EU-waarnemers op weg naar Georgië

Frankrijk stuurt woensdag 31 waarnemers van de Europese Unie naar Georgië. Dat is dinsdag door een woordvoerder van het Franse ministerie van buitenlandse zaken gezegd. De woordvoerder zei ook dat dinsdag al Italiaanse waarnemers naar Georgië waren vertrokken, maar noemde geen aantal.

Woordvoerder Frédéric Desagneaux benadrukte dat de veiligheid van de waarnemers de hoogst mogelijke prioriteit krijgt, maar dat zij ongewapend zullen zijn. Het ministerie zei dat de waarnemers de beschikking krijgen over pantserwagens en in het geval van nood via speciale ontsnappingsroutes weg kunnen komen. De details van hun detachering worden volgende week afgerond, aldus het ministerie.

De EU vat de missie in Georgië strikt op als een waarnemersmissie met een civiel karakter. Het gaat niet om vredestroepen, aldus Brussel.

Moskou heeft beloofd zijn troepen uit de bufferzones rond Abchazië en Zuid-Ossetië terug te trekken zodra de tweehonderd waarnemers zijn gearriveerd. De Russische weigering waarnemers toe te laten tot beide enclaves doet evenwel af aan de effectiviteit van de missie.

Zondag kwam een Georgische politieman om het leven en raakten drie anderen gewond toen leden van een Abchazische militie het vuur op hen openden. Twee Georgische agenten die maandag poolshoogte kwamen nemen, raakten gewond toen zij op een landmijn stapten.