Wethouder Duiven deed in april al aangifte

De Duivense wethouder Nico Verlaan heeft in april al aangifte gedaan van een doodsbedreiging aan zijn adres en aan dat van zijn gezin. De CDA'er is de afgelopen weken meerdere malen met de dood bedreigd wegens het plan om vier windturbines te bouwen in de omgeving. Ook de eerdere bedreiging hield hier verband mee.

"U moet nu stoppen met het dossier windenergie, u wilt toch niet dat uw vrouw of kinderen overkomt wat er met vogels gebeurt als ze tegen een windmolen vliegen", zo citeert Verlaan de anonieme bedreiging van dit voorjaar. Hij heeft dit toen niet naar buiten gebracht.

De wethouder Ruimtelijke Ordening beslist deze week of hij opnieuw aangifte doet. VVD-burgemeester van Duiven Henk Zomerdijk heeft Verlaan geadviseerd dit te doen. Hij noemt de bedreigingen 'volstrekt onaanvaardbaar'.

Verlaan wil een debat op gang brengen over politici, bestuurders of ambtenaren die onder meer via bedreigingen onder druk worden gezet. "Dat moet uit de taboesfeer. Het is weliswaar anoniem, maar je ziet een sfeer van intimidatie ontstaan." Dat is volgens Verlaan een bijl aan de wortels van de democratische rechtsstaat. Ik ben erg bezorgd dat die verruwing nu zelfs op lokaal niveau plaatsvindt. Het wordt erg grimmig zo."

De bouwvergunning voor de vier windmolens van 150 meter is inmiddels verleend door de Gelderse gemeente. De wethouder heeft er wel begrip voor dat mensen emotioneel worden als een besluit hen niet bevalt. "Maar dit is niet acceptabel." Verlaan zegt wat betreft de molens, die geluidsoverlast zouden veroorzaken, in het belang van duurzame energie te handelen.

Een oproep op een website om bij Verlaans huis overlast te schoppen is inmiddels verwijderd, zegt de wethouder. Hij is overigens niet de enige die is bedreigd. Ook een ambtenaar heeft de afgelopen tijd bedreigingen ontvangen.