'Groene stroom hartstikke nep'

Nederlandse burgers die groene stroom afnemen van hun elektriciteitsbedrijf worden compleet bij de neus genomen. Dat zegt PvdA-Europarlementariër Dorette Corbey vandaag in De Telegraaf. "De certificaten voor groene stroom zijn onderdeel van een nepsysteem. Er wordt geen kuub groene stroom extra door geproduceerd en dat weten de energiebedrijven ook", aldus de Europarlementariër.

Corbey heeft in het Europees Parlement de aanval geopend op het Nederlandse systeem waarbij consumenten zogenaamd milieuvriendelijke groene stroom kunnen gebruiken.  Ze wil de regels zodanig verscherpen dat energiereuzen als Nuon en Essent straks in landen als Noorwegen en Zweden veel dieper in de buidel moeten tasten voor 'echte' groencertificaten. Dat is elektra die opgewekt is door zonne-, water- of windenergie. ''En niet zoals nu, waarbij groene stroom gewoon dubbel geleverd wordt'', aldus Corbey.

Als de nieuwe regels er door komen, betekent het dat iemand die groene stroom wil hebben, daar jaarlijks minstens 250 euro extra voor kwijt is.  Dan is de groene stroom echter ook echt extra opgewekt.  Waarschijnlijk betekent dat in één klap het einde van het nu zo succesvolle Nederlandse groenestroomproject. Velen van hen keren dan waarschijnlijk weer terug naar de ouderwetse (en goedkopere) 'grijze' elektriciteit.  Den Haag probeert dan ook te voorkomen dat er een andere regeling komt.

De Nederlandse overheid en de energiebranche erkennen overigens dat de certificaten voor groene stroom nu veel te gemakkelijk worden verstrekt.

In Nederland zijn er nu circa 2,5 miljoen Nederlandse gezinnen die - 'denken dat ze' - milieuvriendelijke groene stroom gebruiken.