeft.

Link: Stemmentracker.nl

Pakistan doodt 50 militanten

Pakistaanse veiligheidstroepen hebben meer dan vijftig islamitische extremisten gedood tijdens twee dagen van gevechten in het noordwesten van het land. Ook een militair sneuvelde. Dat meldde een militaire zegsman vandaag. Het offensief heeft plaats nabij de stad Peshawar.

De operatie volgt na de aanslag in het weekeinde op het Marriott Hotel in de hoofdstad Islamabad waarbij zeker 53 doden vielen en toenemende druk van bondgenoot de Verenigde Staten om de strijd tegen de aanhangers van al-Qaeda en Taliban in het grensgebied met Afghanistan op te voeren. Het leger zet bij de actie, die gisteren begon, onder meer gevechtshelikopters en artillerie in.

Twintig boetes voor negeren rookverbod

Tot nu toe zijn twintig boetes uitgedeeld aan horecagelegenheden die zich niet hielden aan het rookverbod dat in juli van dit jaar is ingegaan. Dat heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vandaag laten weten.

Het afgelopen weekeinde werd gecontroleerd in Groningen, Winschoten en Den Helder. Bij dertig cafés in deze steden zijn in totaal zeven boetes en veertien waarschuwingen uitgedeeld. De tweehonderd controleurs van de VWA inspecteerden tot nu toe zesduizend horecagelegenheden. Na afgelopen weekeinde zijn in totaal twintig boetes en 280 waarschuwingen uitgedeeld.

Vooral cafés worden de komende tijd in de gaten gehouden. Volgens de VWA wordt het rookverbod juist in cafés niet goed nageleefd. "Wij richten onze controles nu specifiek op cafés waarvan wij vermoedens hebben dat er gerookt wordt", zegt een woordvoerder. Die vermoedens komen volgens de woordvoerder via de media en via tips die binnenkomen bij de telefoonlijn van de VWA.

Caféhouders die in de media hun ongenoegen uiten over het verbod of zelfs in de krant zeggen dat zij het negeren, kunnen volgens de woordvoerder in ieder geval rekenen op een controle.

Bij de eerste constatering van een overtreding krijgt een horecagelegenheid een waarschuwing. Na de waarschuwing volgt volgens de VWA altijd een tweede controle. Is er bij de tweede controle nog steeds iets mis dan wordt een boete van driehonderd euro uitgedeeld. Het boetebedrag verdubbelt bij iedere volgende overtreding, tot maximaal 2.400 euro.

Er zijn nog geen horecagelegenheden die voor de derde keer zijn gecontroleerd, en bijgevolg ook geen die de tweede boete, van zeshonderd euro, hebben gehad.

Politie veegt per ongeluk kunstwerk op

De Amsterdamse politie heeft zondag zonder het te weten een kunstproject vernield. Aan het Groenhoederveen zouden jongeren bezig zijn om koper van een kunstwerk af te schrapen. De toegesnelde agenten troffen 250.000 aan de grond vastgeplakte eurocentmuntjes aan en twee kinderen die de stalen met koperen schijfjes probeerden los te peuteren.

In overleg met de dienstdoende chef werd besloten het geld veilig te stellen. De twee jongens mochten vertrekken en opgelucht dat er niets was vernield, schraapten de poliemannen de eurocentjes van de grond om deze daarna af te voeren in plastic zakken. De dienders waren echter bezig zélf een kunstwerk te slopen.

De muntjes, die aan één kant blauw waren geverfd, maakten onderdeel uit van een kunstproject (foto's) waar dertien internationale ontwerpers en architecten aan meededen. De bedoeling van kunstenaar Stefan Sagmeister was juist dat voorbijgangers de muntjes zouden meenemen en verspreiden over de wereld. De politie betreurt de gang van zaken en spreekt in het Algemeen Dagblad van een communicatiestoornis.


Kunstwerk opgeruimd (foto: DAG)

Pranjic en Kalou in lappenmand

SC Heerenveen kan morgen in de bekerwedstrijd tegen MVV waarschijnlijk niet beschikken over Danijel Pranjic. De middenvelder én tevens topscorer heeft last van een blessure aan zijn hamstring.

De Kroaat viel afgelopen weekend, in de wedstrijd tegen NEC, geblesseerd uit. "Bij twijfel speelt Danijel sowieso niet," aldus fysiotherapeut Erik ten Voorde

Ook Bonaventure Kalou zal mogelijk voorlopig niet in actie kunnen komen. Gisteravond, in de wedstrijd van Jong Heerenveen tegen Jong RKC Waalwijk, blesseerde de aanvaller zich.

Di Montezemolo: "Kimi is een geweldige coureur"

Ferrari-president Luca di Montezemolo heeft uitleg gegeven over zijn beslissing om het contract met Kimi Räikkönen tot 2010 te verlengen. De Italiaan zegt dat het met de Finse wereldkampioen wel weer goed gaat komen, maar dat hij de rest van dit seizoen Felipe Massa moet gaan helpen.

"Ik weet dat sommige mensen vreemd opkeken toen we zijn contract verlengden, maar we hebben het hier over de regerend wereldkampioen, die de titel won in zijn eerste jaar bij Ferrari," zei Di Montezemolo in Gazzetta dello Sport. "Kimi is als een geweldige spits die een tijdje niet heeft gescoord, maar vroeg of laat de weg naar het doel weer vindt, wat goed is voor het team en voor hemzelf."

"Felipe en Kimi weten heel goed wat ze de komende races te doen staat en het doel is altijd duidelijk geweest. We werken voor het team." Massa staat momenteel één punt achter WK-leider Lewis Hamilton, terwijl Räikkönen een achterstand van 21 punten heeft op de Brit.

PvdA R'dam tegen stedenband Gaza-stad

De PvdA in Rotterdam ziet niets in een stedenband tussen de Maasstad en Gaza-stad. Dat zegt de Rotterdamse fractievoorzitter Peter van Heemst in een reactie op een plan van de lokale SP.

"Het is nog geen raadsvoorstel, dus het is sowieso nog maar een plannetje van de SP", reageert Van Heemst. "Maar het is ook een slecht idee. Het zou niet passen in het buitenlands beleid van ons land. Daar moet je als gemeenteraad ook helemaal niets mee te maken willen hebben. We gaan hier geen Tweede Kamertje spelen in de raad", aldus het oud-Kamerlid van de grootste coalitiepartij in Rotterdam.

De SP en ook GroenLinks willen wel een stedenband tussen Rotterdam en Gaza. In mei zijn de partijen daarvoor een handtekeningenactie begonnen. Ook organiseren ze vanavond een debat over het voorstel. Op 13 november worden de handtekeningen overhandigd aan het gemeentebestuur met het verzoek om Gaza een zusterstad van Rotterdam te laten worden.

Volgens de linkse partijen hebben ook raadsleden van de PvdA zich uitgesproken voor het plan. Van Heemst noemt dat flauwekul. "Nogmaals, er is nog niet eens een echt voorstel. Dus fractieleden van de PvdA kunnen zich er nog niet eens over hebben uitgesproken. Ik vind het in ieder geval een slecht idee."

Volgens een woordvoerder van de gemeente Rotterdam 'is er niets bekend' over plannen van een jumelage tussen Rotterdam en de strook Palestijns gebied tussen Israël en Egypte. De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft in de Tweede Kamer vandaag over de kwestie schriftelijke vragen gesteld aan minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA).

Don Diablo zou soms liever homo zijn

Dj Don Pepijn Schipper, beter bekend als Don Diablo, kijkt zo nu en dan met een jaloerse blik naar zijn homoseksuele vrienden. "Ik vind het soms weleens jammer dat ik niet gewoon homoseksueel ben", zegt hij in het oktobernummer van homoglossy Winq. "Ik heb veel homoseksuele vrienden, die hebben het altijd heel gezellig samen."

Juist de positie als buitenbeentje die menig homo volgens Schipper heeft, maakt dat hij graag van seksuele geaardheid zou switchen. "Het lijkt me eerlijk gezegd wel wat hebben, dat gevoel van 'wij tegen de rest'. Ik heb me ook altijd een uitzondering gevoeld."

Over de vraag of de dj op jongens of meisjes valt, wordt al lange tijd gespeculeerd. "Ik consolideer dat beeld graag", zegt hij. "Ik heb soms het gevoel dat zelfs mijn moeder er nog niet over uit is." Schipper doet geen moeite om duidelijkheid te scheppen in de kwestie. "Het maakt mij eerlijk gezegd ook niet zo veel uit of Don Diablo nou hetero of homo is. Het zegt verder niets over wie ik ben of wat ik doe."

Tot op heden heeft de artiest de herenliefde aan zich voorbij laten gaan. "Ik sluit de mogelijkheid niet uit dat ik ooit een keer de behoefte zou voelen om ervaring op te doen op dat gebied", vertelt hij. "Maar ik heb me vooralsnog nooit dusdanig aangetrokken gevoeld tot een man om het echt te gaan proberen."

Half oktober verschijnt het nieuwste album van Schipper, 'Life is a festival'.


Don Diablo zou soms liever homo zijn (foto: DAG)

Nakajima: "Regen problematisch in Singapore"

Williams-coureur Kazuki Nakajima denkt dat regenbuien op het circuit van Singapore komend weekend voor grote problemen kunnen zorgen. De Japanner denkt dat de weerkaatsing van het licht er in de regen voor zal zorgen dat het zicht voor de coureurs ernstig belemmerd wordt.

"Ik denk dat het rijden in de nacht geen problemen zal opleveren. Als het droog blijft tenminste, want als het regent zou het nog wel eens knap moeilijk kunnen worden door de weerspiegeling die de regen veroorzaakt," aldus Nakajima.

Force India-teambaas Vijay Mallya denkt dat de kans op regen zeer groot is. "Ik woon al 25 jaar lang in Singapore en ik kan je één ding zeggen en dat is dat het in deze tijd van het jaar elke avond regent. De race in Singapore zou dus een loterij kunnen worden."

Symonds: "We zijn beter dan Toyota"

Renault-hoofdingenieur Pat Symonds denkt dat zijn team dit seizoen op de vierde plaats zal eindigen in de stand om het constructeurskampioenschap. Hij zegt dat Renault momenteel sterker is dan Toyota, maar denkt wel dat de strijd spannend zal blijven tot de laatste race van het seizoen.

Momenteel staan beide teams gedeeld vierde in de stand met 41 punten. "Het verschil kan niet kleiner dan dit," aldus Symonds. "We hebben nog maar een paar races te gaan en ik ben blij dat we het gat naar Toyota nu al hebben gedicht. Ik denk dat wij over het geheel genomen een betere auto hebben dan Toyota. Het gevecht zal echter spannend blijven. Op sommige dagen zullen zij sterker zijn en op andere dagen zullen wij het weer iets beter doen. Deze strijd is nog lang niet gestreden."

OESO omarmt reddingsplan financiële markten

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) staat achter het reddingsplan voor de financiële markten dat de Amerikaanse regering momenteel aan het uitwerken is. Dat maakte de organisatie, waarin dertig economische grootmachten zijn verenigd, dinsdag bekend.

Volgens de OESO draagt het naar schatting 700 miljard dollar kostende plan bij aan een stabielere wereldeconomie. De Amerikaanse regering maakte vorige week bekend aan het plan te werken om banken te verlossen van effecten die als gevolg van de hypotheek- en kredietcrisis vrijwel onverkoopbaar zijn geworden.

Secretaris-generaal Angel Gurria van de OESO zei dinsdag dat de situatie op de financiële markten al deels is genormaliseerd na de aankondiging van het reddingsplan. Op de aandelenmarkten wereldwijd heerst evenwel nog grote onrust, omdat onduidelijk is hoe de maatregelen er precies uit komen te zien.

Bayern-fans willen rentree Kahn

Fans van Bayern München hebben heimwee naar Oliver Kahn. De aanhang van de Duite club acht Michael Rensing, die de gestopte Kahn opvolgde onder de lat, verantwoordelijk voor de magere serie van de Duitse club.

Het boulevardblad Bild peilde door middel van een poll de stemming onder de fans van Bayern na de 2-5 nederlaag tegen Werder Bremen. Maar liefs 61 procent van de 65.000 respondenten antwoordt positief op de vraag of de ‘Torwart Titan’ moet terugkeren onder de lat bij Bayeren. Bild noemt Rensing ‘kleurloos.’ en zegt ook ‘Kahnlos is Bayern planlos.’

Politie Amsterdam wil arrestant strenger fouilleren

De Amsterdamse politie wil arrestanten uitgebreider fouilleren voor zij in de cel worden gezet. Nu zou het kunnen gebeuren dat zij bijvoorbeeld messen mee hun cel innemen, als gevolg van de te beperkte fouilleermogelijkheden. Plaatsvervangend korpschef Cor Gorissen heeft hierover een brief geschreven aan burgemeester Job Cohen, bevestigt een politiewoordvoerder dinsdag.

Om zeker te zijn dat er geen gevaarlijke voorwerpen in de cel worden meegenomen, zou de politie arrestanten het liefst tot de onderbroek willen uitkleden. Als een persoon is aangehouden op verdenking van het dealen van drugs, mag de verdachte op basis van de Opiumwet wel volledig gefouilleerd worden, legt de woordvoerder uit. "Maar in andere situaties zijn we heel beperkt, waardoor het kan gebeuren dat verdachten voorwerpen mee hun cel innemen. En dat willen we voortaan voorkomen."

Voor zover bekend zijn er geen specifieke incidenten die aanleiding hebben gegeven tot de wens van de politie. De gemeente kon niet direct reageren.

Barrichello: "Geen problemen met verlichting"

Honda-coureur Rubens Barrichello zegt zin te hebben in de Grand Prix van Singapore. De Braziliaan heeft in de simulator het circuit verkend en verwacht in het echt geen problemen met nachtrace, omdat de baan zeer goed verlicht zal zijn.

"Singapore ziet er heel anders uit dan Valencia, het andere nieuwe stratencircuit op de kalender. Singapore is veel langzamer. Je rijdt er veel meer in de eerste en de tweede versnelling, al ziet het rechte stuk richting bocht zeven er wel snel uit," aldus Barrichello. "Ik heb het circuit al geprobeerd op de simulator. Ik heb hierdoor een goed idee van hoe een ronde over Singapore eruit ziet. De simulator bereidt je alleen niet voor op het rijden onder kunstlicht. Maar ons is verteld dat het nog lichter zal zijn dan overdag. Ik heb ook naar de eerste nachtrace in de MotoGP gekeken, in Qatar. Daar was de baan ook zo goed verlicht dat je nauwelijks zag dat het avond was."

Strenge eisen voor WK zwemmen

De Nederlandse zwembond heeft strenge eisen gesteld voor deelname aan de wereldkampioenschappen zwemmen volgend jaar. Die vinden van 18 juli tot 2 augustus plaats in Rome.


Technisch directeur Jacco Verhaeren heeft als uitgangspunt de zestiende tijd in de series van de Olympische Spelen in Peking, genomen voor de WK-limieten. Voor de 50-meternummers ligt de lat nog hoger.

Tot nu toe hebben individueel alleen Marleen Veldhuis (50 en 100 vrij), Ranomi Kromowidjojo (100 vrij), Inge Dekker (100 vrij en 100 vlinder) en Hinkelien Schreuder (50 vrij) aan de norm voldaan. Voor de estafettes zijn er geen individuele richtlijnen. Verhaeren mag zelf bepalen of een ploeg de kwaliteit heeft om in de Italiaanse hoofdstad de finale te halen.

Tot 20 april hebben de zwemmers de tijd om zich voor het WK te plaatsen: via de Swimcups in Eindhoven (december) en Amsterdam (april) en tijdens twee andere wedstrijden naar keuze.

Rus verliest van Japanse qualifier

Arantxa Rus is er niet in geslaagd de tweede ronde van het WTA-toernooi in Seoel te bereiken. Het Nederlandse tennistalent, die met een wildcard tot het toernooi was toegelaten, ging met 6-4 en 6-1 onderuit tegen de Japanse qualifier Ayumi Morita.

Rus begon redelijk aan de wedstrijd. Ze brak door de service van Morita en kwam op een 4-2 voorsprong. De Japanse zette echter aan en won de eerste set met 6-4. In het tweede bedrijf was het verzet van Rus gebroken.

Massa: "Problemen zijn opgelost"

Op Monza kwam Ferrari niet uit de verf door te koude banden, maar volgens Felipe Massa heeft zijn team dit tijdens de tests in Mugello opgelost. De problemen zouden te maken hebben met de remmen die er voor zorgden dat de banden niet op temperatuur kwamen in natte en koude omstandigheden.

De remmen die gemaakt zijn van carbon, wat een hoge arbeidstemperatuur vereist. In de regen kan deze niet gehaald worden, waardoor de remmen minder goed werken en de banden niet meer goed opgewarmd kunnen worden. In Monza waren de Ferrari's hierdoor relatief langzaam op de rechte stukken en moesten ze voor de chicanes vroeg in de remmen.

In Gazzetta dello Sport zegt Massa dat een natte testdag in Mugello daarom ideaal was. "Het is fijn dat ik hier in natte omstandigheden heb kunnen testen om een goede vergelijking te kunnen maken. Het is een stuk beter nu en dat is belangrijk gezien de races die nog komen, want daarin is regen niet uitgesloten."

"Toch wil ik ook weer niet zeggen dat het puur door de auto komt dat we de laatste races wat minder presteren. Ik denk dat de resultaten weerspiegelen dat er sprake was van een combinatie tussen toevalligheden en specifieke situaties. We kunnen heus wel goed presteren in de regen. En aangezien het nu regende tijdens de test konden we onze zwakke punten verbeteren."

Wat betreft de race in Singapore kan het wat betreft Massa best regenen, al wil hij wel liever een droge race. Op nieuwe banen is Ferrari altijd sterk zo hebben de afgelopen tien jaar uitgewezen. Vijf van de zes races werden door het team uit Maranello gewonnen. "Het is heus niet zo dat het daarom zeker is dat ik de race ga winnen. Statistieken zijn slechts statistieken," aldus Massa.

Het circuit in Singapore wordt door de Braziliaan beschouwd als een kruising tussen Monaco en Valencia. "Langzamer dan Valencia, maar groter en beter dan Monaco. Op de computer vond ik het circuit best leuk, hopelijk is dat in het echt ook zo."

WK-duels Georgië weer in Tbilisi

De FIFA staat Georgië weer toe dat het zijn WK-kwalificatieduels op eigen bodem mag spelen. De wereldvoetbalbond is van mening dat er niet meer sprake is van een onveilige situatie in het land.

Begin september dwong de FIFA de Georgiërs uit te wijken naar een ander land vanwege de vijandigheden in het geschil met buurland Rusland rond de afvallige provincies Zuid-Ossetië en Abchazië.

Om die reden speelde Georgië zijn met 2-1 verloren thuiswedstrijd tegen Ierland op 6 september in het Duitse Mainz. Geörgie speelt nu op 11 oktober thuis in de hoofdstad Tbilisi tegen Cyprus, waar vier dagen later Bulgarije de tegenstander is.

Rust voor Huta Galung en De Bakker

Thiemo de Bakker en Jesse Huta Galung zullen deze week niet in actie komen. De twee tennissers zouden de challengertoernooien in respectievelijk het Slowaakse Trnava en Napels spelen, maar na hun optreden afgelopen weekeinde in de Daviscup hebben ze besloten rust te nemen.

“Deze week speel ik niet in Trnava omdat ik grieperig ben”, aldus de Bakker. “Volgende week dus weer in Tarragona. Deze week uitzieken en hard trainen.”

Turkije arresteert 37 milieuactivisten

De Turkse politie heeft 37 actievoerders gearresteerd die vreedzaam demonstreerden tegen de aanbesteding voor de bouw van een kernreactor. Dat heeft Greenpeace dinsdag gemeld.

Volgens Karol Diker van de milieuorganisatie joeg de politie de demonstranten uiteen en werden de betogers aangehouden. Voor de demonstratie, die plaatsvond voor het ministerie van energiezaken, was geen toestemming verleend. De actievoerders lagen in het zwart gekleed op de grond en deden alsof ze dood waren om zo de aandacht te vestigen op de gevaren van kernenergie.

Woensdag is de laatste dag van de aanbesteding voor de eerste kerncentrale in Turkije, die de regering wil bouwen aan de kust van de Middellandse Zee. Een tweede centrale staat gepland in de buurt van Sinop aan de Zwarte Zee.

[upd] Schietpartij op Finse school

Op een huishoudschool in het West-Finse Kauhajoki zijn vanochtend volgens een brandweercommandant ''veel doden'' gevallen. De informatie over de huidige situatie loopt uiteen.

Een politiewoordvoerder meldde dat hij via het communicatiesysteem van de politie heeft vernomen, dat de schutter gearresteerd zou zijn. De burgemeester meldde kort daarvoor dat de schutter, een leerling, zelfmoord zou hebben gepleegd. Ook ziekenhuisbronnen meldden dat de schutter dood is, aldus de Finse nieuwszender YLE. De politie spreekt volgens YLE ook over ''veel doden''.

Het Finse persbureau STT meldt tientallen gewonden. Ook zou er een brand zijn uitgebroken in de school. Een onderhoudsmedewerker heeft tegen de zender gezegd, dat een man met een skimasker het gebouw inliep met een grote tas. Kort daarna hoorde de onderhoudsmedewerker diverse schoten.

Op de videowebsite You Tube zijn verscheidene video's ontdekt waarop een jonge man met geweren in zijn hand op een schietterrein zegt dat hij in Kauhajoki woont. De video's duren ongeveer anderhalve minuut en zijn vijf dagen geleden op de videosite geplaatst, aldus YLE.

Vorig jaar november schoot een 18-jarige leerling op een school in Tuusula zes medeleerlingen, de directrice en een verpleegster van de school dood. De schutter verwondde vervolgens zichzelf met zijn vuurwapen en overleed dezelfde dag nog in een ziekenhuis in Helsinki aan zijn verwondingen.

Volgens diverse media is dit de dader tijdens een oefening.

 

Update 12.14 uur
YouTube heeft het filmpje reeds verwijderd.   Twee screenshots eruit, gemaakt door de FOK!-redactie zie je hieronder.  Op Youtube zijn, zolang als het duurt, hier nog wel andere filmpjes van de vermoedelijke dader te zien.

Extra link: FOK!Forum: Schietpartij op school in Finland

-

Nederland draagt steentje bij in Sobibor

Nederland draagt samen met Polen, Israël en Slowakije bij aan de herinrichting van Sobibor. Het voormalige nazi-vernietigingskamp in Polen wordt de komende jaren gerenoveerd tot herdenkingsplek. Nederland heeft met deze landen een zogeheten memorandum of understanding getekend, meldt het ministerie van VWS vandaag.

De landen hebben zich met het memorandum verplicht om de uitvoering van het plan financieel te ondersteunen. Om wat voor bedrag het gaat, kon een woordvoerder van het ministerie nog niet zeggen; daarover moet eerst worden onderhandeld. Geschat wordt dat het om enkele tonnen gaat.

Sobibor wordt een 'waardige plek van herdenking en herinnering voor nabestaanden en belangstellenden'. Het voormalige vernietigingskamp krijgt een museum en het terrein wordt geconserveerd. Nu kan het terrein wel bezocht worden, maar ontbreekt een plek waar bezoekers informatie kunnen krijgen over wat zich er heeft afgespeeld.

De herinrichting moet in 2013 klaar zijn, waarna de verantwoordelijkheid wordt teruggeven aan de Poolse staat. Sobibor wordt dan een Pools staatsmuseum, net als het voormalige vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

In Sobibor zijn gedurende de Tweede Wereldoorlog ongeveer 34 duizend Nederlandse joden vermoord. Het kamp werd na een opstand op 14 oktober 1943 totaal vernietigd.

Het ministerie van VWS is verantwoordelijk voor de hulpverlening, pensioenen en uitkeringen aan getroffenen in de Tweede Wereldoorlog. Ook stelt het departement zich ten doel de herinneringen aan de oorlog levend te houden.

Dader mp3-moord heeft veel spijt

De Poolse jongen die in 2006 in Brussel de 17-jarige Joe van Holsbeeck doodstak, heeft voor de rechtbank zijn spijt betuigd. ''Het spijt me verschrikkelijk voor wat er gebeurd is. Ik wilde niet doden. Ik vraag vergiffenis aan de ouders van Joe en aan zijn broer. Ik zou mijn leven willen geven als dat Joe zou terugbrengen'', zo zei Adam G. vanochtend ten overstaan van de jury.

G. was 16 jaar toen hij Joe met een messteek in het hart doodde op het Centraal Station van Brussel. De dader wilde Van Holsbeeck van zijn mp3-speler beroven maar Joe weigerde die af te geven.

Gisteren kwam de advocaat van de familie van het slachtoffer aan het woord. Die stelde dat Adam G. gewoon een vuile moordenaar is. ''Als je iemand in zijn hart steekt, heb je maar één doel: je doelwit te doden'', aldus de raadsman. De openbaar aanklager heeft G. ook aangeklaagd voor roofmoord.

De jury heeft zich nu teruggetrokken voor beraad. Zij moeten oordelen of G. doodslag heeft gepleegd, of (roof)moord.  De vraag die ze moeten beantwoorden is dus of Adam G. de intentie had om te doden toen hij Joe neerstak. G. riskeert dan 30 jaar cel. Omdat hij minderjarig was ten tijde van de moord, kan hij geen levenslang krijgen.

De dood van Joe zorgde in België voor veel ophef. Indertijd gingen in Brussel ongeveer 80.000 mensen de straat op voor een mars tegen zinloos geweld.

Vragen
Alle vragen die de jury moet beantwoorden zijn: 1. Heeft Adam G. de mp3-speler van Joe gestolen? 2. Heeft hij daarvoor bedreigingen geuit? 3. Werd de diefstal door meerdere daders gepleegd? 4. Werd daarbij een wapen getoond of gebruikt? 5. Ging de diefstal gepaard met opzettelijke doodslag?

Indien de jury op de vijfde vraag ’neen’ zou antwoorden, dan moet de jury ook op een zesde vraag antwoord geven: is Joe het slachtoffer geworden van slagen en verwondingen met de dood tot gevolg zonder het oogmerk te doden?

De verwachting is dat de jury vandaag nog tot een oordeel komt waarna Adam G. meteen hoort wat zijn straf is.

Gedood om mp3-speler

 

Warner Bros verliest van Indiase Harry Potter

Warner Bros heeft de rechtszaak tegen de Indiase makers van de komediefilm 'Hari Puttar' verloren. Dat meldt het Britse BBC News. Producent Mirchi Movies werkte de afgelopen drie jaar aan de komediefilm, die volgens Warner Bros qua titel en verhaal veel weg heeft van de boeken en films over tovenaarsleerling Harry Potter.

De rechter besloot de aanklacht te verwerpen omdat Warner Bros te lang zou hebben gewacht hebben met juridische stappen. De film gaat in India op vrijdag in première. Ook is het verhaal van 'Hari Puttar' volgens de rechter makkelijk te onderscheiden van het verhaal over de bekende tovenaarsleerling. In India is Hari een populaire naam, Puttar betekent 'zoon' in het Hindoestaans.

Het besluit van de rechter betekent dat de Indiase komediefilm mag worden uitgebracht. De film zou 12 september al in première gaan, maar vanwege de rechtszaak moest de releasedatum worden uitgesteld.


Of de Indiase Hermelien net zo knap is, is niet bekend.

2 jaar voor kritische blogger in Maleisië

In Maleisië is vandaag besloten een prominente blogger twee jaar vast te zetten wegens het beledigen van de islam. Dat meldt de BBC. Blogger Raja Petra Kamaruddin staat bekend om zijn kritische houding tegenover de regering.

De politie arresteerde Raja Petra op 12 september tijdens een actie tegen politieke dissidenten. De blogger wordt zonder proces vastgezet op grond van omstreden interne veiligheidswetten. De advocaat van Raja Petra omschreef het besluit om zijn cliënt twee jaar vast te zetten als een grote klap voor de burgerrechten in Maleisië.

Raja Petra wordt ervan beschuldigd dat hij de islam heeft beledigd en dat hij raciale spanningen opwekt. Volgens de oppositie is de arrestatie van de blogger een teken van paniek in de regering. De oppositie zegt voldoende steun te hebben om de regering ten val te brengen.

Hamilton: "Hoop dat de waarheid wordt gezien"

Lewis Hamilton mocht maandagmiddag tijdens de behandeling van het beroep voor de ontvangen straf in België zijn zegje doen. Hamilton moest door de straf de winst van de Belgische Grand Prix afstaan aan Felipe Massa. McLaren Mercedes hoopt dat de straf wordt teruggedraaid, maar Hamilton maakt zich er geen zorgen over.

De jonge Brit werd door het Court of Appeal en de advocaten van Ferrari onderworpen aan een kruisverhoor. Tijdens het verhoor door Ferrari-advocaat Nigel Tozzi liet Hamilton een stevige reactie horen. "Ben jij een coureur? Nee! Ik race al sinds ik acht was en ken zo beetje elke manoeuvre die je kan maken tijdens een race, daarom ben ik ook de beste in mijn vak."

Hamilton vervolgt tegenover de rechters: "We praten over een coureur met kwaliteiten die onder behoorlijke druk staat en een beslissing moet maken in een fractie van een seconde. Wij hadden een mooi gevecht en het was niet nodig om onnodige risico's te nemen, ik moest de chicane wel afsnijden. Ik heb de video wel tien keer gezien, ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Met de hand op mijn hart geloof ik echt dat ik de voordeel teruggaf aan Kimi."

Eenmaal buiten de poorten van het FIA-complex wil Hamilton enkel nog verklaren dat hij zich niet zoveel zorgen maakt over de uitspraak. "Wat er ook gaat gebeuren, ik ben er niet echt bezorgd over. Ik hoop dat de rechters de waarheid onder ogen kunnen zien. Ik ben een prima coureur, ik hou ervan om te racen. Zoals ik het nu zie ga ik de volgende Grand Prix in met één punt voorsprong."

De uitspraak van het beroep wordt later vandaag verwacht.

[NBA] Miles 10 wedstrijden geschorst

Darius Miles, de nieuwe aanwinst van de Boston Celtics is geschorst voor tien wedstrijden. Bij de oud-speler van de Portland Trailblazers werd de stof amfetamine gevonden. Het zou de eetlust verminderen.

Miles was de laatste twee seizoenen niet veel inzetbaar door een knieblessure. Meerdere medici beweren dat de knie van de small forward nooit 100% zal gaan herstellen. De schorsing zal ingaan op 28 oktober indien Miles inzetbaar is. De regels in de NBA zijn zodanig opgesteld dat de speler niet geblesseerd mag zijn tijdens zijn schorsing.

[upd] Arrestatieteam vindt dode man in Arnhemse woning

Een arrestatieteam van de Arnhemse politie is vanmorgen een woning aan de De Wetstraat binnengetrokken, op zoek naar een mogelijke schutter. In de woning had vanochtend vroeg een schietpartij plaats, waarbij niemand gewond raakte. De man zou de woning zijn binnengedrongen.

In het huis verbleven een vader en moeder met hun kinderen. Zij zijn door de politie opgevangen en naar het politiebureau gebracht. Daar worden zij gehoord over de gebeurtenis, aldus een woordvoerster. De schutter zou mogelijk in de woning zijn achtergebleven. De De Wetstraat is afgezet wegens het onderzoek.

Update: 10.34 uur
In de woning is het dode lichaam gevonden van de man die eerder de woning was binnengedrongen. Vermoedelijk heeft hij zichzelf van het leven beroofd, aldus een woordvoerster van de politie.

De identiteit van de man is nog niet duidelijk, evenals zijn motieven.

Ontslagen werknemers lynchen topman in India

De veertigjarige Indische topman Lalit Kishore Chaudbury is op klaarlichte dag door zijn werknemers doodgeslagen met ijzeren staven. Het incident vond plaats na een vergadering met 300 ex-werknemers van het bedrijf.

Het gaat hier om ex-werknemers van het Indische filiaal van een Italiaans bedrijf, aldus de Indische krant. De topman werkte voor Graziono Transmissioni India, een bedrijf in de autosector. De ex-werknemers werden een paar maanden geleden ontslagen, omdat ze kantoren van het bedrijf hadden bezet. Zij wilden hiermee hun eis voor loonsverhoging kracht bijzetten.

Tijdens de lynchpartij vielen er ook veertig gewonden. Zestig mensen zijn opgepakt door de politie en zullen worden vervolgd voor rellen en doodslag.

Met dank aan HuHu voor de submit.

Thomas Dekker: "Niet naar CSC"

Thomas Dekker gaat het komende seizoen in ieder geval niet rijden voor CSC. De wielrenner heeft een aantal gesprekken gevoerd met Bjarne Riis, maar die liet uiteindelijk weten dat Dekker niet in zijn toekomstplannen past.

De ex-Rabobankrenner vertelde maandagavond uitgebreid zijn verhaal in het televisieprogramma Holland Sport. Dekker vindt het jammer dat CSC hem niet nodig heeft, maar heeft wel een vermoeden waarom. "De wielerwereld is een kleine wereld. Het is vreemd dat een ploeg zonder een van zijn beste wielrenners aan de Ronde van Frankrijk begint," aldus Dekker die doelt op de beslissing van zijn oude ploeg Rabobank om hem niet mee te nemen naar de Tour afgelopen zomer. "Het is ook vreemd als een wielrenner een ploeg na zeven jaar plotseling verlaat."

Net voor de Tour de France gingen er geruchten dat het bloedwaarden van Dekker rare waarden vertoonde. Onzin volgens Dekker. Volgens de 24-jarige Nederlander paste zijn flamboyante levensstijl wellicht niet zo goed bij Rabobank. "Ik hou van het leven, heb een Porsche en woon soms in Italië en Monte Carlo. Maar ik heb vroeger misschien ook wel harder dan anderen getraind." Op andere vragen over zijn vertrek wilde Dekker niet in gaan. "We hebben gezamenlijk afgesproken om de vuile was niet buiten te hangen."

'Groene stroom hartstikke nep'

Nederlandse burgers die groene stroom afnemen van hun elektriciteitsbedrijf worden compleet bij de neus genomen. Dat zegt PvdA-Europarlementariër Dorette Corbey vandaag in De Telegraaf. "De certificaten voor groene stroom zijn onderdeel van een nepsysteem. Er wordt geen kuub groene stroom extra door geproduceerd en dat weten de energiebedrijven ook", aldus de Europarlementariër.

Corbey heeft in het Europees Parlement de aanval geopend op het Nederlandse systeem waarbij consumenten zogenaamd milieuvriendelijke groene stroom kunnen gebruiken.  Ze wil de regels zodanig verscherpen dat energiereuzen als Nuon en Essent straks in landen als Noorwegen en Zweden veel dieper in de buidel moeten tasten voor 'echte' groencertificaten. Dat is elektra die opgewekt is door zonne-, water- of windenergie. ''En niet zoals nu, waarbij groene stroom gewoon dubbel geleverd wordt'', aldus Corbey.

Als de nieuwe regels er door komen, betekent het dat iemand die groene stroom wil hebben, daar jaarlijks minstens 250 euro extra voor kwijt is.  Dan is de groene stroom echter ook echt extra opgewekt.  Waarschijnlijk betekent dat in één klap het einde van het nu zo succesvolle Nederlandse groenestroomproject. Velen van hen keren dan waarschijnlijk weer terug naar de ouderwetse (en goedkopere) 'grijze' elektriciteit.  Den Haag probeert dan ook te voorkomen dat er een andere regeling komt.

De Nederlandse overheid en de energiebranche erkennen overigens dat de certificaten voor groene stroom nu veel te gemakkelijk worden verstrekt.

In Nederland zijn er nu circa 2,5 miljoen Nederlandse gezinnen die - 'denken dat ze' - milieuvriendelijke groene stroom gebruiken.

Midway in moeilijk vaarwater

Eind vorige week heft Midway Games een deal gesloten met National Amusements om tot $40 miljoen tot eind dit jaar te kunnen lenen. Maart jongstleden leende Midway al een krediet tot $90 miljoen bij National Amusements. Inderdaad, dat is totaal een krediet tot $130 miljoen. National Amusements is een bioskoopketen en investeringsbedrijf van de familie Redstone. Sumner Redstone bezit zo’n 90% van Midways aandelen (zowel direct als indirect), dus in feite leent Sumner geld aan zichzelf.

December 2007 installeerde de mediamagnaat zijn dochter Shari als voorzitter om het noodlijdende bedrijf te redden. Het bedrijf verloor, sinds Redstock in 2004 Midway overnam, veel geld en eigen vermogen (zie grafiek). Vergeet niet dat Midway deze $40 miljoen leent van National Amusements om alleen al de productiekosten te kunnen voldoen van de games voor dit najaar: TNA Impact, Blitz II en Mortal Kombat vs. DC Universe. Midway heeft dus een tekort aan geld en verliest zo snel geld dat het niet eens haar eigen games kan produceren. Eind juni scheen Midway een kleine $15 miljoen te bezitten, maar dat het bedrijf nu dit bedrag leent, zegt waarschijnlijk voldoende over de kwartaalcijfers van Q3 2008.


Het is duidelijk dat dit business plan niet vol zal houden. Shari Redstone verklaarde vorige week dat Midways line-up voor dit vakantieseizoen een belangrijk startschot moet zijn voor de onderneming om het marktleiderschap te winnen. Het is overigens een goed teken dat Midway de games Wheelman en This is Vegas uitgesteld heeft tot in 2009; een echt wanhopig bedrijf had de games zo snel mogelijk op de markt gebracht om snel geld te vangen. Echter, als alle vijf de games het goed doen, dan heeft Midway nog steeds een lange weg te gaan om consequent winst te maken.

Vooralsnog is niet zonneklaar hoe Midway weer in de positieve cijfers gaat geraken zolang ze geld blijven lenen en budgetten terugschroeven. Shari Redstone heeft geen noemenswaardige beslissingen genomen nadat ze maart jongstleden CEO David Zucker ontslagen heeft en Matt Booty al een behoorlijke tijd zit als interim CEO. Waar gaat het naartoe met Midway? Gaat het bedrijf genadeloos ten onder of zorgen de aankomende vijf games voor een boost van formaat en dat ze er weer bovenop komen? De toekomst zal het leren, maar het moge duidelijk zijn dat Midway momenteel in moeilijk vaarwater verkeert.


Eén van Midways reddende engelen?

Match met spookgoal niet op herhaling

Reading mag de uitwedstrijd tegen Watford niet overspelen wegens de 'spookgoal'. De reglementen verbieden dat. Het competitieduel eindigde zaterdag in 2-2, maar het eerste doelpunt van de bezoekers na een klein kwartier had nooit goedgekeurd mogen worden.

De arbitrage stelde vast dat John Eustace (Watford) een hoekschop in eigen doel werkte maar tv-beelden wezen overduidelijk uit dat de bal zo'n twee meter naast het doel iets over de achterlijn ging en opnieuw voor het doel werd geschoten. "Ik heb het gezien en mijn conclusie is dat het besluit absoluut onjuist was", zei Reading-trainer Steve Coppell gisteren.

"Als de autoriteiten besluiten dat een replay op zijn plaats is, dan heb ik daar geen enkele moeite mee. Ik weet niet of zoiets al eens eerder is gebeurd, maar ik werk er graag aan mee. We willen niet gezien worden als profiteurs."

Coppell kreeg gisteravond van de Football League te horen dat een herhaling wegens een arbitrale dwaling reglementair onmogelijk is. "De beslissing van een scheidsrechter of het een goal is of niet is bindend", lichtte woordvoerder Andy Williamson toe. "Daar kunnen we niets meer aan doen."

Psychiatrische kliniek gesloten na sterfgeval

In het gisteren gesloten Sociaal Psychiatrisch Dienstcentrum (SPDC) Oost in Amsterdam, is vorige week nog een patiënt overleden. Het gaat om een vrouw, die zelfmoord pleegde.

Dit heeft Jeroen Muller, bestuursvoorzitter van de overkoepelende instelling voor geestelijke gezondheidszorg Arkin gisteravond in NOVA verteld. Arkin besloot gistermiddag de kliniek tijdelijk te sluiten. Dit besluit volgt op de dood begin deze maand van een 47-jarige schizofrene patiënt. De man stikte in een stuk brood toen hij in een isoleercel zat.

Uit de voorlopige resultaten van een onlangs uitgevoerd onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg bleek al dat de patiëntenzorg in het SPDC Oost onder de maat is. Het personeel is overbelast en de ruimten zijn verwaarloosd.

Het bestuur heeft afgelopen weekeinde de situatie in de kliniek onder de loep genomen. "Uit deze risico-inventarisatie is gebleken dat de omstandigheden ernstig te wensen overlaten en niet aan de kwaliteitseisen van Arkin voldoen. De raad van bestuur sluit de kliniek nu om verdere risico's te voorkomen en om volledig orde op zaken te kunnen stellen." Er vindt een extern onderzoek plaats naar de gang van zaken in de kliniek.

Arkin gaat zeventien patiënten van de gesloten afdeling van het SPDC vandaag nog overplaatsen. De vijftien cliënten van de open afdeling krijgen binnenkort elders onderdak. De patiënten gaan naar andere klinieken van Arkin zelf of van collega-instellingen in en buiten Amsterdam. Het verpleegkundig personeel en de medische staf gaan mee zodat de bezetting daar gewaarborgd blijft. De Inspectie voor de Gezondheidszorg laat weten de overplaatsing te volgen.

'Taboe raadkamergeheim moet doorbroken'

De voorzitter van de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS), Ybo Buruma, wil dat het in de toekomst mogelijk wordt om het rechterlijk oordeel in zware strafzaken te onderzoeken, indien er twijfel is gerezen over de juistheid van de veroordeling.

Dat zei Buruma gisteravond het tv-programma Nova. Buruma sluit niet uit dat er op dit moment onschuldigen langdurig opgesloten zitten, omdat dergelijke onderzoeken niet mogelijk zijn. De CEAS, in het leven geroepen na het justitiële échec in de Schiedammer parkmoord, kan alleen fouten bij politie en Openbaar Ministerie onderzoeken. De totstandkoming van het oordeel van de rechter valt buiten het bereik van de CEAS.

Volgens Buruma is het geheim van de rechterlijke raadkamer een van de grootste taboes. Momenteel heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel in behandeling dat het voor veroordeelden makkelijker moet maken hun zaak te laten herzien. Buruma vindt dat de procureur-generaal bij de Hoge Raad, het rechtscollege dat herzieningen kan bevelen, ook de rechterlijke beraadslagingen tegen het licht moet kunnen houden.

"Ik heb een stuk of vier of vijf zaken die wij niet in behandeling kunnen nemen", aldus Buruma in Nova, " maar waarbij je als je er naar kijkt, niet begrijpt waar de rechter zijn overtuiging op gebaseerd heeft waarop die tot zijn veroordeling is gekomen."

De CEAS-voorzitter verwacht dat rechters "van de oude stempel" niet blij zullen zijn met zijn voorstellen, maar andere, meer moderne magistraten wel.

Japanse wurgt zoon in toilet uit schrik voor erfelijke ziekte

Een vrouw uit Japan heeft haar 6-jarige zoon gewurgd in het openbare toilet van een park. Ze verklaarde tegenover de politie dat ze dit deed omdat ze bang was dat hij haar aangeboren ziekte zou erven.

De vrouw deed aangifte van de verdwijning van de jongen. Daarbij vertelde ze dat ze hem kwijt zou zijn geraakt toen zij een bezoek bracht aan het toilet. In een toilet van een park in de stad Fukuoka werd het lichaam van de jongen gevonden.

Uit wroeging heeft de moeder later bekend dat zij haar zoon ter dood heeft gebracht. In die bekentenis vertelde zij dat ze bang was dat de jongen haar ziekte zou erven. Welke ziekte dit is, is nog niet bekend. De jongen ging wel naar een school voor kinderen met concentratieproblemen. De moeder is gearresteerd en is in afwachting van haar proces.

Met dank aan HuHu voor de submit.

Racistische Russische tieners veroordeeld

Een Russische rechtbank heeft gisteren twaalf tieners en een man van twintig schuldig bevonden aan een reeks racistische geweldplegingen, waaronder de moord op een bekende schaakkampioen. De stadsrechtbank van Moskou veroordeelde de tieners tot gevangenisstraffen variërend van vierenhalf tot tien jaar.

Het oudste lid van de groep, de 20-jarige Ivan Kalinitsjenko, kreeg tien jaar en moet daarnaast psychiatrische behandelingen ondergaan. De andere veroordeelden zijn allen onder de 18 jaar.

De groep was in oktober 2007 betrokken bij de moord op Sergei Nikolajev, een 46-jarige beroepsschaker uit de Siberische regio Jakoetië. Een zelfgemaakt filmpje van de moord werd uitgezonden op de Russische televisie en op internet.

Op televisiebeelden van de rechtszaak was te zien hoe de tieners in een cel in de rechtszaal poseerden voor de camera's, lachten, grapjes maakten en dansten. Een van hen hield een papier vast waarop een lachend gezicht was getekend, een ander maakte de Hitlergroet toen de groep uit de rechtszaal werd geleid.

Rusland heeft de laatste jaren te kampen met een toenemend aantal racistisch getinte misdrijven, waarbij skinheads en nationalistische groepen het gemunt hebben op mensen met een donkere huidskleur en niet-Slavische immigranten uit de Kaukasus en Centraal-Aziatische staten uit de voormalige Sovjet-Unie.

Critici zeggen dat de overheid dit soort delicten afdoet als gevallen van straatgeweld, terwijl volgens hen het aantal racistische moorden stijgt. Dit komt door campagnes van het Kremlin, zeggen zij, die patriottisme en nationalisme aanmoedigen.

'Reuzevarken' houdt vrouw in eigen huis gevangen

De 63-jarige Caroline Hayes uit New South Wales wordt regelmatig door een varken in haar eigen huis 'gegijzeld', aldus de Australische krant The Daily Telegraph. Het varken met de omvang van een Shetland pony zorgt er zelfs voor dat Hayes haar slaapkamer niet uit kan komen.

"Het is echt een prachtig beest, maar hij is te groot geworden. Af en toe sluipt hij het huis binnen en blokkeert hij de deuren. Ik probeer hem geregeld weg te duwen, maar hij is gewoon te zwaar," aldus de gegijzelde. Daaraan voegt ze toe dat het varken de laatste tijd steeds vaker humeurig is.

Gisteren is de politie gewaarschuwd om de vrouw te redden. Met een hondenkooi kwamen ze naar het huis. "Belachelijk natuurlijk. Dat beest is gigantisch. Je kunt al even goed een olifant in zo'n kooi proberen te krijgen. Na een tijdje hadden ze eindelijk door dat het niet ging lukken," meldt Hayes aan de krant.

Vandaag wordt een nieuwe poging ondernomen door de politie om het varken te vangen en op te sluiten en daarmee een einde te maken aan de 'gijzelingen'. 

Met dank aan HuHu voor de submit.

Leraar gooit chloor over meisje heen

In Luyksgestel heeft een leraar (60) afgelopen weekend chloor over een 15-jarig meisje heen gegooid. Hij zou tot zijn daad zijn gekomen nadat hij al enkele dagen getreiterd werd door een groepje jongeren. De reden hiervoor zou zijn dat zijn huis tegenover hun hangveldje lag.

De jongeren zouden bij de leraar van het Rythoviuscollege in Eersel met laserstralen naar binnen hebben geschenen en belletje hebben getrokken. Na vier dagen van treiteren sloegen de stoppen bij hem door. Toevallig stond er een fles chloor binnen handbereik, waarvan hij de inhoud richting het groepje jongeren heeft gegooid.

De 15-jarige Melissa Elands uit Dommelen was het slachtoffer van de chlooraanval van de leraar. Zij is geen leerlinge van het Rythoviuscollege, maar hing wel bij het groepje jongeren. Zij is gisteren aangifte gaan doen.

De leraar zegt spijt te hebben van zijn daad. De school waar hij werkt zegt onaangenaam verrast te zijn door het voorval, maar wil verder geen commentaar geven. De leraar blijft thuis zolang het politieonderzoek voort duurt. 

Klik hier voor videonieuws over dit voorval en hier voor een gesprek met de leraar (het geluidsfragment staat linksboven).

Met dank aan HuHu voor de submit.

'Mishandelde Ajacied was 17'

De jongeman die afgelopen zondag in de Kuip werd mishandeld door een Feyenoordsupporter blijk geen twaalf maar zeventien jaar te zijn. Dit meldt de beveiliging van het stadion. De jongeman zou volgens de faciliteitenmanager zelf onverstandig gehandeld hebben door in het Feyenoordvak luid te juichen, meldt ajaxmeda.nl.

De manager verklaart: "Het gaat nu eenmaal om een beladen wedstrijd met een historie. Ik zou ook willen dat de supporters allemaal door elkaar zitten en dan samen kunnen juichen en huilen, maar dat is niet de realiteit. Ik snap de emotie, maar het is niet erg doordacht geweest van de Ajaxsupporter." De jongeman gaat vandaag met zijn vader aangifte doen van de mishandeling, die overigens vastgelegd is op bewakingsbeelden.

De jonge Ajaxsupporter zat afgelopen zondag tussen de aanhangers van Feyenoord in het C-vak. Toen het eerste goal viel was hij zo blij dat hij luidkeels begon te juichen. Voor een Feyenoordsupporter was dit reden genoeg om de jongen aan te vallen. De jongen is bij zijn belager weggehaald door drie stewards van de Kuip die de jongen met zijn vader vervolgens via de nooduitgang naar een ruimte leidden waar zij bij konden komen.

Eerder werd door de politie gemeld dat de belaagde jongen twaalf jaar oud zou zijn, maar gisteren bleek het om een zeventienjarige jongen te gaan. Foto's van de verdachte van de aanval worden verspreid binnen het politiekorps. Wanneer nodig worden de foto's getoond in een opsporingsprogramma.

Koningin koopt eerste setje kinderpostzegels

De eerste bestelling voor de kinderpostzegels van 2008 wordt vandaag gedaan door Koningin Beatrix, Drie generaties postzegelverkopers zullen op de stoep staan van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, omdat het de zestigste keer is dat de actie gehouden wordt.

Alle verkopers komen uit het dorp Waarder, bij Woerden. Ilse (10) zal de bestelling bij de Koningin afnemen. Haar vader (43), die in 1976 de zegels verkocht, en mevrouw Camfferman (72), die in 1948 met de zegels op pad ging, zullen bij haar zijn.

Het thema van de kinderpostzegels is dit jaar 'laat kinderen leren'. Onder meer de PRIMA anti-pestmethode om pesten op school tegen te gaan wordt dit jaar door de actie gesteund. Daarnaast zal een deel van de opbrengst naar de organisatie ENDA in Senegal gaan. Deze instelling maakt onderwijs in het West-Afrikaanse land mogelijk voor kinderen die moeten werken.

Zoon Democraat verdacht van hacken Palin

Een zoon van een Democratische politicus uit de Amerikaanse staat Tennessee wordt ervan verdacht te hebben ingebroken in het e-mailaccount van de Republikeinse vicepresidentskandidate Sarah Palin. Dat meldden lokale media in Tennessee maandagavond (plaatselijke tijd).

Agenten van de Amerikaanse federale recherche FBI hebben zondag een huiszoeking gedaan in de studentenkamer van David Kernell in de stad Knoxville. De verdachte is de zoon van Mike Kernell, een Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden van Tennessee. Een woordvoerder van de FBI bevestigde dat er een onderzoek gaande is, maar benadrukte dat er nog geen aanklacht is ingediend.

Chavez in China aangekomen

President Hugo Chavez van Venezuela is vandaag in China aangekomen voor een staatsbezoek aan dat land. Aansluitend zal hij Rusland en Europa bezoeken.

Chavez, die op weg naar China even in Cuba langsging, heeft gezegd dat Venezuela meer olie wil gaan leveren aan China en met China wil gaan samenwerken op het gebied van raffinage en olietankers. Vorige maand zei hij dat Venezuela op 1 november in China zijn eerste satelliet hoopt te lanceren en het voornemen heeft 24 Chinese K-8 straaljagers te kopen.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken zei dat Chavez, die tot donderdag blijft, president Hu Jintao zal ontmoeten en samen met hem akkoorden zal tekenen over samenwerking op verschillende terreinen, waaronder rechtspraak en sport.

Miley Cyrus wil ontslagen worden

Wanneer een Hollywoodcelebrity iets te bekend wordt, kan de roem bij zo iemand wel eens naar het hoofd stijgen. Zo ook bij Miley Cyrus, die er momenteel alles aan doet om ontslagen te worden.

Miley Cyrus geniet momenteel enorm veel populariteit dankzij de hitserie 'Hannah Montana'. De actrice is van huis uit een zangeres en wil dan ook liever zingen dan acteren. Alleen was haar zangcarrière nooit van de grond gekomen zonder de populaire serie, ook al is haar vader de bekende countryzanger Billie Ray Cyrus. Hoe dan ook, Miley Cyrus denkt dat er meer brood zit in een zangcarrière dan in een acteercarrière en dus lijkt ze er momenteel alles aan te doen om ontslagen te worden.

Tegen haar vriendinnen schept de tiener op dat ze binnenkort de show uitgegooid wordt. Is het niet vanwege haar belachelijk hoge salaris, dan wel vanwege haar onhoudbare gedrag de laatste tijd. Haar collega's zijn woest op de actrice, want zij zijn bang dat wanneer Cyrus ontslagen wordt, dat het einde van de show betekent en dat dus hun baantje stopt. Niet zo'n heel belachelijke gedachte gezien het feit dat de show 'Hannah Montana' heet, naar de naam van het personage dat Cyrus speelt.

Disney, maker van de serie, ontkent uiteraard alle geruchten met klem. De geruchten gaan dat er nog maar 12 afleveringen worden gemaakt voordat de serie voorgoed wordt opgedoekt. Maar Disney zegt dat het huidige seizoen, met 24 afleveringen, gewoon wordt afgemaakt. Sterker nog, het bedrijf zegt dat er daarna nog eens 6 afleveringen worden opgenomen.

De serie Hannah Montana draait om een normaal schoolmeisje dat 's avonds door het opzetten van een pruik stiekem door het leven gaat als een populaire popster. Misschien moet Cyrus zelf ook een pruik opzetten.


Foto bij: Miley Cyrus wil ontslagen worden  (foto: DAG)

DSW komt met lagere premie

DSW is dit jaar opnieuw als eerste zorgverzekeraar met de premie voor de basisverzekering voor 2009 jaar gekomen. De jaarpremie komt bij het bedrijf in Schiedam uit op 1053 euro. Dat is 12 euro minder dan het afgelopen jaar.

Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. Volgens DSW is de nieuwe premie net zoals die van het afgelopen jaar kostendekkend. DSW is sinds de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet in 2006 ieder jaar de eerste zorgverzekeraar die de nieuwe premie bekendmaakt.

Máxima wil meer aandacht voor sparen

Prinses Máxima vindt dat arme mensen in ontwikkelingslanden meer mogelijkheden moeten krijgen om veilig te sparen. Spaargeld heeft een grote en directe impact op het dagelijkse leven van mensen.

De prinses zei dat gistere in New York tijdens een paneldiscussie over microfinanciering om armoede te bestrijden in Afrika. Máxima is adviseur van de VN op dit terrein. Deze week begint de VN aan haar 63e Algemene Vergadering.

In tegenstelling tot voor microkredieten, kleine leningen om arme mensen op gang te helpen met hun bedrijfje, is er weinig aandacht voor veilig sparen. De prinses vindt dat jammer, omdat mensen met spaargeld dat geld vaak verstandig gebruiken: voor het onderwijs van hun kinderen of hun kleine boerenbedrijf. Daardoor kijken ze vooruit.

Máxima wees erop dat wereldwijd slechts 20 procent van de bevolking beschikt over een spaarrekening. In arme landen komt dat vooral ook omdat mensen geen toegang hebben tot banken. Velen stoppen geld dat zij overhouden onder het matras waar het niet veilig is en steeds minder waard wordt.

Volgens Máxima blijkt dat als er in een land meer gespaard wordt, de financiële sector zich beter ontwikkelt en er meer kredieten worden verschaft om investeringen te doen. Elk land zou een eigen plan moeten maken en kijken of belemmerende regelgeving niet in de weg zit. De prinses denkt dat uiteindelijk de meeste obstakels weg te werken zijn.

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) biedt volgend jaar meer hulp en geld voor de ontwikkeling van lokale bank- en verzekeringsbedrijven in arme landen. Bij de bijeenkomst waren onder anderen Donald Kaberuka, president van de Afrika Ontwikkelingsbank (AfDB) en James Mwangi, president van de CEO, Equity Bank aanwezig.

Emmy Award voor Peter R. de Vries

De uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries over de verdwijning van de Amerikaanse scholiere Natalee Holloway op Aruba heeft een Emmy Award gewonnen. De reportage was genomineerd in de categorie Current Affairs (actualiteiten) van deze internationale televisieprijs.

De Vries was in de zevende hemel met de onderscheiding. "Dit is de prijs der prijzen. Dit win je maar een keer in je leven. Hier wil ik al mijn andere prijzen wel voor inleveren." De programmamaker noemde de Emmy een mooie beloning voor het vele werk dat in de uitzending is gestoken.

De Vries nam de prijs in ontvangst met Beth Holloway, de moeder van Natalee. Het tweetal droeg de prijs op aan het verdwenen meisje.

De uitzending hield met ruim zeven miljoen kijkers niet alleen Nederland in zijn greep, maar ging de hele wereld over. Vooral in de Verenigde Staten was er veel belangstelling voor de wijze waarop de infiltrant van De Vries, Patrick van der Eem, erin slaagde om Joran van der Sloot uitspraken over zijn rol bij de verdwijning van Natalee te ontlokken.

 


Peter R. de Vries en Patrick van der Eem  (foto: ANP)

Bejeweled in World of Warcraft

Combineer twee succesvolle games, en wat krijg je dan? Bejeweled in World of Warcraft natuurlijk! Michael Fromwiller maakte een eigen Bejeweled-kloon als add-on voor de succesvolle MMORPG om de tijd te doden tijdens lange raids. Het spel kreeg de naam Besharded mee.

Het duurde echter niet lang voordat Bejeweled uitgever PopCap lucht kreeg van Besharded, maar in plaats van boos worden en dreigen met een proces besloot PopCap Fromwiller in te huren om een beter afgewerkte versie van de add-on the maken. Deze gepolijste versie kan vanaf komende donderdag gedownload worden zodat niemand zich meer hoeft te vervelen tijdens raids.

Wethouder Duiven deed in april al aangifte

De Duivense wethouder Nico Verlaan heeft in april al aangifte gedaan van een doodsbedreiging aan zijn adres en aan dat van zijn gezin. De CDA'er is de afgelopen weken meerdere malen met de dood bedreigd wegens het plan om vier windturbines te bouwen in de omgeving. Ook de eerdere bedreiging hield hier verband mee.

"U moet nu stoppen met het dossier windenergie, u wilt toch niet dat uw vrouw of kinderen overkomt wat er met vogels gebeurt als ze tegen een windmolen vliegen", zo citeert Verlaan de anonieme bedreiging van dit voorjaar. Hij heeft dit toen niet naar buiten gebracht.

De wethouder Ruimtelijke Ordening beslist deze week of hij opnieuw aangifte doet. VVD-burgemeester van Duiven Henk Zomerdijk heeft Verlaan geadviseerd dit te doen. Hij noemt de bedreigingen 'volstrekt onaanvaardbaar'.

Verlaan wil een debat op gang brengen over politici, bestuurders of ambtenaren die onder meer via bedreigingen onder druk worden gezet. "Dat moet uit de taboesfeer. Het is weliswaar anoniem, maar je ziet een sfeer van intimidatie ontstaan." Dat is volgens Verlaan een bijl aan de wortels van de democratische rechtsstaat. Ik ben erg bezorgd dat die verruwing nu zelfs op lokaal niveau plaatsvindt. Het wordt erg grimmig zo."

De bouwvergunning voor de vier windmolens van 150 meter is inmiddels verleend door de Gelderse gemeente. De wethouder heeft er wel begrip voor dat mensen emotioneel worden als een besluit hen niet bevalt. "Maar dit is niet acceptabel." Verlaan zegt wat betreft de molens, die geluidsoverlast zouden veroorzaken, in het belang van duurzame energie te handelen.

Een oproep op een website om bij Verlaans huis overlast te schoppen is inmiddels verwijderd, zegt de wethouder. Hij is overigens niet de enige die is bedreigd. Ook een ambtenaar heeft de afgelopen tijd bedreigingen ontvangen.

Palestijn in Jeruzalem rijdt op menigte in

Een Palestijnse man is afgelopen avond met zijn auto op een groep Israëlische militairen ingereden in het westen van Jeruzalem. Daardoor zijn zeker 19 personen gewond geraakt, van wie twee ernstig.

Een van de militairen schoot de bestuurder vervolgens dood, verklaarde een woordvoerder van de politie. De Israëlische autoriteiten spraken van een terreuractie.

De aanrijding vond plaats op een kruispunt vlakbij de zogeheten Groene Lijn, de grens tussen een Israëlische en een Palestijnse wijk van Jeruzalem.

Sony en Toshiba beginnen massaproductie nieuwe processor

Het Japanse Nikkan bericht dat Sony en Toshiba in 2009 zullen gaan beginnen met de massaproductie van the 45nm Cell processor. Er deden geruchten de ronde dat de bedrijven hier deze herfst al mee zouden gaan beginnen, maar dit is onjuist. The kleinere chip is goedkoper te produceren dan de huidige 65nm Cell en verbruikt 40 procent minder stroom.

Hoewel het misschien lijkt alsof deze nieuwe chip geen gevolgen heeft voor gamers, opent deze chip wel de deur naar een eventuele prijsverlaging van de PlayStation 3 zodra de consoles deze chip zullen bevatten, evenals de deur naar een redesign van de PlayStation 3. Dit redesign kan compacter en koeler worden dan de huidige PlayStation 3.

Molyneux: PS3 wacht nog steeds op grote titel

In een recent interview met gamesindustry.biz gaf Peter Molyneux zijn mening over de PlayStation 3. Molyneux is de grote man achter Black and White en Fable, games die exclusief op de PC en Xbox verschenen. Volgens Molyneux mist de PlayStation 3 een titel die symbool staat voor de console, zoals Wii Sports voor de Wii en Halo 3 voor de 360. Wat betreft die laatste hoopt Molyneux overigens dat zijn Fable 2 die positie over zal gaan nemen.

LittleBigPlanet zou volgens Molyneux die titel kunnen worden die de PlayStation 3 onderscheidt van de rest. LittleBigPlanet wordt ontwikkeld door een team samengesteld door werknemers afkomstig van Lionhead Studios, de studio achter Fable. Molyneux is daarom ook "incredibly proud of what they've done," en zei "it's just an amazing experience to see how their game has progressed."

Zowel LittleBigPlanet als Fable 2 zullen op 21 oktober verschijnen. De vraag is wie er die week met de eer zal gaan strijken en meer exemplaren van zijn game gaat verkopen. Zal de leerling zijn leraar verslaan?

Tracklist van We Cheer bekend

Sinds de aankondiging van de cheerlead-game We Cheer van Namco wacht iedereen vol spanning op de aankondiging van de tracklist van de game. Deze is vandaag eindelijk verschenen! Je kunt je uitleven op dertig liedjes afkomstig uit vier verschillende decennia.

De volledige tracklist is als volgt:
"Walking On Sunshine" -- Aly & AJ
"It Takes Two" -- Rob Base & DJ EZ Rock
"If You're Gonna Jump (Paul Oakenfold Remix)" -- Natasha Bedingfield
"Push It To The Limit" -- Corbin Bleu
"I Want Candy" -- Bow Wow Wow
"On Top Of The World" -- Boys Like Girls
"The Great Escape" -- Boys Like Girls
"Godspeed" -- BT
"Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now)" -- C+C Music Factory
"Eye Of The Tiger (Sunset Crew Radio Mix)" -- Crew 7
"Come Clean" -- Hilary Duff
"Unbelievable" -- EMF
"Calabria 2008" -- Enur feat. Natasja
"Star" -- Erasure
"Perfect Day" -- Hoku
"That's The Way (I Like It)" -- KC & The Sunshine Band
"I Say Hey" -- Kinky
"Footloose" -- Kenny Loggins
"Bodyrock" -- Moby
"Born for This" -- Paramore
"Our Time Now" -- Plain White T's
"C'mon N' Ride It (The Train)" -- Quad City DJ's
"I'd Do Anything" -- Simple Plan
"Jump" -- Simple Plan
"Stamp Your Feet" -- Donna Summer
"Whoomp! (There It Is)" -- Tag Team
"In This Diary" -- The Ataris
"Groovy Train" -- The Farm
"The Power Is On" -- The Go! Team
"Huddle Formation" -- The Go! Team

We Cheer verschijnt enkel op de Nintendo Wii en zal gespeeld worden met Wiimotes als pom-poms vervanging. Het spel bevat authentieke (ja, echt waar!) cheerleadbewegingen en je kan met de hele familie los gaan in een van de co-op- of multiplayermodi.

Overigens is deze tracklist de Amerikaanse tracklist, alwaar de game volgende week al zal releasen. In Europa moeten we nog enige tijd geduld hebben voordat we ons op deze game uit kunnen leven en mogelijk zullen enkele liedjes ook vervangen worden door wat meer lokale liedjes.

LEGO mannetjes in paniek in LEGO Batman trailer

LEGO Batman verschijnt zeer binnenkort en dat moet gevierd worden! En hoe kun je zoiets beter vieren dan met een launchtrailer vol paniekerige mensen? Of de game net zo'n groot succes zal gaan worden als de laatste Batman film in de bioscoop is de vraag, maar aan het verhaal kan het in iedergeval niet liggen:

Een heel leger van beruchte criminelen is zojuist ontsnapt uit Arkham Asylum, de plaats waar Gotham City alleen de meest louche misdadigers gevangen zet. Het is aan de fameuze Caped Crusader om Gotham weer veilig te maken. Hierbij kan hij gebruik maken van zijn kenmerkende voertuigen maar ook een aantal bat gadgets.

Gezondheidscentrum prostituees goed bezocht

Prostituees in Amsterdam weten sinds de opening in april het Prostitutie & Gezondheidscentrum in Amsterdam, P&G292, goed te vinden. Inmiddels hebben zich 35 prostituees voor maatschappelijke begeleiding gemeld, onder wie één man. Dit heeft de gemeente Amsterdam bekend gemaakt.

Van die groep willen er 23 stoppen met het prostitutiewerk. Maatschappelijk werkers begeleiden hen daarbij. De medewerkers geven verder voorlichting over gezondheidaspecten van hun beroep en workshops over boekhouding en belastingzaken. Ook is er Nederlandse taalles voor de prostituees.

Minke Booij wordt presentatrice bij NET5

Minke Booij, de hockeyster die deze zomer nog goud won met haar team in Peking, wordt de nieuwe presentatrice van de uitzendingen rondom het Europees hockeytoernooi Euro Hockey League (EHL) op NET5. Dat maakte de zender maandag bekend.

In deze 'Champions League' van de hockeysport spelen drie Nederlandse mannenteams mee om de eindzege: Amsterdam, Bloemendaal en Rotterdam. Hockey League is vanaf zaterdag 25 oktober te zien bij NET5. Booij is, na het behalen van de gouden plak in Peking, gestopt bij het Nederlands dameselftal.

  (foto: ANP)

Ruim 700 miljoen naar infrastructuur West-Brabant

De provincie Noord-Brabant en negentien gemeenten investeren de komende jaren ruim zevenhonderd miljoen euro in de regio West-Brabant. Met het geld moeten verschillende veelal infrastructurele projecten worden uitgevoerd. Woensdag tekenen de provincie en de gemeenten een intentieovereenkomst in het stadhuis van Geertruidenberg.

De investeringen worden gefinancierd vanuit de eigen meerjarenbegrotingen van de gemeenten en de provincie. De provincie ziet voor West-Brabant 'unieke kansen', door de strategische ligging tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen. Door gezamenlijk op te trekken kunnen deze kansen verzilverd worden, meldt de provincie.

De komende jaren wordt onder meer geïnvesteerd in grote projecten zoals de spoorhaven Roosendaal, het logistiek park Moerdijk, het luchtvaart-businesspark Maintenance Valley, goederenvervoer over water en spoor, en knelpunten in vervoer over de weg. Daarnaast wordt bijna de helft van het bedrag gereserveerd voor lokale projecten die bijdragen aan de infrastructuur van de regio.

EK leverde half miljoen op voor Afghanistan

Met het Europees Kampioenschap voetbal 2008 in Oostenrijk en Zwitserland is ruim een halfmiljoen euro opgebracht voor hulp aan slachtoffers van landmijnexplosies in Afghanistan.

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) heeft dit maandag gemeld. De Uefa stelde vierduizend euro beschikbaar voor ieder van de 77 doelpunten die in de 31 toernooiwedstrijden werden gemaakt. Nog eens tweehonderdduizend euro werd door fans bijeengebracht via de oficiële website van het toernooi.

ICRC-woordvoerder Alberto Cairo zei dat van de ongeveer vijtienduizend Afghanen per jaar die orthopedische hulp zoeken voor verloren ledematen ongeveer 3500 van het geld kunnen worden geholpen.


Foto bij: EK leverde half miljoen op voor Afghanistan  (foto: DAG)

Philips roept duizenden LCD-tv's terug

Philips roept duizenden lcd-tv's terug. Het gaat om schermen van 19, 20, 22 en 26 inch, meldt een woordvoerder maandag. In deze tv's zit een technisch mankement dat kan leiden tot een elektrische schok. Dat is tot nu toe niet gebeurd volgens de woordvoerder.

Klanten kunnen contact opnemen met Philips om te vragen of hun toestel ook last van het mankement kan hebben. Ze kunnen naar de winkel gaan waar ze een nieuw en veilig exemplaar krijgen. De televisies zijn alleen in Europa verkocht.

Het is volgens de woordvoerder niet bekend hoeveel exemplaren er in Nederland verkocht zijn, maar het gaat om duizenden tv's in heel Europa.

 


Foto bij: Philips roept duizenden LCD-tv's terug  (foto: DAG)

Nieuwe dreigementen Al-Qaida Noord-Afrika

De Algerijnse Al-Qaidaleider Abu Musab Wadud heeft opgeroepen tot een jihad tegen regeringen in Noord-Afrika en nieuwe dreigementen geuit aan het adres van westerse doelen, waaronder Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten.

De boodschap van Wadud, een pseudoniem van Abdelmalek Droukdel, werd maandag op moslimextremistische websites geplaatst. De boodschap bestaat uit een 28 minuten durende geluidsopname annex video waarop zwaarbewapende militieleden te zien zijn.

Droukdels voornaamste doelwit is de Algerijnse regering, die hij beschuldigt van het voeren van een 'nieuw koloniaal offensief' tegen de islam in de naam van Amerikaanse en Franse belangen. Hij vermeldt Amerikaanse plannen voor legerbases in de Sahara en Franse inspanningen voor een unie van landen rond de Middellandse Zee.

Droukdels beweging, Al-Qaida in Islamitisch Noord-Afrika, is een restant van de burgeroorlog in de jaren negentig in Algerije. Sinds de beweging zich in 2006 aansloot bij Al-Qaida steeg het aantal slachtoffers van aanslagen dramatisch. Alleen al in augustus vielen meer dan honderd doden.

Droukdel waarschuwt Algerijnse regeringsleiders dat zij niet veilig zijn in Frankrijk, omdat de Fransen het te druk zullen krijgen met te zorgen voor hun eigen veiligheid. Maar hij richt zich niet alleen tot de westerse landen en Algerije. Ook Marokko, Tunesië, Libië en Mauritanië krijgen er van langs.

Marokko moet zich schamen vanwege de Spaanse bezetting van de enclaves Ceuta en Melilla, aldus Droukdel. De Marokkaanse leiders hebben hun land verkocht aan het 'bondgenootschap van joden en kruisvaarders'.

Mauritanië wordt collaboratie verweten met de Mossad, omdat het Israël heeft erkend. Tunesië maakt zich schuldig aan promotie van vrouwenrechten en sociale hervormingen. De Libische leider Moammar Gadhafi wordt belachelijk gemaakt vanwege diens recente diplomatieke knieval voor Washington.

Droukdel verzekert verder zijn 'moslimbroeders' dat de mujahideen hun best doen slachtoffers onder onschuldige burgers te vermijden. "De werkelijke moordenaars van onschuldigen zijn de zonen van Frankrijk en de aanbidders van Amerika."

'Rechter moet openheid geven over vonnis'

Rechters moeten meer openheid geven over de manier waarop zij tot hun vonnis komen. Volgens voorzitter van de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken Ybo Burema zijn er meer rechterlijke dwalingen dan we denken. In actualiteitenrubriek Nova zei hij maandag dat het duidelijk moet worden wat rechters heeft bewogen om tot een bepaalde veroordeling te komen.

Burema maakt zich zorgen om mensen die eventueel onschuldig zijn veroordeeld. Hij zegt vier of vijf zaken te hebben waarbij hij het gevoel heeft dat er iets niet klopt, maar waar hij niets mee kan. "Ik heb een nare smaak in mijn mond over sommige zaken, maar mijn commissie mag enkel oordelen over politie en het Openbaar Ministerie, niet over het vonnis van een rechter."

De voorzitter van de commissie vindt dat het makkelijker moet worden om over rechters te oordelen. De procureur-generaal moet niet alleen politie en justitie, maar ook rechters om opheldering kunnen vragen.

De commissie waarvan Burema voorzitter is, is ingesteld naar aanleiding van de Schiedammer Parkmoord. Daar bleek dat de verdachte ten onrechte was veroordeeld.

Rachel Hazes eist smartengeld van ouders

Rachel Hazes eist een ton smartengeld van haar ouders als zij doorgaan met het uitbrengen van een onthullend boek over hun dochter. Dat meldt Shownieuws. Jan en Friedel van Galen maakten eerder deze maand in weekblad Privé bekend een boek uit te brengen met schokkende feiten over het leven van hun dochter.

De relatie tussen Rachel en haar ouders is sinds het overlijden van André Hazes in een neerwaartse spiraal terechtgekomen. "We leven op dit moment op voet van oorlog met Rachel en dat is nog zachtjes uitgedrukt", verklaarde de vader van de weduwe eerder tegenover Privé. De ruzie is volgens hem niet alleen te wijten aan de starre houding die Rachel aanneemt tegenover iedereen die de muziek van Hazes wil gebruiken. "Er is meer, veel meer", stelde Van Galen. "Zo erg dat ik er nauwelijks over kan praten."

André Hazes zou zijn schoonouders in het verleden uit de financiële problemen hebben geholpen. In ruil voor een financiële bijdrage zouden de ouders van de weduwe een verklaring hebben moeten tekenen waarin staat dat zij nooit iets over de twee naar buiten zouden brengen, zo verklaart Shownieuws maandag. Hazes probeert nu met die verklaring publicatie van het boek tegen te gaan.


Foto bij: Rachel Hazes eist smartegeld van ouders  (foto: DAG)

Verzorger Knut dood

De stiefvader van de wereldberoemde ijsberenbaby Knut, dierenverzorger Thomas Dörflein, is maandag dood aangetroffen in zijn appartement in Berlijn. Dat heeft de politie gezegd. Het is niet bekend waaraan Dörflein overleden is, maar volgens de politie zijn er geen aanwijzingen voor een misdrijf of een zelfdoding.

De 44-jarige Dörflein, die negentien jaar in de Berlijnse dierentuin werkte, werd bekend als de persoonlijke verzorger van de door zijn moeder verstote ijsbeer Knut. De dierentuin besloot het jonge dier met de hand groot te brengen. Dörflein raakte onafscheidelijk van Knut en de twee konden vaak in het verblijf van Knut worden waargenomen.

De verzorger gaf Knut de fles, wreef hem in met baby-olie en zong, begeleid door gitaar, slaapliedjes voor hem. In juli 2007 besloot de directie van de dierentuin echter dat Knut te groot werd en Dörflein mocht niet meer bij hem in het verblijf komen.


 


Foto bij: Verzorger ijsbeer Knut dood  (foto: DAG)

Duitse komt om tijdens redden hond

Een 62-jarige Duitse vrouw is maandag aangereden door een trein tijdens een poging haar blinde hond te redden, nadat deze op het spoor was gevallen. De vrouw raakte ernstig gewond aan haar hoofd en overleed ter plekke. Dat heeft de politie gemeld.

Haar 12-jarige kleindochter en een vriendinnetje van dezelfde leeftijd waren getuige van het ongeluk, dat gebeurde op een station nabij Ludwigshafen, in het zuidwesten van Duitsland. Beide meisjes zijn met shock opgenomen. De hond bleef wonderlijk genoeg ongedeerd.

Presidentsverkiezingen VS al lang begonnen

Iedereen weet dat Amerika op 4 november naar de stembus gaat. Maar is dat wel zo? -Welnee. Tientallen miljoenen Amerikaanse kiezers hebben tegen die tijd namelijk al lang hun stem uitgebracht. En niet via de stembus, maar via de brievenbus.

Met nog zes weken te gaan tot aan de verkiezingsdag hebben sommige stemgerechtigden in Kentucky, South Carolina en Virginia al lang gekozen. Landelijk gezien zal naar verwachting een derde van het electoraat vervroegd stemmen. Door een aantal aanpassingen in de wet is het makkelijker geworden om vervroegd te kiezen en ook voor het stemmen bij afwezigheid, het zogenoemde 'absentee voting', gelden minder beperkingen dan voorheen.

Greg Dearing, inwoner van Louisville in Kentucky, bracht afgelopen donderdag al zijn stem op Barack Obama uit. "Ik stem normaal gesproken altijd op dezelfde partij. Er moet wel iets heel vergezochts gebeuren, wil ik spijt krijgen van mijn keuze", vertelt hij.

Vervroegd stemmen neemt toe in de Verenigde Staten. Bracht in 2000 nog slechts zestien procent van de kiezers zijn stem vervroegd uit, in 2004 was dat al 22 procent. Het is een ontwikkeling die de Amerikaanse verkiezingscampagnes fundamenteel verandert. Een partij die nog met grote verrassingen wil komen om daarmee de kiezers voor zich te winnen, kan dat maar beter nu doen en niet pas een maand voor de verkiezingen. "Je kunt een geheim wapen niet meer pas op het laatst inzetten", zegt Paul Gronke, directeur van het Informatiecentrum Vervroegd Stemmen op het Reed College in Oregon. "Als 25 tot dertig procent van het electoraat zijn stem al heeft uitgebracht, is het niet zo verstandig om te wachten tot het laatste moment om nog van strategie te veranderen."

Ook de serie debatten tussen de presidentskandidaten, die vrijdag begint en die zal duren tot 15 oktober, komt nadat veel mensen al hebben gestemd. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de allervroegste stemmers volgens deskundigen over het algemeen erg trouw zijn aan hun partij en zich door debatten toch niet laten overhalen om anders te stemmen dan ze van plan waren.

Overal in de VS melden kieskringen een grote vraag naar formulieren waarmee per post kan worden gestemd. In een aantal staten zijn zulke formulieren nu al op te vragen. Deze week komen daar nog eens twintig staten bij. In de eerste week van oktober zal het in nagenoeg alle staten mogelijk zijn om een afwezigheidsstem uit te brengen.

Halverwege vorige week waren er in South Carolina al 84 stemmen uitgebracht door mensen die in het buitenland wonen of in het leger dienen. In Louisville kon vanaf donderdag gestemd worden, althans door mensen die op verkiezingsdag niet in staat zijn hun stem uit te brengen. De kiescommissie in Fairfax County in Virginia accepteert vanaf afgelopen vrijdag afwezigheidsstemmen.

De stemmen die nu al worden uitgebracht worden pas vanaf 4 november geteld en in sommige staten kan het wel een paar weken duren voordat alle formulieren zijn verwerkt. Maar in de meeste staten weten de campagneteams ruim voor verkiezingsdag wie er al wel en wie er nog niet gestemd heeft. Dus wie de vele foldertjes en telefoontjes van de Democraten en de Republikeinen zat is, doet er verstandig aan zo snel mogelijk te stemmen.

"Dat is voor ons dan weer iemand die we niet meer hoeven over te halen om te gaan stemmen en weer iemand minder die we een folder moeten sturen", zegt Nathan Treloar, hoofd publiciteit van de Republikeinse partij in Iowa. Zowel de Republikeinen als de Democraten proberen hun aanhangers ertoe te bewegen zo vroeg mogelijk te stemmen om alvast een voorsprong te kunnen nemen op de tegenstander. Bij vorige verkiezingen hadden de Republikeinen altijd een 72-uursprogramma, bedoeld om kiezers gedurende de drie dagen voor de verkiezingen naar de stembus te krijgen.

"Tegenwoordig hebben we een 720-uursprogramma", zegt Rich Beeson, politiek directeur van het Republikeins Nationaal Comité, die kiezers probeert te werven namens presidentskandidaat John McCain. "Het programma duurt twee weken en in sommige gevallen een maand."

De Democraten proberen vroege stemmers per afzonderlijke staat te beïnvloeden. "We doen er alles aan om onze aanhangers duidelijk te maken wat de mogelijkheden zijn om vervroegd te stemmen", vertelt Jon Carson, landelijk campagnestrateeg voor Obama. "We hebben er een gigantisch apparaat voor in werking gesteld."

In het verleden was het afwezigheidsstemmen voorbehouden aan mensen die op verkiezingsdag niet naar de stembus konden komen, vanwege ziekte, reizen of militaire dienst in het buitenland. Hoewel de regelgeving uiteenloopt hebben de meeste staten die beperking gedeeltelijk opgeheven. In Oregon gebeurt het stemmen al voor honderd procent per post en in Colorado, Nevada, Tennessee en Washington kon dit jaar wel eens de helft of meer van de stemmen vervroegd worden uitgebracht.

Voorstanders van het vroege stemmen prijzen het gemak dat het met zich meebrengt. "Bij de brievenbus staan geen rijen", zegt Karen Osborne, kiesraadvoorzitter in Phoenix in Arizona. "Je hebt meer tijd om de thema's te bestuderen en als er onderwerpen zijn waar je niet zo in thuis bent, dan kun je het daarover hebben met anderen en een beslissing nemen in je eigen woning."

Sommige mensen zijn minder enthousiast. 'We begrijpen natuurlijk best dat afwezigheidsstemmen voor bepaalde mensen echt nodig is', zegt Kristine Schmidt, ambtenaar in Milwaukee, Wisconsin, 'maar sommige mensen zijn doodgewoon lui. Die zijn te beroerd om in de rij te gaan staan'.

John Fortier is expert op het gebied van vroeg stemmen bij het American Enterprise Institute, een conservatieve denktank. Volgens hem is vervroegd stemmen geen wondermiddel waarmee de opkomst bij verkiezingen kan worden opgekrikt. "Mensen vinden het mooi. Maar er wordt gebruik van gemaakt door dezelfde mensen die toch al naar de stembureaus gingen." Bovendien, zegt Fortier, neemt door vroeg stemmen de kans op verkiezingsfraude toe. "Zodra een stemformulier het stembureau verlaat verliest het een aantal veiligheidswaarborgen. Er zijn geen waarnemers van beide partijen meer die het hele proces in de gaten houden."

In Ohio, waar het vroeg stemmen relatief kort geleden werd ingevoerd is het nieuwe systeem niet onomstreden. Een kleine groep Republikeinse kiezers is een rechtszaak begonnen tegen de Democratische Jennifer Brunner, die verantwoordelijk is voor de verkiezingen in Ohio. Sinds een verandering van de kieswet in Ohio in 2005 kan iedere kiesgerechtigde vanaf 30 september zijn stem uitbrengen. Omdat de deadline voor inschrijving als kiesgerechtigde op 6 oktober ligt, besloot Brunner dat kiezers zich gedurende zes dagen tegelijkertijd kunnen laten registreren en hun stem kunnen uitbrengen. De Republikeinen houden vast aan het principe dat iemand minstens dertig dagen geregistreerd moet staan voordat hij kiesgerechtigd is.

De Democraten watertanden zo'n beetje bij de gedachte aan duizenden jonge studenten die zich inschrijven en meteen daarna op Obama stemmen. Alles op een en dezelfde dag.

"Stemmen is een twee-stappenplan in dit land", zegt Paul Gronke, de expert op het gebied van vervroegd stemmen. "Het probleem met jonge kiezers is altijd geweest ze zover te krijgen dat ze beide stappen nemen."

De Republikeinen zijn geenszins van plan om de universiteiten zonder slag of stoot uit handen te geven. "We hebben een zeer agressief plan van aanpak voor die zes dagen", vertelt Rich Beeson van het Republikeins Nationaal Comité.


Foto bij: Presidentsverkiezingen VS al lang begonnen  (foto: DAG)

Politie vindt paard in ventilatieschacht

Ondraaglijk, dat was de stank in het flatgebouw in het Zuid-Servische plaatsje Prokuplje. Zo ondraaglijk zelfs dat toen agenten poolshoogte kwamen nemen, zij de bewoners direct evacueerden.

'Het was zo misselijkmakend dat een speciaal team van gifexperts naar binnen hebben gestuurd', vertelt een politiewoordvoerder. De agenten vreesden zelfs dat de lucht wel eens dodelijk kon zijn. Uiteindelijk vonden zij de bron van de stank in een ventilatieschacht op de twaalfde verdieping. Daar had iemand het rottende karkas van een paard in gepropt.

'Het is ons een raadsel hoe je een volwassen paard op de twaalfde verdieping krijgt, laat staan dat we enig idee hebben waaróm je zoiets zou doen', aldus de verbijsterde agenten.


Foto bij: Politie vindt paard in ventilatieschacht  (foto: DAG)

Vlissinger krijgt taakstraf na stelen beenprothese

Een 24-jarige man uit Vlissingen die onder meer een beenprothese stal uit een vakantiehuisje, is maandag veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een halfjaar voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar. Dit was ook de eis van het Openbaar Ministerie in Middelburg.

De man brak vorig en dit jaar meerdere malen in bij vakantiehuisjes in Zeeuws-Vlaanderen. Hij stal onder meer geld, bromfietsen en in één geval ook een dure beenprothese. De dief moet de mensen die hij gedupeerd heeft in totaal 1359 euro schadevergoeding betalen.

Onderzoek kinderporno bij sekte VS

Zes kinderen zijn na een huiszoeking bij een religieuze sekte in de Amerikaanse staat Arkansas in verband met kinderporno tijdelijk aan de ouderlijke macht onttrokken. De politie wilde zondag niet zeggen hoe oud de kinderen zijn, maar volgens een e-mail die vorige week per ongeluk aan de media werd gestuurd gaat het om meisjes van 12, 13 en 14 jaar.

Aan de doorzoeking bij de Tony Alamo Christian Ministries in het stadje Fouke namen zaterdag ruim honderd politieagenten deel. Sekteleider Tony Alamo (74) werd in 1994 veroordeeld wegens belastingontduiking. De openbare aanklagers in die zaak schilderden hem af als iemand die aan veelwijverij doet en aast op vrouwen en meisjes. Alamo liet zaterdag weten dat niemand in zijn kerk aan pornografie doet.

Nadat Alamo en zijn vrouw Susan in de jaren '60 straatpredikanten waren in Hollywood, stichtten ze een commune in Californië. Toen Susan in 1982 overleed aan de gevolgen van kanker, conserveerde Alamo haar lichaam omdat ze volgens hem weer zou opstaan als de commune-leden maar genoeg zouden bidden.

 


Foto bij: Onderzoek kinderporno bij sekte VS  (foto: DAG)

Reizigersorganisaties: stop met ov-chipkaart

De Consumentenbond, Rover, ANWB, LSVb en de CG-raad hebben het vertrouwen in de ov-chipkaart verloren. Staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) moet de invoering van de kaart opschorten, zo laten de consumentenorganisaties maandag weten.

De belangengroepen trekken zich per direct terug uit het overleg rond de ov-chipkaart. Er is geen vertrouwen meer dat de nadelen van het elektronische vervoersbewijs nog zullen worden omgezet in voordelen. Hierdoor is 'verder praten zinloos', aldus de Consumentenbond.

Na vier jaar overleg zijn de consumentenorganisaties tot de conclusie gekomen dat de knelpunten rond de ov-chipkaart nog steeds niet zijn opgelost.

Het gaat dan om de prijs van de kaart, de privacy en praktische problemen rond het overstappen. "De voortdurende stroom van nieuwe problemen en het niet oplossen van eerdere problemen hebben ervoor gezorgd dat de consumentenvertegenwoordigers de hoop op een goede afloop hebben verloren."

Ook zijn er geen garanties dat het papieren kaartje kan blijven bestaan naast de ov-chipkaart. Pas als die er zijn, willen de partijen het overleg heropenen. De organisaties houden de bewindsvrouw aan een uitspraak van de vorige minister van Verkeer Karla Peijs (CDA) uit 2005, die zei dat draagvlak onder de reizigers voor de invoering van de ov-chipkaart onontbeerlijk is.

Huizinga wilde de ov-chipkaart aanvankelijk op 1 januari 2009 invoeren. Problemen rond de beveiliging -de kaart werd meerdere malen gekraakt- leidden ertoe dat de bewindsvrouw nu gaat voor een geleidelijke invoering van de kaart medio volgend jaar, waarbij de grote steden en de Nederlandse Spoorwegen het voortouw nemen.




Foto bij: Reizigersorganisaties: stop met ov-chipkaart  (foto: DAG)
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.