Midway in moeilijk vaarwater

Eind vorige week heft Midway Games een deal gesloten met National Amusements om tot $40 miljoen tot eind dit jaar te kunnen lenen. Maart jongstleden leende Midway al een krediet tot $90 miljoen bij National Amusements. Inderdaad, dat is totaal een krediet tot $130 miljoen. National Amusements is een bioskoopketen en investeringsbedrijf van de familie Redstone. Sumner Redstone bezit zo’n 90% van Midways aandelen (zowel direct als indirect), dus in feite leent Sumner geld aan zichzelf.

December 2007 installeerde de mediamagnaat zijn dochter Shari als voorzitter om het noodlijdende bedrijf te redden. Het bedrijf verloor, sinds Redstock in 2004 Midway overnam, veel geld en eigen vermogen (zie grafiek). Vergeet niet dat Midway deze $40 miljoen leent van National Amusements om alleen al de productiekosten te kunnen voldoen van de games voor dit najaar: TNA Impact, Blitz II en Mortal Kombat vs. DC Universe. Midway heeft dus een tekort aan geld en verliest zo snel geld dat het niet eens haar eigen games kan produceren. Eind juni scheen Midway een kleine $15 miljoen te bezitten, maar dat het bedrijf nu dit bedrag leent, zegt waarschijnlijk voldoende over de kwartaalcijfers van Q3 2008.


Het is duidelijk dat dit business plan niet vol zal houden. Shari Redstone verklaarde vorige week dat Midways line-up voor dit vakantieseizoen een belangrijk startschot moet zijn voor de onderneming om het marktleiderschap te winnen. Het is overigens een goed teken dat Midway de games Wheelman en This is Vegas uitgesteld heeft tot in 2009; een echt wanhopig bedrijf had de games zo snel mogelijk op de markt gebracht om snel geld te vangen. Echter, als alle vijf de games het goed doen, dan heeft Midway nog steeds een lange weg te gaan om consequent winst te maken.

Vooralsnog is niet zonneklaar hoe Midway weer in de positieve cijfers gaat geraken zolang ze geld blijven lenen en budgetten terugschroeven. Shari Redstone heeft geen noemenswaardige beslissingen genomen nadat ze maart jongstleden CEO David Zucker ontslagen heeft en Matt Booty al een behoorlijke tijd zit als interim CEO. Waar gaat het naartoe met Midway? Gaat het bedrijf genadeloos ten onder of zorgen de aankomende vijf games voor een boost van formaat en dat ze er weer bovenop komen? De toekomst zal het leren, maar het moge duidelijk zijn dat Midway momenteel in moeilijk vaarwater verkeert.


Eén van Midways reddende engelen?