NVB: Zorgen over gehaaste invoering verbod op naked short...

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft begrip voor het feit dat Nederland, gezien de huidige ontwikkelingen op de financiële markten, wil aansluiten bij maatregelen in andere EU-lidstaten. De NVB hoopt daarom ook dat het verbod op ongedekt verkopen van aandelen in financiële ondernemingen het beoogde effect van deze maatregel op de integriteit en de goede werking van de financiële markten bereikt.

De NVB plaatst echter wel vraagtekens bij de manier waarop deze maatregel wordt doorgevoerd. Er lijkt onvoldoende te zijn nagedacht over het effect van deze plotselinge regelgeving. De diffuse berichtgeving op de AFM-website over de exacte invulling van het naked short selling verbod, heeft bij marktpartijen veel vragen opgeroepen. Hierdoor is de onwenselijke situatie ontstaan, dat de genomen maatregel continue moet worden bijgesteld en nader ingevuld. Ook zijn, in het bijzonder als gevolg van de rapportageverplichtingen, de administratieve lasten die deze maatregel met zich mee brengt aanzienlijk. De NVB gaat ervan uit dat de normen gericht zijn op de partijen die dergelijke short transacties verrichten en dat de banken niet opnieuw belast worden met extra taken en lasten ter controle van het voldoen aan deze regels.

Daarbij komt dat grensoverschrijdend opererende instellingen binnen een zeer kort tijdsbestek worden geconfronteerd met verschillende eisen van soms wel 20 toezichthouders. Vroegtijdige en consistente afstemming, ook op Europees niveau, is en blijft in dit verband, zeer wenselijk.

Bij de NVB stuit het feit dat minister Bos de regelgeving, (met terugwerkende kracht tot en met 22 september 2008) niet ter consultatie aan marktpartijen zal voorleggen daarom ook op veel onbegrip. Juist in deze periode van onrust en instabiliteit moet worden voorkomen dat deze noodmaatregel leidt tot ongewenste bijeffecten.