'Stagiair voorkwam slachtoffers Westfriese Flora'

Een stagiair van het AMC in Amsterdam heeft voorkomen dat de legionellabesmetting op de Westfriese Flora in 1999 nog meer levens heeft gekost. Dat zou blijken uit een reconstructie van het drama in het nieuwe televisieprogramma Wij Zijn de Geschiedenis. De KRO zendt woensdagavond de eerste aflevering van de reeks uit.

De stagiair zou vanaf het moment dat de eerste bezoekers van het evenement het ziekenhuis binnenkwamen aan legionellabesmetting hebben gedacht. Legionella kan bij mensen de dodelijke veteranenziekte veroorzaken. Uiteindelijk zijn 32 bezoekers van de Westfriese Flora aan de gevolgen van de ziekte overleden.

De diagnose van de stagiair zou pas serieus zijn genomen toen hij in het Westfries Gasthuis in Hoorn op eigen houtje de testen van vier patiënten bekeek. Naar zijn zeggen kwam toen de besmetting aan het licht en kon op zijn voorspraak het ziekenhuis groot alarm slaan.

In de uitzending zouden de betrokken specialisten het gelijk van de stagiair erkennen en verklaren dat hierdoor mogelijk veel meer slachtoffers zijn voorkomen.