Schutter in Finse school nu dood

De vermoedelijk 22-jarige man die vandaag een bloedbad heeft aangericht op een huishoudschool in het West-Finse Kauhajoki, leeft nog. Dat heeft het kantoor van de burgemeester in Kauhajoki laten weten.

Na het doden van zeker negen mensen richtte de schutter het vuurwapen op zichzelf. Hij liep daardoor een hoofdwond op, aldus Finse media.

De jongeman drong rond kwart voor elf in de ochtend het schoolgebouw, een instelling voor beroepsonderwijs, binnen en opende het vuur op een groep leerlingen die examen aflegde. Volgens de chef van de reddingsdiensten gebruikte hij een groot kaliber pistool. Hij droeg een bivakmuts, zwarte kleding en een grote tas bij zich. De angst bestond even dat hij explosieven bij zich had.

Op het moment van de schietpartij waren er volgens de rector van de school circa 150 leerlingen in het gebouw. Rond kwart over twaalf had de politie, die ook zou zijn beschoten door de dader, de situatie onder controle. Wel moest de brandweer op verscheidene plekken in het gebouw kleine brandjes doven.

De schutter is overgebracht naar een ziekenhuis in Tampere. De andere gewonden zijn naar ziekenhuizen in Seinäjoki en Tampere gebracht. Hoe ze er aan toe zijn is niet bekendgemaakt.

Over de identiteit van de man wordt druk gespeculeerd. Hij zou mogelijkerwijs achter verscheidene schietfilmpjes zitten die de afgelopen weken door een 22-jarige inwoner van Kauhajoki op YouTube zijn gezet. Daarin presenteert iemand die zich mr. Saari noemt zich als liefhebber van wapens, computers, seks en bier.

YouTube heeft een aantal filmpjes reeds verwijderd.   Twee screenshots eruit, gemaakt door de FOK!-redactie zie je hieronder.  Op Youtube zijn, voor zolang als het duurt, hier nog wel andere filmpjes van de vermoedelijke dader te zien.

In november had er in Finland ook al een schietpartij op een school plaats. Een jongen schoot toen acht mensen dood en sloeg daarna de hand aan zichzelf. Finland kent na de Verenigde Staten en Jemen het grootste wapenbezit per hoofd van de bevolking.

Extra link: FOK!Forum: Schietpartij op school in Finland

-

 

Update : 16.05 uur
De Finse politie heeft gisteren nog gesproken met de man die het bloedbad aanrichtte. Het gesprek was voor de politie geen aanleiding de schutter zijn wapenvergunning of vuurwapens af te nemen. Dat heeft de Finse minister van Binnenlandse Zaken Anne Holmlund gezegd.

Holmlund bevestigde mediaberichten dat de gewonde schutter de 22-jarige man is die beelden van zichzelf tijdens schietoefeningen, op YouTube had gezet. Juist naar aanleiding van die videobeelden nam de politie gisteren contact op met de 22-jarige Matti Juhani Saari.

De schutter had in augustus 2008 een vergunning voor het gebruik van een pisool van het kaliber .22 gekregen.

Update : 16.46 uur
En toen was de schutter dan toch overleden.  Hij bezweek in het ziekenhuis  aan zijn verwondingen. Het dodental van de schietpartij staat, exclusief dader Matti Juhani Saari zelf, op tien.