Schietpartij op Finse school

Op een huishoudschool in het West-Finse Kauhajoki zijn vanochtend volgens een brandweercommandant ''veel doden'' gevallen. De informatie over de huidige situatie loopt uiteen.

Een politiewoordvoerder meldde dat hij via het communicatiesysteem van de politie heeft vernomen, dat de schutter gearresteerd zou zijn. De burgemeester meldde kort daarvoor dat de schutter, een leerling, zelfmoord zou hebben gepleegd. Ook ziekenhuisbronnen meldden dat de schutter dood is, aldus de Finse nieuwszender YLE. De politie spreekt volgens YLE ook over ''veel doden''.

Het Finse persbureau STT meldt tientallen gewonden. Ook zou er een brand zijn uitgebroken in de school. Een onderhoudsmedewerker heeft tegen de zender gezegd, dat een man met een skimasker het gebouw inliep met een grote tas. Kort daarna hoorde de onderhoudsmedewerker diverse schoten.

Op de videowebsite You Tube zijn verscheidene video's ontdekt waarop een jonge man met geweren in zijn hand op een schietterrein zegt dat hij in Kauhajoki woont. De video's duren ongeveer anderhalve minuut en zijn vijf dagen geleden op de videosite geplaatst, aldus YLE.

Vorig jaar november schoot een 18-jarige leerling op een school in Tuusula zes medeleerlingen, de directrice en een verpleegster van de school dood. De schutter verwondde vervolgens zichzelf met zijn vuurwapen en overleed dezelfde dag nog in een ziekenhuis in Helsinki aan zijn verwondingen.

Volgens diverse media is dit de dader tijdens een oefening.

 

Update 12.14 uur
YouTube heeft het filmpje reeds verwijderd.   Twee screenshots eruit, gemaakt door de FOK!-redactie zie je hieronder.  Op Youtube zijn, zolang als het duurt, hier nog wel andere filmpjes van de vermoedelijke dader te zien.

Extra link: FOK!Forum: Schietpartij op school in Finland

-